Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Σπουδές και μητρότητα πάει?

giannaMom

Recommended Posts

Καλημέρα σας, είμαι μανούλα ενός αγοριού και περιμένουμε σε 4 μήνες το δεύτερο μωράκι μας και χρειάζομαι τις απόψεις σας στο θέμα σπουδών. Έχω τελειώσει το λύκειο και δεν πήγα πανεπιστήμιο δεν κατάφερα να περάσω όταν είχα δώσει και λόγω οικονομικών και χρόνου δεν ξανά έδωσα και έπιασα δουλειά μέχρι που έκανα οικογένεια. Βέβαια πάντα μου άρεσε να διαβάζω και να εξελίσσομαι και να μην μένω στάσιμη. Σκέφτηκα λοιπόν να γραφτώ στο ανοιχτό πανεπιστήμιο και να συνεχίσω τις σπουδές από το σπίτι αλλά δεν ξέρω αν θα είναι εύκολο με δύο παιδιά. Έχω χρόνο κενό γιατί δεν δουλεύω άλλα πάλι το σκέφτομαι. Υπάρχει άλλη μανούλα που σπουδάζει ταυτόχρονα να μου πει πως έιναι? :P

«Πίστεψε πως μπορείς, και έχεις διανύσει ήδη τη μισή διαδρομή».

Διαφημίσεις

Καλησπέρα.

Κατ' εμέ πάει και παραπάει!! :D:D

Οχι ότι είναι εύκολο, αλλά κάθε στιγμή είναι καλή και κατάλληλη για να διευρύνεις τη μόρφωση σου. Αρκεί φυσικά οι απαιτήσεις των σπουδών σου (κι αυτές που έχεις εσύ από τον εαυτό σου) να είναι συμβατές με τις απαιτήσεις του σπιτιού και της οικογένειας.

Αυτή τη στιγμή δεν είμαι σε κάποιο πρόγραμμα σπουδών, αλλά προετοιμάζομαι για να δώσω εισαγωγικές εξετάσεις του χρόνου.

Καλησπέρα.

Κατ' εμέ πάει και παραπάει!! :D:D

Οχι ότι είναι εύκολο, αλλά κάθε στιγμή είναι καλή και κατάλληλη για να διευρύνεις τη μόρφωση σου. Αρκεί φυσικά οι απαιτήσεις των σπουδών σου (κι αυτές που έχεις εσύ από τον εαυτό σου) να είναι συμβατές με τις απαιτήσεις του σπιτιού και της οικογένειας.

Αυτή τη στιγμή δεν είμαι σε κάποιο πρόγραμμα σπουδών, αλλά προετοιμάζομαι για να δώσω εισαγωγικές εξετάσεις του χρόνου.

Kine εσύ έχεις παιδάκια και τι ηλικία είναι? προλαβαίνεις και να διαβάζεις? Εγώ τώρα προς το παρόν έχω πολύ χρόνο αλλά από την άλλη σκέφτομαι όταν γεννήσω αν θα προλαβαίνω. Αν όμως δεν κάνω τώρα αίτηση μετά πάει θα τα παρατήσω ενώ αν κάνω την αρχή δεν είμαι άνθρωπος που θα την παρατήσει την σχολή θα ζοριστώ αλλά θα το πάρω το πτυχίο. Η σχολή αυτή είναι από απόσταση και μπορώ να διαβάζω στο σπίτι, εσύ που θέλεις να περάσεις από πανελλήνιες κανονικά?

Kine εσύ έχεις παιδάκια και τι ηλικία είναι? προλαβαίνεις και να διαβάζεις? Εγώ τώρα προς το παρόν έχω πολύ χρόνο αλλά από την άλλη σκέφτομαι όταν γεννήσω αν θα προλαβαίνω. Αν όμως δεν κάνω τώρα αίτηση μετά πάει θα τα παρατήσω ενώ αν κάνω την αρχή δεν είμαι άνθρωπος που θα την παρατήσει την σχολή θα ζοριστώ αλλά θα το πάρω το πτυχίο. Η σχολή αυτή είναι από απόσταση και μπορώ να διαβάζω στο σπίτι, εσύ που θέλεις να περάσεις από πανελλήνιες κανονικά?

