Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Πρόβλημα με την δασκάλα

Recommended Posts

Καλησπέρα!Να ξεκινήσω λέγοντας ότι η κόρη μου πηγαίνει μεγάλα νήπια.Είναι γενικά ένα κλειστό παιδάκι και στην αρχή της σχολικής χρονιάς αντιμετωπίσαμε ένα μικρό θέμα προσαρμογής(έκλαιγε για λίγο όταν την άφηνα το πρωί),το οποίο όμως ξεπεράστηκε πολύ γρήγορα σε σημείο που πλέον ανυπομονεί να ξημερώσει για να πάει σχολείο.Σήμερα το μεσημέρι μόλις επιστρέψαμε σπίτι,πριν προλάβω να την ρωτήσω πως πέρασε την ημέρα της στο νηπιαγωγείο μου ανέφερε το εξής,εμφανώς στεναχωρημένη.Κατά την διάρκεια της <παρεούλας>,φαντάζομαι την ώρα που κάθονται τα παιδάκια στο παγκάκι της τάξης και συζητάνε το θέμα της ημέρας,η κόρη μου ζήτησε από την δασκάλα να πάει στην τουαλέτα,λαμβάνοντας την απάντηση <Αμάν βρε _ονομα παιδιού_το πιπί σου όλο να κατουράει θέλει>,κάτι που έκανε όλα τα υπόλοιπα παιδάκια να γελάνε και να την κοροιδεύουν.Την ρώτησα αν απάντησε κάτι και μου είπε όχι,μόνο ότι ήθελε να κλάψει αλλά κρατήθηκε και φυσικά ότι κόντεψε να κατουρηθεί πάνω της μέχρι να έρθει η ώρα του διαλείμματος.Πριν λίγο πήρα τηλέφωνο την μαμά της κολλητής της κόρης μου που είναι μαζί στην τάξη και την έβαλα να ψαρέψει την μικρή της.Μου το επιβεβαίωσε,λέγοντάς μου όμως ότι η κόρη μου ξέσπασε σε κλάματα εκείνη την ώρα και όταν το άλλο κοριτσάκι έτρεξε να αγκαλιάσει την δικιά μου,η κυρία με δυνατή φωνή του είπε να καθίσει κάτω.Να σημειώσω ότι ουδέποτε έχω δεχτεί παρατήρηση από καμία από τις δύο δασκάλες της κόρης μου για θέματα συμπεριφοράς,όπως επίσης ότι ποτέ και από την πλευρά μου δεν με είχε απασχολήσει το παραμικρό,ίσα ίσα ήμουν απόλυτα ευχαριστημένη και από την συμπεριφορά τους προς την κόρη μου,αλλά και από το μάθημα που γινόταν στην τάξη.Κρίνετε ότι θα πρέπει να συζητήσω το θέμα με την κυρία ή να το προσπεράσω?Και αν ναι,πώς να το χειριστώ?

Διαφημίσεις

• Replies 89
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Αν ήταν μια οποιαδήποτε γενικότερη "άστοχη" φράση μιας δασκάλας μπορεί και να σου έλεγα να μην ασχοληθείς καν. (εφόσον δεν είχες ποτέ παράπονο κλπ) Επειδή όμως πρόκειται για το θέμα της τουαλέτας, νομίζω οτι θα πρέπει να κάνεις έναν κόπο να μάθεις τι έγινε ακριβώς, από τη δασκάλα. Θα της τα πεις όπως και σε εμάς. Το παιδί γύρισε ξαφνικά λυπημένο και ισχυρίζεται αυτά. Το οτι το διασταύρωσες καλύτερα να μην το πεις, για να μη θεωρήσει οτι περνάει Ιερά Εξέταση. Ανάλογα με το τι θα απαντήσει θα κυμανθεί και το δικό σου ύφος από κει και πέρα.

Ομολογώ ότι και εγώ κλίνω στο να πάω και να της μιλήσω..Ακριβώς για τον λόγο που είπες..Αν επρόκειτο για παρατήρηση της δασκάλας για θέμα κακής συμπεριφοράς της μικρής εννοείται ότι δεν θα έδινα σημασία..Η τουαλέτα όμως είναι φυσική ανάγκη..Το μόνο που με φοβίζει είναι η πείπτωση να παρθεί στραβά η παρέμβασή μου,ακόμη και αν γίνει με λεπτό και διακριτικό χειρισμό..

Ομολογώ ότι και εγώ κλίνω στο να πάω και να της μιλήσω..Ακριβώς για τον λόγο που είπες..Αν επρόκειτο για παρατήρηση της δασκάλας για θέμα κακής συμπεριφοράς της μικρής εννοείται ότι δεν θα έδινα σημασία..Η τουαλέτα όμως είναι φυσική ανάγκη..Το μόνο που με φοβίζει είναι η πείπτωση να παρθεί στραβά η παρέμβασή μου,ακόμη και αν γίνει με λεπτό και διακριτικό χειρισμό..

