Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Νυχτερινός αποθηλασμός και ύπνος


opal

Recommended Posts

Όταν το μωρό μου ήταν 8 μηνών πήγα για να του κάνουν γενικό έλεγχο ως προς την υγεία και την ανάπτυξή του, όπως συνηθιζεται εδώ στην Αγγλία που μένω. Η ειδικός (πργαματικά δεν ξέρω αν ήταν γιατρός, νοσηλεύτρια ή κάτι άλλο) με ρώτησε πώς τα πάω με το θηλασμό. Μέσα στα άλλα της είπα ότι θηλάζω και δύο φορές τη νύχτα. Μου είπε λοιπόν ότι το μωρό δεν έχει ανάγκη να θηλάζει πια τη νύχτα γιατί όσο φαγητό χρειάζεται το πέρνει στη διάρκεια της μέρας. Μου είπε αν θέλω μπορώ να σταματήσω το νυχτερινό θηλασμό γιατί το μωρό μου παίρνει πια ότι φαγητό χρειάζεται μέσα στη μέρα. Επίσης μου είπε ότι το μωρό έχει συνθίσει τη νύχτα να περιμένει γάλα και γι΄αυτό κλαίει όταν ξυπνάει αντί να ξανακοιμηθεί μόνο του, ενώ αν σταματήσω να το θηλάζω τη νύχτα το πολύ σε ένα μήνα θα σταματήσει να ξυπνάει.

 

 

Τέλος πάντων εγώ έχω διαβάσει ότι υπάρχουν μωρά που μέχρι και ενός έτους μπορεί να έχουν ανάγκη να φάνε τη νύχτα και το δικό μου κοιμάται και πολλές ώρες (12). Οπότε αποφάσισα να μην κάνω αυτό που μου είπαν μέχρι να γίνει τουλάχιστον ενός ετους. Το μωρό μου είναι τώρα 10 μηνών. Συνήθως ξυπνάει δύο φορές τη νύχτα αλλά κάποιες φορές ξυπνάει και ανά τρίωρο.

 

 

Έχω διαβάσει το the no cry sleep solution και θυμάμαι που λέει ότι μερικά μωρά μαθαίνουν να κοιμούνται με ένα συγκεκριμένο τρόπο π.χ. θηλάζοντας. έτσι όταν ξυπνάνε τη νύχτα χρειάζονται αυτόν τον συγκεκριμένο τρόπο για να τα πάρει πάλι ο ύπνος. Η μπέμπα μου όμως μπορεί και κοιμάται και χωρίς το θηλασμό. Θα έλεγα ότι οι φορές που κοιμάται θηλάζοντας και οι φορές που κοιμάται μόνη της είναι περιπου 50-50.

 

 

Πριν το μεσημεριανό και το νυχτερινό της ύπνο τις περισσότερες φορές τη θηλάζω. Αν είναι πολύ κουρασμένη κοιμάται στο στήθος. Αν όχι, τη βάζω στο κρεβάτι, στριφογυρνάει λίγο, βάζει την κουβέρτα στο πρόσωπό της και μετά από λίγο κοιμάται. Θα έπρεπε μήπως να αποσυνδέσω εντελώς το θηλασμό από τον ύπνο; Ας πούμε να τη θηλάζω πρώτα και μετά να την κάνω μπάνιο το βράδυ; Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι που τη βοηθάω να νυστάξει όταν την παρει ο ύπνος. π.χ. με κούνημα στο ρηλάξ ή αν βάλω σκούπα.

 

 

Μήπως θα πρέπει να βρω άλλο τρόπο να τη νανουρίζω χωρίς να τη βγάζω από το κρεβάτι; Τα κανονικά νανουρίσματα νομίζω ότι την ξυπνάνε παρά την κοιμίζουν. Είναι πολύ νωρίς για να της δώσω παιχνιδάκι να κοιμάται μαζί του; Αλλά και το παιχνιδακι δεν υπάρχει περίπτωση να το χάνει μέσα στο κρεβάτι και μετά να κλαίει επειδή δεν το βρίσκει;

 

 

Τελικα ο νυχτερινός αποθηλασμός θα βοηθήσει στο να κοιμηθεί ολόκληρη τη νύχτα το μωρό μου; Έχει νόημα να τον επιχειρήσω γι' αυτό το λόγο, έστω όχι τώρα αλλά όταν γίνει ενός έτους;

Σκέφτομαι σωστά = νιώθω καλά

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Όταν το μωρό μου ήταν 8 μηνών πήγα για να του κάνουν γενικό έλεγχο ως προς την υγεία και την ανάπτυξή του, όπως συνηθιζεται εδώ στην Αγγλία που μένω. Η ειδικός (πργαματικά δεν ξέρω αν ήταν γιατρός, νοσηλεύτρια ή κάτι άλλο) με ρώτησε πώς τα πάω με το θηλασμό.

Health visitor είδες μάλλον, δηλαδή νοσοκόμα.

 

Πριν το μεσημεριανό και το νυχτερινό της ύπνο τις περισσότερες φορές τη θηλάζω. Αν είναι πολύ κουρασμένη κοιμάται στο στήθος. Αν όχι, τη βάζω στο κρεβάτι, στριφογυρνάει λίγο, βάζει την κουβέρτα στο πρόσωπό της και μετά από λίγο κοιμάται. Θα έπρεπε μήπως να αποσυνδέσω εντελώς το θηλασμό από τον ύπνο; Ας πούμε να τη θηλάζω πρώτα και μετά να την κάνω μπάνιο το βράδυ; Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι που τη βοηθάω να νυστάξει όταν την παρει ο ύπνος. π.χ. με κούνημα στο ρηλάξ ή αν βάλω σκούπα.

Αν τη θηλάζεις πριν το βραδυνό ύπνο, λογικό είναι να ζητάει θηλασμό όταν ξυπνάει το βράδυ. Αφού έχεις διαβάσει το No Cry, θα ξέρεις ότι όλα τα μωρά ξυπνάνε (βγαίνουν από περιόδους βαθύ ύπνου) τα βράδυα, απλά κάποια ξαναμπαίνουν σε βαθύ ύπνο μόνα τους και κάποια ξυπνάνε εντελώς και θέλουν βοήθεια για να ξανακοιμηθούν. Στη θέση σου θα αποσυνέδεα το θηλασμό από τον ύπνο, είτε με ένα μπανάκι ενδιάμεσα, είτε δίνοντάς της λίγο νεράκι σε μπιμπερό (κάνει καλό και για τα δόντια) και βάζοντάς την ξύπνια στην κούνια. Κούνημα και σκούπα δεν θα χρησιμοποιούσα, εκτός αν θέλεις να ξυπνάς τη νύχτα και να την κουνάς ή να βάζεις σκούπα για να ξανακοιμηθεί. Το θέμα δεν είναι να αντικαταστήσεις τον θηλασμό με μια άλλη δική σου ενέργεια (σκούπισμα, κούνημα) αλλά με μια ενέργεια που μπορεί να γίνει άμεσα από το ίδιο, χωρίς να χρειάζεται να ξυπνήσει και να κλάψει.

 

Ένας καλός τρόπος να βεβαιωθείς ότι θα κοιμηθεί εύκολα το βράδυ είναι να τη βάζεις στην κούνια νυσταγμένη. Φρόντισε το απόγευμα να βγαίνετε μια βόλτα, βοηθάει πολύ να κουραστεί το μωρό ώστε να αποζητάει τον ύπνο.

 

Μήπως θα πρέπει να βρω άλλο τρόπο να τη νανουρίζω χωρίς να τη βγάζω από το κρεβάτι; Τα κανονικά νανουρίσματα νομίζω ότι την ξυπνάνε παρά την κοιμίζουν. Είναι πολύ νωρίς για να της δώσω παιχνιδάκι να κοιμάται μαζί του; Αλλά και το παιχνιδακι δεν υπάρχει περίπτωση να το χάνει μέσα στο κρεβάτι και μετά να κλαίει επειδή δεν το βρίσκει;

Τα νανουρίσματα θα τα απέφευγα για τον ίδιο λόγο που θα απέφευγα τη σκούπα, εκτός αν της πάρεις κάποιο παιχνιδάκι που μπορεί να το βάζει μόνη της να τραγουδάει. Εμείς έχουμε ένα σκυλάκι που παίζει νανουρίσματα. Μπορείς να της πάρεις και ένα μαλακό αρκουδάκι ή κουβερτούλα, δεν είναι καθόλου μικρή για κάτι τέτοιο. Αντιθέτως εγώ θα έλεγα μήπως είναι και μεγάλη! Όταν ξυπνάει και το αποζητάει, θα το βρίσκει όπου και να 'ναι μέσα στην κούνια, μην ανησυχείς.

 

Πολύ καλό βιβλίο για θέματα ύπνου (που πιστεύω ότι θα σε βοηθήσει να ακολουθήσεις τους ρυθμούς του μωρού στον ύπνο) είναι το The 90-Minute Baby Sleep Program της Polly Moore.