Μικρό είναι το δικό μου, 6μηνων. Να σου πω την αλήθεια, δεν είναι και τόσος ο χρόνος που περισσεύει (το παιδί είναι πολύ απαιτητικό και ησυχάζω λίγο μόνο όταν κοιμάται), αλλά για μένα είναι σημαντικό να έχω και κάτι άλλο να απασχολώ το μυαλό μου, πέρα από την ρουτίνα του σπιτιού και του παιδιού. Οπότε, αντί να βλέπω τηλεόραση ή ταινίες ή να κοιτάω το υπερπέραν (κάτι που έκανα μέχρι και πριν ένα μήνα), προτιμώ να διαβάζω κάτι ενδιαφέρον.

Αλλά θα διαφωνήσω με την επιλογή της σχολής εξ αποστάσεως:

:arrow:είναι απαιτητική απ' όσο ξέρω

:arrow:είσαι στο σπίτι και διαβάζεις από τον υπολογιστή

:arrow:κοστίζει

Η δική μου θέση απέναντι στις σπουδές είναι η εξής:

:arrow:επιλέγω δημόσιο και δωρεάν (όσο υπάρχουν ακόμη)

:arrow:είναι ενδιαφέρουσα η ποικιλομορφία σε φοιτητές και καθηγητές και έχει να προσφέρει περισσότερα από την απλή εξειδίκευση σε ένα αντικείμενο.

:arrow:έχεις την ευκαιρία να βγαίνεις από το σπίτι με αφορμή τις παραδόσεις και να βλέπεις-ακούς νέους ανθρώπους/ιδέες

:arrow: εμπλοκή με άλλες πανεπιστημιακές δραστηριότητες, χρήση της βιβλιοθήκης, σεμινάρια κ.α.

:arrow:προγραμμα σπουδών με χαμηλές απαιτήσεις (εξαρτάται φυσικά τη σχολή σε αυτό) και χρόνος αποπεράτωσης σπουδών που δεν κοστίζει σε χρήμα.

Και το πιο σημαντικό απ' όλα: Το πτυχίο ΔΕΝ ΕΪΝΑΙ ΑΥΤΟΣΚΟΠΟΣ

Αν σε ενδιαφέρει το αντικείμενο που καταπιάστηκες, θα έρθει και το πτυχίο γρ'ηγορα. Αν πάλι, σπουδάζεις για να έχεις ένα πτυχίο, καταπιέζεσαι, βάζεις στόχους αυτοικανοποίησης που τελικά σε φθείρουν παρά σε ανεβάζουν και στο τέλος τέλος, και τι έγινε που έχεις πτυχίο, αν είναι να είσαι στην τσίτα και να φορτώσεις ένα ακόμη "πρέπει" στην καθημερινότητα σου, λες και δεν έχεις ήδη αρκετα!

Η δική μου συμβουλή είναι ίδια και στα 17 χρονα που δίνουν πανελλήνιες και στα 25χρονα που ξαναδίνουν και στην μητέρα με αναζητήσεις: σπούδασε επειδή σε προκαλεί το περιεχόμενο των σπουδών και όλα τα άλλα έρχονται από μόνα τους!:wink:

Για μεταπτυχιακό σκέφτομαι. Πανελλήνιες δεν θέλω να ξαναδώσω (ακόμη με στοιχειώνουν :evil::evil:). Αν είναι να μπω σε σχολή, μόνο με εισαγωγικές πλέον. Συνήθως είναι 3 μαθήματα να διαβάσεις και είναι αρκετά εύκολα (προπτυχιακό επίπεδο).

Και εγώ θεωρώ πως είναι καλλίτερα να επενδύσω τον χρόνο που έχω διαβάζοντας για να αναβαθμίσω το πτυχίο που έχω, και όταν θα μπορώ να βγώ στην εργασία να έχω περισσότερες επιλογές για μία καλή θέση στο αντικείμενο που με ενδιαφέρει, από το να κάθομαι και να τρώω τον χρόνο μου σε τηλεόραση καθισιό κ.α. Ούτως η άλλος δεν βγαίνουμε και πολύ ειδικά τον χειμώνα γιατί εδώ που μένω είναι νησί και είναι πολύ ήσυχα γιατί κλείνουν τα περισσότερα μαγαζιά.

Τώρα όσον αφορά την σχολή είναι όντως απαιτητική από ότι έμαθα κι εγώ αλλά δεν διαβάζεις από τον υπολογιστή, σου δίνουν βιβλία και επικοινωνείς με συμφοιτητές και καθηγητές για τις εργασίες που θα έχει.

