Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

οδηγοι -προσκοποι

Recommended Posts

Σκεφτομαι καιρο να γραψω την Μελινα στους προσκοπους.Της αρεσουν τα ομαδικα παιχνιδια και οτι εχει να κανει με φυση.Εχετε καποια αποψη πανω σε αυτο;ο αντρας μου διαφωνει,θεωρει οτι ειναι παγανιστικες ομαδες κλπΟποτε συμφωνησαμε για τον Οδηγισμο(αδελφο σωμα των προσκοπων με διαφορετικο ρολο και γενικοτερη φιλοσοφια.για πειτε.. :roll:

Διαφημίσεις

• Replies 68
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ο αδερφός μου είναι στου οδηγούς από 5 χρονών (τώρα ειναι 25) και είναι πλέον στέλεχος και έχει περάσει απίστευτα!! έχει πάει σε απίστευτα μερη ταξίδια, κατασκήνωσεις και το βασικότερο έχει μάθει να αυτοεξυπηρετείται από μικρός. Αν θέλεις πληροφορίες να ρωτήσω.

οκ μόλις ρωτήσω θα σου στείλω πμ. Αυτό που ξέρω είναι ότι είναι πάνω από 5 χρονών, γιατί θέλω να του στείλω τη μικρή αλλά δεν τη παίρνει.

οκ μόλις ρωτήσω θα σου στείλω πμ. Αυτό που ξέρω είναι ότι είναι πάνω από 5 χρονών, γιατί θέλω να του στείλω τη μικρή αλλά δεν τη παίρνει.
ναι διαβασα 5-7 ειναι η ομαδα των αστεριων

Παντως για το "παγανιστικες"... μπορει και να συμφωνήσω αν και ξερω οτι παιρνανε καλα τα παιδια. :lol:

Εμας εδω στην περιοχη το κτιριο που στεγαζονται οι προσκοποι το διαθετει μαι ομαδα (δεν ξερω τι ακριβως ειναι ) που λεγονται "Λαιονς"

Το ξερω γιατι στο ιδιο κτιριο στεγαζεται και ο σταθμος του Χαρη..

Τα Χριστουγεννα σε αυτον τον σταθμο σκαγανε μυτη κατι "μαυσωλία" 200 χρονων εκαστος και κραταγανε παντα δωρα στα παιδια (το να τους καλεσουμε στη γιορτη ηταν υποχρεωτικο)

O5Lop2.png

kIP3p2.png

Διαφημίσεις

Στους οδηγούς δεν έχουν σχέση με παγανισμούς κλπ εν έχουν τίποτα το τρομαχτικό. Το λέω στα σίγουρα γιατί και εγώ ειμαι εναντίον σε θρησκευτικές οργανώσεις.

Δεν ειπα κτι τετοιο..

Ειπα οτι τετοιοι συλλογοι συχνα "επιχορηγουν" ή στηριζουν οικονομικα ή προσφερουν οικηματα κλπ για τετοιους σκοπους

O5Lop2.png

kIP3p2.png

Να το πας το παιδι σου Αθηνα!!!

θα περασει σουπερ!!!ειναι μη κερδοσκοπικο,εχει πολλα καλα να παρει απο τον οδηγισμο, και κατα την γνωμη και εμπειρια μου και τιποτα κακο.Περασα απο τα "πουλια"μετα πηγα στις"οδηγους"μετα στις "μεγαλες οδηγους"και τελος για λιγο καιρο υπαρχηγος στην ομαδα των οδηγων.

Ολα αυτα τα χρονια δεν με πλησιασε κανενας με κακο σκοπο.Εκανα φιλες,εκδρομες,και περνουσα τα Σαββατοκυριακα μου σαν εφηβη παρεα με συνομηλικα παιδια να διοργανωνουμε ποτε εθελοντικες δραστηριοτητες με σκοπο να βοηθησουμε καποια παιδια,η καποιο ιδρυμα,η το περιβαλλον.Ποτε να κανονιζουμε εκδρομες και να κανουμε παρεα!!!

http://www.seo.gr/content/view/4/79/

Ενω καποια παιδια την ιδια εποχη εκαναν τσιγαρο στην κοντινη καφετερια :wink:

Δεν εχω χρονο να γραψω περισσοτερα.μολις τα καταφερω...