Link to comment
Share on other sites

Θα σου απαντησω με βαση την προσωπικη μου εμπειρια και μονο.Ο γιος μου θηλαζε μεχρι πριν λιγες μερες...20 μηνες συνολικα.Ειναι ενα παιδακι που απο την πρωτη στιγμη κολλησε στο στηθος μου...δεν υπηρχε περιπτωση να του προσφερω στηθος και να αρνηθει...ολα περναγαν αυτοματα με το θηλασμο....Ειναι επισης ενα παιδι με τρομερη δυσκολια στον υπνο.Μεχρι το χρονο πηγαινε το ξενυχτι συνεφο.Ξυπναγε ακομα και καθε ωρα κατα καιρους και δεν υπηρχε περιπτωση να κοιμθει χωρις στηθος.

Εκει στο χρονο μαθαινω οτι ειμαι παλι εγκυος και βαζω στοχο το παιδι να αποθηλασει μεχρι να γεννησω.Ξεκιναω σιγα σιγα το βραδυ πριν κοιμηθει να του δινω φρεσκο γαλα το οποιο για καλη μου τυχη λατρεψε και το επινε μονορουφι.Μετα τον πηγαινα στο κρεβατι (κοιμοταν μαζι μου) τον θηλαζα και κοιμοταν.Απο τη στιγμη που ξεκινησε να πινει το φρεσκο..επινε σχεδον 250-300 μλ αρχισε μονος του να στρωνει τον υπνο.Συνεχιζε να ξυπναει αλλα δεν ηθελε σε καθε ξυπνημα να θηλασει..πολλες φορες τον χαιδευα στην πλατουλα και κοιμοταν.Οταν φτασαμε να ξυπναει 1-2 φορες μονο τη νυχτα αποφασισα να σταματησω τελειως το νυχτερινο θηλασμο και οταν ξυπναγε..αν το χαιδεμα δεν επιανε του εδινα παλι γαλα φρεσκο το οποιο επιε και με τη μια ξανακοιμοταν σερι μεχρι το πρωι.Ετσι κοψαμε τελειως τους νυχτεινους θηλασμους.Ακομα ξυπναει 1 φοριτσα αλλα σπανια θα του δωσω γαλα...συνηθως με λιγη αγκαλιστα ξανακοιμαται.

 

Δεκα μερες πριν γεννησω το παιδι θηλαζε μονο μεσημερι-βραδυ πριν τον υπνο δλδ οπου ξαφνικα μονο του μου εδειξε οτι μπορουσε να κοιμηθει χωρις θηλασμο.Το βραδυ ξαπλωνουμε μαζι του λεω ενα τραγουδακι και κοιμαται...το μεσημερι τον κοιμιζω στο καροτσι.Ακομα δεν το πιστευω οτι καταφεραμε να σταματησουμε το θηλασμο...νομιζα δε θα τα καταφερουμε ποτε...κι ομως εγινε πολυ ευκολα.Βεβαια το πηγα πολυ αργα γιατι δεν ηθελα δραματα.

 

Παντως σε εμας ισχυει πως οταν ξεκινησε να πινει φρεσκο γαλα μονος του σιγα σιγα εκοψε το νυχτερινο θηλασμο και εστρωσε τον υπνο του.

 

Ο δευτερος τωρα που γεννησα ειναι πιο ανεξαρτητος απο το στηθος...θηλαζει πιο λιγο...αρκετες φορες του προσφερω και αρνειται και ειναι πιο καλοβολος στον υπνο.προσπαθω αυτον απο τωρα να τον κανω να μη συνδεσει το θηλσμο με τον υπνο.

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ για τις απαντήσεις!

 

Little monkey πιστεύεις ότι εφόσον το τελευταίο πράγμα που κάνει πριν τον ύπνο είναι ο θηλασμός ξυπνάει τη νύχτα για να θηλάσει πάλι έστω κι αν δεν την παίρνει ο ύπνος πάνω στο στήθος; Κάποιες φορές την παίρνει το παραδέχομαι και μου άρεσε να βλέπω να κοιμάται θηλάζοντας και γι' αυτό την άφηνα. Άλλες φορές όμως μετά το θηλασμό δεν κοιμάται αμέσως αλλά κοιμάται μετά από λίγο στο κρεβάτι. Θα πρέπει να μάθει να κοιμάται πάντα ή σχεδόν πάντα χωρίς δικιά μου βοήθεια για να μην ξυπνάει τη νύχτα;

 

Η ενέργεια που θα κάνει το ίδιο το παιδί για να ξανακοιμηθεί εκτός από το να αγκαλιάσει το κουκλάκι μπορεί να είναι κάι κάτι άλλο; Εκτός από πιπίλα γιατί η μπεμπα μου δεν παίρνει. Ποια είναι η ιδανικότερη ηλικία για να δώσει κανείς το κουκλάκι στο μωρό;

 

Κλίνω προς το να της δίνω το βράδυ πρώτα γάλα και μετά να την κάνω μπάνιο. Επίσης να της δίνω γάλα κάποιες άλλες στιγμές της ημέρας και όχι πριν το μεσημεριανό ύπνο. Άραγε θα έχει αποτέλεσμα κάτι τέτοιο; θα δω άραγε αποτέλεσμα αν αλλάξω τον τρόπο που πέφτει για ύπνο χωρίς να αλλάξω τις συνήθειές μας κατά τη διάρκεια της νύχτας; Θα προτιμούσα να σταματήσει αυτή να ξυπνάει τη νύχτα και έτσι να κόψουμε το νυχτερινό θηλασμό, όχι να τον κόψω εγώ και να προσπαθώ να την κοιμήσω αλλιώς όταν ξυπνάει τη νύχτα.

 

Ευχαριτώ για την πρόταση του βιβλίου. Θα το πάρω με την πρώτη ευκαιρία.

Σκέφτομαι σωστά = νιώθω καλά

Link to comment
Share on other sites

Όταν λες ότι της δίνεις γάλα, εννοείς μόνο θηλασμό; Σε αυτή την περίπτωση, εφόσον αποκοιμιέται στο στήθος, μπορείς ίσως να την ξυπνάς και να παίζετε λιγάκι και μετά να τη βάζεις στην κούνια της για να κοιμηθεί. Μερικοί λένε να μην συνδιάσει το γάλα με τον ύπνο, αλλά εμένα αυτό μου ακούγεται λάθος. ΟΚ να μην κοιμηθεί πάνω στο στήθος ή στο μπιμπερό (γιατί τότε θα θέλει πάλι στήθος ή μπιμπερό για να ξανακοιμηθεί) αλλά πώς να αποσυνδέσεις το γαλατάκι από τον ύπνο; Αφού και στους ενήλικες όταν έχουν αϋπνίες, γάλα δεν λένε να πίνουν;

 

Πάντως στην ηλικία των 10 μηνών δεν θα πρέπει να χρειάζεται γάλα για να βγάλει τη νύχτα. Ακόμα κι αν πεινάει, θα πρέπει να μπορεί να περιμένει ως το πρωί. Πιστεύω δηλαδή ότι σε αυτή την ηλικία ο νυχτερινός θηλασμός περισσότερο προσφέρει παρηγοριά (πιπίλισμα) παρά τροφή. Αλλά επειδή ο μόνος τρόπος να πάρει παρηγοριά είναι να σε σηκώσει από τον ύπνο, αναγκάζεται και το μωρό να ξυπνήσει, οπότε διακόπτει τον ύπνο του (ίσως γι' αυτό κοιμάται τόσες ώρες; για να αναπληρώσει - μια υπόθεση κάνω). Ενώ αν μπορεί να βρει την παρηγοριά με κάποιον άλλο τρόπο, ούτε καν θα ανοίγει τα μάτια της, θα ψάχνει στα τυφλά για το κουκλάκι της και θα ξανακοιμάται.

 

Το κουκλάκι μπορείς να το δώσεις από νεογέννητο. Εγώ του το έβαζα μαζί του στην καλαθούνα από 2-3 μηνών.

 

Η ενέργεια που θα κάνει το μωρό μπορεί να μην είναι και τίποτα, αλλά είναι δύσκολο για ένα τόσο μικρό μωρό να γυρίσει απλά πλευρό και να κοιμηθεί (μεγαλώνοντας βέβαια θα το καταφέρει). Αυτός είναι ο λόγος που το βοηθάς με ένα κουκλάκι, μουσικούλα, πιπίλα ή κάποιο άλλο αντικείμενο (ο γιος μιας φίλης μου αποκοιμιέται πιπιλίζοντας την ουρά από ένα κουκλάκι-ποντικάκι).

 

Ο μόνος τρόπος να ξέρεις τι θα πιάσει είναι να το δοκιμάσεις. Οι βασικές αρχές είναι οι ίδιες, αλλά το κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Μπορεί ας πούμε να δεις ότι το μπάνιο αντί να την χαλαρώνει, της δημιουργεί υπερένταση. Ή ότι χαλαρώνει καλύτερα με απαλή μουσική και μασάζ. Το βασικό είναι να μπαίνει στην κούνια της κουρασμένη και χαλαρή και να αποκοιμιέται χωρίς βοήθεια δική σου. Αυτό προσπαθείς να καταφέρεις, αλλά πρέπει να βρεις τον πιο κατάλληλο τρόπο για το δικό σου μωρό.

 

Στα γράφω λίγο σκόρπια, ελπίζω να βγάζεις νόημα!

