Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Recommended Posts

Καλησπέρα σας! Παρακαλώ θα ήθελα τη βοήθειά σας! Έχω έναν γιό 17 μηνών ο οποίος γεννήθηκε τελειόμηνος, θήλασε ως 11 μηνών περίπου, περπάτησε χωρίς υποβοήθηση στους 11 μήνες. Γενικώς, η κινητικότητά του είναι μεγαλύτερου παιδιού: Σκαρφαλώνει και κατεβαίνει με άνεση, ανοίγει μπουκάλια, άμα γλιστρήσει πέφτει κάτω απαλά (το κεφαλάκι του δεν το έχει χτυπήσει σχεδόν ποτέ), ανεβαίνει και κατεβαίνει σκάλες με βοήθεια. Επίσης, είναι πολύ κοινωνικός και χαδιάρης. Μιμείται σε μεγάλο βαθμό τις κινήσεις μας (προσπαθεί να βουρτσίσει τα δόντια του μπαμπά του και τα δικά του, προσπαθεί να καθαρίσει τα αυτιά του και τα δικά μου κτλ.). Χαϊδεύει τα αρκουδάκια του και πολλές φορές τα άλλα παιδάκια στην παιδική χαρά. Δείχνει τα αντικείμενα από 8 μηνών. Όταν τον ρωτάω πού είναι το τάδε πράγμα, μου το δείχνει. Όταν του λέω "δώσε μου αυτό" , μου το δίνει. Όταν τον ρωτάω "πού έβαλες το τάδε", θυμάται πού το έχει κρύψει κτλ. Αλλά δεν κάθεται σε ένα παιχνίδι πάνω από 3 λεπτά. Το μεγάλο μου άγχος όμως είναι η ομιλία του.

Λέει:

γκιαγκιά (γιαγιά)

βουουου (το αμάξι π.χ. ή τη σκούπα που κάνει θόρυβο)

κακά (κάποιες φορές)

φου (φως ως 9 μηνών-έκτοτε δεν το λέει όμως)

αμαμαμ (το φαγητό)

νταντά (εμένα και τον μπαμπά του)

και πολλά νταντανταντα, αγκου, μπου, και λοιπά κορακίστικα. Πιπίλα βάζουμε μόνο στον ύπνο. Του μιλάμε αρκετά σε γλώσσα επεξηγηματική-ενηλίκων και συνήθως του ζητάμε να εκτελέσει εντολές π.χ. δώσε μου το παγούρι σου. Το ίδιο και η κυρία που τον κρατάει τα πρωινά που εργαζόμαστε. Επίσης, τον πηγαίνουμε και στο ωδείο (μουσικοκινητική). Στενοχωριέμαι γιατί άλλα παιδιά της ηλικίας του λένε περισσότερα. Να ανησυχήσω?Να απευθυνθώ σε ειδικό? Ένα μαμά πότε θα ακούσω??????:!:

Διαφημίσεις

Καλησπέρα και να σου ζήσει! Εγω δεν μπορω να σου πω αν πρεπει να πας σε ειδικό γιατι το παιδάκι μου ειναι 2 μήνες μικρότερο, με αποτέλεσμα να μη μπορω να συγκρίνω η να συμβούλεψω. Απλα εγω παρατήρησα πολυ μεγαλη βελτίωση με τις κάρτες! Του έδειχνα τα ζωάκια και του ελεγα πως κάνουν , το ίδιο και με τα φρούτα. Επειδη εχουν χρωματακια και του αρέσει, μιας και παίζαμε μαζι, έμαθε να λεει τα ζώα και να τα αναγνωρίζει και στο δρόμο. Μηπως να βρεις και εσυ κάποιο παιχνιδάκι; Σαφώς δεν εγινε με τη μια, αλλα ενα μητα μετα. Επισης όση ωρα τον αλλαζα του ελεγα παντα ' μπαμπα' και έβαζα το σύζυγο να απαντάει ναι. Μετα απο κάποιες βδομάδες με το που ακουμπαγε στην αλλαξιερα φώναζε ' μπαμπα' και το λέγε μεχρι να του πει ναι.