Κι εγώ θα σου έλεγα να το πάς το παιδάκι σου.

Αυτό σκέφτομαι να κάνω κι εγώ όταν έρθει η ώρα.

Ήμουν κι εγώ ναυτοπρόσκοπος για πολλά χρόνια

και μπορώ να σας πω πολλές εμπειρίες που έχω από τις μέρες εκείνες.

Εκείνο που θα πρόσεχα πάντως είναι οι ομαδάρχες.

Έχω συναντήσει και περιπτώσεις που δεν ήταν και πολύ νορμάλ αλλά αυτά το ευαίσθητο ραντάρ μιας μαμάς τα πιάνει αμέσως.

Διαφημίσεις

Αυτές τις οργανώσεις (προσκόπους και οδηγούς) τις θεωρώ καθαρά στρατιωτικού χαρακτήρα και δεν πιστεύω ότι προσφέρουν κάτι σημαντικό στο παιδί, μάλλον το μαθαίνουν να υποτάσσεται στην ομάδα, πράγμα κατά τη γνώμη μου απαράδεκτο.

Εναλλακτικά μπορείς να εξετάσεις δημιουργικές δραστηριότητες για τα παιδιά, μπορούν να κάνουν ένα όργανο (στη χορωδία του Ωδείου να δεις τί ωραία περνάνε), να κάνουν ένα άθλημα, μια ακόμη ξένη γλώσσα, ζωγραφική, θέατρο, χορό, χιλιάδες πράγματα. Η διαφορά όλων αυτών των δραστηριοτήτων από τους προσκόπους είναι ότι το παιδί έρχεται σε επαφή με την ανθρώπινη γνώση, αναπτύσσει την αισθητική αντίληψή του, μαθαίνει να εκφράζεται, μαθαίνει ότι είναι ένας μοναδικός άνθρωπος και όχι ένα απλό τμήμα ενός συνόλου.

Και παράλληλα, η συμμετοχή σε ομάδες (στο ωδείο, στο άθλημα, στο χορό) του μαθαίνουν πώς να εντάσσεται. Αυτή όμως η "δεξιότητα" (το να ενταχθείς, το να μάθεις πώς να λειτουργείς ως τμήμα της ομάδας) δεν είναι μια διαδικασία που διδάσκεται ad hoc κατ'εμέ, όπως παρουσιάζεται από τους προσκόπους.

Όσο για το σχόλιο περί τσιγάρου, είναι κάπως τραβηγμένο βρε παιδιά, δε νομίζετε;

Αυτές τις οργανώσεις (προσκόπους και οδηγούς) τις θεωρώ καθαρά στρατιωτικού χαρακτήρα και δεν πιστεύω ότι προσφέρουν κάτι σημαντικό στο παιδί, μάλλον το μαθαίνουν να υποτάσσεται στην ομάδα, πράγμα κατά τη γνώμη μου απαράδεκτο.

Εναλλακτικά μπορείς να εξετάσεις δημιουργικές δραστηριότητες για τα παιδιά, μπορούν να κάνουν ένα όργανο (στη χορωδία του Ωδείου να δεις τί ωραία περνάνε), να κάνουν ένα άθλημα, μια ακόμη ξένη γλώσσα, ζωγραφική, θέατρο, χορό, χιλιάδες πράγματα. Η διαφορά όλων αυτών των δραστηριοτήτων από τους προσκόπους είναι ότι το παιδί έρχεται σε επαφή με την ανθρώπινη γνώση, αναπτύσσει την αισθητική αντίληψή του, μαθαίνει να εκφράζεται, μαθαίνει ότι είναι ένας μοναδικός άνθρωπος και όχι ένα απλό τμήμα ενός συνόλου.

Και παράλληλα, η συμμετοχή σε ομάδες (στο ωδείο, στο άθλημα, στο χορό) του μαθαίνουν πώς να εντάσσεται. Αυτή όμως η "δεξιότητα" (το να ενταχθείς, το να μάθεις πώς να λειτουργείς ως τμήμα της ομάδας) δεν είναι μια διαδικασία που διδάσκεται ad hoc κατ'εμέ, όπως παρουσιάζεται από τους προσκόπους.

