Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

δημιουργική απασχόληση μικρού 17 μηνών

Recommended Posts

ξέρετε τι με προβληματίζει?, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα κάνω τη νηπιαγωγό σε ένα μικράκι, και ήθελα να βρω κάποιες πληροφορίες για το πώς μπορείς να απασχολήσεις δημιουργικά παιδάκια στην ηλικία των 17 μηνών, που τουλάχιστον ο δικός μου, ακόμη δεν μπορεί να παίξει "σωστά" με τα παιχνίδια του,

κάθε μέρα, ειδικά οταν βρέχει ή κάνει κρύο και δε βγαίνουμε, κάνουμε πάνω κάτω τα ίδια!

έχετε υπόψιν σας κάποιο βιβλίο? ή κάποιο site? θα ήθελα να ακούσω εμπειρίες από άλλες μαμάδες και πιθανά παιδαγωγούς!

1FdQp2.png

Διαφημίσεις

Ελεάνα καλησπέρα και καλή χρονιά!

Δεν έχω κάποιο βιβλίο να σου προτείνω. Γενικά με τα "παιδικά" βιβλία είμαι επιφυλακτική γιατί μου έχουν δωρίσει κάποια ή μου έχουν συστήσει κάποια άλλα και τις περισσότερες φορές έχω βρεθεί προ (άσχημης) εκπλήξεως. Έτσι, αυτό που κάνω είναι να πηγαίνω στο βιβλιοπωλείο, να ξεφυλλίζω διάφορα και να καταλήγω σε αυτό που μου κάνει την δεδομένη στιγμή.

Τι εννοείς ότι το παιδάκι σου δεν μπορεί να παίξει "σωστά" τα παιχνίδια του?

Πιστεύεις πως μαζί έχετε εξαντλήσει όλα τα παιχνίδια - δραστηριότητες?

Έρχεται σε επαφή με άλλα παιδάκια για να παίζουν μαζί (όσο γίνεται σε αυτή την ηλικία)?

Ελεάνα καλησπέρα και καλή χρονιά!

Δεν έχω κάποιο βιβλίο να σου προτείνω. Γενικά με τα "παιδικά" βιβλία είμαι επιφυλακτική γιατί μου έχουν δωρίσει κάποια ή μου έχουν συστήσει κάποια άλλα και τις περισσότερες φορές έχω βρεθεί προ (άσχημης) εκπλήξεως. Έτσι, αυτό που κάνω είναι να πηγαίνω στο βιβλιοπωλείο, να ξεφυλλίζω διάφορα και να καταλήγω σε αυτό που μου κάνει την δεδομένη στιγμή.

Τι εννοείς ότι το παιδάκι σου δεν μπορεί να παίξει "σωστά" τα παιχνίδια του?

Πιστεύεις πως μαζί έχετε εξαντλήσει όλα τα παιχνίδια - δραστηριότητες?

Έρχεται σε επαφή με άλλα παιδάκια για να παίζουν μαζί (όσο γίνεται σε αυτή την ηλικία)?

με όλα τα παιχνίδια που έχει ασχολείται λίγο και μετά τα βαριέται, μόνος του επίσης απασχολείται λίγο, κάθομαι και παίζουμε μαζί αλλά το πιο ενδιαφέρον που βρίσκει είναι να παίρνει τα δικά μας πράγματα ή τα παιχνίδια του και να τα περιφέρει σε όλο το σπίτι, παίζει μετά λίγο, ή ακούει μουσική και μετά πάλι βόλτα, κάπως έτσι περνά η μέρα μας

με άλλα παιδάκια είναι λίγο δύσκολο να βρεθεί σε καθημερινή βάση, εκτός από την παιδική χαρά, άλλοι φίλοι ή δεν έχουν παιδιά ή έχουν αλλά δεν έχω τη δυνατότητα καθημερινές να τον πάω γιατί χρειάζεται αυτοκίνητο και δεν έχω, οπότε είμαστε τα δυο μας

σ/κ προσπαθούμε να τον φέρνουμε σε επαφή με παιδάκια και τότε πηγαίνουμε βολτούλες αλλά πάντα καιρού επιτρέποντος, εκτός αν προκύψει κάποιο κάλεσμα ή πάρτυ,

έψαχνα μήπως υπάρχει κάποιο "κόλπο" για να κάθεται πιο πολύ ώρα με τα παιχνίδια του, παίζει να μην έχουμε κατάλληλα, τι να πω, αλλά ποιο πολύ ψάχνω εγώ τι πρέπει να κάνω, γιατί πιστεύω ότι η καθοδήγηση και η ενασχόληση από τον γονιό είναι πιο σημαντική από ένα βουνό παιχνίδια που μάλλον όλα τα παιδάκια γρήγορα βαριούνται

1FdQp2.png

Καλησπέρα Ελεάνα,

δεν είμαι παιδαγωγός, ούτε ειδικός, θα σου πω τι κάνω με το 18 μηνών αγοράκι μου στο σπίτι που είμαστε όλη μέρα μαζί. Δεν ξέρω αν αυτά που κάνουμε είναι σωστά και δημιουργικά ή όχι.