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Τα γράφεις πολύ κατανοητά. Ναι μόνο θηλασμό εννοώ. Χθες της αγόρασα ένα κουκλάκι που κάτω από το κεφάλι έχει ένα πετσετάκι αντί για σώμα (rag doll, ίσως να έχεις υπόψιν σου κάτι παρόμοιο). Το έχω κοντά της την ώρα που θηλάζει και της αρέσει να το πασπατεύει. Νομίζω, έτσι θα το συνδέσει με χαλάρωση και μετά από μερικές μέρες θα της το βάλω και στο κρεβάτι.

 

Πιστεύεις ότι αν τη νύχτα που κλαίει την παίρνω απλώς αγκαλιά και την παρηγόρώ με άλλο τρόπο, όχι με θηλασμό, θα βοηθήσει να κοιμηθεί γρηγορότερα ολόκληρη τη νύχτα; Ή δεν έχει διαφορά και το μόνο που παίζει ρόλο ειναι αν μπει στην κούνια της ξύπνια ή κοιμισμένη;

 

Αν διαβάζουν μανούλες που έκαναν νυχτερινό αποθηλασμό: Ποια πιστεύετε ότι είναι η καλύτερη ηλικία για να το επιχειρήσει κανείς; Τώρα που είναι το μωρό ακόμα μικρό και δεν πολυκαταλαβαίνει ή αργότερα όταν θα μπορεί η μαμά να συνεννοηθεί μαζί του και να του πει ότι θηλάζουμε μόν μέσα στη μέρα;

 

Νίκη να χαίρεσαι το μικρό σου μωράκι!!! Αλήθεια ο μεγάλος σου έχει σταματήσει τώρα να θηλάζει; Δε ζηλεύει που βλέπει το μωρό;

Σκέφτομαι σωστά = νιώθω καλά

Link to comment
Share on other sites

Τα γράφεις πολύ κατανοητά. Ναι μόνο θηλασμό εννοώ. Χθες της αγόρασα ένα κουκλάκι που κάτω από το κεφάλι έχει ένα πετσετάκι αντί για σώμα (rag doll, ίσως να έχεις υπόψιν σου κάτι παρόμοιο). Το έχω κοντά της την ώρα που θηλάζει και της αρέσει να το πασπατεύει. Νομίζω, έτσι θα το συνδέσει με χαλάρωση και μετά από μερικές μέρες θα της το βάλω και στο κρεβάτι.

Εννοείς κάτι τέτοιο; Αυτά τα κουκλάκια είναι ιδανικά για χουζούρεμα. Στα αγγλικά λέγονται baby comforters ή comfort blankets. Μπορείς να τα βρεις και στο Amazon.

 

Πιστεύεις ότι αν τη νύχτα που κλαίει την παίρνω απλώς αγκαλιά και την παρηγόρώ με άλλο τρόπο, όχι με θηλασμό, θα βοηθήσει να κοιμηθεί γρηγορότερα ολόκληρη τη νύχτα; Ή δεν έχει διαφορά και το μόνο που παίζει ρόλο ειναι αν μπει στην κούνια της ξύπνια ή κοιμισμένη;

Όχι, δε νομίζω ότι θα δεις βελτίωση έτσι, γιατί το "πρόβλημα" δεν είναι ο θηλασμός. Ο βραδυνός ύπνος έχει μια περιοδικότητα, δεν κοιμόμαστε συνεχόμενα αλλά εναλλάσουμε περιόδους βαθύ ύπνου με περιόδους ελαφρύ ύπνου. Από τον βαθύ ύπνο είναι δύσκολο να ξυπνήσουμε, από τον ελαφρύ ξυπνάμε πιο εύκολα αν ακούσουμε κάποιο θόρυβο κ.λπ. Η διαφορά ενηλίκων και μωρών είναι ότι στα μωρά οι περίοδοι βαθύ ύπνου είναι πιο σύντομες (άρα πιο πολλές οι "ευκαιρίες" ξυπνήματος κατά τη νύχτα) και επίσης ότι τα μωρά δεν ξέρουν πώς να ξανακοιμηθούν μόνα τους, οπότε αντί να ξυπνάνε στιγμιαία και να ξανακοιμούνται όπως κάνουν οι ενήλικες, τα μωρά ξυπνάνε και αποζητούν αυτό που τα βοηθάει να κοιμηθούν - την αγκαλιά, το πιπίλισμα, το νανούρισμα, το αρκουδάκι τους κ.ο.κ.

 

Όταν αυτό που τα βοηθάει να κοιμηθούν είναι κάποια ενέργεια του μωρού, τότε μπορεί να γίνει γρήγορα, εύκολα και ανώδυνα, ενδεχομένως και χωρίς το μωρό να ξυπνήσει εντελώς. Όταν όμως η ενέργεια πρέπει να γίνει από εσένα, τότε το μωρό στην αρχή ψάχνει να βρει αυτό που του λείπει και όταν δεν το βρίσκει κλαίει, όλο και δυνατότερα μέχρι να σε ξυπνήσει για να του παρέχεις αυτό που χρειάζεται. Στο μεταξύ όμως το μωρό έχει ξαγρυπνήσει. Αυτό που προσπαθείς να αποφύγεις είναι την ανάγκη να σε ξυπνήσει το μωρό με κλάματα για να το αποκοιμήσεις. Το αν θα το αποκοιμήσεις με θηλασμό ή νανούρισμα δεν έχει σημασία, το θέμα είναι να μπορέσει να αποκοιμηθεί χωρίς τη βοήθειά σου.

 

Όταν το βάζεις στην κούνια ξύπνιο μαζί με το αρκουδάκι του (ή την πιπίλα ή το σκυλάκι που παίζει μουσική...) του μαθαίνεις σιγά-σιγά να μην εξαρτάται από εσένα για να κοιμηθεί. Του μαθαίνεις και να αναγνωρίζει το περιβάλλον της κούνιας ώστε όταν ξυπνήσει κατά τη διάρκεια της νύχτας να μην τρομάξει. Το αναφέρει και στο No Cry αυτό πολύ χαρακτηριστικά αν θυμάσαι, στην αρχή που λέει φαντάσου ότι πέφτεις για ύπνο στο κρεβάτι σου και στα μισά της νύχτας ξυπνάς και βρίσκεσαι στο πάτωμα της κουζίνας. Εννοείται ότι θα ταραχτείς, όπως ταράζεται το μωρό όταν έχει αποκοιμηθεί στην αγκαλιά ή στο κρεβάτι της μαμάς και στα μισά της νύχτας ξυπνάει και βρίσκεται στην κούνια του.

 

(Νομίζω ότι στο No Cry το διάβασα... αλλά μπορεί να είναι κάποιο άλλο βιβλίο για τον ύπνο, δεν παίρνω όρκο).

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι πολύ γλυκά αυτά τα κουκλάκια; Ναι στο No Cry το αναφέρει αυτό το παράδειγμα. Το θυμάμαι όπως θυμάμαι και τη γενική φιλοσοφία που αναφέρεις. Από χθες προσπαθώ να μην κοιμάται ούτε το μεσημέρι ούτε το βράδυ με δική μου βοήθεια. Τι να πω! Ελπιζω να μάθει να κοιμάται ολόκληρη τη νύχτα πριν περάσει πάρα πολύς καιρός. Μέχρι πρότινος δε με πείραζαν τα νυχτερινά της ξυπνήματα αλλά πλέον έχω αρχίσει να δυσανασχετώ. Δεν θα ήθελα να πάει 5 χρονών για να κοιμηθεί για πρώτη φορά σερί!

Σκέφτομαι σωστά = νιώθω καλά

Link to comment
Share on other sites

Αν διαβάζουν μανούλες που έκαναν νυχτερινό αποθηλασμό: Ποια πιστεύετε ότι είναι η καλύτερη ηλικία για να το επιχειρήσει κανείς; Τώρα που είναι το μωρό ακόμα μικρό και δεν πολυκαταλαβαίνει ή αργότερα όταν θα μπορεί η μαμά να συνεννοηθεί μαζί του και να του πει ότι θηλάζουμε μόν μέσα στη μέρα;

 

Για εμένα προσωπικά ήταν πιο εύκολο να κάνουμε νυχτερινό αποθηλασμό λίγο πριν τα 2, όταν δηλαδή μπορούσε να καταλάβει ακριβώς τι της εξηγούσα, ότι δηλαδή θα θηλάζει πλέον πριν τον ύπνο και μετά ξανά όταν βγει ο ήλιος. Το κατάλαβε μια χαρά και συνεργάστηκε πολύ καλά. Αν όμως η μικρή σου καταφέρνει συχνά να κοιμηθεί χωρίς να θηλάζει ταυτόχρονα, θα έλεγα να προσπαθήσεις να το ενισχύσεις (χωρίς όμως να αρνείσαι αν κάποιες φορές δείχνει να το έχει όντως ανάγκη). Δηλαδή να την θηλάζεις και μετά να την κάνεις μπάνιο, όπως σκέφτεσαι.

