Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Γιατί οι Ελληνίδες μητέρες δεν θηλάζουν τα μωρά τους;

Recommended Posts

Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι απαράδεκτο. Οι 9 στις 10 μητέρες που γνωρίζω δεν θηλάζουν τα μωρά τους. Οι δικαιολογίες:

- Δεν έχω γάλα ( κάτι που δεν ισχύει σχεδόν ποτέ)

- Δεν έχω θηλές (ισχύει μόνο σε ειδικές περιπτώσεις)

- Θέλω να καπνίσω (!)

Ο μόνος σοβαρός λόγος για τον οποίο μια μητέρα δεν μπορεί να θηλάσει είναι η ύπαρξη κάποιας σοβαρής ασθένειας, η λήψη φαρμάκων ή κάποια άλλη σοβαρή αιτία.

Για να μην τα ρίχνω όμως όλα στις μητέρες, αυτοί που καταρχάς φταίνε είναι οι επαγγελματίες υγείας (μαιευτήρες, μαίες, παιδίατροι) οι οποίοι είτε δεν γνωρίζουν, είτε δεν έχουν την διάθεση να ενημερώσουν για τα οφέλη του θηλασμού.

Ο θηλασμός είναι δώρο ζωής, τόσο για το μωράκι μας όσο και για μας τις ίδιες.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, και ας ξεκινήσουμε από τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού:

"Για το παιδί

1. Ιδανική σύνθεση γάλακτος για τη σωματική του ανάπτυξη, χωνεύεται πιο εύκολα από το αγελαδίνό γάλα, ενώ η πρωτείνη του αγελαδινού γάλακτος μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες

2. Χορήγηση έτοιμων αντισωμάτων και αντιφλεγμονωδών παραγόντων, με αποτέλεσμα την προστασία από λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρεντερικού συστήματος και από ιώσεις.

3. Πρόληψη αλλεργικών καταστάσεων και προστασία από αναιμίες

4. Αύξηση της επιβίωσης των πρόωρων. Ειδικά για τα πρόωρα είναι η ιδανική τροφή, καθώς τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι το γάλα μητέρων που γεννούν πρόωρα έχει σημαντικά μεγαλύτερη περιεκτικότα λευκωμάτων από το γάλα μητέρων που γεννούν κανονικά

5. Ασηπτες συνθήκες σίτισης και σωστή θερμοκρασία χορηγούμενου γάλακτος, καθώς το μητρικό γάλα χορηγείται απ΄ευθείας από το μαστό της μητέρας

6. Αύξηση του δείκτη νοημοσύνης

7. Προστασία από κίνδυνο νεανικού διαβήτη

8. Ελάττωση της συχνότητας του παιδικού καρκίνου

9. Βελτίωση του λόγου σε παιδιά με σχιστίες

10. Μείωση της τερηδόνας

11. Πρόληψη παχυσαρκίας

12. Πρόληψη για μελλοντικό κίνδυνο στεφανιαίας νόσου

13. Η πιο κατάλληλη τροφή για πολλές ασθένειες της νεογνικής και βρεφικής ηλικίας, όπως είναι το σύνδρομο δευσαπορρόφησης, η δυσανεξία στο γάλα αγελάδος, η επίμονη διάρροια, η ελκώδης κολίτιδα, η νεκρωτική εντεροκολίτιδα, οι χειρουργικές επεμβάσεις του πεπτικού, η σηψαιμία, η ανεπάρκεια της I.G.A ανοσοσφαιρίνης, η μεταμόσχευση μυελού των οστών.

14. Συμβάλει στην ηρεμία του βρέφους λόγω ειδικής ορμόνης που περιέχει

15. Συμβάλει στην καλή ψυχική υγεία λόγω του ψυχικού δεσμού που αναπτύσσεται ανάμεσα στη μητέρα και το νεογνό.

16. Μικρότερος κίνδυνος από το Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου

Για τη μητέρα

1. Ταχεία παλινδρόμηση της μήτρας της λεχωίδας

2. Προστασία από καρκίνο του μαστού

3. Μείωση της συχνότητας καρκίνου του ενδομητρίου

4. Προστασία από οστεοπόρωση

5. Σε σημαντικό ποσοστό (75%) προφύλαξη από σύντομη νέα εγκυμοσύνη

6. Ευκολότερη απώλεια του βάρους, που αποκτήθηκε κατά την εγκυμοσύνη, καθώς το αποθηκευμένο λίπος καίγεται για την παραγωγή γάλακτος

7. Ψυχική ολοκλήρωση ως γυναίκα-μητέρα

8. Ευκολία στη σίτιση του παιδιού

9. Οικονομία

Αντενδείξεις

Οι αντενδείξεις του μητρικού θηλασμού είναι ελάχιστες και περιλαμβάνουν

α. Τη βαρειά νόσο της μητέρας (αναπνευστική, καρδιακή, νεφρική, λοιμώδη, όπως η φυματίωση, οι νεοπλασίες)

β. Τη λήψη από τη μητέρα ορισμένων φαρμάκων, όπως κυτταροστατικών-χημειοθεραπευτικών, αντιθυροειδικών, φαινυλβουταζόνης και άλλων και

γ. Παθήσεις από το μαστό, όπως φλεγμονή και σοβαρή μαστίτιδα, ή η έλλειψη θηλής, η εισολκή της θηλής και η επίπεδη θηλή."

Σε ότι αφορά τώρα τις δικαιολογίες που συνήθως προβάλλονται για να μην θηλάσουν.

Το θέμα "κάπνισμα" δεν το σχολιάζω καν γιατί θεωρώ λάθος το να προτιμήσεις μια βλαβερή συνήθεια από την υγεία του παιδιού σου (φαντάζομαι κι εδώ φταίει η άγνοια).

Για το θέμα "λίγο γάλα" και "απουσία θηλής", με κίνδυνο να σας κουράσω θα σας διηγηθώ την δική μου εμπειρία.