Στο χέρι σου είναι. Θα είσαι ευγενέστατη.....γιατί να το πάρει στραβά....ίσα ίσα ξέρει οτι άλλη μπορεί να της έκανε και φασαρία οπότε μια χαρά θα το πάρει. Αλλά να είσαι τύπος και υπογραμμός...:)

Συμφωνώ κι εγώ να της μιλήσεις ευγενικά λέγοντάς της ακριβώς τι σου εξιστόρησε η μικρή. Προσωπικά δε μου αρέσει να επεμβαίνω όταν κάτι συμβαίνει στο σχολείο, δε θέλω να νιώθει το παιδί μου ότι η μαμά καθαρίζει, ακόμη κι αν έχει άδικο, ταυτόχρονα δε θέλω να ακυρώσω το ρόλο που παίζει η δασκάλα στα μάτια της. Παράλληλα, όμως θεωρώ, ότι αν αδικείται το παιδί μου και δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα (λόγω ηλικίας ή ιεραρχίας) πρέπει να ξέρει ότι η μαμά του είναι πάντα δίπλα του να το υπερασπιστεί.

Βασικά, η συγκεκριμένη παρέμβαση της δασκάλας θεωρώ ότι είναι άστοχη. Ναι μεν, θα πρέπει να μαθαίνουν τα παιδάκια στη διαδικασία της προετοιμασίας για το σχολείο, ότι δε βγαίνουμε ό,τι ώρα θέλουμε από την τάξη, ωστόσο θεωρώ ότι ο χειρισμός είναι σημαντικός. Θα μπορούσε π.χ. να της εξηγήσει, ότι τσίσα κάνουμε στο διάλλειμμα, εκτός κι αν δεν αντέχουμε με τίποτα να κρατηθούμε και να ανοίξει μια συζήτηση στην τάξη απευθυνόμενη σε όλα τα παιδιά για το τι σημαίνει διάλλειμμα: ξεκούραση, ικανοποίηση βιολογικών αναγκών (φαΐ, νερό, τσίσα, κλπ.). Δεν είμαι εκπαιδευτικός, αλλά αυτό θεωρώ σωστό.

Έχω παράδειγμα, όπως φαντάζομαι πολλές από μας, από παιδάκια που στο δημοτικό τα έκαναν πάνω τους επειδή φοβόντουσαν να ζητήσουν από τη δασκάλα τους να πάνε για τσίσα. Κρίμα είναι να δημιουργούνται τέτοιες φοβίες εκ του ουκ άνευ.

Αυτά. Ενημέρωσέ μας για τα καθέκαστα. Και να χαίρεσαι τη μικρούλα σου.

Διαφημίσεις

Εγώ πάντως το συζήτησα με την μικρή και την ρώτησα καταρχήν αν όντως ήθελε να πάει τουαλέτα(μήπως έγινε επειδή βαρέθηκε για κάποιο λόγο ή εάν επανειλημμένα ζητάει από την κυρία να πηγαίνει την ώρα που γίνεται το μαθηματάκι και διακόπτει την ροή της διδασκαλίας).Μου είπε ότι πραγματικά έπρεπε να πάει.Αυτό που της εξήγησα είναι ότι κατά βάση πηγαίνουμε τουαλέτα το πρωί φτάνοντας στο σχολείο και στα διαλείμματα ώστε να μην ενοχλούμε την κυρία την ώρα της παρεούλας.Αν πάλι χρειαστεί να πάμε εκείνη την ώρα,το ζητάμε ευγενικά και αν η κυρία αρνηθεί πάλι ευγενικά της λέμε <κυρία σε παρακαλώ είναι ανάγκη να πάω για τί θα σκάσει η κυστούλα μου>.Τελικά αποφάσισα να της μιλήσω ,εννοείται με τον τρόπο που είπαμε,αλλά αυτό πια θα γίνει την Τετάρτη(σήμερα αυτή είναι πρωινή και το μεσημέρι θα είναι η άλλη κυρία,Δευτέρα η γιορτή και θα την πάρει ο σύζυγος και Τρίτη αργία).Τηλέφωνο δεν θέλω να πάρω ,προτιμώ την προσωπική επικοινωνία.Θα σας ενημερώσω..Ευχαριστώ για τις συμβουλές σας.

