Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Αλλεργία στα σιτηρά.Εμπειρίες

Recommended Posts

Φίλες μαμάδες ή και μπαμπάδες αναζητώ τις εμπειρίες σας σχετικά με παιδάκια που είχαν πιστοποιημένη αλλεργία στο σιτάρι.Πως εξελίχθηκε στο δικό σας παιδί,πότε έφυγε(αν έφυγε),πως το χειριστήκατε γενικά.

:-D:grin::-D

Διαφημίσεις

Η αλλεργία στα σιτηρά ή κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη είναι νόσος που την έχεις σε όλη σου τη ζωή γιατί είναι γενετικής αιτιολογίας. Θέλει ειδική δίαιτα με προϊόντα που είναι gluten-free. Στην Αγγλία υπάρχει ολόκληρος διάδρομος στο super market με τέτοια προϊόντα. Αν ακολουθηθεί σωστή δίαιτα δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν υπάρχει γλουτένη στη διατροφή τότε μπορεί να προκληθούν σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν υστέρηση στην ανάπτυξη, σωματική και πνευματική. Επισκέψου ειδικό διαιτολόγο να σε καθοδηγήσει στις επιλογές τροφίμων.

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Coeliac_disease

Δυσανεξία στη γλουτένη δεν έχω βιώσει, αλλά έχω εμπειρία λόγω ειδική δίαιτας λόγω ατοπικής δερματίτιδας.

Υπάρχουν και βιολογικά και συμβατικά τρόφιμα, αλλά κυρίως βιολογικά που είναι gluten free.

Εμείς αγοράζαμε μακαρόνια (κι άλλα ζυμαρικά χωρίς γλουτένη, πχ με αλεύρι ζέας, αλεύρι ρυζιού), κουλουράκια με φαγόπυρο αντί γι' αλεύρι σιταριού, corn flakes χωρίς γλουτένη κ.α. Υπάρχει ακόμα και αλεύρι χωρίς γλουτένη που μπορείς να φτιάξεις ψωμί.

tZh5p3.png

G0KVp3.png

η κορη μου εχει αλλεργια στο σιταρι (οχι στη γλουτενη -δεν ειναι το ιδιο, δεν εχει προβλημα με γλουτενη απο αλλες πηγες, πχ barley ή rye).

Χρησιμοποιουμε τα προιοντα που αναφερθηκαν παραπανω και εχουμε προσαρμοσει τη ζωη μας. Αν θελεις περισσοτερες λεπτομερειες ρωτα με. Α, νομιζω υπαρχουν και βιβλια με υπεροχες συνταγες χωρις σταρενιο αλευρι.

Η κορη μου θα εξεταζεται καθε χρονο για να δουμε αν παραμενει η αλλεργια, γιατι στο 75% των παιδιων φευγει γυρω στην ηλικια των 7 ετων.

Διαφημίσεις

Nα διευκρινήσω οτι δεν μιλώ για κοιλιοκάκη.Δεν έχει δυσανεξία στην γλουτένη.

Είναι θετικός στην γλουτένη αλλά αρνητικός στην γλιαδίνη.Π.χ έχει φάει κρέμα 7 δημητριακων πολλές φορές χωρίς να πάθει τίποτα,αλλά έκανε αντίδραση στην φαρίν λακτέ.Είναι οριακός για προκληση με σκοπό την επαγωγή ανοσολογικής ανοχής στο σιτάρι.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας και οτι άλλο γνωρίζετε μου λέτε.

Nα διευκρινήσω οτι δεν μιλώ για κοιλιοκάκη.Δεν έχει δυσανεξία στην γλουτένη.

Είναι θετικός στην γλουτένη αλλά αρνητικός στην γλιαδίνη.Π.χ έχει φάει κρέμα 7 δημητριακων πολλές φορές χωρίς να πάθει τίποτα,αλλά έκανε αντίδραση στην φαρίν λακτέ.Είναι οριακός για προκληση με σκοπό την επαγωγή ανοσολογικής ανοχής στο σιτάρι.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας και οτι άλλο γνωρίζετε μου λέτε.