Είχα ψάξει πολύ τα πάντα περί θηλασμού όσο ήμουν έγκυος και ήμουν αποφασισμένη να θηλάσω από την πρώτη στιγμή χωρίς να δώσω ούτε σταγόνα τεχνητού γάλακτος. Όταν ήρθε η ώρα να γεννήσω αναγκάστηκα να κάνω καισαρική λόγω της θέσης του μωρού. Ένας σωστός γιατρός/μαία και πάλι θα πρεπε (σε μια πολιτισμένη χώρα) να μου δώσει το παιδί να το θηλάσω από το πρώτο λεπτό. Όχι μόνο δεν μου το δώσανε αλλά μόλις που μου το δείξανε.

Ήρθε η ώρα του δωματίου. Ευτυχώς το μωρό το είχα μαζί μου, υποτίθεται έτσι πως θα είχα τον έλεγχο του τι τρώει. Από την πρώτη στιγμή μας έδωσαν έναν κατάλογο με τις ώρες που θα έπρεπε να τρώει κι έναν δεύτερο με τα τυποποιημένα γάλατα και το τσάι που θα πρεπε να αγοράσουμε. Εγώ τις πρώτες ώρες (εως και μέρες) ήμουν «τέζα» στο κρεβάτι μη μπορώντας να κάνα και πολλά! Έπρεπε να περάσει μια μέρα για να έρθει μια μαία και να μας πει: «είναι καλό να βάλετε τα παιδιά στο στήθος το πρώτο 24ωρο». ΧΑΙΡΩ ΠΟΛΥ!!

Καθώς σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης οι 5-6 γιατροί (εξαιτίας αναγκαστικών μετακινήσεων) που με εξέτασαν δεν σκέφτηκαν ποτέ να εξετάσουν το στήθος μου, έμαθα όταν γέννησα, μετά από δική μου πρωτοβουλία, ότι έχω επίπεδες θηλές. Οι περισσότεροι γιατροί και μαίες μου έδωσαν να καταλάβω ότι δεν θα μπορούσα να θηλάσω, εκτός από 1-2 που, με ύφος και πάλι, μου είπαν πως αν θέλω να το παλέψω.

Απελπίστηκα πολλές φορές, στην αρχή το μωράκι μου δεν μπορούσε καν να πιάσει την θηλή! Αγόρασα τα πάντα, θηλές σιλικόνης, θήλαστρο χειροκίνητο και ηλεκτρικό, τελικά δεν χρειάστηκα τίποτα από αυτά! Σιγά σιγά τα καταφέραμε μόνοι μας.

Τις πρώτες εβδομάδες μετά την γέννα το παιδί δεν πήρε το βάρος που θα πρεπε, και η γιατρός που το παρακολουθούσε μου είπε να του δίνω συμπλήρωμα τεχνητού γάλακτος, χωρίς να εξετάσει τον λόγο που δεν έτρωγε καλά (ίσως από λάθος τοποθέτηση στο στήθος). Παρόλο που δεν το επιθυμούσα αναγκάστηα να του δώσω συμπλήρωμα. Όσοι γνωρίζουν περί θηλασμού, ξέρουν καλά πως αυτή είναι λάθος πρακτική γιατί έτσι το παιδί δεν τραβάει από το στήθος το γάλα που χρειάζεται με αποτέλεσμα σταδιακά να κόβεται το γάλα. Ευτυχώς αυτή η κατάσταση κράτησε 2-3 βδομάδες, όπου αποφάσισα να επικοινωνήσω με μια σύμβουλο θηλασμού, η οποία με βοήθησε τόσο πρακτικά όσο και ψυχολογικά! Άλλαξα και παιδίατρο, ο οποίος μου συνέστησε να θηλάζω μόνο. Έτσι ήταν να σαν να αρχίζουμε από την αρχή. Ήθελε να τρώει ανά 1 ώρα, με πολλή επιμονή και υπομονή τα καταφέραμε! Έπαιρνε περισσότερο βάρος απ' ότι θα περιμέναμε.

Δυστυχώς, λόγω μετοίκησης, αναγκάστηκα να αλλάξω παιδίατρο, και εδώ που είμαι τώρα δεν έχω επιλογές, ένας είναι! Και έχει εντελώς διαφορετική φιλοσοφία.

Όπως αναφέρθηκε αρκετές φορές στο φόρουμ, ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) συστήνει 6 μήνες αποκλειστικού θηλασμού. Ο γιατρός, λοιπόν, μου είπε από όταν ο μικρός ήταν 3,5 μηνών να ξεκινήσω να του δίνω κρέμες, διότι όπως είπε «το γάλα μου δεν θα του φτάνει». Πέρασαν 2 μήνες από τότε, εξακολουθώ μόνο να τον θηλάζω και η πρόσληψη βάρους είναι παραπάνω από ικανοποιητική.

Ήθελα να ξερα, η ύλη που διδάσκονται οι γιατροί δεν είναι ίδια για όλους? Γιατί δηλαδή αν θα πας σε 5 διαφορετικούς γιατρούς θα πάρεις 10 διαφορετικές γνώμες?

Ευχαριστώ για την υπομονή που δείξατε διαβάζοντας αυτό το μακροσκελές κείμενο. Χαρά μου θα ήταν να βοηθούσα έστω και μια μητέρα που πέρασε ότι κι εγώ ή στο να αποφύγει να τα περάσει. Και σε αυτές που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα: Μην το βάζετε κάτω, να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και στο μωρό σας και θα βρείτε την λύση!

Ήρθες και έγινες το νόημα της ζωής μου...

