Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ

Recommended Posts

Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 4,5 ΚΑΙ ΕΝΩ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΑΓΟΡΙΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΜΑΖΕΥΑ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΕΙΧΕ ΠΑΡΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΟΥΤΙΕΝ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΔΟΚΙΜΑΖΕ ΚΡΥΦΑ. ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΕΙΔΑ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΜΗΝ ΤΟ ΠΕΙΣ ΣΤΟ ΜΠΑΜΠΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΟΥ ΕΙΠΕ ΓΙΑΤΙ? ΚΑΙ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΘΑ ΜΕ ΛΕΕΙ ΚΟΡΙΤΣΙ. Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ.ΒΟΗΘΙΣΤΕ ΜΕ. ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΘΑ ΤΡΕΛΑΘΩ.

Διαφημίσεις

4,5 ετών? και ντρέπεται? μήπως κάποιος του μίλησε γι'αυτό και εμμέσως πλήν σαφώς του απαγόρεψε να φορέσει σουτιέν και το παιδάκι το έκανε απο περιέργεια?????? γιατί καλώς ή κακώς όταν λέμε "οχι" στα παιδιά, έχουν την περιέργεια να δουν το γιατί..

kc3rp3.pngD0HJp3.png

"Μέχρι τώρα είχαμε ο ένας τον άλλον.. τώρα έχουμε ΤΑ ΠΑΝΤΑ..!"

31.07.2010

4,5 ετών? και ντρέπεται? μήπως κάποιος του μίλησε γι'αυτό και εμμέσως πλήν σαφώς του απαγόρεψε να φορέσει σουτιέν και το παιδάκι το έκανε απο περιέργεια?????? γιατί καλώς ή κακώς όταν λέμε "οχι" στα παιδιά, έχουν την περιέργεια να δουν το γιατί..[/QUOT

ΟΧΙ, ΑΠΛΩΣ ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΕΙΔΑ ΤΟΥ ΕΙΠΑ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΦΟΡΑΝΕ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙΑ. ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ?

4,5 ετών? και ντρέπεται? μήπως κάποιος του μίλησε γι'αυτό και εμμέσως πλήν σαφώς του απαγόρεψε να φορέσει σουτιέν και το παιδάκι το έκανε απο περιέργεια?????? γιατί καλώς ή κακώς όταν λέμε "οχι" στα παιδιά, έχουν την περιέργεια να δουν το γιατί..[/QUOT

ΟΧΙ, ΑΠΛΩΣ ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΕΙΔΑ ΤΟΥ ΕΙΠΑ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΦΟΡΑΝΕ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙΑ. ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ?

Η ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΕΝΑ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΠΑΙΔΙ ΤΑ ΒΡΑΚΑΚΙΑ ΤΟΥΣ

κατ'αρχήν ηρέμησε..! δεν νομίζω οτι ένα παιδάκι 4,5 ετών φοράει τα σουτιέν της μαμάς του επειδή νιώθει όμορφα μέσα σε αυτά..!

με τον μπαμπά του το συζήτησες το θέμα?

τί λέει για όλο αυτό?

kc3rp3.pngD0HJp3.png

31.07.2010

Διαφημίσεις

Η ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΕΝΑ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΠΑΙΔΙ ΤΑ ΒΡΑΚΑΚΙΑ ΤΟΥΣ

μήπως θα πρέπει να του μιλήσετε για κάποια πράγματα?

εμένα το ανηψάκι μου, το είδε η ξαδέλφη μου να δείχνουν με ένα άλλο παιδάκι τί έχουν μέσα στα βρακάκια τους, γιατί το άλλο παιδάκι του έλεγε οτι πρέπει να δουν αν είναι ίδια...

φυσικά και δεν τον άφησε η ξαδέλφη μου να ξαναπαίξει μαζί του, αλλά του μίλησε, αφού πρώτα συμβουλεύτηκε μια παιδοψυχίατρο για να ξέρει πώς να χειριστεί το θέμα

kc3rp3.pngD0HJp3.png

31.07.2010

ΕΓΙΝΕ ΣΗΜΕΡΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΡΑΣ ΜΟΥ ΠΗΓΕ ΓΙΑ ΥΠΝΟ ΠΙΟ ΝΩΡΙΣ. ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΖΩΗΡΟΣ ΕΧΕΙ ΜΑΝΙΑ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑΕΙ ΣΟΥΤΙΕΝ. ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΕΒΑΨΕ ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΑΝΕΞΙΤΗΛΟ ΜΑΡΚΑΔΟΡΟ. ΕΙΜΑΙ ΝΕΑ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ. ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΧΕΙΡΙΣΤΩ?

