Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Διατροφη 5χρονου

Recommended Posts

Θα ηθελα τα φωτα σας για κατι που με εχει αγχωσει παρα πολυ και ειμαι συνεχως με νευρα και φοβαμαι θα χασω τη μπαλα.

Ο γιος μου ειναι ενα γεροδεμενο παιδι.Δε δειχνει χοντρος αλλα ειναι γεροδεμενος.Ειναι 1,18 και 26 κιλα(αρκετα).

Μιλουσαμε με τον παιδιατρο πριν λιγο καιρο και μου ειπε πως φταινε σε ενα βαθμο και τα 4-5 γαλατα που πινει κατα τη διαρκεια της νυχτας.

Το θεμα ομως τωρα εχει ως εξης.Τον εχει πιασει μια απιστευτη λαιμαργια κυριως οταν ειναι σπιτι...ειναι συνεχεια μπροστα στο ψυγειο ή ψαχνει τα ντουλαπια.

τρωει γιαουρτια,γαλατα,φρουτα,μπισκοτα,το μεσημεριανο του,πινει χυμους...τρωει τα κριτσινια μου(διαιτης)...γενικα μολις τελειωσει αυτο που τρωει ή πινει σε 5 λεπτα θελει κατι αλλο.και το χειροτερο μου;;;ετσι και υπαρχει σπιτι ψωμι του τοστ και κετσαπ θα φαει απανωτα 3-4 σαντουιτς με σκετο ψωμι και κετσαπ.Αφου εφτασα να μην παιρνω τιποτα για να μην τα βλεπει και τρωει..και τελικα βρισκει κατι αλλο.Μπορει οντως να πειναει τοσο;

Εχω αγχωθει διοτι τον βλεπω οτι αρχισε να παιρνει βαρος...του μιλαω και του εξηγω οτι δεν ειναι καλο να τρωει συνεχεια και οτι δε θα μπορει αν παιζει ανετα με τοσο φουσκωμενη κοιλιτσα και εκεινος απαντα "μου αρεσει αν ειναι μεγαλη η κοιλιτσα μου,μην ανησυχεις θα κανω κακα και θα ξεφουσκωσει"...εχει τοσο λαθος αντιληψη για τη διατροφη και δεν μπορω να καταλαβω πως του βγηκε ετσι...αφου ο αντρας μου εχει παλλινδρομηση και τρωει ελαχιστα και υγειινα,εγω επισης...η Βαλια ειναι ολιγοφαγη(με προτιμηση στα φρουτα και τα λαχανικα)...τι εγινε λοιπον;

Ενδεικτικα

Τις μερες που ειναι στο σχολειο :ξυπναει και πινει 250γρ γαλα.Παει σχολειο και εκει ή θα φαει λιγα κορνφλειξ σκετα ή κανα μπισκοτο ή λιγο κεικ(οταν εχουν αυτα...μπορει να μη φαει και τιποτα).Για 10ατιανο θα φαει φρουτο και στο μεσημεριανο δεν τρωει τιποτα αλλο εκτος απο ψωμι ή μακαρονια με κιμα ή ντοματα απο τη σαλατα....Ε μετα που μαζευομαστε πειναει και τρωει μεριδα ενηλικα συνοδευομενο με ντοματα και ψωμακι....μετα θελει παλι φρουτο...μετα χυμο..μετα γαλα για να κοιμηθει (αν και σπανια κοιμαται) και μετα αρχιζει καθε λιγο και λιγακι επιδρομη...να γιαουρτι...να σοκολατοειδη(αν ειναι στον παππου)..γενικα ολο κατι ψαχνει...τελος γαλα για υπνο και σε ολη τη διαρκεια της νυχτας ζηταει γαλα καθε 2 ωρες...αλλα πια του το κανουμε νερο...50γρ γαλα και 200 νερο....

Ελα σου ομως που το Σαββατοκυριακο δενε χει σχολειο και συνεχεια μασουλαει κατι...

Εχω αγανακτησει...πως θα του το κοψω....ακομη και τα φαγητα της Βαλιας τρωει απο τα χερια της...

Και τελος ετσι και παμε βολτα γινετε χαμος για να παρει τσιχλες-γλιφιτζουρια-καραμελες-γαριδακια-πατατακια κτλ διοτι επειδη δεν παιρνω σπιτι τον πιανει λυσσα και θελει οπωςσδηποτε κατι....

Δεν θελω να γινει παχυσαρκος...αλλα πως να τον περιορισω;;;

και να προσθεσω

ο Μιχαλης ειναι ενα υπερκινιτικο παιδι και μπορει να κανει παρα πολλα πραγματα ,να τα σταματα να πηγαινει τρεχοντας για νερο στην κουζινα και τσουπ να ανοιγει το ψυγειο...παλιοτερα ηταν οπως λες...ξαφνικα εγινε αυτος ο πανικος για φαγητο!Αρχισε πριν περιπου 2 εβδομαδες και συμπεριφερετε λες και αν δεν φαει ολα τα γιαουρτακια που εχει το ψυγειο,ή αν δεν πιειε ολη τον χυμο,καποιος αλλος θα τα φαει...σας λεω σημερα ειχε στα χερια του 4 μπισκοτα πτι μπερ...και η Βαλια 2...εφαγε γρηγορα γρηγορα τα δικα του και πηρε και της αδερφης του (αφου τα ζητησε και εκεινη του τα εδωσε)...και μολις του ειπα γιατι τα πηρε μου απαντησε "αφου δεν τα ηθελε"....

