Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

ιδιωτικα σχολεία-συμβαση φοίτησης μαθητη


Recommended Posts

Καλησπέρα,

τα παιδιά μου πηγαίνουν σε ένα ιδιωτικό σχολείο ακριβό και πολύ γνωστό της Αττικής. Προκειμένου να εγγραφεί η κόρη μου στην Α΄ Γυμνασίου, ζήτησε το σχολείο για πρώτη χρονιά, να υπογράψουμε τη "σύμβαση παροχής υπηρεσιών" και οι δύο γονείς για τον μαθητή. Στο περιεχόμενο αυτής, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι:

1.δεσμευόμαστε για την φοίτηση του παιδιού και για τα επόμενα έξι χρόνια

2. το σχολείο διατηρεί το δικαίωμα να καταγγείλει μονομερώς την παρούσα σύμβαση και να αρνηθεί την εγγραφή του μαθητή σε επόμενη τάξη στη περίπτωση μη έγκαιρης κατάθεσης προκαταβολής

3. η πληρωμή των διδάκτρων συμφωνείται σε Χ χρονικά διαστήματα που καθορίζει κάθε φορά το σχολείο

4. "σε περίπτωση μη φοίτησης του μαθητήμ από την ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων χρεώνεται το σύνολο των διδάκτρων, εκτός αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι, όπου υποβάλλεται αίτηση προς το ΔΣ του σχολείου, το οποίο αποφασίζει ανά περίπτωση".

5. "σε περίπτωση καθυστέρησης στην εξόφληση του συνόλου ή μέρους των διδάκτρων η οφειλή θα επιβαρύνεται με το νόμιμο κάθε φορά τόκο υπερημερίας".

 

Γνωρίζει κάποιος αν νομιμοποιείται ένα ιδιωτικό σχολείο να προβεί σε τέτοια ενέργεια; Σημειώστε επίσης, ότι το σχολείο δηλώνει ότι η υπογραφή της σύμβασης αποτελεί προυπόθεση για την εγγραφή του παιδιού στην Α Γυμνασίου. Κι αν εγώ αρνηθώ να το υπογράψω και κάνω απλώς κατάθεση της προκαταβολής σε Τραπεζικό λογαριασμό τι γίνεται;

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Δηλαδή μέχρι τώρα δεν υπογράφατε σύμβαση? Περίεργο.

Εκτός από την πρώτη ρήτρα, που τη βρίσκω λίγο παρανοϊκή (μήπως εννοούν κάτι άλλο? ρώτα), τα άλλα είναι αυστηρά μεν αλλά εύλογα, πρέπει το σχολείο να εξασφαλίσει ότι θα καταβληθούν τα δίδακτρα. Βέβαια, υπάρχει η νομοθεσία, η οποία 'ακυρώνει' και τη δεύτερη ρήτρα της συμφωνίας αυτής:wink:, πχ. το παιδί δεν μπορεί να υποχρεωθεί να αλλάξει σχολείο στα μέσα μίας εκπαιδευτικής βαθμίδας (δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο). Πχ. αν χρωστάς στην α' γυμνασίου δεν μπορεί το σχολείο να μην σε εγγράψει στη β ή στη γ, μπορεί όμως να μην σε εγγράψει στο λύκειο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τα οφείλεις, απλά το σχολείο μπορεί να τα ζητήσει με άλλο τρόπο.

Τα υπόλοιπα που λες είναι νομιμότατα αλλά διατηρώ επιφύλαξη για το εάν τηρούνται στην πράξη. Έχω την εντύπωση ότι τα σχολεία, ούτε προσαυξήσεις βάζουν, ούτε αυστηρά είναι στην καταβολή των διδάκτρων, εφόσον βέβαια γίνεται συστηματικά, υποθέτω ότι αν δεν πληρώνεις, κάτι θα κάνουν. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι αν δεν υπογράψεις την σύμβαση, δεν μπορείς να εγγράψεις το παιδί και αυτό είναι δικαιολογημένο.

Εσένα τι σε απασχολεί ακριβώς?