Νομίζω πως δεν θα έπρεπε να πανικοβάλεσαι, κι η δική μου κορούλα 17 μηνών τόσα λίγα λέει. Η μεγάλη 2 ετών και 1 μήνα μίλησε ξαφνικά σε 1 εβδομάδα. Δεν πίστευα στα αυτιά μου ότι το παιδί μου ήξερε τόσες λέξεις και προτάσεις. Θα το θυμάμαι πάντα. Και κάνω υπομονή για την μικρή μου περιμένοντας να έρθει η ώρα της.

Δεν έχει σημασία ο θηλασμός ή η προωρότητα κατά την εμπειρία μου, μιας και θήλασα και τα δύο μου μωρά και το πρώτο ήταν πρόωρο. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και όταν νιώθει σιγουριά κάνει το πρώτο βήμα ή συνθέτει την πρώτη φράση.

Οσο για το "μαμά" θα πρέπει να το ακούσει το μωρό, ξανά και ξανά και ξανά και ξανά για να το πει, το επαναλαμβάνεις; δεν είναι έμφυτη η λέξη. Ποιος το κρατά ολη μέρα; ας δοκιμάσει να το λέει δείχνοντας σε σε φωτο και θα δεις! Γενικά αυτές οι λεξούλες που αναφέρεις είναι οι εύκολες για τα μωρά και με αρκετή επανάληψη τις αποστηθίζουν και ασφαλώς τις συνδέουν με αντικείμενα.

Δεν εχω να σου δωσω απαντηση απλα να σου πω υπομονη και ολα θα γινουν. Αργοτερα θα ακους το "μαμα" τοσο συχνα που θα απαντας: "μαμουνια"! :P:p:p

Η δικια μου 16 μηνων και λεει:

μπαμπα (με μανια! μαμα ουτε λογος! :evil: )

μαμ μαμ μαμ

γιαγια

μπα (μπαλα)

φου (φως)

βαβ (σκυλακι)

μμμ (αγελαδα)

μπεεε (προβατακι)

κανει ααααχχχ οταν μυριζει λουλουδια και πινει νερο

ουα ουα (το μωρο)

ιου ιου (ασθενοφορο)

γενικα μιμειται αρκετα πραγματα και κινησεις μας αλλα κουβεντες μπα!

Κ εγω λαχταραω να ακουσω κουβεντουλες αλλα πιστευω οτι θα γινει στην ωρα του...

Κατα τα αλλα μοιαζουν στην αναπτυξη. Κ εμας εκτελει οτι εντολη και να της δωσεις (φερε μου αυτο, κανε εκεινο) αλλα με τιποτα δεν ακουει "μη" και "οχι"! :|

Κανει καλο-καλο, κανει γεια, κανει οχι-οχι, πεταει φιλια, αλλα κουβεντες αυτες που σου ειπα.

veMDp3.png

Διαφημίσεις

Καλησπέρα κορίτσια..

είμαι μαμά 2 αγοριών 5,5 και 4 χρονών και πήρα το θάρος να σας ξε-αγχώσω έχοντας περάσει τους ίδιους προβληματισμούς με εσάς για τον μικρό μου..

Ο μεγάλος μου γιος μίλησε γύρω στους 18 μήνες και καθαρά.

'Εχοντας αυτή την εμπειρία και νιώθωντας πίεση κι από τους συγγενείς που ρωτούσαν μέχρι τα 2,5 για τον μικρό μου "αυτό το παιδί πότε θα μιλήσει?",

είχα αγχωθεί τόσο που σκεφτόμουν να τον πάω σε λογοθεραπευτή ή πίστευα ότι έχει κάποια μαθησιακή δυσκολία..

Όταν ανέφερα τους προβληματισμούς μου στην παιδίατρο μου είπε να μην ανησυχώ εφόσον το παιδί μιμείται συνομιλίες (έστω με την δικιά του ακαταλαβίστικη γλώσσα) και κάνει πως μιλάει στο τηλ..Επίσης με συμβούλευσε να μην συγκρίνω με τον μεγάλο μου γιο και με άλλα παιδάκια γιατί το κάθε παιδάκι έχει τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης κι ότι πολλές φορές τα 2ρα παιδιά δεν προλαβαίνουν να πάρουν τον λόγο απ΄τα μεγάλα αδερφακια.