Όσο για το σχόλιο περί τσιγάρου, είναι κάπως τραβηγμένο βρε παιδιά, δε νομίζετε;

τα ακουω αυτα που λες,αλλα καταλαβα οτι υπαρχει διαφορα μεταξυ προσκοπων και οδηγων.Απο την αλλη ομαδικα ειναι και αυτα που αναφερεις.Για το χορο εχω μιλησει σε αλλο ποστ,παρακολουθησε η ιδια καποιους μηνες και το βαρεθηκε.Σε ωδειο ειναι μικρη ακομη να ξεκινησει.Της Μελινας της αρεσουν ολα τα καλλιτεχνικα οπως ζωγραφικη,χειροτεχνια,κατασκευες και η επαφη με αλλα παιδια.Σε θεατρικη ομαδα εχει υπαρξει(του δημου ομως) και δεν της αρεσε.Υπηρχαν διαφορετικες ηλικιες και τα μικρα "χανοντουσαν".

Θα παμε το Σαββατο(ξεκινανε )να δουμε κανα 2 φορες και εαν της αρεσει θα συνεχισει.Βρηκα εστιια των αστεριων στο δημο μου και ειναι και κοντα και απασχολουντε 1.5 ωρα.

Οκ, αλλά δε νομίζω ότι είναι μικρή για ωδείο, εγώ πιάνο ξεκίνησα στα 6 και ο περισσότερος κόσμο απ'όσο ξέρω. Άσε που υπάρχουν διάφορα ωδεία με πρόγραμμα ορφ, που είναι πολύ φιλικό στα παιδιά, δεν είναι "μάθημα", είναι σαν παιχνίδι και αρέσει πολύ στα παιδάκια απ'όσο ξέρω

Επίσης,μπορεί να κάνει ένα ομαδικό άθλημα, που έχει αλληλεπίδραση (εγώ στο δημοτικό έπαιζα μανιωδώς ποδόσφαιρο και σιχτίριζα που ήμουνα κορίτσι και δε με έπαιζαν τα αγόρια).

Θέλω να πω δηλαδή, μέσα από τη δραστηριότητα μπορείς και να μάθεις τη δραστηριότητα αλλά και να αποκτήσεις τις κοινωνικές δεξιότητες που λένε ότι προσφέρουν οι πρόσκοποι οδηγοί. Εγώ δεν έχω πάει, ούτε οι φίλοι μου πήγαιναν, μία μόνο γνωστή έχω που πήγαινε και βρε παιδί μου πολύ ανταγωνιστικό πνεύμα, δεν ξέρω, δε μ'αρέσει αυτό

Έγώ ήμουν απο μικρή μέχρι και τα δεκαοκτώ περίπου στους προσκόπους της περιοχής μου. Πέρασα καταπληκτικά, ακόμα καταπληκτικότερα καλοκαίρια σε κατασκηνώσεις χωρίς τις ανέσεις που έχουν οι άλλες και έκανα φιλίες που κρατούν ακόμα. Το κακό είναι ότι ο προσκοπισμός τουλάχιστον στην περιοχή μου και νομίζω ΑΤΗΕΝΑ ότι είμαστε στην ίδια περιοχή (Ζωγράφου) έχει παρουσιάσει μεγάλη κάμψη τα τελευταία χρόνια, ίσως γιατί τα παιδιά πλέον βομβαρδίζονται με ασχολίες και δεν υπάρχει χρόνος να αφιερώσουν είτε γιατί εμείς οι γονείς φοβόμαστε ακόμα και την σκιά μας στους δύσκολους και πονηρούς καιρούς που διανύουμε.

Πάντως την εποχή μου οι πρόσκοποι ήταν μία ομάδα παιδιών που είχαν πάνω κάτω τα ίδια ενδιαφέροντα, τις ίδιες ασχολίες, το ίδιο θρήσκευμα την ίδια περίπου εθνικότητα (χωρίς αυτό να είναι ρατσιστικό σχόλιο, απλά η δομή της κοινωνίας μας σήμερα είναι πολύ διαφορετική), κα. Βέβαια στην εποχή μου (34 ετών σήμερα) οι εναλλακτικές ασχολίες των παιδιών ήταν τα ηλεκτρονικά ενώ σήμερα τα παιδιά έχουν πολλά περισσότερα ερεθίσματα και επιλογές.

