Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Να αποθηλάσω ή όχι;

Recommended Posts

καλησπέρα.

Εχω ένα αγοράκι 23 μηνών το οποίο το θηλάζω με μεγάλη χαρά μέχρι και σήμερα. Τον τελευταιο όμως καιρό έχω μπει σε σκέψεις για το αν θα πρέπει σιγά σιγά να αποθηλάσω. Τους λόγους τους αναφέρω παρακάτω... Θα είναι μεγάλη βοήθεια αν μπορούσαν αλλες μανούλες που θηλάζουν κι αυτες τόσο καιρο να μπορούσαν να μου που κάποια γνώμη ώστε να μπορέσω να πάρω μια απόφαση.

Ο γιός μου θηλάζει το πρωί που θα ξυπνήσει, πριν το μεσημεριανό και τον βραδυνο ύπνο και κατά τη διάρκεια της νύχτας μια φορά. Δεν ζητάει πότε να θηλάσει αλλη στιγμή και για μένα ο θηλασμός δεν είναι ποτέ πρόβλημα. Επίσης κάποια βράδυα που άργησα να επιστρέψω σπίτι λόγω δουλειάς και τον κοίμησε ο άνδρας μου δεν του έλειψε το γάλα , ήπιε λίγο γάλα αγελαδινό στο ποτηράκι και μετά κοιμήθηκε χωρίς πρόβλημα.

Οι λόγοι που σκεφτομαι να αποθηλάσω ξεκινούν εδώ:

1. Σε ένα μήνα θα πάμε στην Ελλάδα για διακοπές, αυτό τον καιρό ζούμε στο εξωτερικό, όπου το θέμα του θηλασμού νηπίου στο περιβάλλον μου είναι ταμπού. Οχι μόνο δεν εχω καμία υποστήριξη από την οικογένεια (εκτός από τον άνδρα μου) και τους φίλους μου αλλά συνεχώς με ρωτάνε πότε επιτέλους θα σταματήσει το παιδί να θηλάζει λέγοντάς μου ότι του κάνω κακό. Ειδικά γονεις πεθερικά που αδυνατούν να ενημερωθούν είναι πολυ δυσκολο πλέον να επιχειρηματολογήσω. Ακόμα και ο γυναικολόγος μου μου λεει φτάνει.....

2. Το καλοκαίρι θα χρειαστεί να λέιψω σε ταξίδι χωρίς το παιδί αναγκαστικά για 5 μέρες και δεν ξέρω πως θα αντιδράσει με το θέμα του θηλασμου. Σκεφτομαι μήπως από 4 θηλασμούς τη μέρα να περάσει απότομα στο μηδέν μήπων είναι κακό και πρέπει να το κάνω σταδιακά. Επίσης το γάλα σε πόσες μέρες χωρίς θηλασμό σταματάει? Θα είναι δυνατό να συνεχίσω το θηλασμό μετά την επιστροφή μου;

3. Παρόλο που οι θηλασμοί είναι 4 κατά τη διαρκεια της ημέρας δεν έχω ακόμα περίοδο. Και η αλήθεια είναι ότι θα ηθελα να προσπαθήσω για δεύτερο παιδάκι μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

3. Ο γιός μου δεν φαίνεται να έχει τάση για αποθηλασμό πιστέυετε ότι αργότερα θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να αποθηλάσει;

Αυτές είναι σε γενικές γράμμές οι προβληματισμοί μου. Και συγγνώμη για το μεγάλο ποστ. :P. Κάθε σκέψη ευπρόσδεκτη!!!

