Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

ΘΗΛΑΣΜΟΣ & ΣΙΔΗΡΟΣ

Recommended Posts

ΓΕΙΑ ΣΑΣ!!!ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΜΟΥ ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΒΓΑΖΕΙ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΓΟΥΛΙΤΣΕΣ ΑΛΛΑ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟ ΤΟ ΓΑΛΑ..ΧΘΕΣ ΗΡΘΕ ΚΑΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΣΙΔΗΡΟ ΓΙΑΤΙ ΛΕΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΘΗΛΑΣΜΟ ΔΕ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΙΔΗΡΟ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΡΙΩΝ ΜΗΝΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ...ΜΑΣ ΕΠΕΣΕ ΒΑΡΥ ΤΟ ΣΙΔΗΡΟ Η ΑΥΤΟ ΛΕΓΕΤΑΙ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ??ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΜΩΡΑΚΙ ΣΑΣ ΣΙΔΗΡΟ??

Αν είναι δυνατόν που θα παίρνουν όλα τα μωρά που θηλάζουν σίδηρο... :shock::shock::shock: Πρώτη φορά ακούω κάτι τέτοιο και δόξα τω Θεώ γνωρίζω αρκετές κοπέλες που θηλάζουν και κανένας παιδίατρος δεν μας είπε να δώσουμε συμπλήρωμα σιδήρου! Ας σου φέρει αυτός βιβλιογραφία γι'αυτά που λέει ή έστω να υπογράψει ότι το μωρό σου χρειάζεται σίδηρο. Να δεις που θα λακίσει.. Μια χαρά αναπτύσεται το μικρούλη σου! Μην τον ακούς. Δίνεις την καλύτερη τροφή στο παιδί σου και πάει να τη βγάλει σκάρτη. Έλεος!

Edit Admin  Αρχή Επεξεργασίας Κειμένου από συντονιστή

Το 2010 ανανεώθηκαν οι οδηγίες πρόσληψης Σιδήρου για βρέφη που Θηλάζουν αποκλειστικά από κάποιους οργανισμούς. 

Συνιστάται πλέον συχνότερα πρόσληψη συμπληρώματος σιδήρου για κάθε βρέφος που θηλάζει αποκλειστικά μετά τον 6ο μήνα, ή νωρίτερα σε κάποιες περιπτώσεις (προωρότητα, θέματα υγείας).  

Το 2015 δημοσιεύτηκε το εξής άρθρο - το οποίο καταλήγει σε σύσταση χορήγησης συμπληρώματος σιδήρου,

&  περιέχει μεγάλο αριθμό βιβλιογραφίας (45).

Summary of Current Recommendations on Iron Provision and Monitoring of Iron Status for Breastfed and Formula-Fed Infants in Resource-Rich and Resource-Constrained Countries

https://www.jpeds.com/article/S0022-3476(15)00742-8/fulltext

Ιron Requirement and Recommendations during Infancy

Although the exact requirements for iron during infancy and early childhood are not known, there is reasonable consensus that most healthy breastfed infants born at term do not need exogenous iron until around 6 months of life.2, 3, 4 However, infants of low birth weight and/or of male sex are at increased risk of depleting their iron stores before 6 months.2, 3, 4, 25 However, after 6 months, the need for exogenous iron increases rapidly as the physiological requirement per kg body weight becomes greater than later in life. This is why the low iron content of human milk (0.2-0.4 mg/L) is sufficient to meet the needs of healthy term infants during the first 6 months but not thereafter when the iron requirement is difficult to meet. Based on theoretical calculations, the European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition (ESPGHAN) Committee on Nutrition (CoN) recently suggested the dietary iron requirements should be 0.9-1.3 mg·kg−1·day−1 from 6-12 months and 0.5-0.8 mg·kg−1·day−1 from 1-3 years of age.4 The European Food Safety Authority (EFSA) panel calculated,6, 26based on a mean iron intake from breast milk of 0.3 mg per day (ie, 0.35 mg/L × 0.8 L) in agreement with the assumptions made by the American Academy of Pediatrics (AAP)5 and an absorption coefficient of 50%, that 0.15 mg per day would be sufficient to ensure that iron status in the first one-half year of life remains within the normal range for most healthy term infants in resource-rich countries. However, the panel pointed out that for formula-fed infants and some breastfed infants after 4-6 months of age an intake equivalent to this value is not sufficient to maintain iron status within the normal range. Several authorities have recommended daily iron intakes for infants aged 6-12 months (Table I). The figures are generally derived from modeling/factorial approaches with most assuming a dietary iron bioavailability of 10%, although the World Health Organization provides recommended dietary allowances for 4 different levels of bioavailability.

