Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Κλασσικό η' ολοήμερο???

Recommended Posts

Εαν ειχατε την ευκαιρια να διαλεξετε μεταξυ των δυο παραπανω,τι θα επιλεγατε?Και για ποιο λογο?Εχω ερθει σε μεγαλο διλημμα και δε ξερω τι να επιλεξω.Μια φιλη μου εστειλε το πρωτο της παιδακι κλασσικο και δεν ηταν πολυ ευχαριστημενη απο την μετεπειτα πορεια του στην πρωτη δημοτικου,το δευτερο παιδακι της το εστειλε σε ολοημερο και ειδε πιο καλη προσαρμογη στο δημοτικο.Η παιδαγωγος μας ειναι της αποψης οτι εαν δεν υπαρχει προβλημα(δουλεια,υποχρεωσεις)ειναι καλυτερα το κλασσικο γιατι τα παιδακια κουραζονται με τις τοσες πολλες ωρες.Η δικη σας η αποψη ποια ειναι,τι θα διαλεγατε και γιατι?

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ Η ΖΩΗ ΜΟΥ.

Διαφημίσεις

Αν μπορουσα σιγουρα θα τον εστελνα στο Κλασσικο ειμαι σιγουρη οτι τοσες πολλες ωρες τα κουραζουν και δεν νομιζω οτι προσφερουν κατι παραπανω στην μετεπειτα πορεια τους.. χωρις να ξερω την φιλη σου και τα παιδια της πιστευω οτι οφειλεται στο παιδι αυτή η διαφορά και οχι στο ολοημερο.

η κουραση ειναι σχετικη..στην αρχη κουραζονται αλλα μετα αντεχουν μια χαρα!αν οι νηπιαγ κανουν ενδιαφεροντα πραγματα τα παιδια περνανε πολυ καλα.ειμαι χρονια σε ολοημερο κ βλεπω οτι αν δουλευει καλα, τα παιδια κανουν διπλα πραγματα οχι απαραιτητα στο γνωστικο κομματι.αν εχει κ χωρο χαλαρωσης ακομα καλυτερα.κ στις 12 να γυρισει το παιδι σπιτι τι θα κανει;αν κανετε κατι μαζι οκ,αν κοιταει τηλεοραση κ χαζευει κ βαριεται η δεν ξαναβγαινει απο το σπιτι μεχρι την αλλη μερα ,στο ολοημερο θα περναει καλυτερα

εγω θα επιλεξω κλασσικο νηπιαγωγειο. στο ολοημερο δεν κοιμούνται το μεσημερι και το βραδυ πρεπει να την κοιμιζω νωρις. δεν εχω αυτη τη δυνατότητα γιατι η δουελιά μου είναι απογευματινή και γυρναω αργα. πόσο να αντεχει κι αυτο...

age.png

Διαφημίσεις

Αν μπορουσα σιγουρα θα τον εστελνα στο Κλασσικο ειμαι σιγουρη οτι τοσες πολλες ωρες τα κουραζουν και δεν νομιζω οτι προσφερουν κατι παραπανω στην μετεπειτα πορεια τους.. χωρις να ξερω την φιλη σου και τα παιδια της πιστευω οτι οφειλεται στο παιδι αυτή η διαφορά και οχι στο ολοημερο.

σκεψου οτι αν στο κλασσικο γινουν 4 δραστηριοτητες στο ολοημερο γινονται 8.βεβαια ειναι σχετικο.κλασσικο με καλη δασκαλα η ολοημερο με οχι τοσο καλη σιγουρα εχει διαφορα παλι

σιγουρα παιζει ρολο η δασκαλα αλλα σιγουρα παιζει ρολο και το παιδι.. μπορουν ή οχι να αφομοιωσουν.. να αποδοσουν το ιδιο καλα μετα απο τοσες ώρες?? νομιζω οτι ολα ειναι σχετικά... πάντως δυστυχως λιγα καλα σχολια εχω ακουσει για την δουλεια των ολοημερων

μιλαμε παντα για νηπιαγωγειοετσι; γιατι υπαρχει προγραμμα μεχρι στις 4 παρα. εννοειται οτι ειναι πολλοι οι παραγοντες κ ο καθενας ξερει κ το παιδι του