Πράγματι μετά τα 2,5 η γλώσσα του λύθηκε, τα λέει μέχρι σήμερα σχεδόν όλα αν και μπερδεύουμε κάποια γράμματα μεταξύ τους π.χ. παι(β)άκια κι όχι παιδάκια ή παραμύ(φ)ι αντί για παραμύθι...

Και πάλι η παιδίατρος μου λέει και η λογοθεραπέυτρια να περιμένω μέχρι τα 5,5 χρονών και μετά να ανησυχίσω, όταν δηλαδή ξεκινήσει ο γραπτός λόγος στο σχολείο..

Επομένως..

1.Μην αγχώνεστε

2.Μην συγκρίνετε

3.Μην αφήνετε τρίτους να σας αγχώνουν και

4.Πιστέψτε στις δυνατότητες τον παιδιών σας..θέλουν απλά χρόνο

Και μια προσωπική συμβουλή...δώστε να μασήσουν ψωμάκι, κουλούρι κτλ, να γυρίσει λίγο η γλώσσα

Συγγνώμη για το μεγάλο ποστ

Ελπίζω να βοήθησα...

Όταν ανέφερα τους προβληματισμούς μου στην παιδίατρο μου είπε να μην ανησυχώ εφόσον το παιδί μιμείται συνομιλίες (έστω με την δικιά του ακαταλαβίστικη γλώσσα) και κάνει πως μιλάει στο τηλ..

Αυτο ακριβως!!!

Σε μια τυπικη επισκεψη (λογω εμβολιου) που καναμε το καλοκαρι, και πριν εγω αναφερω το παραμικρο, με ρωταει ο παιδιατρος μας:

-μιλαει το παιδι???

-οχι του απανταω!!!

-ουτε λεει τα "δικα της" με ρωταει ξανα???!!!

-απο αυτα οσα θελετε του απανταω εγω!!!

-τοτε μου λεει δεν εχεις να ανησυχεις για τιποτα, απλα θελει τον χρονο της, γιατι ως γνωστον το καθε μωρακι εχει διαφορετικους ρυθμους αναπτυξης, αλλα εσεις οι μαμαδες οπου σταθειτε και οπου βρεθειτε τα συγκρινετε...!!!

Οποτε δεν προλαβα καν να αγχωθω γιαυτο το θεμα, ωστοσο η μικρη μου ειναι 28 μηνων και λεει λιγα λογακια: μαμα, μπαμπα, νιανια (γιαγια), παππα (παππου), τια (θεια), τσαο, κατι, κιαο (και αλλο), νανι, ναι, παπυ (πιπιλα), κακι (γατακι), ντατσι (ενταξει), αλλα την πρωτη πιστα του souper mario την βγαζει!!! :shock::D

Η φουρτουνα μου ηρθε...και ξεσηκωσε τον κοσμο μου στις 27/07/2012

Δεν εχω να σου δωσω απαντηση απλα να σου πω υπομονη και ολα θα γινουν. Αργοτερα θα ακους το "μαμα" τοσο συχνα που θα απαντας: "μαμουνια"! :P:p:p

Η δικια μου 16 μηνων και λεει:

μπαμπα (με μανια! μαμα ουτε λογος! :evil: )

Κοριτσια μου , δε θελω να σας στενοχωρησω (:P) , εμενα 16 μηνων λεει και μαμα και μανα!!!!!

Κοριτσια μου , δε θελω να σας στενοχωρησω (:P) , εμενα 16 μηνων λεει και μαμα και μανα!!!!!

ΧΑΧΑΧΑΧΑ!!!! Ε λοιπον ειτε το πιστευετε ειτε οχι (γιατι εγω ΔΕΝ πιστευα στα αυτια μου!!!) χτες γυρισε απο τη βολτα με τον μπαμπα της και φωναζε απο τις σκαλες "μαμα! μαμα!"

ΤΡΕΛΑΘΗΚΑ ΛΕΜΕΕΕΕΕΕΕ!!!!!

veMDp3.png

ΧΑΧΑΧΑΧΑ!!!! Ε λοιπον ειτε το πιστευετε ειτε οχι (γιατι εγω ΔΕΝ πιστευα στα αυτια μου!!!) χτες γυρισε απο τη βολτα με τον μπαμπα της και φωναζε απο τις σκαλες "μαμα! μαμα!"