-Καταρχήν μετά τις γιορτές μαζεύτηκαν πάρα πολλά παιχνίδια με αποτέλεσμα να μην ασχολείται πολύ με κάποιο και να τα βαριέται όλα πολύ γρήγορα. Τα μάζεψα και άφησα 5-6 παιχνίδια για να απασχολείται με αυτά και σκέφτομαι κάθε 2-3 μέρες να τα μαζευώ και να βγάζω άλλα.

-Διαβάζουμε παραμυθάκια, βλέπουμε τις εικόνες τον ρωτάω τι βλέπει και του περιγράφω τις εικόνες, αν έχει ζωάκια που του αρέσουν πολύ πως κάνει το κάθε ζωάκι κλπ.

-Λέμε τραγουδάκια τύπου "χαρωπά τα 2 μου χέρια τα κτυπώ" και κάνουμε τις κινήσεις.

-Βρίσκω ευκαιρία να του μάθω διάφορα καθημερινά πραγματάκια(για καποια ίσως είναι μικρός ακόμη αλλά δείχνει ενδιαφέρον) να βγάζει τα παπούτσια του, να μαζέυει τα παιχνίδια του, να πλένει τα δόντια του κλπ

-Ζωγραφίζουμε με κηρομπογιές και με την ευκαιρία μαθαίνουμε και τα χρώματα

-Ακούμε μουσική και χορεύουμε

Παίζει μόνος το πολύ κάνα 10λεπτο, τα περισσότερα πράγματα τα κάνουμε μαζί.

Ελεάνα μου επειδή τα παιδάκια μας έχουν ελάχιστη διαφορά θα σου πω πως και η δική μου που πηγαίνει παιδικό σταθμό έχει ακριβώς την ίδια συμπεριφορά με τον δικό σου. Παίζει για λίγο με κάποιο παιχνίδι και μετά το βαριέται. Δεν έχει να κάνει με τον παιδικό σταθμό.

Παιχνίδια που παίζουμε:

Το βαζάκι της fisher price. Μέχρι πρότινος βάζαμε τα "μπισκοτάκια" από πάνω για να ακούμε τη μουσική... της δείξαμε καμια 15αριά φορές πως μπαίνουν από το πλάι και τώρα τελευταία έχει αρχίσει να τα βάζει από το πλάι. Κάθε φορά που πιάνει κάποιο μπισκότο το λέμε με το όνομά του π.χ. κίτρινος κύκλος για να μαθαίνει τα σχήματα και τα χρώματα.

Η μουσική πυραμίδα της playskool: Είναι από τα παιχνίδια που έχει ευχαριστηθεί πιο πολύ απ' όλα μπορώ να πω. Πέρα από το φυσιολογικό να βάλει τα αστεράκια στον κύλινδρο βάζει συχνά τη μουσική και χορεύει. Επίσης με τα αστεράκια κάναμε παιχνίδια του στυλ "έχω ένα αστεράκι στο κεφάλι και ισορροπώ... δύο αστεράκια κ.λπ." και όταν έπεφταν σκάγαμε στα γέλια.

Το πιάνο της fisher price. Επίσης αγαπημένο... παίζει και χορεύει, κάθεται πάνω του και λοιπά.

Κύβοι - κουτάκια της playskool. Εμείς φτιάχνουμε πυργάκι με τα διαφορετικά μεγέθη και εκείνη ξετρελαίνεται να τα γκρεμίζει και εμείς κάνουμε πως δεν την αφήνουμε. Ή φτιάχνουμε το πυργάκι και πετάμε μικρά μπαλάκια για να το γκρεμίσουμε από μακριά.

Μπάλες πολλές με τις οποίες βάζουμε γκολ, πετάμε ο ένας στον άλλον, προσπαθούμε να πιάσουμε τρία μπαλάκια μαζί κ.λπ.

