Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Δυσκολία στη γραφή....

Recommended Posts

Ο γιός μου 5 ετών πηγαίνει φέτος στο νηπιαγωγείο. Απο πέρυσι που πήγαινε στο παιδικό σταθμό η νηπιαγωγός του μου είχε πει ότι είχε μια δυσκολία στο γράψιμο και με προέτρεψε να τον βάζω στο σπίτι να κάνει γραμμούλες και να ζωγραφίζει. Φέτος που μίλησα με την καινούργια νηπιαγωγό του μου είπε ότι ενώ είναι ενα πολύ ώριμο παιδί, αρκετά κοινωνικό και προσεχτικό στην τάξη, ευγενικό και κοινωνικό με μεγάλη ευχέρεια λόγου έχει μια δυσκολία στην γραφή. Ξεκίνησα να τον βάζω στο σπίτι να γράφει και δυσκολεύεται αρκετά. Επίσης δυσκολεύεται και στην ζωγραφική δηλαδή φτιάχνει μόνο σχέδια και χωρίς να χρησιμοποιεί πολλά χρώματα κάτι που δεν έιχα δώσει σημασία αρχικά. Πιστεύεται ότι είναι αρκετά νωρίς ακόμα ή θα πρέπει να ανυσυχήσω για κάτι; Αξίζει να σας πώ ότι έχει μάθει να συλλαβίζει και να αναγνωρίζει σχεδόν όλα τα γράμματα της αλφαβήτου και όταν τον ρωτάω πως γράφεται το παπί για παράδειγμα να μου το λέει π.χ π και α πα π και ι πι και ολο μαζι παπι.

Διαφημίσεις

Και εγώ θα σου πρότεινα να δεις κάποιον ειδικό.

Στη δυσλεξία για παράδειγμα τα παιδιά μπορούν εύκολα να μιλούν και να σχηματίζουν λέξεις πάντα με την ομιλία, όμως δεν μπορούν ν΄ αποτυπώσουν τα γράμματα και τις λέξεις στο χαρτί, γι' αυτό και πάντα στο σχολείο δίνουν εξετάσεις μόνο προφορικά και ποτέ γραπτώς. Είναι αναγνωρισμένο και από το κράτος και υπάρχουν δυσλεκτικά παιδιά που δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις για τα πανεπιστήμια προφορικά. Εμένα η ξαδέρφη μου το παρατηρήσανε όταν ο ανηψιός μου ήταν σχετικά μεγάλος και από τότε μέχρι που τελείωσε και το Λύκειο έδινε εξετάσεις προφορικά και πήγαινε μία χαρά.

Δεν ξέρω αν είναι δυσλεξία, απλά σου δίνω κάποιο παράδειγμα για να ξέρεις.

20iyp2.png mI5Hp2.png

Ο γιός μου 5 ετών πηγαίνει φέτος στο νηπιαγωγείο. Απο πέρυσι που πήγαινε στο παιδικό σταθμό η νηπιαγωγός του μου είχε πει ότι είχε μια δυσκολία στο γράψιμο και με προέτρεψε να τον βάζω στο σπίτι να κάνει γραμμούλες και να ζωγραφίζει. Φέτος που μίλησα με την καινούργια νηπιαγωγό του μου είπε ότι ενώ είναι ενα πολύ ώριμο παιδί, αρκετά κοινωνικό και προσεχτικό στην τάξη, ευγενικό και κοινωνικό με μεγάλη ευχέρεια λόγου έχει μια δυσκολία στην γραφή. Ξεκίνησα να τον βάζω στο σπίτι να γράφει και δυσκολεύεται αρκετά. Επίσης δυσκολεύεται και στην ζωγραφική δηλαδή φτιάχνει μόνο σχέδια και χωρίς να χρησιμοποιεί πολλά χρώματα κάτι που δεν έιχα δώσει σημασία αρχικά. Πιστεύεται ότι είναι αρκετά νωρίς ακόμα ή θα πρέπει να ανυσυχήσω για κάτι; Αξίζει να σας πώ ότι έχει μάθει να συλλαβίζει και να αναγνωρίζει σχεδόν όλα τα γράμματα της αλφαβήτου και όταν τον ρωτάω πως γράφεται το παπί για παράδειγμα να μου το λέει π.χ π και α πα π και ι πι και ολο μαζι παπι.

