Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Τελείωμα Θηλασμου....

katrin33

Recommended Posts

Καλημέρα,

Εδω και 31/2 μήνες θηλάζω αποκλειστικά την μικρή μου. Εχουμε εδώ και ένα μήνα 6 γεύματα ανα τρίωρο. Τις τελευταίες 2 βδομάδες όμως δεν έχει πάρει καθόλου βάρος (40-60gr). Η παιδίατρος μου είπε να βάλω ένα γεύμα το βράδυ. Προσπαθώ να της δώσω αλλά με δυσκολία το θέλει (λογικό αφού εδώ και 3 μήνες δεν έχει πιει άλλο γάλα).

Και στα άλλα γεύματα όμως τρώει 2-3 λεπτά και μετα δυσανασχετεί, την αλλάζω στήθος και πάλι τα ίδια μετα άπό 2/3 λεπτά. Επίσης το στήθος μου είναι πολύ ελαφρυ όταν έρθει το τρίωρο.

Ειναι δυνατόν να τελειώνει το γάλα έτσι ? Μεχρι έδω ήταν? :-(

Συμβαινει αυτό σε αυτό το χρονικό διάστημα.... Μηπως ταλαιπωρώ το μωράκι και πρέπει να το κόψω?

Διαφημίσεις

Προφανώς σου τελειώνει το γάλα!

Και εγώ έτσι έβαζα τη μικρή μου και δυσανασχετούσε, έκλαιγε, γιατί δεν είχε γάλα να τραβήξει. Επίσης το στήθος μου φαινόταν οτι είχε αδειάσει... Είναι ο φυσικός απογαλακτισμός που δε χρειάζεται να πάρεις και χάπια. Εσύ, αν παρόλα αυτά έχεις απορία, μπορείς να δοκιμάσεις με θήλαστρο να δείς αν βγάζεις τίποτα...

Καλημέρα σας,

ΜΙΝΝΙ μην δίνεις λάθος οδηγίες σε μια μανούλα που στεναχωριέται και δεν θέλει να αποθηλάσει,εκτός και αν είσαι γιατρός η ειδική σε θέματα θηλασμού.Το στήθος και το μωρό περνούν από διάφορες φάσεις και υπάρχουν πολλοί λόγοι να δυσανασχετεί ένα μωρό.Επίσης είναι τελείως λάθος να βασιστούμε σε ένα θήλαστρο για να δούμε την ποσότητα γάλακτος που διαθέτουμε.Μέχρι σήμερα έχω θηλάσει 26 μήνες τον γιό μου και θηλάζω ακόμα την 13 μηνών κόρη μου.Πολλές φορές το θήλαστρο με έχει απογοητεύσει,χρειάζεται κατάλληλο θήλαστρο, κατάλληλη μέθοδος και ωράρια και πάλι,δεν μπορεί να βγάλει όσο μόνο του το μωρό.Αν προσθέσουμε και το άγχος και την στεναχώρια σε μία φρέσκια μανούλα, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να χαθεί το παιχνίδι.Παρακαλώ τα κορίτσια που τόσο με έχουν βοηθήσει με τις παραθέσεις τους να βοηθήσουν και παραπάνω...

Υ.Γ. Δεν θέλω να ακυρώσω την γνώμη σου ΜΙΝΝΙ.Εδώ σίγουρα παραθέτουμε εμπειρίες αλλά όπως βλέπεις,επειδή και εγώ δεν είμαι ειδικός,δεν δίνω συμβουλές αβίαστα....

ΜΠΑΜΠΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ(12/04/96 βρήκα το άλλο μου μισό)

ΣΤΕΛΙΟΣ 11/06/07

ΖΟΥΖΟΥ 26/07/10

Σας αγαπάω πολύ...

Καλημέρα,

Εδω και 31/2 μήνες θηλάζω αποκλειστικά την μικρή μου. Εχουμε εδώ και ένα μήνα 6 γεύματα ανα τρίωρο. Τις τελευταίες 2 βδομάδες όμως δεν έχει πάρει καθόλου βάρος (40-60gr). Η παιδίατρος μου είπε να βάλω ένα γεύμα το βράδυ. Προσπαθώ να της δώσω αλλά με δυσκολία το θέλει (λογικό αφού εδώ και 3 μήνες δεν έχει πιει άλλο γάλα).