Δύο κουτιά. Το ένα γεμάτο παιχνίδια το άλλο άδειο. Παίρνουμε απο το ένα κουτί και βάζουμε στο άλλο.

Τελευταία της αρέσει πολύ και διασκεδάζει να περνάει κάτω από τα πόδια μας, κάτω από καρέκλες, τραπέζια κ.λπ.

Της δώσαμε ένα δικό της ντουλάπι στο σαλόνι για να βάζει παιχνίδια και βιβλία.

Πήραμε μια σκηνή (δώρο του Άγιου Βασίλη) για να μπαίνει μέσα και να παίζει και έχει ξετρελαθεί με αυτό.

Κρεμάσαμε έναν μελωδό (ονειροπαγίδα) από το πολύφωτο και στην άκρη του κρεμάσαμε και ένα μπαλόνι (ένα μπαλόνι υπάρχει πάντα στο σπίτι γιατί παίζει κανά 10λεπτο μαζί του) στο οποίο ρίχνει κουτουλιές για να κάνει ντιγκ ντογκ η ονειροπαγίδα και το κάνει κι εκείνη.

Κυνηγητό πολύ, κρυφτό ακόμα περισσότερο και πολλά "τρομάγματα". Κρυβόμαστε αλλά να ξέρει που είμαστε και της κάνουμε ή μας κάνει "μπαμ".

Αλογάκι πάνω στην μαμά ή στον μπαμπά ή όλοι μαζί στο πάτωμα. Το κανονικό αλογάκι λιγότερο το έχει χρησιμοποιήσει!

Ζωγραφική (ο θεός να την κάνει). Της πήραμε έναν πίνακα μαγνητικό γιατί με τις μπογιές γινόταν χάλια και δεν καταλάβαινε και από πια πλευρά γράφει. Θα δοκιμάσουμε ξανά με τις μπογιές όταν μάθει τι είναι η "μύτη που γράφει" :lol:

Πολλά τραγουδάκια που τα λέμε τα ίδια πολλές φορές και κυρίως όσα έχουν παντομίμες π.χ. αχ κουνελάκι, πλάθω κουλουράκια, όταν θα παω κυρά μου στο παζάρι, βγαίνει η βαρκούλα, τα πιο πολλά ζωάκια μεγάλα και μικρά, χαρωπα τα δυο μου χέρια χτυπώ και ταυτόχρονα παίζει όλη μέρα σχεδόν babyradio.

Τελευταία ανακάλυψε και το τι εστί βίντεο και κάθε βράδυ βάζουμε ένα δύο βιντεάκια με παιδικά τραγούδια (ήρεμα που να έχει παιδάκια να χορεύουν) από youtube πριν τον ύπνο.

Σκαρφαλώνω στη μαμά και στον μπαμπά. Της πιάνουμε τα χέρια και αυτή βάζοντας κόντρα στο στήθος μας σκαρφαλώνει και στέκεται όρθια στους ώμους μας και κάνει τσουλήθρα στην πλάτη μας. Καθιστοί στο κρεβάτι αυτό.

Πολλά μαγνητάκια που δεν χαλάνε στο ψυγείο τα οποία παίρνει από τη μία πλευρά και βάζει από την άλλη και κάθε ένα από αυτά λέμε τι είναι.

Βιβλία μόνο αυτά με ήχους και τραγουδάκια προς το παρόν. Τα άλλα τα ξεφυλλίζουμε αλλά δεν συγκεντρωνόμαστε να διαβάσουμε παρέα ούτε μισή σελίδα. Επίσης πάσης φύσεως περιοδικά από διαφημιστικά φυλλάδια μέχρι περιοδικό υγείας :lol:

Άμα θυμηθώ κι άλλα θα επανέλθω :D Ελπίζω κάποια να σε βοηθήσουν!

Edit: Συμπλήρωμα από σύζυγο: Καροτσάκι με lego μεγάλου σχήματος (από Μουστάκα) τα οποία εκτός του ότι τα βάζει το ένα πάνω στο άλλο παίρνει το καροτσάκι και το πάει βόλτα. Διάφορα κουτιά μέσα στα οποία βάζει πράγματα δικά της ή σακούλες (από δώρα χάρτινες, μικρές) τις οποίες χρησιμοποιεί για ψώνια (παιχνίδια). Μπουκάλι νερού μικρό στο οποίο έχουμε βάλει πετρούλες ή κοχυλάκια και το ευχαριστιέται περισσότερο από κουδουνίστρες :lol:

δεν υπαρχει λαθος και σωστο υπαρχει ΜΟΝΟ διαφορετικο!