Συνήθως πριν μαζευτούμε στην παρεούλα τα στέλνουμε όλα για νερό και τσίσα. Ακούγεται παράξενο, αλλά το ρολογάκι τους ανταποκρίνεται μέσα στον πρώτο μήνα. Τα στέλνουμε συχνά μέσα στην ημέρα και όχι μόνο στο διάλειμμα.

Αν λοιπόν τους είπε αυτό που λέω κι εγώ "τουαλέττα τώρα, νερό τώρα, γιατι μετά ξεκινάμε και θα το χάσετε" και εκείνη ζήτησε με το που καθίσανε μετά από αυτό κι εγώ κάτι θα έλεγα. Όμως δε θα αναφερόμουν στο πιπί της. Ίσως κάτι του στύλ "καλά πριν από δύο λεπτά που το είπαμε γιατί δεν πήγες;" και θα την έστελνα βέβαια.

Η τουαλέττα φαίνεται από εκεί που είναι η τάξη;

Καλά θα κάνεις και θα μιλήσεις, ίσως να είναι κάτι που κάνει συχνά η μικρή κι επειδή η γενικότερη συμπεριφορά της είναι σωστή, δε θεώρησαν σκόπιμο να σου το αναφέρουν μέχρι τώρα (τύπου βαριέμαι και λίγο στην παρεούλα, οπότε ας πάω τουαλέτα. επίσης αν σηκωθεί ένας ακολουθούν δυο τρεις). Ο τρόπος που το είπε πάντως η νηπιαγωγός δεν ήταν ωραίος. Θα μπορούσε κάλλιστα όμως να θέλει απλώς να κάνει λίγο πλάκα.... Διευκρίνησέ το δε χάνεις τίποτα...

FLcUp3.png0BQfp3.png

Συμφωνώ κι εγώ με την miriki, νομίζω πως περισσότερο χιούμορ ήθελε να κάνει η δασκάλα... Αποτυχημένο βέβαια, όπως φάνηκε από την αντίδραση του παιδιού...

πιστεύω πως από την αντίδραση της κόρης σου και μόνο, θα έχει καταλάβει το λάθος της.

Ωστόσο, είναι καλή ιδέα να συζητήσεις μαζί της, τόσο για την περίπτωση, όσο και για τη συμπεριφορά και την πορεία της κόρης σου μέσα στο νηπιαγωγείο γενικότερα... Είναι πολύ θετικό να υπάρχει συνεργασία μεταξύ γονέων και σχολείου.

2t7wp3.png

Και εγω θα το ανεφερα στην δασκαλα και θα της ζητουσα ευγενικα να μην ξαναεπαναληφθει!! Πρωτον, ξερει η καθε μια αν το παιδι της το ζηταει ΄για παιχνιδι ΄ οποτε και εσυ ξερεις οτι πραγματικα ηθελε να παει. Δευτερον αστειακια για το ΄πιπι ΄ της δεν δεχομαι!! Ουτε αστειο ειναι το πιπι του καθενος ουτε παιχνιδι για να παιξει η δασκαλα!!

Διαφημίσεις

εννοειται πως θα πρεπει να το συζητησεις με τη δασκαλα ευγενικα..βεβαια μπορει να ηταν απλα μια αστοχια της δασκαλας..δεν θα την κρεμασουμε αλλα αξιζει να της το επισημανουμε!

ναι, να πας. αλλά και να πας, άκρη δεν θα βγάλεις. όχι απόλυτο αυτό φυσικά, αλλά δυστυχώς πικρή αλήθεια.

Δούλεψε με το παιδί.

έχω μαζέψει και εγώ κάμποση πίκρα φέτος, με άστοχα σχόλια.

σήμερα στην γιορτή, φτάσαμε 10 και 37. η γιορτή ξεκινούσε στις 10 και 30. εγώ πηγαδάκια δεν κάνω με άλλους γονείς, δεν την πάμε/παίρνουμε οι γονείς, αλλά οι παπούδες. κανείς δεν με ενημέρωσε για το αν θα έπρεπε να πάμε νωρίτερα ή όχι. η πρόσκληση έγραφε 10 και 30. Μπαίνουμε, δεν μιλά σε μένα, αλλά στο 5χρονο, αυστηρά, ενοχλημένα, μπροστά σε 100 άτομα, με φωνή καμπάνα. άντε...Μ, εσένα περιμένουμε να αρχίσουμε!

η μικρή που είναι παιδί θαρραλέο, είπε το ποίημα μα φωνή τρεμάμενη, σχεδόν έτοιμη να κλάψει. όλη την ώρα τα μούτρα στο πάτωμα. μετά ήταν θυμωμένη.

και ναι, φταίω εγώ η άχρηστη μάνα που στην βιασύνη να βγω με την όπισθεν 30 μέτρα χτύπησα το αμάξι και άργησα 7 λεπτά. μίλα σε μένα την μουλάρα και μή μαυρίζεις το μωρό.

