Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Ειδικός για εκμάθηση ποδηλάτου?

Recommended Posts

Να ξεκινήσω με το ότι εγώ δεν ξέρω ποδήλατο. Οι γονείς μου δεν ήξεραν ποδήλατο και δεν με έμαθαν. Αλλά θέλω το παιδί μου να μάθει ποδήλατο γιατί το θεωρώ αυτονόητο, όπως και την οδήγηση γενικά. Δυστυχώς εγώ δεν μπορώ να τον βοηθήσω καθόλου γιατί δεν ξέρω ούτε καν τα βασικά από ποδήλατο. Όμως ούτε ο άντρας μου που ξέρει, έχει και μηχανάκι, δεν θέλει να του μάθει γιατί λέει ότι αν θέλει θα μάθει μόνος του.... Αποτέλεσμα είναι ότι ο γιός μου είναι τώρα 9 ετών & δεν κάνει ποδήλατο, και ντρέπεται που όλοι οι φίλοι του ξέρουν και κάνουν βόλτες και αυτός τους κοιτάει ή δεν πάει στο πάρκο για αυτό το λόγο. Όταν του λένε να πάρει τα δικά τους για να προσπαθήσει ή όταν κάποιος άλλος γονιός προσφέρεται να τον βοηθήσει, αυτός λέει ότι δεν του αρέσει το ποδήλατο και δεν θέλει να μάθει. Ίσως από εγωισμό, ή από περηφάνεια ή από ντροπή, ή νιώθει μειονεκτικά ή από φόβο, δεν ξέρω... Πάντως το αποτέλεσμα είναι ότι το παιδί δεν έμαθε ποδήλατο & αν δεν βρω κάποιο τρόπο να τον βοηθήσω δεν θα μάθει γιατί από μόνος του δεν θέλει να προσπαθήσει.

Ξέρετε αν υπάρχει κάποια λέσχη ή σχολή που να αναλαμβάνει να κάνει μαθήματα ποδηλάτου σε παιδιά? Ή κάποιος δάσκαλος ειδικός που να ξέρει πως να χειριστεί δύσκολες περιπτώσεις? Στο google δεν μου δίνει επιλογές.

Σας παρακαλώ, μην μου δώσετε συμβουλές πως να το κάνω εγώ, γιατί έχω ήδη προσπαθήσει αρκετά αλλά αφού δεν έχω ιδέα η ίδια, μάλλον κακό του κάνω παρά καλό...

Διαφημίσεις

Το εγωϊστικό κομμάτι του παιδιού δεν ξέρω πως διαχειρίζεται γιατί είναι 9 ετών - ευαίσθητη ηλικία, εγώ θα σου πω μόνο το πρακτικό κομμάτι: ότι έμαθα μόνη μου στα 6 μου.

Μου είχαν πάρει ποδήλατο και είχε ρόδες αλλά δεν τα κατάφερνα έτσι (ουσιαστικά δεν έχει καμία σχέση με το να κάνεις ποδήλατο ΧΩΡΙΣ βοηθητικές).

Κάποια βραδιά είχαμε καθίσει σε μια πλατεία για ουζάκι με γονείς και δεν υπήρχε κόσμος τριγύρω. Εγώ βαριόμουν να καθίσω μαζί τους και πήρα το ποδήλατο της αδελφής μου. Ανέβηκα, το δοκίμασα και βρήκα τις ισορροπίες μου και έμαθα το ίδιο βράδι.

Επειδή θυμάμαι καλά την εμπειρία αυτή, κι επειδή εκείνο το τρέμουλο που ένιωσα στο στήθος όταν πρωτοισορρόπησα δεν θα το ξεχάσω, στο υπογράφω πως αν θέλει μπορει να μάθει μονος του πες του. Δανειστείτε 1 ποδήλατο για λίγες ημέρες και άφησε τον μόνο του χωρίς να έχει θεατές. Ούτε κι εσάς. Αν τα καταφέρει σε 3-4 ημέρες θα κάνει ορθοπεταλιές.

Το θέμα "ποδήλατο" είναι ακανθώδες και για εμάς. Κανένα από τα παιδιά μου δεν ξέρει, ούτε δείχνει διάθεση να μάθει. Τα ποδήλατα είναι παρατημένα στην είσοδο με 1 βοηθητική, μέχρι εκεί φτάσαμε. Μένουμε στο κέντρο της πόλης και δεν υπάρχει γειτονιά να κατέβουν να κάνουν. Νομίζω πως το ποδήλατο θέλει καθημερινή εξάσκηση και βασικά, θέληση εκ μέρους του παιδιού. Εγώ η ίδια έμαθα στα 11-12 κι ας είχαμε αλάνα κάτω από το σπίτι, όπου όλα τα παιδιά κάνανε ποδήλατο χωρίς βοηθητικές από νήπια.