Το κόστος είναι αρκετό όντως όμως θα κάνω τα χαρτιά μου για υποτροφία γιατί δικαιούμαι οπότε μου το καλύπτει και είναι ευκαιρία για μένα.

Το ότι δεν έχεις άμεση επαφή με τους καθηγητές είναι ένα θέμα και το κάνει ποιο δύσκολο γιατί πρέπει να δώσεις μεγάλη προσπάθεια για να τα καταφέρεις γιατί πρέπει να τα κατανοήσεις μόνος σου.

Εγώ δεν έχω την δυνατότητα να φεύγω από το σπίτι γιατί δεν έχει σχολή εδώ και δεν έχω να αφήσω πουθενά το μωρό για να το προσέχουν και προσεχώς έρχεται και το δεύτερο οπότε έχω μόνο αυτή την επιλογή.

Διαφημίσεις

Και εγώ θεωρώ πως είναι καλλίτερα να επενδύσω τον χρόνο που έχω διαβάζοντας για να αναβαθμίσω το πτυχίο που έχω, και όταν θα μπορώ να βγώ στην εργασία να έχω περισσότερες επιλογές για μία καλή θέση στο αντικείμενο που με ενδιαφέρει, από το να κάθομαι και να τρώω τον χρόνο μου σε τηλεόραση καθισιό κ.α. Ούτως η άλλος δεν βγαίνουμε και πολύ ειδικά τον χειμώνα γιατί εδώ που μένω είναι νησί και είναι πολύ ήσυχα γιατί κλείνουν τα περισσότερα μαγαζιά.

Τώρα όσον αφορά την σχολή είναι όντως απαιτητική από ότι έμαθα κι εγώ αλλά δεν διαβάζεις από τον υπολογιστή, σου δίνουν βιβλία και επικοινωνείς με συμφοιτητές και καθηγητές για τις εργασίες που θα έχει.

Το κόστος είναι αρκετό όντως όμως θα κάνω τα χαρτιά μου για υποτροφία γιατί δικαιούμαι οπότε μου το καλύπτει και είναι ευκαιρία για μένα.

Το ότι δεν έχεις άμεση επαφή με τους καθηγητές είναι ένα θέμα και το κάνει ποιο δύσκολο γιατί πρέπει να δώσεις μεγάλη προσπάθεια για να τα καταφέρεις γιατί πρέπει να τα κατανοήσεις μόνος σου.

Εγώ δεν έχω την δυνατότητα να φεύγω από το σπίτι γιατί δεν έχει σχολή εδώ και δεν έχω να αφήσω πουθενά το μωρό για να το προσέχουν και προσεχώς έρχεται και το δεύτερο οπότε έχω μόνο αυτή την επιλογή.

οκ, αν είναι έτσι, εννοείται πως κρίνεις ορθώς για το συγκεκριμένο τύπο σπουδών. όσα είπα είχαν κάποιο νόημα μόνα αν υπήρχαν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

αν δεν καταφέρεις να περάσεις κάποιο μάθημα στην ώρα του, έχει συνέπειες αυτό; γιατί παρόλο που είναι σίγουρο ότι μπορείς να τα καταφέρεις (όποιος έχει θέληση, μπορεί!), αν υπάρχει αυστηρό πρόγραμμα και deadlines εργασιών, μπορεί να βρεθείς σε δύσκολη θέση και να ζοριστείς (ψυχολογικά περισσότερο). Είναι κρίμα να σου βγει από τη μύτη που λέμε.

κοίτα τον κανονισμό σπουδών, δες τι διευκολύνσεις και τι κυρώσεις υπάρχουν, σε περίπτωση που χρειαστεί να σταματήσεις για ένα 6μηνο ας πούμε, θα γίνει δεκτό; (νομίζω έχουν προβλεφθεί αυτά στο ανοιχτό πανεπιστήμιο). Τουλάχιστον πριν κανα 2 χρόνια που έψαχνα, υπήρχε δυνατότητα παύσης σπουδών για κάποιο διάστημα, αλλά δεν θυμάμαι το ακριβές καθεστώς.

ελπίζω να πάρεις την υποτροφία γιατί το ποσό είναι σημαντικό. :wink:

Λοιπόν είμαι μάνα δυο μικρών παιδιών (4,5 κι 1,5) εργαζόμενη σε θέση ευθύνης και ταυτόχρονα κάνω διδακτορικό σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο πόσο μάλλον ενώ δε δουλεύεις.