 

(Εμείς κάναμε νυχτερινό αποθηλασμό πριν ενάμιση χρόνο και ακόμα υπάρχουν αρκετά βράδια που ξυπνά και με ζητά, δεν είναι θέμα θηλασμού αυστηρά θεωρώ, όσο θέμα επαφής.)

jv42p3.png

DfUyp2.png

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Έχω απογοητευτεί πάρα πολύ. Θα σας πω τι έκανα τις τελευταίες δέκα μέρες. Επειδή φοβόμουν ότι θα χάνει το κουκλάκι μέσα στο κρεβάτι αποφασισα να της δώσω κουβερτούλα. Τις πρώτες μέρες την επαιρνα μαζί μου όταν θήλαζε και της άρεσε να τη χαϊδεύει. όλες υτές τις 10 μέρες δεν κοιμήθηκε με δική μου βοήθεια΄ούτε το μεσημέρι ούτε το βράδυ. Η κουβέρτα λειτούργησε όπως το περίμενα. Πριν κοιμηθεί την έτριβε στο πρόσωπό της και έτσι την έπαιρνε ο ύπνος. Τελικά δεν αποσυνέδεσα τον ύπνο από το θηλασμό το βράδυ. Τον αποσυνέδεσα από το μεσημεριανό ύπνο και αυτό όχι πάντα. Το βράδυ απλά δεν την άφηνα να την πάρει ο ύπνος πάνω στο στήθος αλλά την έβαζα στο κρεβάτι. Την έπαιρνε γύρω στα 3-5 λεπτά για να κοιμηθεί μεσα στην κούνια.

 

Αντί όμως να δω βελτίωση τα πραγματα χειροτέρεψαν πάρα πολύ. Εκεί που ξυπνούσε δύο ή τρεις φορές, τις τελευταίες δέκα μέρες ξυπάει τουλάχιστον 5. Κάποιες μέρες κοιμάται ένα 6ωρο συνεχόμενο και μετά ξυπνάει ανά μία ώρα, άλλες μέρες ειναι ολόκληρο το 12ωρο του ύπνου της διακεκομένο. Επίσης κάποιες νύχτες γύρω στα χαράματα μένει καμιά ώρα ξύπνια και δεν κοιμάται. Αυτό έχει να το κάνει από 3 μηνών!

 

Έχει πρόσφατα μάθει να σηκώνεται όρθια και τη νύχτα το πρώτο πράγμα που κάνει μόλις ξυπνήσει είναι να πιαστεί από τα κάγκελα και να σηκωθεί. Άλλες φορές απλά την ξαπλώνω και της δίνω την κουβέρτα και ξανακοιμάται (λίγες φορές). Άλλες φορές τη σηκώνω δυο λεπ΄τα αγκαλιά, την ξαναβάζω στο κρεβάτι και ξανακοιμάται. Άλλες φορές τη θηλάζω. Όλες τις φορές προσπαθώ να μην κοιμάται πάνω μου. Κάποιες φορές τα καταφέρνω, κάποιες όχι.

 

Έχω προσπαθήσει να δώ μήπως ζεσταίνεται ή μήπως κρυώνει, μήπως θέλει ενα μικρό φωτάκι τη νύχτα ή μήπως θέλει απόλυτο σκοτάδι. Τη θηλάζω τη νύχτα μία φορά τουλάχιτσον οπότε δε νομίζω να πεινάει. Μέσα στη μέρα πείνει τουλάχιστον 4 φορές γάλα οπότε δε νομίζω πάλι ότι της λείπει ο θηλασμός και προσπαθεί να τον αναπληρώσει τη νύχτα. Αυτή η αλλαγή συνέπεσε με το γεγονός ότι έκοψε το δεύτερο ημερήσιο ύπνο. Πλέον κοιμάται μία φορά μόνο στις 11.00 το πρωί για μιάμιση ώρα και ο νυχτερινόςς της ύπνος είναι 7.00 με 7.00. Έχω προσπαθήσει να γυρίσω στο απλιό της πρόγραμμα που κοιμόταν δύο ύπνους τη μέρα αλλά δεν κοιμάται δεύτερη φορά με τίποτα.

 

Κάθε συμβουλή ευπρόσδεκτη!

Σκέφτομαι σωστά = νιώθω καλά

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Έχω απογοητευτεί πάρα πολύ. Θα σας πω τι έκανα τις τελευταίες δέκα μέρες. Επειδή φοβόμουν ότι θα χάνει το κουκλάκι μέσα στο κρεβάτι αποφασισα να της δώσω κουβερτούλα. Τις πρώτες μέρες την επαιρνα μαζί μου όταν θήλαζε και της άρεσε να τη χαϊδεύει. όλες υτές τις 10 μέρες δεν κοιμήθηκε με δική μου βοήθεια΄ούτε το μεσημέρι ούτε το βράδυ. Η κουβέρτα λειτούργησε όπως το περίμενα. Πριν κοιμηθεί την έτριβε στο πρόσωπό της και έτσι την έπαιρνε ο ύπνος. Τελικά δεν αποσυνέδεσα τον ύπνο από το θηλασμό το βράδυ. Τον αποσυνέδεσα από το μεσημεριανό ύπνο και αυτό όχι πάντα. Το βράδυ απλά δεν την άφηνα να την πάρει ο ύπνος πάνω στο στήθος αλλά την έβαζα στο κρεβάτι. Την έπαιρνε γύρω στα 3-5 λεπτά για να κοιμηθεί μεσα στην κούνια.

 

Αντί όμως να δω βελτίωση τα πραγματα χειροτέρεψαν πάρα πολύ. Εκεί που ξυπνούσε δύο ή τρεις φορές, τις τελευταίες δέκα μέρες ξυπάει τουλάχιστον 5. Κάποιες μέρες κοιμάται ένα 6ωρο συνεχόμενο και μετά ξυπνάει ανά μία ώρα, άλλες μέρες ειναι ολόκληρο το 12ωρο του ύπνου της διακεκομένο. Επίσης κάποιες νύχτες γύρω στα χαράματα μένει καμιά ώρα ξύπνια και δεν κοιμάται. Αυτό έχει να το κάνει από 3 μηνών!

 

Έχει πρόσφατα μάθει να σηκώνεται όρθια και τη νύχτα το πρώτο πράγμα που κάνει μόλις ξυπνήσει είναι να πιαστεί από τα κάγκελα και να σηκωθεί. Άλλες φορές απλά την ξαπλώνω και της δίνω την κουβέρτα και ξανακοιμάται (λίγες φορές). Άλλες φορές τη σηκώνω δυο λεπ΄τα αγκαλιά, την ξαναβάζω στο κρεβάτι και ξανακοιμάται. Άλλες φορές τη θηλάζω. Όλες τις φορές προσπαθώ να μην κοιμάται πάνω μου. Κάποιες φορές τα καταφέρνω, κάποιες όχι.

 

Έχω προσπαθήσει να δώ μήπως ζεσταίνεται ή μήπως κρυώνει, μήπως θέλει ενα μικρό φωτάκι τη νύχτα ή μήπως θέλει απόλυτο σκοτάδι. Τη θηλάζω τη νύχτα μία φορά τουλάχιτσον οπότε δε νομίζω να πεινάει. Μέσα στη μέρα πείνει τουλάχιστον 4 φορές γάλα οπότε δε νομίζω πάλι ότι της λείπει ο θηλασμός και προσπαθεί να τον αναπληρώσει τη νύχτα. Αυτή η αλλαγή συνέπεσε με το γεγονός ότι έκοψε το δεύτερο ημερήσιο ύπνο. Πλέον κοιμάται μία φορά μόνο στις 11.00 το πρωί για μιάμιση ώρα και ο νυχτερινόςς της ύπνος είναι 7.00 με 7.00.

 

Κάθε συμβουλή ευπρόσδεκτη!

Σκέφτομαι σωστά = νιώθω καλά

Link to comment
Share on other sites

μήπως βγάζει δόντια?

δύσκολη περίοδος...

 

Δεν ξερω να σου πω για τον αποθηλασμό σε τοσο μικρό μωράκι... Ο γιος μου αποθηλασε 14 μηνών μόνος του και η κορη μου 20 μηνών (με λιγη προσπαθεια). Πάντως ο γιος μου συνεχισε να εχει ανησυχο ύπνο ακόμα και μετα τον βραδινό αποθηλασμό. Ηρεμήσαμε λίγο όταν πήγε 3 χρονών (και παλι ξυπνάει ακομα το βραδυ και ερχεται στο κρεββατι μας). Και η κορη μου το ίδιο, απλά οταν ξυπνάει το βραδυ δεν περιμενει να την θηλάσω, αλλα θελει να με δει κοντα της και μετά ξανακοιμαται.

Αυτά στα λεω για να μη νομίζεις οτι θα αποθηλάσεις και θα λυσεις το προβλημα του βραδινού υπνου.:wink:

EXXQp3.pngAIzKp2.png
Link to comment
Share on other sites

μήπως βγάζει δόντια?

δύσκολη περίοδος...

 

Δεν ξερω να σου πω για τον αποθηλασμό σε τοσο μικρό μωράκι... Ο γιος μου αποθηλασε 14 μηνών μόνος του και η κορη μου 20 μηνών (με λιγη προσπαθεια). Πάντως ο γιος μου συνεχισε να εχει ανησυχο ύπνο ακόμα και μετα τον βραδινό αποθηλασμό. Ηρεμήσαμε λίγο όταν πήγε 3 χρονών (και παλι ξυπνάει ακομα το βραδυ και ερχεται στο κρεββατι μας). Και η κορη μου το ίδιο, απλά οταν ξυπνάει το βραδυ δεν περιμενει να την θηλάσω, αλλα θελει να με δει κοντα της και μετά ξανακοιμαται.

