Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

ετεροθαλη αδερφια!!!

jeni-jeni

Recommended Posts

καλησπερα σας!!θα ηθελα την γνωμη σας,συμβουλη σας οπως θελετε πειτε το...ή και εμπειριες αναλογες αν υπαρχουνε!!

λοιπον εχω ενα κοριτσακι 3 ετων ειναι καλο και βολικο παιδακι!!

το αγχος μου ειναι πως θα της εξηγησω τι ειναι τα ετεροθαλη αδερφια:(

(ο συζυγος μου ητανε παντρεμενος ξανα πιο παλια και εχει 2 παιδια),

δεν μενουνε μαζι μας κανενα απο τα δυο...αλλα οταν ερχονται η μικρη παλαβωνει (με την καλη εννοια), ειναι πολυ χαρουμενη και φαινεται απο το προσωπο της γιατι λαμπει!!

εχω και εγω πολυ καλες σχεσεις και μ αρεσει αυτο!!!

τις μικρης τις εχω πει καποια πραγματα και δειχνει να καταλαβαινει,αλλα δεν ξερω ποσο καλα τις τα μεταφερω...και πως πρεπει να τα εξηγησω:?:

εχω σκεφτει οτι ισως πρεπει να παω σ εναν παιδοψυχολογο να το κουβεντιασω λιγο το θεμα για να το χειριστω σωστα!!

περιμενω τις αποψεις σας!!

ευχαριστω!!:)

Διαφημίσεις

μπραβο που το σκεφτεσαι κατ αρχην!συμφωνω για παιδοψυχολογο αν κ μπορεις να το ξεκινησεις μονη σου τη στιγμη που εχεις καλες σχεσεις.δε χρειαζεται να πεις τη λεξη ετεροθαλη.αν πεις οτι ειναι αδερφακια της,σιγα σιγα μπορεις να πεις οτι αυτα τα αδερφακια εχουν αλλη μαμα. θα της φανει πολυ φυσιολογικο αφου τα πατε κ καλα. αργοτερα μπαινεις σε λεπτομερειες..

Συμφωνώ κι εγώ, ότι πολύ καλά κάνεις και έχεις αρχίσει να της μιλάς και να της εξηγείς. Αυτό που δεν ξέρω είναι πώς εξηγείς σε ένα τόσο μικρό παιδάκι ότι ο μπαμπάς έχει παιδάκια και με άλλη γυναίκα εκτός της μαμάς. Εδώ ίσως όντως να χρειάζεται η καθοδήγηση ενός ειδικού ώστε να χρησιμοποιηθούν τα κατάλληλα λόγια. Πολύ σωστή η σκέψη σου για παιδοψυχολόγο.

wyaMp2.pngcEVCp2.png

Πάντως στην δική μας περίπτωση ήρθαν όλα αβίαστα..ποτέ δεν χρειάστηκε να εξηγήσουμε..απο τότε που άρχισε να μιλάει τον θυμάμαι να αναφέρει τον γιο του άντρα μου ως τον μεγάλο του αδερφό, και μια μέρα μάλιστα μου είπε πως ξέρει πως λένε την μαμά του αδερφού του, και με ρώτησε γιατί δεν μένει με τη μαμά του (είναι μεγάλος και μένει μόνος του). Τώρα, όταν τον ρωτάνε πόσα αδερφια έχει πάντα λέει δύο, ένα μεγάλο και ένα μικρό, και ποτέ μα ποτέ δεν έχει κάνει ερωτήσεις σχετικά με την προηγούμενη οικογενειακή κατάσταση του μπαμπά, παρά το ότι φαίνεται να τα ξέρει όλα..

4599150571.png6def44b14c.png

Διαφημίσεις

επειδη το ζουνε απο την αρχη το βιωνουν ως φυσιολογικο.αν κ ο γονιος το δει ετσι το παιδι μια χαρα θα το παρει

κι εγω ετσι πιστευω

αλλα αν θες μπορεις να καλεσεις την ΕΨΥΠΕ για πιο σωστη προσεγγιση

"Αν ο γονιός σου ή κάποιος ενήλικας θέλει να μιλήσει για κάποιο θέμα σε σχέση με παιδί ή έφηβο μπορεί να τηλεφωνήσει στη «Γραμμή-Σύνδεσμο

801 801 1177» από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:30πμ-20:30μμ και Σάββατο από 09:30πμ-14:00μμ."

http://www.tilefonikigrammi.gr/default.asp

Σιγουρα ο γυαλος ειναι στραβος.. δεν εξηγειτε αλλοιως!!