έτσι είναι:P:p κάθε μέρα θα λένε και κάτι καινούριο

Εμένα που το είχε κάνει αυτό όταν γύριζα από την δουλειά και φώναξε ''μαμά'':P

3W24p3.png

Διαφημίσεις

Καλησπερα κορίτσια.

Εμείς ακριβώς το αντίθετο.23 μηνών τώρα, αλλά πρόωρες 29 εβδομάδων διδυμούλες, η μια λέει προτάσεις του τύπου "βγηκε το παπούτσι μου", λέξεις όπως μαντηλιά, δαχτυλίδι, λουλούδι, τραγουδάει τα παλαμάκια, το λύκε λύκε, την κουκουβάγια, με φωνάζει το απόλυτο ΜΑΝΟΥΛΛΑ (το παρατσούκλι της στην φυσιοθεραπεία που πηγαίνουμε είναι ΜΑΝΟΥΛΛΑ. Με ρωτάνε όταν πάω, πια είναι από τις 2; είναι η ΜΑΝΟΥΛΛΑ; χαχα τρελένομαι πραγματικά... )επίσης μας προσφωνεί όλους με τα ονόματα μας, αναγνωρίζει χρώματα, ζώα, εκτελεί πολλές οδηγίες, λεει το γράμμα "ρ", με λέει ολοκάθαρα Άντρη, κρατάει την κούκλα της την οποία έχει ονομάσει Άντρη την κουνάει και της λέει "όοο νάννι το μωρόοοο" ή με αγκαλιάζει και μου λέει "όοο αγκαλίτσα τη μανούλα μουυυ"... ξέρει και μετράει, 1-2-5-7-8-9-10, πολλά, πολλά πράγματα που λέει. Ότι της πούμε το μαθαίνει πολύ εύκολα.

Η αδερφούλα της μαθαίνει μόνο αυτά που θέλει και της αρέσουν. Λέει τα τυπικά μάμα, παπά, γιαγιά, παππού, έλα, γάλα, νερό, άμμου, πέννα, ευη, ελένη, κάκος, μπράβο, αντρη, πως την λένε και πόσο χρονών είναι, ξεχωρίζει χρώματα, ζώα, μέρη του σώματος, πώς κάνει η τίγρης, η γάτα, ο σκύλος, το παπάκι, το πρόβατο και η αγελάδα. Εκτελεί πολλές οδηγίες και γενικά είναι νοητικά άπταιστες.

Ομως έχουν ψυχοκινητικη καθυστέρηση και οι 2 στον τομέα της κίνησης.

Δεν περπατάνε, νιώθουν πολύ μεγάλο φόβο, η πρώτη άρχισε εδώ και 1 μήνα να αρκουδίζει, 2 μήνες το πολυ θα περπατήσει, αλλά η δεύτερη είχεν μια ελαφριά εγκεφαλική αιμορραγία, που της προκάλεσε υπερτονία στα κάτω άκρα και όταν είναι κάτω απλώς κάθετε δεν γυρνάει δεν μπουσουλάει δεν κάνει τίποτα για να μετακινηθεί, όταν είναι στην περπατούσα γυρίζει το σπίτι με πολύ καλό βηματισμό παρακαλώ. Όταν την βάλουμε στα 4 σπαράζει από το κλάμα...νιώθει πολλές ανασφάλεις, δεν ξέρω γιατί έχει τόσες φοβίες, ίσως ναναι απτην εντατική, δεν ξέρω...

Τι να πώ. Είδα όνειρο την Παναγία μου και μου είπε πως το κοριτσάκι μου, η Μαρία μου που έχει το όνομα της και έχει αυτήν την μικρή εγκεφαλική βλάβη, θα περπατήσει όταν γίνει 5 χρονών. :( αλλά μου αρκεί που τουλάχιστον μου είπε πως θα περπατήσει.

Νομίζω πως το μωρό σου είναι πολύ καλό, άδικα ανησυχείς!!;)

Ρε παιδια ,οντως, τωρα που το λετε κι εμενα μια μερα πουγυρισα σπιτι με ειπε μαμα.Μηπως πρεπει να τους λειψουμε πρωτα για να το πουν;Να μας λαχταρησουν λιγο;;

*mytwinroses ευχομαι να πανε ολα καλα!

Εισαι ηρωας , καλη δυναμη!