Αυτά στα λεω για να μη νομίζεις οτι θα αποθηλάσεις και θα λυσεις το προβλημα του βραδινού υπνου.:wink:

 

Τι εννοείς ακριβώς αποθήλασε μόνος του; Η κόρη με ποιον τρόπο; Για πες κ σε εμάς τις νεότερες...Πάντως κ εγώ έχω κουραστεί με τον βραδινό θηλασμό σε καταλαβαίνω οπαλ (κοντεύει να γίνει ενός ο δικός μου) αλλά κάνω λίγη υπομονή ακόμα για να δω πώς θα εξελιχθεί από μόνο του το πράγμα και μετά βλέπουμε. Αυτό που μου έκανε εντύπωση σε εσάς είναι το πόσο νωρίς κοιμάται. Πριν κόψει τον δεύτερο ύπνο τι ώρα κοιμόταν για βράδυ; Δόντια έχει βγάλει;

 

Η αλήθεια είναι zouzounel ότι έχουμε την κρυφή ελπίδα πως αν κοπεί ο θηλασμός την νύχτα θα μπορέσουμε να κοιμηθούμε λίγο κ εμείς οι έρμες...Μάλλον όμως δεν είναι έτσι ε;

"Great is the human who has not lost his childlike heart"-Mencius

Link to comment
Share on other sites

zouzounel δε βγάζει δόντια. έχει 6 αλλά το 7ο θα αργήσει ακόμα νομίζω. Δυστυχώς το έχω ακούσει αυτό και από άλλες μαμάδες ότι ο νυχτερινός αποθηλασμός δε σημαίνει τέλος των νυχτερινών.

 

Melina όταν έκανε δύο ύπνος τον πρώτο της τον κοιμόταν κατά τις 10.00. Μετά κοιμόταν ξανά στις 2.00. <το βράδυ κοιμόταν πάλι 7-7.30. Σκέφτομαι όμως το εξής. Τώρα γύρω στις 5-6 ώρα νυστάζει. Δεν τη βάζαμε όμως για ύπνο γιατί λέγαμε ότι αφού σε δύο ώρες θα πέσει για νύχτα. αποφάσισα όμως να τη βάζω και ας κοιμάται για νύχτα αργότερα. Είναι η τελευ΄ταία μου ελπίδα μήπως φτιάξει έτσι το πρόγραμμά της. Θα σας πω νέα!

Σκέφτομαι σωστά = νιώθω καλά

Link to comment
Share on other sites

Προσωπική μου άποψη………..

 

Αν ξεκίνησες τον βραδινό αποθηλασμό γιατί απλά σου το είπε η εν λόγο κυρία και όχι γιατί πραγματικά το επιθυμείς εσύ, θα έλεγα να μην το κάνεις.

Κατ αρχήν η κορούλα σου είναι πολύ μικρή ακόμα για να κόψετε τα βραδινά γεύματα. Δεν βλέπω τον λόγο να αποσυνδέσεις το στήθος με τον ύπνο. Ο θηλασμός είναι και αυτός ένα εργαλείο της μαμάς που την ξελασπώνει από πολλές δύσκολες καταστάσεις και ανακουφίζει το μωρό.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ένα μωρό ξυπνά μέσα στην νύχτα και αναζητά το στήθος και όχι μόνο η πείνα, όπως είναι η αγκαλιά, αποζητούν την ασφάλεια και την στοργή που τους παρέχει η παρουσία της μαμάς. Πιστεύω πως ο θηλασμός εκτός από το σώμα τους θρέφει και την ψυχή τους.

 

Αν θες ρίξε μια ματιά σ αυτό, γράφω για τον δικό μας αποθηλασμό

http://parents.org.gr/forum/showpost.php?p=2442020&postcount=29

 

κάποια στιγμή τα μωρά μας μεγαλώνουν, παύουν να ξυπνούν μέσα στη νύχτα, σταματούν να θηλάζουν και μέρα με την μέρα μας έχουν όλο και λιγότερο ανάγκη. Αν λοιπόν το να αποσυνδέσεις τον ύπνο με το στήθος ή το να αποθηλάσετε τη νύχτα δεν είναι πραγματικά δική σου ανάγκη αλλά κάτι που πιστεύεις πως πρέπει να κάνεις, μην το κάνεις. Ακολούθα το ένστικτό σου, τις δικές σου ανάγκες και του μωρού σου.

Εγώ πρώτα ο Θεός αν αποκτήσω δεύτερο παιδί αυτό θα κάνω.

 

Ότι και αν αποφασίσεις να κάνεις καλή επιτυχία! 

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Anty ευχαριστώ που μοιράστηκες την εμπειρία σου μαζί μου. Δε νομίζω πια ότι ο νυχτερινός αποθηλασμός θα έχει κάποια διαφορά στον ύπνο του μωρού μου. Θέλω όμως σιγά σιγά να της μειώσω τα νυχτερινά γεύματα γιατί φοβάμαι ότι τρώει τη νύχτα, δεν τρώει τη μέρα,μετά πεινάει τη νύχτα και έτσι γίνεται ένας φαύλος κύκλος. Έτσι τη θηλάζω μόνο αν δεν μπορεί να ξανακοιμηθεί αλλιώς. (Συνηθως με μισό λεπτό αγκαλίτσα ξανακοιμάται)

 

τελικά δε θα αποσυνδέσω το θηλασμό από τη ρουτίνα του ύπνου γιατί διαπίστωσα ότι θα μου κοστίσει πολύ. Είναι μια πολύ αγαπημένη μας στιγμή! Αλά προσπαθώ να την παίρνει ο ύππνος μέσα στο κρεβάτι, όχι πάνω μου.

 

Μακάρι να καταλάβω κάποια στιγμή γιατί ξυπνάει. Μου κάνει εντύπωση γιατί όταν πέφτει για ύπνο μπορεί να κοιμηθεί χωρίς βοήθεια. Η σημερινη νύχτα ήταν εφιάλτης. Δεν μπόρεσε πάλι να κοιμηθεί δεύτερο ημερήσιο ύπνο και έπεσε κατά της 7 για νύχτα. Από τις 9.00 μέχρι τις 12.00 μπορεί να ξύπνησε και 20 φορές! Μετά ξύπνησε στις 1.30, στις 4.30 στις 5.30 και σηκώθηκε για μέρα στις 6.30. Θήλασε την πρωτη φορά που ειχε ξυπνήσει στις 9.00, μετά θήλασε πάλι στις 1.30 και στις 5.30.

Σκέφτομαι σωστά = νιώθω καλά

Link to comment
Share on other sites

Μακάρι να καταλάβω κάποια στιγμή γιατί ξυπνάει. Μου κάνει εντύπωση γιατί όταν πέφτει για ύπνο μπορεί να κοιμηθεί χωρίς βοήθεια. Η σημερινη νύχτα ήταν εφιάλτης. Δεν μπόρεσε πάλι να κοιμηθεί δεύτερο ημερήσιο ύπνο και έπεσε κατά της 7 για νύχτα. Από τις 9.00 μέχρι τις 12.00 μπορεί να ξύπνησε και 20 φορές! Μετά ξύπνησε στις 1.30, στις 4.30 στις 5.30 και σηκώθηκε για μέρα στις 6.30. Θήλασε την πρωτη φορά που ειχε ξυπνήσει στις 9.00, μετά θήλασε πάλι στις 1.30 και στις 5.30.

 

Εμείς χθες κοιμηθήκαμε στις 9παρά και ξύπνησε στις 12, 2 παρά ,5 παρά,7παρά και ήθελε να παίξει και στις 9 για μέρα. Και θεωρώ πως είναι ένα βράδυ όπως όλα τα άλλα..

6H9Vp2.pngT5mwp2.png

-When you love someone all saved up wishes start coming true-

 

-Όταν γίνεται μανούλα η καρδιά σου χτυπάει για πάντα έξω από το σώμα σου..-

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Εμένα το μωράκι μου είναι 7 μηνών. Από την αρχή που γεννήθηκε έλεγα ότι είμαι τυχερή στο θέμα του ύπνου. Το παιδί κοιμόταν στις 21:30 και ξύπναγε 5:00-6:00 το πρωί, θηλάζαμε και ξανακοιμόταν μέχρι τις 9 το πρωί. Όλα αυτά μέχρι πριν 10 μέρες περίπου που άρχισε να ξυπνάει το βράδυ περισσότερες φορές. Στην αρχή ξύπναγε κάνα δυο φορές και με αγκαλίτσα κοιμόταν, σαν να έβλεπε κακό όνειρο και ξαφνικά τιναζόταν και έκλαιγε δυνατά. Πλέον (μέρα τη μέρα) αυτό χειροτερεύει. Ξυπνάει 4-5 φορές το βράδυ ανά 1 ή 2 ή 3 ώρες και θηλάζει 2-3 φορές.. Είμαι απελπισμένη. Αν ήταν δύσκολος από πάντα θα έλεγα οκ αλλά να μου το βγάλει 7 μηνών την δυσκολία?? Εν τω μεταξύ εργάζομαι και την άλλη μέρα είμαι σαν τουφεκισμένη στη δουλειά, δεν ξεκουράζομαι καθόλου.