Link to comment
Share on other sites

Η σύμβαση παροχής υπηρεσιών είναι νομιμότατη. Γίνεται για την προστασία και των δυο μερών πάνω σε διάφορα θέματα. Θεωρώ ότι είναι απόλυτα λογικό τα ιδιωτικά σχολεία να ζητούν την υπογραφή τέτοιων συμβάσεων μετά από όλα όσα γίνονται τα τελευταία χρόνια. Προσπαθούν και αυτοί να καλυφθούν οικονομικά. Μην ξεχνάμε ότι ένα ιδιωτικό σχολείο για να μπορέσει να λειτουργήσει ως σχολείο, πρέπει πρώτα να μπορεί να λειτουργεί ως επιχείρηση. Προσωπικά μου φαίνονται λογικά αυτά που σου ζητούν να υπογράψεις με εξαίρεση το πρώτο. Αν κατάλαβα καλά σου ζητάνε να δεσμευτείς ότι τα παιδιά σου θα φοιτήσουν στο συγκεκριμένο σχολείο για τα επόμενα έξι χρόνια;

Link to comment
Share on other sites

Το 1 εφοσον ειναι οπως γραφηκε,δεν ακουγεται καν νομιμο,εκτος του οτι ειναι ουτοπικο και αστειο,φανταστειτε εγω να μην εχω λεφτα να δωσω,να κανω μεταγραφη στο παιδι και αυτοι να με θελουν πελατη με το ζορι πιστευοντας οτι ετσι θα παρουν λεφτα απο καποιον που δεν εχει.

 

Τυπικα θα επρεπε καποιος να αρνηθει να υπογραψει,ή μαλλον να υπογραψει αφου πρωτα διαγραψει στην συμβαση τον συγκεκριμενο ορο.Πρακτικα ακομα και αν υπογραψει την συμβαση με αυτο τον ορο, δεν θα ανησυχουσα ιδιαιτερα.Θεωρω οτι τα σχολεια ολα ειναι λογικα στις απαιτησεις τους και δεν θα ζητησουν λεφτα στο γαμο του καραγκιοζη (αλλωστε θα αποτελουσε και δυσφημιση) και λογω των καιρων εχουν γινει αναγκαστικα και πολυ ελαστικα,σε αρκετες περιπτωσεις δεχονται καθυστερησεις και φεσια που δεν εχουν καμια απολυτως υποχρεωση να δεχονται.Πχ υποπτευομαι οτι ο ορος 5 θα γινει κατα κυριο λογο λάστιχο.

Link to comment
Share on other sites

Μαρία 2927, σε ευχαριστώ για την απάντησή σου. Ως προς το ερώτημά σου, για τη δέσμευση ότι το παιδί θα παραμείνει στο σχολείο για τα υπόλοιπα χρόνια, μου είπαν από το σχολείο, ότι μπορώ να τροποποιήσω αυτό τον όρο με τον δικηγόρο μου.

Maya, αυτό που πραγματικά με απασχολεί είναι το επιτόκιο υπερημερίας σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής των διδάκτρων. Μέχρι τώρα, είχαμε μια καθυστέρηση 1-2 μήνες, ή μπορεί να αφήναμε την τρίτη δόση και να εξοφλούσαμε όλο το ποσό στο τέλος. Σκέψου τώρα να έχω το άγχος ότι μπορεί να ζητήσει και τόκους υπερημερίας, αν δεν είμαι εμπρόθεσμη στη πληρωμή κάποιας δόσης. Μέχρι τώρα το σχολείο όντως δεν ήταν αυστηρό για την καταβολή των διδάκτρων, είχε μια εύλογη ανοχή κατόπιν συνεννόησης. Ομως θα πρέπει να σου πω, ότι εδώ και δύο χρόνια, έχει δώσει σε εισπρακτική εταιρία την καταβολή των καθυστερημένων από τους γονείς. Επίσης, δεν έχει προβεί σε καμμία μείωση των διδάκτρων, έστω και πενιχρή, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα σημαντικό ρεύμα αποχώρησης από το σχολείο φέτος, λόγω της ανελαστικής συμπεριφοράς του. Επίσης, τονίζω ότι το συγκεκριμένο σχολείο δεν δέχεται την ύπαρξη συλλόγου γονέων και κηδεμόνων. Οπότε όλα αυτά φαντάζουν κάπως απειλητικά για τους γονείς, και ιδιαίτερα σε καιρό κρίσης. Σκέψου ότι τον Δεκέμβριο που υπήρχε για όλους μας και η υποχρέωση της Εφορίας, το σχολείο μου ζητούσε την τρίτη δόση, χωρίς να υπολογίζει την έκπτωση της μικρής μου κόρης, λέγοντάς μου ότι την υπολογίζει στο τέλος χωρίς να την επιμερίζει κατά την διάρκεια της χρονιάς, ποσό καθόλου πενιχρό, περίπου ? 2.000. Δεν ξέρω, με προβληματίζει έντονα, κυρίως λόγω της οικονομικής συγκυρίας. Οσο για τη σύμβαση, δεν έχουμε υπογράψει ποτέ, ούτε ζητήθηκε κάτι τέτοιο για την μικρή μου κόρη που πηγαίνει τρίτη Δημοτικού. Πάντως σε ευχαριστώ για τα σχόλιά σου.

