Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Τι φταίει για παχυσαρκία;

Recommended Posts

Καλημέρα... Έχω μία μπέμπα 8 μηνών που όλο και 'φουσκώνει'. Μετρήσεις πρόσφατες δεν έχω γιατί δεν έχω πάει στον παιδίατρο, γεννήθηκε χοντρούλα 4 κιλά και πάντα ήμασταν ψηλά στις καμπύλες θηλασμού παρά τις αρχικές φοβίες μου. Ο παιδίατρος μου έλεγε τα μωρά που θηλάζουν συνήθως δε γίνονται παχύσαρκα κι εγώ έκανα πάντα ελεύθερο θηλασμό. Τώρα πια όμως ανησυχώ γιατί οι δίπλες σα να πυκνώνουν και δεν ξέρω αν δεν κάνω κάτι σωστά. Το φαγητό της αυτή την περίοδο είναι

-πρωί θηλασμός

-φρουτόκρεμα και θηλασμός για τον υπνάκο της

-μεσημεριανό και θηλασμός για τον υπνάκο της

-απογευματινό (γιαούρτι με φρούτα, αβοκάντο με ψωμί, περίσσεμα από το μεσημεριανό, ανάλογα)

-θηλασμός για νυχτερινό ύπνο.

Έχω μπλέξει που κοιμάται μόνο με στήθος, και όσο πάει χειροτερεύει γιατί αν δεν κοιμηθεί βαριά και της το πάρω τινάζεται και το ψάχνει. Παρόλα αυτά είναι τόσο ωραίο πράγμα ο θηλασμός που προτιμάω να είμαι η πιπίλα της και να ανησυχήσω όταν είναι να το κόψω για το πώς αλλιώς θα την πάρει ο ύπνος. Αλλά μήπως παχαίνει με τους τόσους θηλασμούς; Ή μήπως με τα τόσα γεύματα; Ή με την ποσότητα του κάθε γεύματος; Άλλη γνώμη μου είναι μήπως φταίνε οι ζάχαρες που καταναλώνει με τον κουβά η μαμά :) Κορίτσια βοηθείστε γιατί δε θα ήθελα να γίνω σαν τις υστερικές μαμάδες που στουμπώνουν τα παιδιά τους, αλλά ούτε και να του στερήσω θρεπτικά συστατικά. Θέλω ένα κομψό υγιές μωρό, πού κάνω λάθος;

squsquard20110219_-9_My+baby+is.png

Διαφημίσεις

Καλημέρα... Έχω μία μπέμπα 8 μηνών που όλο και 'φουσκώνει'. Μετρήσεις πρόσφατες δεν έχω γιατί δεν έχω πάει στον παιδίατρο, γεννήθηκε χοντρούλα 4 κιλά και πάντα ήμασταν ψηλά στις καμπύλες θηλασμού παρά τις αρχικές φοβίες μου. Ο παιδίατρος μου έλεγε τα μωρά που θηλάζουν συνήθως δε γίνονται παχύσαρκα κι εγώ έκανα πάντα ελεύθερο θηλασμό. Τώρα πια όμως ανησυχώ γιατί οι δίπλες σα να πυκνώνουν και δεν ξέρω αν δεν κάνω κάτι σωστά. Το φαγητό της αυτή την περίοδο είναι

-πρωί θηλασμός

-φρουτόκρεμα και θηλασμός για τον υπνάκο της

-μεσημεριανό και θηλασμός για τον υπνάκο της

-απογευματινό (γιαούρτι με φρούτα, αβοκάντο με ψωμί, περίσσεμα από το μεσημεριανό, ανάλογα)

-θηλασμός για νυχτερινό ύπνο.

Έχω μπλέξει που κοιμάται μόνο με στήθος, και όσο πάει χειροτερεύει γιατί αν δεν κοιμηθεί βαριά και της το πάρω τινάζεται και το ψάχνει. Παρόλα αυτά είναι τόσο ωραίο πράγμα ο θηλασμός που προτιμάω να είμαι η πιπίλα της και να ανησυχήσω όταν είναι να το κόψω για το πώς αλλιώς θα την πάρει ο ύπνος. Αλλά μήπως παχαίνει με τους τόσους θηλασμούς; Ή μήπως με τα τόσα γεύματα; Ή με την ποσότητα του κάθε γεύματος; Άλλη γνώμη μου είναι μήπως φταίνε οι ζάχαρες που καταναλώνει με τον κουβά η μαμά :) Κορίτσια βοηθείστε γιατί δε θα ήθελα να γίνω σαν τις υστερικές μαμάδες που στουμπώνουν τα παιδιά τους, αλλά ούτε και να του στερήσω θρεπτικά συστατικά. Θέλω ένα κομψό υγιές μωρό, πού κάνω λάθος;