Διαφημίσεις

• Replies 113
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Συμφωνω απολυτα με οσα γραφεις...Δυστυχως οπως ισως διαβασες και αλλου στο forum ολες λιγο πολυ αντιμετωπισαμε τα ιδια προβληματα.Ευτυχως ημουν κι εγω απο τις αποφασισμενες να θηλασω γι αυτο τα καταφερα και με βοηθησε πολυ η παιδιατρος μου.Ελπιζω οι κοπελες που διαβαζουν αυτα που γραφουμε να καταλαβουν τι γινεται σε κλινικες,μαιετυηρια,γιατρους και να ξερουν τι πρεπει να κανουν!!!

bxBwp2.png EgDTp2.png

Έτσι είναι δυστυχώς και κατά τη γνώμη μου φταίει η έλλειψη ενημέρωσης αλλά και υποστήριξης. Όσες κοπέλες γνωρίζω οι περισσότερες θήλασαν από ελάχιστα ως καθόλου. Και είναι κρίμα γιατί είναι το καλύτερο δώρο που μπορεί να κάνει μια μητέρα στο μωρό της. Εγώ υποστήριξη δεν είχα (ούτε ακόμα από τη μητέρα μου) αλλά ευτυχώς είχα ενημερωθεί καλά από το ιντερνετ και ήμουν αποφασισμένη.

Δημήτρης 25/01/07

Εβελίνα 12/04/08

Χριστίνα 04/10/10

Δυστυχώς Ελένη μου εκεί καταντήσαμε! Την δουλειά που θα πρεπε να κάνει το κράτος την κάνει το ίντερνετ. Και καλά που υπάρχουν και εκεί οι πληροφορίες δηλαδή! Κανονικά κατ' εμέ, θα έπρεπε να υπάρχει ενημέρωση τόσο των εγκύων όσο και του περιβάλλοντος τους αλλά και μια γενικότερη παιδεία ώστε να μην σε κοιτάζουν σαν εξωγήινο όταν θηλάζεις ακόμη το παιδί σου στον 6ο μήνα, για να μην πω πως σε κοιτάζουν (ακόμη και γιατροί) όταν θηλάζεις πχ στον 1ο χρόνο!

Όσο για την ψυχολογική υποστήριξη είναι και η σημαντικότερη!

το σημαντικό είναι να γίνει κατανοητό ότι υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση για το θέμα, και οι γυναίκες είναι δύσκολο να ξέρουν ποιόν μπορούν να εμπιστευτούν..

πρέπει να διαλέγουν πολύ συνειδητά ποιόν πιστεύουν, αλλά πρέπει και κάποιος να τους το έχει πεί αυτό.

με ποιόν άλλο τρόπο πιστεύετε ότι θα μπορούσε να γίνει αυτό ? (εκτός απο αυτό το φόρουμ)...?

πως μπορεί κάποιος να το πεί αυτό στις μητέρες?

τηλεοπτική καμπάνια?....?

τι θα έπρεπε να λέει?

γράψτε ελεύθερα...

έχετε άλλες ιδέες?

ποιό μέσο πιστεύετε ότι θα σας έιχε ευαισθητοποιήσει σαν μέλλουσες μητέρες να ασχοληθείτε περισσότερο με το θέμα απο ότι κανονικά είχατε σκεφτεί ότι θα χρειαζόταν???????

--------------------------------------------

..α ..... θα ήθελα να παρακαλέσω να υπάρχουν ήπιοι τόνοι και να μην υπάρχουν χαρακτηρισμοί στα όσα γράφετε, που θα μπορούσαν να παρεξηγηθούν απο μητέρες οι οποίες προσπάθησαν και δεν τα κατάφεραν, ή λόγω των μεγάλων επιπέδων ορμονών ή και κατάθλιψης, είχαν ανάγκη να καπνίσουν τσιγάρο,...

ο σκοπός του φόρουμ δεν είναι να κριθούν οι μητέρες καθώς δεν θα οδηγούσε πουθενά αυτό, αλλά να διορθωθούν κάποιες υπάρχουσες καταστάσεις όσον αφορά την παραπληροφόρηση γύρω απο το θέμα αυτό.

...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ..

(If You Wanna Make The World A Better Place)

Take A Look At Yourself And Then Make A Change

R.I.P. Michael Jackson.

Διαφημίσεις

Εγω πιστευω οτι θα ηταν πολυ σημαντικο να περαστει ενα μηνυμα απο την τηλεοραση.Δυστυχως ή ευτυχως μονο μεσα απο κει μπορει να γινει κατι ωστε να πειστει και ο περιγυρος και να μη σε κοιταει περιεργα.Πραγματικα νομιζω οτι αν σε στηριζουν οι φιλοι και οι συγγενεις ο,τι και να σου λεει μια μαια δε θα σε πεισει να μη θηλασεις.Κι εμενα με κοιτανε περιεργα.Η πεθερα μου μου ελεγε απο τον πρωτο μηνα οτι σε λιγο πρεπει να αρχισω να του δινω και ξενο γαλα γιατι το δικο μου δε του φτανει.Τωρα βεβαια δε μου λεει κανεις τιποτα γιατι εχουν καταλαβει ολοι οτι δεν εχω σκοπο να αλλαξω τακτικη :wink:

bxBwp2.png EgDTp2.png

Δεν είμαι ειδική, μόνο προσωπική εμπειρία έχω αλλα από οσα έχω διαβάσει ουτε αυτές οι αντενδειξεις που αναφέρονται στο συγκεκριμένο άρθρο ισχύουν.

Αυτό που ενοχλεί εμένα προσωπικά με την υπάρχουσα κατάσταση στη χώρα μας είναι

1) ότι οι μητέρες δεν θεωρούν απαραίτητο ότι πρέπει να ενημερωθούν-να διαβάσουν.

2) έχουμε τους γιατρούς στο απυρόβλητο και κανένας δεν μπαίνει στη διαδικασία μιας δημιουργικής αμφισβητησης τους.

