Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Φοβάται στο σπίτι αν δεν είμαστε στο ίδιο δωμάτιο!

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλες τις μανούλες. Θα ήθελα την συμβουλή σας σε ένα θέμα που έχει προκύψει στον 4χρονο γιο μου. Φοβάται στο σπίτι, ακόμη και αν είναι σε αλλο δωμάτιο. Θέλει να έχουμε οπτική επαφή. Του εξηγώ ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβάται, ότι εγώ είμαι εκεί και τους προσέχω (μαζί με τον μικρό μας αδερφό), ότι το σπίτι είναι κλειστό από παντού. Μου λέει ότι φοβάται μόνος του και αν μπει κλέφτης και δεν είμαι εκεί τι θα κάνει. Επιπλέον για να τον καθυσηχάσω του λέω ότι έχουμε συναγερμό και δεν μπορεί να μπει, αλλά φοβάται...Είναι φυσιολογικό, είναι της ηλικίας, τι μπορώ να κάνω για να αιστανθεί ασφαλής? Σκεφτείτε ότι εχθές έκατσε έξω από το μπάνιο όση ώρα έκανα μπάνιο το μωρό όρθιος για να είναι κοντά μου και όλο με ρώταγε πότε τελειώνουμε! (το ότι ήταν απέξω και όχι μέσα αποτελούσε εξαίρεση λόγω τιμωρίας για κάτι που είχε κάνει και του είπα να μείνει στο δωμάτιο του ή στο σαλόνι μέχρι να τελειώσω)

y9qxp2.pngGgOLp3.png

Διαφημίσεις

καλημερα. Όλα τα παιδιά κάτι φοβούνται κατά διαστήματα, αλλά αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το δικό σας φοβάται τους κλέφτες και αγχώνεται και για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που μπουν μέσα. κάτι του έχει δημιουργήσει αυτόν τον φόβο. Μήπως ακούσματα από ειδήσεις; μεγάλος να είσαι θα τρομοκρατηθείς με αυτά που λένε. Αν προέρχονται από την τηλεόραση, τότε θα ήταν καλό όταν είναι μπροστά τα παιδιά να μην λαμβάνουν τέτοιες ειδήσεις κι εκφοβίστηκες καταστάσεις. Τώρα στο τι μπορείς να κάνεις. Νομίζω ότι αρχικά ίσως, θα ήταν καλό να μην προσπαθείς να δείξεις ως χαζό τον οποιονδήποτε φόβο του παιδιού, γιατί για αυτό είναι πολύ πραγματικός κι έτσι ίσως νιώσει ότι δεν τον καταλαβαίνετε. Γνώμη μου είναι να του πεις ότι καταλαβαίνεις τον φόβο του και πως ίσως είναι δικαιολογημένος κτλ, αλλά αφού φοβάται δώσε του και μια λύση....δηλαδή, πες του πως όταν φοβόμαστε κάτι μαθαίνουμε να αντιμετωπίζουμε το φόβο μας. Δηλαδή, ίσως να του έλεγες ότι αν ακούσει κάτι που τον φοβίζει τότε θα πρέπει να φωνάξει μαμά ή 'όποιος είσαι φύγε" κτλ. Να του δείξεις δηλαδή, ότι σέβεσαι τον φόβο του και πως του δείχνεις τον τρόπο και στο τι πρέπει να κάνει σε μια ανάλογη περίσταση που συμβεί κάτι (αφού για το παιδί είναι πολύ πιθανό να συμβεί). Εννοείται πως ταυτόχρονα τον διαβεβαιώνεις πως εσύ είσαι εκεί και πως μπορείτε να το κάνετε σαν παιχνίδι κιόλας εξάσκηση. Να είσαι εσύ σε διπλανό δωμάτιο και να σε φωνάζει για να δει ότι το ακούς κτλ....να κάνετε παιχνίδι δηλαδή, την αντιμετώπιση του φόβου για να νιώσει και ότι το καταλαβαίνεις αλλά κι ότι υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει, ώστε να αντιδράσει αν κάτι συμβεί. Εγώ κάτι τέτοιο θα έκανα....δεν ξέρω, ελπίζω να σε βοήθησα.

twmWp2.png

Την περασαμε και εμεις αυτη την φαση και ενω δεν παιζει ποτε τηλεοραση ειδησεις σπιτι μου μιλουσε για κλεφτες σε κουβεντα μαζι του για να καταλαβω που εμαθε την εννοια μου ειπε οτι στο σπιτι συμμαθητη του απο τον παιδικο μπηκαν κλεφτες και πηραν το σπιτι πως κουβαλησαν μαμα ολο το σπιτι?