Ευχαριστώ πολυ

Διαφημίσεις

Ο μικρός μου είναι 22μηνων και θηλάζει πολύ πιο τακτικά από τον δικό σου:mrgreen:.Το να αποθηλάσεις γιατι το λένε κάποιοι άλλοι δεν το βρίσκω σωστό ούτε για εσένα ούτε για το μικρό σου:roll:.Ουτε εγώ έχω υποστήριξη ,αντιθέτως εκτόςαπό τον άντρα μου και την πεθερά μου όλοι οι άλλοι είναι κατά.Τους γράφω λοιπόν στα παλιά μου τα παπούτσια και άστους να λένε:P...Δεν ξέρω βέβαια αυτό που γράφεις για τις μέρες που θα λείπεις τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση.Όσο για την εγκυμοσύνη φίλη μου έμεινε έγκυος ενω θήλαζε και ογυναικολόγος μουείχε πει πως μπορώ να μείνω έγκυος ενω θηλάζω και να μην το χρησιμοποιήσω ως αντισυλληψη.Βέβαια δεν ρώτησα αν αυτό ισχύει αν δεν έχω κ περίοδο:rolleyes:...Γιατίδεν ρωτάς τον γιατρό σου;

σε ευχαριστώ για την απάντηση!

Ο γιατρός μου έχει πει πως αν δεν επανέλθει η περίοδος δεν μπορώ να μείνω έγκυος οπότε σίγουρα θα χρειαστεί να μειώσω τους θηλασμούς. Πάντως οι αρνητικές απόψεις του περίγυρου αν και ενοχήτικές δεν θα με οδηγήσουν σε αποθηλασμό . Είναι περισσότερο οι 5 μέρες αυτές που πρέπει να λείψω που με προβληματίζουν γιατί ούτε εγώ ούτε το μικρό μου νομίζω ότι είμαστε έτοιμη για αποθηλασμό...

Δεν ξέρω αν είμαι κατάλληλη για να σε βοηθήσω..θα σου πω μόνο ότι ο γιος μου είναι 23 μηνών (1 Απριλίου τον γέννησα)όπως ο δικός σου και θηλάζουμε ακόμα...Εμένα η περίοδος μου ήρθε 13 μήνες μετά τον τοκετό!Σκέφτομαι και εγώ να αποθηλάσω γιατί πιστεύω ότι 2 χρόνια είναι καλά.Πιο πολύ όμως για να μάθει να κοιμάται και με άλλον τρόπο.Μαζί μου μόνο θηλάζοντας κοιμάται!Δυστυχώς!Γιατί άνθρωπος είμαι και εγώ και θέλω κάποια στιγμή να βγω βράδυ και να πιω...Απο την άλλη όμως τον βλέπω και τον λυπάμαι..γιατί εμένα το ζητάει με "λύσσα".Νιώθω ότι το έχει ανάγκη ακόμα.Βέβαια εγώ εδώ και 2 μήνες του δίνω κανονικά γάλα πρωί και βράδυ αλλά πάλι θηλάζει...

o30Sp3.png

cZW4p3.png

απο τι λενε ο θηλασμος σε αυτη την ηληκια δεν προσφερει κατι.γνωστη μου η οποια το θηλαζε μεχρι αυτη την ηληκια ειχε προβλημα οταν θελησε να το κοψει.ειχε ερθει σπιτι μου κ την τραβουσε για να θηλασει.οχι επειδη ηθελε γαλα.απο τη στιγμη που ακομα δεν το αντιμετωπιζεις αυτο το προβλημα θα ηταν καλυτερο να σταματησεις.οτι αποφασισεις να το κανεις για σενα Κ ΟΧΙ για τους συγγενεις

NRNSp2.pngsMstp2.png

Διαφημίσεις

Το κάθε παιδάκι είναι διαφορετικό.Δεν πιστεύω πως ο θηλασμός δεν προσφέρει σε αυτήν την ηλικία αν το ψάξεις θα δεις πως δεν ισχύει αυτό.Από άλλη έχεις κάνει πολύ μέγαλο καλό στο παιδ΄ακι σου οπ΄οτε αφού θες να αποθηλάσεις γιατί δεν το κάνεις;

Θα σου πω και εγω τη γνωμη μου χωρίς να νομίζω πως είμαι η κατάλληλη να σε βοηθήσω.