Υλικα του τοστ δεν ξαναπηρα γιατι ετρωγε ολες τις φετες παριζας αμεσως μολις εμπαιναν σπιτι και δεν υπηρχε τιποτα για δευτερη μερα...και τοτε αρχισε το σαντουιτς με κετσαπ...μιλαμε δεν τον προλαβαινω!του δινω φρουτα...παραπονιετε οτι του βαζω λιγο...εφαγε χθες μονοκοπανιας μισο πεπονι και παραπονεθηκε που εφαγε μια φετα ο πατερας του και δεν του το εδωσα....

Προσπαθω να εχω στο ψυγειο πλεον ενα χυμο,ενα γιαουρτακι,κτλ και μολις τελειωσει αυτο το ενα κλαει που δεν του δινω κιαλλο....

Περναμε φαση;Πειναει οντως τοσο πολυ;Γιατι ετσι ξαφνικα τετοιος πανικος για το φαγητο;

Καμια ιδεα;

.png.png

Διαφημίσεις

η γνώμη μου (χωρίς να είμαι γιατρός ή διατροφολόγος)

είναι να του δώσεις

απο

παξιμάδια, φρούτα, τυρί κανονικό (όχι άπαχο), γιαούρτι,

όσο θέλει.....όποτε θέλει.... να έχεις ΄10 στο ψυγείο, και αν θέλει να μπορεί να φάει και τα 10. και να του το πείς.

τα άλλα, (αφού έτσι και αλλιώς δεν τα τρώτε οι υπόλοιποι και τόσο)

βγάλε τα απο το σπίτι με κάποιο τρόπο.

κλείδωσέ τα σε ψηλά ράφια πχ. καλύτερα να μην τα έχεις καθόλου όμως γιατί θα βρεί τρόπο να σκαρφαλώσει (επικίνδυνο).

το να αισθάνεται ότι θέλει κάτι και δεν του το δίνεις αυτό είναι που οδηγεί αργότερα στην παχυσαρκία επειδή σαν παιδί δεν έχει συνηθίσει να ελέγχει απο μόνο του την πείνα και το πότε χορταίνει.

Ο στόχος σου δηλαδή είναι αυτό.

αλλά πρέπει να τον αφήσεις να διαλέγει εκείνος την ποσότητα και το πότε....

να διαλέγει απο τα φαγητά που γράφω πιό πάνω...,

τα άλλα φυσικά και θα τα οριοθετείς κάπως (δίνε του παραπάνω μια φορά αν σου ζητήσει, αλλά όχι και άλλες 3 μερίδες)

δεν θα του λές ότι δεν κάνει.

θα λές απλά ότι δεν έχει άλλο.

ρώτα τον αν θέλει μήπως περισσότερα φαγητά το πρωι - μιάς και ίσως για αυτό πεινάει αργά τόσο, επειδή το πρωι καίει πολλές θερμίδες και η καμπύλη της πείνας ανεβαίνει κάθετα όσο είναι πιό αργά το βράδυ...

έχεις ψάξει καθόλου πόσες θερμίδες θα έπρεπε να τρώει κάθε μέρα, σύμφωνα με τις ώρες που κινείται και το βάρος και το ύψος και την ηλικία του?

ίσως εκπλαγείς με το ποσό που ίσως θα είναι καλό να τρώει....?

οπωσδήποτε, κόψε το καθημερινό άσπρο ψωμί, και τα κέικ,(πες στο σχολείο να μη δίνουν μπισκότα και κεικ κάθε μέρα) και δίνε υδατάνθρακες που είναι πιό πολύ πλούσιοι σε φυτικές ίνες. πατάτες με λίγη φλούδα ψητές, ρύζι κτλ. έτσι ώστε να χορταίνει για περισσότερη ώρα.

παστέλλι δίνε του πχ...

να σου πώ την δική μου ιστορία?

απο τότε που θυμάμαι,

ξύπναγα νωρίτερα απο όλους και πήγαινα και άδειαζα το βάζο που είχε τα φυστίκια αιγίνης που ήταν για μεγάλους.

ήμουν σε ηλικία δημοτικού τώρα δεν θυμάμαι πόσο, αλλά άνοιγα 10-20, και τα έβαζα με μιας στο στόμα μου.... ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΛΑΙΜΑΡΓΙΑ.

η μητέρα μου μονίμως μου έλεγε τι πάχαινε, όταν έβαζα βούτυρο στο ψωμί, μου έλεγε ότι βάζω πολύ, ότι τρώω γρήγορα... έτρωγα μονίμως απο το φαγητό της αδερφής μου.

τελικά εγώ σαν έφηβη είχα τεράστια άγχη και έκανα 5 χρόνια στην Γερμανία που έμεινα μόνη μου μακριά απο την επιρροή αυτή, να νιώσω ισοροπία στον τρόπο που έτρωγα. ......