Το εγωϊστικό κομμάτι του παιδιού δεν ξέρω πως διαχειρίζεται γιατί είναι 9 ετών - ευαίσθητη ηλικία, εγώ θα σου πω μόνο το πρακτικό κομμάτι: ότι έμαθα μόνη μου στα 6 μου.

Μου είχαν πάρει ποδήλατο και είχε ρόδες αλλά δεν τα κατάφερνα έτσι (ουσιαστικά δεν έχει καμία σχέση με το να κάνεις ποδήλατο ΧΩΡΙΣ βοηθητικές).

Κάποια βραδιά είχαμε καθίσει σε μια πλατεία για ουζάκι με γονείς και δεν υπήρχε κόσμος τριγύρω. Εγώ βαριόμουν να καθίσω μαζί τους και πήρα το ποδήλατο της αδελφής μου. Ανέβηκα, το δοκίμασα και βρήκα τις ισορροπίες μου και έμαθα το ίδιο βράδι.

Επειδή θυμάμαι καλά την εμπειρία αυτή, κι επειδή εκείνο το τρέμουλο που ένιωσα στο στήθος όταν πρωτοισορρόπησα δεν θα το ξεχάσω, στο υπογράφω πως αν θέλει μπορει να μάθει μονος του πες του. Δανειστείτε 1 ποδήλατο για λίγες ημέρες και άφησε τον μόνο του χωρίς να έχει θεατές. Ούτε κι εσάς. Αν τα καταφέρει σε 3-4 ημέρες θα κάνει ορθοπεταλιές.

Εχει ποδήλατο με σηκωμένες τις βοηθητικές, είναι στο μπαλκόνι & του έχω πει ότι όποια στιγμή θέλει ας δοκιμάσει μόνος του, έστω στο χώρο του μπαλκονιού, έχει λίγο μήκος, θα μπορούσε να κάνει λίγη εξάσκηση.

Δεν νομίζω να έχει πάει ποτέ .... Μόνο με δική μου παρότρυνση & πάλι χωρίς μεγάλη επιτυχία. Αλλά δεν θέλει να πάρουμε το ποδήλατο έξω ή να πάμε μαζί στο πάρκο γιατί θα βλέπουν τα άλλα παιδιά ότι δεν ξέρει & ντρέπεται. Πέρσι τον κατέβαζα στο δρόμο ή στην πυλωτή, αλλά φοβόταν. Του έχω πει να πάμε αλλού, σε αλάνα μόνοι μας, αλλά & πάλι δεν θέλει.... Ξέρει ότι εγώ δεν μπορώ να τον καθοδηγήσω, ούτε τα φρένα δεν ξέρω πως λειτουργούν & φοβάται μαζί μου, φοβάται και μόνος του... Πρέπει κάποιος να τον ενθαρρύνει, ή να του δείξει ακριβώς τον τρόπο που πρέπει να προσπαθήσει για να δει αποτέλεσμα. Όσο δεν τα καταφέρνει, τόσο παραιτείται! Γι'αυτό ψάχνω κάποιον ειδικό.

Εχει ποδήλατο με σηκωμένες τις βοηθητικές, είναι στο μπαλκόνι & του έχω πει ότι όποια στιγμή θέλει ας δοκιμάσει μόνος του, έστω στο χώρο του μπαλκονιού, έχει λίγο μήκος, θα μπορούσε να κάνει λίγη εξάσκηση.

Δεν νομίζω να έχει πάει ποτέ .... Μόνο με δική μου παρότρυνση & πάλι χωρίς μεγάλη επιτυχία. Αλλά δεν θέλει να πάρουμε το ποδήλατο έξω ή να πάμε μαζί στο πάρκο γιατί θα βλέπουν τα άλλα παιδιά ότι δεν ξέρει & ντρέπεται. Πέρσι τον κατέβαζα στο δρόμο ή στην πυλωτή, αλλά φοβόταν. Του έχω πει να πάμε αλλού, σε αλάνα μόνοι μας, αλλά & πάλι δεν θέλει.... Ξέρει ότι εγώ δεν μπορώ να τον καθοδηγήσω, ούτε τα φρένα δεν ξέρω πως λειτουργούν & φοβάται μαζί μου, φοβάται και μόνος του... Πρέπει κάποιος να τον ενθαρρύνει, ή να του δείξει ακριβώς τον τρόπο που πρέπει να προσπαθήσει για να δει αποτέλεσμα. Όσο δεν τα καταφέρνει, τόσο παραιτείται! Γι'αυτό ψάχνω κάποιον ειδικό.