Ο γιος μου θήλασε μέχρι 26 μηνών, αλλά αποθήλασε μόνος του. Δεν σκόπευα ποτέ να τον σταματήσω εγώ..μόνο τον νυχτερινό θηλασμό του έκοψα γιατί δεν άντεχα άλλο τα συχνά ξυπνήματα. Κατά τα άλλα έκανε ακριβώς το ίδιο πρόγραμμα με το δικό σου. Όταν ξυπνούσε θήλαζε, πριν και μετά τον μεσημεριανό ύπνο..και το βράδυ για να κοιμηθεί.

Από το περιβάλλον μου δεν ειχα ιδιαίτερη υποστήριξη, ακόμα και η μητέρα μου πίστευε πως το παρατραβάω..Αλλά το τι κάνουμε με το δικό μας παιδί είναι δική μας δουλειά, και αν τους αρέσει καλώς, αλλιώς..να κάνουν κιάλλα παιδιά και να τα κάνουν ότι θέλουν.

Πιστεύω πολύ στην πρωτοβουλία του παιδιού, και αυτό γιατί ενισχύει την ανεξαρτησία του. Και για να μην ανησυχείς για εναλλακτικούς τρόπους κοιμίσματος, θα σου πω τι έγινε με μας. Δεν έλειψα μέρα απο κοντά του, οπότε και εγώ μόλις είδα ότι αράιωνε κιάλλο τους θηλασμούς (πχ μερικές μέρες το μεσημέρι δεν ζητούσε καθόλου να θηλάσει για νανι) σκέφτηκα πως θα δω αν κοιμάται με μια απλή αγκαλιά, και σιγά σιγά αποκτήσαμε την συνήθεια να λέμε ή να διαβάζουμε ένα παραμμύθι, μαζί με λίγο θηλασμό, και τελικά μόνο παραμμύθι.. και μερικές φορες μόνο αγκαλιά.. ώσπου μέσα σε 2 μήνες δεν ζητούσε ούτε για βράδυ τόσο συχνά που κοιμόνταν μόνο με αγκαλιά και παραμμύθι.

Τώρα που θα γεννήσω ξέρω πως ο πατέρας μας μπορεί άνετα να τον κοιμήσει, ίσως τον πάρει περισσότερη ώρα αλλά όλα καλά.

Επίσης να σου πω πως κάποια εποχή εργαζόμουν και είχα κοπέλα, και ήταν πιο μικρός, 18 μηνών. Μια χαρά βρήκε τρόπο να τον κοιμίζει αυτή.. και μόλις με έβλεπε έτρεχε κοντά μου για θηλασμό..

Οπότε μην αγχώνεσαι, και αν θες να συνεχίσεις να θηλάζεις.. τότε κάντο και γράψτους όλους.

Όσον αφορά το αν θα σου τελειώσει το γάλα αν λείψεις 4-5 μέρες.. δεν είμαι ειδική.. απλά ξέρω πως στο στάδιο του

qHzbp2.png

dpwIp3.png

Ρίξε μια ματια σε αυτο:

http://www.perithilasmou.gr/articles/breastfeeding-basic-information/416-apogalaktismos.html

Απαντάει στο 1 στο 2 και στο 4 απο τα ερωτήματα σου.

1Xckp3.png

"ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει τη δική του άποψη, αρκεί να συμφωνεί με τη δική μου.."

Franz Kafka

Γεια σου!

Σ'αυτά που ρωτάς:

1. ΜΗΝ αποθηλάσεις λόγω πίεσης από το περιβάλλον σου, γιατί είναι σχεδόν σίγουρο ότι μόλις επιστρέψεις από τις διακοπές θα το μετανιώσεις. Αν θέλεις εσύ, τότε αλλάζει βέβαια το πράγμα.