πρίν απο αυτό, όσο έμενα μαζί τους, είχα κάνει δίαιτα 600 θερμίδων για μισό χρόνο (.......)... όταν πήγα γερμανία, έτρωγα για πρωινό τρείς τεράστιες φέτες γερμανικού ψωμιού με τίγκα βούτυρο και μαρμελάδα :) και πήγα 70 κιλά, (σε 1,70)

κάτι που ανακάλυψα αργότερα ήταν ότι η μητέρα μου επειδή έκανε μονίμως δίαιτες, (αλλά δεν κατάφερνε να χάσει κιλά, και βασανιζόταν τρομερά........) μαγείρευε πάντα με ελάχιστο λάδι.

έτσι πάντα πεινούσα!! και τώρα όποτε πηγαίνω σπίτι τους πεινάω μετά απο 2 ώρες επειδή τα φαγητά είναι όλα χαμηλής θερμιδικής αξίας....!!

τυχαίνει να έχω πολύ γρήγορο μεταβολισμό, τρώω σχεδόν τα ίδια με τον σύντροφό μου που είναι 1.80 και 90 κιλά!!!

αν είχα μεταβολισμό άλλο, θα ήμουν 150 κιλά!!!

μην τον περιορίζεις λοιπόν. :wink: στα πράγματα που είναι υγειινά!

γενικώς μην τον αγχώνεις για αυτό το θέμα - απλώς μην τα έχεις τα ανθυγειινά στο σπίτι. και 3 φέτες ψωμί με μερέντα να φάει, δεν χάλασε ο κόσμος.

δώσε τις για πρωινό καλύτερα απο ότι το βράδυ.

...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ..

(If You Wanna Make The World A Better Place)

Take A Look At Yourself And Then Make A Change

R.I.P. Michael Jackson.

Μαρια ευχαριστω!

Διαβασα προσεκτικα αυτα που γραφεις και ...(με κουραζουν τα quote-συγνωμη)

1)πως μπορω να δω τι θερμιδικη ποσοτητα πρεπει να καταναλωνει καθημερινα;

2)το βραδινο γαλα δεν ειναι κατι προσωρινο.Ειναι μια συνηθεια που εχει απο περιπου ενος ετους.Ο παιδιατρος μας ειπε πως οσο ζηταει γαλα να του δινουμε και αν παραγινει(οπως τωρα) να του το κανουμε ελαφρυ.Ο ιδιος στο γαλα δε δινει περιορισμο(εξαλου δεν βαζει ουτε ζαχαρη ουτε τιποτα προσθετω.Σκετο γαλα)

3)στο σχολειο το πρωινο ειναι γαλα και μια φορα την εβδομαδα συνοδευετε με μπισκοτα ,και αλλη μια αντι για γαλα ειναι κεικ.Δεν ειναι μονιμο.Ειναι πολυ προσεκτικοι στη διατροφη.Και στο Μιχαλη επειδη δεν ετρωγε ΤΙΠΟΤΑ αποφασισαν να του δινουν σκετα κορνφλειξ ή φρουτα που ετρωγε.

4)απο γιαουρτια τρωει danonito και junior ή fun-fun,δηλαδη επιδορπια γιαουρτιου και αμα εχουν και σοκολατακια ακομη καλυτερα...ασπρο γιαουρτι δεν τρωει...γιαυτο το λογο και δεν θελω να τρωει 3-4 γιαουρτια την ημερα.

5)πατατες ψητες με τιποτα.Ρυζι επισης.Μονο τηγανιτες θελει....

Αλλα οσο ετρωγε μια μεριδα δεν ανησυχουσα...

Εμενα με εχει προβληματισει αυτη η μανια που απεκτησε με το φαγητο και ξαφνικα...και δεν ξερω πως να το χειριστω διοτι βλεπω πως νιωθει οτι οσο περισσοτερο τρωει τοσο μεγαλυτερος θα γινει και προσπαθω να του εξηγησω και αυτος πεισμωνει!

.png.png

μην προσπαθείς να του το εξηγήσεις... δεν μπορεί ακόμα να καταλάβει ...

θα μπορέσω αύριο να ψάξω για τις θερμίδες...... calories how many per day child ίσως με αυτές τις λέξεις να βγάλει κάτι το google, για δές...

R.I.P. Michael Jackson.

Βίκυ, μήπως η συμπεριφορά του παιδιού οφείλεται σε ζήλεια; Μήπως δηλαδή όλη αυτή η βιασύνη πηγάζει από την επιθυμία να προλάβει ο ίδιος να φάει και όχι η αδερφή του; Και μήπως έτσι σας τεστάρει κιόλας, πώς θα τον αντιμετωπίσετε ας πούμε όταν τρώει τα μπισκότα της αδερφής του;;; Εγώ πάντως αυτό σκέφτηκα διαβάζοντας το πρόβλημα, ότι δηλαδή κρύβει κάτι ψυχολογικό στο βάθος. Δε μου φαίνεται λογικό ένα παιδάκι 5 χρονών να σκέφτεται συνεχώς το φαγητό!

