Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

κορίτσι 4ης δημοτικού τρώει μόνο αλεσμένες τροφές

Recommended Posts

θελω να ζητησω τη βοηθεια σας για ενα πολυ σοβαρο προβλημα που υπαρχει στο οικογενειακο περιβαλον. αν καποιος εχει ακουσει κατι παρομοιο και πως αντιμετωπιστηκε ; η' αν το διαβαση καποιος ειδικος ναβοηθησει. ενα κοριτσακι

4ης δημοτικου που τρωει ΜΟΝΟ ΑΛΕΣΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣκαι μαλιστα περιορισμενες

σχεδον βρεφικες .το μονο μη αλεσμενο που τρωει ειναι ψωμι με λαδι και ενα ειδος κουλουρακια εννοηται πως δεν πινει τιποτα και σαφως δεν δοκιμαζει τιποτα και για κανεναν λογο ΤΙΠΟΤΑ . το βαρος ειναι χαμηλο ισως και κατω του φυσιολογικου . το προβλημα προηλθε απο την γιαγια που μεγαλωνε το παιδι και λογο μιας φοβιας της ταιζε το παιδι αλεσμενα για μεγαλυτερο διαστημα απο το κανονικο, και της μη εγκαιρης αντιδρασης τον γονιων . η μοναδικη βοηθεια που εχουν παρει,και που δεν αποδωσε καθολου ηταν απο μια εργοθεραπευτρια που δεν καταφερε ουτε καν να καταλαβει τι συμβαινει στο παιδι. προσφατα πληροφορηθηκαμε για ενα παρομοιο περιστατικο που μολις ξεκινησε να τρωει και πηρε βαρος κατεληξε με νευρογενη ανορεξια στο

παιδων παρακαλω βοηθηστε με οποιον τροπο μπορειτε

[/i]

.png

Διαφημίσεις

ξερω μια παρομοια περιπτωση αλλα με παιδακι 4 χρονων,που ετρωγε αλεσμενα φαγητα,αλλα ,π.χ πατατακια και γλυκα ετρωγε κανονικα.

σε βαρος ηταν ενταξει το παιδακι αυτο ,αλλα δεν ξερω τωρα αν συνεχιζει με τα αλεσμενα.

οι γονεις εχουν μιλησει με το παιδι?να ρωτησουν το ιδιο πως αοσθανεται,γιατι δεν τρωει,αν η γιαγια το εχει τρομοκρατησει για κατι π.χ θα πνιγει με το φαι ή κατι αλλο??

σιγουρα η περιπτωση ειναι σοβαρη και πρεπει να απευθυνθουν και σε αλλους γιατρους,η μαρια στυλιανακη θα ξερει περισσοτερα να σου πει.

ελπιζω ολα να πανε καλα!

τωρα μου ρθαν και αλλα στο μυαλο..μηπως το παιδακι ζηλευει??εχει αλλα αδερφακια??μηπως καποια συμπεριφορα των γονειων(λεω τωρα) την κανουν να συμπεριφερεται ετσι?

ειναι ενα πολυ φυσιολογικο παιδι εχει εναν μεγαλυτερο αδερφο δεν ζηλευη ειναι πολυ ζωηρη εχουμε συζητησει ολοι μαζι της εχουμε προσπαθησει να της δωσουμε οτιδηποτενα δοκιμαση ειναι αδυνατον. προφανως και την εχει φοβησει η γιαγια και μαλιστα σε καθημερινη βαση και συνεχεια πχ.μασα καλα θα πνιγεις στο αλεσμενο φαγητο ετσι; αυτα μεχρι εναν χρονο πριν

.png

Διαφημίσεις

Νομιζω πως μονο καποιος ψυχολογος μπορει να δωσει λυση στην οικογενεια.Υπαρχουν πολλοι ,ομως πρεπει οι γονεις να κανουν το βημα.

εχουν περασει τοσα χρονια ποτε θα το ψαξουν? :roll::?

Γεια σου Αννα,

Φαντάζομαι το τρομερό άγχος των γονέων για αυτή τη δύσκολη περίπτωση.