2. Κι εγώ έλειψα 4 μέρες το καλοκαίρι και δεν υπήρξε πρόβλημα. Έβγαζα πρωί-βράδυ με το θήλαστρο και το έπινα. Μειώθηκε το γάλα, αλλά μετά ξαναυξήθηκε. Τα κορίτσια δεν ενοχλήθηκαν, μόνο η μεγάλη μου είπε ότι όσο έλειπα θήλαζε από την αγελάδα με το ποτήρι.

3. Περίοδος μου ήρθε πρώτη φορά μια μέρα πριν η μικρή κλείσει τα δύο.

Kαλησπέρα! Δεν έχω να πω κάτι από εμπειρία, καθώς θηλάζω 11 μήνες τώρα και συνεχίζω με πολύ χαρά. Θα ήθελα να συνεισφέρω στη συζήτηση αλλιώς. Προσωπικά, θα ήθελα να θέσω τα 2 χρόνια ως όριο , δηλαδή εως τότε να έχουμε αποθηλάσει, ή μάλλον για να το πω καλύτερα, επειδή δεν πιστεύω πως θα το κόψει μόνη της η μικρή μου, θα ήθελα να το σταματήσω γύρω στα 2. O Winnicott, τον οποίο θεωρώ ανεκτίμητο στην μελέτη της σχέσης μητέρας - βρέφους - νηπίου (και έχει γράψει υπέροχα κομμάτια για το θηλασμό) γράφει πως ο αποθηλασμός έχει να προσφέρει πολλά στο παιδί όταν προφανώς γίνει στην ώρα του , όχι πρόωρος, και από μία μαμά που θα είναι αποφασισμένη (όχι δηλαδή αβέβαιη γι αυτό που κάνει , για΄τι αυτό περνάει στο παιδι). Το αναφέρω , γιατί όποτε παρακολουθώ διαδικτυακή συζήτηση για το θηλασμό και τίθεται θέμα αποθηλασμόυ, οι μανούλες αφενός φέρονται σαν να είναι λίγο 'ταμπού' ο αποθηλασμός (μεταξύ θηλαζουσών πάντα), αφετέρου ποτέ δεν διάβασα από μαμά την παραπάνω άποψη. Θεωρώ πως είναι αντίθετη με το παραπάνω να αφήνουμε τα παιδιά να πάρουν πρωτοβουλία πότε θα κόψουν το θηλασμό. Κάτι τέτοιο μπορεί να έχει άλλωστε και ποικίλλα αποτελέσματα π.χ ένα παιδί το κόβει στους 14 μήνες, και άλλο στα 8 χρόνια (όπως σε ντοκυμαντέρ που παρακολούθησα). Δεν ξέρω, ήθελα απλά να το θέσω σαν προβληματισμό, μην πέσετε να με φάτε.

Διαφημίσεις

Δεν μπορεί να καθοριστεί αυτό! Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικος. Για ένα παιδί μπορεί να είναι πολλά τα 2 χρόνια και να θέλει να αποθηλάσει πολυ νωρίτερα ενώ γι άλλο να είναι λίγα! Γιατί πρέπει να θέσουμε ως ταβάνι τα 2 χρόνια; Δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό!

1Xckp3.png

"ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει τη δική του άποψη, αρκεί να συμφωνεί με τη δική μου.."

Franz Kafka

Σύμφωνα με αυτή την προσέγγιση (του Winiccot) η καλύτερη ηλικία είναι εκεί γύρω που το παιδί 'απομυθοποιεί' καταστάσεις, και αρχίζει να προσεγγίζει την πραγματικότητα. Ή όπως λένε άλλοι ψυχαναλυτές, όταν αφήνει την χώρα της απόλυτης ηδονής (αυτό που θέλω τώρα...) και αρχίζει να αναγνωρίζει και την πραγματικότητα. Π.χ διψάω τώρα, αλλά και να περιμένω ελάχιστα δεν πειράζει... Παράλληλα, αρχίζει να μπορεί να απολαύσει παραπάνω άλλα πράγματα. Παράδειγμα ωραίο σε αυτό δίνει με το φαγητό, ότι το παιδί στον αποθηλασμό, είναι σημαντικό να αισθάνεται μεγαλύτερη ελευθερία σε σχέση με τις τροφές που γεύεται - μεγαλύτερες ποσότητες και ποικιλία...