Ούτε και να το ξαναπείς ότι ευθύνεται ο θηλασμός!!! Αυτό έλειπε τώρα... Δεν έχεις μπλέξει πουθενά και τα κάνεις όλα τέλεια!!! Παρόλα αυτά, μην κάνεις εσύ υπερβολές με τη ζάχαρη γιατί οπωσδήποτε κάτι θα δίνεις και στο παιδί... Είναι φυσιολογικό να είναι στρουμπουλό το μωρό, ειδικά στο στάδιο που θηλαζει αρκετά και μπαίνουν και οι στερεές τροφές υπάρχει ένα "φούσκωμα" συνήθως. Κι εμένα με ανησυχούσε όταν η μικρή ήταν 7 μηνών περίπου αλλά μετά το ξεπέρασα και δεν έδινα σημασία...

νομιζω οτι αρκετα μωρα κανουν διπλιτσες στα μπουτακια τους και γενικα εινια στρουμπουλα......αυτο που λες μωρα για ζουλημα.....χα χα χα!! και αλλα παλι οσο και να φανε δεν κανουν διπλιτσες.....ειναι και θεμα σωματος πιστευω.......μολις περπατησει και φυγει απο τη μπεμπε φαση θα δεις οτι θα εξαφανιστουν ολα δια μαγειας.........ποσα κιλα ειναι περιπου δεν μας ειπες? δεν ειναι μεσα στις καμπυλες αναπτυξης?

Όταν ήσουν έγκυος εκανες ελεγχο για διαβήτη κύησης? Τα παιδιά που γεννιούνται από μαμαδες με διαβήτη κύησης που δεν εχει διαγνωστεί συνήθως εχουν αυξημενο βάρος.

Τα μωρα που θηλάζουν παιρνουν τον πρωτο καιρό περισσότερο βαρος απο τα μωράκια που δε θηλάζουν, όμως πραγματι δε γινονται παχύσαρκα (εννοείται αναλόγως τη διατροφή που ακολουθούν αργοτερα, ετσι?). Μη σε φοβίζουν οι διπλιτσες της. Και ο γιος μου μεχρι να χρονίσει ήταν γεματούλης, με διπλίτσες και κοιλίτσες και την κόρη μου φουσκίτσα την έλεγα. Μολις αρχίσει το περπάτημα, θα δεις, θα φυγουν όλα. Ο γιος μου που τωρα ειναι 2,5 δεν ειναι πια χοντρούλης, βεβαια δε θα τον ελεγες και αδυνατο, κανονικος θα ελεγα ειναι και η κορη μου το ίδιο (ειναι 15 μηνων).

EXXQp3.pngAIzKp2.png

Δεν έχω πρόσφατες μετρήσεις. 7μηνών ήταν 8,100. Δεν είχα διαβήτη όχι. Απλά μπορεί κάποιος να μου πει πόσο πρέπει να τρώει; Μήπως της δίνω πολύ... Δε δείχνει τρελλό ενδιαφέρον για το φαγητό εκτός από τις πρώτες δύο μπουκιές και το υπόλοιπο το τρώει με εμένα να κάνω τον καραγκιόζη για να της αποσπάσω την προσοχή. Ειδικά στη φρουτόκρεμα επιστρατεύω όλα τα παιχνίδια για να ανοίξει το στοματάκι. Όταν έχει κάπου στραμμένη την προσοχή όμως μπορεί να φάει και έναν τόνο πιστεύω. Σταματάω όταν αρχίσει τη γκρίνια. Θα ήθελα κάποιος να μου πει τη δική του εμπειρία από ποσότητες γιατί με το 'όσο θέλει' του παιδιάτρου ποτέ δεν έβγαλα άκρη. Χοντρή δεν τη λέω, τσουπωτή, αλλά όσο ήταν τα μπουτάκια οκ, τώρα που βλέπω προγουλάκια λέω κάπου το παρακάνω. Μου λέτε όταν περπατήσει, αλλά δεν είναι πιο εύκολο να περπατήσει αν ζυγίζει λιγότερο; Προς το παρόν ούτε η κοιλιά δεν έχει σηκωθεί από το πάτωμα για να μπουσουλήσει. Να σας ζήσουν τα μπουμπουκάκια σας!