και ποτέ μα ποτέ δεν έχει κάνει ερωτήσεις σχετικά με την προηγούμενη οικογενειακή κατάσταση του μπαμπά, παρά το ότι φαίνεται να τα ξέρει όλα..

Εμένα αυτό κάπως μου ακούγεται..... χωρίς παρεξήγηση.... είσαι σίγουρη ότι δεν το θεωρεί ταμπού; Μήπως παρότι η συμπεριφορά του είναι πολύ καλή όπως μας γράφεις, θα έπρεπε κάποια στιγμή να μιλήσετε καθαρά για το ποιες ακριβώς είναι οι σχέσεις ώστε να μην υπάρχει το ταμπού σε λεκτικό επίπεδο; .....Μια ιδέα λέω. Δεν ξέρω.... μπορεί να λέω και μπαρούφες....

3Wwep3.png

k8Q2p3.png

Jeni Jeni καλημερα σου,

Και εμενα η κορη μου θα αποκτησει εντος του μηνα μια ετεροθαλη αδερφουλα βεβαια μεχρι τωρα λεει οτι θα αποκτησει ξαδερφουλα χιχι μιας και ξερει οτι τα αδερφια μενουν στο ιδιο σπιτι και τα ξαδερφια σε διαφορετικο αλλα πιστευω με το καιρο να μαθει την ακριβη σχεση της με το κοριτσακι που θα ερθει σε λιγο καιρο. Βεβαια της λεω οτι θα ειναι αδερφουλα της αλλα μαλλον χρειαζεται χρονο για να το συνηδητοποιησει.

Εγω ακολουθω την τακτικη που λεει οτι λυνουμε αποριες των παιδιων με αληθειες φυσικα μονο στις ερωτησεις που μας κανουν. Το παιδι θελει να μαθει αυτο το συγκεκριμενο που ρωταει εμεις σε αυτο θα του δωσουμε την απαντηση γιατι αλλιως το παιδι μπερδευεται.

Επομενως σε τετοια ζητηματα περιμενω να με ρωτησει για να της απαντησω και οχι να καθησω να της αναπτυξω πχ τι ειναι τα ετεροθαλη αδερφια σε εναν ανυποψιαστο χρονο γιατι ετσι θα την μπερδεψω και θα την βομβαρδισω με πληροφοριες που ισως εκεινη την στιγμη δεν χρειαζεται.

Αλλα παρολα αυτα αν το παιδι σου εχει τοσες πολλες αποριες πανω σε αυτο το θεμα και εσυ εχεις πελαγωσει μην δυστασεις να ρωτησεις καποιον ειδικο. ΜΕρικες φορες οταν εμεις ειμαστε μπλοκαρισμενοι αυτοι μπορουν να μας ξεμπλοκαρουν.

Εγω το εχω κανει και θα το ξανακανω σιγουρα οταν μου δωθει η καταλληλη ευκαιρια και νοιωσω οτι ειμαι μπλοκαρισμενη.

Εγω μενω θεσσαλονικη και ο δημος μας εχει ψυχολογικη υποστηριξη δωρεαν.

καλησπερα σας!!θα ηθελα την γνωμη σας,συμβουλη σας οπως θελετε πειτε το...ή και εμπειριες αναλογες αν υπαρχουνε!!

λοιπον εχω ενα κοριτσακι 3 ετων ειναι καλο και βολικο παιδακι!!

το αγχος μου ειναι πως θα της εξηγησω τι ειναι τα ετεροθαλη αδερφια:(

(ο συζυγος μου ητανε παντρεμενος ξανα πιο παλια και εχει 2 παιδια),

δεν μενουνε μαζι μας κανενα απο τα δυο...αλλα οταν ερχονται η μικρη παλαβωνει (με την καλη εννοια), ειναι πολυ χαρουμενη και φαινεται απο το προσωπο της γιατι λαμπει!!