Mytwinroses, σε έχω διαβάσει και σε άλλα θέματα. Είσαι πολύ τρυφερή, γλυκιά και δυνατή μανούλα!!! Να τα χαίρεσαι τα κοριτσάκια σου, να πάνε όλα καλά !!!

3W24p3.png

Aντρη ολα θα πανε καλα και με τα δυο σου κοριτσια, μη ρωτας πως το ξερω. Απλα θα αγωνιστειτε ολοι μαζι. Οταν ομως περπατησει και η Μαρια σου, θα δεις, θα ειναι ενα απιστευτο συναισθημα για σενα. Κουραγιο, να εχεις ελπιδα και ολα θα προχωρησουν οπως πρεπει...

Λοιπόν...ήμουν 17 μηνών όταν γεννήθηκε ο αδερφός μου,όταν με πήγαν για να τον δω,λέω στο γιατρό:"γιατρέ σας παρακαλώ (με τονισμενο το ''ρ") θα ήθελα να δω το μωρό μας"...

Ο γιατρός :"καλά αυτό είναι το παιδί που ξεγεννησα πρίν 1,5 χρόνο;''

Μίλησα πολύ καθαρά,πολύ γρήγορα...

ο γιός μου 21 μηνών(μεγαλώνει ακούγοντας και 4 γλώσσες)λέει αρκετές λέξεις,αλλά δεν τρελαίνεται κιόλας...

στη δικιά του γλώσσα μιλάει διαρκώς κάνοντας και χειρονομίες για έμφαση!!!

παρ'όλα αυτά δεν συγκρίνω ποτέ το παιδί μου,τι λέει και τι κάνει,

είμαστε όλοι διαφορετικοι,ο καθένας έχει το δικο του ρυθμό..

Αν το μικρό σου δεν έλεγε τίποτα απολύτως σε αυτή την ηλικία,θα σου έλεγα να το κοιτάξεις,δεν νομίζω όμως πως υπάρχει λόγος να ανησυχείς..

Mytwinroses..θα γίνουν όλα κοριτσάκι μου,το πιστεύω και στο εύχομαι απο την καρδιά μου!

Διαφημίσεις

O DIKOS MOY KLEINEI TA 2 SE 12 MERES KAI AKOMA OYTE MILAEI OYTE DEIXNEI OYTE MIMEITAI ALLA OLA AYTA LOGW NEYROLOGIKOY PROVLHMATOS.

mytwinroses SE OLA TA 8EMATA POY SE EXW DIAVASEI EISAI O LOGOS POY EXW TOSO YPOMONH KAI DYNAMH KAI PARALAW TON 8EO TA PAIDAKIA MAS NA EXOYN MIA KALH EKSELIKSH.

(KAI TON MIKRO MOY MARIO TON LENE!)

O DIKOS MOY KLEINEI TA 2 SE 12 MERES KAI AKOMA OYTE MILAEI OYTE DEIXNEI OYTE MIMEITAI ALLA OLA AYTA LOGW NEYROLOGIKOY PROVLHMATOS.

mytwinroses SE OLA TA 8EMATA POY SE EXW DIAVASEI EISAI O LOGOS POY EXW TOSO YPOMONH KAI DYNAMH KAI PARALAW TON 8EO TA PAIDAKIA MAS NA EXOYN MIA KALH EKSELIKSH.

(KAI TON MIKRO MOY MARIO TON LENE!)

Μάριος... πολύ ωραίο όνομα! Έτσι λένε και τον αδελφό μου...

malep, διάβασα τις αναρτήσεις σου και εύχομαι να πάνε όλα καλά με τον μικρό σου Μάριο. Κι εγώ έχω μία μικρή που τώρα είναι 17,5 μηνών και δεν περπατάει. Βρίσκεται στο στάδιο του να πηγαίνει από έπιπλο σε έπιπλο και κάνει μερικά μόνο βηματάκια με το ένα χέρι. Ούτε μιλάει ιδιαίτερα, παρά μόνο λέει κάποιες λεξούλες και κάποιους ήχους ζώων. Με τη μίμηση δεν τα πάει πολύ καλά... μιμείται κάποιες απλές κινήσεις, τύπου "μια ωραία πεταλούδα", "γεια σου", "κούπεπε", "πλάθω κουλουράκια"... Τέλος πάντων, δεν έχει νόημα να γράψω τι ακριβώς κάνει.