20iyp2.png mI5Hp2.png

Οκ, αλλά δε νομίζω ότι είναι μικρή για ωδείο, εγώ πιάνο ξεκίνησα στα 6 και ο περισσότερος κόσμο απ'όσο ξέρω. Άσε που υπάρχουν διάφορα ωδεία με πρόγραμμα ορφ, που είναι πολύ φιλικό στα παιδιά, δεν είναι "μάθημα", είναι σαν παιχνίδι και αρέσει πολύ στα παιδάκια απ'όσο ξέρω
Ειχαμε παει οταν ηταν 3.5 ηταν πολυ ωραια,αλλα στο δευτερο μαθημα ειχε μεινει μονη της και το σταματησαν.
Επίσης,μπορεί να κάνει ένα ομαδικό άθλημα, που έχει αλληλεπίδραση (εγώ στο δημοτικό έπαιζα μανιωδώς ποδόσφαιρο και σιχτίριζα που ήμουνα κορίτσι και δε με έπαιζαν τα αγόρια).

και εγω το ιδιο(και ημουν και καλη,μετα ασχοληθηκα με το χαντμπολ που ηταν για κοριτσια)

Διαφημίσεις

ε, ωραία, στείλτη να κάνει χάντμπολ όπως η μαμά, δείξτης και καμιά φωτογραφία σου, μπορεί να της αρέσει

στο όρφ δεν ξαναπάτησαν τα άλλα παιδιά; μήπως ήταν μάπα το ωδείο ρε συ; εγώ θυμάμαι στις επιδείξεις τα παιδάκια ήταν ενθουσιασμένα, γελαστά, κάνανε ένα σωρό πράγματα

στο όρφ δεν ξαναπάτησαν τα άλλα παιδιά; μήπως ήταν μάπα το ωδείο ρε συ; εγώ θυμάμαι στις επιδείξεις τα παιδάκια ήταν ενθουσιασμένα, γελαστά, κάνανε ένα σωρό πράγματα

μαλλον αλλα μπορει και οχι ...μαλλον εφταιγαν οι ηλικιες της ταξης αυτης.πολυ μικρα για κατι τετοιο.

Αυτές τις οργανώσεις (προσκόπους και οδηγούς) τις θεωρώ καθαρά στρατιωτικού χαρακτήρα

Ακόμη κι αν υπήρχαν άτομα μέσα στους χώρους αυτούς (και έχω γνωρίσει πολλούς τέτοιους) που έδιναν αυτή την εντύπωση, πιστεύω ότι έχουν πλέον αποχωρίσει από το χώρο. Ένας άλλος λόγος αυτής της εικόνας είναι η στολή για την οποία γίνεται πολύ μεγάλη κουβέντα.

δεν πιστεύω ότι προσφέρουν κάτι σημαντικό στο παιδί,

Όπως το πάρει κανείς.

Έγω σαν ναυτοπρόσκοπος πέρασα σχολή κωπηλασίας (γνωρίζω ομάδα που ήρθε από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα κωπηλατώντας) και για να μπορέσεις να το κάνεις αυτό θέλει πειθαρχεία,

έκανα ιστιοπλοϊα (όχι γιατί ήταν της μόδας και με όχι άλλους οδηγούς)

είχα τη δυνατότητα να περάσω σχολή ανοιχτής θαλάσσης,

έχω πάρει μέρος σε τουλάχιστον 3 αναδασώσεις,

μπορώ να απαριθμήσω κι άλλα...

μάλλον το μαθαίνουν να υποτάσσεται στην ομάδα

αυτό δεν ισχύει καθόλου έτσι όπως το λες...

Τα προσκοπικά και οδηγικά σώματα είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που εποπτεύονται απο το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ακολουθούν τα συστήματα και τις αρχές που εισήγαγε ο ιδρυτής της προσκοπικής ιδέας Sir Baden Powell. Αυτός ο βρεττανός αξιωματικός έγινε γνωστός για τις "επιδόσεις" του στον πόλεμο των Μπόερς, όπου πολέμησε για το Ηνωμένο Βασίλειο βεβαίως βεβαίως.