Επειδή κι εγώ έχω πρόβλημα με τη Βίκυ μου (είναι παιδί που τρώει καλά αλλά μόνο ό,τι της αρέσει, έχει μονίμως στομαχάκι, το οποίο της πέφτει μόνο όταν αρρωσταίνει! ), αποφεύγω οτιδήποτε παχυντικό ή αμφίβολης διατροφικής αξίας στο σπίτι. ΟΥΤΕ ΕΠΙΔΟΡΠΙΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ! ΟΥΤΕ ΠΑΡΙΖΑ! Μόνο όταν πάμε μαζί στο Σ/Μ μπορεί να της πάρω κανένα γιαουρτάκι προκειμένου να γλιτώσω τα χειρότερα (σοκολάτες κλπ) Όχι πως δεν τρώει και τέτοια βέβαια, φροντίζει ο μπαμπάς της και οι παππουδογιαγιάδες :(

Διαφημίσεις

Α και συμφωνώ με τη Μαρία στο εξής: ό,τι κάνεις δε θα το κάνεις απαγορευτικά, γιατί θα του γίνει απωθημένο κι αντε να ξεμπερδέψεις μετά... Δε θα φας σοκολάτα, γιατί δεν έχουμε, όχι γιατί δεν πρέπει (μια στις τόσες θα του λες και τους κινδύνους της κακής διατροφής, αλλά όχι τόσο συχνά ώστε να αισθάνεται ότι καταπιέζεται). το προηγούμενο δεν ξέρω βέβαια αν είναι σωστό, πάντως εγώ κρίνω από τον εαυτό μου : οι γονείς μου απαγόρευαν δια ροπάλου τα γαριδάκια και τα πατατάκια όταν ήμουν μικρή, το αποτέλεσμα: φοιτήτρια τα έτρωγα για μεσημεριανό :? και εδώ που τα λέμε έφτασα 26 χρονών για να απεξαρτηθώ από αυτά :oops:

Βίκυ, μήπως η συμπεριφορά του παιδιού οφείλεται σε ζήλεια; Μήπως δηλαδή όλη αυτή η βιασύνη πηγάζει από την επιθυμία να προλάβει ο ίδιος να φάει και όχι η αδερφή του; :(

δεν δειχνει να ειναι αυτο...διοτι δεν εχει τις ιδιες προτιμησεις με την αδερφη του...μακαρι να ετρωγε τα λαχανικα της!!!Αυτο με τα μπισκοτα το εκανε γιατι δεν εβρισκε που ηταν τα αλλα μπισκοτα.

Επισης εχει πολυ καλη σχεση εμ την αδερφη του.Τη φαση της ζηλειας την περασαμε μολις ξεκινησε να περπατα η μικρη...τωρα ειναι φιλαρακια..συνεχεια μαζι και μοιραζοντε τα παντα.

Τελοσπαντων εμεις σταματησαμε να του λεμε κατι.Εχω εξαφανισει απο το ψυγειο-ντουλαπια οτι υπηρχε σε ποσοτητες.Πχ εχω ενα χυμο στο ψυγειο και οχι την 6αδα που αγορασα.Δεν πηρα γιαουρτακια,κτλ και ετσι χθες κινηθηκε πιο ηρεμα το θεμα διοτι δεν εβρισκε κατι και μετα αδιαφορουσε...ημασατνα και ολη μερα στη γυρα και ειχε αλλα ενδιαφεροντα.Καταχρηση εκανε σε χυμους που ηπιε 2 εκτος σπιτιου και ενα το πρωι στο σπιτι.

Θα συνεχισω ετσι και βλεπουμε!

.png.png

Vicky μήπως το κάνει όταν βαριέται δηλ. είναι στο σπίτι πολλές ώρες χωρίς να κάνει κάτι? Αυτό το έκανε και το κάνει η μεγάλη μου κόρη και πλέον μου το λέει ότι τρώω γιατί βαριέμαι και δεν έχω τι κάνω.....

Vicky μήπως το κάνει όταν βαριέται δηλ. είναι στο σπίτι πολλές ώρες χωρίς να κάνει κάτι? Αυτό το έκανε και το κάνει η μεγάλη μου κόρη και πλέον μου το λέει ότι τρώω γιατί βαριέμαι και δεν έχω τι κάνω.....

Ναι μωρέ, μάλλον από βαρεμάρα θα το κάνει, φάση είναι και θα περάσει... μην ανησυχείς :)

α, ρε Vicky!!! Εγω έχω το αντίθετο πρόβλημα!!! Δεν τρωει πολύ - βαριέται να φάει μερικές φορές - και είναι τόσο αδύνατος!!!!

Διαφημίσεις

Κι εγώ το ίδιο και οι δύο πολύ αδύνατες και λιγοφάγανες. ΔΥΣΚΟΛΕΣ. Βαριούνται να φάνε για να μη χάσουν το παιχνίδι. Και ειδικά όταν πάμε κάπου αλλού πχ εκδρομή ταξίδι διακοπές είναι τα χειρότερα το ενδιαφερόν τους είναι στο να δούνε να εξερευνήσουν να χορτάσουν να παίξουν και το φαγητό είναι σα να τους αποσπά από όλα αυτά... και δεν το θέλουν καθόλου.

