Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Κουμπαροι σε γαμο. Ποσο κοστιζει;

pitsikoki

Recommended Posts

κοριτσια γεια σας!Σε λιγους μηνες θα γινουμε κουμπαροι.Θα ηθελα να σας ρωτησω (μιας και δεν θυμαμαι απο τον δικο μου γαμο) ποιες ειναι οι οικονομικες υποχρεωσεις του κουμπαρου και επισης μεχρι ποσα λεφτα θα δινατε;1500-2000 ευρω νομιζετε πως ειναι ενα καλο ή απλως ικανοποιητικο ποσο; :|:roll:

Xρωμα δεν αλλαζουνε τα ματια...μονο τροπο να κοιταμε.

tALVp3.png

Διαφημίσεις

Εξαρτάται από τις επιλογές που θα κάνετε και από το ποιες είναι οι "υποχρεώσεις" του κουμπάρου. Σε κάποια μέρη πχ είναι έθιμο να κάνουν πιο πολλά απ' ότι συνηθίζεται αλλού. Απ' όσο ξέρω οι κουμπάροι πληρώνουν τα στέφανα, την εκκλησία, στολισμό και μισές μπομπονιέρες. Αν έχετε πολύ καλές σχέσεις με το ζευγάρι που θα παντρέψετε, ρωτήστε τι ακριβώς περιμένουν από σας να πληρώσετε. Στη θέση σας θα έλεγα "εγώ μπορώ να διαθέσω τόσα" πάρτε τα και κάντε ό,τι θέλετε κι αν θέλετε να ξοδέψετε περισσότερα, βάλτε τα εσείς. Στις μέρες μας που όλοι ζοριζόμαστε, δεν είναι παρεξηγήσιμο.

καλημέρα!!πέρυσι πάντρεψα μια φιλη...πλήρωσα στολισμό,στέφανα,λαμπάδες,την εκκλησία και το δώρο που έκανα για το σπίτι...είχα βρει μια αποθήκη στο Μεταξουργείο και μου είχαν βγει και πιο οικονομικά και να σημειώσω οτι επειδή ήταν Κρήτη έπρεπε να πάρω εκτός απο το ποτήρι και το μπουκάλι για το κρασί και ένα δοχείο για το μελοκάρυδο καθώς κι ένα ακόμα για τα κουφέτα που τα δίνουν έξτρα στις χαιρετούρες και πλήρωσα και τα κουφέτα..ρώτησε τί έθιμα έχουν και καλύτερα ενημέρωσε τί χρήματα θα διαθέσετε μη σου κάνουν κάνα στολισμό 2.000 ευρώ π.χ.

με το καλό και πάντα άξιοι!!

io6Qp3.png

g3BCp2.png

o στολισμός μπορεί να είναι πολύ απλός αν θέλεις ή να συνενοηθείς με τους κουμπάρους σου να συμπληρώσουν το υπόλοιπο ποσό.Εγώ δεν είχα πληρώσει τίποτα για στολισμό γιατί ήταν δύσκολα τα οικονομικά μου και μου είπαν οτι είναι πεταμένα λεφτά και δεν κάναμε,το δώρο δεν μου φάνηκε γιατι το πήρα με δόσεις απο κατάστημα με ηλεκτρικά,τα υπολοιπα μπορείς να βρεις πολύ οικονομικά,εγώ έφτιαξα και το τραπέζι των ευχών,ολα χειροποίητα και μου κόστισε ελάχιστα. Καράφα και ποτήρια αγόρα απο ένα μαγαζί με κρύσταλα και έκανα εγω μετά σχέδιο με σβαρόφσκι και φύλλα χρυσού,τους άρεσε όμως και σκέτο ή με φρεσκα λουλούδια ,το ίδιο εκανα και στις λαμπάδες,άνετα με 2000 ευρω κάνεις τη δουλειά σου!!

