Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

αρνείται να παει τουαλετα

Recommended Posts

η κορη μου 4 χρονων εδω και μια εβδομαδα αρνηται να παει για κακα στην τουαλετα.φοβαται λεει να κανει.μεχρι τωρα δεν ειχε παρουσιαστει κανενα προβλημα.δεν ειναι δυσκοιλια γιατι τρωει κανονικα και επισης πολλα φρουτα.δεν μπορω να καταλαβω τη συμβαινει.ενω τις ερχονται και μουρμουραει εντονα οταν παει δεν κανει τιποτα και λεει οτι δεν τις ερχονται ενω ειναι ετοιμη.μπορει κανεις να μου πει γιατι μπορει να το κανει αυτο?

Διαφημίσεις

η κορη μου 4 χρονων εδω και μια εβδομαδα αρνηται να παει για κακα στην τουαλετα.φοβαται λεει να κανει.μεχρι τωρα δεν ειχε παρουσιαστει κανενα προβλημα.δεν ειναι δυσκοιλια γιατι τρωει κανονικα και επισης πολλα φρουτα.δεν μπορω να καταλαβω τη συμβαινει.ενω τις ερχονται και μουρμουραει εντονα οταν παει δεν κανει τιποτα και λεει οτι δεν τις ερχονται ενω ειναι ετοιμη.μπορει κανεις να μου πει γιατι μπορει να το κανει αυτο?
μηπως το κανει επιτηδες για να μου αποσπα την προσοχη?ειναι πολυ κολλημενη μαζι μου παρα πολυ.

ωχ ωχ ωχ

Μιλα άμεσα με τον παιδίατρο.

Ειχαμε πιάσει μια φορα συζήτηση με κατι γονείς εξω απο τον παιδίατρο και μας ελεγαν αυτο τους το προβλημα. Οταν μπήκα μέσα στο γιατρο και επειδη η μικρή μου εχει μια ψιλοδυσκοιλιότητα ρώτησα να μάθω.

ο γιατρός μας εξήγησε οτι είναι ψυχολογικό (ενω θελουν να κανουν κακα αρνουνται) και συνήθως το προβλημα είναι οι ιδιοι οι γονείς που δεν θέλουν να πάνε το παιδί σε ψυχολόγο για τους δικούς τους λόγους με αποτέλεσμα να χαπακόνουν τα παιδιά με φάρμακα και πολλές φορές με κλείσμα και πάλι το παιδί να μην ενεργείται!!! Μαλιστα ειχε περιπτωση παιδιού (8 ετων) που εγινε μικροεπεμβαση.

Μήπως εγινε κατι αυτές τις ημέρες και το παιδί ταράχτηκε?

Μηπως κανενας παλιάνθρωπος του ειπε κάτι ή το ενόχλησε? Κανενα αλλο παιδάκι και το πλήγωσε?

Προσεχε με το μαλακό για ρώτα το. ΜΗΝ ΤΗΝ ΠΙΕΣΕΙΣ!!!

Ελπίζω να κάνω λάθος!!!! Αν έχεις νέα πες μας

(πολύ στενοχωρήθηκα τώρα)

λοιπον σημερα συνεβη το εξης...τις ειπαμε οτι θα παμε βολτα εγω ο μπαμπας και ο αδερφος της που ειναι ενα χρονο πιο μικρος και δεν θα την παρουμε μαζι...ετοιμαστηκαμε και εκεινη δεν την εντυσα...μας υποσχεθηκε οτι αν την παρουμε μαζι μας οταν γυρισουμε θα κανει κακα και οντος ετσι το εκανε...το βραδυ αρχισε παλι τα ιδια και μου ειπε οτι αν παμε στις κουνιες αυριο οταν γυρισουμε θα παει τουαλετα...τωρα με αυτο που μου λες σκεφτομαι μηπως επειδη εχουμε να βγουμε καμια δεκαρια μερες μαζι εξω να στεναχωρεθηκε και να φταιει αυτο....αλλο δεν σκεφτομαι γιατι ουτε παιδικο παει για να την ενοχλησει καποιο αλλο παιδακι ...εκεινη με τον μονο που τσακωνεται μονιμα ειναι ο αδερφος της...σου λενε κατι ολα αυτα?το ψυχολογικο το σκεφτομαι αλλα ψαχνω την αιτια....σκεφτεσαι κατι αλλο...