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Συνήθως οι συμβάσεις καταρτίζονται με τη συνεργασία και συνεννόηση και των δυο μερών. Αν θέλεις να πας τα παιδιά σου στο συγκεκριμένο σχολείο και προαπαιτούμενο για την εγγραφή είναι η υπογραφή της σύμβασης, μπορείς να αντιπροτείνεις τροποποίηση ολόκληρης της σύμβασης ή μέρος αυτής. Πχ. μπορείς να πεις εγώ τότε μπορώ να σας πληρώσω, σε τόσες δόσεις, τις τάδε ημερομηνίες, ο τόκος υπερημερίας θα είναι τόσος και θα υπολογίζεται από τότε κτλ. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι μια σύμβαση υπογράφεται από δυο μέλη και θα πρέπει να συμμετέχουν και τα δυο στην διαμόρφωσή της.

Link to comment
Share on other sites

Από αυτά που γράφεις καταλαβαίνει κανείς ότι είναι γενικότερο το πρόβλημα της συνεργασίας του σχολείου με τους γονείς. Είναι παράνομο να μην έχει ένα σχολείο Σύλλογο Γονέων, τουλάχιστον εφόσον λειτουργεί με βάση το ελληνικό σύστημα εκπαίδευσης (δεν ξέρω τι κάνουν τα ξένα σχολεία που είναι στην Ελλάδα). Βασικά νομίζω ότι αυτό πρέπει να δεις κυρίως. Όσο για το νο 1, πραγματικά δεν καταλαβαίνω, πρέπει να δείχνουμε σε δικηγόρο αυτά που μας δίνει το σχολείο να υπογράφουμε???

Link to comment
Share on other sites

Είναι απόλυτα λογικό ένα ιδιωτικό σχολείο να μην θέλει να υπάρχει σύλλογος γονέων και κηδεμόνων. Ωστόσο δεν χρειάζεστε την έγκρισή τους για να συστήσετε έναν αν οι γονείς θέλουν. Το θέμα είναι πόσοι γονείς θέλουν πραγματικά να ασχοληθούν με αυτό που λέγεται σύλλογος γονέων και κηδεμόνων.

Link to comment
Share on other sites

Δεν το βρίσκω καθόλου 'λογικό'. Είναι καλύτερα για το σχολείο να έχει ΕΝΑΝ συνομιλητή παρά να πηγαίνουν οι γονείς και να λέει ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του. Το βρίσκω ΚΑΙ επικοινωνιακά λάθος ΚΑΙ ουσιαστικά βλακώδες. Είναι σαν να παραδέχεσαι ότι με τους γονείς έχεις αντικρουόμενα συμφέροντα. Δεν τηρείς δηλαδή ούτε τα προσχήματα.

Αλλά το επαναλαμβάνω ότι είναι υποχρεωτικό από το νόμο, τώρα αν δεν ενδιαφέρονται οι γονείς, τι να πω.... Το δικό μας σχολείο στέλνει έγγραφο στους γονείς για να τους ενημερώσει για το σύλλογο και έχει προσφέρει και χώρο (γραφείο). Και στα περισσότερα ιδιωτικά -όπως και στα περισσότερα δημόσια- οι σύλλογοι γονέων είναι πολύ δραστήριοι.

Link to comment
Share on other sites

Ο ορος περι τοκων και υπερημεριας πιθανοτατα θα εφαρμοζεται μονο σε περιπτωσεις οπου καποιος δεν πληρωνει καθολου για πολυ καιρο,οποτε θα βαζουν κι αυτο μαζι με τα χρωστουμενα.