Διαφημίσεις

Καλησπέρα! εσύ και ο σύζυγος σου σαν μωρά πως είσασταν? και γενικώς είστε ψηλοί, ανεπτυγμένοι?

Στα ρωτάω αυτά, γιατί μια γνωστή μου ζουζούνα μου είναι πολύ ζουμερούλα, ενώ πραγματικά δεν τρώει πολύ. Όχι ότι δεν θέλει, απλά της περιορίζουν το φαγητό για να μην ξεφύγει. Για τις ποσότητες που τρώει, δεν δικαιολογείται το βάρος που παίρνει. Η μόνη εξήγηση που υπάρχει, είναι ότι η μαμά της και ο μπαμπάς της ήταν επίσης ζουμερά μωρά και είναι και οι δύο πάνω απο 1,80 (1,87 ο μπαμπάς και 1,82 η μαμά) καθώς και το ότι κληρονόμησε τον κακό μεταβολισμό της μαμάς της και έχει πολλές λιποαποθήκες.:mrgreen:

Όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια....ο Θεός γελάει!

Μην ανησυχεις!! Μόλις αρχισει να κινείται κ ιδιαίτερα να περπατάει θα φύγει το έντονο πάχος!! Κι εμένα θήλαζε αποκλειστικά κ είχε φτάσει 95η καμπύλη κ όλοι μου λέγαν "σταμάτα να το ταιζεις το πάχυνες!!!". Θα δεις όταν μπουσουλίσει θα αρχίσει σιγα σιγα να ¨πεφτει¨:D

Yugup3.png

Όταν ένα μωρό θηλάζει χωρίς να πεινάει πολύ, απλά γιατί του αρέσει, τότε έχει τον τρόπο του να πιπιλίζει έτσι ώστε να παίρνει λιγότερο γάλα. Ρυθμίζει τη ροή ανάλογα με την πείνα του. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο θηλασμός δεν ευθύνεται για την παχυσαρκία.

Δε δείχνει τρελλό ενδιαφέρον για το φαγητό εκτός από τις πρώτες δύο μπουκιές και το υπόλοιπο το τρώει με εμένα να κάνω τον καραγκιόζη για να της αποσπάσω την προσοχή. Ειδικά στη φρουτόκρεμα επιστρατεύω όλα τα παιχνίδια για να ανοίξει το στοματάκι. Όταν έχει κάπου στραμμένη την προσοχή όμως μπορεί να φάει και έναν τόνο πιστεύω. Σταματάω όταν αρχίσει τη γκρίνια.

Στη θέση σου δεν θα έκανα ιδιαίτερες προσπάθειες να την ταΐσω. Αν θέλει να φάει, εντάξει, αλλιώς, άστην. Όχι ότι είναι κακό να την παρακινείς, εφόσον δεν την πιέζεις, αλλά δεν υπάρχει λόγος να παιδεύεστε.

Πάντως μην κρίνεις ακόμη από τις δίπλες και τα προγούλια, έχει ακόμη μωρουδίστικο σωματάκι και είναι φυσικά αυτά.

Εμένα βρε κορίτσια που θήλασα 3μήνες περίπου και τώρα 7 μηνών είναι 9500 περίπου κιλά τι να κάνω????? Είναι βέβαια και 73πόντους ύψος αλλά φαίνεται πολύ χοντρούλα. Γεννήθηκε 2890 και έμεινε 1 μήνα στη μονάδα. ΔΛδ ενός μηνός την πήρα 3200 από το μαιευτήριο και μετά 1,5μήνα που θήλαζα φούσκωσε απίστευτα το παιδί και συνέχισε και με το ξένο γάλα και τώρα με τις τροφές. Τι να κάνω? Να της κάνω δίαιτα???

azHYp2.png

vwuep3.png

Το πώς φαίνεται δεν έχει πάντα σημασία, ειδικά αν το θέμα σε αγχώνει λίγο. Κάνε μια αναζήτηση στο google για τον δείκτη μάζας σώματος (body mass index) για μωρά, γιατί διαφέρει από ηλικία σε ηλικία. Εκεί θα δεις αν το βάρος είναι φυσιολογικό για το ύψος και την ηλικία του μωρού.

Διαφημίσεις

Το πώς φαίνεται δεν έχει πάντα σημασία, ειδικά αν το θέμα σε αγχώνει λίγο. Κάνε μια αναζήτηση στο google για τον δείκτη μάζας σώματος (body mass index) για μωρά, γιατί διαφέρει από ηλικία σε ηλικία. Εκεί θα δεις αν το βάρος είναι φυσιολογικό για το ύψος και την ηλικία του μωρού.