Εαν ειχατε την ευκαιρια να διαλεξετε μεταξυ των δυο παραπανω,τι θα επιλεγατε?Και για ποιο λογο?Εχω ερθει σε μεγαλο διλημμα και δε ξερω τι να επιλεξω.Μια φιλη μου εστειλε το πρωτο της παιδακι κλασσικο και δεν ηταν πολυ ευχαριστημενη απο την μετεπειτα πορεια του στην πρωτη δημοτικου,το δευτερο παιδακι της το εστειλε σε ολοημερο και ειδε πιο καλη προσαρμογη στο δημοτικο.Η παιδαγωγος μας ειναι της αποψης οτι εαν δεν υπαρχει προβλημα(δουλεια,υποχρεωσεις)ειναι καλυτερα το κλασσικο γιατι τα παιδακια κουραζονται με τις τοσες πολλες ωρες.Η δικη σας η αποψη ποια ειναι,τι θα διαλεγατε και γιατι?

εγω προτιμω το κλασσικο.η κορη μου πηγε τα 3 πρωτα χρονια ολοημερο κ δεν ειχα επιλογη αφου εκεινο το σχολειο ηταν απο τα πρωτα πιλοτικα ολοημερα μα κανονικη διδασκαλια ολες τις ωρες δλδ δεν ηταν σκετη φυλαξη.ΜΕΓΑ λαθος γτ ολοι κοιμοντουσαν ορθιοι.το παιδι ειχε μαθησιακεες δυσκολιες κ μονομου ελεγαν οτι ειναι ατακτη.τελικα στην τεαρτη δημοτικου αλλαξαμε σχολειο κ σπιτι κ το νεο σχολειο ηταν κλασσικο κ ευτυχως.εκει ο δασκσαλος της ειδε το προβλημα κ μας βοηθησε αρκετα.

κ γω δουλευα οταν πηγαινε στο ολοημερο.υποτιθετε οτι εμενε τοσες ωρες στο σχολειο γτ διαβαζαν κιολας.μαλλια.....τιποτα, ολα αγραφα κ φυσικα αδιαβαστη γτ κανενας δεν μπορουσε ν ασχοληθει μαζι της.αυτη σχολαγε στις 4 κ στις 5 επιανα δουλεια.οποτε καταλαβενετε τι γινοταμ.συν οτι γυριζε σπιτι πτωμα τοσες ωρες.

κι εγω στο δημοτικο ολοημερο θα διαλεξω, με την προϋπόθεση να διαβαζει στο σχοελιο. η δασκαλα του ολοημερου να ειναι συνεπής. αλλιως δεν εχει νοημα να ταλαιπωρούνται...

age.png

Διαφημίσεις

εγω προτιμω το κλασσικο.η κορη μου πηγε τα 3 πρωτα χρονια ολοημερο κ δεν ειχα επιλογη αφου εκεινο το σχολειο ηταν απο τα πρωτα πιλοτικα ολοημερα μα κανονικη διδασκαλια ολες τις ωρες δλδ δεν ηταν σκετη φυλαξη.ΜΕΓΑ λαθος γτ ολοι κοιμοντουσαν ορθιοι.το παιδι ειχε μαθησιακεες δυσκολιες κ μονομου ελεγαν οτι ειναι ατακτη.τελικα στην τεαρτη δημοτικου αλλαξαμε σχολειο κ σπιτι κ το νεο σχολειο ηταν κλασσικο κ ευτυχως.εκει ο δασκσαλος της ειδε το προβλημα κ μας βοηθησε αρκετα.

κ γω δουλευα οταν πηγαινε στο ολοημερο.υποτιθετε οτι εμενε τοσες ωρες στο σχολειο γτ διαβαζαν κιολας.μαλλια.....τιποτα, ολα αγραφα κ φυσικα αδιαβαστη γτ κανενας δεν μπορουσε ν ασχοληθει μαζι της.αυτη σχολαγε στις 4 κ στις 5 επιανα δουλεια.οποτε καταλαβενετε τι γινοταμ.συν οτι γυριζε σπιτι πτωμα τοσες ωρες.

αυτο που περιγραφεις εχει να κανει με τις γνωσεις κ το ενδιαφερον της δασκαλας κ οχι με το ωραριο.θα μπορουσε να ειανι αλλα ατομα κ να ησουν ευχαριστημενη

Aυτο που περιγραφεις δεν εχει να κανει με το αν πηγε ή οχι το παιδι ολοημερο. Προφανως ολα τα παιδακια δεν εχουν τους ιδιους ρυθμους.