Σημειωτεον οτι αυτο ειναι καθ' ολα νομιμο (αυτα πιθανως θα μπορουσαν να διεκδικηθουν ακομα και αν δεν αναφεροταν στην συμβαση) καθως και οτι τα επιτοκια καθοριζονται απο το κρατος οχι απο το σχολειο.

Η μη αποδοχη συλλογου γονεων και κηδεμονων ειναι πολυ μεγαλη πρωτοτυπια και υπερβολικα ηλιθια,δεν το εχω ξανακουσει ποτε στην ζωη μου.Αυτο σας το εχουν ξεκαθαρισει ή ειναι ραδιο-αρβύλα μεταξυ γνωστων;

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Είναι απόλυτα λογικό γιατί πιο εύκολα μπορείς να καταστείλεις μεμονομένες αντιδράσεις πάνω σε οποιοδήποτε θέμα, παρά μια αντίδραση μιας οργανωμένης ομάδας. Πιο εύκολα κερδίζουμε κάτι αν κινηθούμε όλοι μαζί οργανωμένα παρά αν ο καθένας μας πηγαίνει από μόνος του και ζητάει οτι του έρθει στο μυαλό.

Παρ’ όλα αυτά πόσοι είναι οι γονείς που ενδιαφέρονται πραγματικά να συμμετάσχουν ενεργά σ΄ένα σύλλογο γονέων; Οι περισσότεροι τον θυμόμαστε όταν προκύψει κάποιο πρόβλημα που να μας αφορά. Πάντως δεν γνωρίζω αν είναι πράγματι υποχρεωτικό να υπάρχει στα ιδιωτικά σχολεία σύλλογος γονέων.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

τα παιδιά μου πηγαίνουν σε ένα ιδιωτικό σχολείο ακριβό και πολύ γνωστό της Αττικής. Προκειμένου να εγγραφεί η κόρη μου στην Α΄ Γυμνασίου, ζήτησε το σχολείο για πρώτη χρονιά, να υπογράψουμε τη "σύμβαση παροχής υπηρεσιών" και οι δύο γονείς για τον μαθητή. Στο περιεχόμενο αυτής, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι:

1.δεσμευόμαστε για την φοίτηση του παιδιού και για τα επόμενα έξι χρόνια

2. το σχολείο διατηρεί το δικαίωμα να καταγγείλει μονομερώς την παρούσα σύμβαση και να αρνηθεί την εγγραφή του μαθητή σε επόμενη τάξη στη περίπτωση μη έγκαιρης κατάθεσης προκαταβολής

3. η πληρωμή των διδάκτρων συμφωνείται σε Χ χρονικά διαστήματα που καθορίζει κάθε φορά το σχολείο

4. "σε περίπτωση μη φοίτησης του μαθητήμ από την ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων χρεώνεται το σύνολο των διδάκτρων, εκτός αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι, όπου υποβάλλεται αίτηση προς το ΔΣ του σχολείου, το οποίο αποφασίζει ανά περίπτωση".

5. "σε περίπτωση καθυστέρησης στην εξόφληση του συνόλου ή μέρους των διδάκτρων η οφειλή θα επιβαρύνεται με το νόμιμο κάθε φορά τόκο υπερημερίας".

 

Γνωρίζει κάποιος αν νομιμοποιείται ένα ιδιωτικό σχολείο να προβεί σε τέτοια ενέργεια; Σημειώστε επίσης, ότι το σχολείο δηλώνει ότι η υπογραφή της σύμβασης αποτελεί προυπόθεση για την εγγραφή του παιδιού στην Α Γυμνασίου. Κι αν εγώ αρνηθώ να το υπογράψω και κάνω απλώς κατάθεση της προκαταβολής σε Τραπεζικό λογαριασμό τι γίνεται;

 

 

εκφοβισμός είναι για να αποτρέπουν περιπτώσεις που δεν πληρώνουν τίποτα......

περιπτώσεις καθυστέρησης για 1 ή δύο μήνες δεν αξίζει να τις πάει κανείς με αγωγή στο δικαστήριο........

η κάθε επιχείρηση μπορεί να θωρακίζεται εναντίον των ...μπαταχτσήδων όπως μπορεί......

αν δεν το υπογράψεις;; εξαρτάται πόσο μακρυά θες να το φτάσεις....

πάρε το χαρτί και πήγαινε στην αντιστοιχη δευτεροβάθμια να ρωτήσεις......για πιο αξιόπιστες πληροφορίες.....

