Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Πρόγραμμα διαβάσματος α' δημοτικού

Recommended Posts

Έψαξα να βρω σχετικό θέμα αλλά δε βρήκα ακριβώς αυτό που έψαχνα...ελπίζω να μη μου ξέφυγε.

Η κόρη μου θα πάει φέτος α' δημοτικού, θα φοιτήσει σε πρότυπο δημοτικό οπότε θα σχολάει στις 2:00 και θα τρώμε παρέα σπίτι.

Θα ξεκινήσουμε αυτή τη βδομάδα κολυμβητήριο και πρέπει να δηλώσω τις ώρες που θα πηγαίνει αλλά δε ξέρω ποια ώρα βολεύει περισσότερο το παιδί, δεδομένου ότι θα ήθελα να έχει τελειώσει τα διαβάσματά της πριν πάει στην δραστηριότητα της-θα είναι δύσκολο να διαβάσει μετά το κολυμβητήριο έτσι και αλλιώς λόγω κούρασης.

Ποιο ήταν το δικό σας πρόγραμμα διαβάσματος πέρισυ; Δηλαδή μπορείτε να μου περιγράψετε μία τυπική ημέρα σας όταν σχόλαγε το παιδί και μετά; Προλαβαίνει να διαβάσει τα μαθήματά του μέχρι τις 5 ή μέχρι τις 6; Ξεκουραζόταν μετά το φαγητό του ή ξεκινούσατε κατευθείαν διάβασμα και πόση ώρα περίπου κρατούσε; Και τα απογεύματά σας πως τα ''γεμίζατε'' με δραστηριότητες ή παιχνίδι/ξεκούραση;

Απλές απορίες μιας άπειρης και αγχωμένης μάνας που ξεκινάει δημοτικό! χαχαχα!

Διαφημίσεις

Σωστη η σκεψη σου. Το ιδιο καναμε κι εμεις και δεν το μετανοιωνω στιγμη!

2:00 σχολαει.

2:30- 3:00 φαγητο

3:00 - 4:00 διαβασμα (στην αρχη ειναι λιγοτερο, γυρω στα 20-30 λεπτα. Μετα ανεβαινει λιγο. Καποιες μερες ομως γινεται πιο απαιτητικο ή ειναι κουρασμένο το παιδι, οποτε "ροκανιζεται" ο χρονος.)

Ελευθερος χρονος για παιχνιδι, γιατι τα παιδια ... το χρειαζονται.

6παρα κατι και μετα μπορουν να γινουν οι δραστηριοτητες.

Ειχα στο νου να τελειωνει σε ωρα τετοια που νατου επιτρεπει να ειναι στο κρεβατι του στις 8:30.

Ελπιζω στο προτυπο δημοτικο να μην τα παραφορτωνουν. Εχουν δυνατοτητες για διαφορετικες εκπαιδευτικες προσεγγισεις, αλλα εχει τυχει να ακουσω και τρελλα ωραρια διαβασματος, (π.χ. εως και 3 ωρες) που δε θα τα δεχομουν για το παιδι μου.

Ελπιζω να πηρες μια ιδεα.

Καλη Χρονια να εχετε!

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Σε ευχαριστώ πολύ να είσαι καλά!

Μου αρέσει πολύ το πρόγραμμα σας, ελπίζω να μας βγει και εμάς έτσι και να μην είναι έχουμε γκρίνιες.

7:30 η ώρα το αργότερο θέλω να είμαστε σπίτι να τρώει, να χαλαρώνει λίγο και 9 η ώρα να κοιμάται.

Σκέφτομαι να την γράψω στο τμήμα των 6 πάρα 15 οπότε 5:30 η ώρα να φεύγουμε από το σπίτι και 7 η ώρα να γυρνάμε.

Το άγχος μου είναι μόνο αν θα έχει τελειώσει το διάβασμα μέχρι εκείνη την ώρα.

Μονο μια φορα δεν προλαβαν να τελειωσουν αλλα ηταν μερα με διπλη δουλεια (λογω τριημερου) και τελος εβδομαδας (=συσσωρευμενη κουραση).

Ετσι μας εμεινε μια ορθογραφια για την επομενη μερα.

Να σημειωσω εδω πως το προγραμμα το κραταγαμε ετσι απο Δευτερα εως και την Παρασευη. Δηλαδη το απογευμα της Παρασκευης ηταν ετοιμα για τη Δευτερα. ΣΚ ηταν ελευθερο για τα παιδια, βολτες και εκδρομες. Καταλαβαν κι αυτα το οφελος και την κρατησαμε τη συνηθεια!