 

Δεν μπορώ να πιστέψω ότι είναι από πείνα αυτό, πιστεύω θέλει το πιπίλισμα (πιπίλα δυστυχώς δεν παίρνει). Λέω να κόψω τους βραδινούς θηλασμούς – δηλαδή να μην του δίνω στήθος - και άμα ξυπνάει και δεν ηρεμεί με αγκαλιά να του δώσω λίγο ξένο μπας και απομακρυνθεί από το στήθος και σταματήσει το βραδινά ναζάκια. Δεν θέλω να το αφήσω να εξελιχθεί αυτό το κακό συνήθειο…

 

Ίσως είναι η ώρα και να αποθηλάσουμε σιγά σιγά διότι έχω κουραστεί πολύ, όσο και αν αισθάνομαι ενοχές για αυτό…

OmKAp2.png

tt13621d.aspx

Link to comment
Share on other sites

Opal μου θα σου γράψω κι εγώ την δικιά μας ιστορία και ελπίζω να βοηθήσω:D!Ο μικρός μου είναι τώρα 2 1/2 χρονών.Όταν ξεκίνησε να τρώει ο παιδίατρος μας μου είπε πως το μωρό θα αρχίσει να κοιμάται περισσότερο χωρίς διακοπές:rolleyes:.Ναι καλά:mad:...Κάπου διάβασα ότι υπάρχουν μωρά ,παιδιά που κοιμόνται όλη νύχτα μετά το 4ο έτος της ζωής τους:shock:.Τελικά απελπίστηκα και κουράστικα με τα σούρτα φέρτα και τον έπαιρνα στο κρεββάτι μας να κοιμάται μαζί μας:rolleyes:.Το καλοκαίρι που μας πέρασεείχαμε πάει σε μία ξαδέρφη μου για να κάνουμε μερικά μπάνια.Πρόσεξα πως τα μεσημέρια που τον έπαιρνε ο ύπνος στην επιστροφή από την θάλασσα αν ξύπναγε στο σπίτι και ερχόταν στην κουζίνα ,αν του έλεγα άντε για ύπνο και έρχομαι πήγαινε και κοιμόταν:-)!Έτσι αποφάσισα γυρνόντας στην Αθήνα νακάνω την προσπάθεια μου. Μου πήρε δύο μέρες για να μάθει να ξαπλώνει στην κούνια του και να κοιμάται. Του διάβαζα ,τον φίλαγα ,του έλεγα πως τον αγαπάω πολύ ,όνειρα γλυκά και έφευγα.Με τον θηλασμό δεν άλλαξα πολλά πράγματα.Αν θέλει να θηλάσει θηλάζει.Εχθες γιαπαράδειγμα θήλασε πριν κοιμηθεί και δεν ξύπνησε στην διάρκεια της νύχτας.Δεν νομίζω λοιπόν πως ο θηλασμός είναι το πρόβλημα σε ένα παιδί που ξυπνάει την νύχτα.Υπάρχουν φορές πουξυπνάει ακόμα Μες στη νύχτα (σπάνια πια) αλλά μία αγκαλίτσα ή ένα τρίψιμο στην πλάτη αρκεί :-D!Κάνε δοκιμές χωρίς να στρεσάρεσε και πιστεύω πως θα βρεις τι θέλει τομικρούλη σου;).

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που κατάλαβα εγώ από τη δική μου εμπειρία είναι ότι ο μικρός μου που κλείνει 9 μήνες όσο θήλαζε δεν κοιμόταν συνεχόμενα το βράδυ, το οποίο να σημειώσω είναι άλμα ανάπτυξης για ένα μωρό. Καταφέρνοντάς το νιώθει καλύτερα, ξεκουράζεται περισσότερο και είναι πιο ορεξάτο την ημέρα. Έθεσα λοιπόν ως στόχο να μαθει να κοιμαται όλη τη νυχτα...και τα κατάφερα! Πώς; Αρχικά πίστεψα ότι το παιδι μου είναι έτοιμο να κάνει αυτό το άλμα, νωρίτερα από 9 μηνων δεν θα του το εκανα, έπειτα άρχιζα να βγάζω το γάλα μου με το θήλαστρο προκειμένου να μην κοιμαται στο στήθος μου κ να ελέγχω καλύτερα την ποσότητα που πίνει. Τρίτον και σημαντικότερον -για τα δικα μου δεδομένα πάντα- εφάρμοσα τη μέθοδο του βιβλίου "Κοιμήσου Παιδί μου" που ενώ οι απόψεις διαφοροποιούνταν καθώς πολλοί το θεωρούν σκληρό βιβλίο, σε εμάς έπιασε αν όχι από την 1η μέρα (έκλαιγε ελεγχόμενα, δλδ με δικές μου επισκέψεις για 20 λεπτα, δε νομίζω ότι είναι τραγικό), τη 2η ξύπνησε μία φορα για 5 λεπτα και κοιμήθηκε ξανά μονος του...την 3η δε σερίιιι και από τότε (φτου φτου έτσι παει). Εφαρμόσαμε ενα πρόγραμμα μπάνιο, φαγητό και στην κούνια ξύπνιος και τα καταφέραμε. Τα μωράκια ξυπνάνε αρκετές φορές μέσα στη νύχτα όπως κ εμείς και για να ξανακοιμηθούν θέλουν την ασφάλεια της προηγούμενης κατάστασης που τα κοίμισε, αν ηταν το στήθος, στήθος, αν ήταν η τηλεόραση, τηλεόραση κοκ. Συνεπώς το κάθε μωράκι πρέπει να βρει τον τρόπο του μόνο του με παιχνιδάκια, κουκλάκια ή κουβερτακια που δεν θα λείπουν καθόλου από δίπλα του ολο το βραδυ και μαζί τους πιο (κ όχι με μας) θα αποκοιμιούνται γλυκά!!

 

 

 

 

ευχαριστώ για τις απαντήσεις!

 

Little monkey πιστεύεις ότι εφόσον το τελευταίο πράγμα που κάνει πριν τον ύπνο είναι ο θηλασμός ξυπνάει τη νύχτα για να θηλάσει πάλι έστω κι αν δεν την παίρνει ο ύπνος πάνω στο στήθος; Κάποιες φορές την παίρνει το παραδέχομαι και μου άρεσε να βλέπω να κοιμάται θηλάζοντας και γι' αυτό την άφηνα. Άλλες φορές όμως μετά το θηλασμό δεν κοιμάται αμέσως αλλά κοιμάται μετά από λίγο στο κρεβάτι. Θα πρέπει να μάθει να κοιμάται πάντα ή σχεδόν πάντα χωρίς δικιά μου βοήθεια για να μην ξυπνάει τη νύχτα;

 

Η ενέργεια που θα κάνει το ίδιο το παιδί για να ξανακοιμηθεί εκτός από το να αγκαλιάσει το κουκλάκι μπορεί να είναι κάι κάτι άλλο; Εκτός από πιπίλα γιατί η μπεμπα μου δεν παίρνει. Ποια είναι η ιδανικότερη ηλικία για να δώσει κανείς το κουκλάκι στο μωρό;

 

Κλίνω προς το να της δίνω το βράδυ πρώτα γάλα και μετά να την κάνω μπάνιο. Επίσης να της δίνω γάλα κάποιες άλλες στιγμές της ημέρας και όχι πριν το μεσημεριανό ύπνο. Άραγε θα έχει αποτέλεσμα κάτι τέτοιο; θα δω άραγε αποτέλεσμα αν αλλάξω τον τρόπο που πέφτει για ύπνο χωρίς να αλλάξω τις συνήθειές μας κατά τη διάρκεια της νύχτας; Θα προτιμούσα να σταματήσει αυτή να ξυπνάει τη νύχτα και έτσι να κόψουμε το νυχτερινό θηλασμό, όχι να τον κόψω εγώ και να προσπαθώ να την κοιμήσω αλλιώς όταν ξυπνάει τη νύχτα.

 

Ευχαριτώ για την πρόταση του βιβλίου. Θα το πάρω με την πρώτη ευκαιρία.

Link to comment
Share on other sites

Η δική μου συμβουλή είναι πως με όποιον τρόπο επιλέξεις να κοιμάται το παιδάκι σου, να τον κρατήσεις με συνέπεια γιατι και αυτο μπερδεύεται όταν βλεπει τη μία φορά να του βαζεις κουβερτα, την άλλη να του τη βγαζεις, μετα να του βαζεις φωτακι ή να του το βγαζεις κλπ κλπ. Προσπάθησε να είσαι όσο το δυνατόν σίγουρη γιατι η μικρή νιώθει και καταλαβαίνει την ανασφάλειά σου. Είναι δύσκολο το ξέρω γιατι παρόλο που εμείς καταφέραμε να κοιμάται σερί ο μικρός υπάρχουν βράδια που τον ακούω να ξυπνά και προσπαθώ να είμαι συνεπής στην τήρηση των κινήσεων μου: ελέγχω αν είναι καλα, καθαρός και ζεστός και απομακρύνομαι πριν προλάβει να συνηθίσει την παρουσία μου...τον ακούω να κλαίει για λίγο και μετά ξανακοιμάται!Επίσης το πόσο κοιμάται τη μέρα πραγματικα δεν ξέρω πόση σχεση εχει με τον νυχτερινο ύπνο..αν μπει σε ενα πρόγραμμα, σε μια ρουτινα λογικα θα κανει προβλεψιμους υπνους (1-2 την ημερα) και κατα τις 8.30-9 θα κοιμαται για βραδυ (λεω αυτην την ωρα γιατι λένε ότι για τα μωράκια είναι πιο εύκολο να κοιμηθούν μέσα σε αυτο το χρονικό διάστημα).