όταν λές έγινε σήμερα αυτό, ποιό εννοείς? μίλησε με παιδοψυχίατρο? sorry αλλά δεν κατάλαβα

kc3rp3.pngD0HJp3.png

31.07.2010

ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΛΛΑ ΕΧΩ ΤΡΕΛΑΘΕΙ. ΣΗΜΕΡΑ Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΔΟΚΙΜΑΖΕ ΣΟΥΤΙΕΝ. Ο ΑΝΤΡΑΣ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΥΠΝΟ ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΝΑ ΤΟ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ. ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΒΑΨΕΙ ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΟΥ ΠΡΙΝ 1,5 ΜΗΝΑ ΔΕΝ ΕΔΩΣΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΣΙΑ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΟ ΣΟΥΤΙΕΝ ΜΕ ΕΚΑΝΕ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΩ ΟΛΑ ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΩ ΝΑ ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ.

Διαφημίσεις

τώρα συννενοηθήκαμε...έχει περάσει και η ώρα και δεν λειτουργώ..!

τί να σου πώ τώρα γι'αυτό?

κι εγώ δεν έχω εμπειρία, σε λίγες μέρες θα γεννήσω.

συζήτησέ το αύριο με τον άντρα σου, και θα έλεγα για να μιλήσετε στο παιδί, καλύτερα πρώτα να συμβουλευτείτε παιδοψυχολόγο.

όλα αυτά με ηρεμία όμως....

kc3rp3.pngD0HJp3.png

31.07.2010

τώρα συννενοηθήκαμε...έχει περάσει και η ώρα και δεν λειτουργώ..!

τί να σου πώ τώρα γι'αυτό?

κι εγώ δεν έχω εμπειρία, σε λίγες μέρες θα γεννήσω.

συζήτησέ το αύριο με τον άντρα σου, και θα έλεγα για να μιλήσετε στο παιδί, καλύτερα πρώτα να συμβουλευτείτε παιδοψυχολόγο.

όλα αυτά με ηρεμία όμως....

Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΟΥ. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΑ.

τίποτα δεν θα είναι, θα δείς!

περιμένω νέα σου, μόλις γίνει κάτι... μανούλες θα γίνουμε κι εμείς, καλό είναι να ξέρουμε!

kc3rp3.pngD0HJp3.png

31.07.2010

καλε θυμισου απο μας και εμας μας κυνηγαγαν τα αγορια και μας κοροιδευαν τι τρελενεσαι ειναι σε ηλικια που οτι φενεται περιεργο το δοκιμαζει ειδε βαμενα νυχια το εκανε ειδε το σουτιεν το εβαλε που να ξερει τι κανουν οι αντρες και τι οι γυναικες ηρεμισε εξηγησε του και θα καταλαβει.και μην τον κανεις να ντρεπεται

καλε θυμισου απο μας και εμας μας κυνηγαγαν τα αγορια και μας κοροιδευαν τι τρελενεσαι ειναι σε ηλικια που οτι φενεται περιεργο το δοκιμαζει ειδε βαμενα νυχια το εκανε ειδε το σουτιεν το εβαλε που να ξερει τι κανουν οι αντρες και τι οι γυναικες ηρεμισε εξηγησε του και θα καταλαβει.και μην τον κανεις να ντρεπεται[/quote

πωσ εξηγεισ οτι μου ειπε μην το πω στον πατερα του? ενω μπροστα του δεν εδειξα το σοκ που επαθα? σε παρακαλω την βοηθεια σου.