δεν έχω βρει καμπύλες για το BMI μωρών

azHYp2.png

vwuep3.png

ΒΕΡΑ τις εχει και στο βιβλιαριο παιδιου της καμπυλες για το δεικτη μαζας σωματος, εχει σε χρονια οχι σε μηνες αλλα αν κανεις το διαγραμμα αναμεσα στο μισο με ενα ετος περιπου βρισκεται.

lysistrat 8100 στους 7 μηνες δεν ειναι πολλα ειδικα αν γεννηθηκε και 4 κιλα, εγω μαλλον πρεπει ν ανυσυχω γιατι ο γιος μου ειναι ηδη 7 κιλα και 65 ποντους και ειναι μολις 3 μηνων και 9 ημερων, και γεννηθηκε 3180. θηλαζω αποκλειστικα και μονο απο το ενα στηθος (το αλλο δεν το επιασε καθολου απο την αρχη και δεν εχει γαλα) και τρωει αρκετες φορες τη μερα αλλα ξυπναει και το βραδυ. με αγχωσες τωρα. ειμαστε πολυ ψηλα στις καμπυλες υψους-βαρους κια φοβαμαοι οτι σε λιγο καιρο θα την περασει την αδερφουλα του. (σχεδον 28 μηνων, 12 κιλα)

• 3 weeks later...

Βρε παιδιά η κάθε μία ξέρει αν το μωράκι της είναι καλά. Φυσικά και τα μωράκια σας είναι μια χαρά. Κάποια είναι πιο στρουμπουλά κάποια λιγότερο. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει φυσιολογικό και μη φυσιολογικό, σε κάποια καμπύλη είμαστε όλοι. Απλά εγώ θα την προτιμούσα πιο κομψή, αλλά την υγεία της δεν τη διακινδυνεύω. Εμείς οι γονείς είμαστε ψηλοί αλλά όχι και τεραστίων διαστάσεων, αλλά δε με ενδιαφέρουν τα νούμερα, ξαναλέω όλοι φυσιολογικοί είμαστε. Αυτό που με προβληματίζει ακόμα όμως είναι το αν θα πρέπει να επιμένω στο τάισμα. Όσο θήλαζα χωρίς στερεές τροφές δεν είχα τέτοιο προβληματισμό, έλεγα όσο θέλει θα φάει. Τώρα με το φαγητό δεν ξέρω ρε κορίτσια το πότε να σταματάω. Εσείς πότε σταματάτε;

ΒΕΡΑ, επειδή κι εγώ είχα ανησυχήσει και μπερδευτεί στην αρχή με το βάρος της, κι επειδή τα βιβλιάρια έχουν κάτι τελείως απαρχαιωμένες καμπύλες, οι ενημερωμένες επίκαιρες καμπύλες για υγιή θηλάζοντα βρέφη βρίσκονται στο σάιτ του παγκόσμιου οργανισμού υγείας (world health organisation)

http://www.who.int/childgrowth/standards/en/

και συγκεκριμένα ο δείκτης μάζας που σας ενδιέφερε: http://www.who.int/childgrowth/standards/bmi_for_age/en/index.html

Η μπέμπα μου πάντα είναι ψηλά στις καμπύλες σίγουρα. Ας είναι υγιή όλα τα μωράκια, όπως τα έφτιαξε η φύση... ο δικός μας ρόλος είναι που με μπερδεύει εμένα: άραγε τη μπουκώνω ξαναδιερωτώμαι;;;

ΒΕΡΑ, επειδή κι εγώ είχα ανησυχήσει και μπερδευτεί στην αρχή με το βάρος της, κι επειδή τα βιβλιάρια έχουν κάτι τελείως απαρχαιωμένες καμπύλες, οι ενημερωμένες επίκαιρες καμπύλες για υγιή θηλάζοντα βρέφη βρίσκονται στο σάιτ του παγκόσμιου οργανισμού υγείας (world health organisation)

http://www.who.int/childgrowth/standards/en/

και συγκεκριμένα ο δείκτης μάζας που σας ενδιέφερε: http://www.who.int/childgrowth/standards/bmi_for_age/en/index.html

Η μπέμπα μου πάντα είναι ψηλά στις καμπύλες σίγουρα. Ας είναι υγιή όλα τα μωράκια, όπως τα έφτιαξε η φύση... ο δικός μας ρόλος είναι που με μπερδεύει εμένα: άραγε τη μπουκώνω ξαναδιερωτώμαι;;;