μπορεις να δεις κι εδω

http://eaaci.net/

ειναι η ευρωπαικη εταιρεια (δεν εννοω ιδιωτικη, εταιρειες ειναι και οι επιστημονικες οργανωσεις ανα ειδικοτητα) για τις αλλεργιες και την κλινικη ανοσολογια

ειδικοτερα, υπαρχει και λινκ http://infoallergy.com/ οπου μπορεις και να στειλεις συγκεκριμενες ερωτησεις σε ειδικο γιατρο (ask the expert)

το μονο αρνητικο ειναι οτι πρεπει να ξερεις καλα αγγλικα!

μπορεις να δεις κι εδω

http://eaaci.net/

ειναι η ευρωπαικη εταιρεια (δεν εννοω ιδιωτικη, εταιρειες ειναι και οι επιστημονικες οργανωσεις ανα ειδικοτητα) για τις αλλεργιες και την κλινικη ανοσολογια

ειδικοτερα, υπαρχει και λινκ http://infoallergy.com/ οπου μπορεις και να στειλεις συγκεκριμενες ερωτησεις σε ειδικο γιατρο (ask the expert)

το μονο αρνητικο ειναι οτι πρεπει να ξερεις καλα αγγλικα!

πολύ καλό!

ευχαριστώ kappaduo:grin:

Διαφημίσεις

Κορίτσια αφού ετσι κι αλλιώς δεν τρώνε τα μικρούλια σας κάποια σιτηρά ή δημητριακά γιατί δεν δοκιμάζετε για λίγο καιρό την gaps? Εκεί κόβεις όλα τα δημητρικα για λίγο καιρό μέχρι να λυθεί το πρόβλημα ( όχι για αλλεργικό σοκ ). Εγώ με άλλες αλλεργίες βοηθήθηκα πάρα πολύ. Ρίξτε μια ματιά. Επίσης οι gapslegal συνταγές είναι όλες χωρίς σιτηρά ή δημητριακά σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε κάτι εναλλακτικό άσχετο με το αν ακολουθείτε την διατροφή ή οχι.:)

Yugup3.png

Κορίτσια αφού ετσι κι αλλιώς δεν τρώνε τα μικρούλια σας κάποια σιτηρά ή δημητριακά γιατί δεν δοκιμάζετε για λίγο καιρό την gaps? Εκεί κόβεις όλα τα δημητρικα για λίγο καιρό μέχρι να λυθεί το πρόβλημα ( όχι για αλλεργικό σοκ ). Εγώ με άλλες αλλεργίες βοηθήθηκα πάρα πολύ. Ρίξτε μια ματιά. Επίσης οι gapslegal συνταγές είναι όλες χωρίς σιτηρά ή δημητριακά σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε κάτι εναλλακτικό άσχετο με το αν ακολουθείτε την διατροφή ή οχι.:)

Αν θυμαμαι καλά η gaps αποκλείει γαλακτοκομικά, λευκά άλευρα και άμυλα μεταξύ άλλων.Αν κόψουμε και το γάλα και την πατάτα με τι θα χορτάσει ένα αγοράκι 12 μηνών?

Αν θυμαμαι καλά η gaps αποκλείει γαλακτοκομικά, λευκά άλευρα και άμυλα μεταξύ άλλων.Αν κόψουμε και το γάλα και την πατάτα με τι θα χορτάσει ένα αγοράκι 12 μηνών?

Οχι δεν αποκλείει τα γαλακτοκομικά! Μόνο το γάλα εμπορίου όπως είναι από το μπουκάλι. Αλλά αν θες μπορεις να κάνεις κι εκεί περισσότερες ερωτήσεις για να μην ξεφεύγουμε από το θέμα.

Εγώ απλά το πρότεινα γιατί οι περισσότεροι γονεις φοβούνται να κόψουν τα δημητριακά από την διατροφή και γι αυτό δεν την δοκιμάζουν. Εδώ αφού ήδη κόβετε μέρος από αυτά είναι "πιο εύκολο" ας πούμε. Μονο για αυτό τον λόγο το είπα.

Μην ανησυχείς μαθαίνουν να τρώνε άλλες τροφές φρούτα, λαχανικά, κρέατα ψάρια, γαλακτοκομικά, εναλλακτικά γλυκά και ζύμες, ξηρούς καρπούς, αυγά κλπ.