Link to comment
Share on other sites

Όλα όσα σου ζητούν να υπογράψεις, εκτός του πρώτου, είναι θεμιτά.

Και στο δικό μας σχολείο δεσμευόμαστε για παρόμοια ζητήματα, όπως και για το ότι αποδεχόμαστε τον Κανονισμό του Σχολείου.

 

Δεν καταλαβαίνω μόνο αυτό που σου ανέφεραν για δικηγόρο. Από πού κι ως πού να χρειάζεσαι να σε εκπροσωπήσει δικηγόρος για τέτοιες απλές συναλλαγές;

Επίσης μου φαίνεται παράνομο να απαγορεύεται η λειτουργία συλλόγου γονέων αλλά δεν έχω ψάξει νομικά το ζήτημα. Μου φαίνεται πάντως κάπως "αυταρχικός" ο τρόπος λειτουργίας του σχολείου ...

Link to comment
Share on other sites

Δίκιο έχεις σ΄αυτό... Το σχολείο όντως είναι αυταρχικό. Μου είπαν να τροποποιήσω αν θέλω τον όρο με τη βοήθεια του δικηγόρου μου. Φαντάζομαι ότι δεν εννοούσαν κάτι άλλο...

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά, δεν ξέρω κατά πόσο νόμιμο είναι να μην επιτρέπει σύλλογο, αλλά ο επιχειρηματίας είναι κάθετος. Να σας πω ότι κάποια φορά ζητήσαμε 5-6 γονείς από κοινού συνάνηση, χωρίς να ξέρει ότι είμαστε τόσοι, και όταν άνοιξε το γραφείο και μας είδε, δεν μας δέχτηκε λέγοντας ότι δεν επιτρέπει συνδικαλιστικά όργανα στο σχολείο του. Κυριολεκτικά μας έκλεισε την πόρτα. Να συμπληρώσω επίσης, ότι σε κάποιο αίτημα για εκπτώσεις σε χριστουγεννιάτικες σχολές, δεν δέχτηκε να συμμετάσχει ένα παιδάκι, έγιν καταγγελία και ζήτησε εγγράφως συγγνώμη από τους γονείς, δίνοντας την δυνατότητα της ενοικίασης. Οσον αφορά για μειώσεις στα δίδακτρα, ανέφερε ότι δεν τον ενδιαφέρει η γκάμα των υπαλλήλων για γονείς (βουλευτές ίσως, ή εργοστασιάρχες θα ήταν καλύτερα). Απίστευτο; Κι όμως παιδιά αυτό το σχολείο λειτουργεί άψογα για τα παιδιά μας με άριστο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Anthony, το θέμα του συλλόγου είναι απολύτως ξεκάθαρο από το σχολείο. Το συζήτησα προσωπικά και με τη Δ/ντρια του Γυμνασίου και μου το είπε επίσημα, ότι δεν το δέχονται. Δεν ξέρω όμως κατά πόσο είναι νόμιμο, αλλά μην ξεχνάμε ότι πηγαίνουμε τα παιδιά μας εκεί και δεν θέλουμε να στοχοποιηθούν, γι αυτό και δεν απευθύνθηκα στη δευτεροβάθμια, γιατί έπρεπε να κάνω επώνυμα το ερώτημα και να μιλήσουν οι ίδιοι με το σχολείο, οπότε το φοβήθηκα για να είμαι ειλικρινής.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Πώς μπορεί να λειτουργεί άψογα ένα σχολείο χωρίς τους γονείς? Αλλά οκ, εσείς είστε γονείς, εσείς ξέρετε... Επίσης, αν το σχολείο θέλει να απευθύνεται ΜΟΝΟ σε ευκατάστατες οικογένειες, τότε είναι κι αυτό μία άποψη . Δεν μπορώ όμως να φανταστώ ότι κάποιος γονιός, θα δίνει τα ωραία του λεφτουδάκια και θα ανέχεται να το 'πετάνε' εξω από το σχολείο. Τέλος πάντων, υποθέτω δεν θα έχεις άλλο πρόβλημα με το σχολείο, οπότε τα θέματα του συμβολαίου είναι δευτερεύοντα.