Έχεις δίκιο. Το όλο ζήτημα για μένα είναι το πότε είναι η ώρα; Πώς καθορίζεται αυτό;

miriki για μενα η ''ώρα έχει έρθει'' όταν ένας από τους δυο θελει να σταματησει ο θηλασμος.

Στη δική μας περίπτωση η ωρα ήρθε όταν η πρωτη κορουλα ήταν 2 ετων κ εγώ ήμουν έγκυος στη δεύτερη κ απλά δεν άντεχα :oops::oops::oops: να με πλησιάζει για να θηλάσει.

φίλη eger είχα λειψει κ εγώ υποχρεωτικά για αντιστοιχο διαστημα κ η κόρη μου (2 ετων σχεδον τοτε) όταν πήγε να θηλάσει, φανερα εκνευρισμένη μου λεει (χτυπώντας το στήθος); ΕΧΕΙ ΧΑΛΑΣΕΙΙΙΙΙΙ :D:D:D:D

D9kvp2.png?3X2batCM

Δεν μπορεί να καθοριστεί αυτό! Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικος. Για ένα παιδί μπορεί να είναι πολλά τα 2 χρόνια και να θέλει να αποθηλάσει πολυ νωρίτερα ενώ γι άλλο να είναι λίγα! Γιατί πρέπει να θέσουμε ως ταβάνι τα 2 χρόνια; Δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό!

Αν πηγαίνει σ' εμένα δεν το θέτω ταβάνι τα 2 χρόνια, λέω εγώ θα ήθελα να αποθηλάσω στα δύο (εγώ το δικό μου παιδί, το ξαναλέω) Από εκέι και πέρα ο προβληματισμός που θέτω παραπάνω είναι ότι σημαντικές ψυχαναλυτικές θεωρίες λένε πως το παιδί έχει να ωφεληθεί τα μέγιστα και από τον αποθηλασμό (προφανώς για λόγους ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης, οκ. τα αντισώματα τα πήρε πλέον) και μάλιστα όταν τον αποθηλασμό τον αποφασίζει και τον προωθεί η μητέρα. Με άλλα λόγια, δεν αφήνουμε το ίδιο να επιλέξει πότε και αν θα αποθηλάσει. Για λόγους που εξηγεί παρα πολύ ωραία, κι αν ενδιαφέρεστε μόλις έχω λίγο πιο πολύ χρόνο θα τους παραθέσω.

Μη μου την πέσουνε τίποτα ταλιμπάν του θηλασμού όμως τώρα γιατί δεν θα το αντέξω. Το μήνυμά μου δεν είναι εναντίον του θηλασμού - κι εγώ θηλάζω και θα συνεχίσω - ένα ζήτημα ως προς τον αποθηλασμό ήθελα να συζητήσω.

Διαφημίσεις

Υπάρχουν όμως και πολλοί σημαντικοί λόγοι να αφεθεί η πρωτοβουλία στο παιδι στο πότε θα αποθηλάσει. Όταν το παιδι λέει όχι στην μαμά λέει ναι στον εαυτό του. Γι αυτό και η Πατσουρου τονίζει ότι μετά το χρόνο δεν προσφέρεις, δεν αρνεισαι μέχρι το παιδι να μην έχει πια την ανάγκη να θηλαζει για να ξεπεράσει το στρες του.