o στολισμός μπορεί να είναι πολύ απλός αν θέλεις ή να συνενοηθείς με τους κουμπάρους σου να συμπληρώσουν το υπόλοιπο ποσό.Εγώ δεν είχα πληρώσει τίποτα για στολισμό γιατί ήταν δύσκολα τα οικονομικά μου και μου είπαν οτι είναι πεταμένα λεφτά και δεν κάναμε,το δώρο δεν μου φάνηκε γιατι το πήρα με δόσεις απο κατάστημα με ηλεκτρικά,τα υπολοιπα μπορείς να βρεις πολύ οικονομικά,εγώ έφτιαξα και το τραπέζι των ευχών,ολα χειροποίητα και μου κόστισε ελάχιστα. Καράφα και ποτήρια αγόρα απο ένα μαγαζί με κρύσταλα και έκανα εγω μετά σχέδιο με σβαρόφσκι και φύλλα χρυσού,τους άρεσε όμως και σκέτο ή με φρεσκα λουλούδια ,το ίδιο εκανα και στις λαμπάδες,άνετα με 2000 ευρω κάνεις τη δουλειά σου!!

ολο αυτο σου στοιχισε 2000ευρω?????:shock:

DOXip3.png

DtXgp3.png

Διαφημίσεις

Πρέπει να μιλήσεις μαζί τους για τα έθιμά τους. Εμείς πχ δεν έχουμε έθιμο να πληρώνουν οι κουμπάροι τις μπομπονιέρες. Στη Μακεδονία το έχουν. Ή πχ εγώ δεν ζήτησα απ΄τους κουμπάρους να πληρώσουν τον στολισμό γιατί δεν ήθελα να τους επιβαρύνω. Άσε που τα αγόρασα όλα μόνη μου και μου έδωσαν τα χρήματα. Πάντως αν εξαιρέσω το δώρο τους που δεν ξέρω πόσο έκανε, αν θυμάμαι καλά γύρω στα 850 ευρώ πρέπει να πλήρωσαν εκτός της εκκλησίας.

pJO3p2.pngB6Ndp2.png

και εγω τα ιδια θα σου πω. εξαρταται τι θα συμφωνησεις οτι θα πληρωσεις και τι εθιμα εχετε στον τοπο σας. γενικα οι κουμπαροι πληρωνουν στεφανα, καραφα-ποτηρι, εκκλησια, στολισμο. εμενα ειχε πει να πληρωσει και μισες μπομπο και πεπλο δικο μου η αξεσουαρ δικα μου. δεν τα δεχτηκα γιατι ηταν και γαμοβαφτιση και ηταν διπλα τα εξοδα.

νομιζω οτι 2000 ειναι παρα πολυ καλα. δεν ξερω αν μεσα σ' αυτα βαζεις και δικα σας ρουχα, χτρενισματα κτλ. γιατι και αυτα εινια εξοδα.

μπορεις να βρεις ωραια και οικονομικα πραγματα και να κανεις πολυ ωραιο στολισμο και ωραια στεφανα κτλ με 1000 ευρω συνολο.

εγω δεν επιβαρυνα την κουμπαρα μου οσο μπορουσα, 350 στολισμος, 120 στεφανα (που τελικα πηρα εγω και τα πατσισαμε αλλιως) και καραφα διαλεξε μονη της.

η κουνιαδα μου εγινε κουμπαρα και μονο για στολισμο εδωσε 1000 ευρω συν 400 για στεφανα καραφα.

σε 3 μήνες χρεοκοπούμε. Εγώ λοιπόν σου λέω ότι δεν κοστίζει πλέον τίποτα. Ας κοιτάξουμε λίγο την ουσία γιατί όταν δεν θα έχεις να πάρεις γάλα για το παιδί σου θα κλαίς τα λεφτά που πέταξες στις λαμπάδες και τα λουλούδια.

Καλά λέει ο pk33. Τί πεταμένα λεφτά οι στολισμοί και οι καράφες και όλα αυτά! Στις εποχές που ζούμε μια χαρά γίνεται γάμος και χωρίς σβαρόβσκι στην καράφα. Καιρός να σταματήσουν πια αυτά τα περιττά!

Διαφημίσεις

ναι τόσο μου στοίχισε!!χωρίς το δώρο που το πλήρωνα κάθε μηνα δόση

δηλαδη πληρωσες τα ποτηρια με την καραφα και τα στεφανα χωρις το δωρο και σου πηγε 2000 ευρω??:shock::shock: γιατι τοσο ακριβα>?