Οντως το παιδακι που του το ειπε το ειχε ζησει μπηκαν στο σπιτι του και το μετεφερε στο σχολειο σαν κουβεντα στα αλλα παιδακια και τσουπ η φοβια. Του εξηγησα πολλες φορες αλλα με τον καιρο περασε γιατι στο μυαλο του αυτο που ακουσε απο το αλλο παιδακι ειχε παρει μεγαλες διαστασεις.

Ειδήσεις εννοείται πως δεν βλέπει και ούτε έχει ακούσει όλα αυτά τα τραγικά που συμβαινουν, τους κλέφτες τους ξέρει επειδή πρόσφατα που βάλαμε τον συναγερμό μας ρώτησε γιατί τον βάζουμε και του εξηγήσαμε ότι είναι για να μας προφυλάσει από τους κλέφτες. Μάλιστα διακομοδήσαμε γενικά την φάση "κλέφτες", ότι αν πάει να μπει θα χτυπήσει ο συναγερμός και θα έρθει η αστυνομία και θα τον πιάσει και τέτοια! Από εκεί ίσως τρόμαξε, αλλά το θέμα είναι πως να το χειριστώ τώρα. Πάντως του εχω εξηγήσει ότι αν γίνει οτιδήποτε και είμαι στο διπλα δωμάτιο θα με φωνάξει και θα πάω κατευθείαν!!!!! Και μάλιστα για τους κλέφτες του έχω πει ψέματα -για να μην ανησυχεί- ότι λόγω του συναγερμού δεν μπορεί να μπει κλέφτης!!!

Και ότι είναι κλειστά από παντού και κλειδωμένα!!

Σας ευχαριστώ για τις συμβουλές.

y9qxp2.pngGgOLp3.png

• 2 weeks later...

Διαφημίσεις

Μην ανησυχείς.

Τα παιδιά περνούν φάσεις.

Και η κόρη μου πέρυσι είχε αναπτύξει κάποιες φοβίες.

Με συζήτηση το ξέχασε.

Άν συνεχίσει, βρές τρόπους να του "πάρεις" τη φοβία.

Τοποθέτησε ένα μικρό φωτάκι έξω απο το δωμάτιό του ή ακόμη και μέσα.

Κάτι άλλο που μπορείς να κάνεις, είναι να του δείξεις τι είναι το σκοτάδι.

Σβήσε όλα τα φώτα του σπιτιού ένα βράδυ και πάρτον απο το χέρι και πήγαινέ τον μια μικρή βολτίτσα σε όλο το σπίτι.

Στη διάρκεια της βόλτας σας αυτής στο απόλυτο σκοτάδι, τραγούδησέ του.

Ένα τραγούδι που του αρέσει ή αρέσει σε εσένα.

Κάνε το σκοτάδι να φανεί διασκέδαση.

nnZSp2.pngo2vbp2.png

Σ' ευχαριστώ για την απάντηση σου, αλλά το περίεργο είναι ότι δεν φοβάται το σκοτάδι..

Αν είμαστε μαζί στο σκοτάδι δεν έχει κανένα πρόβλημα -ίσα ίσα γυρνάει και μου κάνει "Ουουου" ότι είναι φάντασμα και καλα (έχουμε πει ότι δεν υπάρχουν εννοείται).

Μιλάμε τα σκηνικά αυτά είναι ντάλα μεσημέρι με ντάλα φως!!!!

y9qxp2.pngGgOLp3.png

καλημέρα!

θα ήθελα να σου προτείνω να διαβάσεις το βιβλίο "Μαμά φοβάμαι...και εγώ παιδί μου" της Σοφίας Ανδρεοπούλου.

το διάβασα πρόσφατα και το βρήκα πολύ χρήσιμο.

Αναλύει τη φύση του φόβου και εξηγεί ότι μπορεί να προέρχεται από διάφορα..από πραγματικό κίνδυνο, από ανικανοποίητη ανάγκη, από κάποια δυσλειτουργία..