τωρα με αυτο που μου λες σκεφτομαι μηπως επειδη εχουμε να βγουμε καμια δεκαρια μερες μαζι εξω να στεναχωρεθηκε και να φταιει αυτο....αλλο δεν σκεφτομαι γιατι ουτε παιδικο παει για να την ενοχλησει καποιο αλλο παιδακι ...εκεινη με τον μονο που τσακωνεται μονιμα ειναι ο αδερφος της...σου λενε κατι ολα αυτα?το ψυχολογικο το σκεφτομαι αλλα ψαχνω την αιτια....σκεφτεσαι κατι αλλο...

Πραγματικά οχι! Δεν καταλαβαίνω χρησιμοποιεί τα κακα για να σας χειρίζεται???? θα τρελαθώ με αυτα τα νέας τεχνολογίας πιτσιρίκια!!!

Και εγω σου ειπα ολα αυτά πριν σκεπτομενη

1. το περιστατικό στο γιατρό

2. οτι το παιδί μπορει να πηγαίνει παιδικό ή τελος παντων να ερχεται σε επαφη με κόσμο που δεν ξέρεις εσυ (κυκλοφορούν και διαφοροι ανωμαλοι .....καταλαβαίνεις τι εννοώ) και να εχει αναστατωθεί

Τωρα που μου λες οτι το αντιθετο εμεινε 10 ημέρες μέσα δεν μπορώ να φανταστω!!!! στέρεψα!!!

Πάντως εσυ μίλα με τον παιδίατρο χωρίς αγχος μιας και ενεργήθηκε τωρα, αλλα μην το παραμελήσεις μην τρεχεται με κανενα ιλεο!!!

Διαφημίσεις

Νομίζω πως είναι προφανές ότι το κάνει για να τραβήξει την προσοχή σου. Τώρα το πώς το σκέφτηκε, είναι μεγάλη υπόθεση. Μην ξεχνάς ότι τα παιδάκια σήμερα έχουν πάρα πολλές παραστάσεις που εμείς δεν είχαμε. Μπορεί, πχ, να είδε σε κάποιο παιδικό ή σε κάποιο έργο στην τηλεόραση κάποια σκηνή με ένα παιδάκι που δεν μπορούσε να κάνει κακά και η μαμά του προσπαθούσε να το βοηθήσει, και να σκέφτηκε "α, αυτό θα κάνω κι εγώ κι η μαμά θα είναι συνέχεια μαζί μου". Λέω τώρα, μία πιθανή εξήγηση. Μπορεί να έχει κάνει απίστευτους συνειρμούς που ούτε τους βάζει το μυαλό σου. ΑΠό μία διαφήμιση στην τηλεόραση, από μια εικόνα σε κάποιο περιοδικό, από μία κουβέντα φίλης σου που συζητούσατε κάποιο θέμα. Ακούνε και βλέπουν τόσα πολλά τα παιδάκια μας που είναι αδύνατον να τα ελέγξουμε όλα! Προσπάθησε να της δώσεις να καταλάβει ότι η μανούλα θα είναι μαζί της και θα ασχολείται σε κάθε περίπτωση. Χωρίς να δώσεις ιδιαίτερη έμφαση στο όλο θέμα, μπορεί και να το αφήσει μόνη της. Μπορεί να ήταν και ένα δικό της παιχνίδι για να τεστάρει τις αντιδράσεις σου. Βλέποντας και κάνοντας!

σας ευχαριστω παρα πολυ που ασχοληθηκατε με το δικο μου θεμα .μεχρι σημερα που γραφω η κατασταση ειναι η ιδια .ολη μερα δεν παιζει δεν κανει τιποτα παρα μονο κρεμεται στην κυριολεξια απο μενα τρεχει πισω μου και ορισμενες φορες η πιεση που εχει ειναι τοσο εντονη και την ρωταω τη θελεις και μου λεει αγκαλια.παμε μου λεει στο μπανιο μαζι πηγαινουμε και τιποτα .την εχω παρει με το γλυκο με το αστειο την μαλωσα κιολας αλλα το ιδιο θα τρελαθω και ο παιδιατρος μου λεει προς το παρον καντεις ενα κλισμα μα ειναι λυση αυτη ποσο καιρο θα ενεργειτε με το κλυσμα?δικιο δεν εχω?