Διαφημίσεις

να μην ανυσηχεις δεν ειναι τιποτα και μενα ο μικρος που εχει ιδια ηλικια με τον μικρο σου το κανει,παιρνει το σουτιεν μου και κανει πως το φοραει και γελαει,δεν του δινω καμια σημασια και το αφηνω να περασει απαρατηρητο και ετσι του περασε.Τις προαλλες ειχε ερθει η κουμπαρα μου να μου φτιαξει τα νυχια μου και ηθελε και αυτος του εξηγησα οτι ειναι για κοριτσια και οχι για αγορια και του περασε,γενικα αυτη την συμπεριφορα ολα τα αγορακια πανω κατω την εχουνε και ο αδερφος μου οταν ηταν μικρος το εκανε μου το ελεγε η μητερα μου και τωρα μετα απο τοσα χρονια μια χαρα ειναι,δεν πρεπει με το παραμικρο που θα κανει ενα μικρο παιδι να τρελενομαστε τοσο ευκολα η να το πηγαινουμε σε παιδοψυχολογους χρειαζεται συζητηση μαζι του και υπομονη γιατι αλλιως θα τρεχουμε εμεις στο τελος σε ψυχολογους

Όσο λιγότερο δείξετε να συγχίζεστε απ' αυτό που κάνει, τόσο καλύτερα για όλους σας! Το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για καθαρή περιέργεια. Ας μην ξεχνάμε ότι τα γυναικεία πράγματα είναι πολύ πιο ενδιαφέροντα από τα αντρικά. Οι γυναίκες έχουμε σκιές για τα μάτια, κραγιόν, τσιμπιδάκια, σουτιέν, δαντελωτά εσώρουχα... Όλα αυτά σε πολύ εντυπωσιακά χρώματα συνήθως. Δεν είναι φυσικό να τραβάνε λοιπόν την προσοχή των παιδιών; Είτε κορίτσια, είτε αγόρια, στη ντουλάπα και τα συρτάρια της μαμάς βρίσκουν πολύ πιο ενδιαφέροντα πράγματα από ό,τι στου μπαμπά. Δες το απλά το θέμα και μην το μεγαλοποιείς. Πολλά αγοράκια περνάνε από αυτή τη φάση χωρίς να σημαίνει κάτι άλλο. Πάντως για να πει "μην το πεις στον μπαμπά", σημαίνει ότι έχει γίνει κάποια συζήτηση και το παιδί έχει καταλάβει ότι ο μπαμπάς θα φρίκαρε αν τον έβλεπε με το σουτιέν. Αυτό ακριβώς είναι το πιο επικίνδυνο, να του δημιουργηθεί η κ ρ υ φ ή λαχτάρα για κάτι τέτοιο. Αυτό μπορεί να το μπερδέψει το παιδί και να δημιουργήσει προβλήματα. Συμπεριφερθείτε απλά, χωρίς ούτε να τον ενθαρρύνετε, ούτε όμως και να του το απαγορέψετε. Το πιο πιθανό είναι ότι θΑ χάσει πολύ γρήγορα το ενδιαφέρον του, άμα δεν ασχοληθείτε παραπάνω!

Όσο για τα πουλάκια τους, τα αγόρια γενικά τα έχουν σε .... μεγάλη υπόληψη και πολύ συχνά στις μικρές ηλικίες θέλουν το ένα να δείξει στο άλλο το δικό του. Και εκεί, απλώς λέμε στο παιδί μας ότι το πουλάκι του δεν το βλέπει κανείς, εξηγούμε ότι άλλα πουλάκια είναι πιο μικρά και άλλα πιο μεγάλα (όπως άλλοι έχουν πιο μικρά μάτια, πχ, και άλλοι πιο μεγάλα), και τελειώνει το θέμα. Και πάλι χωρίς υπερβολές και άγχη. Τα παιδάκια μαθαίνουν το σώμα τους και τη ζωή γύρω τους και αυτό είναι για εκείνα ένα συναρπαστικό ζήτημα. Πρέπει πάντα να το θυμόμαστε.

