Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Πληρωσατε για την εκδοση της αδειας βαπτισης?????Η Μητροπολη ζηταει 110 ευρω!!!

Recommended Posts

Για να μου εκδοσουν την αδεια βαπτισεως η μητροπολη αλεξανδρουπολης μου ζηταει 110 ευρω !!!!!θελω να μαθω αν και σε ποιες μητροπολης γινεται αυτο και αν γινεται φυσικα γιατι δεν το θεωρω και τοσο νομιμο!και αν δρν εχω τι??δεν μου βαπτιζουν το παιδι?εκβιαστικο και εμπορικο!θα ηθελα την γνωμη σας

Διαφημίσεις

Για να μου εκδοσουν την αδεια βαπτισεως η μητροπολη αλεξανδρουπολης μου ζηταει 110 ευρω !!!!!θελω να μαθω αν και σε ποιες μητροπολης γινεται αυτο και αν γινεται φυσικα γιατι δεν το θεωρω και τοσο νομιμο!και αν δρν εχω τι??δεν μου βαπτιζουν το παιδι?εκβιαστικο και εμπορικο!θα ηθελα την γνωμη σας

Τι ειναι η αδεια βαπτισης? Πότε βαφτιζεις? Πόσο πριν τη βαφτιση στο ζητησαν?

Εγω που πηγα να κλεισω ημερομηνια στην εκκλησια, ο παπας μού ειπε οτι μονο ληξιαρχικη πραξη γεννησης θα χρειαστεί...

εντιτ: επίσης, πριν 3 χρονια που ειχα βαφτισει τον μεγαλο μου γιο δεν πληρωσα τιποτα για ..."αδεια".

Αλλο η ταριφα της εκκλησιας, που λεει η Σαλομια, που την χρεωνεται ο νονος..

Δεν γνωρίζω για τη συγκεκριμένη μητρόπολη αλλά όλες οι εκκλησίες έχουν την ταρίφα τους. Για να μην μιλήσω και για τους παπάδες... Όταν βαφτισα τον γιο μου, επειδή είχα δύο νονους, ο παπάς ζήτησε ξεχωριστά απ τον καθένα 50 ευρώ αλλιώς αρνούνταν να προχωρήσει στο μυστήριο. Για να μην γίνει θέμα, οι νονοί τα "εσκασαν" αναγκαστικά. Και αυτή η ιστορία συνέβη πριν 12 χρονια σχεδόν... Οι χειρότεροι εκβιασμοί γίνονται απ τους παπάδες και άντε να βρεις το δίκιο σου...

Τι εννοείς; τα χρήματα που ζητούν για την αλλαγή ενορίας; ή αυτά που ζητούν από τους νονούς;;

Σε περίπτωση που θέλεις να βαφτίσεις το παιδί σου εκτός της ενορίας σου, πληρώνεις ένα ποσό στην εκκλησία την οποία ανήκεις.

Κάθε εκκλησία τώρα για να τελέσει το μυστήριο, ζητά άλλο ποσό το οποίο συνήθως πληρώνει ο νονός.

Η κάθε μητρόπολη τα καθορίζει αυτά τα ποσά.

Εάν υπάρχει αδυναμία πληρωμής το λες και πιστεύω πως θα φροντίσουν να απαλλαγείς..

Αν τώρα το θέτεις από άλλη πλευρά.. να'ταν μόνο αυτό; για κοίτα καλά τριγύρω.. για τα πάντα μας τα παίρνουν κανονικά. Από όπου και να το πιάσεις...