Ο πρώτος παιδονευρολόγος μας μίλησε για ελαφριά υποτονία κορμού και μας είπε ότι θα περπατήσει γύρω στους 22-23 μήνες... Δε μας έβαλε να κάνουμε περαιτέρω εξετάσεις, παρά μόνο για cpk και υποθυρεοειδισμό που ήταν καλές. Ούτε πρότεινε φυσικοθεραπείες.

Εμείς, όμως, ξεκινήσαμε φυσικοθεραπείες, γιατί σκέφτηκα ότι δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε. Πήγα, λοιπόν, και σε άλλη παιδονευρολόγο για να μου γράψει τις φυσικοθεραπείες, η οποία μου πρότεινε να κάνουμε μαγνητική εγκεφάλου, για να δούμε πού οφείλεται η υποτονία. Εγώ, όμως, φοβάμαι τη νάρκωση. Έτσι, κι αλλιώς την εξέλιξη του παιδιού τη βλέπω... Γιατί να το υποβάλω σε τέτοια δοκιμασία; Ούτως ή άλλως, και να βρεθεί κάτι, δεν υπάρχει κάποια ειδική παρέμβαση εκτός από τις γνωστές θεραπείες φυσικο-, εργο-, λόγο...

Εσείς τι γνώμη έχετε για τη μαγνητική;

Λοιπόν...ήμουν 17 μηνών όταν γεννήθηκε ο αδερφός μου,όταν με πήγαν για να τον δω,λέω στο γιατρό:"γιατρέ σας παρακαλώ (με τονισμενο το ''ρ") θα ήθελα να δω το μωρό μας"...

Ο γιατρός :"καλά αυτό είναι το παιδί που ξεγεννησα πρίν 1,5 χρόνο;''

Μίλησα πολύ καθαρά,πολύ γρήγορα...

ο γιός μου 21 μηνών(μεγαλώνει ακούγοντας και 4 γλώσσες)λέει αρκετές λέξεις,αλλά δεν τρελαίνεται κιόλας...

στη δικιά του γλώσσα μιλάει διαρκώς κάνοντας και χειρονομίες για έμφαση!!!

παρ'όλα αυτά δεν συγκρίνω ποτέ το παιδί μου,τι λέει και τι κάνει,

είμαστε όλοι διαφορετικοι,ο καθένας έχει το δικο του ρυθμό..

Κι εγώ πριν τα πρώτα μου γενέθλια , μιλούσα κανονικότατα και περπατούσα!

Το παιδί μου ,όμως , όχι.Έχει άλλους ρυθμούς ,όπως πολύ σωστά λες.

Άσχετο: 4 γλώσσες;;;

Βρε κορίτσια, θα μας τρελάνετε τελείως;;; Η μία, 17 μηνών, έκανε πρόταση 10 λέξεων, η άλλη μίλησε κανονικά πριν χρονισει...Μήπως οι μητέρες σας, που τα διηγούνται, τα μεγαλοποιούν λιγάκι; Μη με παρεξηγησετε, αλλά όσα αναφέρετε είναι κατακτήσεις που πετυχαίνει το μέσο παιδί πάρα πολλούς μήνες μετά!

Βρε κορίτσια' date=' θα μας τρελάνετε τελείως;;; Η μία, 17 μηνών, έκανε πρόταση 10 λέξεων, η άλλη μίλησε κανονικά πριν χρονισει...Μήπως οι μητέρες σας, που τα διηγούνται, τα μεγαλοποιούν λιγάκι; Μη με παρεξηγησετε, αλλά όσα αναφέρετε είναι κατακτήσεις που πετυχαίνει το μέσο παιδί πάρα πολλούς μήνες μετά![/quote']

Συμφωνώ!

Βρε κορίτσια' date=' θα μας τρελάνετε τελείως;;; Η μία, 17 μηνών, έκανε πρόταση 10 λέξεων, η άλλη μίλησε κανονικά πριν χρονισει...Μήπως οι μητέρες σας, που τα διηγούνται, τα μεγαλοποιούν λιγάκι; Μη με παρεξηγησετε, αλλά όσα αναφέρετε είναι κατακτήσεις που πετυχαίνει το μέσο παιδί πάρα πολλούς μήνες μετά![/quote']

Θα σου πώ ακριβώς ,για να μη νομίζεις οτι σε δουλεύω:

Βαπτίστηκα 6 μέρες πριν τα πρώτα μου γενέθλια.Όταν με ντύναν για να πάμε στη βάπτισή μου , είδα τα βαφτιστικά παπουτσάκια που θα φόραγα αργότερα.