Σαφώς και γίνεται.

Απλώς πρέπει να το πάρεις απόφαση, και να ξεκινήσεις δυναμικά.

Και φυσικά, σε καμία περίπτωση μην περιμένεις τους ίδιους ρυθμούς παραγωγής ή απόδοσης με συμφοιτητές σου που δεν έχουν οικογένεια και παιδιά (στο λέω για να μην είσαι αυστηρή με τον εαυτό σου)

Καλημέρα!

Έχοντας εμπειρία από το ΕΑΠ θα σου πω ότι ο βαθμός δυσκολίας του εξαρτάται από 2 βασικούς παράγοντες

α. το πεδίο που θα διαλέξεις. Η πληροφορική πχ είναι αρκετά πιο δύσκολη απ'ότι η διοίκηση επιχειρήσεων. Όχι επειδή το ίδιο το αντικείμενο είναι πιο δύσκολο αλλά επειδή στην πληροφορική είναι πολλές φορές φαίνεται ότι η καθημερινή επαφή με καθηγητές και συμφοιτητές είναι απαραίτητη, κάτι που δεν απαιτείται και τόσο στη διοίκηση. Ναι μεν έχεις τα email των καθηγητών αλλά σε εμένα δεν λειτούργησε πολύ εύκολα αυτό το στυλ.

β. ο αριθμός των θεματικών ενοτήτων που θα πάρεις. Μπορείς από 1 έως 3 το έτος. Ενδεικτικά, αν έπαιρνες 3 θα πήγαινες για πτυχίο στην ώρα σου. Θα σου πρότεινα να πάρεις για αρχή μόνο μία θεματική ενότητα, ώστε να μετρήσεις τις δυνάμεις σου. Να ξέρεις ότι πάνω κάτω χρειάζεσαι 1 ώρα διάβασμα την ημέρα για κάθε θεματική. Ακούγεται λίγο, αλλά δεν θα έχεις πάντα το χρόνο να το κάνεις, συν θα έχεις ανα διαστήματα εργασίες. Ωστόσο, θεωρώ ότι για την περίπτωσή σου, μπορείς μια χαρά να το καταφέρεις.

Στο ερώτημά σου αυτό καθ'αυτό, ναι σπουδές και μητρότητα συνδυάζονται μια χαρά με ένα καλό προγραμματισμό. Και είναι και καλό για την ψυχολογία σου αλλά και ως παράδειγμα μετέπειτα για τα παιδιά σου.

Οταν θελεις κατι και δεσμευτεις σε αυτο και βεβαια γινεται.Για μενα το να μαθαινω και να σπουδαζω ειναι τροπος ζωης.Βεβαια στο δικο μου επαγγελματικο χωρο (ψυχικη υγεια) ειναι και απαραιτητο,αλλα αγαπαω πολυ αυτο που κανω και δεν υπολογιζω την επιπλεον κουραση και δεσμευση που απαιτει. Ειμαι 33 ετων και ξεκιναω σε λιγο το 2ο μεταπτυχιακο μου και βεβαια ειμαι μαμα 2 παιδιων 3 και 7 ετων.Δεν εχω βοηθεια απο γονεις αλλα εχω εναν πολυ υποστηρικτικο, σε ολα τα επιπεδα,συζυγο.Εφοσον μετρησεις τις δυναμεις σου και το αποφασισεις, go for it!

Διαφημίσεις

Καλημέρα!

Έχοντας εμπειρία από το ΕΑΠ θα σου πω ότι ο βαθμός δυσκολίας του εξαρτάται από 2 βασικούς παράγοντες

α. το πεδίο που θα διαλέξεις. Η πληροφορική πχ είναι αρκετά πιο δύσκολη απ'ότι η διοίκηση επιχειρήσεων. Όχι επειδή το ίδιο το αντικείμενο είναι πιο δύσκολο αλλά επειδή στην πληροφορική είναι πολλές φορές φαίνεται ότι η καθημερινή επαφή με καθηγητές και συμφοιτητές είναι απαραίτητη, κάτι που δεν απαιτείται και τόσο στη διοίκηση. Ναι μεν έχεις τα email των καθηγητών αλλά σε εμένα δεν λειτούργησε πολύ εύκολα αυτό το στυλ.