Και στα άλλα γεύματα όμως τρώει 2-3 λεπτά και μετα δυσανασχετεί, την αλλάζω στήθος και πάλι τα ίδια μετα άπό 2/3 λεπτά. Επίσης το στήθος μου είναι πολύ ελαφρυ όταν έρθει το τρίωρο.

Συμβαινει αυτό σε αυτό το χρονικό διάστημα.... Μηπως ταλαιπωρώ το μωράκι και πρέπει να το κόψω?

Αν θέλεις απάντησε με λεπτομέρειες εδώ:

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=40799

"Θήλαζε και μη ερεύνα!"  Qw1Ep3.png

Προφανώς σου τελειώνει το γάλα!

Και εγώ έτσι έβαζα τη μικρή μου και δυσανασχετούσε, έκλαιγε, γιατί δεν είχε γάλα να τραβήξει. Επίσης το στήθος μου φαινόταν οτι είχε αδειάσει... Είναι ο φυσικός απογαλακτισμός που δε χρειάζεται να πάρεις και χάπια. Εσύ, αν παρόλα αυτά έχεις απορία, μπορείς να δοκιμάσεις με θήλαστρο να δείς αν βγάζεις τίποτα...

Σε ευχαριστώ πολύ ΜΙΝΝΙ για την βοηθειά σου.

Διαφημίσεις

Μη βάζεις ξένο γάλα αν δεν διερευνηθούν παθολογικά αίτια στο μωρό. Αν το μωρό έχει αλλεργία στο αγελαδινό γάλα και γι' αυτό δεν βάζει βάρος, αν του δώσει ξένο μπορεί να του δημιουργήσεις σοβαρό πρόβλημα.

Απάντησε αναλυτικά στις ερωτήσεις (το λινκ σου το έδωσαν παραπάνω), πρέπει να δούμε την εξέλιξη της ανάπτυξης και το πόσες πάνες βρέχει το 24ωρο.

Το γάλα δεν τελειώνει αν το μωρό δεν σταματήσει να θηλάζει.

Αν, για κάποιο λόγο, το μωρό θηλάζει λιγότερο κι έχει λιγοστέψει το γάλα, μπορεί να αυξηθεί και πάλι.

Συμβαινει αυτό σε αυτό το χρονικό διάστημα....

Δεν συμβαίνει.

Μηπως ταλαιπωρώ το μωράκι και πρέπει να το κόψω?

Για να κόψεις κάτι πρέπει να το έχεις. Αν δεν το έχεις, δεν έχεις κάτι να κόψεις. Αν το έχεις και δεν θέλεις να αποθηλάσεις, δεν έχεις λόγο να το κόψεις.

Εσύ, αν παρόλα αυτά έχεις απορία, μπορείς να δοκιμάσεις με θήλαστρο να δείς αν βγάζεις τίποτα...

Υπάρχουν πάρα πολλές μητέρες που θηλάζουν αποκλειστικά ακόμη και δίδυμα, αλλά δεν μπορούν να αντλήσουν γάλα με το θήλαστρο. Το θήλαστρο μπορεί να δείξει πόσο γάλα μπορεί να αντλήσει η μητέρα μια δεδομένη χρονική στιγμή με το συγκεκριμένο θήλαστρο.

Αν μια μητέρα αντλεί 20 ml με ένα θήλαστρο, μπορεί να αντλεί 40 με ένα λίγο καλύτερο και 200 με ένα νοσοκομειακό, όμως μπορεί να υπάρχουν στιγμές που δεν αντλεί καθόλου. Δηλαδή, ακόμη και για μια μητέρα που μπορεί να αντλήσει γάλα, δεν σημαίνει ότι μία άντληση μπορεί να της δείξει πόσο γάλα μπορεί να αντλήσει ή πόσο γάλα παράγει.

Εχεις δίκιο όμως εδω και 2 βδομάδες δεν παίρνει καθόλου βάρος. Και μετα τον θηλασμό 2-3 λεπτών κλαίει η μικρή και δεν κοιμάται όπως κοιμόταν.

Κλαίει 2,3 λεπτά μετά τπ letdown (οταν κατεβαίνει το γάλα δηλαδή) ή από την στιγμή που την βάζεις στο στήθος?? Μ'ηπως είναι ανυπόμωνη θέλω να πω κ επειδή δεν έρχεται γρήγορα η ροή κλαίει.. (το έκανε κ η δικιά μου αυτό για ένα διάστημα)

Yugup3.png

Εχεις δίκιο όμως εδω και 2 βδομάδες δεν παίρνει καθόλου βάρος. Και μετα τον θηλασμό 2-3 λεπτών κλαίει η μικρή και δεν κοιμάται όπως κοιμόταν.