εξηγεί πως πρέπει να παρατηρούμε και να αναλύουμε τους φόβους των παιδιών μας και πως να αντιμετωπίζονται

πχ. με βάση αυτό που διάβασα...και ΧΩΡΙΣ να εννοώ ότι ισχύει για εσάς γιατί άλλωστε δε σας ξέρω, θα μπορούσε πχ να του λείπεις εσύ πολύ γιατί πχ δουλευεις όλη μέρα.. Από κάποιο ερέθισμα πχ. στο σχολείο να έμαθε ότι έκλεψαν ένα συμμαθητή του και αυτό να τον έκανε να φοβηθεί. Το εκδήλωσε σαν φόβο και εσύ τώρα είσαι περισσότερο κοντά του, άρα υποσυνείδητα ο φόβος λειτουργεί και ως μέσο για να είστε πιο πολύ ώρα μαζί και έτσι η φοβία συνεχίζεται πάντα υποσυνείδητα.

Ξαναλέω ότι το αναφέρω ως παράδειγμα, έχοντας διαβάσει ότι οι φόβοι κρύβουν συχνά κάτι βαθύτερο από πίσω. Δε θέλω να παρεξηγηθώ ότι έβγαλα συμπεράσματα ότι αυτό είναι στην δική σας περιπτωση

Το βιβλίο πάντως είναι πολύ καλό και το συνιστώ σε όποιο γονιό έχει παρόμοια θέματα με φοβίες.

Επίσης συμφωνώ απόλυτα με αυτό που προαναφέρθηκε ότι πρέπει οποιαδήποτε φοβία των παιδιών μας να την αντιμετωπίζουμε πρωτίστως με σεβασμό και κατανόηση

Διαφημίσεις

Εγω φοβομουν να μεινω μονη σε δωματιο μεχρι τα 19 μου ειμαι σοβαρα γιατρε?

Απο τη δικη μου εμπειρια οταν ενα παιδι φοβαται κατι δεν παει καλα στη σχεση με τους γονεις του. Επιφανειακο ή και πιο βαθυ.Σκεψου το και αναλυσε το.

Εγω φοβομουν να μεινω μονη σε δωματιο μεχρι τα 19 μου ειμαι σοβαρα γιατρε?

Απο τη δικη μου εμπειρια οταν ενα παιδι φοβαται κατι δεν παει καλα στη σχεση με τους γονεις του. Επιφανειακο ή και πιο βαθυ.Σκεψου το και αναλυσε το.

"Τέλος, θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ο οποιοδήποτε μορφής φόβος αξιολογείται ως λογικός ή παράλογος ανάλογα με την ηλικία και το εξελικτικό στάδιο του παιδιού. Για παράδειγμα, ο φόβος του σκοταδιού είναι φυσιολογικός για ένα 3χρονο παιδί αλλά όχι για ένα έφηβο."

Απόσπασμα από αυτο το άρθρο http://www.paidikaxamogela.gr/index.php?id=22,22,0,0,1,0 που αξίζει να διαβαστεί ολόκληρο. Επίσης εξίσου καλό ειναι κι αυτο http://www.pasyvn.gr/el/thematikes-enotites/goneis/psihologia/195-fears-and-phobias-in-preschool-children.html

Οχι Franklin δεν έχουν σχέση οι φυσιολογικές φοβίες που αναπτύσει ένα 4χρονο παδί με τις φοβίες ενός ενήλικα 19 ετών και δεν αποτελούν ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά με τους γονείς. Αντιθέτως οι φοβίες και οι φόβοι είνα φυσιολογικό να εκδηλώνονται σε αυτές τις ηλικίες.

Ο τρόπος αντιμετώπισης τους ειναι το θέμα. "τι μπορώ να κάνω για να αισθανθεί ασφαλής?" ρωτάει η θεματοθέτρια.

9XkKp3.png

HArNp3.png

εμένα μου φαίνεται ''στα φυσιολογικά πλαίσια'' των φόβων των παιδιών.