Βέβαια τρώνε μόνο στο τραπέζι της κουζίνας, δεν αγοράζω γαριδάκια σοκολάτες κλπ γιατί σοκολάτες παρόλο που είναι λιτοδίαιτες όταν βρίσκουν θα τις φάνε. Άρα τους δίνω με πολύ μέτρο παρόλο που είναι αδύνατες. Δεν τους αντικαθηστώ γεύματα με σοκολάτα γαριδάκια κλπ που κανονικά θα τα τρώγανε. Αν δεν θέλουν αυτά που τους δίνω προτιμώ να μη φάνε τίποτα. Ή το πολύ να πιούνε ένα γάλα. Σοκολάτα γαριδάκια παγωτά μπισκότα θα φάνε κάποιο απόγευμα μετά το φαγητό τους σαν μια μικρή έκπληξη που τους κάνω (όχι κάθε μέρα). Και θα έχω πάρει 2 μερίδες μόνο για εκείνη τη μέρα. Δε θα υπάρχουν σε αφθονία στα ντουλάπια. Ή αν φέρει ο παππούς (σπάνια) ή σε κάποιο πάρτυ.

Πιστεύω ότι στο σπίτι δεν πρέπει να βρίσκει μπισκότα καραμέλες σοκολάτες χυμούς. Δε θα είναι κάτι απαγορευμένο, αλλά θα υπάρχουν στο σπίτι συγκεκριμένες ημέρες και σε μικρή ποσότητα. Συμφωνώ ότι θα πρέπει να επιλέγει την ποσόττητα που θέλει μικρή η μεγάλη και το ωράριο που θα τρώει, αλλά σε υγιηνές επιλογές. Φρούτα, γάλα, τυρί, κλπ. Χυμό φυσικό και όχι έτοιμο.

Επίσης.. θα έλεγα ότι θα πρέπει στο σπίτι να υπάρχουν ώρες φαγητού που κάθονται και τρώνε όλοι στο τραπέζι και όχι ενδιάμεσα μασουλήματα.

Μάλλον για να τα αποφύγεις τα ενδιάμεσα θα πρέπει να τον απασχολείς με άλλα πιο ενδιαφέρονται πράγματα για να μη βαριέται.

Επίσης όταν τρώει μάθε του να κάθεται στο τραπέζι και όχι πχ να τρώει και να παίζει ταυτόχρονα, ή να τρώει και να βλέπει τηλεόραση κλπ Έτσι.. θα πρέπει να κάθεται συγκεκριμένη ώρα σε συγκεκριμένο χώρο για να φάει.

Πάντως δε θα απέκλεια και το ψυχολογικό, να προσπαθεί δηλαδή με αυτό τον τρόπο να τραβήξει για κάποιο λόγο την προσοχή σας.

Μίλησε του για την υγιηνή διατροφή σε άσχετες φάσεις διαβάστε σχετικά παραμύθια και γράψτον σε κάποιο άθλημα.

. Χυμό φυσικό και όχι έτοιμο.

.

Μα ο φυσικος του αρεσει...ετοιμοι χυμοι ειναι λυση του καλοκαιριου και κυριως οταν δεν εχω πορτοκαλια....με το Μιχαλη κρυβουμε τα πορτοκαλια.Πινει χυμο απο τουλαχιστον 6 πορτοκαλια την ημερα το χειμωνα..ε.χουμε φτασει σε σημειο να κανει διαροιες απο τα πολλα πορτοκαλια και ετσι εμφανιζα μονο λιγα τη φορα.

Τρελενεται για χυμο και γαλα αυτο το παιδι....

Τελοσπαντων μπορει να ειναι οντως και βαρεμαρας...απο χθες ειναι λιγο καλυτερα τα πραγματα...

.png.png

το γάλα είναι αυτό που κάνει την ζημιά.

Πρέπει να του το κόψεις.

Τι λέω τώρα? Το ιδια πρόβλημα και εγω με την μικρή μου που έχει λατρεία στο γάλα. Στην αρχη της έδινα όσο ήθελε (σχεδόν ένα λίτρο την ημέρα σε ηλικία δύο χρονών) ΗΤΑΝ ΛΑΘΟΣ!

Ο παιδίατρος με προέτρεψε να το κόψω και να περιοριστώ σε δύο ποτήρια την ημέρα και αν δεν τα καταφέρναμε θα προχωρούσαμε σε εξετάσεις γιατί κάτι έλειπε από τον οργανισμό του παιδιού και το έβρισκε στο γάλα. Δεν θυμαμαι τώρα ακριβώς τι ήταν. Συζήτησε το με τον γιατρό σου.

Εμείς φτάσαμε σε σημείο να κλαίω μέσα στην νύχτα για το γάλα αλλά δεν της δώσαμε. Σε πέντε μέρες το περιορίσαμε σε δύο ποτήρια και στην επόμενη επίσκεψη της μιλησε ο ίδιος και της είπε ένα ποτήρι μόνο την φορά. Και τώρα το επαναλαμβάνει η ίδια κάθε φορά που ίσως θελήσει λίγο περισσότερο.

g07Lp2.png

το γάλα είναι αυτό που κάνει την ζημιά.

Πρέπει να του το κόψεις.

Τι λέω τώρα? Το ιδια πρόβλημα και εγω με την μικρή μου που έχει λατρεία στο γάλα. Στην αρχη της έδινα όσο ήθελε (σχεδόν ένα λίτρο την ημέρα σε ηλικία δύο χρονών) ΗΤΑΝ ΛΑΘΟΣ!