Link to comment
Share on other sites

Η υπογραφή της σύμβασης και η ύπαρξη συλλόγου γονέων και κηδεμόνων είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Είναι δικαίωμα του σχολείου να ζητήσει την υπογραφή οποιασδήποτε σύμβασης θεωρεί αυτό απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του σχολείου (οικονομική και μη), είναι δικαίωμα του κάθε γονέα να την υπογράψει ή όχι, να ζητήσει τροποποίηση ή όχι (στην τελική μπορεί να γράψει το παιδί του σε άλλο σχολείο).

Επίσης είναι δικαίωμα των γονέων (και κατά την γνώμη μου και υποχρέωση) να συστήσουν σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, αλλά νομίζω είναι δικαίωμα και του κάθε διευθυντή ενός ιδιωτικού σχολείου να δεχτεί ή όχι να συνεργαστεί μαζί τους. Το πόσο και με μια μορφή θα πιέσει ο σύλλογος γονέων ένα σχολείο έχει να κάνει με το πόσο και με ποια μορφή θέλουν ή όχι να πιέσουν οι ίδιοι οι γονείς. Αν οι περισσότεροι γονείς φοβούνται να κάνουν μια επώνυμη καταγγελία, φοβούνται να πιέσουν από το φόβο μη στοχοποιηθούν τα παιδιά τους ή από φόβο μη δεν τα δεχτούν και τις επόμενες χρονιές στο σχολείο, πιστεύω (άποψή μου πάντα) ότι η ύπαρξη συλλόγου δεν έχει ουσιαστικό νόημα.

Επαναλαμβάνω ότι ένα ιδιωτικό σχολείο είναι πρώτα από όλα μια επιχείρηση ( δεν συμφωνώ με αυτό αλλά δεν αγνοώ ότι είναι και μια πραγματικότητα). Εφόσον τηρεί κάποιους όρους και κανόνες που είναι απαραίτητοι για να έχει την άδεια να υπάρχει και να λειτουργεί, από εκεί και έπειτα μπορεί να θέσει αυτό όποιους επιπλέον κανόνες (πάντα νόμιμους ) αυτό επιθυμεί. Εμείς ως πελάτες τα βάζουμε όλα κάτω, κρίνουμε και τελικά αποφασίζουμε.

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά, δεν ξέρω κατά πόσο νόμιμο είναι να μην επιτρέπει σύλλογο, αλλά ο επιχειρηματίας είναι κάθετος. Να σας πω ότι κάποια φορά ζητήσαμε 5-6 γονείς από κοινού συνάνηση, χωρίς να ξέρει ότι είμαστε τόσοι, και όταν άνοιξε το γραφείο και μας είδε, δεν μας δέχτηκε λέγοντας ότι δεν επιτρέπει συνδικαλιστικά όργανα στο σχολείο του. Κυριολεκτικά μας έκλεισε την πόρτα. Να συμπληρώσω επίσης, ότι σε κάποιο αίτημα για εκπτώσεις σε χριστουγεννιάτικες σχολές, δεν δέχτηκε να συμμετάσχει ένα παιδάκι, έγιν καταγγελία και ζήτησε εγγράφως συγγνώμη από τους γονείς, δίνοντας την δυνατότητα της ενοικίασης. Οσον αφορά για μειώσεις στα δίδακτρα, ανέφερε ότι δεν τον ενδιαφέρει η γκάμα των υπαλλήλων για γονείς (βουλευτές ίσως, ή εργοστασιάρχες θα ήταν καλύτερα). Απίστευτο; Κι όμως παιδιά αυτό το σχολείο λειτουργεί άψογα

 

Καλά έχω πάθει σοκ! :shock:Τί πράγματα είναι αυτά; :evil: Προφανώς ο άνθρωπος την έχει ψωνίσει ή πιστεύει ότι βρίσκεται σε κάποια ΑΛΛΗ χώρα... Όταν θα αρχίσει να χάνει τα παιδιά σωριδόν, θα συνέλθει και θα αλλάξει στάση...

Εγώ κατέθεσα προκαταβολή χωρίς να υπογράψω σύμβαση, αν μου ζητηθεί κάτι σαν τον πρώτο όρο που περιγράφεις θα γίνει της κολάσεως... Απλά ΔΕΝ υπογράφω αν δεν βγάλουν τέτοιο όρο από το κείμενο.

 

Τώρα για την έλλειψη συλλόγου γονέων, υποτίθεται ότι το σχολείο είναι υπόδειγμα οργάνωσης και μεθοδικότητας και ότι λύνει ΟΛΑ τα θέματα μόνο του... Τώρα στην πράξη τί γίνεται δεν ξέρω...