β. ο αριθμός των θεματικών ενοτήτων που θα πάρεις. Μπορείς από 1 έως 3 το έτος. Ενδεικτικά, αν έπαιρνες 3 θα πήγαινες για πτυχίο στην ώρα σου. Θα σου πρότεινα να πάρεις για αρχή μόνο μία θεματική ενότητα, ώστε να μετρήσεις τις δυνάμεις σου. Να ξέρεις ότι πάνω κάτω χρειάζεσαι 1 ώρα διάβασμα την ημέρα για κάθε θεματική. Ακούγεται λίγο, αλλά δεν θα έχεις πάντα το χρόνο να το κάνεις, συν θα έχεις ανα διαστήματα εργασίες. Ωστόσο, θεωρώ ότι για την περίπτωσή σου, μπορείς μια χαρά να το καταφέρεις.

Στο ερώτημά σου αυτό καθ'αυτό, ναι σπουδές και μητρότητα συνδυάζονται μια χαρά με ένα καλό προγραμματισμό. Και είναι και καλό για την ψυχολογία σου αλλά και ως παράδειγμα μετέπειτα για τα παιδιά σου.

Την πληροφορική λέω να δηλώσω και για αρχή να πάρω μία Θεματική ενότητα γιατί φοβάμαι ότι δεν θα προλαβαίνω στην αρχή γιατί θα έχω και την μικρή που θα γεννήσω σύντομα.

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα τα καταφέρεις, η πληροφορική στο ΕΑΠ είναι το πιο δύσκολο πεδίο, πολλοί ξεκινάνε, λίγοι τελειώνουν :D

Ξεκίνα με μία μόνο θεματική ενότητα. Οι πρώτες είναι αρκετά εύκολες. Για τα μαθηματικά, ίσως χρειαστείς βοήθεια, ίσως όχι, δεν ξέρω το επίπεδό σου. Δεν είναι κάτι δύσκολο αλλά αν προέρχεσαι από θεωρητική κατεύθυνση ίσως σε δυσκολέψει.

Μη χάσεις καμία απολύτως συνάντηση. Επεδίωξε να κάνεις επαφές τόσο με συμφοιτητές, όσο και με καθηγητές. Θα σας δώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας, μη διστάζεις να επικοινωνήσεις για την παραμικρή απορία. Κάποιοι καθηγητές είναι ανοικτοί και για να δεχτούν προσωπική επίσκεψη (τουλάχιστον όταν ήμουν εγώ φοιτήτρια, δεν ξέρω αν ισχύει ακόμα), μη ντραπείς αν το χρειάζεσαι.

Αν το θέλεις, θα το καταφέρεις σίγουρα, είναι πραγματικά μόνο θέμα καλής οργάνωσης και θέλησης.

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα τα καταφέρεις, η πληροφορική στο ΕΑΠ είναι το πιο δύσκολο πεδίο, πολλοί ξεκινάνε, λίγοι τελειώνουν

Ξεκίνα με μία μόνο θεματική ενότητα. Οι πρώτες είναι αρκετά εύκολες. Για τα μαθηματικά, ίσως χρειαστείς βοήθεια, ίσως όχι, δεν ξέρω το επίπεδό σου. Δεν είναι κάτι δύσκολο αλλά αν προέρχεσαι από θεωρητική κατεύθυνση ίσως σε δυσκολέψει.

Μη χάσεις καμία απολύτως συνάντηση. Επεδίωξε να κάνεις επαφές τόσο με συμφοιτητές, όσο και με καθηγητές. Θα σας δώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας, μη διστάζεις να επικοινωνήσεις για την παραμικρή απορία. Κάποιοι καθηγητές είναι ανοικτοί και για να δεχτούν προσωπική επίσκεψη (τουλάχιστον όταν ήμουν εγώ φοιτήτρια, δεν ξέρω αν ισχύει ακόμα), μη ντραπείς αν το χρειάζεσαι.

Αν το θέλεις, θα το καταφέρεις σίγουρα, είναι πραγματικά μόνο θέμα καλής οργάνωσης και θέλησης

Στην αρχή μου άρεσε πολύ η φυσικών επιστημών αλλά δεν έχω βάσεις από πριν για να πω ότι θα τα καταφέρω να φτάσω στο τέλος και θα ήταν πολύ δύσκολο. Στην πληροφορική έχω ήδη πτυχίο από ΕΠΑΣ και πιστεύω πως αυτό είναι κάποια βάση για να μπώ ποιο εύκολα στο κλίμα. Εσύ σε πόσα χρόνια το τελείωσες και είχες πάρει υποτροφία?

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...