Και τα δυο μου παιδια πηγαν ολοημερο και το λατρεψαν. Δεν αισθανθηκαν στιγμη κουρασμενα.

Το ζήτημα για μενα ειναι τι ανάγκες υπάρχουν. Αν δεν δουλευεις και εχεις τη δυνατότητα μετά το μεσημέρι που θα ειναι το παιδί στο σπίτι, να το απασχολήσεις δημιουργικά, τότε γιατί να μην πάει κλασικό; Αν δεν έχεις την πολυτέλεια όμως του χρόνου, νομίζω πως το ολοήμερο θα είναι καλύτερο.

Οσο για το ότι τα παιδιά κουράζονται, απ ότι έχω δει απο τα παιδάκια της Α δημοτικού, στην αρχή χρειάζονται σαφως μια περίοδο προσαρμωγης και μετά ειναι μια χαρά!

Σιγουρα δεν ειναι όλα τα ολοήμερα ίδια. Σιγουρα παίζει ρόλο η δασκάλα. Αλλα όπως ειπα ειναι θέμα αναγκών. Εγω ειμαι πολύ χαρούμενη που το νηπιαγωγείο της περιοχής μου είναι ολοήμερο γιατί απλά αν ήταν κλασικό θα έπρεπε να βρω ή άλλο δημόσιο ολοήμερο ή ιδιωτικό.

6/ 11/2007: Ο μικρός Πρίγκιπας!!!

24/3/2011: Η Μπουκίτσα μας!!!

τα δικά μου πηγαινουν προνηπιο και νηπιο ολοήμερο. Εντάξει κουράζονται λιγάκι αλλά τους αρέσει, τυχαινει μόλις γυρίσουμε στο σπίτι να θελουν να ξαναπάνε!

Το 12 που σχολαει το κλασικο μου φαινεται πολύ λιγο.

Από αποψη προγράμματος ειμαι 100% ευχαριστημενη. Το τι έχουν μαθει....

αυτο που περιγραφεις εχει να κανει με τις γνωσεις κ το ενδιαφερον της δασκαλας κ οχι με το ωραριο.θα μπορουσε να ειανι αλλα ατομα κ να ησουν ευχαριστημενη

κ στις 3 ταξεις ειχε διαφορετικους δασκαλους κ αυτους επι 2 γιατι εναι 2 στο καθε τμημα αρα 6 στο συνολο που σε 3 χρονια δεν ειδαν τιποτα.

παντως σιγουρα κουραζοταν και φυσικα οταν εργαζεσαι κ δεν υπαρχει αλλη λυση κανεις υπομονη.

Διαφημίσεις

H αληθεια ειναι οτι δε δουλευω και εχω την δυνατοτητα να επιλεξω αναμεσα στα δυο.Πραγματι πιστευω οτι ολα τα πραγματα ειναι σχετικα,δηλαδη ενα κλασσικο με καλη δασκαλα ειναι τι ιδιο καλο με ενα ολοημερο με οχι και τοσο καλη δασκαλα.Αλλα δε πιστευω με τιποτα οτι τα πενταχρονα δε κουραζονται με 8 ωρες παραμονη στο σχολειο.Εαν καποιος βεβαια θα μπορουσε να με πεισει οτι μαθησιακα θα ητανε καλυτερα το ολοημερο,δε θα το συζητουσα καν αλλα οπως ειπε και καποια κοπελλα τα παντα ειναι σχετικα με τη δασκαλα και το παιδι.Ευχαριστω παρα πολυ για τις απαντησεις σας.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ Η ΖΩΗ ΜΟΥ.

• 4 weeks later...

Σίγουρα Κλασσικό!

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να εξαντλείς το παιδι αφήνοντάς το τόσες ώρες στο νηπιαγωγείο. Εξάλλου ό,τι κάνουν από εργασίες είναι το πρωι. Μετά το μεσημέρι ειναι κατι απλά σαν φύλαξη. Η ύλη του νηπιαγωγείου βγαίνει το πρωι. Το πιο σημαντικό είναι να διαλέξεις καλό εκπαιδευτικό. Υπάρχουν δάσκαλοι που κάνουν τα παιδιά να φυσάνε και τα στέλνουν στην Α Δημοτικου ακρως προετοιμασμένα και υπάρχουν άλλοι που ούτε τα βασικά δεν τους μαθαίνουν. Βέβαια σε κάθε περίπτωση και δεδομένου οτι έχουν αυξηθει και οι ανάγκες, καλό είνα να ασχοληθείς και εσυ όσο μπορεις...