3) Αν μια μαμά δεν θέλει να θηλάσει επειδή απλά "δε θέλει" νομίζω ότι είναι πολύ σεβαστό. Το θέμα είναι αν κάποια θέλει, να βοηθηθεί σωστά. Πολύ λίγα άτομα είναι σωστά ενημερωμένα ακόμα και οι πιο πολλές μαίες είναι μαυρα μεσάνυχτα. Βασίζονται σε ένα απαρχαιωμένο βιβλίο που λέει ότι πρέπει να θηλάζεις 10 λεπτά από το ένα στήθος και 10 από το άλλο

:roll::roll:

τι να πεις.. ευχομαι η κόρη μου να γεννήσει αβίαστα, να θηλάσει και να φοράει τα παιδιά της χωρίς να την κοιτάνε περίεργα στο δρόμο...

46378a2c39.png

#2 RIP 7/12/2008 - Καλή αντάμωση

πως μπορεί κάποιος να το πεί αυτό στις μητέρες?

τηλεοπτική καμπάνια?....?

τι θα έπρεπε να λέει?

ότι το καλύτερο γάλα για τον άνθρωπο είναι το ανθρώπινο. και ότι το ξένο γάλα συστείνεται μόνο όταν το ανθρώπινο δεν υπάρχει.

Να ακουστεί ότι ο WHO συστείνει 2 χρόνια τουλάχιστον μητρικό θηλασμό

Α! και κορίτσια μην ντρέπεστε να θηλάζετε δημόσια.. επιτελείτε κοινωνικό έργο...

είχαν ανάγκη να καπνίσουν τσιγάρο,..

Η Αγλαϊα είναι πιο ειδική να σας πει για αυτό και να παραθέσει βιβλιογραφία και μελέτες. απλως εγώ να πω πάνω σε αυτό ότι για μια μαμά που θέλει να καπνίσει είναι καλύτερα να συνεχίσει το θηλασμό, παρά να τον σταματήσει.

46378a2c39.png

#2 RIP 7/12/2008 - Καλή αντάμωση

Αυτο που εννοω ειναι π.χ. πως βγαζουν διαφημιστικα μηνυματα:να φορατε ζωνες,να δινετε αιμα,να μην οδηγειτε πιωμενοι κλπ κλπ να βγαλουν και ενα να θηλαζετε τα παιδια σας,καθε φορα με διαφοερτικο περιεχομενο ωστε να πιανουν διαφορες πτυχες του θεματος πχ ο ΠΟΥ συνιστα 6μηνο αποκλειστικο θηλασμο,ολες σχεδον οι μητερες εχουν γαλα και μπορουν να θηλασουν απο την πρωτη μερα κλπ κλπ

bxBwp2.png EgDTp2.png

Καθε φορά που διαβάζω τέτοια μηνύματα, δεν ξέρω γιατί συγκινούμαι...

Είναι πολύ μα πάρα πολύ λυπηρό που ο θηλασμός δεν θεωρείται από τις μέλλουσες μαμάδες προφανής οδός και ακόμα πιο απογοητευτικά λυπηρό η στάση των περισσοτέρων γιατρών , μαιών, αδελφών που ενώ δηλώνουν υπερ του μητρικού θηλασμού δίνουν τις χειρότερες συμβουλές και πληροφορίες στις μητέρες που θέλουν να θηλάσουν.

Συμβουλεύω τις κοπέλες που θέλουν να θηλάσουν να εμπιστεύτουν μαμάδες που θήλασαν ή θηλάζουν επιτυχώς! Η' εναλλακτικά να έρθουν σε επαφή με τις εθελόντριες του Συλλόγου Θηλασμού Ελλάδος ( παρακλάδι του La Leche League International) οι οποίες είναι πάντα πρόθυμες να βοηθήσουν σωστά!

Κανονικά όντως θα επρεπε να είχε ξεκινήσει καμπάνια από το Υπουργείο Υγείας για το θέμα, αλλά προφανώς το θέμα καίει λίγους ακόμα.....δυστυχώς!

Μια διαφήμηση που μου ήρθε τώρα είναι η εικόνα ενός μωρού που κλαίει και η λεζάντα από κάτω " δεν είμαι μοσχαράκι.... θέλω και εγώ το γάλα της μαμάς μου!"

Ευχομαι πραγματικά καποια στιγμή να ευαισθητοποιηθεί περισσοτερο ο κόσμος για αυτή την υποχρέωση / θείο δώρο που θα έπρεπε όσες μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας!

Διαφημίσεις

..α ..... θα ήθελα να παρακαλέσω να υπάρχουν ήπιοι τόνοι και να μην υπάρχουν χαρακτηρισμοί στα όσα γράφετε, που θα μπορούσαν να παρεξηγηθούν απο μητέρες οι οποίες προσπάθησαν και δεν τα κατάφεραν, ή λόγω των μεγάλων επιπέδων ορμονών ή και κατάθλιψης, είχαν ανάγκη να καπνίσουν τσιγάρο,...

quote]

Ο λόγος που αναφέρθηκα στις μητέρες που δεν θηλάζουν προκειμένου να καπνίσουν είναι ακριβώς επειδή πιστεύω πως δεν είναι σωστά ενημερωμένες για τα πλεονεκτήματα του θηλασμού από αυτούς που θα έπρεπε. Γιατί δεν νομίζω (ή τουλάχιστον έτσι θέλω να πιστεύω) να υπάρχει μητέρα που προτιμά την δική της ευχαρίστηση από το να δώσει στο παιδί της τις σωστές βάσεις για το ξεκίνημα αλλά και για το μέλλον του.

Τέλος, θα συμφωνήσω με την eupap ότι είναι καλύτερο να συνεχίσει ο θηλασμός παρά να διακοπεί ακόμη κι αν καπνίζει η μητέρα. Υπάρχουν τρόποι και κανόνες που μπορεί να ακολουθήσει ώστε να τα κάνει και τα δυο. Απλά και εδώ δεν υπάρχει κανείς να τις ενημερώσει.