Δεν είμαι καθόλου ειδικός στο θέμα και συμφωνώ ότι χρειάζεται εκτίμηση και βοήθεια ειδικού, αλλά με την ενεργή συμμετοχή των γονέων. Αν κατάλαβα καλά, από τα λεγόμενά σου, έχει περάσει ο φόβος στο παιδί ότι θα πνιγεί και με την πάροδο των χρόνων, ο φόβος έχει μετατραπεί σε τρόπος ζωής στο θέμα της διατροφής?

Παίρνω το θάρρος να πω 1-2 ιδέες, χωρίς να ξερω αν αυτές είναι οι κατάλληλες:

Εχει ζητηθεί και η γνώμη διατροφολόγου, που με λίγη δημιουργικότητα, θα μπορούσε να σκεφθεί και να προτείνει τρόπους για μια ομαλή μετάβαση από το αλεσμένο σε λιγότερο αλεσμένο φαγητό?

Υποπτεύομαι ότι η μετάβαση θα είναι μια μακρά χρονική διαδικασία, λόγω και της ηλικίας του παιδιού.

Εχει δοκιμασθεί, μέσα στο αλεσμένο φαγητό, να προστίθεται σταδιακά, λιγοτερο αλεσμένη τροφή (π.χ. 1-2 πολύ μικρά κομματάκια πατάτας ή μπισκότου ή φρυγανιάς), ώστε αργά-αργά και υπομονετικά να αρχίζει να συνηθίζει την υφή του μη-αλεσμένου φαγητού στην κατάποση?

Μήπως θα μπορούσαν να ξεκινήσουν με τροφές που της αρέσουν πολύ (έστω κι αν δεν έχουν την ύψιστη θρεπτική αξία)?

Οταν λες "δεν πίνει", εννοείς δεν πίνει ούτε γάλα?

Παρόμοιο άγχος έχω και εγώ, δεν τρώει ολοκληρα τα φρούτα ή σκληρά κομμάτια φαγητού, όπως το κρέας!!!

Αλλά από βάρος είμαστε μια χαρά, 24 κιλά και ύψος 1,25!!!

Εχω ρωτήσει τον παιδοψυχίατρο που μας παρακολουθεί και μου είπε σιγά σιγά να του τα αλέθω όλο και πιο λίγο, μέχρι τώρα δεν πιάνει γιατί τα κομματάκια τα φτύνει αλλά το παλεύουμε!!!

πινει νερο για το γαλα αυτη την εποχη δεν νομιζω .οσο για το να προστεθουν σταδιακα μικρα κομματια δεν απεδωσε τα φτυνει. ουτε ο διατροφολογος τα καταφερε . νομιζω πλεον οτι μονο ειδικος ψυχιατρος μπορει να βοηθησει .

.png

Ανζελα ,πολλες φορες ειναι και θεμα γουστου.Πολλα παιδακια δεν τρωνε κρεας στην μορφη της μπριζολας η του κοκκινιστου,ενω ανετα τρωνε μπιφτεκι και κιμα.Εχω προσεξει δε,οτι τα γουστα στο φαγητο αλλαζουν με τα χρονια και οσο μεγαλωνει το παιδακι.Ο Αλεξανδρος μεχρι φετος δν ετρωγε μηλο, ενω φετος ειναι το αγαπημενο του φρουτο.Δεν του αλεθα το μηλο στην φρουτοκρεμα απλα δεν του εδινα μηλο ετρωγε μπανανα.Στο σπιτι ομως αγοραζα κανονικα διαφορα φρουτα και καθε τοσο του ελεγα αν θελει να δοκιμασει.Ετσι μια μερα δοκιμασε και αρχισαν να του αρεσουν πολλα απο αυτα που δεν του αρεσαν παλια,οπως μπροκολα,αυγα,μηλα,κ.α.

Θελω να πω πως απλα και χαλαρα αυτα που δεν τρωει θα μπουν στο τραπεζι μας στην μορφη που πρεπει για την ηλικια του,καποια στιγμη θα τα δοκιμασει και θα τα φαει αν οχι ο.κ. εχει και αυτο το δικαιωμα και εγω δεν τρωω μπαμιες ε και? :lol:

Διαφημίσεις

Νομίζω πως οι γονείς του παιδιού θα πρέπει να ψάξουν το συντομότερο δυνατό για κάποιον ειδικό γιατρό ψυχολόγο ή ψυχίατρο.