Σίγουρα Κλασσικό!

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να εξαντλείς το παιδι αφήνοντάς το τόσες ώρες στο νηπιαγωγείο. Εξάλλου ό,τι κάνουν από εργασίες είναι το πρωι. Μετά το μεσημέρι ειναι κατι απλά σαν φύλαξη. Η ύλη του νηπιαγωγείου βγαίνει το πρωι. Το πιο σημαντικό είναι να διαλέξεις καλό εκπαιδευτικό. Υπάρχουν δάσκαλοι που κάνουν τα παιδιά να φυσάνε και τα στέλνουν στην Α Δημοτικου ακρως προετοιμασμένα και υπάρχουν άλλοι που ούτε τα βασικά δεν τους μαθαίνουν. Βέβαια σε κάθε περίπτωση και δεδομένου οτι έχουν αυξηθει και οι ανάγκες, καλό είνα να ασχοληθείς και εσυ όσο μπορεις...

Το ολοήμερο δεν είναι απλά για φύλαξη. Έχε παιδαγωγικούς στόχους σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του. Ακόμα και σε δραστηριότητες που δεν φαίνονται "εκπαιδευτικές".

Και εξηγώ. Η διαδικασία του΄φαγητού ή του ύπνου είναι δραστηριότητες με παιδαγωγικούς στόχους. Το να μάθει το παιδί να πλένει τα χέρια του πριν το φαγητό και τα δόνται του μετά, να μάθει να στρώνει τραπέζι, να μάθει να τρώει υγειινά, να μάθει να σέβεται τους άλλους (π.χ. δεν μιλάμε την ώρα του φαγητού, δεν μιλάμε με γεμάτο στόμα), να μάθει να τρώει και άλλα φαγητά (μέσω της μίμησης και βλέποντας τα άλλα παιδιά να τρώνε) και πολλά άλλα (γι' αυτό και έιμαι κατά της ύπαρξεη τραπεζοκόμων, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση). Επίσης, ο ύπνος, να μάθει να στρώνει το κρεβάτι του και να το μαζεύει, να μάθει να σέβεται τους άλλους όταν κοιμούνται (να κάνει ησυχία), αν δεν θέλει να κοιμηθεί, να μάθει άλλους τρόπους χαλάρωσης (π.χ. βιβλίο ή κλασική μουσική)....

Επίσης, οι δραστηριότητες που γίνονται στο οολοήμερο, δεν είναι απλά οι δραστηριότητες του καλσικού (αριθμητικά και ποιοτικά) επί δύο, αλλά είναι δραστηριότητες ανάλογα με την ώρα. Για να παράδειγμα, δεν θα γίνει μια δραστηριότητα μαθηματικών, αμέσως μετά τον ύπνο, γιατί τα παιδιά (όπως άλλωστε και οι μεγάλοι) μόλις ξυπνήσουν δεν λειτουργούν καλά. Θα γίνει όμως μια δραματοποίηση, ή μια κατσκευή ή ένα παραμύθι ή κάτι ανάλογο...

Δεν είναι ούτε φύλαξη το ολοήμερο. Είναι σχολέιο! Όπως δεν είναι ούτε επέκταση του κλασικού. Είναι ολοκληρωμένο πρόγραμμα διδασκαλίας σε συνδυασμό με το πρωινό ωράριο!

Εγώ, πάντως, αν είχα παιδί προσχολικής ηλικίας, και έχοντας δουλέψει και σε ολοήμερο και σε κλασικό νηπιαγωγείο, θα το έστελνα στο ολοήμερο!

Σίγουρα Κλασσικό!