Τα μωρά μεγαλώνουν γρήγορα και σίγουρα δεν κοιμάται όπως κοιμόταν και δεν θα κοιμάται όπως κοιμάται τώρα.

Αν έχει πάρει πολύ βάρος το προηγούμενο διάστημα, το ότι δεν παίρνει τώρα βάρος δεν σημαίνει τίποτα.

Αν απαντήσεις στις ερωτήσεις, να δούμε αναλυτικά τις ζυγίσεις, τα γεύματα και τις πάνες του μωρού, ίσως καταλάβουμε περισσότερα. Τα στοιχεία που δίνεις μέχρι τώρα είναι πολύ λίγα για να εκτιμήσουμε σωστά την κατάσταση.

Για να απαντήσεις στις ερωτήσεις, τις αντιγράφεις και τις μεταφέρεις εδώ, όπου γράφεις και τις απαντήσεις.

Μπορεί η μη πρόσληψη βάρους να σχετίζεται με παθολογικά αίτια, πχ ουρολοίμωξη. Αν το μωρό έχει ουρολοίμωξη, είναι αναμενόμενο να μην έχει όρεξη και να θηλάζει λιγότερο. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθείς στο γιατρό σου για να σε κατευθύνει.

Επίσης η μη πρόσληψη βάρους μπορεί να σχετίζεται πχ με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, σε αυτή την περίπτωση ο αποθηλασμός μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο μωρό.

Διαφημίσεις

Κλαίει 2,3 λεπτά μετά τπ letdown (οταν κατεβαίνει το γάλα δηλαδή) ή από την στιγμή που την βάζεις στο στήθος?? Μ'ηπως είναι ανυπόμωνη θέλω να πω κ επειδή δεν έρχεται γρήγορα η ροή κλαίει.. (το έκανε κ η δικιά μου αυτό για ένα διάστημα)

Οχι πίνει 3 λεπτά ήρεμη και μετά κλαιει. Αλλάζω στήθος τρώει 3 λεπτά και ξανακλαίει....

Τα μωρά μεγαλώνουν γρήγορα και σίγουρα δεν κοιμάται όπως κοιμόταν και δεν θα κοιμάται όπως κοιμάται τώρα.

Σιγουρα αλλά μένει ξύπνια μέχρι τον επόμενο θηλασμό.

Αν έχει πάρει πολύ βάρος το προηγούμενο διάστημα, το ότι δεν παίρνει τώρα βάρος δεν σημαίνει τίποτα.

Γεννήθηκε 2.900 και τώρα είναι 5000. Επαιρνε 250-300gr την εβδομάδα. Τώρα όμως δωδεκα μέρες δεν πήρε καθόλου.

Αν απαντήσεις στις ερωτήσεις, να δούμε αναλυτικά τις ζυγίσεις, τα γεύματα και τις πάνες του μωρού, ίσως καταλάβουμε περισσότερα. Τα στοιχεία που δίνεις μέχρι τώρα είναι πολύ λίγα για να εκτιμήσουμε σωστά την κατάσταση.

Για να απαντήσεις στις ερωτήσεις, τις αντιγράφεις και τις μεταφέρεις εδώ, όπου γράφεις και τις απαντήσεις.

Μπορεί η μη πρόσληψη βάρους να σχετίζεται με παθολογικά αίτια, πχ ουρολοίμωξη. Αν το μωρό έχει ουρολοίμωξη, είναι αναμενόμενο να μην έχει όρεξη και να θηλάζει λιγότερο. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθείς στο γιατρό σου για να σε κατευθύνει.

Επίσης η μη πρόσληψη βάρους μπορεί να σχετίζεται πχ με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, σε αυτή την περίπτωση ο αποθηλασμός μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο μωρό.

Τωρα απέκτησε αλλεργία. Δεν της έχω δ'ωσει ξένο καθόλου από την μέρα γέννησης.

Αν έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα με το θηλασμό μπορείτε να θέσετε την ερώτησή σας. Μαζί με την ερώτηση είναι απαραίτητο να δίνετε και μερικές ακόμη πληροφορίες για να σας παρέχεται η υποστήριξη που ταιριάζει στην περίπτωσή σας:

Αν δεν θέλετε να δημοσιεύσετε τα παρακάτω στοιχεία, αρκεί να μου τα στείλετε με πμ.