Τι εννοείς; τα χρήματα που ζητούν για την αλλαγή ενορίας;

Ισχυει και για τη βαφτιση αυτο? Νομιζα μονο για τον γαμο. Ουτε τετοιο ειχαμε πληρωσει πριν 3 χρονια παντως παρ' όλο που δεν βαφτιστηκαμε στην ενορια μας

Διαφημίσεις

Βαπτιζω 20/8 στην Αλεξανδρουπολη απο χαρτια μου ζητησαμ τις παναγιας τα ματια και οταν τα μαζρψα για να παω στην μητροπολη να μου βγαλουν την αδεια βαπτισεως και να την παω στον παπα μου ζητησαν 110 ευρω για να μου την εκδοσουν χωρις να εχω καμια αλλη υποχρεωση στον ναο.κομμενη ταριφα δλδ παει το οτι θελετε δινεται σλλα το πιο εξοργιστικο ειναι οτι δεν τα ζηταει ο παπας η π ναος αλλα η μητροπολη για να μου νγαλει την αδεια να βαφτισω το παιδι μου.εν κσιρω κρισης 110 ταριφα

Ισχυει και για τη βαφτιση αυτο? Νομιζα μονο για τον γαμο. Ουτε τετοιο ειχαμε πληρωσει πριν 3 χρονια παντως παρ' όλο που δεν βαφτιστηκαμε στην ενορια μας

Ναι ισχύει. Εμείς τα πληρώσαμε για τον γάμο, νομίζω 60? και για την βάφτιση ο παπάς λόγω κρίσης μας είπε πως θα δηλώσει ότι είμαστε της οικείας ενορίας, ας είναι καλά. Επίσης κάναμε διπλή βάφτιση και είχαμε δύο νονούς, ζευγάρια, σε μέτρια οικονομική κατάσταση. Ετσι, τους είπε αντί να δώσουν 60+60 που παίρνει η εκκλησία (οδηγία μητρόπολης) για να τελέσει το μυστήριο, να δώσουν 30+30 ή ό,τι μπορούν τέλος πάντων.

ikas να τους πεις ότι δεν έχεις τη δυνατότητα και να λήξει το ζήτημα. Δεν μπορούν να σου αρνηθούν.

Εμάς πάλι μας την έβγαλε η ίδια η εκκλησία (μονή Πεντέλης). Τους πήγαμε ληξ. πράξη γεννήσεως και μια υπεύθυνη δήλωση και αυτό ήταν. Και δεν πληρώσαμε τίποτα.

Τι να πω?!?

Βαπτιζω 20/8 στην Αλεξανδρουπολη απο χαρτια μου ζητησαμ τις παναγιας τα ματια και οταν τα μαζρψα για να παω στην μητροπολη να μου βγαλουν την αδεια βαπτισεως και να την παω στον παπα μου ζητησαν 110 ευρω για να μου την εκδοσουν χωρις να εχω καμια αλλη υποχρεωση στον ναο.κομμενη ταριφα δλδ παει το οτι θελετε δινεται σλλα το πιο εξοργιστικο ειναι οτι δεν τα ζηταει ο παπας η π ναος αλλα η μητροπολη για να μου νγαλει την αδεια να βαφτισω το παιδι μου.εν κσιρω κρισης 110 ταριφα

Κι εγω που έγινα νονά ετσι ακριβώς 100 με απόδειξη για την μητρόπολη. Αν αποδείξεις με κάρτα ανεργίας οτι αδύνατεις φυσικα να πληρώσεις, σου ορίζει ημέρα και ώρα που θα γίνει το μυστήριο η μητρόπολη. Καθημερινή φυσικα!

Εγω το θεωρω παρανομο ολο αυτο το εμπορικο κομματι των μυστηριων εκανα ενα mail στην αρχιεπισκοπη για να μπυ απαντησει και αυριο θα κανω και ενα τηλ γιατι ειναι παραλογο να σου ζητανε λεφτα για να κανουν το αυτονοητο .μου θυμιζει φακελακι σε γιατρο ολο αυτο κσι στην τελικη αν ηθελαν να κανουν κοινωνικο η φιλανθρωπικο εργο με τα λεφτα των μυστηριων να μου ελεφαν πηφσινε κανε καταθεση στο "χ" ιδρυμα και φερε μας την αποδειξη τοτε πραγματικα θα το εκανα αλλα ετσι αερα πατεραψγια τους παπαδες και την εκλησσια δεν δινω.και να σημειωσω οτι η βαφτιση ειναι διπλη οποτε τα λεφτα επι 2