εχω και εγω πολυ καλες σχεσεις και μ αρεσει αυτο!!!

τις μικρης τις εχω πει καποια πραγματα και δειχνει να καταλαβαινει,αλλα δεν ξερω ποσο καλα τις τα μεταφερω...και πως πρεπει να τα εξηγησω:?:

εχω σκεφτει οτι ισως πρεπει να παω σ εναν παιδοψυχολογο να το κουβεντιασω λιγο το θεμα για να το χειριστω σωστα!!

περιμενω τις αποψεις σας!!

ευχαριστω!!:)

κι εγώ στην ίδια κατηγορία ανοίκω

η δική μου κόρη είναι 2,2 ετών και η μεγάλη κόρη του άντρα μου είναι 13,5

το ίδιο ακριβώς! τρελλάινεται και η Ασπασία και περιμένει πως και πως τη μεγάλη της αδελφή.

Κάθε φορά που ο Γιώρος (μπαμπας) βάζει το κλειδί στην πόρτα η μικρή τρέχει φωνάζοντας ...όπη....όπη (Πηνελόπη δηλαδή) και πόοοοοοοσο απογοητεύεται όταν βλέπει τον μπαμπας της μόνο του. Αφού προχτες...έκλαιγε.

Και η Πηνελόπη βέβαια αγαπάει παρα πολύ την Ασπασία και τη λαχταράει.

Λοιπόν, την παρασκευή που τη ζητούσε έντονα λέω στην Ασπασια. "Η Πηνελόπη θα έρθει άλλη μέρα. Είναι με τη μαμά της στο σπίτι της. Τη μαμά της πηνελόπης τη λένε ... και τον μπαμπά της πηνελόπης Γιώργο. Έχετε τον ίδιο μπαμπά. Ο Γιώργος είανιμπαμπάς και τηνς Ασπασιας και της πηνελόπης."

Ότι κατάλαβε... αυτά τα λόγια θα τα πούμε πολές φορές κι έτσι θα έρθει φυσιολογικά και θα το καταλάβει.

Ούτε ψυχολόγοι, ούτε τίποτα! Θα τα εξηγήσεις απλά και θα το πεις πολλές φορές.

Γιατί να μπλέκονται οι ψυχολόγοι; Θα μου πεις...κλέφτες θα γίνουν; Αλλά μη τους δίνουμε ψωμί με το παραμικρό. Εφ΄όσον τα παιδιά τα πανε καλά... δεν υπάρχει πρόβλημα.

age.png

ο ψυχολογος θα βοηθησει για τυχον αποριες που θα εκφρασει το παιδι κ θα βρει αποτοετοιμαστο το γονιο..μεγαλωνοντας πχ ισως σκεφτει οτι ο μπαμπας θα βρει παλι αλλη μαμα.καλο ειναι να γινει μια κουβεβτα,απλα επειδη ηδη το αντιμετωπιζει ωραια θα εχει κ μια καλη συνεργασια με τον ψυχολογο

Διαφημίσεις

ο ψυχολογος θα βοηθησει για τυχον αποριες που θα εκφρασει το παιδι κ θα βρει αποτοετοιμαστο το γονιο..μεγαλωνοντας πχ ισως σκεφτει οτι ο μπαμπας θα βρει παλι αλλη μαμα.καλο ειναι να γινει μια κουβεβτα,απλα επειδη ηδη το αντιμετωπιζει ωραια θα εχει κ μια καλη συνεργασια με τον ψυχολογο

όλα μέσα στη ζωή είναι! δηλαδή τα παιδιά των χωρισμένων γονιών...μεγαλώνοντας τρέχουν σε ψυχολόγους; ή έστω οι γονείς (μαμάδες ή μπαμπάδες) που τα παιδιά ρωτάνε κι εκείνοι δεν ξέρουν να απαντήσουν... τρέχουν σε ψυχολόγους;

όπως καταλαβες... είμαι εναντίον των ψυχολόγων και λοιπον τέτοιων ιδικοτήτων

age.png

όλα μέσα στη ζωή είναι! δηλαδή τα παιδιά των χωρισμένων γονιών...μεγαλώνοντας τρέχουν σε ψυχολόγους; ή έστω οι γονείς (μαμάδες ή μπαμπάδες) που τα παιδιά ρωτάνε κι εκείνοι δεν ξέρουν να απαντήσουν... τρέχουν σε ψυχολόγους;