(Λορέτα Ποντικίνα)

Ξέρω τα πάντα αλλά δεν μπορώ να σας τα αποκαλύψω!

Διαφημίσεις

πάνω κάτω κι εμείς έτσι περνάμε τη μέρα μας, απλά μου φαίνεται ότι δεν συγκεντρώνεται, βαριέται, τώρα ας πούμε έτυχε να δει να παίζουμε pacman στον υπολογιστή κι έχει ξετρελαθεί,

θα ξεκινήσω μάλλον από το βαζάκι που είπατε, θέλω ένα καλό παιχνίδι με κενά και σχήματα, έχουμε ένα από elc αλλά μάλλον το βαρέθηκε, με τα τουβλάκια απλά του αρέσει να τα σκορπάει, πολλά κουτιά ξεκάρφωτα ναι, πολλά αυτοκινητάκια και άλλα οχήματα, μπαλίτσες και γκολ είναι από τα πρώτα που έμαθε, με τα παραμύθια ακόμη δεν τα πάμε καλά,τραβά τις σελίδες και θέλει να τις σκίσει, με χρώματα ακόμη δεν έχω πειραματιστεί, ακόμη δεν είναι 17, σε δέκα μέρες τα κλείνει, τι άλλο?βαλιτσάκι με εργαλεία, εμείς πυργάκι δεν πήραμε με μουσική, έχουμε το απλό με τα χρωματιστά κουλούρια αλλά απλά τα βγάζει και τα πετάει,όσες φορές του το δείχνω, αδιαφορεί, τα βάζουμε όμως στο κεφάλι και παίζουμε τον κουλουρτζή

αυτό που περισσότερο με προβληματίζει είναι προς τα που να κινηθώ σε σχέση με τη μάθηση, που να εντοπίσω, σε παιχνίδια με χρώματα και σχήματα π.χ. ? γενικά έχω καταλάβει ότι παιχνίδια δικής μου επινόησης, ή άλλα που έπαιζε με τη μαμά μου, του εντυπώνονται περισσότερο από τα κανονικά παιχνίδια, απλά επειδή κάθε μέρα περνάμε πολλές ώρες, έχω στερέψει

1FdQp2.png

φανταστικές ιδέες εδωσε το αερικο!!!

Η δικιά μας εχει τρελλα με τα βιβλία (απορω σε ποιον εμοιασε), εκτος απο αυτά με μουσική, τυχαία ανακαλύψαμε οτι τις αρεσουν πολυ τα διαφημιστικα βιβλία απο τζαμπο , κουκου κ.α. γιατι ειναι γεματο με παιδακια και με παιχνίδια. Ειδικά την ώρα του φαγητου, λες ενα ενα τα παιχνίδια, του λες που ειναι η ντόρα και την βρισκει κ.α. Τώρα αν ειναι αυτο εκπαιδευτικό, δεν ξερω. Πάντως ειναι ανεξοδο και χαιρεται πολύ

Ελεάνα μου, είναι ακόμα μικρός για να συγκεντρωθεί και να κρατήσει το ενδιαφέρον του σ' ένα και μόνο παιχνίδι. Τώρα εξερευνεί αχόρταγα.

Όπου βέβαια έχει κάτι έντονο (χρώμα, φως, ήχο), θα σταματάει και θα καθηλώνεται.

Επίσης, νομίζω πως είναι ακόμα μικρός και για σχήματα, χρώματα, κ.λ.π. (σε επίπεδο μάθησης). Συνεχίστε τα παιχνίδια δικής σας επινόησης που όπως λες απολαμβάνει και περισσότερο.

Αντιλαμβάνομαι ότι ξεμένεις από ιδέες αλλά χρησιμοποίησε ότι... μπορείς να φανταστείς. Μπολ, κατσαρόλες, κουτάλια, το σπίτι όλο γενικά.

Εγώ όταν ήμουν πολύ κουρασμένη ή άρρωστη, οργάνωνα στο κρεβάτι που τον είχα μαζί μου ολόκληρη κατάσταση - μαξιλάρια για τσουλήθρες, βιβλία ντανιασμένα για σπιτάκια, πολλά πολλά τραγούδια (όχι μόνο παιδικά), ποιηματάκια για τα μέλη του σώματος και του τα έδειχνα, φυλλάδια με παιδάκια όπως είπε η mgeorgan.

Αν θυμηθώ κάτι άλλο, θα επανέλθω. Πολύ ωραίες και οι ιδέες των sissy και aeriko.