Α. Την εβδομάδα κύησης κατά την οποία γεννήθηκε το βρέφος

38

Β. Το φύλο του βρέφους

Θηλυ

Γ. Τον τρόπο τοκετού: Φυσιολογικός (ΦΤ) ή Καισαρική (ΚΤ)

ΚΤ

Δ. Το είδος της αναισθησίας αν χρησιμοποιήθηκε αναισθησία.

Επισκληρίδιο

Ε. Αν το μωρό εφμάνισε νεογνικό ίκτερο και αν ναι ποια ήταν η μέγιστη τιμή και ποια η ελάχιστη.

13,3 και 9,8

Ε. Αν το μωρό νοσηλεύτηκε και για ποιο λόγο.

ΟΧΙ

1. Όλες οι ζυγίσεις του μωρού με τις ημερομηνίες

Γεννήθηκε 2.840 και βγήκαμε 2660

2η βδομάδα 240gr

3η βδομάδα 340gr

4η 200gr

48 ημερων 4060

3μηνων 4900

Σημερα 31/2 5000

2. Πόσα γεύματα κάνει το μωρό το 24ωρο.

6

3. Σε πόσα από αυτά θηλάζει

ΟΛΑ

4. Αν παίρνει συμπλήρωμα, πόσο συμπλήρωμα παίρνει περίπου σε κάθε γεύμα

5. Αν παίρνει συμπλήρωμα, πόσο παίρνει συνολικά το 24ωρο (το υπολογίζετε μετρώντας με ακρίβεια την ποσότητα για ένα 24ωρο)

6. Αν χρησιμοποιείτε θήλαστρο σας παρακαλώ πολύ να γράφετε με ακρίβεια τον τύπο του θήλαστρου και την εταιρεία.

7. Αν κάνετε συστηματικές αντλήσεις:

7α. πόσες αντλήσεις κάνετε το 24ωρο

7β. ποιες ώρες αντλείτεκαι

7γ. πόσο διαρκεί η κάθε άντληση

8. Πόσες πάνες βρέχει το μωρό το 24ωρο (όχι πόσες γεμίζει, πόσες φορές ουρεί). Αν το μωρό είναι μικρό η ποσότητα των ούρων είναι πολύ μικρή και οι πάνες πολύ απορροφητικές. Αν δεν μπορείτε να καταλάβετε πότε ουρεί, μπορείτε να βάλετε μέσα στην πάνα ένα κομματάκι χαρτί κουζίνας. Αν αυτό βραχεί σημείνει ότι το παιδί έχει ουρήσει.

3-4

9. Πόσες κενώσεις κάνει το 24ωρο

εκανε 5-6 πλέον 1

10. Συμπληρώστε οποιαδήποτε συμπεριφορά του παιδιού σας νομίζετε ότι θα ήταν χρήσιμη....

katrin33, να σου ζήσει η μικρούλα!

Ένα παιδί μπορεί να έχει αλλεργία και αυτή να μην εκδηλωθεί αμέσως, αλλά αργότερα, όσο θα επιβαρύνεται ο οργανισμός του από την έκθεση στον αλλεργιογόνο παράγοντα, η οποία μπορεί να γίνεται και μέσω της διατροφής της μαμάς και να περνάει μέσω του μητρικού γάλακτος. Σε τέτοια περίπτωση, η μαμά κάνει αλλαγές στη διατροφή της, αποκλείοντας τους παράγοντες που μπορεί να προκαλούν αλλεργία στο μωρό. Το να δίνεις αγελαδινό γάλα σ' ένα μωρό που μπορεί να έχει αλλεργία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, συνήθως στα μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά από τη γέννησή τους, η αλλεργία αργεί να εμφανιστεί και είναι πιο ήπια ακριβώς γιατί η έκθεση είναι πολύ πιο περιορισμένη, αφού γίνεται μόνο από ότι περνάει μέσα στο μητρικό.

Δεν έχεις απαντήσει ακόμα στις ερωτήσεις που σου έβαλαν στο λινκ που έδωσε η Αμαρέττο παραπάνω και χωρίς τις απαντήσεις αυτές δεν γίνεται να σε βοηθήσουμε αποτελεσματικά. Δεν έχει νόημα να κάνουμε εικασίες και να λέμε μπορεί να φταίει το ένα ή το άλλο.