Conclusions

While none alone of the biomarkers used to asses iron status is sufficient to estimate total body iron status or diagnose iron deficiency, they can be used in combination to give a relative assessment of iron status. It is of note that many of these markers are different in the neonate than later in life and show developmental changes over the first year to 18 months. Hence, there is a need to reach consensus on the exact cut-off values that should be used at a given age to define iron deficiency and IDA as the values chosen determine the size of the problem.

Most healthy term infants do not need exogenous iron during the first 4-6 months of age, but do after that time when their need increases dramatically. Human milk contains only 0.2-0.4 mg iron/L, but this is sufficient to cover the needs for most healthy term infants during the first 4-6 months of life. Beyond that age, there is a need for more iron, provided by iron-rich CFs preferentially and as iron supplements when such foods are not available. The nutrient composition of human milk changes during lactation, which, in part, reflects the changing needs of the growing infant. To reflect these changing needs, it is proposed that infant formulas should be staged. Hence, it is concluded that there is no need for iron fortification of starting infant formulas (stage 1, intended to be used from birth up to 3 months), which contain about 1 mg iron/L. For stage 2 formulas, to be used from 3 up to 6 months of age, an iron level of 2-4 mg/L is proposed in formulas based on cow milk protein, goat milk protein, or protein hydrolyzates, with the lower level being the target in most populations. In stage 3, or follow-on formulas (from 6 months of age onward), a higher level of iron is recommended (eg, 4-8 mg/L), depending on the tradition of iron fortification of CFs in each country or area. Accordingly, in populations where iron-rich complementary foods are used widely, the lower level should suffice. Because of the lower bioavailability, a 50% higher fortification level in formulas based on soy protein isolates seems justified. Adequate iron intake during complementary feeding can be achieved using a variety of strategies, which must be selected based on factors such as local dietary habits, the availability and acceptability of iron-rich foods, infant formulas and follow-on formulas, and the iron status of the population.

Τέλος επεξεργασίας κειμένου από συντονιστή

Διαφημίσεις

Χρυσάνθη εγώ επειδή μου είπε το ίδιο ο παιδίατρός μας, αλλά για 4 μηνών, άλλαξα παιδίατρο! Και σε τόσο μικρό μωρό φυσικά και θα το επηρεάσει.. εμείς ρωτήσαμε τον παλιό παιδίατρό μας : "μα μήπως του φέρει δυσκοιλιότητα ή τον επηρεάσει κάπως αλλιώς?" και μας απάντησε αφοπλιστικά: "φυσικά και θα του φέρει δυσκοιλιότητα" Ντόιγκ!!! Πάντως ο καινούριος μας παιδίατρος που είναι και σύμβουλος θηλασμού αλλά και σύμφωνα με όσα έχουν γραφτεί εδώ η λήψη σιδήρου δεν συνίσταται σε υγιή μωράκια και μάλιστα προληπτικά, χωρίς να έχουν γίνει εξετάσεις (που και αυτές δεν πρέπει να τις κάνεις χωρίς σοβαρές ενδείξεις, τζάμπα ταλαιπωρία για το μωράκι)... αυτά γνωρίζω εγώ, αλλά σίγουρα οι πιο έμπειρες θα σου πουν πιο σίγουρα πράγματα.

Τώρα φυσικά για το γάλα που έβγαλε, δεν μπορώ να ξέρω αν όντως ήταν ο σίδηρος ή κάτι άλλο...

καλησπερα...εκανα μια αναζητηση εδω μεσα στο φορουμ γιατι εχει συζητηθει πολλες φορες αυτο το θεμα και σου παραθετω καποια στοιχεια οτι μπορω για να καταλαβεις οτι αυτο που σου ειπε ο παιδιατρος απλα δε στεκει....ειδικα να δινουμε σιδηρο σε ενα βρεφος ειτε θηλαζει ειτε οχι χωρις να κανουμε εξετασεις το θεωρω πολυ κουλο...

αυτο το εγραψε η συμβουλος θηλασμου

αυτα οσον αφορα το σιδηρο...τα λιγαπου βρηκα γιατι υπαρχουν πολλα αντιστοιχα θρεντς....τωρα αυτο με το γαλα στο εκανε παντα η τωρα στο ξεκινησε???βασικα μαλλον του πεφτει βαρυς (και ασηκωτος ) ο σιδηρος.....