Εμένα δεν είναι θηλάζον βρέφος. Ξένο γάλα της δίνω.

azHYp2.png

vwuep3.png

Διαφημίσεις

Βρε παιδιά η κάθε μία ξέρει αν το μωράκι της είναι καλά. Φυσικά και τα μωράκια σας είναι μια χαρά. Κάποια είναι πιο στρουμπουλά κάποια λιγότερο. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει φυσιολογικό και μη φυσιολογικό, σε κάποια καμπύλη είμαστε όλοι. Απλά εγώ θα την προτιμούσα πιο κομψή, αλλά την υγεία της δεν τη διακινδυνεύω. Εμείς οι γονείς είμαστε ψηλοί αλλά όχι και τεραστίων διαστάσεων, αλλά δε με ενδιαφέρουν τα νούμερα, ξαναλέω όλοι φυσιολογικοί είμαστε. Αυτό που με προβληματίζει ακόμα όμως είναι το αν θα πρέπει να επιμένω στο τάισμα. Όσο θήλαζα χωρίς στερεές τροφές δεν είχα τέτοιο προβληματισμό, έλεγα όσο θέλει θα φάει. Τώρα με το φαγητό δεν ξέρω ρε κορίτσια το πότε να σταματάω. Εσείς πότε σταματάτε;

εγω κι ο αντρας μου οταν ημασταν μωρα ημασταν ολοστρογγυλα, μετα τα δυο ημασταν πετσι και κοκκαλο κι ο αντρας μου στα 30 αρχισε να βαζει κιλα.

αν φοβασαι για παχυσαρκια ρωτα τον παιδιατρο αλλα μην της κοβεις τα κυριως γευματα αλλα και να μην την πιεζεις για φαγητο. προσπαθησε αφου φαει το φαγητο της ενδιαμεσα στα γευματα να την απασχοελις με αλλα πραγματα για να μη ζηταει συνεχεια φαγητο.

εγω στην κορη μου ακομα περναω παρα πολυ χρονο για να την καταφερω να φαει, ειναι ψηλη κι αδυνατη, μπορει να ειναι κομψη αλλα δε μπορω να βρω ρουχα που να της κανουν, ειδικα φορμες που το λαστιχο δε ρυθμιζεται πρεπει ν τα στενευω.

Φυσικά και τα μωράκια σας είναι μια χαρά. Κάποια είναι πιο στρουμπουλά κάποια λιγότερο.

Τα περισσότερα μωρά είναι μια χαρά, παρά τις διαφορές στο σωματότυπο. Αλλά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, και είναι καλό να το ψάχνουμε, όταν βλέπουμε ότι είναι στα όρια. Τα όρια του φυσιολογικού είναι πολύ ευρέα, αλλά υπάρχουν παιδιά που είναι σαφώς υπέρβαρα ή λιποβαρή.

Ο γενικός κανόνας είναι ότι δεν πιέζουμε, το παιδί τρώει όσο θέλει και αν θέλει.

Ουάου! Ισχύει αυτό που γράφεις στο ticker? Μπράβο αν θηλάζεις τόσα χρόνια. Ο παιδίατρος με καθησυχάζει όσον αφορά στο βάρος γι' αυτό δεν ανησυχώ, μου λέει μια χαρά είναι. Το θέμα μου είναι μην την ταίζω παραπάνω απ' όσο πρέπει για το αισθητικό αποτέλεσμα, όχι για την υγεία, μια χαρά είναι από υγεία ,φαίνεται. Και εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω το να τρώει 'όσο θέλει'. Ανάμεσα στα γεύματα δε ζητάει για να πω ότι πεινάει, και όσο την απασχολώ την ώρα του φαγητού με παιχνίδια μπορεί να φάει άπειρα. Γι ' αυτό δεν έχω κάποιο μπούσουλα για το πόσο να την ταίσω.

• 2 weeks later...

Εμένα βρε κορίτσια το τρώει όλο της το φαγητό σε όλα της τα γεύματα. Μόνο στη φρουτόκρεμα αφήνει 2-3κουταλιές. Δεν ξέρω τι να κάνω πια ... ειδικά με την απογευματινή κρέμα. Όσο και να της κάνεις θα τη φάει. Το ίδιο και το γάλα. Όσο και να της κάνω θα το πιεί. Έλεος!

azHYp2.png

vwuep3.png