DOXip3.png

DtXgp3.png

Γίναμε κουμπάροι τον Σεπτέμβριο στην κολλητή μου και όλα μαζί πρέπει να μας στοίχισαν κάπου 2000!!Και σε αυτά συμπεριλαμβάνεται ο στολισμός 800Ε -ήτανε ελάχιστος!!!!- ο δίσκος-ποτήρια-καράφα (πήρε όλη την 6άδα από τα ποτήρια ), η εκκλησία, τα στέφανα,το ξενοδοχείο που μείναμε γιατί ο γάμος γινότανε εκτός Αθηνών, το δώρο των νεόνυμφων και φυσικά μαλλιά/μακιγιάζ για μένα για την μέρα του γάμου αλλά και για την προηγούμενη που ήμασταν καλεσμένοι στο σπίτι καθώς και γλυκά-λουλούδια που πήγαμε σπίτι τους..Γενικώς έχει έξοδα ένας γάμος..:-/

6H9Vp2.pngT5mwp2.png

-When you love someone all saved up wishes start coming true-

-Όταν γίνεται μανούλα η καρδιά σου χτυπάει για πάντα έξω από το σώμα σου..-

Διαφημίσεις

τις μπομπονιέρες βέβαια καποιοι φιλοι που εγινα κουμπάροι μου ειπαν οτι δεν πλήρωσαν εκείνοι τις μπομπονιέρες αλλά το ζευγάρι,τωρα ποιος έχει υποχρέωση κανονικά δεν ξέρω!!Ευτυχώς εγω μπορούσα και τις έφτιαξα μόνη μου,πλήρωσα μόνο τα υλικά.

Γίναμε κουμπάροι τον Σεπτέμβριο στην κολλητή μου και όλα μαζί πρέπει να μας στοίχισαν κάπου 2000!!Και σε αυτά συμπεριλαμβάνεται ο στολισμός 800Ε -ήτανε ελάχιστος!!!!- ο δίσκος-ποτήρια-καράφα (πήρε όλη την 6άδα από τα ποτήρια ), η εκκλησία, τα στέφανα,το ξενοδοχείο που μείναμε γιατί ο γάμος γινότανε εκτός Αθηνών, το δώρο των νεόνυμφων και φυσικά μαλλιά/μακιγιάζ για μένα για την μέρα του γάμου αλλά και για την προηγούμενη που ήμασταν καλεσμένοι στο σπίτι καθώς και γλυκά-λουλούδια που πήγαμε σπίτι τους..Γενικώς έχει έξοδα ένας γάμος..:-/

Έχει έξοδα όντως, γιατί έτσι έχουμε μάθει... Όλα αυτά είναι περιττά, αλλά θέλουμε να κάνουμε γάμους υπερπαραγωγή... Καιρός να αναθεωρήσουμε (γενικά μιλάω)!

τις μπομπονιέρες βέβαια καποιοι φιλοι που εγινα κουμπάροι μου ειπαν οτι δεν πλήρωσαν εκείνοι τις μπομπονιέρες αλλά το ζευγάρι,τωρα ποιος έχει υποχρέωση κανονικά δεν ξέρω!!Ευτυχώς εγω μπορούσα και τις έφτιαξα μόνη μου,πλήρωσα μόνο τα υλικά.

Σε κάποιες περιοχές πληρώνουν ΚΑΙ μισές μπουμπουνιέρες οι κουμπάροι -λες και δεν έχουν ήδη αρκετά έξοδα!!

Έχει έξοδα όντως, γιατί έτσι έχουμε μάθει... Όλα αυτά είναι περιττά, αλλά θέλουμε να κάνουμε γάμους υπερπαραγωγή... Καιρός να αναθεωρήσουμε (γενικά μιλάω)!

Έχεις απόλυτο δίκιο!Και το θέμα είναι ότι προσωπικά γονατίσαμε δεδομένου του ότι περιμένουμε και μωρό..:rolleyes::rolleyes:

6H9Vp2.pngT5mwp2.png

-When you love someone all saved up wishes start coming true-

-Όταν γίνεται μανούλα η καρδιά σου χτυπάει για πάντα έξω από το σώμα σου..-

σε 3 μήνες χρεοκοπούμε. Εγώ λοιπόν σου λέω ότι δεν κοστίζει πλέον τίποτα. Ας κοιτάξουμε λίγο την ουσία γιατί όταν δεν θα έχεις να πάρεις γάλα για το παιδί σου θα κλαίς τα λεφτά που πέταξες στις λαμπάδες και τα λουλούδια.