μαιμουδακι 08/05/07

αγριοκατσικο 01/12/09

Ελεος πια!Μας έχουν τρελάνει!Ηθελα να ξερα τι σ...α μαθαινουν σ αυτή τη παιδιατρική!Κι εμένα στο Αττικό μου είπαν για βιταμίνη D μεχρι 8 μηνών!

Φυσικά τους έγραψα!Ειναι δυνατόν?Δηλαδη οι γιαγιάδες μας τοτε έδιναν συμπληρώματα ?

Ελεος πια!Μας έχουν τρελάνει!Ηθελα να ξερα τι σ...α μαθαινουν σ αυτή τη παιδιατρική!Κι εμένα στο Αττικό μου είπαν για βιταμίνη D μεχρι 8 μηνών!

Φυσικά τους έγραψα!Ειναι δυνατόν?Δηλαδη οι γιαγιάδες μας τοτε έδιναν συμπληρώματα ?

η βιταμινη d δινεται σε παιδια στις βορειες χωρες που απλα δεν εχουν ηλιοφανεια...εδω ενα τεταρτακι εξω στον ηλιο και εισαι μια χαραα.....ειπαμε ειναι ζωα εδω....

μαιμουδακι 08/05/07

αγριοκατσικο 01/12/09

Διαφημίσεις

ευχαριστω πολυ κοριτσια!!!εχω να της δωσω δυο μερες και δε βγαζει πια το γαλα!οποτε μαλλον της επεσε βαρυς και ασηκωτος!!τι να πω..και η αληθεια ειναι οτι τον εμπιστευομαι αυτον τον παιδιατρο...

Συγνωμη αλλα ενιωσα την αναγκη να το σχολιασω αυτο με το σιδηρο.....Πως το καταλαβε οτι εχει ελλειψη σιδηρου?Μυρισε τα δαχτυλα?Ελεος.........:mad:Τα παιδια λαμβανουν τη σωστη ποσοτητα απο το γαλατακι.Τα ετοιμα περιεχουν τη σωστη ποσοτητα οπως κ της μαμας,η οποια μπορει να εμφανισει ελειψη σιδηρου γιατι τραβαει το παιδι.Παντως μονο το μωρο δε προκειται να εμφανισει ευκολα προβλημα.Δηλαδη εγω που δε τρωω φρουτα πρεπει να χωρηγησουν πολυβιταμηνουχα στο μωρακι μας.ΕΛΕΟΣ!!!!!!

<<φυσης ουδεν ποιει ματην>>

αν ητανε η γνωση ψωρα θα θηλαζε ολη η χωρα

Κι εμένα μου είπε γιατρός να δώσω σίδηρο στη μικρή και δεν ξαναπήγα. Το μητρικό έχει σίδηρο και είναι αφομοιώσιμο από το μωρό σε μεγαλύτερο βαθμό. Επίσης είχα 41 αιματοκρίτη όταν θήλαζα γιατί δεν είχα περίοδο για ένα χρόνο, ενώ τώρα έχω 37.

οχι εγω παιρνω σιδηρο και δεν εχω γενικα τετοιο προβλημα απλα ο γιατροσ υποστηριζει πως απο το μητρικο γαλα δε περναει καθολου σιδηρος και εινα αναγκαιο το μωρακι να το παιρνει με αλλο τροπο..τι να πω κιεγω..κιαν του πω οτι δε θα δωσω θα με ρωτησει γιατι και τι θα πω δε σεμπιστευομαι??

Σκέφτηκες την περίπτωση να μην του πεις τίποτα;

Αν σε ρωτήσει αν δίνεις σίδηρο πες εσύ δίνω (εννοώντας μέσα απο το γάλα σου και μη το διευκρινήσεις) και περίμενε το επόμενο σχόλιό του. Αν σου πει τίποτα κουλό του τύπο: εεε είδες ότι είναι πολύ καλύτερα το μωρό; τότε πιστεύω ότι καλύτερα να αλλάξεις παιδίατρο...

eNortjKzUjI0MjAztVSyBlwwFXYC1A,,39.png

Διαφημίσεις

• 1 month later...