 

Έχω απογοητευτεί πάρα πολύ. Θα σας πω τι έκανα τις τελευταίες δέκα μέρες. Επειδή φοβόμουν ότι θα χάνει το κουκλάκι μέσα στο κρεβάτι αποφασισα να της δώσω κουβερτούλα. Τις πρώτες μέρες την επαιρνα μαζί μου όταν θήλαζε και της άρεσε να τη χαϊδεύει. όλες υτές τις 10 μέρες δεν κοιμήθηκε με δική μου βοήθεια΄ούτε το μεσημέρι ούτε το βράδυ. Η κουβέρτα λειτούργησε όπως το περίμενα. Πριν κοιμηθεί την έτριβε στο πρόσωπό της και έτσι την έπαιρνε ο ύπνος. Τελικά δεν αποσυνέδεσα τον ύπνο από το θηλασμό το βράδυ. Τον αποσυνέδεσα από το μεσημεριανό ύπνο και αυτό όχι πάντα. Το βράδυ απλά δεν την άφηνα να την πάρει ο ύπνος πάνω στο στήθος αλλά την έβαζα στο κρεβάτι. Την έπαιρνε γύρω στα 3-5 λεπτά για να κοιμηθεί μεσα στην κούνια.

 

Αντί όμως να δω βελτίωση τα πραγματα χειροτέρεψαν πάρα πολύ. Εκεί που ξυπνούσε δύο ή τρεις φορές, τις τελευταίες δέκα μέρες ξυπάει τουλάχιστον 5. Κάποιες μέρες κοιμάται ένα 6ωρο συνεχόμενο και μετά ξυπνάει ανά μία ώρα, άλλες μέρες ειναι ολόκληρο το 12ωρο του ύπνου της διακεκομένο. Επίσης κάποιες νύχτες γύρω στα χαράματα μένει καμιά ώρα ξύπνια και δεν κοιμάται. Αυτό έχει να το κάνει από 3 μηνών!

 

Έχει πρόσφατα μάθει να σηκώνεται όρθια και τη νύχτα το πρώτο πράγμα που κάνει μόλις ξυπνήσει είναι να πιαστεί από τα κάγκελα και να σηκωθεί. Άλλες φορές απλά την ξαπλώνω και της δίνω την κουβέρτα και ξανακοιμάται (λίγες φορές). Άλλες φορές τη σηκώνω δυο λεπ΄τα αγκαλιά, την ξαναβάζω στο κρεβάτι και ξανακοιμάται. Άλλες φορές τη θηλάζω. Όλες τις φορές προσπαθώ να μην κοιμάται πάνω μου. Κάποιες φορές τα καταφέρνω, κάποιες όχι.

 

Έχω προσπαθήσει να δώ μήπως ζεσταίνεται ή μήπως κρυώνει, μήπως θέλει ενα μικρό φωτάκι τη νύχτα ή μήπως θέλει απόλυτο σκοτάδι. Τη θηλάζω τη νύχτα μία φορά τουλάχιτσον οπότε δε νομίζω να πεινάει. Μέσα στη μέρα πείνει τουλάχιστον 4 φορές γάλα οπότε δε νομίζω πάλι ότι της λείπει ο θηλασμός και προσπαθεί να τον αναπληρώσει τη νύχτα. Αυτή η αλλαγή συνέπεσε με το γεγονός ότι έκοψε το δεύτερο ημερήσιο ύπνο. Πλέον κοιμάται μία φορά μόνο στις 11.00 το πρωί για μιάμιση ώρα και ο νυχτερινόςς της ύπνος είναι 7.00 με 7.00.

 

Κάθε συμβουλή ευπρόσδεκτη!

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι παρατηρώντας το μικρό σου καταλαβαίνεις από τα σημάδια που σου δίνει πότε είναι έτοιμο να αποθηλάσει. Ο μικρός μου είχε χάσει το ενδιαφέρον του για το στήθος παρά το γεγονός ότι όταν τον έβαζα θήλαζε. Επίσης καταλάβαινα ότι το βλέπει σαν παιχνίδι και καμιά φορά δάγκωνε...Επίσης όταν τον θήλαζα τη νύχτα και κοιμόταν στο στήθος μου, όταν τον άφηνα στην κούνια του πεταγόταν από τα κλάματα. Σιγά σιγά καταλάβαινα ότι με το νυχτερινό θηλασμό μόνο ταλαιπωρία του πρόσφερα και δεν τον βοήθαγα να πάει παρακάτω. Από την άλλη εκτός από το ίδιο το παιδί ο αποθηλασμός, όπως και ο θηλασμός άλλωστε είναι και δικαίωμα της μαμας. Το πώς νιώθει, αν έχει αρχίσει να κουράζεται κλπ. Σε οποιανδήποτε περίπτωση πρέπει να νιώθεις καλά με ό,τι αποφασίσεις για εσένα κ τη μικρή.

 

 

 

Τα γράφεις πολύ κατανοητά. Ναι μόνο θηλασμό εννοώ. Χθες της αγόρασα ένα κουκλάκι που κάτω από το κεφάλι έχει ένα πετσετάκι αντί για σώμα (rag doll, ίσως να έχεις υπόψιν σου κάτι παρόμοιο). Το έχω κοντά της την ώρα που θηλάζει και της αρέσει να το πασπατεύει. Νομίζω, έτσι θα το συνδέσει με χαλάρωση και μετά από μερικές μέρες θα της το βάλω και στο κρεβάτι.

 

Πιστεύεις ότι αν τη νύχτα που κλαίει την παίρνω απλώς αγκαλιά και την παρηγόρώ με άλλο τρόπο, όχι με θηλασμό, θα βοηθήσει να κοιμηθεί γρηγορότερα ολόκληρη τη νύχτα; Ή δεν έχει διαφορά και το μόνο που παίζει ρόλο ειναι αν μπει στην κούνια της ξύπνια ή κοιμισμένη;

 

Αν διαβάζουν μανούλες που έκαναν νυχτερινό αποθηλασμό: Ποια πιστεύετε ότι είναι η καλύτερη ηλικία για να το επιχειρήσει κανείς; Τώρα που είναι το μωρό ακόμα μικρό και δεν πολυκαταλαβαίνει ή αργότερα όταν θα μπορεί η μαμά να συνεννοηθεί μαζί του και να του πει ότι θηλάζουμε μόν μέσα στη μέρα;

 

Νίκη να χαίρεσαι το μικρό σου μωράκι!!! Αλήθεια ο μεγάλος σου έχει σταματήσει τώρα να θηλάζει; Δε ζηλεύει που βλέπει το μωρό;

Link to comment
Share on other sites

Προσωπική μου άποψη………..

 

Αν ξεκίνησες τον βραδινό αποθηλασμό γιατί απλά σου το είπε η εν λόγο κυρία και όχι γιατί πραγματικά το επιθυμείς εσύ, θα έλεγα να μην το κάνεις.

Κατ αρχήν η κορούλα σου είναι πολύ μικρή ακόμα για να κόψετε τα βραδινά γεύματα. Δεν βλέπω τον λόγο να αποσυνδέσεις το στήθος με τον ύπνο. Ο θηλασμός είναι και αυτός ένα εργαλείο της μαμάς που την ξελασπώνει από πολλές δύσκολες καταστάσεις και ανακουφίζει το μωρό.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ένα μωρό ξυπνά μέσα στην νύχτα και αναζητά το στήθος και όχι μόνο η πείνα, όπως είναι η αγκαλιά, αποζητούν την ασφάλεια και την στοργή που τους παρέχει η παρουσία της μαμάς. Πιστεύω πως ο θηλασμός εκτός από το σώμα τους θρέφει και την ψυχή τους.

 

Αν θες ρίξε μια ματιά σ αυτό, γράφω για τον δικό μας αποθηλασμό

http://parents.org.gr/forum/showpost.php?p=2442020&postcount=29

 

κάποια στιγμή τα μωρά μας μεγαλώνουν, παύουν να ξυπνούν μέσα στη νύχτα, σταματούν να θηλάζουν και μέρα με την μέρα μας έχουν όλο και λιγότερο ανάγκη. Αν λοιπόν το να αποσυνδέσεις τον ύπνο με το στήθος ή το να αποθηλάσετε τη νύχτα δεν είναι πραγματικά δική σου ανάγκη αλλά κάτι που πιστεύεις πως πρέπει να κάνεις, μην το κάνεις. Ακολούθα το ένστικτό σου, τις δικές σου ανάγκες και του μωρού σου.