κι εγω νομιζω οτι σε "παιζει"για να ασχολεισαι.εμενα οταν δεν θελει να παει τουαλετα καποιες φορες,παμε μαζι.της εχω πει οτι στην τουαλετα εχουμε ενα ψαρακι που το κανω εγω με το στομα μια γκριματσα αστεια και πιανει κουβεντα με το ψαρακι ,του δειχνει τα κακα και τετοια χαριτωμενα .δουλευει βεβαια μπορει να κατσουμε κανα τεταρτο στη τουαλετα.υπομονη!!!

λοιπον σημερα συνεβη το εξης...τις ειπαμε οτι θα παμε βολτα εγω ο μπαμπας και ο αδερφος της που ειναι ενα χρονο πιο μικρος και δεν θα την παρουμε μαζι...ετοιμαστηκαμε και εκεινη δεν την εντυσα...μας υποσχεθηκε οτι αν την παρουμε μαζι μας οταν γυρισουμε θα κανει κακα και οντος ετσι το εκανε...το βραδυ αρχισε παλι τα ιδια και μου ειπε οτι αν παμε στις κουνιες αυριο οταν γυρισουμε θα παει τουαλετα...τωρα με αυτο που μου λες σκεφτομαι μηπως επειδη εχουμε να βγουμε καμια δεκαρια μερες μαζι εξω να στεναχωρεθηκε και να φταιει αυτο....αλλο δεν σκεφτομαι γιατι ουτε παιδικο παει για να την ενοχλησει καποιο αλλο παιδακι ...εκεινη με τον μονο που τσακωνεται μονιμα ειναι ο αδερφος της...σου λενε κατι ολα αυτα?το ψυχολογικο το σκεφτομαι αλλα ψαχνω την αιτια....σκεφτεσαι κατι αλλο...

σκεφτομαι οτι με την συμφωνια που κανετε για να παει τουαλετα το παιδι σταματαει να το βλεπει σαν μια φυσικη διαδικασια κ το βλεπει σαν κατι που χρησιμοποιει για να κερδισει κατι.γνωμη μου ειναι να περιορισεις τις κινησεις αυτες.δεν φταις που δεν πηγατε βολτα αρα δεν εκανε τα κακα. μαλλον αισθανεται μια ανασφαλεια λογω του μικρου..το πιθανοτερο ειναι να θελει να γινει κ αυτη μωρο ξανα για λιγο και να "φυγει" απο τον κοσμο των μεγαλων που πανε μονοι τους τουαλετα.γνωμη μου ειναι να το αγνοησεις αλλα ταυτοχρονα να της δινεις φρουτα που θα την βοηθησουν για τουαλετα χωρις να το γνωριζει..

κατερινακι απο δω και περα και εγω το ιδιο αποφασισα να κανω να την αγνοω οταν μουρμουριζει και να μην πηγαινω μαζι της τουαλετα γιατι ειδα οτι οταν ειναι ετοιμη να παει για κακα δεν μπορει να το σταματησει.αυτο με τα φρουτα το εκανα απλα αυτη τρωει πολλα φρουτα αλλα τωρα της πηρα δαμασκηνα και συκα ξερα που τις αρεσουν και κανουν πολυ καλη δουλεια.

Διαφημίσεις

• 2 months later...

Τελικά τι έγινε με την κορούλα σου; Αντιμετωπίζω το ίδιο ακριβώς πρόβλημα με τον μεγάλο μου γιο. Αφού για 3 εβδομάδες τα έκανε μόνο με κλύσμα, τώρα δυσκολεύεται πλέον να τα κρατήσει και τα κάνει πάνω του (όχι διάρροια). Με τίποτα δεν θέλει να καθίσει στο γιογιό. Αχ, νοσταλγώ τις μέρες που πήγαινε ρολόι καθημερινά. Και εμένα με συμβούλεψαν αδιαφορία, ότι είναι δική του υπόθεση πότε θα κάνει κακά και ίσως αυτό ακριβώς να θέλει: να επιβληθεί, να τραβήξει την προσοχή και τα υπόλοιπα γνωστά που κάνουν τα χαριτωμένα νήπια!!! Ανυπομονώ λοιπόν να ακούσω την εξέλιξη...