Καλησπέρα! Το μωράκι μου είναι 1 1/2 μήνα, υγιέστατο και φαγανό μπορώ να πω, ενώ θηλάζω αποκλειστικά. Σε μια συνάντηση με την παιδίατρο της ανέφερα ότι είχα θειροειδή και μας έιπε ότι καλό είναι να κάνει εξετάσεις και το μωρό. Επίσης, προληπτικά μας έιπε να κάνουμε και μια γενική αίματος, αφού θα τον τρυπούσαν που θα το τρυπούσαν. Καναμε λοιπόν εξετάσεις και ο αιματοκρίτης του είναι 28,8. Τότε μας είπε να του δωσουμε σίδηρο. Μας εξήγησε ότι πολλά μωρά γύρω στους 2 μήνες ξεκινούν να παίρνουν σίδηρο, και ιδίως αυτά που μεγαλώνουν γρήγορα (ο δικός μας γεννήθηκε 3350 και στον εναμιση μήνα είναι 5 κιλά!). Ξεκινήσαμε λοιπόν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Απλώς αναρωτιέμαι αν πρέπει.

• 4 weeks later...
Χρυσάνθη εγώ επειδή μου είπε το ίδιο ο παιδίατρός μας, αλλά για 4 μηνών, άλλαξα παιδίατρο! Και σε τόσο μικρό μωρό φυσικά και θα το επηρεάσει.. εμείς ρωτήσαμε τον παλιό παιδίατρό μας : "μα μήπως του φέρει δυσκοιλιότητα ή τον επηρεάσει κάπως αλλιώς?" και μας απάντησε αφοπλιστικά: "φυσικά και θα του φέρει δυσκοιλιότητα" Ντόιγκ!!! Πάντως ο καινούριος μας παιδίατρος που είναι και σύμβουλος θηλασμού αλλά και σύμφωνα με όσα έχουν γραφτεί εδώ η λήψη σιδήρου δεν συνίσταται σε υγιή μωράκια και μάλιστα προληπτικά, χωρίς να έχουν γίνει εξετάσεις (που και αυτές δεν πρέπει να τις κάνεις χωρίς σοβαρές ενδείξεις, τζάμπα ταλαιπωρία για το μωράκι)... αυτά γνωρίζω εγώ, αλλά σίγουρα οι πιο έμπειρες θα σου πουν πιο σίγουρα πράγματα.

Τώρα φυσικά για το γάλα που έβγαλε, δεν μπορώ να ξέρω αν όντως ήταν ο σίδηρος ή κάτι άλλο...

καλησπερα.μηπως γνωριζεις για το σιδηρο,εγω παιρνω δυο την ημερα επιδη εχω τριχοπτοση,το μωρο ειναι σημερα 5 μηνων,κανω καλα?δεν εχω ρωτισει κανενα γιατρο,δεν εχω παει βασικα,τι κανω:roll::roll::roll:

τι λες να κανω
:roll::roll::roll::roll::roll::roll::roll::roll::roll:

καλησπερα.μηπως γνωριζεις για το σιδηρο,εγω παιρνω δυο την ημερα επιδη εχω τριχοπτοση,το μωρο ειναι σημερα 5 μηνων,κανω καλα?δεν εχω ρωτισει κανενα γιατρο,δεν εχω παει βασικα,τι κανω:roll::roll::roll:

Να σταματήσεις το σίδηρο και μετά από μια εβδομάδα να κάνεις αιματολογικές εξετάσεις για να διαπιστώσει αν υπάρχει έλλειψη.

Τα συμπληρώματα αυτά είναι πολύ επιβλαβή όταν λαμβάνονται χωρίς να υπάρχει ανάγκη.

Διαφημίσεις

Καλησπέρα! Το μωράκι μου είναι 1 1/2 μήνα, υγιέστατο και φαγανό μπορώ να πω, ενώ θηλάζω αποκλειστικά. Σε μια συνάντηση με την παιδίατρο της ανέφερα ότι είχα θειροειδή και μας έιπε ότι καλό είναι να κάνει εξετάσεις και το μωρό. Επίσης, προληπτικά μας έιπε να κάνουμε και μια γενική αίματος, αφού θα τον τρυπούσαν που θα το τρυπούσαν. Καναμε λοιπόν εξετάσεις και ο αιματοκρίτης του είναι 28,8. Τότε μας είπε να του δωσουμε σίδηρο. Μας εξήγησε ότι πολλά μωρά γύρω στους 2 μήνες ξεκινούν να παίρνουν σίδηρο, και ιδίως αυτά που μεγαλώνουν γρήγορα (ο δικός μας γεννήθηκε 3350 και στον εναμιση μήνα είναι 5 κιλά!). Ξεκινήσαμε λοιπόν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Απλώς αναρωτιέμαι αν πρέπει.