Έσκασα στο κλάμα!Έτρεχα απο δω κι απο και και φώναζα:"τα παπούτσια μου να βάλω!''Δε μου το έχει πει μόνο η μαμά μου , αλλά και συγγενείς που ήταν σπίτι μου εκείνη την ώρα.

Θα σου πώ ακριβώς ,για να μη νομίζεις οτι σε δουλεύω:

Βαπτίστηκα 6 μέρες πριν τα πρώτα μου γενέθλια.Όταν με ντύναν για να πάμε στη βάπτισή μου , είδα τα βαφτιστικά παπουτσάκια που θα φόραγα αργότερα.

Έσκασα στο κλάμα!Έτρεχα απο δω κι απο και και φώναζα:"τα παπούτσια μου να βάλω!''Δε μου το έχει πει μόνο η μαμά μου , αλλά και συγγενείς που ήταν σπίτι μου εκείνη την ώρα.

Είχα δει και εγώ ένα μικρό παιδάκι (κάτω των 2) που μίλαγε πολύ καλά σε σχέση με τα συνομήλικά του και είχα εντυπωσιαστεί, αλλά αν με ρωτήσεις δεν θυμάμαι ούτε ακριβώς την ηλικία που είχε τότε, ούτε επί λέξη τι προτάσεις έκανε.

Τι θέλω να πω με αυτό;

Μπορεί να έδειχνες πχ τα παπούτσια σου και να έλεγες "παπούτσια" ή "παπά βάλω" ή κάτι παρόμοιο και από στόμα σε στόμα, και μετά από τόσο καιρό, να "στολίστηκε" η πρόταση που είχες κάνει ή η λέξη που είχες πει.

Ναι, κανείς δε μίλησε για δούλεμα. Και εγώ αυτό εννοούσα: μιλούσατε εντυπωσιακά καλά, που, από στόμα σε στόμα έγινε...υπερφυσικά καλά!

Ο γιος μου διάβαζε γράμματα της αλφαβήτας από τα 2 και λέξεις από τα 3. Κανά δυο συγγενείς, όμως, λένε ήδη ότι διαβάζει βιβλίο από 2 ετών! Καταλαβαίνετε πόσο θα έχει διογκωθεί αυτό, μετά από 30 χρόνια! Θα λένε ότι μου διάβαζε ο ίδιος τις οδηγίες θηλασμού!!!:lol::lol:

Όχι κορίτσια,κι όμως μιλούσα καθαρότητα.

Δεν είναι μόνο η μάνα μου που μου το έχει πει,που παρεμπιπτόντως δεν ήταν απο αυτές που υπερβάλουν ή παραποιούν...

Συμβαίνει κι αυτό,τι να κάνουμε...

Ναι' date=' κανείς δε μίλησε για δούλεμα. Και εγώ αυτό εννοούσα: μιλούσατε εντυπωσιακά καλά, που, από στόμα σε στόμα έγινε...υπερφυσικά καλά!

[/quote']

Αυτό ακριβώς!

Όχι κορίτσια,κι όμως μιλούσα καθαρότητα.

Δεν είναι μόνο η μάνα μου που μου το έχει πει,που παρεμπιπτόντως δεν ήταν απο αυτές που υπερβάλουν ή παραποιούν...

Συμβαίνει κι αυτό,τι να κάνουμε...

Δεν αμφιβάλλω ότι μιλούσες καθαρά ή πολύ καλά για την ηλικία σου. Είναι όμως δυνατόν να θυμάται ακριβώς τη φράση που είχες πει στο γιατρό όταν ήσουν 17 μηνών;

Εγώ γιατί δεν θυμάμαι αυτολεξεί τι φράσεις είχαν πει τα παιδιά μου και σε ποια ηλικία; Θυμάμαι στο περίπου. Δεν μπορώ να ανακαλέσω αυτούσιες φράσεις γνωρίζοντας και την ακριβή στιγμή που τις είπαν.