Yugup3.png

καλυτερα να μην αρχισουμε να αναλυουμε εδω την gaps και την καταλληλοτητα της για μικρα παιδια, υπαρχει αναλογο thread, ας επικεντρωθουμε στην αλλεργια στο σιταρι και τον αποκλεισμο αυτου και μονο απο τη διατροφη για να βοηθηθουμε οσοι αντιμετωπιζουμε το προβλημα.

physcomum, εχει και αλλες αλλεργιες ο μικρος σου η μονο στο σιταρι;

υγ: θα σε πειραζε να μοιραστεις την εκφραση της αλλεργιας και αλλες λεπτομερειες; Δεν εχω βρει κανεναν μεχρι στιγμης που να εχει αλλεργια στο σιταρι, μονο κοιλιοκακη.

Διαφημίσεις

η δικια μου υποφερει απο διαφορα, βρωσιμα και μη.. Να σκεφτεις οτι εχει αλλεργια στη φορμαλδευδη που σημαινει οτι μπορω να αγοραζω μονο.... παλια επιπλα!!!

υγ: θα σε πειραζε να μοιραστεις την εκφραση της αλλεργιας και αλλες λεπτομερειες; Δεν εχω βρει κανεναν μεχρι στιγμης που να εχει αλλεργια στο σιταρι, μονο κοιλιοκακη.

Ασφαλώς.:-D

Ο μικρός ξεκίνησε να τρώει κρέμες εμπορίου απο 6 μηνών(ρυζάλευρο και 7 δημητριακά)χωρις πρόβλημα αν εξαιρέσεις την ατοπική που έχει απο γέννησης.Οταν αργότερα του έδωσα ένα μπολ φαριν λακτέ έκανε εμετό και σε 2 ώρες γέμισε κοκκιλίλες το σώμα του. Οταν του ξαναέδωσα αργότερα 7 δημητριακά(που έχουν και ποσοτητα σιταριού μέσα)πάλι δεν έκανε πρόβλημα. Στο ψάξιμο που του έχουμε κάνει καταλήγουμε οτι μάλλον έχει δοσοεξαρτώμενη ευαισθησία στην γλουτένη γι'αυτό και θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε οσο γίνεται συντομότερα ανοσολογική ανοχή

Η ανάπτυξή του είναι φυσιολογική και πλέον του δέοντος θα έλεγα

Απλά το έγραψα σαν σκέψη και αν θέλετε να παρετε συνταγες από το αντίστοιχο θέμα ασχέτως αν κάνετε ολόκληρη την διατροφή ή οχι. Μερικές συνταγες είναι πολύ καλές! Δεν θα γράψω αλλο γαι να μην νομίζετε οτί προσπαθώ να σας πλασάρω την διατροφή. Εγώ καλοπροαίρετα έγραψα για βοήθεια.

Yugup3.png

Απλά το έγραψα σαν σκέψη και αν θέλετε να παρετε συνταγες από το αντίστοιχο θέμα ασχέτως αν κάνετε ολόκληρη την διατροφή ή οχι. Μερικές συνταγες είναι πολύ καλές! Δεν θα γράψω αλλο γαι να μην νομίζετε οτί προσπαθώ να σας πλασάρω την διατροφή. Εγώ καλοπροαίρετα έγραψα για βοήθεια.

δεν ειπαμε βρε συ οτι το εκανες κακοπροαιρετα, σιγα μην παιρνεις και προμηθεια :lol::lol::lol: Απλα λεμε να μην ξεφυγει το θεμα, ειναι ευκολο

Ασφαλώς.:-D

Ο μικρός ξεκίνησε να τρώει κρέμες εμπορίου απο 6 μηνών(ρυζάλευρο και 7 δημητριακά)χωρις πρόβλημα αν εξαιρέσεις την ατοπική που έχει απο γέννησης.Οταν αργότερα του έδωσα ένα μπολ φαριν λακτέ έκανε εμετό και σε 2 ώρες γέμισε κοκκιλίλες το σώμα του. Οταν του ξαναέδωσα αργότερα 7 δημητριακά(που έχουν και ποσοτητα σιταριού μέσα)πάλι δεν έκανε πρόβλημα. Στο ψάξιμο που του έχουμε κάνει καταλήγουμε οτι μάλλον έχει δοσοεξαρτώμενη ευαισθησία στην γλουτένη γι'αυτό και θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε οσο γίνεται συντομότερα ανοσολογική ανοχή

Η ανάπτυξή του είναι φυσιολογική και πλέον του δέοντος θα έλεγα

δηλαδη δεν εχετε κανει καποιο τεστ, μονο μεσω συμπτωματων αν καταλαβα καλα; Ειναι πολυ μικρος ακομα, και η ανοχη μπορει να επιτευχθει σχετικα ευκολα νομιζω, ειδικα με το αυγο. Για το σιταρι, εμεις το ανακαλυψαμε αρκετα αργοτερα, μεχρι τοτε παιδευομασταν με τα συμπτωματα και αποκλειαμε καθε τοσο διαφορα τροφιμα, ξεκινοντας απο τα πιο ενοχα.