και πες μου ρε μιρίκάκι που σαι της δουλειάς, γιατί το σημερινό μου ξυσε πληγές, που λέει αυτό το ρημαδοκαταστατικό σας οτι πρέπει να παίρνω τηλέφωνο πριν πάω να πάρω εκτάκτως το παιδί από το σχολείο?

έτυχε φέτος μία φορά που πήγα σε κατάσταση πανικού να την πάρω (είχε σπάσει η τουαλέτα μας, άπειρο κάλλος στο σπίτι) μου άνοιξε ένα άλλο παιδάκι, δλδ ξεκλείδωσε την πόρτα, τα βρήκα όλα χύμα στον χώρο, με είδε μια δασκάλα, φώναξε την δικιά μας, εν τω μεταξύ εγώ μπήκα στην τάξη, ρούχα πεταγμένα κάτω, τα μωρά αναψοκοκκινισμένα, να είναι μόνα τελείως και να μπαινοβγαίνουν... χάρμα... εκείνη την ώρα με τον δικό μου πόνο δεν επικοινωνούσα καλά, έρχεται και μου γουρλώνει τα μάτια, και μου κάνει επίπληξη! γιατί πήγα χωρίς να ενημερώσω πριν!

σπίτι της είναι το σχολείο? αγένεια από μέρους μου?

συγνώμη θεματοθέτρια, αλλά δυστυχώς το θέμα σου με φούντωσε πάλι, όλη μέρα προσπαθώ να το πω θα περάσει... αλλά να που δεν περνάει...

Ας κάνω το δικηγόρο του διαβόλου. Πρώτον συμφωνώ με το να μιλήσεις με τη νηπιαγωγό. Όσο περισσότερη επαφή έχουν οι γονείς με το σχολείο, τόσο πιο εύκολη η ζωή όλων (εκπαιδευτικών, γονιών και παιδιών).

Απλά να παρατηρήσω ότι μόλις ανέφερες δύο κουβέντες με κοινό θέμα (ένα θέμα τουαλέτας) από δύο νήπια, οι οποίες ήταν εντελώς διαφορετικές και η οπτική οποιουδήποτε ενήλικα να ήταν απείρως πιο διαφορετική (γι αυτό και προτείνω να μιλήσεις με την εκπαιδευτικό).

Επίσης, στα περισσότερα νηπιαγωγεία, έχουν -πέρα από τις έκτακτες ανάγκες- ώρες που οι νηπιαγωγοί "ζητάν" από τα παιδιά να πάνε στην τουαλέτα. Μία από αυτές τις ώρες είναι πριν μαζευτούν στην παρεούλα. Αν κάτι τέτοιο ισχύει και στο δικό σας νηπιαγωγείο, ίσως η νηπιαγωγός να ήθελε να καταλάβει το παιδάκι, πόσο σημαντικό είναι να ακολουθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα (τα περισσότερα παιδάκια δε διακόπτουν το "τελευταίο" παιχνίδι πριν την ολομέλεια για να πάνε στην τουαλέτα, με αποτέλεσμα να θελήσουν αμέσως μετά).

Επίσης, υπάρχουν παιδιά τα οποία βαριούνται μέχρι θανάτου -και όχι άδικα, αρκετές φορές, γιατί μία δραστηριότητα στο νηπιαγωγείο δεν πρέπει να έχει στόχο το να βγει μία ύλη που έχει κατέβει στο κεφάλι κάποιων, αλλά το να υπάρχει νόημα για τα νήπια- και έτσι ψάχνουν οποιαδήποτε αφορμή για να "χάσουν" όσο περισσότερο χρόνο μπορούν από αυτή τη διαδικασία.

Γενικότερα, δε θεωρώ το συγκεκριμένο σχόλιο προσβλητικό, ή οτιδήποτε αντίστοιχο, αλλά αν όντως η εκπαιδευτικός δεν επενέβη όταν το παιδί ήρθε σε δύσκολη θέση, τότε ναι, το θεωρώ κακό προγραμματισμό. Το ότι μπορεί να έγινε το σκηνικό, όπως το παρουσίασε το δεύτερο κοριτσάκι (σηκώθηκε να την αγκαλιάσει και η νηπιαγωγός της είπε να καθίσει κάτω), είναι καθαρά στη δικαιοδοσία της εκπαιδευτικού το πώς θα διαχειριστεί καταστάσεις που μπορεί πολύ εύκολα να ξεφύγουν. Ίσως παίρνοντάς την αγκαλιά να την φόρτιζε περισσότερο. Ίσως ξαφνικά 25 παιδιάκια θα άρχιζαν να χοροπηδάνε σε έναν αντικειμενικά μικρό για τον αριθμό χώρο. Ίσως να προσπαθεί να διδάξει βιωματικά κάποια όρια. Ίσως απλά να μην έγιναν τα μισά πράγματα από τις δύο ιστορίες και να έγιναν 20 άλλα, τα οποία να είναι πολύ σημαντικά για την εκπαιδευτικό, αλλά και για τη μαμά, αλλά για τα νήπια να μην ήταν αρκετά σημαντικά ώστε να τα αναφέρουν.