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

MAΡΙΤΑ εμενα ογιος μου ουτε κατα διανοια δεν προλαβαινε σε 1 ωρα να τελειωσει...(βεβαια ειχε και αγγλικα η γαλλικα-κατι ψιλα μη φανταστεις πολλα)...Μαζι με λιγο ενδιαμεσο "χαζεματακι" συχνα τον εβρισκε το βραδακι...

Μετα ολα τα απογευματα-βραδακια τα ειχε ελευθερα...γιατι προτιμουσε ο ιδιος να αισθανεται χαλαρος...

Διαφημίσεις

Love4 σε ευχαριστώ για την απάντηση σου.

Αυτό που με προβληματίζει ουσιαστικά δεν είναι τόσο πόση ώρα θα μας πάρει να διαβάσουμε αλλά πως πρέπει να διαχειριστουμε το χρόνο από την επιστροφή στο σπίτι το μεσημέρι.

Δηλαδή και εγώ υπολογίζω ότι σίγουρα θα θέλουμε μία ώρα την ημέρα (εξαρτάται όπως σωστά είπατε από τη δουλειά που θα μας βάζει η δασκάλα και φυσικά και από το ίδιο το παιδί) αλλά δε ξέρω πόσο κουρασμένα είναι στις 2 η ώρα που γυρίζουμε σπίτι.

Για αυτό ζήτησα να μου περιγράψετε μια τυπική ημέρα από τις 2:00 και μετά.

Αλκυών με βοήθησε πολύ το αναλυτικό πρόγραμμα που έβαλες με τις ώρες!

Μανούλα δεν είμαι - ακόμα, ευελπιστώ να γίνω γρήγορα - αλλά έχω χώρο μελέτης παιδιών δημοτικού και πιστεύω ότι μπορώ να σου απαντήσω. Καταρχήν θα σε συμβούλευα να αρχίσει το διάβασμα αμέσως μετά το σχολείο - αφού φάτε εννοείται - γιατί αν παραχαλαρώσει δύσκολα θα ξεκινήσει μετά. Όσα και να βάζει η δασκάλα οι 2 ώρες είναι υπεραρκετές για α΄ δημοτικού. Εμείς συνήθως τελειώνουμε και κάνουμε και επιπλέον φωτοτυπιες - δικές μου. Ίσως στην αρχή να δυσκολευτεί λίγο και να χρειαστεί λίγο χρόνο παραπάνω αλλά μετά που θα πάρει εμπρός μια χαρά. Και πολύ καλά λες μετά το κολυμβητήριο τίποτα. Πτώμα θα είναι το καημένο

Ο χρόνος διαβάσματος μπορεί να ποικίλλει: εξαρτάται από το σύστημα της δασκάλας, τη μεθοδικότητα και συγκέντρωση του παιδιού, τις αντοχές του κλπ.

Π.χ. Το παιδί μου χρειαζόταν 1,5 ώρα συγκεντρωμένου διαβάσματος. Επίσης, γύριζε από το σχολείο κουρασμένος, όχι σωματικά αλλά νοητικά λόγω της προσπάθειας συγκέντρωσης και ανταπόκρισης στις νέες γνώσεις. Χρειαζόταν ένα χρονικό διάστημα να αποφορτιστεί.

Ίσως χρειάζεται να προβλέψεις "κενά", να μην είναι δλδ ασφυκτικός ο προγραμματισμός σε βαθμό που να χρειάζεται να αγχώνεσαι και να τρέχετε.

Πάντως, η τάξη των 6 παρά φαίνεται ασφαλής επιλογή.

love4 έκανε το παιδί στην α' δημοτικού αγγλικά και γαλλικά; Πώς και το είχατε αποφασίσει; Εννοώ δε σε ανησυχούσε αν θα "βγαίνει" το πρόγραμμα; Θυμάμαι στα μεγάλα μου δεν είχα βάλει καμία δραστηριότητα το απόγευμα από τον ίδιο φόβο που περιγράφει η ΜΑΡΙΤΑ. Επειδή είδα πως τελικά υπήρχε άφθονος ελεύθερος χρόνος την επόμενη χρονιά έβαλα δραστηριότητες τις οποίες φρόντιζα να εκτελούνται στο διάστημα 6-7 το βράδυ.

Στο γιο μου, που ήταν α' δημοτικού δεν το φοβήθηκα καθόλου. Του έβαλα δραστηριότητα από την α' δημοτικού (ωδείο). Αλλά χρειαζόταν κάτι πιο ζωηρό για να εκτονώνεται.