1Xckp3.png

Franz Kafka

Υπάρχουν όμως και πολλοί σημαντικοί λόγοι να αφεθεί η πρωτοβουλία στο παιδι στο πότε θα αποθηλάσει. Όταν το παιδι λέει όχι στην μαμά λέει ναι στον εαυτό του. Γι αυτό και η Πατσουρου τονίζει ότι μετά το χρόνο δεν προσφέρεις, δεν αρνεισαι μέχρι το παιδι να μην έχει πια την ανάγκη να θηλαζει για να ξεπεράσει το στρες του.

Θα μ' ενδιέφερε να διαβάσω την Πατσούρου και ειδικά για το 'δεν αρνούμαι δεν προσφέρω', αλλά νομίζω τα βιβλία της είναι εξαντλημένα. Όχι? Μπορώ να βρω κάτι καπου αλλού?

Το βιβλίο στο οποίο αναφέρομαι (Winiccott -παιδίατρος, ψυχαναλυτής) είναι το

http://www.perizitito.gr/product.php?productid=115663&page=1. Έχει πολύ ωραία κομμάτια για το θηλασμό και γενικότερα για τον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού, τη σχέση μητέρας - βρέφους, κ.λ.π....

Πολύ ωραία συζήτηση και ναι Γιούπι συμφωνώ μαζί σου 100%.

Δε χωράει ούτε ντροπή, ούτε ταλιμπανισμός (:oops:) ούτε ενοχές σε αυτά τα θέματα.

Πραγματικά ο αποθηλασμός έχει πολλά καλά να προσφέρει στο παιδί, αρκεί να είναι έτοιμο το παιδί και να μη γίνει βίαια. Συνεπώς θεωρώ ότι οι δυο απόψεις που παρουσιάζονται εδώ ταυτίζονται (εκτός κι αν τα βλέπω έτσι γιατί εχμ με συμφέρει να νιώθω ότι κάνω το σωστό).

Μπορείς να βοηθήσεις και να ενθαρρύνεις το παιδί να αποθηλάσει, αλλά μπορείς ταυτόχρονα να το κάνεις αυτό σεβόμενο το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται. Με άλλα λόγια το βοηθάς να χτίσει την ετοιμότητά του και να πάρει εκείνο την απόφαση τελικά, ανάλογα και με το πόσο βιάζεσαι εσύ για τον οποιονδήποτε λόγο.

FLcUp3.png0BQfp3.png

Σύμφωνα με αυτή την προσέγγιση (του Winiccot) η καλύτερη ηλικία είναι εκεί γύρω που το παιδί 'απομυθοποιεί' καταστάσεις, και αρχίζει να προσεγγίζει την πραγματικότητα. Ή όπως λένε άλλοι ψυχαναλυτές, όταν αφήνει την χώρα της απόλυτης ηδονής (αυτό που θέλω τώρα...) και αρχίζει να αναγνωρίζει και την πραγματικότητα. Π.χ διψάω τώρα, αλλά και να περιμένω ελάχιστα δεν πειράζει... Παράλληλα, αρχίζει να μπορεί να απολαύσει παραπάνω άλλα πράγματα. Παράδειγμα ωραίο σε αυτό δίνει με το φαγητό, ότι το παιδί στον αποθηλασμό, είναι σημαντικό να αισθάνεται μεγαλύτερη ελευθερία σε σχέση με τις τροφές που γεύεται - μεγαλύτερες ποσότητες και ποικιλία...