Εγώ πρώτα ο Θεός αν αποκτήσω δεύτερο παιδί αυτό θα κάνω.

 

Ότι και αν αποφασίσεις να κάνεις καλή επιτυχία! 

 

Γειά σας μανούλες...Παραθέτω τα λεγόμενα της anty γιατί με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνη.....Αρχικά θα ψάξεις να βρεις την χρυσή τομή:Θέλεις πραγματικά να αποθηλάσεις;Κουράστηκες;Θα προτιμούσες να κοιμάται σερι γιατί στο είπε η γιατρός ή γιατί δεν αντέχεις άλλο και έχεις κουραστεί;Ή μήπως γιατί αυτό θεωρείς οτι χρειάζεται πραγματικά το μωράκι σου;

 

Το σίγουρο είναι ότι το μωράκι θέλει μια ξεκούραστη και χαρούμενη μαμά,οπότε αν έχεις κουραστεί και έτσι κι αλλιώς κοιμάται και μόνο του κάποιες φορές,είσαι πολύ κοντά στο να το πετύχεις!Λίγο υπομονή και πολλή αγάπη!!!!Να έχεις υπ΄οψη σου πως τα μωρά είναι πολύ έξυπνα,η φύση τα έχει κάνει έτσι για να επιβιώνουν....Το βράδυ λοιπόν,είναι η ώρα που αυξάνει τα γεύματα γιατί θέλει να διατηρήσει την γαλουχία που πιθανόν έχει αραιώσει στην διάρκεια της ημέρας.Η ορμόνη που αυξάνει την παραγωγή,την νύχτα είναι στα υψηλότερα επίπεδα της.Τυχαίο;:rolleyes:Επίσης περνάνε δια΄φορα άλματα ανάπτυξης,με αποτέλεσμα κάποια μωρά που είχαν σταθερό και στρωτό ύπνο,να ξυπνάνε και κάποια άλλα που πάντα ηταν δύσκολα,να δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο.....

Έμαθα από τα παιδιά μου οτι δυστυχώς πριν τα 2 περίπου έτη δεν είναι έτοιμα από μόνα τους να αποθηλάσουν.Δεν είναι πλεόν θέμα σίτισης,μια χαρά τρώνε την ημέρα,θηλάσουν δε θηλάσουν.Είναι νομίζω αυτό το μέρος του σώματος που τους δίνει ασφάλεια και μυρωδιά από μαμά,όσο πιο πολύ γίνεται.....Θα πρέπει λοιπόν να ζυγίσεις τα θέλω τα δικά σου και του μωρού σου και να βρεις την χρυσή τομή.Δεν έχω κάτι να σε συμβουλέψω....Κάθε παιδί είναι διαφορετικό,τα δικά μου και τα 2 διαφορετικά στο θέμα θηλασμός.....

Πάντως μια φράση είχε πει εδω μέσα μια κοπέλα για τον αποθηλασμό και καλύπτει τα παραπάνω....Με αγάπη......Σου έυχομαι έναν ήρεμο και ομαλό αποθηλασμό....Και ναι...Εμένα κοιμόταν καλύτερα μετά....Το ένα όμως μετά από 26 μήνες θηλασμού και το άλλο μετά από 22.....

ΜΠΑΜΠΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ(12/04/96 βρήκα το άλλο μου μισό)

ΣΤΕΛΙΟΣ 11/06/07

ΖΟΥΖΟΥ 26/07/10

Σας αγαπάω πολύ...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Μετά από πολύ καιρό βρίσκω το χρόνο να γράψω και να σας πω τη συνέχεια της ιστορίας μου σχετικά με τον ύπνο και το νυχτερινό αποθηλασμό. Ένα μήνα μετά το πρώτο μου ποστ είχαμε μία μετακόμιση οπότε ανέβαλλα κάθε αλλαγή στο πρόγραμμα του παιδιού γιʼ αυτό. Όταν συνηθίσαμε το καινούργιο σπίτι και το καινούργιο περιβάλλον είπα να ξεκινήσω εκπαίδευση ύπνου. Το μωρό ήταν τότε 11, 5 μηνών.

Αρχικά να πω ότι η φάση που ξυπνούσε 4-5 φορές τη νύχτα πέρασε μόνη της. Σύντομα είχε ξαναγυρίσει στο παλιό της πρόγραμμα, δηλαδή ξυπνούσε 2-3 φορές τη νύχτα. Πλέον όμως με κούραζε και αυτό. Επίσης έμαθα ότι είμαι έγκυος και είπα ότι δε γίνεται όταν γεννηθεί και το άλλο μωρό να ξυπνάω και για τα δύο.

Με βοήθησε μία συζήτηση που είχα με την πεθερά μου, η οποία έχει 4 παιδιά, τα θήλασε όλα μέχρι 6 μηνών εκτός από ένα το οποίο είχε προβλήματα με τα ο θηλασμό από την αρχή. Μου είπε ότι ποτέ δε θήλαζε τα παιδιά της για να κοιμηθούν. Τα θήλαζε άλλες ώρες και όταν τα έβλεπε να αρχίζουν να νυστάζουν τα έβαζε στο κρεβάτι και έφευγε από το δωμάτιο. Τα μωρά όμως δεν κλαίγανε. Παίζανε λίγο μόνα τους και μετά τα έπαιρνε ο ύπνος. Τη νύχτα σταμάτησαν να ξυπνάνε από 4 μηνών.

Σίγουρα για να το κάνεις αυτό πρέπει να έχεις και ένα μωρό ήσυχο και καλόβολο, δεν πετυχαίνει με όλα τα μωρά. Αυτή η συζήτηση όμως με βοήθησε να πάρω απόφαση να αφήσω εντελώς το θηλασμό ως τρόπο ύπνου. Αποφάσισα να μάθω στο μωρό μόνο έναν τρόπο να κοιμάται, όχι τη μια φορά να κοιμάται με στήθος, την άλλη με κούνημα, την άλλη μόνο του. Στεναχωρήθηκα λίγο γιατί είναι υπέροχη εμπειρία να βλέπεις το μωρό σου να το παίρνει ο ύπνος θηλάζοντας αλλά νομίζω ότι ήταν απαραίτητο να γίνει με το δικό μου μωρό, αλλιώς θα συνέχιζαν τα νυχτερινά ξυπνήματα.

Όταν άρχιζε να νυστάζει και το έβαζα στην κούνια του τον πρώτο καιρό έκλαιγε και γιʼ αυτό το έπιαρνα στο κρεβάτι μου να μη φοβάται. Εκεί στριφογύριζε λίγο, έπαιζε και τελικά ξάπλωνε μόνο του και κοιμόταν. Σιγά σιγά από το κρεβάτι μου περάσαμε στην κούνια. Για ένα διάστημα μόλις νύσταζε του έλεγα ένα νανούρισμα, το έβαζα στην κούνια και έφευγα από το δωμάτιο. Έκλαιγε λίγο αλλά όχι δυνατά και παρατεταμένα, πιο πολύ σαν γκρίνια. Αν ήταν να κοιμηθεί σε λίγο το έπαιρνε ο ύπνος. Αν όχι, άρχιζε κάποια στιγμή να κλαίει δυνατά και τότε πήγαινε και το έπαιρνα.

Κάποια στιγμή όμως καθώς έπεφτε να ξαπλώσει χτυπούσε στα κάγκελα του κρεβατιού και από τότε άρχισε πάλι να φοβάται όταν έφευγα από το δωμάτιο. Mια φορά είχε χτυπήσει στα ούλα και πήγα μέσα και είδα την κουβερτούλα του γεμάτη αίματα. Έτσι κάθομαι μαζί του και μέχρι να το πάρει ο ύπνος αν και αυτό μου τρώει κάμποση ώρα. Ούτως η άλλως μου ήταν δυσάρεστο να το ακούω να κλαίει έστω και σα γκρίνια. Τη νύχτα των γενεθλίων του κοιμήθηκε για πρώτη φορά όλη τη νύχτα σερί. Τώρα πια είναι 13 μηνών. Κάποιες φορές κοιμάται όλη τη νύχτα, κάποιες φορές ξυπνάει δύο φορές αλλά συνήθως ξυπνάει μία φορά. Όταν ξυπνήσει πηγαίνω απλώς κοντά του και το σκεπάζω και του λέω να κοιμηθεί και ξανακοιμάται αμέσως. Είμαι ευχαριστημένη με το πρόγραμμα που έβαλε. Καλή επιτυχία και στις άλλες μανούλες που ταλαιπωρούνται με το θέμα του ύπνου.

Σκέφτομαι σωστά = νιώθω καλά

Link to comment
Share on other sites

Εμείς είμαστε 13 μηνών και ακόμη θηλάζουμε το βράδυ.Δεν κοιμάται ποτέ στο στήθος,ποτέ δεν έχει κοιμηθεί,πάντα τον βάζω ξύπνιο στην κούνια του αλλά έχω την αίσθηση ότι ο αποθηλασμός ειδικά ο βραδυνός θα είναι μεγάαααλη ανηφόρα...

6H9Vp2.pngT5mwp2.png

-When you love someone all saved up wishes start coming true-

 

-Όταν γίνεται μανούλα η καρδιά σου χτυπάει για πάντα έξω από το σώμα σου..-

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...