Αν το παιδί δεν είναι ''στη γιάλλα'' θα ακούσει και για κλέφτες και για κακούς και για ιστορίες με βία κλπ χωρίς τηλεώραση μόνο από τα άλλα παιδάκια (ειδικά αν έχει επαφή και με πιο μεγάλα ή αν αυτά που παίζει έχουν πιο μεγάλα αδελφάκια)

Δεν θα το έλεγα ''φοβία'' και δεν θα υπερ -ανέλυα την προέλευση του, ψάχνοντας για βαθύτερα αίτια γιατί πολύ απλά αυτό που φοβάται το 4χρονο μπορεί να είναι το προιόν της φαντασίας του σαν αντίδραση σε διάφορα ερεθίσματα, ιστορίες που μπορεί να μην καταλαμβαίνει καλά καλά.

Μπορείς να συζητήσεις μαζί του να ρωτήσεις τι ακριβώς φοβάται και να απαντήσεις να δώσεις λύση στους φόβους του με απλά λόγια, λύσεις.

(Οταν ο δικός μου στα 4 φοβόταν αν θα έρθουν οι κλέφτες ή ο δράκος(!ναι!) το βράδυ τον διαβεβαίωσα ότι κανένας (ούτε καν ο δράκος) δεν μπορεί να περάσει από τον σκύλλο μας)

Αφού του εξηγήσεις ότι αν σε χρειαστεί θα είσαι κοντά του δοκίμασε να κάνετε πράγματα σε διαφορετικά δωμάτια για λίγη ώρα κάθε φορά, μικρά μικρά βήματα για να κερδίσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Αν παίζει με κάτι και ξεχαστεί βγες από το δωμάτιο και έλα πίσω μετά από 20 λεπτά και πες ''Κοίτα πόσο έχεις μεγαλώσει, έπαιζες μόνος σου τόση ώρα στο δωμάτιο''.

Μην ακυρώνεις τους φόβους του απλά να τους απαντάς, με σιγουριά και ηρεμία. Να του δειξεις ότι τον ακούς, τους λαμβάνεις σοβαρά υπόψη, αλλά για όλα υπάρχουν λύσεις. Έτσι θα σε πιστέψει πιο εύκολα.

Απο τη στιγμή που δεν έχει υπάρξει κάποιο γεγονός το οποίο έκανε το παιδί να αναπτύξει φοβίες, σίγουρα περνά μια φάση.

Ίσως κάτι να άκουσε, κάτι να είδε που δεν το παρατήρησες εσύ.

Μην ανησυχείς.

nnZSp2.pngo2vbp2.png

Daphne- ευχαριστω πολύ, και τα δύο Link πολύ ενδιαφέροντα. Ειδικά το πρώτο μου έδωσε ιδέες! Νομίζω ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον κλέφτη με τις super δυνάμεις του Batman και του Spiderman!!!! Δεν είχα σκεφτεί ότι η λογική στα παιδιά δεν μετράει..

Πιστέυω μετά από όσα διάβασα ότι είναι μία φάση που περνάει, καθώς μεγαλώνει και αρχίζει να αντιλαμβάνεται περισσότερα πράγματα από τον κόσμο των μεγάλων!!

Σας ευχαριστω όλους..

y9qxp2.pngGgOLp3.png

Διαφημίσεις

• 3 weeks later...

Κόρίτσια έπιασε!!! Του είπα ότι στο σπίτι έχουμε τον spiderman και τον Batman και θα μας προστετέψουν και μου λέει "μα είναι μικροί εκείνη"

"Ναι αλλά εμείς είμαστε μεγάλοι" του λέω, "σκέψου ένα μεγάλο οπλο που μπορούμε να έχουμε και αν μπει κανείς μέσα την έβαψε, θα τον κάνουμε λιώμα"

Στο τέλος βρήκα εγώ όπλο, το ξυλίκι που ανοίγουμε το φύλλο, είναι βαρύ και μεγάλο!! Ενθουσιαάστηκε το είχε κανα-δυο μέρες μες στη μέση, εύκαιρο και καλά, αν μπει κανείς να τον χτυπήσει και εκεί ξεχάστηκε το θέμα!Μετά το έκρυψα.. Πάντως έχει μεγάλη βελτίωση, προφανώς ένιωσε ασφαλείς και δεν μου λέει συνέχεια να βάλουμε συναγερμό και μένει και λίγο μόνος του στο διπλα δωμάτιο. Έπιασε σας λέω!

y9qxp2.pngGgOLp3.png