Διαφημίσεις

Πρώτη φορά ακούω κάτι τέτοιο. Στα δικά μου παιδιά δεν το ζήτησε η Μητρόπολη (Βύρωνα/Καισαριανής), αλλά δώσαμε βέβαια για αλλαγή ενορίας στο ένα απ'τα δύο, τρία τετράγωνα απ΄το σπίτι μας η εκκλησία που βαφτίσαμε απλά τυπικά μας πιάνει η άλλη ενορία, το οποίο θεωρώ μέγιστη βλακεία και κατακλέψιμο. Οι νονές έδωσαν 50 ευρώ η μια λίγο πριν τη βάφτιση.

Τώρα τι να σου πω ikas μάλλον συνηθίζεται στα μέρη σου αυτό, και για να διαιωνίζεται μάλλον δε μιλάει κανείς. Είμαστε χαζός λαός τελικά.

jcEKp3.png  JKdkp3.png

Λετε καινουριο να ειναι αυτο? Αυτο μας ελειπε!

Σκουντουφλα ετοιμασου για 220 ευρω!

Κοριτσια να σας ρωτησω κατι ασχετο?

Μπορει να δηλωσουμε το ονομα πρωτα στο ληξιαρχειο και να κανουμε τη βαφτιση αργοτερα?

Σκουντουφλα ετοιμασου για 220 ευρω!

Άσε, γιατί μου'ρθε κόλπος!:lol::lol::lol:

Μπορει να δηλωσουμε το ονομα πρωτα στο ληξιαρχειο και να κανουμε τη βαφτιση αργοτερα?

Ναι, ναι.

Και καθολου βαφτιση να μην κάνεις, το παιδί θα έχει κανονικά και με το νομο δηλωμενο όνομα.

Καλημέρα σε όλες!

Μισό, γιατί θα τρελλαθώ!

Τα έχω πρόσφατα γιατί βάπτισα την προηγούμενη εβδομάδα τη μικρή μας!

Λοιπόν, επειδή θέλαμε να βαπτίσουμε σε άλλη ενορία, μας ζήτησαν αν τους πάμε χαρτί από τη δική μας εκκλησία ότι επιτρέπουν να βαπτίσουμε αλλού. 60ευρώ στη δική μας εκκλησία για να μας αφήσουν να βαπτίσουμε σε άλλη ενορία. Μας έδωσαν αθεώρητη απόδειξη γι αυτά (κοινώς αέρα κοπανιστό).

Στην εκκλησία που βαπτίσαμε μας ζήτησαν να προπληρώσουμε (ναι, σωστά διαβάζετε!!!) 150ευρώ ταρίφα. Μας έδωσαν κ εδώ αθεώρητη απόδειξη (πάλι αέρα κοπανιστό). Και απλώς δώσαμε κι από ένα 10ευρω στον νεοκόρο και τον ψάλτη.

Δεν ήρθαμε σε επαφή με τη μητρόπολη. Μας έδωσαν ένα χαρτί την ημέρα της βάπτισης, που θα το πάμε κατευθείαν ληξιαρχείο.

Αυτά που περιγράφει η θεματοθέτρια μου θυμίζουν τα διαδικαστικά του γάμου. Ρε 'σεις, πώς τα "πετάνε" αυτά; ξεστομίζουν τα 100ευρα λες και μιλάνε για στραγάλια! Έτσι όπως έχουμε καταντήσει για να πάρει κάποιος 100 ευρώ πρέπει να δουλεύει για ημέρες, κι αυτοί για το τίποτα (για να σου επιτρέψουν να πας αλλού ή για μισή ώρα μυστηρίου) σου ζητάνε 100, 150,200 κλπ ευρώ! Δεν πάνε καλά....