Καλησπερα κ απο εμενα! Θα σου μιλησω απο την εργοθεραπευτικη αποψη για το κομματι της γραφοκινητικοτητας. Δυσκολιες στην γραφη μπορει να σημαινουν πολλα. Μπορει να ειναι απο μια λανθασμενη λαβη στο μολυβι, μεχρι ανωριμη κινηση στο καρπο.Ειναι πολλοι οι παραμετροι που επηρεαζουν μια καλη γραφοκινητικοτητα.

Κατ' αρχας πρεπει να υπαρχει καλος οπτικοκινητικος συντονισμος για να συντονιζει κ να οδηγει οτ χερι του συμφωνα με τον οπτικο του στοχο, αλλα κ ωριμη λεπτη κινηση (ολες αυτες οι κινησεις που απαιτουν επιδεξιοτητα κ γινονται με τα δαχτυλα). Επειτα, πρεπει εκτος απο μια σωστη σύλληψη του μολυβιου, να υπαρχει η σωστη πιεση κ δυναμη στο μολυβι για να μην ειναι οι γραμμες πολυ αχνες ή πολυ δυνατες. Επειτα, η κινητικοτητα του ωμου κ του καρπου ειναι σημαντικες, αφου χρειαζεται ευελιξια στην γραφη.

Να μην παραλειψουμε, οτι για μια καλη γραφοκινητικοτητα πρεπει να υπαρχει καλο επιπεδο οπτικης αντιληψης, αλλα κ χωρικου προσανατολισμου, ετσι ωστε να αντιλαμβανομαστε καλα τα γραφηματα (ουσιαστικα τα γραμματα φαινονται στα παιδια σαν σχηματα), αλλα να μπορουμε επισης να τηρησουμε ομοιο μεγεθος κ σχημα.

Ειναι αρκετα μεγαλο κομματι η γραφοκινητικοτητα κ ειναι λιγο δυσκολο να το αναλυσω πληρως.

Θα σου προτεινα κ εγω να το δει καποιος ειδικος το παιδι, ετσι ωστε αν υπαρχει καποια δυσκολια να αντιμετωπιστει εγκαιρα κ να μην υπαρξουν δυσκολιες στην πρωτη δημοτικου κ το απογοητευσουν κ δημιουργηθουν δευτεροντα προβληματα. Η ειδικοτητα που ασχολειται κυριως με την αναπτυξη των λεπτων κινησεων κ την εξελιξη της γραφοκινητικοτητας ειναι η εργοθεραπεια.

Για οτιδηποτε αλλο με χρειαστειτε, ειμαι προθυμη να σας λυσω αποριες!

Φιλακια σε ολες τις μανουλες! :)

Ποτέ δεν μας δίνεται κάτι που δεν μπορούμε να αντέξουμε...

Διαφημίσεις

Και η δική μου συμβουλή είναι να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό. Μόνο καλό θα σας κάνει όχι κακό.

Το παιδάκι σου άλλωστε είναι μικρό κι έτσι θα έχετε χρόνβο να δείτε τι συμβαίνει και να το αντιμετωπίσετε εγκαίρως. Όσο νωρίτερα ξεκινήσετε τόσο καλύτερα θα είναι.

Ενημέρωσέ μας για τις εξελίξεις.

*

Όταν γράφεις δυσκολία στην γραφή τι ακριβώς εννοείς?

Σόρυ αλλά δεν το κατάλαβα μπορείς να μου το εξηγήσεις σε παρακαλώ?