Link to comment
Share on other sites

Μα και μόνο να παραδέχεσαι, ως επιχειρηματίας, ότι οι γονείς αποτελούν πρόβλημα είναι ..... πρόβλημα. Ευτυχώς στο δικό μας σχολείο οι γονείς είναι παντού. Έχουν εκπρόσωπο μέχρι και... στην επιτροπή σίτισης. Επίσης κάθε πρόγραμμα που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, παρουσιάζεται πρώτα στους γονείς και στο τέλος της χρονιάς, οι γονείς καλούνται να το αξιολογήσουν. Δεν ξέρω αν δίνουν τελικά σημασία σε αυτά που θα πουν οι γονείς, αλλά το ότι μας θέλουν σαν συνομιλητές (όχι φυσικά σαν συναποφασίζοντες) δείχνει τουλάχιστον σεβασμό.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή όχι συλλόγου, ο τρόπος που ένα σχολείο φέρεται στους γονείς, και εννοώ σε μόνιμη βάση ότι την ημέρα που θα πάνε να πληρώσουν τα δίδακτρα, είναι ενδεικτικό για την ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχει...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Καλησπέρα,

τα παιδιά μου πηγαίνουν σε ένα ιδιωτικό σχολείο ακριβό και πολύ γνωστό της Αττικής. Προκειμένου να εγγραφεί η κόρη μου στην Α΄ Γυμνασίου, ζήτησε το σχολείο για πρώτη χρονιά, να υπογράψουμε τη "σύμβαση παροχής υπηρεσιών" και οι δύο γονείς για τον μαθητή. Στο περιεχόμενο αυτής, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι:

1.δεσμευόμαστε για την φοίτηση του παιδιού και για τα επόμενα έξι χρόνια

2. το σχολείο διατηρεί το δικαίωμα να καταγγείλει μονομερώς την παρούσα σύμβαση και να αρνηθεί την εγγραφή του μαθητή σε επόμενη τάξη στη περίπτωση μη έγκαιρης κατάθεσης προκαταβολής

3. η πληρωμή των διδάκτρων συμφωνείται σε Χ χρονικά διαστήματα που καθορίζει κάθε φορά το σχολείο

4. "σε περίπτωση μη φοίτησης του μαθητήμ από την ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων χρεώνεται το σύνολο των διδάκτρων, εκτός αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι, όπου υποβάλλεται αίτηση προς το ΔΣ του σχολείου, το οποίο αποφασίζει ανά περίπτωση".

5. "σε περίπτωση καθυστέρησης στην εξόφληση του συνόλου ή μέρους των διδάκτρων η οφειλή θα επιβαρύνεται με το νόμιμο κάθε φορά τόκο υπερημερίας".

 

Γνωρίζει κάποιος αν νομιμοποιείται ένα ιδιωτικό σχολείο να προβεί σε τέτοια ενέργεια; Σημειώστε επίσης, ότι το σχολείο δηλώνει ότι η υπογραφή της σύμβασης αποτελεί προυπόθεση για την εγγραφή του παιδιού στην Α Γυμνασίου. Κι αν εγώ αρνηθώ να το υπογράψω και κάνω απλώς κατάθεση της προκαταβολής σε Τραπεζικό λογαριασμό τι γίνεται;

 

Με το να καταθέσεις τα λεφτά της προκαταβολής δεν εγγράφεται το παιδί στο σχολείο, αυτό ισχύει παντού. Όλοι οι όροι, εκτός από τον πρώτο δηλαδή είναι μία χαρά. Για τον πρώτο, είτε τον υπογράψεις, είτε δεν τον υπογράψεις, το ίδιο είναι. Δεν είμαι δικηγόρος, αλλά δεν νομίζω να μπορεί κανείς να σε υποχρεώσεις να αφήσεις το παιδί σε ένα σχολείο.

Σύμβαση υπογράφουμε όλοι στα ιδιωτικά σχολεία. Απλά τις περισσότερες φορές υπογράφουμε ένα χαρτί που λέει ότι δεχόμαστε αυτά που λέει ο κανονισμός του σχολείου. Τώρα το πώς λαμβάνεις υπόψη τον κανονισμό του σχολείου, αυτό εξαρτάται από την .... τυπικότητα κάθε σχολείου.