• 2 weeks later...

Ευτυχώς ο δικός μας (σχεδόν 4χρ) πηγαίνει κανονικά. Αυτό που κάνει τελευταία είναι να του ξεφεύγουν τα τσίσα λίγο και βρέχει το βρακάκι του. Πιο πριν δεν το έκανε αλλά τις τελευταίες εβδομάδες το κάνει καθημερινά. Πιστεύω το κάνει γιατί βαριέται ή ξεχνιέται να πάει. Δοκιμάσαμε διάφορες μεθόδους αλλά συνεχίζει το ίδιο. Δεν ξέρω αν είναι φυσιολογικό ή όχι να του ξεφεύγουν λίγο απλά ενώ πήγαινε κανονικά ξαφνικά άλλαξε.

Τώρα με τη δική σου περίπτωση είναι πιθανόν να το χρησιμοποιεί για να σε "ελέγχει" και να κερδίζει πράγματα (όπως βόλτες κα). Αν έβλεπα ότι έκανε κάτι τέτοιο ο δικός μου, πιθανόν να τον έβαζα συγκεκριμένη ώρα στην τουαλέτα και θα καθόμουν μαζί του. πχ το πρωί μόλις ξυπνούσε θα τον έβαζα να κάτσει (άσχετα αν είχε να κάνει)ή το απόγευμα/βράδυ. Αν κατάλαβα καλά η κόρη σου φοβάται (ή τουλάχιστον λέει ότι φοβάται) να πάει. Θα της έδειχνα με αυτό τον τρόπο ότι δεν υπάρχει κάτι να ανησυχεί και ότι είναι κάτι τελείως φυσιολογικό (όσο μπορείς να το περάσεις αυτό σε ένα παιδί αυτής της ηλικίας). Θα έλεγα πχ "να κι μπαμπάς πάει" ή "να τώρα θα πάει και η μαμά" Θα τον έβαζα να κάθεται κάθε 1 ή 2 ώρες έστω και για λίγο, ακόμα και αν δεν έχει να κάνει.

Αυτά θα δοκίμαζα και πάντα με το μαλακό. Δε θα έδειχνα ότι θυμώνω ή κάτι παρόμοιο γιατί θα καταλάβαινε ότι με "έχει του χεριού του".

Ελπίζω σύντομα να πάνε όλα καλά και να επανέλθουν στα φυσιολογικά

Είναι δυνατόν να εργάζεσαι και να ζεις κάτω από την ίδια στέγη; Ιδού η απορία...

Χα χα, TheoCoach βλέπω ότι χρησιμοποιείς πολύ συχνά τη φράση "θα τον έβαζα να...". Σε εμάς ήταν αδύνατον. Γενικώς είχε γίνει άλλο παιδί. Από το ζόρι να κρατήσει τα κακά του, είχε γίνει δύστροπος σε όλα, και φυσικά ούτε λόγος για να καθίσει στο γιογιό.

Ιδού οι εξελίξεις μας. Μετά από 5 εβδομάδες πλήρους άρνησης και κλυσμάτων, παρακαλητού,ι ικεσίας, μαλώματος, απειλών, υποσχέσεων για δώρα, ξεκίνησε η περίοδος της πλήρους αδιαφορίας εκ μέρους μας. Και τελικά άρχισε να τα κάνει πάνω του (υπόψιν ότι είχε καθαρίσει από τα κακά 22 μηνών χωρίς κανένα ατύχημα). Μετά από 2 εβδομάδες ξεσκατώματος και τρελής γκρίνιας και δυσφορίας δικής του γιατί δεν άντεχε πλέον να τα κρατάει, αποφάσισε επιτέλους να καθίσει στο γιογιό (αφού με είδε να παίρνω το κλύσμα στο χέρι...). Μετά το επιθυμητό αποτέλεσμα δώρα, παλαμάκια, χοροί και τραγούδια. Έκτοτε έχει 10 ημέρες πηγαίνει μόνος του στο γιογιό.

Τα γράφω όλα αυτά γιατί αν δεν υπάρχει οργανικό θέμα, τότε είναι τελείως ψυχολογικό και θέλει γερά νεύρα και υπομονή. Είναι φάση που περνάει. Ήταν πάντως πολύ δύσκολα. Τώρα είναι άλλος άνθρωπος...