Δώσ' μου τα χέρια σου να κρατήσω τη ζωή μου.Τάσος Λειβαδίτης.

Οταν εννοώ δυσκολία στην γραφή εννοώ να μπερδεύει γράμματα για παράδειγμα το Μ με το Σ ή το Ν με το Μ. Πιάνει σωστά το μολύβι και δεν γράφει έντονα απλα δεν ακολουθεί ευθεία γραμμή. Αναρωτιέμαι όμως μήπως είμαι λίγο υπερβολική; Δηλαδή απο εσας που έχετε παιδάκια σε αυτή την ηλικία ξέρουν να γράφουν το όνομά τους για παράδειγμα; Η μπορούν και γράφουν όλα τα γραμματάκια εύκολα; Διάβασα λίγα πράγματα για την εργοθεραπεία και τις ενδείξεις και μπορώ να πώ ότι δεν έχω εντοπίσει κάτι ιδιαίτερο στον γιό μου απο αυτά που αναφέρονται. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα το προσέξω απλα μήπως θα έπρεπε να του δώσω λίγο χρόνο ακόμα;

Καλημερα! Μην σε αγχωνει τοσο πολυ το αν δεν καταφερνει να γραφει τα γραμματα. Κοιτα κατα ποσο μπορει να αντιγραψει σχηματα κ γραφηματα. Το να γραψει λαθος το Μ, Ν, Σ, μπορει να ειναι από μια δυσκολια στην οπτική αντιληψη, στον χωρικο προσανατολισμο ή ακομη στην κατευθυντικοτητα.

Το οτι δυσκολευεται να γραψει ευθεια γραμμη, ειναι κατι που τον δυσκολευει κ στην παραγωγη αλλων προτυπων σχηματων. Πως ειναι ομως ο οπτικοκινητικος του συντονισμος; Εχει καλη σταθεροτητα στο χερακι του οταν γραφει;

Η αξιολογηση του παιδιου πρεπει να αφορα τις δεξιοτητες γραφης κ οχι μεμονωμενα στοιχεια.

Γενικα, οταν υπαρχει δυσκολια στην γραφοκινητικοτητα, προτεινεται καποια παρεμβαση, ετσι ωστε να μην υπαρξουν μελλοντικα παγιωμενα λανθασμενα προτυπα γραφης κ στην συνεχεια απογοητευση με την ολη διαδικασια.

Εμένα ο γιος μου που είναι νηπιαγωγείο μπορεί να μπερδέψει κάποιο γράμμα με ένα άλλο, ή να ξεχάσει κάποιο γράμμα όταν γράφει μια λέξη, αλλά δε νομίζω πως έχει πρόβλημα...

Δεν γράφει απόλυτα σε ευθεία γραμμή, και άλλα γράμματα τα κάνει πιο μεγάλα από άλλα, ή πιο κοντά μεταξύ τους και άλλα πιο μακριά...

Πιστεύω πως με την τριβή, και ιδιαίτερα όταν πάει δημοτικό θα συνηθίσει και θα μάθει... Είναι νωρίς πιστεύω... Α, και ο δικός μου ζωγραφίζει σχεδόν αποκλειστικά φορτηγά (εσένα λες ζωγραφίζει χωρίς χρώματα).

Δεν ξέρω τι να σε συμβουλέψω, μπορείς να πάς σε κάποιον εργοθεραπευτή να σιγουρευτείς...