Παντως περιπου 6 μηνες τωρα που εχουμε τη διαγνωση και εχουμε κοψει τα σιτηρα οχι μονο δεν εχουμε ξαναδει κοκκινιλες και εμετους, το δερμα της εχει στρωσει (αυτο βεβαια ετσι κι ετσι, εξαρταται πολυ και απο το περιβαλλον μια και την πειραζουν τα ακαρεα) και εχει αναπτυχθει με απιστευτους ρυθμους. Υπεφερε μονο με τα γονατα το καημενο επειδη ψηλωσε πολυ αποτομα

δηλαδη δεν εχετε κανει καποιο τεστ, μονο μεσω συμπτωματων αν καταλαβα καλα; Ειναι πολυ μικρος ακομα, και η ανοχη μπορει να επιτευχθει σχετικα ευκολα νομιζω, ειδικα με το αυγο. Για το σιταρι, εμεις το ανακαλυψαμε αρκετα αργοτερα, μεχρι τοτε παιδευομασταν με τα συμπτωματα και αποκλειαμε καθε τοσο διαφορα τροφιμα, ξεκινοντας απο τα πιο ενοχα.

Παντως περιπου 6 μηνες τωρα που εχουμε τη διαγνωση και εχουμε κοψει τα σιτηρα οχι μονο δεν εχουμε ξαναδει κοκκινιλες και εμετους, το δερμα της εχει στρωσει (αυτο βεβαια ετσι κι ετσι, εξαρταται πολυ και απο το περιβαλλον μια και την πειραζουν τα ακαρεα) και εχει αναπτυχθει με απιστευτους ρυθμους. Υπεφερε μονο με τα γονατα το καημενο επειδη ψηλωσε πολυ αποτομα

έχουμε κάνει τεστ τόσο με νυγμό οσο και αιματολογικά.έχω στείλει και σε Αθήνα δείγμα σε εργαστήριο πιο ειδικευμένο.Μόνο για τροφές βέβαια.

Εσεις ολα τα υπόλοιπα που αναφέρεις πως κρίνατε ότι την πειράζουν?

ξεχασα να αναφερω οτι η κορη μου ειναι σχεδον 6

Αν έχει ατοπική, σε αυτή την ηλικία θα στρώσει έτσι κι αλλιώς.:D

Η διαγνωση σας λοιπόν δεν είναι κοιλιοκάκη έτσι?

έχουμε κάνει τεστ τόσο με νυγμό οσο και αιματολογικά.έχω στείλει και σε Αθήνα δείγμα σε εργαστήριο πιο ειδικευμένο.Μόνο για τροφές βέβαια.

Εσεις ολα τα υπόλοιπα που αναφέρεις πως κρίνατε ότι την πειράζουν?

δεν ειναι ατοπικη, ειναι διαφορα δερματικα πυο δε μπορουσαν δυο διαφορετικοι δερματολογοι και δυο παιδιατροι να αποφανθουν περι τινος προκειται (ατοπικη, ψωριαση, αιφνιδιο εξανθημα, "ε, κατι μπιμπικακια" :lol: ).

εμεις ξεκινησαμε με εναλλακτικη διαγνωση, (στη συγκεκριμενη περιπτωση bio electronic) το οποιο νε μεν δεν ειναι αναγνωρισμενο, αλλα τουλαχιστον μας εδωσε απαντησεις στην αγωνια 5 ετων. Μετα επιβεβαιωσαμε τα αποτελεσματα με δερματικες και αιματολογικες εξετασεις.

Οχι, δεν ειναι κοιλιοκακη, οπως ειπα παραπανω μπορει να καταναλωσει γλουτενη απο αλλες πηγες.