Ο γιατρός σου ξέρει ότι:

Οι φυσιολογικές τιμές αιματοκρίτη είναι 28-42 πριν τον 6ο μήνα και 33-42 μετά τον 6ο.

Ή θα έπρεπε αν το ξέρει.

:roll:

• 1 month later...

Η παιδίατρος μου κάθε φορά με ρωτάει αν παίρνω σίδηρο και ασβέστιο.

Είναι τόσο σημαντικό στον θηλασμό? Για το ασβέστιο το καταλαβαίνω, για το σίδηρο όμως??

Το μωράκι μου μπορεί να έχει δυσκοιλιότητα και να οφείλεται σ' αυτό?

Δεν έχω κάνει καμία εξέταση αίματος ούτε μου ζήτησε να κάνω.

95Jqp2.png

Τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο. Γονείς θέλουν!!!

Η παιδίατρος μου κάθε φορά με ρωτάει αν παίρνω σίδηρο και ασβέστιο.

Είναι τόσο σημαντικό στον θηλασμό? Για το ασβέστιο το καταλαβαίνω, για το σίδηρο όμως??

Το μωράκι μου μπορεί να έχει δυσκοιλιότητα και να οφείλεται σ' αυτό?

Δεν έχω κάνει καμία εξέταση αίματος ούτε μου ζήτησε να κάνω.

γιατι δεν την ρωτας κι εσυ την επομενη φορα εαν παιρνει εκεινη συμπληρωματα???ή μηπως παιρνει κατι αλλο???

χωρις εξεταση αιματος και σου εχει δωσει συμπληρωματα???πες της οτι χαραμιζεται ως παιδιατρος θα ηταν καλυτερη ως χαρτοριχτρα..

μπραβο της παντως που εχει αποψη!!!

ενημερωσε την λοιπον οτι:

''Συμπληρώματα ασβεστίου δεν χρειάζονται σε μια φυσιολογική μητέρα που θηλάζει......Όσον αφορά τα συμπληρώματα σιδήρου, οι ανάγκες της λεχώνας σε σίδηρο δεν αυξάνονται κατά το θηλασμό αλλά μειώνονται! ''

http://www.babyspace.gr/Article/food-mother-breastfeeding/200-2521.html?pbreak=2

83hKp3.png

Κορίτσια καλησπέρα!!

Το κοριτσακι μου είναι 3 1/2 μηνων περίπου και η παιδιατρος μας είπε ότι πρέπει να παίρνει 3 σταγόνες σιδήρου και 2 σταγόνες aquasol A+D την ημερα!!

Η μικρή είναι τελειομηνη ,γεννηθηκε 3450 και τώρα ειναι 6300. Δεν χρειαζεται ετσι δεν είναι..?

αν δεν υπάρχει ιατρικός λόγος που επιβάλει τη λήψη σιδήρου (αναιμια) και ο γιατρός σου εδωσε το συμπλήρωμα προληπτικά και χωρίς να έχουν προηγηθεί εξετάσεις, όχι δεν χρειάζεται.

εχω μια αμφιβολία μόνο για τη βιταμινη D τωρα τον χειμώνα... μηπως τελικα θα επρεπε να παιρνουν τα πιτσιρίκια? ασχετως θηλασμού εννοώ...

θα μας πει η Αγλαία...

EXXQp3.pngAIzKp2.png

• 1 year later...

Γεία σας!!Θηλάζω αποκλειστικά και σήμερα που ο μπέμπης μου είναι 4 μηνών ο παιδίατρος μου είπε για άλλη μια φορά να δώσω σίδηρο(με ρώτησε αν παίρνω κι εγώ!).Του εξήγησα οτι αφού μου είπε ότι το βάρος-καμπύλη του μωρού είναι πολύ καλό(6.400gr) και οτι ο Π.Ο.Υ δεν αναφέρει κάτι για συμπλήρωμα σιδήρου ποιος ο λόγος.Μου εξήγησε ότι έχουν αλλάξει οι οδηγίες του Π.Ο.Υ και τα μωρα που θηλάζουν χρειάζονται σίδηρο!Γνωρίζεται κάτι?