Μα κι εγώ που ξέρω τι θαρρείς πως θα δείξω παραπάνω στα παιδιά μου; ναι, τα φρένα είναι στο τιμόνι και τα πετάλια σε πάνε εμπρός. Την ισορροπία θα πρέπει να βρει και θα το κάνει μόνος του. Θέλει χώρο για αυτό, 5 μέτρα είναι 0. Πρέπει να κοιτάζει μακριά εμπρός, όχι κάτω ή την ρόδα.

Συνήθως οι γονείς που βοηθούν, αυτό που κάνουν είναι να κρατούν το ποδήλατο και εκεί που το παιδί βλέπεις πως αναπτύσσει μια μικρή ταχύτητα - απλά το αφήνεις! Πολλά το συνηδειτοποιούν και πέφτουν την ίδια στιγμή αλλά ξέρουν ήδη πως τα κατάφεραν και συνεχίζουν να προσπαθούν μόνα τους από κει και πέρα.

Αλλο που σκέφτηκα: γιατί δεν παίρνεις το παιδί να πάτε με το ποδήλατο ΧΩΡΙΣ βοηθητικές στην εξοχή μόνοι σας; Ανέβα και προσπάθησε να μάθεις εσύ. Σίγουρα θα γελάσετε πολύ. Είμαι σίγουρη πως πάνω στα γέλια θα το πιάσει και θα ανέβει.

Διαφημίσεις

Καλε παρε το παιδι σε ενα ασχετο παρκο, να μην φοβαται οτι θα το δουν γνωστα παιδια, πχ στου Τριτση που ειναι και μεγαλο και ξεκινηστε τις προσπαθειες! Δεν χρειαζονται ειδικες γνωσεις, μονο με εξασκηση θα μαθει.

Μα κι εγώ που ξέρω τι θαρρείς πως θα δείξω παραπάνω στα παιδιά μου; ναι, τα φρένα είναι στο τιμόνι και τα πετάλια σε πάνε εμπρός. Την ισορροπία θα πρέπει να βρει και θα το κάνει μόνος του. Θέλει χώρο για αυτό, 5 μέτρα είναι 0. Πρέπει να κοιτάζει μακριά εμπρός, όχι κάτω ή την ρόδα.

Συνήθως οι γονείς που βοηθούν, αυτό που κάνουν είναι να κρατούν το ποδήλατο και εκεί που το παιδί βλέπεις πως αναπτύσσει μια μικρή ταχύτητα - απλά το αφήνεις! Πολλά το συνηδειτοποιούν και πέφτουν την ίδια στιγμή αλλά ξέρουν ήδη πως τα κατάφεραν και συνεχίζουν να προσπαθούν μόνα τους από κει και πέρα.

Αλλο που σκέφτηκα: γιατί δεν παίρνεις το παιδί να πάτε με το ποδήλατο ΧΩΡΙΣ βοηθητικές στην εξοχή μόνοι σας; Ανέβα και προσπάθησε να μάθεις εσύ. Σίγουρα θα γελάσετε πολύ. Είμαι σίγουρη πως πάνω στα γέλια θα το πιάσει και θα ανέβει.

Προσπάθησε μια φορά ο άντρας μου να πανε στην πλατεία χωρίς βοηθητικές. Του φάνηκε δύσκολο του μικρού & δεν ξαναπροσπάθησε. Και ο αντρας μου τον άφησε, & όταν εγώ το προτίνω αυτός μου λέει ότι αν θέλει θα το ζητήσει μόνος του & ότι για να μην τα καταφέρνει παει να πει ότι δεν θέλει. Εγώ νομίζω ότι δεν του δώσαμε αρκετές ευκαιρίες για να μάθει. Αν το θυμάσαι 2-3 φορές το χρόνο δεν κάνεις τίποτα, όλο ασε βαριέμαι τώρα λέει. Το κακό τώρα είναι ότι έχει πάθει άρνηση & δεν μπορώ να τον πείσω να ξαναπροσπαθήσει. Γιαυτό σκέφτηκα τον ειδικό. Εκεί θα ντραπεί και θα κάνει ότι του λένε για να δείξει ότι είναι καλός και μόλις δει ότι τα καταφέρνει έστω και λίγο είμαι σίγουρη ότι θα το θελήσει. Σκέφτηκα να ρωτήσω σε σχολή οδηγών. Λέτε να με κοροϊδέψουν αν πάω να ρωτήσω;:oops:

Εμας ειχε ο δημος ενα προγραμμα για παιδια 4-5 χρονων και πηγαμε τον Κ λιγο πρτιν γινει 6. Εκει τα καταφερε και αμεσως βγαλαμε τις βοηθητικες απο το ποδηλατο του. Δεν μπορουσε να κανει, επεσε, δεν ειχε χωρο (σε αδειο παρκινγ αυτοκινητων), ηταν ψηλο το ποδηλατο. Ο συζυγος επεμενε οτι πρεπει να τον κραταμε και να τρεχουμε (ναι! σιγα ας ετρεχε αυτος - εγω αρνηθηκα). Αφου περασε περιπου ενας χρονος και ψηλωσε και αλλο (οχι το ποδηλατο ομως :wink: )τους επισα να καθεται και να κουναει τα ποδια του χωρις να κανει πεταλι. Ε καποια στιγμη το βρηκε... Η σειρα του Δ τωρα...