Ακριβώς σε αυτά αποσκοπούν οι τεχνικές του αντιπερισπασμού, της ... χρονοκαθυστέρησης (σε λίγο μόλις πλύνω τα πιάτα), του μετρήματος και κυρίως του.... ακάθιστου ύμνου..... Τις τεχνικές αυτές αρχίζουμε να τις χρησιμοποιούμε μόλις δούμε ότι το παιδί μπαίνει σε αυτή τη φάση. Το πότε θα αποδώσουν βέβαια είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο ( :rolleyes:)

Για τη φίλη που ξεκίνησε το θέμα. Αν θέλεις να αποθηλάσεις φρόντισε να είναι για λόγους που εσύ η ίδια θεωρείς σημαντικούς. Κανένας δεν μπορεί, δεν έπιτρέπεται και δεν πρέπει να παρέμβει είναι πολύ προσωπικό αυτό το θέμα. Κοίτα κριτικά το παιδί σου και τον εαυτό σου και αξιολόγησε τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας. Αν σε τρομάζει ο δημόσιος θηλασμός νηπίου στην Ελλάδα, πάρε με τηλέφωνο να έρθω να θηλάσουμε μαζί ;)

FLcUp3.png0BQfp3.png

Πολύ ωραία συζήτηση και ναι Γιούπι συμφωνώ μαζί σου 100%.

Δε χωράει ούτε ντροπή, ούτε ταλιμπανισμός (:oops:) ούτε ενοχές σε αυτά τα θέματα.

Πραγματικά ο αποθηλασμός έχει πολλά καλά να προσφέρει στο παιδί, αρκεί να είναι έτοιμο το παιδί και να μη γίνει βίαια. Συνεπώς θεωρώ ότι οι δυο απόψεις που παρουσιάζονται εδώ ταυτίζονται (εκτός κι αν τα βλέπω έτσι γιατί εχμ με συμφέρει να νιώθω ότι κάνω το σωστό).

Μπορείς να βοηθήσεις και να ενθαρρύνεις το παιδί να αποθηλάσει, αλλά μπορείς ταυτόχρονα να το κάνεις αυτό σεβόμενο το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται. Με άλλα λόγια το βοηθάς να χτίσει την ετοιμότητά του και να πάρει εκείνο την απόφαση τελικά, ανάλογα και με το πόσο βιάζεσαι εσύ για τον οποιονδήποτε λόγο.

Συμφωνω!

1Xckp3.png

Franz Kafka

Συμφωνώ απολύτως!

Αν θέλεις να αποθηλάσεις φρόντισε να είναι για λόγους που εσύ η ίδια θεωρείς σημαντικούς. Κανένας δεν μπορεί, δεν έπιτρέπεται και δεν πρέπει να παρέμβει είναι πολύ προσωπικό αυτό το θέμα. Κοίτα κριτικά το παιδί σου και τον εαυτό σου και αξιολόγησε τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας. Αν σε τρομάζει ο δημόσιος θηλασμός νηπίου στην Ελλάδα, πάρε με τηλέφωνο να έρθω να θηλάσουμε μαζί

Και μ' αυτό επίσης!

Θα μ' ενδιέφερε να διαβάσω την Πατσούρου και ειδικά για το 'δεν αρνούμαι δεν προσφέρω', αλλά νομίζω τα βιβλία της είναι εξαντλημένα. Όχι? Μπορώ να βρω κάτι καπου αλλού?

Το βιβλίο στο οποίο αναφέρομαι (Winiccott -παιδίατρος, ψυχαναλυτής) είναι το

http://www.perizitito.gr/product.php?productid=115663&page=1. Έχει πολύ ωραία κομμάτια για το θηλασμό και γενικότερα για τον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού, τη σχέση μητέρας - βρέφους, κ.λ.π....

Το βιβλίο ειναι εξαντλημενο δυστυχώς και η νύφη μου που γεννάει σε 2 μήνες το περιμένει πως και πως! Το εμπλουτίζει με αληθινές ιστορίες και θα το ξαναεκδοσει. Την πρώτη φορα οι εκδότες της το πήραν απο τα χέρια και πάλι έτσι βλέπω να γίνεται!

1Xckp3.png

Franz Kafka

Nina-Nana εχουμε συνομήλικα μπεμπάκια! άσχετο συγνώμμη...

Ναι! :mrgreen: πλάκα έχουν σε αυτήν την ηλικία!

1Xckp3.png

Franz Kafka