συγνωμη αλλα που το στηριζεις κ λες οτι δεν γινεται δουλεια το απογευμα;εχεις επισημη ενημεωση,ειναι η προσωπικη σου αποψη;επειδη δουλευω σε ολοημερο θα σου πω οτι τα πραγματα δεν ειναι ετσι κ οτι το προγραμμα συνεχιζεται κανονικα μεχρι τελοος ωραριου

Εγώ τον στέλνω κλασσικό. Νομίζω ότι θα κουραζόταν στο ολοήμερο. Άσε που δεν το έψαξα καθόλου γιατί απ' την αρχή μου ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχει κενή θέση στο ολοήμερο. Το άσχημο είναι ότι 12 που σχολάνε είναι πολύ νωρίς δεν προλαβαίνεις να κάνεις τίποτα.

Τη μεγάλη μου την έστειλα κλασσικό. Ήταν και πειραματικό σχολούσε στις 12.30 και στο σπίτι ήταν γύρω στις 13.00. Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι το παιδί μου θα γυρνούσε στο σπίτι του μετά τις 4.00 το απόγευμα.

Τώρα τη μικρή μου που το Σεπτέμβρη θα πάει νηπιαγωγείο σκέφτομαι να την στείλω ολοήμερο. Σίγουρα θα κουράζεται περισσότερο όμως ακόμα δεν θα έχει διαβάσματα και υποθέτω ότι θα μπορεί και δυο φορές την εβδομάδα να έχει και μια δραστηριότητα. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρω (ελπίζω) να τη βάζω νωρίς για ύπνο αφενός και αφετέρου ίσως προλαβαίνω να τελειώνω με το διάβασμα της μεγάλης μου. Για το δημοτικό όμως τα πράγματα στο ολοήμερο είναι πιο δύσκολα. Θα πρέπει να είναι ένα καλό σχολείο στο οποίο η δουλειά της επόμενης ημέρας να γίνεται εκεί. Αλλιώς.... Και θα συμφωνήσω με την Katerinak, τι νόημα έχει να γυρίζει νωρίς στο σπίτι και να αποβλακώνεται με dvd ή να ξεσηκώνει με τις φωνές της την πολυκατοικία ζητώντας απεγνωσμένα μια "βολτίτσα" για να "ξεδώσει".:rolleyes:

Στη ζωή, το θέμα δεν είναι να κρατάς καλά χαρτιά, αλλά να παίζεις καλά ένα άσχημο φύλλο.

Robert Louis Stevenson

Το παιδι μου το εστειλα νηπιο ολοημερο και ειμαι πολυ ευχαριστημένη. Αδελφακια δεν εχει τι να κανει στο σπίτι ολή μερα? άλλα δημοτικό θα τον στειλώ κλασσικό σχολάνε βεβαια στις 2 γιατι ειναι πειραματικό μετα θα εχει διαβασμα καμια δραστηριοτητα παιχνιδι θα περναει η μερα. Ο γιος μου βαριεται στο σπιτι ολο κατι θελει να κανουμε αν τον ειχα στειλει κλασσικο θα ειχαμε οδηγηθει ομαδικως στο Δαφνι! Α και δραστηριοτητες κανουν ολη μερα οχι μονο το πρωι και καθολου δεν κουράζονται και μια χαρα νωρις κοιμαται το βράδυ, χωρια που του αρεσει πολυ το σχολειο του και εχει φιλους ενω στο σπιτι μονο εμας.

Κορίτσια, έχω μία καλύτερη ιδέα!

Για καλύτερο παρκάρισμα, εεε... εκπαίδευση ήθελα να πω, υπάρχει και η λύση του εσώκλειστου στην Ελβετία! Ναι! Τώρα που το σκέφτομαι, ούτε που θα ενοχλούν τους γείτονες με τις φωνές τους, θα μαθαίνουν τα απλά βασικά πράγματα (που κανονικά θα έπρεπε να αρχίσουν μεσω της καθημερινότητας να τα μαθαίνουν από το σπίτι -μαμα, μπαμπα- ). Βλέπετε στο σπίτι, πριν φάνε δεν πλένουν χεράκια, και φυσικά δεν πλένουν τα δόντια! Αυτά αν δεν τα μάθουν στο νηπιαγωγείο δεν υπαρχει περίπτωση να τα μάθουν από αλλού! Υγειηνη διατροφή? Τι είναι αυτό?