Τέλος πάντων, το θέμα της τουαλέτας στα νηπιαγωγεία είναι μεγάλο και δεν αφορά μόνο στη φυσική λειτουργία, αλλά άπειρα "extra" θέματα. Για να μην κάνουμε εικασίες εις βάρων παιδιών και εκπαιδευτικών, καλύτερα να απευθυνθείς στη νηπιαγωγό κατ'ευθείαν.

Εκπλησσομαι που δεν βρισκεται προσβλητικο το ΄αμαν ρε.... Το πιπι σου ολο να κατουραει θελει ΄....

Δεν της ειπε ΄αμαν ολο τουαλετα θελεις να πας ΄....το πηγε ενα βημα παρακατω προς την ειρωνια και την κακια ( για εμενα)

Φανταστειτε να βγαινεις απο την τουαλετα στην δουλεια σου και να ακουσεις τον διευθυντη μπροστα σε ολους τους αλλους να σου λεει ΄αμαν ρε....παλι κοψιμο?΄

Και καλα οι συναδελφοι...φανταζομαι οτι στο σχολαςμ δεν θα σε πειραζουν τυπου ΄κο-ψι-μο κο-ψι-μο ΄...φανταζεστε τι μπορει να γινει στο σχολειο??

Διαφημίσεις

Τα παιδιά απαγορεύεται να αποχωρούν από το σχολείο πριν την καθορισμένη ώρα αποχώρησης. Εκτάκτως και για λόγους ανωτέρας βίας μπορούν να αποχωρήσουν με το γονιό να συμπληρώνει υπεύθυνη δήλωση ότι παρέλαβε το παιδί την τάδε ημερομηνία και ώρα για συγκεκριμένους λόγους που αναγράφει (π.χ. υγείας, οικογενειακούς κλπ).

Είναι θέμα τακτ δικού μας να επικοινωνήσουμε με το σχολείο νωρίτερα, για να μην αναστατώσουμε την τάξη (δεν ξέρω τι κάνανε εκείνη την ώρα στην τάξη σας, αλλά κάποιος που δεν ξέρει και στη δική μου τάξη μπορεί να "δει" μπάχαλο, αλλά εκείνη τη στιγμή να είμαστε σε ελεύθερο παιχνίδι ή κάτι άλλο).

Όταν η γιορτή ξεκινάει στις 10. 30 είναι θέμα ευγένειας να πάμε πέντε δέκα λεπτά νωρίτερα, ακριβώς για να προλάβουμε τέτοια απρόοπτα, να είναι τα παιδιά ήρεμα και συντονισμένα πριν ξεκινήσει η γιορτή, να προλάβουν όλοι να καθίσουν εγκαίρως στη θέση τους. Επίσης όταν δεν ξέρουμε πώς γίνονται τα πράγματα και δεν είμαστε παρόντες όταν δίνονται οδηγίες και είναι οι παππούδες και οι γιαγιάδες, είναι θέμα επίσης ευγένειας να ρίξουμε ένα τηλεφωνάκι στη νηπιαγωγό να ρωτήσουμε τι πρέπει να κάνουμε και στο τσακίρ κέφι, μήπως τυχόν χρειάζεται κάτι από εμάς.

Ταυτόχρονα είναι απαράδεκτο να αναφέρονται οι νηπιαγωγοί στα γεννητικά όργανα των παιδιών ή να κάνουν παρατηρήσεις στα παιδιά για να τα ακούνε οι γονείς (κατά το τα λέω στη νύφη για να τ' ακούσει η πεθερά).

Λαΐδα οι συζητήσεις για τσίσα, κακά και μύξες στο νηπιαγωγείο είναι στην καθημερινή διάταξη. Δεν έχουν τη μεγάλη συναισθηματική φόρτιση που έχουν για τους ενήλικες. Η διατύπωση από μέρους των νηπιαγωγών βέβαια είναι πολύ σημαντική. Σκέφτηκα εκ των υστέρων μήπως η νηπιαγωγός είπε "πάλι θέλεις πιπί σου;" αντί για τσίσα. Στο μυαλό του καθενός δεν μπορώ να μπω, γιαυτό πάμε και διευκρινίζουμε τα πράγματα για να μη φουντώνουμε.