Ο παιδίατρος με προέτρεψε να το κόψω και να περιοριστώ σε δύο ποτήρια την ημέρα και αν δεν τα καταφέρναμε θα προχωρούσαμε σε εξετάσεις γιατί κάτι έλειπε από τον οργανισμό του παιδιού και το έβρισκε στο γάλα. Δεν θυμαμαι τώρα ακριβώς τι ήταν. Συζήτησε το με τον γιατρό σου.

Εμείς φτάσαμε σε σημείο να κλαίω μέσα στην νύχτα για το γάλα αλλά δεν της δώσαμε. Σε πέντε μέρες το περιορίσαμε σε δύο ποτήρια και στην επόμενη επίσκεψη της μιλησε ο ίδιος και της είπε ένα ποτήρι μόνο την φορά. Και τώρα το επαναλαμβάνει η ίδια κάθε φορά που ίσως θελήσει λίγο περισσότερο.

Αυτό με το γάλα το έχω ξανακούσει, αλλά δεν μπορώ βρε κορίτσια να καταλάβω γιατί είναι κακό να πίνουν πολύ γάλα! Δηλαδή σε τι τους κάνει κακό;;; :roll: Θυμάμαι μια φορά πήγα να πάρω τη μικρή από τον παιδικό και έτυχε να είναι μια μαμά ή γιαγιά δεν κατάλαβα που έκανε παρατήρηση στην δασκάλα του μωρού της (πρέπει να ήταν περίπου ενός ή και λιγότερο) που του έδινε γάλα. Γιατί, έλεγε, δεν πρέπει τα παιδιά εφόσον τρώνε φαγήτο να πίνουν γάλα, καθώς με αυτό αντικαθιστούν τα διατροφικά στοιχεία που θα έπαιρναν από τις τροφές! Μου ακούστηκε πάρα πολύ κουφό!!! Πάλι, δεν ξέρω ... :?

Βίκυ, πώς τα έχεις εκπαιδεύσει και τα δύο να τρώνε τόσο υγιεινα; Άκου 6 πορτοκάλια!!! Εμένα ρε γμτ δεν τρώει καθόλου φρούτα ούτε λαχανικά η μεγάλη... κι αν πεις για πρότυπα, εγώ τα ταράζω τα φρούτα και επιδεικτικά μάλιστα μπροστά της ... αλλά αυτή ... χαμπάρι! :cry:

Ασε rosi και η δικιά μου το ίδιο με τα φρούτα καμία σχέση, τα τρώει μόνο αν είναι έτοιμα καθαρισμένα και μιλάμε για 14 χρονών, μόνο τώρα που φτιάχνω της μπέμπας φρουτόκρεμα τρώει και αυτή την υπόλοιπη, δεν με έφτανε το ένα μωρό έχω και το μεγάλο μωρό :lol::lol::lol::lol:

Διαφημίσεις

Δεν ξερω αν τους εμαθα εγω να τρωνε υγιεινα...αλλα φρουτα και λαχανικα και γω τρωω πολλα οποτε επειδη υπηρχαν στοσ πιτι ηταν πιο ευκολο.

Μια διευκρινηση.Ο Μιχαλης μπορει να τρωει φρουτα και αν τρελενεται με τους χυμους αλλα ως εκει.Ειναι κρεαοτοφαγος σε σημειο αηδιας και προτιμαει κυριως τηγανικα.Με βαρια καρδια θα φαει μοσχαρι κοκκινιστο ή καμια ψητη μπριζολα.

Η κορη μου τωρα ειναι πιο καλοφαγη...αλλα ειναι ακομη και μικρη.δεν ξερω αν θα μου βγαλει κατι αλλο στην πορεια.

.png.png

Ασε rosi και η δικιά μου το ίδιο με τα φρούτα καμία σχέση, τα τρώει μόνο αν είναι έτοιμα καθαρισμένα και μιλάμε για 14 χρονών, μόνο τώρα που φτιάχνω της μπέμπας φρουτόκρεμα τρώει και αυτή την υπόλοιπη, δεν με έφτανε το ένα μωρό έχω και το μεγάλο μωρό :lol::lol::lol::lol:

:lol::lol::lol: είδες τι σου κάνει η ζήλεια, έ;;;

Κάνε και συ μια γαβάθα φρουτόκρεμα να τρώτε όλοι από εκεί :D

Αυτό κάνω rosi μου και έχει πολλή πλάκα το μωρό φρουτόκρεμα για η γαϊδάρα :lol::lol::lol::lol: φρουτόκρεμα, σήμερα μας είπε ο παιδίατρος να ξεκινήσουμε χορτόσουπα και κρεατόσουπα κάτσε να δεις που και από αυτά θα τρώει :lol::lol::lol::lol::lol:

• 2 weeks later...

Ο Μιχαλης απο χθες εχει φαρυγγιτιδα-λαριγγιτιδα.Ετσι πηγαμε στον παιδιατρο και καναμε και μια ωραια συζητηση για το επιμαχο θεμα η οποια με ηρεμησε αρκετα.

Τον ζυγισε και τον μετρησε.Ειναι περιπου 26 κιλα(με παπουτσια) και υψος 1,20 !!!!!