Επίσης έχω μια απορία ... υποτίθεται πως υπήρχε μια γιαγιά που ασκούσε τόσο καιρό αυτή την ψυχολογική βία στο παιδι, οι γονείς δεν το έβλεπαν όλο αυτό για να αντιδράσουν νωρίτερα;;;

1aLup3.png

BtUIp3.png

ειναι ενα απο τα μειων του να μη μεγαλωνεις μονη σου τα παιδια σου. ο αλλος περναει τα δικα του πιστευω,αδυναμιες ,φοβιες, παλλιες αντιληψεις και αφου τον εχεις αναγκη και στο εχει περασει αυτο ειναι και ποιο ισχυρη προσωπικοτητα σου εχει μεγαλωσει ηδη το πρωτο παιδι και ορισμενα πραγματα

αργεις να καταλαβεις οτι δεν εχουν επιστροφη. και μετα τρεχεις και δεν φτανεις, μα το χειροτερο ειναι η ζημια που εχει γινει στο παιδι που πολυ φοβαμαι πως θα τη κουβαλαει σε ολη της τη ζωη

.png

Aννα μου καταλαβαίνω απόλυτα αυτό που λες, όταν σου μεγαλώνει κάποιος άλλος το παιδί αναγκαστικά δέχεσαι κάποιους συμβιβασμούς και κάποια πράγματα δεν γίνονται ακριβώς όπως θα τα έκανες εσύ ... θεμιτό αυτό. Απλά μου κάνει τρομερή εντύπωση πως οι γονείς της μικρής δεν αντιλήφθηκαν νωρίτερα την σοβαρότητα της κατάστασης ... και δεν το λέω με κατακριτική διάθεση αυτό καθόλου, συγγνώμη αν φάνηκε έτσι.

1aLup3.png

BtUIp3.png

αγαπητη olg ο θυμος δεν ειναι απεναντι σου ,αλλα προς το ατομο που εκανε αυτη την καταστροφη .ισως γιατι λογο χαρακτηρα δεν μπορω να καταλαβω πως μπορει καποιος να μου επιβαλλει το τροπο που θα μεγαλωσει το ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΠΑΙΔΙ ακομα κιαν με βοηθαει ,και πολυ περισσοτερο αν ειναι η ιδια μου η μανα.τους κανονες τους βαζω εγω και αν δεν μπορει να τους ακολουθησει τοτε προτιμω να χασω κατι αλλο και οχι το παιδι μου.και ειμαι απολυτη σαυτο. οσο για τους γονεις λεγανε θα μαθει να τρωει που θα παει .......και ετσι χαθηκε πολυτιμος χρονος, συν ειπαμε πολυ επηραιασμενοι και οτι το παιδι το ταιζεκατα 99τοις εκατο η γιαγια. υπαρχει μια εξελιξη ΄΄΄κλειστηκε ενα ραντεβου με εναν ειδικο και μολις υπαρξει εξελιξη θα σας ενημερωσω ας ελπιζουμε για το καλυτερο για το παιδι.

.png

Τις καλύτερες ευχές μας για το κοριτσάκι, θα τα καταφέρει είμαι σίγουρη για αυτό ... μόλις έχεις κάποια νέα ενημέρωσέ μας!

1aLup3.png

BtUIp3.png

Διαφημίσεις

Αγαπητη Anna συμφωνω απολυτα μαζι σου.Οσοι αναλαμβανουν να μεγαλωσουν ενα πλασματακι θα πρεπει να καταλαβουν πρωτα την ευθυνη που εχουν και μετα να το "αναλαβουν".Τα παιδια δεν ειναι η"ενεση "για τονωση του εγωισμου μας,ειναι ενα θειο δωρο.περαστικα στο αγγελουδι κουραγιο στους γονεις

Κορίτσια έχω ξανακούσει παρόμοια ιστορία. Παιδί που το πίεζαν πολύ στο φαγητό, και όταν λέμε πολύ, εννοοούμε πολύ, τώρα, 5 ετών πίνει μόνο γάλα! Μα μόνο γάλα! Οι γονείς δεν έχουν ασχοληθεί περισσότερο, στενοχωριούνται όμως και στεναχωρούν και το παιδί γιατί εκφράζονται συνέχεια αρνητικά μπροστά του... Τί να πώ??

ευτυχώς στράφηκαν σε ειδικό, εγώ θα σύστηνα να πάρουν και στην γραμμή 801 801 1177 και να μιλήσουν εκεί,

εάν δεν είχε κλειστεί ραντεβού.