Να πω τέλος ότι αξιόπιστη πληροφορία για το σχολείο από το δικό μου παιδί (4.5 ετών) δεν έχω κατορθώσει να πάρω ακόμη. Πάντα διασταυρώνω....

FLcUp3.png0BQfp3.png

Mirici δε με πειραζει καθολου που αναφερθηκε σε κακα η τσισα, αλλα στο ΄πιπι ΄ ;) . Οπως ειπες και εσυ δεν πρεπει σε καμια περιπτωση να συζητουν στην ταξη για τα γεννητικα οργανα ενος παιδιου!

Σορυ κορίτσια δεν εχω μεγάλο παιδι και δεν εχω εμπειρία αλλα κόλλησα στο 'το πιπί σου....' Αν η δασκάλα ήταν δάσκαλος πως θα φαινόταν αυτο; και επειδή ειναι δασκάλα επιτρέπεται; Σορυ κιόλας ειμαι και σε χώρα που αν καποιος που δούλευει με παιδια μιλήσει έτσι, δεν θα ξαναδουλέψει ΠΟΤΕ με παιδια οπότε εχω πάθει λίγο σοκ ... Φρικαρα κυριολεκτικά

Στην θεματοθετρια: μιληςε στην δασκάλα με το καλο αλλα εγω προσωπικά θα την είχα κανει να κλαψει!

Πολύς τσαμπουκάς βρε κορίτσια! Είπε ένα τετράχρονο κάτι στην μαμά του (που κατά πάσα πιθανότητα δεν ήταν καν αυτό που συνέβει...) και βάσει αυτού θα κάνουμε τα μούτρα της δασκάλας κρέας. Η μία δεν δέχεται αστειάκια, η άλλη θα κάνει τη δασκάλα να κλάψει - μήπως να την περιμένατε και στη γωνία να της ρίξετε ένα χέρι ξύλο?

Πραγματικά λυπάμαι τις νηπιαγωγούς.

Από όλα αυτά που διάβασα στο μόνο που δίνω δίκιο είναι στη μαμά που είπε ότι η δασκάλα επέπληξε το 5χρονο για την αργοπορία. Εκεί θα μπορούσε να απαντήσει η μαμά και να πει ότι "δεν φταίει η Ελενίτσα που καθυστερήσαμε αλλά εγώ" ώστε από τη μια να πάρει η δασκάλα το μύνημα και από την άλλη να αιστανθεί προστατευμένο το παιδί. Όσο για τα υπόλοιπα, μου είπε το 4χρονο, ρώτησα το άλλο 4χρονο κλπ ένα έχω να πω: αν ρωτήσετε άλλα δύο 4χρονα τι συνέβει τη συγκεκριμένη στιγμή, θα ακούσετε άλλες δύο ή και παραπάνω ιστορίες.

Αλλά και να είπε η δασκάλα τη φράση για το πιπί, πάλι δεν αξίζει να την κάνουμε να κλάψει. Ας βάλουμε λίγο νερό στο κρασί μας, δεν είναι κακό.

Little Monkey μάλλον όπως το βλέπει ο καθένας (ξερεις πως ειναι εδώ τα πραγματα σε αυτά τα θέματα ατο κάτω κάτω!)

Αλλα να ρωτήσω πως θα μάθει το παιδάκι οτι το πιπί ειναι ιδιωτικό μέρος δεν μιλάμε για αυτο δεν το δείχνουμε κλπ αν η ίδια μας η δασκάλα που την σεβόμαστε το αναφέρει και κανει τα αλλα να γελάνε;

Και ακομα αν το παιδάκι ειναι 8 χρόνων δεν θα ήταν λάθος να το ανέφερε; Η επειδή ειναι μικρότερο ειναι οκ;

Το θέμα είναι ότι δεν ξέρουμε καν ΑΝ το ανέφερε η δασκάλα, καθώς το μόνο που έχουμε στη διάθεσή μας είναι δύο μαρτυρίες 4χρονων οι οποίες δεν συμφωνούν μεταξύ τους! Δηλαδή το συμβάν μπορεί να έγινε όπως το είπε το ένα παιδάκι ή όπως το είπε το άλλο ή κάπως διαφορετικά. Αλλά παρόλο που δεν έχουμε καν ρωτήσει τη δασκάλα για να ακούσουμε τη δική της εκδοχή, την έχουμε ήδη καταδικάσει και όχι μόνο αυτό, αλλά είμαστε αποφασισμένες να την κάνουμε να κλάψει!