α συμφωνώ. και το λέω έχοντας κάνει η ίδια εναν πολύ λιτό γάμο, χωρίς στολισμό (μόνο οι λαμπάδες υπήρχαν σκέτες με 2 τριαντάφυλλα) χωρίς νυφικό χωρίς τίποτα. Με 35 άτομα.

Το Ήλεκτράκι μου και ο Οδυσσέας μου, οι ηλιαχτίδες μου!

..................................................................................

Ο Θεός πέθανε...

Ο Μαρξ πέθανε...

κι Εγώ τώρα τελευταία δε νοιώθω πολυ καλά...

α συμφωνώ. και το λέω έχοντας κάνει η ίδια εναν πολύ λιτό γάμο, χωρίς στολισμό (μόνο οι λαμπάδες υπήρχαν σκέτες με 2 τριαντάφυλλα) χωρίς νυφικό χωρίς τίποτα. Με 35 άτομα.

Καταλήξαμε να θεωρούμε απαραίτητο συστατικό της τελετής το πυροτέχνημα και το χτένισμα με λακ πυγολαμπίδα (αυτή που έχει γκλίτερ) :)

εγω ολα αυτα τα θεωρω τελειως περιττα.αν ειναι δυνατον οι κουμπαροι να πληρωσουν 2000 ευρω στις μερες μας.εγω βρηκα ωραιοτατες ανθοστηλες με 22 ευρω η καθε μια και τη στολισα μονο με τουλι και ηταν τελεια,ειχαν πανω κερια οποτε ηταν και λαμπαδα ταυτοχρονα.τα στεφανα κανανε 65 ευρω γιατι να δωσω παραπανω για κατι που θα το βαλω μια φορα για 10 λεπτα το θεωρω βλακεια.μπομπονιερες καναμε μονοι μας.καραφα ειχα μια απο τον αραββωνα μου ποτηρι πηρα απο το ικεα και του εβαλα ασορτι κορδελα με το στολισμο των ανθοστηλων και δισκο ειχαμε εναν ασημενιο.και εξω απο τη πορτα!ολα τα αλλα ειναι για τα ματια του κοσμου και μενα προσωπικα δε με ενδιεφερε.ακου 2000 ευρω!!ειναι παρα πολλα λεφτα κοριτσια,μιλαμε για 4 βασικους μισθους σχεδον!!!

qcKmp2.png

Γενικα, ναι ειχε ξεφυγει το πραγμα με τις πολυτελειες και τα εξοδα στους γαμους και στις βαπτισεις.

εντελως ειδικα στο θεμα, πρεπει να συνεννοηθεις τι προκειται να πληρωσεις και μεχρι ποσο. η κουνιαδα μου για παραδειγμα ηταν ανεργη οταν εγινε κουμπαρα και η νυφη διαλεγε χωρις να ρωταει. η κοπελα ντρεποταν να πει οτι θα ηθελε να γινονται αγορες πιο οικονομικες και τα πληρωσε. πρπει και εμεις να καταλαβαινουμε οτι οταν πληρωνει αλλος πρπει να διαλεγει ο αλλος που πληρωνει.

σκεψου τι εισαι διατεθημενη να πληρωσεις, να υπολογισεις και τα προσωπικα σας εξοδα σαν οικογενεια και το δωρο που θα τους παρετε (αλλο να παρετε εντοιχιζομενη κουζινα 1800 ευρω και αλλο κατι των 300 ευρω) και να κανεις καθαρη εξηγηση

εμεις οταν παντρευτηκαμε οι κουμπαροι πληρωσαν τα στεφανα(τα εφτιαξε η πεθερα μου), το δισκο, την εκκλησια, το στολισμο(δεν εκανα πολλα πολλα)....νομιζω αυτα. ουτε 1000 δεν πρεπει να τους πηγε!!α!και το δωρογια εμας ηταν ενα a/c!!