Σκέφτηκα να ρωτήσω σε σχολή οδηγών.

Σε σχολή οδηγών δεν θα πήγαινα. Αν υπάρχει μια ομάδα επαγγελματιών που ποτέ δεν οδηγούν ποδήλατο, αυτοί είναι οι δάσκαλοι οδήγησης :P

Κοίτα να δεις αν ο δήμος σου έχει κάποιο πρόγραμμα. Μερικοί δήμοι έχουν πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής που πάνε τα παιδιά και εξασκούνται με τα ποδήλατά τους. Ίσως εκεί υπάρχει κάποιος που μπορεί να σας βοηθήσει.

Αλλιώς θα ρωτούσα σε μαγαζί με παιδικά ποδήλατα.

Εμας ειχε ο δημος ενα προγραμμα για παιδια 4-5 χρονων και πηγαμε τον Κ λιγο πρτιν γινει 6. Εκει τα καταφερε και αμεσως βγαλαμε τις βοηθητικες απο το ποδηλατο του. Δεν μπορουσε να κανει, επεσε, δεν ειχε χωρο (σε αδειο παρκινγ αυτοκινητων), ηταν ψηλο το ποδηλατο. Ο συζυγος επεμενε οτι πρεπει να τον κραταμε και να τρεχουμε (ναι! σιγα ας ετρεχε αυτος - εγω αρνηθηκα). Αφου περασε περιπου ενας χρονος και ψηλωσε και αλλο (οχι το ποδηλατο ομως :wink: )τους επισα να καθεται και να κουναει τα ποδια του χωρις να κανει πεταλι. Ε καποια στιγμη το βρηκε... Η σειρα του Δ τωρα...

Τέλεια. Μήπως epang είναι ψηλό το ποδήλατο του; ακουμπά τις φτέρνες κάτω;;;

Διαφημίσεις

Καλημέρα κ από μένα, το παιδί είναι 9 χρονών δεν χρειάζεται τις βοηθητικές κ ας είναι σηκωμένες, πρώτο βήμα να τις βγάλετε, ίσως ντρέπεται κ γ αυτό.

Το ποδήλατο είναι για την ηλικία του; ή είναι μικρό; παίζει ρόλο κ αυτό.

9 χρονών άνετα μπορεί να κάνει προσπάθειες να ισορροπήσει κ αν δεν τα καταφέρει βάζει άνετα τα πόδια κάτω για να κρατήσει το ποδήλατο του.

Το δύσκολο είναι να ξεκινήσει εκεί χρειάζεται βοήθεια δλδ να τον σπρώγνετε δεν γίνεται διαφορετικά, με τον ίδιο τρόπο μαθαίνουν κ τα μικρότερα παιδιά, θα τρέχεται κ λίγο δίπλα του ή απο πίσω του, μην νομίζεις οτι θα κρατήσει πολύ αυτό, αν δεν έχει φοβία σε λίγες μέρες θα τα καταφέρει.

Εννοείτε οτι θέλει εξάσκηση όλα έξάλλου θέλουν δεν θα μάθει σε 1 μέρα, δώστε του την ευκαιρία κ αν μετά απο αρκέτες προσπάθειες δεν θέλει θα σημαίνει κατα την γνώμη μου οτι δεν του αρέσει, επίσης πιστευω οτι του περνάτε το φόβο σας, ωραία ιδέα είναι να προσπαθήσεις να μάθεις μαζί του που είπε μια κοπέλα παραπάνω, ποτέ δεν είναι αργά.

Σας εύχομαι να τα καταφέρετε

Τέλεια. Μήπως epang είναι ψηλό το ποδήλατο του; ακουμπά τις φτέρνες κάτω;;;

Εχουμε χαμηλώσει τη σέλα και πατάει με τη μισή πατούσα, όχι ολόκληρη. Θα προσπαθήσω να τον παροτρύνω πάλι όταν ψηλώσει λίγο (αν δεν έχει σκουριάσει ακόμα το ποδήλατο..) ή θα περιμένω το θαύμα...!!! Ευχαριστώ όλους για τις ιδέες!!