Σε κάποια πολιορκία μάλιστα χρησιμοποίησε μικρά παιδιά σαν βοηθούς (ανιχνευτές, μεταφορείς κλπ) και του βγήκε σε καλό, εξόντωσε τους εχθρούς (που θα είχανε κι αυτοί μικρά παιδάκια, δεν μπορεί, οικογενειάρχες θα ήταν κι αυτοί) και έγινε διάσημος.

Οπότε θεώρησε σκόπιμο να δημιουργήσει μια οργάνωση όπου τα πιτσιρίκια θα εκπαιδεύονταν ως παραστρατιωτάκια.

Προσωπικά θα πρόσεχα πού στέλνω τα παιδιά μου, γιατι ναι μεν μπορεί να 'χει ξεφτίσει η αρχική ιδέα, αλλά το ιδεολογικό υπόβαθρο της οργάνωσης δεν είναι τόσο αθώο.

Μα και μόνο ο όρκος που δίνουν οι πρόσκοποι είναι απαράδεκτος.

On my honour I promise that I will do my best

To do my duty to God and the King - μετά πρόσθεσαν (to God and my Country)

To help other people at all times.

To obey the Scout Law.

Δηλαδή, με απλά λόγια ΘΕΟΣ-ΒΑΣΙΛΙΑΣ (ή πατρίδα)-ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΣ. Μααααιιιστα. Με σειρά προτεραιότητας κερδίζει ο Θεός. Γι'αυτό και όποτε γίνεται λιτανεία λειψάνου, θάνατος ιερωμένου κλπ, πρώτη η Βασίλω με τις στολές και τα μαντηλάκια να παραστέκει τα ιερά και όσια. Τί δουλειά έχει ο πρόσκοπος να κάθεται να φυλάει τον μακαρίτη το Χριστόδουλο, μου λέτε;

Οποιος μένει απλά στο φαιδρό της προσκοπικής ζωής και των εκδρομών, παραγνωρίζει τις αξίες που η κίνηση αυτή προωθεί.

The Scout Law

1. A Scout’s honour is to be trusted.

2. A Scout is loyal.

3. A Scout’s duty is to be useful and to help others.

4. A Scout is a friend to all and a brother to every other Scout.

5. A Scout is courteous.

6. A Scout is a friend to animals.

7. A Scout obeys orders of his parents, Patrol Leader or Scoutmaster without question.

8. A Scout smiles and whistles under all difficulties.

9. A Scout is thrifty.

10. A Scout is clean in thought, word and deed.

Θέλετε να συζητήσουμε και τους νόμους του προσκόπου; :roll:

Διαβάζοντας όλα αυτά, μου γεννήθηκε η εξής απορία: θέλουμε να αναπτύξουμε την πειθαρχία στο παιδί μας ή την ευφυία του??

Ξέρω, ξέρω... εκτός θέματος είμαι ΠΑΛΙ! Once again!! :lol:

Great minds discuss ideas, average minds discuss events, small minds discuss people.

Έγω σαν ναυτοπρόσκοπος πέρασα σχολή κωπηλασίας (γνωρίζω ομάδα που ήρθε από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα κωπηλατώντας) και για να μπορέσεις να το κάνεις αυτό θέλει πειθαρχεία

Να σου εξηγήσω τί εννοώ. Στους προσκόπους μαθαίνεις πειθαρχία. Αυτό. Πειθαρχία. Μαθαίνεις να μπαίνεις στη σειρά και να κάνεις παρέλαση, όπως οι στρατιώτες (αυτό εννοώ λέγοντας στρατιωτική νοοτροπία, δεν είναι μόνο κάποιοι άνθρωποι, ούτε μόνο οι στολές, είναι συνολικά η φιλοσοφία).

Ας πάρουμε τώρα, μια άλλη δραστηριότητα, ας πούμε τη ρυθμική γυμναστική. Εκεί πας και κατ'αρχήν μαθαίνεις να κάνεις τις ασκήσεις, να πετάς τη μπάλα και να την πιάνεις, να ισορροπείς στο ένα πόδι, να πηδάς το σχοινάκι δυο φορές με ένα πήδημα, ενώ παράλληλα γυμνάζεσαι και φυσικά μαθαίνεις και να πειθαρχείς. Σε όλα τα πράγματα που κάνεις τη μαθαίνεις την πειθαρχία, στο σχολείο, όπου πρέπει να διαβάσεις, στις ξένες γλώσσες, στα αθλήματα, στη μουσική, σε όλα πρέπει να πειθαρχήσεις.