Και, ναι, μπορείς να κάνεις ονοματοδοσία στο ληξιαρχείο (πολλοί το κάνουν με το πού δηλώνουν το παιδί όταν γεννιέται, ώστε να μην τρέχουν μετά πάλι με χαρτούρες να το αλλάζουν). Απλώς μεταξύ άλλων εγγράφων υπογράφεις και μία υπεύθυνη δήλωση ότι αν βαπτίσεις τελικά το παιδί, θα του δώσεις το όνομα που δήλωσες. Με μηδενικά έξοδα η ονοματοδοσία...

Διαφημίσεις

Τελικά η κάθε Μητρόπολη κάνει ότι της κατέβει... Έχω βαπτίσει 2 παιδιά και τόσα και τόσα που γνωρίζω απ τον κύκλο μου. Από κανέναν δεν έχει ζητηθεί χαρτί αλλαγής ενορίας. Αυτό το κάνουν στους γάμους, σε βάπτιση πρώτη φορά το ακούω! Άδεια βάπτισης δεν ήξερα καν πως υφίσταται! Άδεια γάμου ναι, βάπτισης δεν έχω ξανακούσει! Βρε τι σκαρφίζονται για να τα αρπάξουν! Τόσο προ 6 ετίας στη βάπτιση του 1ου παιδιού, όσο και πέρυσι στου 2ου (διαφορετικές πόλεις/ενορίες/παπάδες), απ το νονό ζητήθηκαν χρήματα ΜΕΤΑ το μυστήριο και δόθηκε απόδειξη. Η απόδειξη ήταν στο όνομα της Μητρόπολης. Φυσικά στην απόδειξη αναγραφόταν πως επρόκειτω για δωρεά. Δωρεά που ζητείται δεν έχω ξανακούσει αλλά αυτά ήταν πράγματα που γνωρίζαμε. Πάτε σε ένα χωριό βρε παιδιά, σε ένα ωραίο εκκλησάκι και βρείτε έναν σωστό ιερέα να κάνει το μυστήριο και δώστε ότι ΕΣΕΙΣ θέλετε και μπορείτε.

pJO3p2.pngB6Ndp2.png

Τα διαδικαστικά της εκκλησίας έχουν γίνει σαν τις γέννες στο δημόσιο.

Θέλεις να βαφτίσεις όποτε θέλεις, με όσους νονούς θέλεις, σε όποια εκκλησία θέλεις; Πλήρωνε (στις περισσότερες περιπτώσεις, όχι πάντα). Αλλιώς να πας στην εκκλησία που ανήκεις, να βαφτίσεις όποτε θέλει ο παππάς και χωρίς στολισμούς, πολυελαίους και πολλούς ψαλτάδες κλπ.

Οπως στο δημόσιο αν θέλεις αποκλειστικότητα και να σε ξεγεννήσεις συγκεκριμένος γιατρός δίνεις (επίσης στις περισσότερες περιπτώσεις, όχι πάντα) φακελάκι (αν και παράνομο). Και αν δε θέλεις να πληρώσεις γιατρό, να γεννήσεις με τον γιατρό εφημερίας.

Βέβαια κανονικά η βάφτιση είναι μυστήριο και θα έπρεπε ως τέτοιο να εκτελείται, άλλο που το έχουμε αναγάγει σε φιέστα. Επίσης είναι προαιρετική, ενώ την γέννα δεν μπορείς να την αποφύγεις :D

Η ουσία είναι καλως ήλθατε στη χώρα που ο καθένας τα παίρνει όπως μπορεί.