Erica, στον Σύνδεσμο Θηλασμού Ελλάδος βρήκα κι εγώ υποστήριξη για την συνέχιση του θηλασμού, αλλά και πολλές πληροφορίες για τον θηλασμό γενικά.

Ίσως και σωστό τρόπο συντήρησης του μητρικού γάλακτος……

Όσο σκέφτομαι πόσο γάλα πέταξα :(:( … μόλις περνούσε ένα 24ωρο από την ώρα που το έβγαλα το πετούσα και είχα πάρα πολύ γάλα, θα μπορούσα και μέχρι ένα ετών να του δίνω από το γάλα μου :? , πολύ αργότερα έμαθα ότι μπορείς να το καταψύξεις και να το διατηρήσεις μέχρι και 6 μήνες.

Μετά από όλα αυτά που διάβασα εδώ στο φόρουμ, μετάνιωσα που τον θήλασα μόνο 6 μήνες :(:(:(

εκτος των οσων εχουν αναφερθει θα ηθελα να προσθεσω και γω κατι απο τη δικη μου εμπειρια...το λογο για τον οποιο δυσκολευτηκα στο θηλασμο του γιου μου.

Την κακιστη ενημερωση που δινουν-εχουν για το θηλασμο το προσωπικο της εντατικης νεογνων...και ειδικα για μωρακια που νοσηλευοντε για 1-2 μερες λογω ικτερου.

Οταν λοιπον ενα ζευγαρι αποκτα το πρωτο του παιδακι και δεν εχει καμια εμπειρια και κανενας στο περιβαλλον τουδ εν εχει θηλασει μωρο και το μωρο σου το παιρνουν για φωτοθεραπεια μια μερα μετα που εχεις βγει απο την κλινικη τοτε σε ασχημη ψυχολογηκη κατασταση ακους τι σου λεει ο καθε ειδικευομενος σαν να ειναι Θεος....

Οι οδηγιες που δωσανε σε μας ηταν

1)οτι εγω φταιω που το μωρο ανεβασε ικτερο.Με το να τον θηλαζω τον αφυδατωσα

2)θηλασμος 10 λεπτα απο καθε στηθος και καθε 3 ωρες απο το τελος του προηγουμενου θηλασμου.Αν ζητησει νωριτερα τοτε το μωρο πειναει και θελει συμπληρωμα

3)οταν πηγαινα αν τον θηλασω στην εναττικη στα 5 λεπτα μου λεγανε"μα δε βλεπεις οτι του κανεις κακο να τον κρατας εξω απο τη λαμπα;"

4)δεν εχεις γαλα.Μολις φευγεις το μωρο πινει ενα μπουκαλι γεματο(εδω να πω οτι ειχα τοσο γαλα που πηγα σε μαια και μου αδειασε το στηθος για αν μπορει αν πιασει το μωρο...εκανε μια λιμνη στο πατωμα και γεμισα ενα pampers και πηγα και θηλασα κιολας-ευτυχως η μαια μου,που να την εχει ο Θεος καλα εδειξε στον αντρα μου και ποσο γαλα ειχα αλλα και πως ο ιδιος να με βοηθαει αν χρειαστει εμ το πετρωμα)

Ολα τα παραπανω λοιπον τα ακουγε ο απειρος συζηγος και μολις πηραμε το μωρο σπιτι,κλειστηκαμε μεσα,δε βλεπαμε ανθρωπο και ολη μερα ασχολουμασταν με το φαγητο του μωρου...θηλαζα εγω μιση ωρα συνολικα και αμεσως ο Γιωργος εκανε μπιμπερο...του διναμε και αυτο παραφουσκωνε ο μικρος τα εκανε εμετο και φτου κιαπ την αρχη...ΜΑς ειχε πιασει πανικος,τα γραφαμε ολα και οποιον παιδιατρο ρωτουσαμε μας ελεγε "πρωτα μπιμπερο και μετα θηλασμο".Αλλα εμενα ο γυναικολογος μου ειχε δωσει αλλες οδηγιες(επιδης να τον εχει ο Θεος καλα)και ετσι με ετρωγε.Ευτυχως ο μικρος εκανε αλλεργια σε αφρολουτρο και η αδιαφορια της 6ης παιδιατρου που ειχαμε παει (γιατι η μαια μου ειχε πει οτι ο παιδιατρος ειναι σαν το γυναικολογο.Θα ψαξεις να βρεις αυτο που θα κολλας και θα επικοινωνεις μαζι του.Δε θα δεχτεις να σε μειωνει)και η παροτρινση της να χρησιμοποιησουμε κορτιζονη χωρις αν τον δει καν μας εβαλε στο ψαξιμο παλι.Τοτε βρηκαμε το σημερινο παιδιατρο.Στο πρωτο ραντεβου απαιτησε να παμε οικογενειακως...αφου λοιπον εγινε η απαραιτητη εξεταση και αμεσως ειδε την αλλεργια και σε ενα 24ωρο με αλλαγη σαμπουαν περασε κτλ,κτλ ειπε "Γιωργο(ο αντρας μου) ο θηλασμος ειναι θειο δωρο και πρεπει να βοηθησεις τη γυναικα σου.Αλλα για να το κανεις πρεπει να καταλαβεις τι προσφερει στο μωρο και στην ιδια".Ετσι για μια ωρα εκανε σεμιναριο στον αντρα μου για το τι εστι θηλασμος.Τι μας προσφερει και πως ο ιδιος θα πρεπει να μας βοηθα με το να μην αγχωνετε.Το σεμιναριο αυτο εκλεισε λεγοντας."Σας ορκιζομαι στη ζωη των παιδιων μου οτι το συμπληρωμα δεν το χρειαζεστε.Κοψτε το και σε 2 μερες το μωρο θα εχει συνηθισει...σε ενα μηνα που θα τον ξαναζυγισω θα δειτε ποσο περιττο ειναι"(παντα για τη δικη μας περιπτωση).Πραγματι σε ενα μηνα με αποκλειστικο θηλασμο ειχε παρει 1μιση κιλο και ειχαν κοπει αμχαιρι οι εμετοι.