Οπότε το να κάνεις κάτι που ως ουσιαστική αποστολή του έχει να σε μάθει να πειθαρχείς, για μένα είναι άτοπο. Γιατί την ίδια στιγμή θα μπορούσες να μαθαίνεις και άλλα πράγματα. Δηλαδή, μαθαίνοντας ένα μουσικό όργανο αναπτύσσεις το αισθητικό σου κριτήριο, προσπαθείς να μάθεις πώς να πειθαρχείς στους κανόνες και παράλληλα να εκφραστείς κι εσύ μέσα σε ένα δεδομένο πλαίσιο που είναι η παρτιτούρα που έχεις μπροστά σου. Αυτό που σου προσφέρει η εκμάθηση μιας τέχνης, αθλήματος, οργάνου είναι μυριάδες φορές πιο ωφέλιμο (πρόσεξε, δε λέω χρήσιμο, λέω ωφέλιμο για σένα ως άνθρωπο) από το να μάθεις απλώς να πειθαρχείς. Φυσικά για να επιτύχεις ο,τιδήποτε πρέπει να πειθαρχήσεις. Αλλά πέραν αυτού;

Και επίσης, τί είναι η πειθαρχία, αυτοσκοπός; "Μαθαίνεις να πειθαρχείς" σε τί; Γιατί να πειθαρχήσεις, επειδή έτσι; Επειδή στο λέει ο αρχηγός της ομάδας; Να μια άλλη στρατιωτική αντίληψη. Επειδή το λέει ο στρατηγός θα κάνεις δέκα γύρους το οικόπεδο στο ένα πόδι. Ε, τώρα είναι σοβαρά πράγματα αυτά;

Στη μουσική όταν δεν πειθαρχείς απλώς δε μαθαίνεις, απλώς δε μπορείς να παίξεις καλά. Αν αυτό δεν έχει για σένα ένα κόστος, τότε κανείς δε μπορεί να σου επιβάλει να πειθαρχήσεις. Αν εσένα δε σε καίει να το παίξεις το κομμάτι, τότε δε θα το μάθεις. Το ίδιο και στη γυμναστική, αν εσύ δε θέλεις να πετύχεις το "διπλό", το να περάσεις δύο φορές το σχοινάκι με ένα πήδημα, τότε γιατί να πειθαρχήσεις;

Και αυτό είναι ένα πραγματικό μήνυμα ζωής. Όχι να μάθεις να πειθαρχείς τυφλά, επειδή πρέπει. Αλλά να καταλάβεις ότι η πειθαρχεία μπορεί να σου προσφέρει πράγματα, μπορεί να σου στερεί κάτι για λίγο (την άνεση, τη βολή, την κωλοβάρα) και να στο επιστρέφει πολλαπλάσιο.

Γι αυτό επιμένω ότι τέτοιες στρατιωτικές οργανώσεις καλύτερα μακρυά απ'τα παιδιά. Η πειθαρχία δεν είναι αυτοσκοπός, είναι μέσο.

μάλλον το μαθαίνουν να υποτάσσεται στην ομάδα

αυτό δεν ισχύει καθόλου έτσι όπως το λες...

Πώς ισχύει δηλαδή;

Να τα παλι τα καλα!

Λοιπον μου αρεσουν πολυ αυτες οι συζητησεις,αυτο ομως ειναι ενα θεμα που αν δεν το ζησεις δεν μπορεις να το καταλαβεις.Ετσι πιστευω.

Δεν γυριζει ο χρονος πισω να σας καλεσω στην ομαδα μας,να πουμε τραγουδια για την φιλια,να παμε κατασκηνωση,να κανουμε αναδασωση,να κανουμε μεγαλο παιχνιδι,να κανουμε ανακυκλωση,να οργανωσουμε παζαρι για τα ορφανα παιδια,να φτιαξουμε καρτες με τα χερια μας για αυτον τον σκοπο.Να μας νοιαζει ο συνανθρωπος,το διπλανο παιδι,η πολη μας,οι φιλοι μας.