IhCLp3.png

3Zdxp3.png

εμεις οταν παντρευτηκαμε οι κουμπαροι πληρωσαν τα στεφανα(τα εφτιαξε η πεθερα μου), το δισκο, την εκκλησια, το στολισμο(δεν εκανα πολλα πολλα)....νομιζω αυτα. ουτε 1000 δεν πρεπει να τους πηγε!!α!και το δωρογια εμας ηταν ενα a/c!!

α!!και περιπου 200 τις λαμπαδες

IhCLp3.png

3Zdxp3.png

Νομίζω πως πέρα από τα έθιμα πρέπει να κοιτάμε και τη λογική.

Σαφώς θα πρέπει να διευκρινιστούν αυτά για αποφυγή παρεξηγήσεων, αλλά μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού.

Όταν παντρεύτηκα μπορεί να μην υπήρχε κρίση, όμως πάντα υπήρχαν δύσκολοι καιροί για τον ένα ή τον άλλο και με βάση αυτό το σκεπτικό έγινε και η όλη οργάνωση.

Οι κουμπάροι πλήρωσαν την εκκλησία, τις λαμπάδες και τα στέφανα. Επίσης μας έκαναν δώρο και έριξαν και λεφτά στο κρεββάτι (έθιμο το οποίο με κάνει και ντρέπομαι αφάνταστα και κοντέψαμε και να χωρίσουμε γιʼ αυτό).

Όταν είχαμε βρεθεί με την κουμπάρα για να αγοράσουμε τις λαμπάδες, ο κουμπάρος της είχε πει να μην κάνει τσιγκουνιές. Εγώ όμως δεν ήθελα να πετάγονται λεφτά. Έτσι την έπεισα να μην κλείσει τις λαμπάδες των 90.000 δρχ (όπου το ύφασμα ήταν κοφτές κουρτίνες, ωραίες αλλά καθόλου του στυλ μου) αλλά πήρα με 35.000, απλές με τούλι, σε στρογγυλό σχήμα, πρωτοποριακό για την εποχή. Τα στέφανα ήταν δώρο του καταστήματος και παρʼ ότι η κουμπάρα μου επέμενε να πάρουμε ασημένια, εμένα μια χαρά μου έκαναν τα απλά.

Δεν πήραμε ούτε ποτήρια, ούτε καράφες. Αυτά τα έχει και η εκκλησία. Γιατί πρέπει να είναι στολισμένα; Μόνο το κρασί θυμάμαι ότι έπρεπε να το φέρουν οι κουμπάροι. Επίσης έφερα έναν ασημένιο δίσκο από το σπίτι όπου τοποθετήθηκαν το Ευαγγέλιο, τα στέφανα και κουφέτα.

Δεν ζήτησα κόκκινο χαλί, δεν ρίξαμε πυροτεχνήματα, παντρεύτηκα στην ενορία μου. Τον ελάχιστο στολισμό που είχαμε τον έκανα με βάση την καλύτερη τιμή που βρήκα, φωτογράφο επέλεξα μέ βάση το πακέτο.

Παρʼ όλα αυτά θεωρώ πως είμασταν κάτι παραπάνω από αξιοπρεπείς, όχι μόνο επειδή δεν έλειψε τίποτα από τους καλεσμένους μας, αλλά κυρίως επειδή την επομένη δεν χρωστούσαμε ούτε εμείς ούτε οι οικογένειές μας.

Μετά από τόσα χρόνια δεν έχω μετανοιώσει για κάποιο έξοδο που δεν έκανα και είμαι σίγουρη ότι ακόμα κι αν είχαμε φροντίσει να βαρέσουν τα κανόνια στο Λυκαβηττό, δεν θα είχαμε γλιτώσει τις όποιες εντάσεις και τριβές υπήρξαν ανάμεσά μας και ανάμεσα στους γονείς μας. Αυτό που μετράει σʼ ένα γάμο είναι να έχεις επιλέξει το σωστό σύντροφο και όχι το σωστό σερβίτσιο.

Edited by Sibylla
Ο δαίμονας του πληκτρολογίου ξαναχτύπησε...