Όσο για το χρόνο διαβάσματος:

Και τα 3 παιδιά πάντως στα μέσα της α' δημοτικού χρειάζονταν κατά μέσο όρο γύρω στα 45'. Στις αρχές είναι αρκετά λιγότερο. Κάποιο διάστημα σφίγγει (θυμάμαι 1+ ώρα). Και μετά σταθεροποιείται στα 45'. Προς το τέλος της χρονιάς αρχίζει να χαλαρώνει πάλι και μειώνεται αρκετά. Αυτό το μοτίβο το είδα και στους δύο δασκάλους που "γνώρισα". Αλλά και πάλι υπάρχουν διακυμάνσεις από μέρα σε μέρα. Είτε γιατί οφείλονται στη δουλειά που έχουν, είτε στην κούραση. Καμιά φορά φταίει απλά η ημέρα.

Μιλώντας με άλλες μαμάδες, πάνω-κάτω την ίδια εικόνα είχα. Γύρω στο 45' (στα μέσα της χρονιάς). Στις αρχές ήταν κάτω από μισάωρο.

Αυτά βέβαια αφορούν κλασικό δημόσιο σχολείο. Το τονίζω, πως προσωπική εμπειρία από πειραματικό δεν έχω. Βρήκες μήπως καμία μαμά ή ίσως κάποια δασκάλα από το σχολείο για να σου πει τη γνώμη και την εμπειρία της;

Το πειραματικό σχολείο είναι το ίδιο με το πρότυπο; Γιατί εμένα μου έχουν πει οι άλλες μανάδες ότι το δικό μας είναι πρότυπο αλλά ακριβώς δε ξέρω τι σημαίνει αυτό...

Να σας πω την αλήθεια εγώ νόμιζα ότι η μόνη διαφορά είναι το ωράριο αλλά μάλλον έχει να κάνει και με τις ειδικότητες.

Οι άλλες μαμάδες που έχουμε μιλήσει δεν μου έχουν αναφέρει κάτι φοβερό από διάβασμα ούτε και έχουν δυσκολευτεί σε κάτι αλλά οι φίλοι μας μέναν ολοήμερο οπότε κάνανε το διάβασμα το εκεί και δε μπορούν να με βοηθήσουν ως προς το πρόγραμμα του σπιτιού.

Rina80 χρήσιμες και οι δικές σου συμβουλες μιας και η εμπειρία σου με βοηθάει πολύ!

Και εγώ νομίζω πως στην αρχή δεν πρέπει να έχει πολλές δραστηριότητες το παιδί....και εγώ αν δει ότι δε μπορεί θα το σταματήσω το κολυμβητήριο για λίγο μέχρι να προσαρμοστεί το παιδί στο νέο πρόγραμμα. Και τώρα την έγραψα γιατί αυτή μου το ζητάει επίμονα, δε πρόκειται να την πιέσω με το διάβασμα για να προλάβω το κολυμβητήριο. Θέλω να πάνε όλα ήρεμα και ομαλά...ελπίζω δηλαδή!

Διαφημίσεις

Το σχολείο μας τελικά δεν είναι πρότυπο αλλά πιλοτικό δημοτικό σχολείο, τόσα χρόνια οι άλλες μαμάδες το λένε πρότυπο και δεν καταλαβαίνω γιατί... Από ο, τι διάβασα δεν έχει καμία σχέση το πιλοτικό με το πρότυπο.

"Love4 έκανε το παιδί στην α' δημοτικού αγγλικά και γαλλικά; Πώς και το είχατε αποφασίσει; Εννοώ δε σε ανησυχούσε αν θα "βγαίνει" το πρόγραμμα; Θυμάμαι στα μεγάλα μου δεν είχα βάλει καμία δραστηριότητα το απόγευμα από τον ίδιο φόβο που περιγράφει η ΜΑΡΙΤΑ. Επειδή είδα πως τελικά υπήρχε άφθονος ελεύθερος χρόνος την επόμενη χρονιά έβαλα δραστηριότητες τις οποίες φρόντιζα να εκτελούνται στο διάστημα 6-7 το βράδυ."

Alcyon το σχολειο που τα στενουμε ειναι ιδιωτικο και εκει κανουν αγγλικα και γαλλικα απο το προνηπιο...οσο πηγαινουν σε αυτο το σχολειο δε σκοπευουμε να τα στειλουμε σε φροντιστηριο για ξενες γλωσσες, ουτε και σε αλλες δραστηριοτητες διοτι κανουν στο σχολειο αν θελουν. Ειναι αφαιμαξη για μας...αλλα τουλαχιστον τα απογευματα τους δεν εχουν ΚΑΜΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ οποτε ειναι ψιλοχαλαρα τα πραγματα για ολους μας;)