Το έλλειμμα του συλλόγου γονέων -όπως και μαθητικής κοινότητας- το θεωρώ απαράδεκτο ως νοοτροπία όχι ως αποτέλεσμα -μπορεί δηλαδή όλα να πηγαίνουν καλά-. Μου δείχνει φασιστική νοοτροπία και δεν είναι απλό, έχει προεκτάσεις μέσα σε έναν χώρο που θα ζει και θα αναπτύσσει την προσωπικότητά του το παιδί. Ενισχύει τις πελατιακές σχέσεις με τη Διοίκηση του σχολείου (όποιος γλείψει περισσότερο ή όποιος επιμείνει περισσότερο). Μου φαίνεται δύσκολο να υπάρχει τέτοια εμπιστοσύνη, αλλά η αλήθεια είναι ότι προφανώς οι γονείς το αποδέχονται, και εσύ sammie το αποδέχτηκες, οπότε κάθε σχόλιο περιττό. Έτσι κι αλλιώς, όταν επιλέγουμε κάποιο σχολείο, κάνουμε κάποιες εκτιμήσεις και σταθμίσεις. Για εμένα το περιβάλλον αλληλεπίδρασης Σχολείο -Γονείς - Μαθητές είναι βασικό. Για κάποιον άλλον μπορεί να είναι πιο σημαντικό ένα άρτιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Άλλωστε κι εσύ, αφού το παιδί τελείωσε το Δημοτικό και θέλεις να το στείλεις και γυμνάσιο, θα είσαι υποθέτω πολύ ευχαριστημένη από το σχολείο.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ, ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΥ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ (ΦΕΚ) ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΚΟΨΕΙ ΤΗΝ ΦΟΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ?

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Link to comment
Share on other sites

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ, ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΥ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ (ΦΕΚ) ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΚΟΨΕΙ ΤΗΝ ΦΟΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ?

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 

Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοιο ΦΕΚ. Είναι παράλογο. Προφανώς διακόπτεις όποτε θέλεις, αρκεί να το γράψεις σε άλλο σχολείο. Δεν ξέρω όμως τι γίνεται με την πληρωμη. Έχεις υπογράψει για όλο το ποσό και όχι για μέρος των χρημάτων. Εκεί ίσως υπάρχει πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Εγω στο ιδιωτικο ουδεποτε εχω υπογραψει καποιο χαρτι η συμβαση.. παω στο τελος της προυγουμενης χρονιας, μου λεει ποσα θελει για την επομενη το παζαρευουμε συμφωνουμε σε ενα ποσο κ τελος..καθε μηνα πληρωνω (θεωτητικα μεχρι δεκα του μηνα.. πρακτικα οποτε εχω η οποτε το θυμηθω) μου δινει αποδειξη κ τελος.. και σε καμια περιπτωση δεν δεσμευομαι να αφησω το παιδι εκει, οχι για ολα τα χρονια αλλα ουτε ως το τελος της σχολικης χρονιας.. Υπαρχουν πολλα παιδια που περυσι φυγαν στη μεση της χρονιας λογω οικονομικων.

O5Lop2.png

kIP3p2.png

Link to comment
Share on other sites

Εμείς πάντως στο ιδιωτικό υπογράφουμε. Όχι σύμβαση με όρους δέσμευσης για φοίτηση, αλλά με την οικονομική συμφωνία. Κάποιο χαρτι πρέπει να υπογράφουν όλοι. Αφού είναι ιδιωτικό, χρειάζεται κάποιο "συμβόλαιο", που να επιτρέπει ο γονιός τη φοίτηση του παιδιου του στο συγκεκριμένο σχολείο.

Link to comment
Share on other sites

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ, ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΥ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ (ΦΕΚ) ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΚΟΨΕΙ ΤΗΝ ΦΟΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ?

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 

Καλησπέρα,

δεν κατάλαβα ακριβώς το ερώτημά σου, το παιδί είναι σε ιδιωτικό σχολείο και για κάποιο λόγο δεν πληρώνεται τις οφειλές σας?? εάν ναι, από όσο γνωρίζω δεν υπάρχει κάποιος Νόμος που να λέει ότι άμα δεν πληρώνεις τα δίδακτρα στο ιδιωτικό δεν μπορεί να διακοπεί η φοίτηση....

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...