Διαφημίσεις

Οταν εννοώ δυσκολία στην γραφή εννοώ να μπερδεύει γράμματα για παράδειγμα το Μ με το Σ ή το Ν με το Μ. Πιάνει σωστά το μολύβι και δεν γράφει έντονα απλα δεν ακολουθεί ευθεία γραμμή. Αναρωτιέμαι όμως μήπως είμαι λίγο υπερβολική; Δηλαδή απο εσας που έχετε παιδάκια σε αυτή την ηλικία ξέρουν να γράφουν το όνομά τους για παράδειγμα; Η μπορούν και γράφουν όλα τα γραμματάκια εύκολα; Διάβασα λίγα πράγματα για την εργοθεραπεία και τις ενδείξεις και μπορώ να πώ ότι δεν έχω εντοπίσει κάτι ιδιαίτερο στον γιό μου απο αυτά που αναφέρονται. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα το προσέξω απλα μήπως θα έπρεπε να του δώσω λίγο χρόνο ακόμα;

Κατά τη γνώμη μου όλο αυτό το άγχος που αισθάνεσαι είναι περιττό και φυσικά σε αυτό δεν φταις εσύ αλλά η περσινή νηπιαγωγός του παιδιού σου που κατάλαβε τη δυσκολία γραφής σε ένα παιδάκι 4 χρονών παρακαλώ :roll:

Δεν ξέρω τι μας έχει πιάσει τώρα τελευταία και θέλουμε τα παιδιά να ξεκινάνε τη γραφή από το νηπιαγωγείο?Στο Δημοτικό δηλαδή τι θα κάνουν?

Σε καμία περίπτωση δεν θα σου έλεγα να πας το παιδάκι σου σε κάποιον ειδικό.Είναι μικρό ακόμη ώστε να μπορεί να ξεχωρίσει όλα τα γράμματα.Ναι άλλα παιδάκια μπορεί και να το κάνουν αυτό όμως δε σημαίνει οτι το δικό μας παιδί έχει πρόβλημα αλλά να σημαίνει οτι εκείνα είναι πιο προχωρημένα για την ηλικία τους και αυτό μην σε αγχώνει γιατί κατά πάσα πιθανότητα το δικό σου το παιδί να τα φτάσει και να τα ξεπεράσει μαθησιακά κάποια στιγμή στη σχολική θητεία του.

Η κόρη μου πάει φέτος προνήπια και προσωπικά το μοναδικό πράγμα που δεν με αγχώνει είναι να μάθει να γράφει σωστά στο νηπιαγωγείο.Αυτό που έχει κύρια σημασία για μένα είναι να εγκληματιστεί σε ένα περιβάλλον με κανόνες να μάθει να λειτουργεί ομαδικά,να μάθει το πρόγραμμα.Και όταν λέω δεν με αγχώνει ειλικρινά το γράφω αφού η κόρη μου όχι να γράφει δεν ξέρει αλλά και να ζωγραφίζει καλά και υπάρχουν και στο σχολείο της άλλα παιδιά πολύ πιο προχωρημένα από εκείνην.

Δες όμως κι αυτό πιστεύω οτι θα σε βοηθήσει.

http://parents.org.gr/forum/viewtopic.php?t=10348

Δώσ' μου τα χέρια σου να κρατήσω τη ζωή μου.Τάσος Λειβαδίτης.

Δεν νομίζω ότι το παιδάκι σου έχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα αλλά δεν είμαι και αντίθετη στο να το δει κάποιος ειδικός. Στον παιδίατρο σου το έχεις αναφέρει; Ξέρει δηλαδή την άποψη της δασκάλας του;

Για μένα πάντως είναι νωρίς να μιλάμε για δυσλεξία γιατί αυτό είναι κάτι που ανιχνεύεται νομίζω κατά την πρώτη δημοτικού που πλέον τα παιδιά αρχίζουν να μπαίνουν ενεργά στο νόημα Διαβάζω και Γράφω λεξούλες. Στο νηπιαγωγείο μόνο το όνομα τους καλουνται να μάθουν να γράφουν. Εγώ δεν είμαι ειδικός και μπορεί να λέω και αερολογίες.