Αρα δε χρειαζετε μονο να μας υποστηριζουν οι γιατροι και να δινουν σωστες οδηγιες αλλα και να ενημερωνοντε σωστα οι μπαμπαδες που εχουν και αυτοι πολυ αγχος και πολλες φορες για να μην καταφυγουμε σε διαφωνιες ,οδηγουμαστε στο να κανουμε λαθος χειρισμους.

Ο αντρας λοιπον που δεν εχει θηλασει ουτε ενα λεπτο και που δεν ειχε δει καν ποτε γυναικα να θηλαζει,μετα απο εκεινο το ραντεβου και τωρα πια θεωρει το θηλασμο σπουδαιο και δωρο υγειας.Με εχει βοηθησει αρκετα και ειδικα στη Βαλια,δεν επενεβει ουτε μια φορα στη διατροφη της.Γνωριζε πλεον οτι κανουμε το καλυτερο.

Οποτε καλο ειναι οταν ενημερωνομαστε εμεις για το θηλασμο να ενημερωνουμε και τους αντρες μας για να μας καταλαβαινουν τον πρωτο δυσκολο καιρο που και η κουραση ειναι μεγαλη και η ψυχολογια λογω των ορμονων ειναι χαλια!

.png.png

• 4 weeks later...

Καλά μιλάμε, έβαλα τα κλάμματα με την περίπτωση σου Vicky και κυρίως με τον παιδίατρο σου. Πού είναι τέτοιοι παιδίατροι ? που στους 6 μήνες σου λένε φτάνει τώρα, καλή η προσπάθεια.

Η δική μου απορία είναι η εξής: Όταν μας ρωτάνε πώς να θηλάσουν, όταν γενικά ζητάνε βοήθεια αλλά από την άλλη δεν δέχονται τίποτα από όλα αυτά που μπορεί να τους πεις, πώς είναι καλό να αντιδράσει κανείς; Που στο τέλος χωρίς να έχεις πει κουβέντα σε απομακρύνουν κιόλας διακριτικά σκεπτόμενοι "Ωχ πάλι για το θηλασμό θα μας πει" ή παίρνουν τηλέφωνο και χωρίς να ρωτήσεις η πρώτη κουβέντα είναι "ξέρεις εγώ δεν τα κατάφερα τελικά". Πώς γίνεται να βοηθήσεις -να ενημερώσεις χωρίς να γίνεις ασυνείδητα καταπιεστική και αφόρητη; ή αφόρητος γιατί και με τον άντρα μου το ίδιο συμβαίνει.

v67qp3.pngoKmPp3.png

Διαφημίσεις

Καλά μιλάμε, έβαλα τα κλάμματα με την περίπτωση σου Vicky και κυρίως με τον παιδίατρο σου. Πού είναι τέτοιοι παιδίατροι ? που στους 6 μήνες σου λένε φτάνει τώρα, καλή η προσπάθεια.

Η δική μου απορία είναι η εξής: Όταν μας ρωτάνε πώς να θηλάσουν, όταν γενικά ζητάνε βοήθεια αλλά από την άλλη δεν δέχονται τίποτα από όλα αυτά που μπορεί να τους πεις, πώς είναι καλό να αντιδράσει κανείς; Που στο τέλος χωρίς να έχεις πει κουβέντα σε απομακρύνουν κιόλας διακριτικά σκεπτόμενοι "Ωχ πάλι για το θηλασμό θα μας πει" ή παίρνουν τηλέφωνο και χωρίς να ρωτήσεις η πρώτη κουβέντα είναι "ξέρεις εγώ δεν τα κατάφερα τελικά". Πώς γίνεται να βοηθήσεις -να ενημερώσεις χωρίς να γίνεις ασυνείδητα καταπιεστική και αφόρητη; ή αφόρητος γιατί και με τον άντρα μου το ίδιο συμβαίνει.

Εγω προσωπικα αμα δω καποια αν ενδιαφερετε πραγματικα προσπαθω να βοηθησω...εχω παει και σε φιλη και της αδειαζα εγω το πετρωμενο στηθος εμ θηλαστρο γιατιδ εν τα καφερνε η ιδια...αλλα αυτες οι γυναικες φαινοντε απο το ποσα ειναι διαθετημενες να κανουν...αμα ακουσω,μα μου σταματω για να μην παρεξηγηθω.Αλλα πλεον εμπειρικα μπορω να ξεχωριζω το ενδιαφερον.Πχ,γνωστη μου γεννησε και παραπονιοτανε οτι δεν τα καταφερνε.Πηγα να τη δω στο μαιευτηριο...της ειπα αν της δειξω πως να βαζιε το μωρο στο στηθος,μου λεει "οχι τωρα" τελικα με εβαλα ακι της εδειξα πως πιανω το δικο μου στηθος...πανω που ηταν να παρουν εξητηριο τη ρωτανε αν αθ θηλασει και λεει ΄"οχι για ανε ιμαι σιγουρη πως δε θα πεινασει εμχρι αν φατσει σπιτι"...τελικα 2 μερες μετα μου ειπε πως δεν τα καταφερε και πως δε γινοτανε αν ειναι ολη εμρα εμ το μωρο στο στηθος...σε τετοιες λοιπον περιπτωσεις δεν ανακατευομαι...λεω αυτο που πιστευω"ο καθενας κανει αυτο που αθ επιφεριε ισορροπια στην οικογενεια του" και σταματω εκει!