Όσο λιγότερο δείξετε να συγχίζεστε απ' αυτό που κάνει, τόσο καλύτερα για όλους σας! Το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για καθαρή περιέργεια. Ας μην ξεχνάμε ότι τα γυναικεία πράγματα είναι πολύ πιο ενδιαφέροντα από τα αντρικά. Οι γυναίκες έχουμε σκιές για τα μάτια, κραγιόν, τσιμπιδάκια, σουτιέν, δαντελωτά εσώρουχα... Όλα αυτά σε πολύ εντυπωσιακά χρώματα συνήθως. Δεν είναι φυσικό να τραβάνε λοιπόν την προσοχή των παιδιών; Είτε κορίτσια, είτε αγόρια, στη ντουλάπα και τα συρτάρια της μαμάς βρίσκουν πολύ πιο ενδιαφέροντα πράγματα από ό,τι στου μπαμπά. Δες το απλά το θέμα και μην το μεγαλοποιείς. Πολλά αγοράκια περνάνε από αυτή τη φάση χωρίς να σημαίνει κάτι άλλο. Πάντως για να πει "μην το πεις στον μπαμπά", σημαίνει ότι έχει γίνει κάποια συζήτηση και το παιδί έχει καταλάβει ότι ο μπαμπάς θα φρίκαρε αν τον έβλεπε με το σουτιέν. Αυτό ακριβώς είναι το πιο επικίνδυνο, να του δημιουργηθεί η κ ρ υ φ ή λαχτάρα για κάτι τέτοιο. Αυτό μπορεί να το μπερδέψει το παιδί και να δημιουργήσει προβλήματα. Συμπεριφερθείτε απλά, χωρίς ούτε να τον ενθαρρύνετε, ούτε όμως και να του το απαγορέψετε. Το πιο πιθανό είναι ότι θΑ χάσει πολύ γρήγορα το ενδιαφέρον του, άμα δεν ασχοληθείτε παραπάνω!

Όσο για τα πουλάκια τους, τα αγόρια γενικά τα έχουν σε .... μεγάλη υπόληψη και πολύ συχνά στις μικρές ηλικίες θέλουν το ένα να δείξει στο άλλο το δικό του. Και εκεί, απλώς λέμε στο παιδί μας ότι το πουλάκι του δεν το βλέπει κανείς, εξηγούμε ότι άλλα πουλάκια είναι πιο μικρά και άλλα πιο μεγάλα (όπως άλλοι έχουν πιο μικρά μάτια, πχ, και άλλοι πιο μεγάλα), και τελειώνει το θέμα. Και πάλι χωρίς υπερβολές και άγχη. Τα παιδάκια μαθαίνουν το σώμα τους και τη ζωή γύρω τους και αυτό είναι για εκείνα ένα συναρπαστικό ζήτημα. Πρέπει πάντα να το θυμόμαστε.

νομιζεις πωσ πρεπει να ανοιξει συζητηση ο μπαμπας μαζι του? αν ναι τι πρεπει να του πει?

καλε θυμισου απο μας και εμας μας κυνηγαγαν τα αγορια και μας κοροιδευαν τι τρελενεσαι ειναι σε ηλικια που οτι φενεται περιεργο το δοκιμαζει ειδε βαμενα νυχια το εκανε ειδε το σουτιεν το εβαλε που να ξερει τι κανουν οι αντρες και τι οι γυναικες ηρεμισε εξηγησε του και θα καταλαβει.και μην τον κανεις να ντρεπεται[/quote

πωσ εξηγεισ οτι μου ειπε μην το πω στον πατερα του? ενω μπροστα του δεν εδειξα το σοκ που επαθα? σε παρακαλω την βοηθεια σου.

μαλλον επειδη του ειπες οτι δεν πρεπει και ξερει την συμπεριφορα του πατερα του και φοβαται μην τον παρει στο ψιλο!

• 1 month later...

Ηρέμησε, μην πανικοβάλλεσαι δεν έχει τίποτα απολύτως το παιδάκι σας. Απλά όπως φαίνεται από όσα αναφέρεις ο μπαμπάς το έκανε να ντραπεί κ να νιώσει άσχημα για αυτό που έκανε. Η συμπεριφορά αυτή είναι φυσιολογική στα μικρά παιδιά να δοκιμάζουν δηλ ρούχα των μεγάλων του ίδιου ή του αντίθετου φύλου σαν παιχνίδι. Το γεγονός ότι του το απαγόρεψε κίνησε ακόμα περισσότερο την περιέργειά του.