Και ναι, επειδή ξέρω πώς είναι τα πράγματα στην Αγγλία που τα πάντα έχουν σεξο-ποιηθεί διαφωνώ οριζοντίως και καθέτως με την άποψη που λέει ότι δεν αναφερόμαστε ποτέ και για κανένα λόγο στα γεννητικά μας όργανα, ούτε καν για να μιλήσουμε για απόλυτα φυσιολογικές λειτουργίες όπως η ούρηση και ούτε καν στην ηλικία των 4 χρονών. Άποψή μου βέβαια αυτή, και μπορείς να έχεις τη δική σου, αλλά προσωπικά δεν βλέπω σε τι έχει ευνοήσει τα μικρά αγγλάκια αυτή η προσέγγιση.

Εν πάση περιπτώσει, λίγο λιγότερη απαξίωση προς τις νηπιαγωγούς δεν θα έβλαπτε. Τουλάχιστον ας ακούσουμε πρώτα την οπτική γωνία της νηπιαγωγού (μιας νηπιαγωγού που μέχρι τώρα δεν έχει δώσει κανένα δικαίωμα με τη συμπεριφορά της...) πριν ετοιμαστούμε για κατά μέτωπο επίθεση βασισμένες σε κάτι που είπε το 4χρονό μας.

Τα παιδιά απαγορεύεται να αποχωρούν από το σχολείο πριν την καθορισμένη ώρα αποχώρησης. Εκτάκτως και για λόγους ανωτέρας βίας μπορούν να αποχωρήσουν με το γονιό να συμπληρώνει υπεύθυνη δήλωση ότι παρέλαβε το παιδί την τάδε ημερομηνία και ώρα για συγκεκριμένους λόγους που αναγράφει (π.χ. υγείας, οικογενειακούς κλπ).

Είναι θέμα τακτ δικού μας να επικοινωνήσουμε με το σχολείο νωρίτερα, για να μην αναστατώσουμε την τάξη (δεν ξέρω τι κάνανε εκείνη την ώρα στην τάξη σας, αλλά κάποιος που δεν ξέρει και στη δική μου τάξη μπορεί να "δει" μπάχαλο, αλλά εκείνη τη στιγμή να είμαστε σε ελεύθερο παιχνίδι ή κάτι άλλο).

Όταν η γιορτή ξεκινάει στις 10. 30 είναι θέμα ευγένειας να πάμε πέντε δέκα λεπτά νωρίτερα, ακριβώς για να προλάβουμε τέτοια απρόοπτα, να είναι τα παιδιά ήρεμα και συντονισμένα πριν ξεκινήσει η γιορτή, να προλάβουν όλοι να καθίσουν εγκαίρως στη θέση τους. Επίσης όταν δεν ξέρουμε πώς γίνονται τα πράγματα και δεν είμαστε παρόντες όταν δίνονται οδηγίες και είναι οι παππούδες και οι γιαγιάδες, είναι θέμα επίσης ευγένειας να ρίξουμε ένα τηλεφωνάκι στη νηπιαγωγό να ρωτήσουμε τι πρέπει να κάνουμε και στο τσακίρ κέφι, μήπως τυχόν χρειάζεται κάτι από εμάς.

Ταυτόχρονα είναι απαράδεκτο να αναφέρονται οι νηπιαγωγοί στα γεννητικά όργανα των παιδιών ή να κάνουν παρατηρήσεις στα παιδιά για να τα ακούνε οι γονείς (κατά το τα λέω στη νύφη για να τ' ακούσει η πεθερά).

Λαΐδα οι συζητήσεις για τσίσα, κακά και μύξες στο νηπιαγωγείο είναι στην καθημερινή διάταξη. Δεν έχουν τη μεγάλη συναισθηματική φόρτιση που έχουν για τους ενήλικες. Η διατύπωση από μέρους των νηπιαγωγών βέβαια είναι πολύ σημαντική. Σκέφτηκα εκ των υστέρων μήπως η νηπιαγωγός είπε "πάλι θέλεις πιπί σου;" αντί για τσίσα. Στο μυαλό του καθενός δεν μπορώ να μπω, γιαυτό πάμε και διευκρινίζουμε τα πράγματα για να μη φουντώνουμε.

Να πω τέλος ότι αξιόπιστη πληροφορία για το σχολείο από το δικό μου παιδί (4.5 ετών) δεν έχω κατορθώσει να πάρω ακόμη. Πάντα διασταυρώνω....

ευχαριστώ μιρίκι,

δεν μου ζήτησε κάτι για την αποχώρηση, και δεν ξανάτυχε μέσα στην χρονιά για να ξέρω αν υπάρχει τέτοια ρουτίνα. φυσικά και έχεις δίκιο για το τηλεφώνημα, αλλά να που μερικές φορές τα έκτακτα που μπορεί να σε οδηγήσουν σε μία τέτοιου είδους αποχώρηση έχουν την δύναμη να αποσυντονίσουν πλήρως τον εγκέφαλο...