Από αυτά που γράφεις φαίνεται ότι το μωρό έπαιρνε πολύ βάρος στην αρχή και τώρα έχει φρενάρει, πράγμα που είναι λογικό, όμως αν δεν απαντήσεις στις ερωτήσεις αναλυτικά κανείς δεν μπορεί να σου απαντήσει υπεύθυνα.

Μην ξεχάσεις να γράψεις και σχετικά με τις κενώσεις (αριθμός και χρώμα-υφή), καθώς και για ό,τι άλλο θεωρείς εσύ σημαντικό στη συμπεριφορά της μικρής.

εντιτ: Γράφαμε μαζί!

Βάλε στις ζυγίσεις τις ημερομηνίες και όχι πόσων εβδομάδων ή μηνών ήταν, γιατί υπάρχει μια ασάφεια (πχ. ποια είναι η ημ/νία γέννησης; κλπ.) Είναι σημαντικό για να υπολογίσουμε σωστά την ανάπτυξη.

Edited by sofuka
προσθήκη
HXuSp2.pngaS46p2.png

Διαφημίσεις

Δεν καταλαβαίνω πως μειώθηκε η ροη του γάλατος. Το κατάλαβα από το στήθος που δεν γίνοταν σκληρό στο 3ωρο ή δεν "πονούσαν" οι θηλές όταν ήταν η ώρα.

Για να κόψεις κάτι πρέπει να το έχεις. Αν δεν το έχεις, δεν έχεις κάτι να κόψεις. Αν το έχεις και δεν θέλεις να αποθηλάσεις, δεν έχεις λόγο να το κόψεις.

Να κόψω αυτό το λίγο που έχει το στήθος.

katrin33, δεν έχω καταλάβει το ακριβώς θέλεις: θέλεις να σε βοηθήσουμε να συνεχίσεις να θηλάζεις ή να σε βοηθήσουμε να αποθηλάσεις. Αν πράγματι έχει μειωθεί το γάλα σου θέλεις να σε βοηθήσουμε να το αυξήσεις ή δεν σε ενδιαφέρει;

Αυτό το ανά 3ώρο το κανες από την αρχή;; Αν δηλαδή πεινούσε το παιδί πριν το 3ωρο δεν του έδινες; Προσωπικά μου φαίνονται πολύ λίγα τα 6 γεύματα για τόσο μικρό μωρό... Ο δικός μου ακόμα και τώρα με 2 γεύματα στερεών θηλάζει συχνότερα!! Ο θηλασμός με πρόγραμμα από όσα έχω διαβάσει εδώ μέσα βλάπτει την παραγωγή....

Hv9jp3.png

Μη βάζεις ξένο γάλα αν δεν διερευνηθούν παθολογικά αίτια στο μωρό. Αν το μωρό έχει αλλεργία στο αγελαδινό γάλα και γι' αυτό δεν βάζει βάρος, αν του δώσει ξένο μπορεί να του δημιουργήσεις σοβαρό πρόβλημα.

Απάντησε αναλυτικά στις ερωτήσεις (το λινκ σου το έδωσαν παραπάνω), πρέπει να δούμε την εξέλιξη της ανάπτυξης και το πόσες πάνες βρέχει το 24ωρο.

Το γάλα δεν τελειώνει αν το μωρό δεν σταματήσει να θηλάζει.

Αν, για κάποιο λόγο, το μωρό θηλάζει λιγότερο κι έχει λιγοστέψει το γάλα, μπορεί να αυξηθεί και πάλι.

Δεν συμβαίνει.

εχω απαντησει στις ερωτησεις. Θα μου πειτε?

Γεννήθηκε 31/5 2.840

6/6 2.660

13/6 2.900

20/6 3.140

30/6 3.550

18/7 4060

24/8 4900

9/9 4.900

Το μωρό σου από τις 13/6 έως τις 18/7, δηλαδή σε 36 ημέρες πήρε 1160 γρ. δηλαδή 32,2 γρ. το 24ωρο, που είναι αρκετά πάνω από το μέσο όρο. Ο μέσος όρος είναι 25 γρ. το 24ωρο.

Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή σου ήταν πολύ καλή. Από τη στιγμή που μπορούσες να παράγεις ένα λίτρο γάλα τη μέρα τότε, μπορείς να το παράγεις και τώρα.