η κατάσταση έτσι όπως την περιγράφεις Anna είναι αρκετά σοβαρή,

κυρίως εξαιτίας των ψυχοκοινωνικών συνεπειών που έχουν για το παιδί, αλλά και για την σωματική του ανάπτυξη.

ελπίζω να μην έχει εξελιχθεί σε νευρική ανορεξία, και να λυθεί με συστηματική θεραπεία,

στην οποία σαφώς θα πρέπει να ασχοληθούν και οι γονείς μεταξύ τους και με την γιαγιά....

δεν ωφελεί δηλαδή μόνο να γίνει κάτι μεμονωμένα με το παιδάκι αυτό, πρεπει να είναι συνολικά.

σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να πεί κανείς ότι αφέθηκε στην τύχη η εξέλιξη αυτού του παιδιού απο την στιγμή που δεν ανησυχησαν νωρίτερα προσπαθώντας να αλλάξουν την επιρροή απο την γιαγιά.... :( ........ :(

ελπίζω να είναι όσο γίνεται αναστρέψιμες οι επιπτώσεις αυτές...

...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ..

(If You Wanna Make The World A Better Place)

Take A Look At Yourself And Then Make A Change

R.I.P. Michael Jackson.

• 3 months later...

Δεν ξέρω αν θα ακουστεί εξυπνάδα ή βλακεία αυτό που θα προτείνω, αλλα μήπως να δοκιμάζατε να εγκλιματιστεί με άλλα παιδιά την ώρα του φαγητού ? π.χ. Ολοήμερο ή Κατασκήνωση???Τι έχεις να χάσεις.Ούτως ή άλλως όλοι λειτουργούμε μιμητικά.

Ισως τελικά το κάνει και από αντίδραση για να τραβη΄ξει την προσοχή ή απλά γιατί έτσι Συνηθισε .Μία καλή λύση να αλλάξουμε συνήθειες είναι να αντιγράψουμε τις συνήθειες κάποιου άλλου .Σε ένα περιβάλλον όπως η κατασκήνωση ή το ολοήμερο ίσως και να ταυτιζόταν με κάποιο παιδάκι που θα συμπαθούσε και απο _καλώς εννοούμενη_ ζήλια το αντέγραφε και άρχιζε να τρώει φυσιολογικά. Εγώ τουλάχιστον αυτό θα έκανα αν ένα από τα 3 μου παιδάκια είχε τέτοιο πρόβλημα.Αλλα δεν μπορώ να φανταστώ ότι δεν υπάρχει ομάδα τροφών που να το εξιτάρει.π.χ. παγωτό ή πατατάκια ή γαριδάκια ή σοκολατοειδή .Ούτε αυτά τα τρώει???

------------------------------------------------------

Να γυρίζεις σπίτι το σούρουπο με ευγνωμοσύνη στην καρδιά.Και ύστερα να κοιμάσαι με μια προσευχή για την αγάπη που έχεις στην καρδιά σου και μ' έναν ύμνο δοξαστικό στα χείλη σου.

(ΧΑΛΙΛ ΓΚΙΜΠΡΑΝ)

Ισως ακουστω και γω κακια αλλα μου γεννιεται μια ευλογη (πιστευω) απορια...

περιμεναν να παει το παιδι 10 χρονων για να ανησυχησουν? ενα παιδι στα 2 του και εφοσον εχει ολοκληρωσει την οδοντοφοιια του πρεπει να τρωει ολοκληρη την τροφη του.. (και εφοσον δεν υπαρχει καποιο παθολογικο η νοητικο προβλημα που να το καθυστερει).

μου εχει τυχει παρομοιο περιστατικο στον παιδικο αλλα το παιδακι ηταν μολις 2 κι κατι και παλι το θεωρησα αδιανοητο να συμβαινει..

και αυτο το παιδακι το μεγαλωνε η γιαγια ηταν παιδι ανυπαντρης μητερας και ναρκωμανους :? αλλα με τη δικη μου προτροπη και την ετσι κι ετσι βοηθεια της γιαγιας καταφεραμε μεχρι το τελος της σχολικης χρονιας να τρωει κανονικα το φαγητο της..

Μαλλον 8 χρονια καθυστερηση ειναι πολλα..

O5Lop2.png

kIP3p2.png