όπως καταλαβες... είμαι εναντίον των ψυχολόγων και λοιπον τέτοιων ιδικοτήτων

ολα μεσα στη ζωη ειναι οπως κ η αγνοια για το πως θα χειριστουμε κατι. εγω απο την αλλη ειμαι υπερ των ψυχολογων με την λογικη οτι θα μου πουνε κατι που δεν το σκεφτηκα κ αν αντεχω τιο κανω.. κ ναι,καλο θα ηταν οι γονεις που χωριζουν να πανε σε παιδοψυχολογο για να ξερουν πως να μιλησουν . πιστευεις οτι τα παιδια χωρισμενων γονιων δεν εχουν κ αυτα τοσους φοβους (οπως κ ολοι μας) που με 2 σωστες κουβεντες θα φευγανε;

τις πιο σωστές κουβεντες μία μάνα (ενας γονιός) ξέρει να της πει στο παιδί του και θα είανι πραγματικά μέσα από την καρδιά του (και όχι μέσα από τα βιβλία). ναι! εχουνε εμπειρία, αλλά δεν είναι η μάνα ή ο πατέρας του παιδιού. σαφώς, η ζυγαριά γέρνει στο μέρος των γονιων.

age.png

τις πιο σωστές κουβεντες μία μάνα (ενας γονιός) ξέρει να της πει στο παιδί του και θα είανι πραγματικά μέσα από την καρδιά του (και όχι μέσα από τα βιβλία). ναι! εχουνε εμπειρία, αλλά δεν είναι η μάνα ή ο πατέρας του παιδιού. σαφώς, η ζυγαριά γέρνει στο μέρος των γονιων.

Οσον αφορα τα θεματα διαζυγιων και χωρισμων επειδη αυτα δημιουργουν εντονα συναισθηματικα προβληματα και στους γονεις αλλα και στα παιδια η συμβουλη καποιου ειδικου νομιζω οτι ειναι απαραιτητη σε αυτες τις περιπτωσεις.

Ενας παιδοψυχολος πρωτα βλεπει τους γονεις και μετα αν κρινει απαραιτητο βλεπει και το παιδι. Απλα δινει κατευθυνσης στους γονεις και τροπους χειρισμου σε ζητηματα που αφορουν καποιο προβλημα τους.

Διαφημίσεις

γεια σας κοριτσια!!sorry που δεν απαντησα τοσες μερες,αλλα δεν μπορεσα!!

λοιπον θελω να σας πω οτι ηδη νιωθω καλυτερα,γιατι βλεπω οτι δεν ειμαι η μονη σε τετοια κατασταση (το ηξερα βεβαια,αλλα τωρα το βλεπω με τα ιδια μου τα ματια)..

οι αποψεις σας διαφερουν απ οτι βλεπω...αλλες λενε ναι σ ενα ψυχολογο,αλλες λενε οχι..και εγω το σκεφτομαι βασικα ακομη αν θα παω ή οχι..

θελω να σας πω οτι τωρα η μικρη δειχνει να καταλαβαινει,αλλα αργοτερα δεν ξερω αν θα προκυψει καποιο προβλημα,για το ''αυριο'' φοβαμαι και οχι για το τωρα!!!της εχω πει οτι ο μπαμπας εχει και αυτα τα δυο παιδακια,και ξερει οτι η αδερφουλα της μενει με τη μαμα της και ο αδερφουλης της μενει με τη γιαγια (γιατι θελει,ειναι δικη του αποφαση),αυτα της εχω πει και δεν δειχνει να προβληματιζεται,ξερει οτι εχουνε τον ιδιο μπαμπα,απλα μερικες φορες θελει να μαθει λεπτομερειες για τη μαμα τους,π.χ. πως την λενε,πως ειναι και τετοια..