εγώ σαν μητέρα νιώθω οτι πρέπει να έχω πρόσβαση άμεση στον χώρο που βρίσκεται το νήπιο μου ανά πάσα ώρα και στιγμή. Δεν μιλάω να γίνεται αυτό συνήθεια, μιλάμε για έκτακτη επίσκεψη. Και δεν μπορώ να συγχωρήσω στο νου μου το γεγονός οτι μου ξεκλείδωσε την πόρτα ένα άλλο 5χρονο από τα τόσα που περιφερόταν στον χώρο, και δεν μου άρεσε που τα βρήκα μόνα με τα ρούχα τους πεταγμένα στο πάτωμα... Σίγουρα χρειάζονται και στιγμές χαλάρωσης ή παιχνιδιού, (αλήθεια βλέπουν σε όλα τα νηπιαγωγεία dvd?, εμάς βλέπουνε συχνά) αλλά με επίβλεψη νιώθω θα ήταν καλύτερα στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Τώρα για την γιορτή, φυσικά και έχεις δίκιο. Αλλά ας το έλεγε σε εμένα, όχι στο παιδί. Οι γονείς αργούν, όχι τα παιδιά, αλλά εδώ το παιδί στεναχωρέθηκε, ο γονιός δεν έχει σημασία.

Σίγουρα εκείνη που είναι και διευθύντρια νιώθει οτι κάνει την δουλειά της καλά, αλλά εγώ ως μητέρα το βλέπω από την μεριά μου και για κάποια πράγματα δεν την δικαιολογώ. Κάποια άλλη στην θέση μου θα της έκανε αναφορά μόνο και μόνο για το γεγονός πως ένα 5χρονο ξεκλείδωσε την πόρτα σε μία άγνωση, την στιγμή που καμία δασκάλα δεν έλεγχε την έξοδο.

και ίσως καλά θα έκανε.

όσο για τους λόγους ευγενείας, πραγματικής ευγένειας και όχι τοις τύποις, συγνώμη ζητώ από την θεματοθέτρια που καταχράστηκα το θέμα της.

Julianna, δεν το γνώριζα οτι αυτοί που είναι τιμωρημένοι στον πάγκο δεν έχουν δικαίωμα να παίξουν στον αγώνα άρα να μιλούν - δεν είχα καταλάβει οτι είναι αγώνας το φόρουμ δλδ.

Είχα την εντύπωση οτι είναι ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα σε ενηλίκους, και το κάνω πάντα με απόλυτο σεβασμό, και όχι παιχνίδι με κανόνες. Προφανώς έχουμε διαφορετική αντίληψη επί του θέματος.

Little monkey εσυ μπορει να μην εμπιστευεσαι το παιδι σου, προσωπικα τα δικα μου ποτε δεν μου εχουν πει ψεμματα η υπερβολες. Οποτε παιρνω ως δεδομενο οτι το παιδι λεει αληθεια.

Στην περιπτωση λοιπον που το εχει πει, ειπα και στο πρωτο μου ποστ οτι αστειακια τετοιου τυπου δεν σηκωνω και το εννοω.

Η μιρικι ειναι νηπιαγωγος και μονη της ανεφερε οτι αυτο ειναι ανεπιτρεπτο, δεν βριςκω κατι αλλο να πω περα απο αυτο.

Τα υπολοιπα που γραφεις ειναι ενα υπερβολικο ψιλοπασαλειμα ως συνηθως για να αςχοληθουμε, τα καταφερες, τςιμπησαμε και αντιο!

Με εκνευριζει η τακτικη σου, φασκεις και αντιφασκεις, υπερβαλλεις, αντιδρας μονο για να αντιδρας χωρις ουσια, και αντι να αρκεισαι να πεις τη γνωμη σου και να την υπερασπιστεις τεκμηριωνοντας την , πιανεσαι απο αλλες γνωμες, τις κανεις σαν τα μουτρα σου και μετα επανερχεσαι να συμφωνησεις με αυτες.

Ανιαρο πλεον!

Κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν πρόκειται κανείς να μάθει αν όντως το έχει πει ή όχι.

Οφείλει η μητέρα να το πει στη δασκάλα, αλλά το βρίσκω δύσκολο να το παραδεχθεί γιατί είναι χοντρό. Παρόλα αυτά θα είναι μια καλή ευκαιρία να επανεξετάσει πώς λέει κάποια πράγματα.

FLcUp3.png0BQfp3.png