Βγαζει και τους πινακες του και λεει "κοιτα να δεις Βικυ.Κακως σε εχει πιασει πανικος με το βαρος του παιδιου διοτι ναι μεν ειναι υπερβαρος για 5χρονο αλλα για το υψος του ειναι κανονικος.Δηλαδη δεν ειναι καν μεσα στις κλιμακες της ηλικιας του.Ειναι μεσα στις κλιμακες των ανω 7 ετων και σε βαρος και σε υψος.Η πληρη αναλογια υψους-βαρους βαση πινακα ειναι 25 κιλα και αυτος ειναι 26.Ενα κιλο πανω δεν ειναι και τιποτα σπουδαιο.Αυτο που πρεπει να καταλαβεις ειναι οτι και οι θερμιδικες του αναγκες πανε αναλογα.Δεν μπορει να τρωει το ιδιο με ενα μικροσωμο παιδι απλα επειδη εχουν την ιδια ηλικια.Το πιο πιθανο ειναι οντως να πειναει συχνα και αυτο γιατι αναπτυσετε γρηγορα(πηρε 3 εκ σε 2 μηνες)".

Γνωμη του ειναι να συνεχισω να μην εχω σπιτι πειρασμους,να σεβομαι την επιθυμια του για φαγητο και να την καλυπτω με φρουτα-λαχανικα-γιαουρτι-τυρι-ψωμι και υγιεινα φαγητα,να μην του δινω βαρινο φαγητο αν δεν το ζηταει και οσο για τα βραδινα γαλατα να μην το βαλω σε διαδικασια αν το κοψει γιατι ειναι ρισκο να αρνηθει εντελως το γαλα.Οσο ζηταει γαλα να του το δινω.Ακομη και μεσα στη μερα.Ενα ποτηρι γαλα ειναι σαφως καλυτερο απο ενα τοστ ή γαριδακια,μπισκοτακια,βλακειουλες.Υπαρχουν λεει παιδια που πινουνε πολυ γαλα(ο ιδιος λεει ακομη πινει )και δεν βλεπει για πιο λογο να αγχωνομαι.

Αυτα...χαλαρωσα αρκετα και χαμογελασα με το σχολιο "το μονο αρνητικο που εχει το παιδι σου ειναι οτι χρειαζετε συχνα καινουργια ρουχα"....

Καλημερα

.png.png

η γνώμη μου (χωρίς να είμαι γιατρός ή διατροφολόγος)

είναι να του δώσεις

απο

παξιμάδια, φρούτα, τυρί κανονικό (όχι άπαχο), γιαούρτι,

όσο θέλει.....όποτε θέλει.... να έχεις ΄10 στο ψυγείο, και αν θέλει να μπορεί να φάει και τα 10. και να του το πείς.

τα άλλα, (αφού έτσι και αλλιώς δεν τα τρώτε οι υπόλοιποι και τόσο)

βγάλε τα απο το σπίτι με κάποιο τρόπο.

κλείδωσέ τα σε ψηλά ράφια πχ. καλύτερα να μην τα έχεις καθόλου όμως γιατί θα βρεί τρόπο να σκαρφαλώσει (επικίνδυνο).

το να αισθάνεται ότι θέλει κάτι και δεν του το δίνεις αυτό είναι που οδηγεί αργότερα στην παχυσαρκία επειδή σαν παιδί δεν έχει συνηθίσει να ελέγχει απο μόνο του την πείνα και το πότε χορταίνει.

Ο στόχος σου δηλαδή είναι αυτό.

αλλά πρέπει να τον αφήσεις να διαλέγει εκείνος την ποσότητα και το πότε....

να διαλέγει απο τα φαγητά που γράφω πιό πάνω...,

τα άλλα φυσικά και θα τα οριοθετείς κάπως (δίνε του παραπάνω μια φορά αν σου ζητήσει, αλλά όχι και άλλες 3 μερίδες)

δεν θα του λές ότι δεν κάνει.

θα λές απλά ότι δεν έχει άλλο.

ρώτα τον αν θέλει μήπως περισσότερα φαγητά το πρωι - μιάς και ίσως για αυτό πεινάει αργά τόσο, επειδή το πρωι καίει πολλές θερμίδες και η καμπύλη της πείνας ανεβαίνει κάθετα όσο είναι πιό αργά το βράδυ...

έχεις ψάξει καθόλου πόσες θερμίδες θα έπρεπε να τρώει κάθε μέρα, σύμφωνα με τις ώρες που κινείται και το βάρος και το ύψος και την ηλικία του?

ίσως εκπλαγείς με το ποσό που ίσως θα είναι καλό να τρώει....?

οπωσδήποτε, κόψε το καθημερινό άσπρο ψωμί, και τα κέικ,(πες στο σχολείο να μη δίνουν μπισκότα και κεικ κάθε μέρα) και δίνε υδατάνθρακες που είναι πιό πολύ πλούσιοι σε φυτικές ίνες. πατάτες με λίγη φλούδα ψητές, ρύζι κτλ. έτσι ώστε να χορταίνει για περισσότερη ώρα.

παστέλλι δίνε του πχ...

.