Οσο για τον παιδιατρο μας,ξερω πως ειναι καλος κυριως γιατι σεβεται τις επιλογες μας.Δε λεω οτι δεν ειναι μεσα στα κολπα και στις προωθησεις αλλα ξερω ωπς προωθει μονο εκει που βλεπει πως δεν υπαρχει καμια διαθεση.Σε περιπτωσεις σαν εμενα και οσες φιλες εχω στειλει δεν μας εχει υπονομευσει ουτε λεπτο....Εμενα με ρωτησε πως τα καταφερνω να δουλευω και να θηλαζω και αν σκοπευω να αποθηλασω λογω δουλειας.Οταν του εξηγησα και του ειπα οτι σκοπευω να αφησω τη Βαλια να αποθηλασει μονητης ,το σεβαστηκε και απλα σε καθε επισκεψη συμπληρωνει στο βιβιλαριο της μητρικος θηλασμος και πληρης διατροφη για αν ξερει μεγαλωνοντας η Βαλια ποσο θηλασε.

.png.png

Συμφωνώ Vicky στο να βοηθήσεις κάποιον όταν έχει όρεξη να το κάνεις. Κι εγώ προσπαθώ με άτομα που έχω πιο πολύ θάρρος να τα ενθαρρύνω. Όταν όμως ρωτάω μια κοπέλα με την οποία δεν έχω μεγάλη οικειότητα αν θα θηλάσει και μου λέει...όχι, δεν νομίζω...δεν μπορώ να της πω πολλά...

Πάντως χαίρομαι να βλέπω άτομα σαν κι εσένα! Που τα καταφέρνεις και με την δουλειά να εξακολουθείς να θηλάζεις την μικρή σου! Και παίρνω κι εγώ κουράγιο να συνεχίσω ( αν και έχω σκοπό να το συνεχίσω για όσο θα θέλει ο μικρός και όσο θα μπορώ εγώ).

Πάντως χαίρομαι να βλέπω άτομα σαν κι εσένα! Που τα καταφέρνεις και με την δουλειά να εξακολουθείς να θηλάζεις την μικρή σου! Και παίρνω κι εγώ κουράγιο να συνεχίσω ( αν και έχω σκοπό να το συνεχίσω για όσο θα θέλει ο μικρός και όσο θα μπορώ εγώ).
Το δυσκολο σταδιο το περασες...οταν το μωρο αρχιζει τις στερες τροφες ρυθμιζεις το προγραμμα του ετσι ωστε να βολευεσαι εμ τη δουλεια..εγω οταν δουλευω ,δουλευω 3μιση με 9μιση το απογευμα και μια χαρα τα καταφεραμε.Το δυσκολο σταδιο ηταν 3-6 μηνων.Μετα ολα αλλαξαν....Και δε νιωθω οτι εκανα κατι ακατωρθοτο..εκανα αυτο ακριβως που ηθελε το μωρο μου και εγω!

Πολλα φιλια!

.png.png

με όσα διαβάζω με πιάνουν ενοχές καθώς εγώ θύλασα μονο 2 βδομάδες και αυτές σε συνδυασμό με ξένο γάλα

η μαία μου ήρθε από την πρώτη μέρα να μου δείξει πώς θηλάζουν αλλά ο μικρός έδειχνε πεισματική άρνηση (δική της ατάκα) να πιάσει θηλή

όσο ήμουν στο μαιευτήριο ερχόταν και προσπαθούσε να μου δείξει

μάλιστα επειδή ο μικρός έμοιαζε να μη θέλει τη θηλή μου έβαλα θηλές σιλικόνης. Το αποτέλεσμα ήταν να προσπαθώ να τον θηλάσω (είχαμε βάλει και ταμπελίτσα ΑΘ) αλλά αυτός να φεύγει πεινασμένος κλαίγοντας. Ετσι κατόπιν ενημέρωσής μου οι νοσοκόμες του δίναν μετά την απόπειρα θηλασμού ξένο γάλα. Παρόμοια κατάσταση συνεχίστηκε και στο σπίτι.

Ειλικρινά προσπάθησα αλλά δεν τα κατάφερα. Αποτέλεσμα ήταν να έχω τις θηλές μου ματωμένες και τη γύρω περιοχή ερεθισμένη από τη σιλικόνη και από ένα σημείο και έπειτα πετρωμένο γάλα και τους σχετικούς πόνους.

Εκεί τα παράτησα........

.png

μην αισθάνεσαι ένοχη καθόλου.

για αυτούς που σε συμβούλεψαν να αισθάνεσαι οργή.

που να ξέρεις εσύ ότι αυτοί ότι τους βολευει κάνουν??

...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ..

(If You Wanna Make The World A Better Place)

Take A Look At Yourself And Then Make A Change

R.I.P. Michael Jackson.

Θέλω να συμπληρώσω εδώ ότι μια ξαδέλφη του άνδρα μου είχε πρόβλημα με τις θηλές της. Δεν προεξείχαν.

Κανονικά ξέρω ότι όταν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα ο γιατρός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πρέπει να συμβουλεύει την έγκυο να βάζει κάτι ειδικα επιθέματα σιλικόνης που κολλάνε πάνω στις θηλές και έχουν μια τρύπα στο κέντρο έτσι ώστε να βγουν οι θηλές προς τα έξω σταδιακά.

ε λοιπόν ο μ#%$# ο γιατρός δεν της είπε τίποτα με συνέπεια να έχει μην μπορεί να θηλάσει το παιδί.

Έχετε ακούσει κάτι παρόμοιο?

Εγώ ξεκίνησα να θηλάζω τον Ιωακείμ μετά τις πρώτες 7 μέρες γιατί ήταν στην εντατική. Παρόλο που λόγω άγνοιας μου πέρασε η σκέψη απο το μυαλό να πάρω χάπια για να κόψω το γάλα (είχα πελαγώσει τότε), οι παιδίατροι στο Αγία Σοφία μου είπαν να μην κόψω το γάλα, να το αντλώ για να το κρατήσω μέχρι να βγεί ο μικρός.