(...) Η απόδειξη ήταν στο όνομα της Μητρόπολης. Φυσικά στην απόδειξη αναγραφόταν πως επρόκειτω για δωρεά. Δωρεά που ζητείται δεν έχω ξανακούσει αλλά αυτά ήταν πράγματα που γνωρίζαμε. Πάτε σε ένα χωριό βρε παιδιά, σε ένα ωραίο εκκλησάκι και βρείτε έναν σωστό ιερέα να κάνει το μυστήριο και δώστε ότι ΕΣΕΙΣ θέλετε και μπορείτε.

Ακριβώς!!! Η "απόδειξη" γράφει επάνω "δωρεά" για να μην τα φορολογηθεί η εκκλησία...

Όσο για τα μικρά γραφικά εκκλησάκια σε χωριά, δεν είναι πια τόσο αθώα. Ας μην το γενικεύω, βέβαια, αλλά πρόπερσι σε ένα μικρό χωρίο του Πηλίου, που είχαμε πάει για μία βάπτιση, η νεοκόρισσα κυνηγούσε (κυριολεκτικά, ωμά, στην ψύχρα, κι ενώ χαιρετούσαν κόσμο) τη νονά, τους γονείς, και τους παπούδες κι από τα δύο σόγια, και πήρε και από τους τέσσερις χρήματα ....:mad:

Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι σωστοί osin. Μίλησα για το σωστό χωριό, το σωστό εκκλησάκι και ΕΝΑΝ σωστό ιερέα... Δύσκολη η έρευνα αυτή αλλά κάποιες φορές επιβάλλεται να γίνεται. ΜΑΣ την επιβάλλουν!

pJO3p2.pngB6Ndp2.png

Ναι, ravT, συμφωνούμε, απλώς ανέφερα το περιστατικό, υπό την έννοια ότι ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο μέρος μπορείς να βρεις απαράδεκτους ανθρώπους.

Είναι γεγονός ότι όσο πιο μικρή (και ανοργάνωτη) η εκκλησία, και όσο πιο μικρή η κοινωνία στην οποία ανήκει, έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να έχεις καλύτερη και πιο ανθρώπινη και ουσιαστική αντιμετώπιση. Άλλωστε, υποτίθεται ότι πρόκειται για μυστήριο, και όχι για οικονομικό πάρε-δώσε.

Και, ναι, μπορείς να κάνεις ονοματοδοσία στο ληξιαρχείο (πολλοί το κάνουν με το πού δηλώνουν το παιδί όταν γεννιέται, ώστε να μην τρέχουν μετά πάλι με χαρτούρες να το αλλάζουν). Απλώς μεταξύ άλλων εγγράφων υπογράφεις και μία υπεύθυνη δήλωση ότι αν βαπτίσεις τελικά το παιδί, θα του δώσεις το όνομα που δήλωσες. Με μηδενικά έξοδα η ονοματοδοσία...

Επειδη θα αργησω σχετικα την βαπτιση και εχουν αρχισει λιγο να με εκνευριζουν με το ονομα, σκεφτηκα αυτη τη λυση για να τελειωνουν οι γκρινιες.

Και να σου πω απο την στιγμη που γεννιεται το παιδι καλο ειναι να το δηλωνουμε το ονομα. Οχι μετα παλι τρεξιματα για αλλαγες απο θηλυ η αρρεν .

Επειδη θα αργησω σχετικα την βαπτιση και εχουν αρχισει λιγο να με εκνευριζουν με το ονομα, σκεφτηκα αυτη τη λυση για να τελειωνουν οι γκρινιες.

Και να σου πω απο την στιγμη που γεννιεται το παιδι καλο ειναι να το δηλωνουμε το ονομα. Οχι μετα παλι τρεξιματα για αλλαγες απο θηλυ η αρρεν .

H διαδικασία της ονοματοδοσίας ξεκινά και από το μαιευτήριο ακόμα. Πχ στο Έλενα που γέννησα μπορούσες να το δηλώσεις εξαρχής και έστελναν αυτοί τα χαρτιά στο ληξιαρχειο για τα διαδικαστικά.