Οι μπαμπάδες νιώθουν συχνά μια φοβία για το θέμα της ομοφυλοφιλίας γιατί τους περνιέται πολύ έντονα ως παιδιά απ' τους δικούς τους μπαμπάδες κ πάει λέγοντας. Αν ενημερωθεί σχετικά θα το καταλάβει ότι η αντίδρασή του δεν βοηθά, αντίθετα δημιουργεί άγχος κ ενοχές χωρίς λόγο, αφού η συμπεριφορά αυτή του παιδιού δεν έχει καμία σχέση με τις δικές του φοβίες.

Τα παιδιά κάνουν πολλά τέτοια που παρερμηνεύονται απ' τους ενήλικες.

Εγώ θα έλεγα να του μιλήσετε κ να του πείτε χωρίς να το κάνετε θέμα ότι ο μπαμπάς έκανε λάθος που τον μάλωσε κ ότι μπορεί να δοκιμάζει όποιο ρούχο θέλει από δω κ πέρα. Κ να μην ξαναδώσετε σημασία σε αντίστοιχη πράξη του.

Όλα αυτά θα σας τα επιβεβαιώσει κ ο ειδικός αν ρωτήσετε.

Οι προηγούμενες γενιές είχαν πολλά ταμπού στο θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης κ είναι φυσικό για πολλούς γονείς να αντιδρούν με παρόμοιο τρόπο αφού δεν ξέρουν ότι αυτό είναι λάθος.

Διάβασμα αντίστοιχων βιβλίων βοηθά πολύ ώστε να αντιμετωπίσετε σωστά τις ερωτήσεις του κ τη συμπεριφορά του σε κάθε φάση ανάπτυξης.

"Great is the human who has not lost his childlike heart"-Mencius

πριν απο χρονια ειχα παρακολουθησει μια διαλεξη για την σεξουαλικοτητα και τα παιδια. εκτος απο εκπαιδευτικους, παρεβρισκονταν και γονεις. καποιος γυμναστης ανεφερε οτι ειχε ενα αγορακι που ηθελε να παιζει με τα κοριτσια μονο και πως αυτο του φανηκε "υποπτο".η παιδοψυχολογος μας ειπε οτι οι μεγαλοι δεν πρεπει να βαζουμε ταμπελες στα παιδια, αλλα να φροντισουμε να εχουν σωστη αναπτυξη της σεξουαλικοτητας τους αναλογως της ηλικιας τους. αν δεν συμβαδιζουν αυτα σωστα, τοτε ενα παιδακι "μενει" περισσοτερο στο προηγουμενο σταδιο. δηλαδη , στην βρεφικη ηλικια το μωρο εκφραζεται με το να αγγιζει το στηθος της μαμας στο θηλασμο(δεν ικανοποιειται μονο η πεινα του, αλλα αντλει και ηδονη), αργοτερα με το να ανακαλυπτει το σωμα του. επισης επεμενε πως στα αγορακια απο νωρις και αναλογως της ηλικιας, μιλαει μονο ο μπαμπας και στα κοριτσακια μονο η μαμα για τετοια ζητηματα.

να σου πω και κατι να γελασεις..ο γιος μου μεχρι τα 4,5 οταν ημουν τουαλετα η εκανα μπανιο, εμπαινε μεσα με κοιταγε και ελεγε "μαμα κανεις τσισα/κακα?θελεις χαρτι να σκουπιστεις?" (:lol::lol::lol::lol::lol:), ή "να σε κανω μπανιο?". απλως αντεγραφε οτι του ελεγα η εκανα εγω. του ειχα επεναλαβει πολλες φορες πως οταν ειναι καποιος τουαλετα δεν μπαινουμε και εμεις, αλλα συνεχιζε ωσπου το εκοψε απο μονος του. εκτος απο αυτα , φοραγε τα παπουτσια μου, αλλα το εκανε γιατι του εκανε εντυπωση το μεγαλο ποδι μου σε σχεση με το δικο του. καναυο φορες που τον ειδα να παει να φορεσει σουτιεν , τον εβαλα κατω και του ειπα "η μαμα φοραει το σουτιεν γιατι ετσι φροντιζει το στηθος της, το οποιο ειναι πιο μεγαλο απο το μπαμπα γιατι οταν ησουν μωρο επινες γαλα απο εκει". τα υπολοιπα αντρικα θεματα τα ανελαβαν οι αδερφοι μου, διοτι ειμαι χωρισμενη και ο μπαμπαςδεν ασχοληθηκε ποτε.