Ας σοβαρευτούμε λίγο βρε παιδιά! Είναι δυνατόν να θεωρείτε καλύτερο για ένα παιδάκι 5 χρονών να λείπει όλη μερα απο το σπίτι του, να μην περνάει καθόλου χρόνο με την οικογένειά του (μαμά, μπαμπά, αδελφάκι) και σχεδόν μόλις γυρίσει από το νηπιαγωγείο να το περιμένει το κρεββάτι του γιά ύπνο?.

Δεν είναι καλύτερο να πάει σπίτι του το μεσημέρι να φάει, να ξεκουραστεί, να παίξει με το αδελφάκι του (εάν έχει) ή και μόνο του με επικοδομητικά παιχνίδια, και στην συνέχεια κατα το απογευματάκι να κάνει και κάποια εξωτερική δραστηριώτητα, όπως πχ κάποιο άθλημα? Διότι εάν είναι σε ολοήμερο, ούτε χρόνο, ούτε δύναμη να τα κάνει όλα αυτά θα έχει!

Οσων αφορά το αν και πόσο θα ασχοληθεί το παιδι με τηλεόραση, DVD κλπ, εάν θα μάθει να είνα τακτικό με τα πράγματά του, εάν θα τρέφεται σωστά (υγειινά και με μεγάλη γκάμα τροφίμων) νομίζω είνα καθαρά θέμα οικογένειας! Φυσικά οι δασκάλοι βοηθούν από την πλευρά τους σε αυτό και μπράβο τους όσοι το κάνουν, όμως τι να σου κανει το παιδάκι όταν στο σπίτι του, το σουβλακι και το delivery είναι σε πρώτη ζήτηση?

Φυσικά όταν οι γονείς εργάζονται πολλές ώρες και η β' λύση είναι η babysitter, τότε ίσως αλλάζει το πράγμα. Δεν ξέρω σε αυτήν την περίπτωση τι θα είναι προτιμότερο...

Πάντως το "καλό" του παιδιού σίγουρα δεν είναι μία εξαντλητική ημέρα μακριά απο την οικογένειά του σε καθημερινή βάση!

Κορίτσια, έχω μία καλύτερη ιδέα!

Για καλύτερο παρκάρισμα, εεε... εκπαίδευση ήθελα να πω, υπάρχει και η λύση του εσώκλειστου στην Ελβετία!

το σχολειο ειναι ιδιαιτερος χωρος κ οταν δουλευεται σωστα γινονται μικρα θαυματα.δεν ειναι παρκαρισμα παιδιων κ λυπαμαι αν καποιος το βλεπει ετσι.καμια μαμα απο δω δεν νομιζω να θελει να ξεφορτωθει το παιδι της κ να παει για καφε.η απορια ειναι αν γινεται παραπανω η οχι δουλεια στο ολοημερο.για να πειστεις η οχι θα πρεπει να διαβασεις το αναλυτικο προγραμμα του νηπιαγωγειο κ να αποφασισεις αν ειναι σχολειο η φυλαξη

Χωρίς να θέλω να οξύνω τη συζήτηση, το αναλυτικό πρόγραμμα δεν λέει κάτι. Σημασία έχει το πώς αυτό εφαρμόζεται κατά περίπτωση και η αλήθεια ειναι ότι αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από την καλή προαίρεση του κάθε δασκαλου. Δεν θέλω επ' ουδενί να αμφισβητήσω την καλή απόδοση της katerinak, αλλά και εγώ πιστεύω ότι σε μικρές ηλικίες (και σε μεγαλύτερες εδώ που τα λέμε) το παιδί έχει να πάρει πάρα πολλά από την οικογένεια του. Ακόμη και η καθημερινή συναναστροφή με τη γιαγια και τον παππού είναι κάτι σημαντικό και αναντικατάστατο. Δεν νομίζω ότι είναι σωστό να υποτιμούμε αυτά που έχει να προσφέρει η "απλή" ζωή στο 5χρονο και να θεωρούμε ότι μόνο εάν καθίσει σε ένα θρανίο θα μάθει κάποια πράγματα.

Οταν μιλάμε για νηπιαγωγείο, νομίζω ότι είναι προτιμότερο να το αφήσουμε να έχει μία ζωή πιο χαλαρή και λιγότερο ιδρυματοποιημένη. Ετσι κι αλλιώς θα έχει πολλά χρόνια μπροστά του για να περνάει ολόκληρα 8ωρα στο σχολείο.