Το επαναφερω γιατι λιγο πολυ αυτα ειπαμε και με το γιατρο.Δεν μου ειπε ακριβως θερμιδες αλλα μου ειπε οτι για το υψος του εχει αναγκη περισσοτερες θερμιδες απο ενα 5χρονο που βρισκετε εντος των καμπυλων.Ο Μιχλαης ειναι εντος των καμπυλων τω 7 ετων και επομενως η αναγκη του για φαγητο ακολουθει αυτη την ηλικια.Επισης θεωρησε πιθανο η "βουλιμια" να οφειλετε στο οτι καποιες στιγμες ενω πειναει ξεχνιεται με το παιχνιδι-σχολειο,κτλ και μολις συνειδητοποιει οτι πειναει δεν χορταινει με τιποτα γιατι τρωει γρηγορα και δεν προλαβαινει να καταλαβει οτι χορτασε.Εκεινος λοιπον συστηνει σεβασμο στις επιθυμιες του ,οχι βλακειουλες και οσο θα διατηρειτε απο 25-26 κιλα θα ειναι μια χαρα.

.png.png

όλα καλά είδες! :) ?

όσο για το γάλα,,....

εγώ και ο σύντροφός μου, πίνουμε ένα δίλιτρο πλήρες φρέσκο γάλα σε δύο μέρες ! αγαπημένο μας βραδυνό σνάκ, είναι το νέσκουικ με γάλα, και το μούσλι!! δηλαδή ο καθένας μας πίνει κάθε μέρα μισό λίτρο γάλα, πλήρες. ...! :) μιάμ σλούρπ!

R.I.P. Michael Jackson.

όλα καλά είδες! :) ?

όσο για το γάλα,,....

εγώ και ο σύντροφός μου, πίνουμε ένα δίλιτρο πλήρες φρέσκο γάλα σε δύο μέρες ! αγαπημένο μας βραδυνό σνάκ, είναι το νέσκουικ με γάλα, και το μούσλι!! δηλαδή ο καθένας μας πίνει κάθε μέρα μισό λίτρο γάλα, πλήρες. ...! :) μιάμ σλούρπ!

το ιδιο μου ειπε και ο παιδιατρος(δοκιμασμενος στα ευκολα και στα δυσκολα-ατομο πληρους εμπιστοσυνης)..οτι επειδη εγω δεν πινω γαλα δε συμαινει οτι ετσι ειναι ολοι...για να πινει τοσο γαλα συμαινει οτι του αρεσει και οτι το χρειαζετε...να μην του το στερω αλλα να χερομαι που του αρεσει κατι τοσο καλο!

Και ναι...ολα καλα εχω ενα γιο παιδαρο εμ ολη τη σημασια της λεξης!

.png.png

Σχετικά με το γάλα και την κατανάλωσή του από παιδιά και ενήλικες, θα ήθελα να σας επισημάνω δυο-τρία πράγματα. Θα επισυνάψω και σχετικό link στα αγγλικά για όποιον έχει όρεξη και ενδιαφέρον να ακούσει και μία διαφορετική άποψη.

Συνοπτικά:

1) ο άνθρωπος είναι το μοναδικό θηλαστικά στον πλανήτη, που συνεχίζει και πίνει γάλα και μετά τη βρεφική του ηλικία. Όλα τα υπόλοιπα θηλαστικά, δεν πίνουν ποτέ ξανά γάλα στη διάρκεια της ζωής τους.

Για τον παραπάνω λόγο, ο οργανισμός του ανθρώπου ελλατώνει την παραγωγή της λακτάσης όσο μεγαλώνει (ένζυμο απαραίτητο για τη χώνεψη της πρωτεϊνης λακτόζη). Αποτέλεσμα αυτού είναι, η κατανάλωση γάλακτος να δημιουργεί φουσκώματα, δυσπεψία, αλλεργίες κ.α. μέχρι και δυσανεξία στη λακτόζη.

2) Η σύνθεση του γάλακτος κάθε θηλαστικού είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες του είδους. Για αυτό το λόγο άλλωστε, όλα τα γάλατα διαφέρουν στη σύνθεση (μητρικό, αγελαδινό, κατσικίσιο κτλ).

3) Η ετήσια παραγωγή ανά αγελάδα ήταν πριν μερικές δεκαετίες 1000 λίτρα και σήμερα με τη χρήση αντιβιοτικών και αυξητικών ορμονών (BGH) έχει φτάσει στα 20.000-25.000 ανα έτος ανα αγελάδα. Υπόψη, ότι παρά τα όσα ισχυρίζονται κάποιοι ότι οι ορμόνες και τα αντιβιωτικά δεν περνούν στο γάλα, επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Όσες έχουν θηλάσει θα το γνωρίζουν καλά (απαγορευση χρήσης φαρμάκων κατα το θηλασμό).

Πως συντηρείται ο μύθος περί κατανάλωσης αγελαδινού γάλακτος και των δήθεν οφελημάτων του?

ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ.

Εάν αληθεύουν τα παραπάνω (και τα υπόλοιπα που θα βρείτε στο link), αναλογιστήτε πόσο επιβαρύνεται ένας οργανισμός που καταναλώνει 1-2 λίτρα γάλακτος ημερησίως. Πόσο μάλλον ένας ευαίσθητος παιδικός οργανισμός...

Ένα από τα χιλιάδες σχετικά link:

http://www.notmilk.com/kradjian.html

Σε πολλούς θα φανεί υπερβολικό, αλλά ίσως να μην είναι...ίσως...

Αν βρώ κάτι στα Ελληνικά θα επανέλθω.