ανακαλύψαμε οτι τις αρεσουν πολυ τα διαφημιστικα βιβλία απο τζαμπο , κουκου κ.α. γιατι ειναι γεματο με παιδακια και με παιχνίδια.

Και ο μικρός μου το κάνει αυτό!

Έχουμε και μεις 3-4 βιβλία από JUMBO και Fisher Price και καθόμαστε και τα ξεφυλλίζουμε με τις ώρες.

Αφού σκέφτομαι άδικα αγοράσαμε τόσα παιχνίδια, ας του έπαιρνα μερικά ακόμη διαφημιστικά με παιχνίδια πιο πολύ τα χαίρεται!!!

Επίσης μετράμε τα δάχτυλα... και στο 5 πανηγυρίζουμε... οκ εκείνη δεν λέει τους αριθμούς αλλά μετράει κλείνοντας ένα ένα τα δάχτυλά της... μπορείς να το ξεκινήσεις με την "σαρδελίτσα" και μετά με αριθμούς...

Καλέ δεν είναι μικρά για χρώματα και σχήματα. Ξέρει ήδη το κόκκινο, μπλε και τετράγωνο και κύκλο από 14 μηνών... Δεν περιμένουμε από αυτά να τα πουν αλλά να τα αναγνωρίζουν ;)

δεν υπαρχει λαθος και σωστο υπαρχει ΜΟΝΟ διαφορετικο!

(Λορέτα Ποντικίνα)

Ξέρω τα πάντα αλλά δεν μπορώ να σας τα αποκαλύψω!

Διαφημίσεις

Επίσης μετράμε τα δάχτυλα... και στο 5 πανηγυρίζουμε... οκ εκείνη δεν λέει τους αριθμούς αλλά μετράει κλείνοντας ένα ένα τα δάχτυλά της... μπορείς να το ξεκινήσεις με την "σαρδελίτσα" και μετά με αριθμούς...

Καλέ δεν είναι μικρά για χρώματα και σχήματα. Ξέρει ήδη το κόκκινο, μπλε και τετράγωνο και κύκλο από 14 μηνών... Δεν περιμένουμε από αυτά να τα πουν αλλά να τα αναγνωρίζουν ;)

κι εμείς μετράμε δάχτυλα, με τα τα τα τα και μου δείχνει το χέρι ή το πόδι μου για να μετρήσουμε και στο πέντα φωνάζουμε ένα δυνατό τααααααααααααααααααααα

1FdQp2.png

ναι κοριτσια πολλα απο αυτα τα κανουμε και εμεις αλλα και η δικια μου δεν ασχολειται πανω απο τρια λεπτα με ενα παιχνιδι αν δεν ειμαι και εγω εκει..και εχει κρυο για εξω,παιδοτοπος δεν παιζει λογω συνωστισμου αυτο το διαστημα οποτε ειμαστε σπιτι εκτος απο καποιες μερες που παμε στην γιαγια της..δεν εχουμε βεβαια ολα αυτα τα εκπαιδευτικα παιχνιδια που προαναφερατε αλλα μαλλον σ'αυτην την ηλικια θελουν το χρονο μας και στο παιχνιδι,αυτο συμβαινει με την δικη μου μπεμπα που ειναι 20μηνων τωρα..ιδεες απο αλλες μανουλες θα δωσουν λιγο φως και σε εμας γιατι και εγω ωρες ωρες πελαγωνω δεν ξερω με τι να την βαλω να ασχοληθει και να ειναι δημιουργικο.

Ευχαριστω πολυ για τις ιδεες!

Εμεις τελευταια διασκεδαζουμε πολυ με τα εξης:

Ξαπλωνουμε στο κρεββατι και κρυβομαστε κατω απο τα παπλωματα, μια εγω μια αυτη εναλαξ.

Κρυφτο πισω απο τις κουρτινες, πισω απο τις πορτες, στα δωματια.

Χορευουμε μεχρι εξαντλησεως τα παπακια (και ολη μερα)

Οταν ειμαστε παραπανω ατομα παιζουμε γυρω γυρω ολοι στη μεση ο Μανωλης, και ξετρελαινεται (τσιριζει απο τη χαρα της)

Το αλογακι μαμα, ειναι πιο ωραιο απο το αλλο το χνουδωτο κουνιστο που μας πηραν οι νονοι.