Και εγώ συμφωνώ, είναι καλύτερα να ξεμπερδεύεις με το όνομα και μετά να έχεις όλο το χρόνο να αποφασίσεις που/ποιος/πότε θα βαφτίσεις το παιδί. Εγώ πχ δεν ήξερα ότι γίνονται βαφτίσεις σε θάλασσα!

(...) Εγώ πχ δεν ήξερα ότι γίνονται βαφτίσεις σε θάλασσα!

Κι εγώ το έμαθα σχετικά πρόσφατα. Αλλά επειδή δε με λες κι θρησκευόμενο άτομο (αν δεν επέμενε ο άντρας μου, μάλλον δε θα βαπτίζαμε το παιδί), είχα ρωτήσει κάτι "θεούσες", και μου είχαν πει ότι στη θάλασσα βαπτίζουν κάποιοι άλλοι (όχι οι ορθόδοξοι χριστιανοί, μη με ρωτήσετε ποιοι, δε θυμάμαι). Μετά που το έψαξα λίγο είδα ότι μια χαρά μπορείς να βαπτίσεις στη θάλασσα χριστιανό ορθόδοξο (και μάλιστα μία γνωστή γνωστής μου το έκανε), απλώς θα πρέπει να βρεις παπά να το κάνει.

Κι εγώ το έμαθα σχετικά πρόσφατα. Αλλά επειδή δε με λες κι θρησκευόμενο άτομο (αν δεν επέμενε ο άντρας μου, μάλλον δε θα βαπτίζαμε το παιδί), είχα ρωτήσει κάτι "θεούσες", και μου είχαν πει ότι στη θάλασσα βαπτίζουν κάποιοι άλλοι (όχι οι ορθόδοξοι χριστιανοί, μη με ρωτήσετε ποιοι, δε θυμάμαι). Μετά που το έψαξα λίγο είδα ότι μια χαρά μπορείς να βαπτίσεις στη θάλασσα χριστιανό ορθόδοξο (και μάλιστα μία γνωστή γνωστής μου το έκανε), απλώς θα πρέπει να βρεις παπά να το κάνει.

Χα χα μια από τα ίδια! Νομίζω ότι για το συγκεκριμένο θέμα παίζει "πόλεμος" μεταξύ των παπάδων γιατί όταν το έψαξα έπεσα σε εγκυκλιο κάποιου μητροπολίτη που το καταδίκαζε και καλούσε τους ιερείς να απέχουν από τέτοιες πρακτικές. Ωστόσο υπάρχουν αρκετοί που το κάνουν, μάλιστα είδα μια φωτογράφιση που πραγματικά μου άρεσε πολύ, αντί για κολυμπήθρα είχαν ένα λουλούδινο στεφάνι στη θάλασσα. Αν ποτέ βάφτιζα την κόρη μου θα μου άρεσε να γινόταν έτσι. Ευτυχώς ο μπαμπάς μας έχει ίδια μυαλά με εμένα :D

Κ εμείς έτσι δεν μας λες θρησκευόμενους και αν δεν μας γινοτανε η πρόταση και δεν επέμενα και εγώ (τα ελληνικά έθιμα και παραδοςεις με μαράνανε μάλλον δεν θα το βαφτίζαμε)

Εμείς δεν την πληρωσαμε απλώς την χρυσοπληρώσαμε και ηταν παρατημένο πανέμορφο ξωκλήσι το όποιο καθαρίσαμε μέσα έξω και μεταφέραμε την κολυμπήθρα μόνοι μας 70 ευρώ απο εμάς και 150 απο τον νονό.

Αυτή η βάπτιση θα μας μείνει αξέχαστη (ηταν προβληματική απο την αρχη μεχρι το τέλος υπάρχουν και τα ανάλογα ποστ στα ανάλογα θέματα)