Γεία σας!!Θηλάζω αποκλειστικά και σήμερα που ο μπέμπης μου είναι 4 μηνών ο παιδίατρος μου είπε για άλλη μια φορά να δώσω σίδηρο(με ρώτησε αν παίρνω κι εγώ!).Του εξήγησα οτι αφού μου είπε ότι το βάρος-καμπύλη του μωρού είναι πολύ καλό(6.400gr) και οτι ο Π.Ο.Υ δεν αναφέρει κάτι για συμπλήρωμα σιδήρου ποιος ο λόγος.Μου εξήγησε ότι έχουν αλλάξει οι οδηγίες του Π.Ο.Υ και τα μωρα που θηλάζουν χρειάζονται σίδηρο!Γνωρίζεται κάτι?

ΜΟΝΟ με διαπιστωμένη απο εξετάσεις έλλειψη πρέπει να χορηγείται ο σιδηρος. Ο παραπανίσιος ειναι επιβλαβης για τον οργανισμο κι επικαθεται σε ζωτικά όργανα.

1Xckp3.png

"ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει τη δική του άποψη, αρκεί να συμφωνεί με τη δική μου.."

Franz Kafka

Nina Nana σ ευχαριστώ για την απάντηση.Αλλά ο παιδίατρος ήταν σίγουρος ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει και πλέον χορηγούμε σίδηρο.Ξέρεις που μπορώ να βρω επίσημη βιβλιογραφία!Μου είπε μάλιστα ότι το γάλα σε σκόνη είναι εμπλουτισμένο...του απάντησα ότι μόνο αν κάνουμε εξετάσεις και δούμε έλλειψη σιδήρου τότε μόνο θα δώσω !Αλλά από εκείνη την ώρα έχω αγχωθεί.Θέλω το καλύτερο για το μωρό μου.Στην κόρη μου που θήλασα αποκλειστικά (είχα άλλον παιδίατρο)δε μου είπαν κατι για σίδηρο.Μήπως να αλλάξω παιδίατρο?

Εντωμεταξύ αύριο γυρίζω στη δουλεία και εδω και 15 μέρες αντλώ και αρχισα να αμφιβάλλω.Μηπως να δώσω συμπλήρωμα:confused:

Nina Nana σ ευχαριστώ για την απάντηση.Αλλά ο παιδίατρος ήταν σίγουρος ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει και πλέον χορηγούμε σίδηρο.Ξέρεις που μπορώ να βρω επίσημη βιβλιογραφία!Μου είπε μάλιστα ότι το γάλα σε σκόνη είναι εμπλουτισμένο...του απάντησα ότι μόνο αν κάνουμε εξετάσεις και δούμε έλλειψη σιδήρου τότε μόνο θα δώσω !Αλλά από εκείνη την ώρα έχω αγχωθεί.Θέλω το καλύτερο για το μωρό μου.Στην κόρη μου που θήλασα αποκλειστικά (είχα άλλον παιδίατρο)δε μου είπαν κατι για σίδηρο.Μήπως να αλλάξω παιδίατρο?

Εντωμεταξύ αύριο γυρίζω στη δουλεία και εδω και 15 μέρες αντλώ και αρχισα να αμφιβάλλω.Μηπως να δώσω συμπλήρωμα:confused:

Το ξένο γάλα ειναι όντως εμπλουτισμένο με σίδηρο αλλα δεν ειναι αφομοιωσιμος σε υψηλο ποσοστο απο τον οργανισμο! Γι αυτο και τα παιδια που δε θηλάζουν έχουν πιο συχνα έλλειψη σιδήρου (το είχε γράψει η Αγλαια).

Αυτός ο γιατρός ειναι ανηθικος! Προσπαθει να βγάλει το ξένο γάλα καλύτερο απο το μητρικο!

Αν το μωρο χρειαζόταν επιπλέον σίδηρο η φύση θα είχε φροντίσει το μητρικο να είχε περισσότερο. Εκτός αν έχει έλλειψη που φαίνεται με εξετάσεις, πράγμα πολυ σπάνιο, και θα σε παρέπεμπε αν έβλεπε στην εξέταση σημάδια αναιμίας.

Για επισημη βιβλιογραφία δεν ξέρω, θα προσπαθήσω να βρω.

Το συμπλήρωμα τι σχέση έχει τώρα;;;; :confused:

1Xckp3.png

"ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει τη δική του άποψη, αρκεί να συμφωνεί με τη δική μου.."

Franz Kafka