Μονη της, εεε, χμμμ, δεν απασχολειται για πανω απο 2 λεπτα με τιποτα, μονο στην εσχατη λυση (ναι το παραδεχομαι) με baby tv (τωρα τελευταια το αρχισαμε, γιατι πρεπει να κανω και καμια δουλεια, αλλα για λιγο)

MF88p3.png

Hf3jp3.png

Εμείς είμαστε λίγο μεγαλύτερες βέβαια...αλλά στην ηλικία των 18 μηνών τρελαινόταν για τάπερ και κουτάλες. Διάφορα για διαφορετικούς ήχους!! Τώρα που μεγαλώσαμε πήραμε δική μας κουζίνα :). Αυτή της tefal με ήχους! Είναι από τα λίγα παιχνίδια που της αρέσουν πολύ. Αλλά το αγαπημένο μας παραμένει αυτό με τις σαπουνόφουσκες!!

Διαφημίσεις

• 5 months later...

Ο δικός μου είναι 17 μηνών και τελικά καταλαβαίνω ότι αυτό που τον ενδιαφέρει πιο πολύ είναι να παίζει έξω από το σπίτι. Οπουδήποτε εκτός από μέσα στο σπίτι. Δεν παίζει πολύ ώρα μόνος του και οτιδήποτε που θέλει να κάνει θέλει να το κάνουμε μαζί. Μερικές φορές είναι κουραστικό αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω τίποτα παρά να ευχαριστήσω αυτό το παιδάκι που σίγουρα σε λίγο καιρό θα αντιλαμβάνεται καλύτερα τα πράγματα και θα παίζει πλέον μόνο του. Προς το παρόν μαθαίνουμε ότι μπορούμε τραγουδάκια, παίζουμε με τους κύβους, κρυφτό, κυνηγητό, βλέπουμε εικόνες από βιβλία και άλλα που όμως δεν τα κάνει για πολύ ώρα και συνεχώς εφεύρω καινούργια πράγματα και παιχνίδια ώστε να διασκεδάζουμε και οι δύο και να μην βαριέται. Όταν βαριέμαι εγώ το καταλαβαίνει και εκνευρίζεται!!

• 3 months later...

η δικη μου ξετρελαινεται να βαζουμε γιγαντες (που μαζευονται ευκολα μετα τη ληξη του παιχνιδιου : ) ) απο το ενα ταπερ στο αλλο.

επισης της εχω παρει μαραδορους για το σωμα ειδικους για μωρα και βαφουμε το σωμα μας.ετσι μαθαινει και τα χρωματα και τα μερη τους σωματος.

ενα αλλο παιχνιδι μας ειναι να φτιαχνουμε πραγματικα κουλουρακια. εγω πλαθω τα κανονικα και της δινω λιγο ζυμαρακι για να φτιαξει τα δικα της.

και φυσικα το αγαπημενο μας παιχνιδι ειναι να φοραμε τα ρουχα της μαμας και να κοιταζομαστε στον καθρεφτη. το ιδιο και με τα μπιζου

• 2 months later...

Η κορούλα μου είναι τώρα 19 μηνών και περίεργη για τα πάντα γύρω της. Όταν δεν βρίσκει κάτι να ασχοληθεί, βαριέται κί έτσι φροντίζω να τις δίνω συνεχώς νέα ερεθίσματα. Όταν κάνω δουλείές και δεν μπορώ να ασχοληθώ μαζί της, την παροτρίνω να με βοηθήσει.π.χ. όταν ξεσκονίζω, κάνει κι εκείνη πως ξεσκονίζει με δικό της πανάκι, όταν μαγειρεύω ανακατεύει τις κουτάλες στις κατσαρόλες και μου δίνει να δοκιμάσω, όταν σκουπίζω σκουπίζει κι εκείνη με ένα μικρό σκουπάκι, τακτοποιούμε μαζί τα κρεβάτια, αφού πρώτα κάνουμε τραμπολίνο για αρκετή ώρα στο κραβάτι της μαμάς και του μπαμπά! Της δίνω ότι ακίνδυνο αντικείμενο υπάρχει στο σπίτι και αφού της εξηγήσω πώς χρησιμοποιείται την αφήνω να βρεί μόνη της άλλες χρήσεις παίζοντας μόνη για αρκετή ώρα. Παιχνίδια του εμπορίου δεν έχουμε πάρει πολλά. Απλά βρίσκουμε άλλους τρόπους να παίξουμε με αυτά που ήδη έχουμε.

"Είναι άσχημο να αποτυγχάνεις, αλλά είναι ακόμη χειρότερο να μην προσπαθείς να τα καταφέρεις" Theodore Roosevelt