ρωταει γιατι δεν παμε σπιτι τους... (???),πηγαιναμε παλια αλλα......:?:

οταν ερχονται στις γιορτες και μενουμε ολοι μαζι ειναι πολυ καλα,αλλα οταν φευγουνε τοτε στεναχωριεται πολυ η καημενουλα:(:(:(

στη θεση σου θα πηγαινα να ρωτησω καποιον κ αναλογα θα αποφασιζα μετα..μπορει να πει κατι που δεν το εχεις σκεφτει κ καλυτερα να γνωριζεις απο πριν παρα να πας για να διορθωσεις κατι μετα..

στη θεση σου θα πηγαινα να ρωτησω καποιον κ αναλογα θα αποφασιζα μετα..μπορει να πει κατι που δεν το εχεις σκεφτει κ καλυτερα να γνωριζεις απο πριν παρα να πας για να διορθωσεις κατι μετα..

καλησπερα!!!να σου πω την αληθεια μαλλον προς τα εκει κλεινω,δηλαδη να παω να μιλησω σε καποιον ειδικο και νομιζω πρεπει να το κανω συντομα οσο ειναι ακομα 3 ετων,να μην το αφησω και μεγαλωσει κι αλλο η μικρουλα!!

• 2 weeks later...

Η κορη μου ειναι 3 ετων, εχει μεγαλο ετεροθαλη αδελφο τον οποιον γνωριζει απο τοτε που γεννηθηκε.

Ξερει οτι ειναι αδελφος της, οτι εχουν τον ιδιον μπαμπα και τον αγαπαει πολυ.

Δεν εξηγουμε στο παιδι περισσοτερα απο οσα ρωταει μονο του. Αυτο ισχυει για ολα τα θεματα. Ουτε λεμε ψεμματα, ουτε ομως περιπλοκες εξηγησεις.

Οταν με ρωτησε που μενει ο αδελφος της, της ειπα οτι μενει στη γλυφαδα με τη μαμα του. Εκει εληξε η απορια της προς το παρον.

Χωρις να ρωταει, δεν εχω λογο απο τωρα να της εξηγω για χωρισμους και διαζυγια.

Μολις ρωτησει γιατι πχ εχει αλλη μαμα ο αδελφος μου, τοτε με απλα λογια θα της εξηγησω.

k9Tap3.png

Εγώ έχω 2 μεγαλύτερα ετεροθαλή αδέρφια, από τον πρώτο γάμο του πατέρα μου και δεν θυμάμαι να προβληματίστικα ποτέ για τη λέξη "ετεροθαλή" . Δηλαδή ήξερα από μικρή ότι είμαστε αδέρφια από τον ίδιο πατέρα και διαφορετική μητέρα και γι' αυτό ζούμε σε διαφορετικά σπίτια, αλλά δεν με πήραξε ποτέ και δεν έχω κάνει καμιά διάκριση ανάμεσα σε εκείνους και τον αδερφό μου από την ίδια μητέρα. Νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος είναι αύτός που είπε η Ismeni. Όσο και αν ακούγεται υπερβολικό, το καλύτερο είναι να πούμε την πραγματική κατάσταση στο παιδί και να είστε σίγουροί ότι θα την καταλάβει.

Και εμεις τα ιδια. Ο αντρας μου εχει μια κορουλα 9 χρονων απο προηγουμενο γαμο. Αριστες οι σχεσεις μου με την μικρη αλλα και των μικρων μεταξυ τους. Οταν ερθει η ωρα απλα θα της πω την αληθεια, ακριβως οπως εχουν τα πραγματα με λογια που ισως να καταλαβει. Οπως περναει ο καιρος θα καταλαβαινει ολο και πιο πολυ. Για μενα δεν χρειαζεται να το κανουμε περιπλοκο. Η αληθεια ειναι παντα η πιο ευκολη.....

Don't give me love, i've had my share. Give me the truth instead.....

• 5 years later...

έχει περάσει καιρός που κάνατε αυτή την συζήτηση.. όμως το δικό μου πρόβλημα είναι.. ότι η πρώην σύζυγος του συντρόφου μου δεν θέλει ούτε εμένα αλλά ούτε το παιδί μας. Πώς θα μεγαλώσουν αρμονικά τα 2 αδέρφια; Εγώ τι πρέπει να κάνω; (απλά να ενημερώσω πως εγώ δεν είχα καμία σχέση με τον χωρισμό τους)

Ευχαριστώ πολύ