Οταν βγήκε απο τη θερμοκοιτίδα και κατέβηκε στο θάλαμο ξεκίνησα να τον θηλάζω και παρόλο που είχαν περάσει τόσες μέρες επιασε τη θηλή χωρίς πρόβλημα (του έδιναν και μπιμπερό).

Το λάθος μου ήταν ότι θεωρούσα το θηλασμό κάτι το τόσο φυσιολογικό που δεν είχα λάβει ενημέρωση για πιθανά προβλήματα.

Βέβαια κανένας δεν με βοήθησε στο κόψω το συμπλήρωμα και έτσι συνέχισα...πρώτα θήλαζα και μετά συμπλήρωμα (ελάχιστο στην αρχή). Οταν στον 3ο μήνα ο Ιωακείμ δεν ήθελε να θηλάζει πιά, και είχα ανακαλύψει την Αγλαϊα, :D νοίκιασα θήλαστρο, πήρα χάπια μπύρας και τελικά κράτησα μέχρι και τον 9ο τον θηλασμό (απο το συμπλήρωμα δεν μπόρεσα να απαλλαγώ όμως γιατί δεν συνεργάζονταν και πολύ ο μικρός).

Τώρα πιά ξέρω και γενικά προσπαθώ να βοηθήσω γνωστές που θέλουν να θηλάσουν.

Ομως έχω διαπιστώσει ότι την ίδια αρχική νοοτροπία με μένα (πιθανόν απο άγνοια ή υπερβολική εμπιστοσύνη στους γιατρούς) έχουν και αυτές. Αν υπάρξει πρόβλημα καταφεύγουν εύκολα στη λύση της σκόνης... Θεωρείται περισσότερο φυσιολογικό να θηλάσει λίγο ή να μην θηλάσει καθόλου κάποια μαμά, παρά να θηλάζει αποκλειστικά..

Νομίζω ωστόσο ότι πέρα απο τις ευθύνες της οποιασδήποτε μαμάς σε σχέση με την ενημέρωση που έχει ή που θέλει να πάρει (βάζω και τον εαυτό μου μέσα), μεγαλύτερη βαρύτητα έχει η ενημέρωση απο τους επαγγελματίες υγείας (γιατρούς, μαίες κλπ), πριν τον τοκετό, αλλά και μετά.

Θα μπορούσαν να υπάρχουν φυλλάδια ενημέρωσης στα ιατρεία τους, στα νοσοκομεία ή στους χώρους που κάνουν εξετάσεις οι έγγυες. Αυτό βέβαια προυποθέτει ότι όλοι αυτοί επιθυμούν να προωθήσουν ένα τέτοιο είδος ενημέρωσης...

Ιωακείμ το αγγελούδι μου!

με όσα διαβάζω με πιάνουν ενοχές καθώς εγώ θύλασα μονο 2 βδομάδες και αυτές σε συνδυασμό με ξένο γάλα

Μην έχεις ενοχές, δεν ήταν δικό σου το λάθος! Στο επόμενο παιδάκι θα ξέρεις καλύτερα, βρες από πριν μια μαία που μπορείς να εμπιστευθείς και που θα ξέρεις ότι θα σε βοηθήσει.

Θέλω να συμπληρώσω εδώ ότι μια ξαδέλφη του άνδρα μου είχε πρόβλημα με τις θηλές της. Δεν προεξείχαν.

Κανονικά ξέρω ότι όταν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα ο γιατρός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πρέπει να συμβουλεύει την έγκυο να βάζει κάτι ειδικα επιθέματα σιλικόνης που κολλάνε πάνω στις θηλές και έχουν μια τρύπα στο κέντρο έτσι ώστε να βγουν οι θηλές προς τα έξω σταδιακά.

ε λοιπόν ο μ#%$# ο γιατρός δεν της είπε τίποτα με συνέπεια να έχει μην μπορεί να θηλάσει το παιδί.

Έχετε ακούσει κάτι παρόμοιο?

Εγώ το χω ζήσει ( αν δεις και το αρχικό μου κείμενο στο post). Οι θηλές μου ήταν επίπεδες, κανένας από τους τουλάχιστον 5-6 γιατρούς που με εξέτασαν κατά την εγκυμοσύνη δεν εξέτασαν το στήθος μου ώστε να με συμβουλεύσουν τι θα πρεπε να κάνω!!! :evil:

Ωστόσο με υπόμονη και υπομονή τον θήλασα, τώρα (μετά από 6 μήνες θηλασμού) οι θηλές έχουν βγει και τις πιάνει μόνος του. Στην αρχή θέλει πολλή προσπάθεια και βοήθεια και στο μωρό να μπορέσει με το μικρούλι στοματάκι του να πιάσει ένα τεράστιο στήθος...

η μαία μου ήρθε από την πρώτη μέρα να μου δείξει πώς θηλάζουν αλλά ο μικρός έδειχνε πεισματική άρνηση (δική της ατάκα) να πιάσει θηλή

όσο ήμουν στο μαιευτήριο ερχόταν και προσπαθούσε να μου δείξει

μάλιστα επειδή ο μικρός έμοιαζε να μη θέλει τη θηλή μου

Δεν φταις εσύ

Στην πρώτη μου γέννα ήταν δίπλα κοπέλα η οποία είχε τις πιο μεγάλες θηλές που έχω δει.

Δηλ. η μαία της έλεγε ότι δεν χωράνε στο στοματάκι του παιδιού :shock:

Ε λοιπόν είχε δίπλα τη μάνα της η κοπέλα και δώς του δώστου η κυρούλα ξεκίνησε η ζουζουνίτσα, μπουκώθηκε αλλά το γάλα το είπιε.

Δεν φταις εσύ. Είπαμε στα δίδυμα θα ξέρεις (μη βαράς καλέ!)