Τα προβλήματα ανεπαρκούς γαλουχίας εμφανίζονται πάντα τις πρώτες 5-6 εβδομάδες της ζωής του μωρού. Μετά από αυτό το διάστημα το γάλα μπορεί να λιγοστέψει μόνο αν το μωρό δεν θηλάζει καλά.

Από τις 18/7, έως τις 24/8, δηλαδή σε 37 ημέρες, το μωρό πήρε 840 γρ., δηλαδή 22,7 γρ. την ημέρα. Αυτό το βάρος είναι λίγο κάτω από το μέσο όρο και ίσως δικαιολογείται από τον μικρό αριθμό των γευμάτων του μωρού.

Προσπάθησε να αυξήσεις τον αριθμό γευμάτων του μωρού σε τουλάχιστον 8 το 24ωρο. Τα μωρά τα αφήνουμε να θηλάζουν όσο θέλουν μόνο αν αναπτύσσονται ικανοποιητικά. Αν δεν παίρνουν όσο βάρος πρέπει, τότε παρεμβαίνουμε και προσπαθούμε να τα ταΐσουμε ακόμη και αν δεν ζητάνε.

Καλό θα ήταν να αποκλεισθούν τα παθολογικά αίτια όπως η ουρολοίμωξη. Αν δεν υπάρχει ουρολοίμωξη, τότε θα πρέπει να δεις και το θέμα της αλλεργίας. Η μειωμένη πρόσληψη βάρους είναι συχνά η μόνη ένδειξη αλλεργίας, τουλάχιστον στην αρχή.

Η πιο συχνή αλλεργία (50% των μωρών) είναι αυτή στο αγελαδινό γάλα.

Το μωρό σου από τις 13/6 έως τις 18/7, δηλαδή σε 36 ημέρες πήρε 1160 γρ. δηλαδή 32,2 γρ. το 24ωρο, που είναι αρκετά πάνω από το μέσο όρο. Ο μέσος όρος είναι 25 γρ. το 24ωρο.

Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή σου ήταν πολύ καλή. Από τη στιγμή που μπορούσες να παράγεις ένα λίτρο γάλα τη μέρα τότε, μπορείς να το παράγεις και τώρα.

Τα προβλήματα ανεπαρκούς γαλουχίας εμφανίζονται πάντα τις πρώτες 5-6 εβδομάδες της ζωής του μωρού. Μετά από αυτό το διάστημα το γάλα μπορεί να λιγοστέψει μόνο αν το μωρό δεν θηλάζει καλά.

Από τις 18/7, έως τις 24/8, δηλαδή σε 37 ημέρες, το μωρό πήρε 840 γρ., δηλαδή 22,7 γρ. την ημέρα. Αυτό το βάρος είναι λίγο κάτω από το μέσο όρο και ίσως δικαιολογείται από τον μικρό αριθμό των γευμάτων του μωρού.

Προσπάθησε να αυξήσεις τον αριθμό γευμάτων του μωρού σε τουλάχιστον 8 το 24ωρο. Τα μωρά τα αφήνουμε να θηλάζουν όσο θέλουν μόνο αν αναπτύσσονται ικανοποιητικά. Αν δεν παίρνουν όσο βάρος πρέπει, τότε παρεμβαίνουμε και προσπαθούμε να τα ταΐσουμε ακόμη και αν δεν ζητάνε.

Καλό θα ήταν να αποκλεισθούν τα παθολογικά αίτια όπως η ουρολοίμωξη. Αν δεν υπάρχει ουρολοίμωξη, τότε θα πρέπει να δεις και το θέμα της αλλεργίας. Η μειωμένη πρόσληψη βάρους είναι συχνά η μόνη ένδειξη αλλεργίας, τουλάχιστον στην αρχή.

Η πιο συχνή αλλεργία (50% των μωρών) είναι αυτή στο αγελαδινό γάλα.

Αυτο που ισως δεν έκανα κατανοητο είναι οτι το μωρο τις τελευταίες δύο βδομάδες δυσανασχετεί στο θήλασμα. Κάθετε δύο λεπτά ήρεμα και μετά φεύγει από την θηλή και "κλωτσάει". Ισως και για συτό να μην παίρνει βάρος ή να μειωθηκε ίσως το γάλα μου.

Αν ειναι αλλεργική στο αγελαδινό γάλα δεν πρλεπει να σταματήσω άμεσα τον θηλασμό?