Να μαθουμε να αγαπαμε,και να ενδιαφερομαστε.....αυτο ειναι και το μονο μαθημα που μου εχει φανει χρησιμο μεχρι και σημερα.Μικρη εκανα πιανο και μπαλετο,και αν με ρωτησεις τωρα, θα σου πω πως ηταν μαλλον χασιμο χρονου.Πλην καποιου ρυθμου που απεκεκτησα,τιποτα παραπανω δεν μου εμεινε.Ομως οι φιλες μου και εκεινα τα παιχνιδια,τα βραδια στην πυρα,ο κρικος,η αισθηση οτι ναι εχεις δυναμη και μπορεις και σε νοιαζει να κανεις κατι για την φυση και τον συνανθρωπο σου αυτα μου εχουν μεινει και θα τα εχω για παντα στην καρδια μου.

Οσο για τα παραπανω περι στρατατιωτικου πνευματος σιγουρα υπηρχε στην αρχικη μορφη του προσκοπισμου.Τωρα πια ομως δεν το νομιζω.Εγω δεν το συναντησα.

Δεν γυριζει ο χρονος πισω να σας καλεσω στην ομαδα μας,να πουμε τραγουδια για την φιλια,να παμε κατασκηνωση,να κανουμε αναδασωση,να κανουμε μεγαλο παιχνιδι,να κανουμε ανακυκλωση,να οργανωσουμε παζαρι για τα ορφανα παιδια,να φτιαξουμε καρτες με τα χερια μας για αυτον τον σκοπο.Να μας νοιαζει ο συνανθρωπος,το διπλανο παιδι,η πολη μας,οι φιλοι μας.

Να μαθουμε να αγαπαμε,και να ενδιαφερομαστε.....αυτο ειναι και το μονο μαθημα που μου εχει φανει χρησιμο μεχρι και σημερα.Μικρη εκανα πιανο και μπαλετο,και αν με ρωτησεις τωρα, θα σου πω πως ηταν μαλλον χασιμο χρονου.Πλην καποιου ρυθμου που απεκεκτησα,τιποτα παραπανω δεν μου εμεινε.Ομως οι φιλες μου και εκεινα τα παιχνιδια,τα βραδια στην πυρα,ο κρικος,η αισθηση οτι ναι εχεις δυναμη και μπορεις και σε νοιαζει να κανεις κατι για την φυση και τον συνανθρωπο σου αυτα μου εχουν μεινει και θα τα εχω για παντα στην καρδια μου.

Αυτό που κατάλαβα εγώ είναι πως το μπαλέτο και το πιάνο δεν σε κέρδισαν ως παιδί, όμως σου άρεσε πολύ η κατασκήνωση και η επαφή με τη φύση.

Αλλά αυτές τις δραστηριότητες που κάνατε και σου άρεσαν, μπορούν να τις κάνουν όλα τα παιδιά και χωρίς να γίνουν πρόσκοποι.

Κατ'αρχήν, το αν σου έμεινε κάτι απ'το πιάνο και το μπαλέτο δεν είναι σίγουρο ότι μπορείς να το καταλάβεις, αυτά που αφήνουν δεν είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού. Έπειτα, ίσως δεν έπρεπε να κάνεις αυτά τα πράγματα, αφού δε σου άρεσαν.

Περίπου το ίδιο πιστεύω ότι ισχύει με τον στρατιωτικό χαρακτήρα των προσκόπων. Ο χαρακτήρας αυτός είναι δεδομένος, είπαμε στόχος η πειθαρχία για την πειθαρχία. Αυτό δε νομίζω να αλλάζει. Και αυτό είναι το ερώτημα γιατί το παιδί να μάθει την πειθαρχία ως αυτοσκοπό και όχι ως επιλογή;

Συμφωνώ απόλυτα με την Εκάβη και την Ursa ... δεν θα μπορούσα να τα πω καλύτερα...

Η πειθαρχία πρέπει να πηγάζει απο την εσωτερική μας ανάγκη για δημιουργία και μάθηση (πολύ εύστοχο το παράδειγμα με το μουσικό). Πρέπει να έχει ένα στόχο και να προσδοκά σε ένα αποτέλεσμα.

Όταν είναι εξωτερικά επιβαλόμενη και προωθείται ως μιμητικό ιδεώδες, μεταλάσσεται σε κάτι διαφορετικό και "επικίνδυνο" κατά τη γνώμη μου.

1aLup3.png

BtUIp3.png