Συζήτα το περιστατικό με τον παιδίατρο και νομίζω ότι αυτός θα σε παραπέμψει σε κάποιον ειδικό για να δει το παιδί. :oops::oops:

Ευχαριστω για τις αποψεις και τις συμβουλες σας. Πραγματικα δεν αγχώνομαι γιατι δεν εχω αλλες ενδειξεις οτι κατι δεν παει καλα, ίσως θελει τον χρονο του...Φυσικα θα τον παρακολουθω και βεβαια θα το συζητησω με την παιδίατρο που τον παρακολουθει την οποία και εμπιστεύομαι απολυτα. Απλα μερικες φορες επηρεαζόμαστε απο αυτα που μας λενε οι δασκαλες των παιδιων μας και προβληματιζομαστε. Δεν θελω να πιστευω οτι το κανουν με κακο σκοπο πιστευω οτι καλοπροαιτερα μας λενε την αποψη τους και να δωσουμε και εμεις λιγακι παραπανω προσοχη.Τελος παντων θα σας ενημερωσω για τις εξελιξεις στην πορεια...Φιλακια σε ολες σας...

θα συμφωνήσω ΑΠΟΛΥΤΑ με την κικνακι

και με την μαριαντι

Πως ειναι ομως ο οπτικοκινητικος του συντονισμος; Εχει καλη σταθεροτητα στο χερακι του οταν γραφει;

Η αξιολογηση του παιδιου πρεπει να αφορα τις δεξιοτητες γραφης κ οχι μεμονωμενα στοιχεια.

ακριβώς αυτό.

mariadi αν είναι το επάγγελμά σου αυτό, μπορείς να το γράψεις και στην υπογραφή σου. Σε γιατρούς και επαγγελματίες υγείας/ψυχικής υγείας, επιτρέπεται να γράφουν το όνομα ειδικότητα κτλ στην υπογραφή.

εχω δεί πολλες περιπτωσεις το έχω γραψει ξανά, που το καλοκαίρι πριν την πρωτη δημοτικού τότε αρχισαν να έχουν πιο καλό έλεγχο.

και δεν μιλάω το να γραφουν κανονικά και ωραία το ονομά τους αλλά απλώς να ζωγραφίζουν λιγο περισσοτερο και με κόπο να γραφουν καποια γραμματα.

και στην πρωτη δημοτικού, λίγους μήνες μετά, ΤΕΛΕΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ λες και είναι απο παιδί 3ης.

trigonopsaraki θεωρώ πως σε αγχωσαν υπερβολικά, κανένα λόγο δεν εχεις να σε αγχώνει τωρα το αν γραφει και πως γραφει το Μ και το Ν !...

σωστά γράφουν κάποια μέλη ότι πάντα όταν εχεις μια ανησυχία, πας και σε ειδικό για να αποκλείσεις κατι αλλο,

αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση, απο αυτά που γράφεις, ε δεν νομίζω πια υπάρχει τέτοιο θέμα!!! !!! ..... !!!

...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ..

(If You Wanna Make The World A Better Place)

Take A Look At Yourself And Then Make A Change

R.I.P. Michael Jackson.

mariadi αν είναι το επάγγελμά σου αυτό, μπορείς να το γράψεις και στην υπογραφή σου. Σε γιατρούς και επαγγελματίες υγείας/ψυχικής υγείας, επιτρέπεται να γράφουν το όνομα ειδικότητα κτλ στην υπογραφή.

[/size]

Μαρια μου ειμαι εργοθεραπευτρια γι' αυτο κ κατεθεσα την αποψη μου.

Γενικοτερα, αυτα θα εξεταζα εγω σε μια εργοθεραπευτικη αξιολογηση κ οχι αν στην ηλικια των 5 ετων μερδευει Μ, Ν, Σ! Οι δεξιοτητες γραφης ειναι που ενδιαφερουν περισσοτερο! Τα υπολοιπα θα ερθουν κ θα βελτιωθουν, εφοσον υπαρχει σωστη βαση κ κατα την ωριμανση των δεξιοτητων!

Για οτιδηποτε με χρειαστειτε ειμαι στην διαθεση σας!

Διαφημίσεις