Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Η μοναδικότητα της γιαγιάς και του παππού

Recommended Posts

Επειδή κοντεύω να σκάσω και έχω χάσει τον ύπνο μου εδώ και καιρό γι' αυτό το θέμα, θα ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας γιατί ενδαφιέρομαι για τις απόψεις σας.

Μετά από επιμονή του άντρα μου πρόκειται να μετακομίσουμε στην Κεφαλονιά. Εκεί τον περισσότερο καιρό μένει εκεί (στο κάτω σπίτι) και η θεία του με τον θείο του (τον υπόλοιπο καιρό μένουν Γερμανία - ο θείος του είναι Γερμανός).

Η θεία του λόγω αφαίρεσης μήτρας δεν μπόρεσε να κάνει παιδιά και γι' αυτό του άνδρα μου του έχει ιδιαίτερη αδυναμία. Ωστόσο, αυτό που με φρίκαρε είναι ότι όταν γεννήθηκε το παιδί μου, άρχισε να του στέλνει φακέλλους με χρήματα και γράμματα που έγραφαν διάφορα υπερβολικά όπως ότι φωτίστηκε η ζωή της, ότι θα κάνει τα πάντα γι' αυτό, περί "δώρου που της έκανε ο ανιψιός της", περί "νέου μέλους στην οικογένειά τους" κλπ. Επιμένει να υπογράφει τις επιστολές ως η γιαγά σου και ο παππούς σου, ενώ και όταν είχαν έρθει επίσκεψη στο σπίτι μας έλεγε στον μικρό για τον άντρα της "ο παππούς, ο παππούς" και "έλα στη γιαγιά".

Εμένα αυτό με κάνει να υποφέρω. Ο πατέρας του άντρα μου πέθανε εδώ και δύο χρόνια και ο πατέρας μου είναι ο μοναδικός παππούς του γιου μου και εκείνος είναι το μοναδικό του εγγόνι. Πιστεύω ότι η σχέση του παιδιού με τους παππούδες του είναι μοναδική, όπως και η σχέση του παιδιού με τους γονείς, και θεωρώ απαράδεκτο η θεία του άντρα μου να προσπαθεί να κατακτήσει μια τέτοια θέση στην καρδιά του παιδιού. Επίσης το θεωρώ έλλειψη λεπτότητας και ευαισθησίας και σεβασμού ως προς τους γονείς μου, οι οποίοι τώρα που θα πάμε στην Κεφαλονιά θα στερηθούν και την κόρη τους και το εγγονάκι τους.

Δυστυχώς δεν μπορώ να συννενοηθώ με τον άντρα μου πάνω σ' αυτό το θέμα γιατί μου λέει συνέχεια ότι λειτουργώ συναισθηματικά (δηλαδή πώς να λειτουργήσω;). Επίσης, και η πεθερά μου αποκαλεί στον μικρό παππού και γιαγιά την αδερφή της και τον άντρα της.

Πιστεύετε ότι είμαι παράλογη; Πώς μπορώ να προσεγγίσω αυτό το θέμα;

Φιλικά

Αγγελική

Διαφημίσεις

Η ταπεινη μου αποψη ειναι οτι δεν εγινε και κατι φοβερο.Αυτο που κατανοω απολυτα και πιστευω οτι αυτο σε κανει να αντιδρας ετσι ειναι το γεγονος του οτι ο μπαμπας σου ειναι ο "πραγματικος" παππους και οντας ο μικρος το μοναδικο εγγονι,"διεκδικεις" την μοναδικοτητα που ουσιαστικα δεν νομιζω οτι απειλειται απο καπου.

Σε πολλα μερη της Ελλαδας αλλωστε πολλοι προσφωνουμε τους ηλικιωμενους θειους γιαγια και παππου στα παιδια μας.Κακως ισως.Απλα να μην συγχιστει ο μικρος και δεν ξερει τι του γινεται.

Αν παλι σου ειναι μεγαλο προβλημα,συζητησε το με τον συζυγο.

FWusp3.png

Νομίζω ότι πολλές φορές εδώ στην Ελλάδα συνηθίζεται να φωνάζουν τους ηλικιωμένους παππού και γιαγιά, εγώ για παράδειγμα έχω 2 θείες, αδερφές της μάνας μου, και οι δύο θεωρούνται γιαγιάδες για τη μικρή μου κι έτσι τις φωνάζουμε. Μήπως αυτό που σε πειράζει κατά βάθος είναι ότι θα μετακομίσετε κοντά τους και δεν το θες πραγματικά και σε πειράζει και το γεγονός του ότι θα αποχωριστείς τους γονείς σου?

Εγώ συμφωνώ μαζί σου απόλυτα. Και είναι άλλο πράγμα να αποκαλεί γιαγια τις μεγάλες γυναίκες, και άλλο γιαγια και παππού τους θείους. Εκτός από έλλειψη λεπτότητας προς τους γονείς σου (που δεν περιμένεις να την έχουν μεγάλοι άνθρωποι) είναι και λίγο συγχιστικό για το παιδί. Το 'παππούς' και 'γιαγιά' είναι μία συγκεκριμένη σχέση συγγένειας. Ένα παιδί έχει δύο παππούδες, τους έξής δύο. Ο άλλος είναι θείος και μπορεί να αγαπηθεί εξ ίσου ίσως και περισσότερο, αλλά δεν είναι παππούς.

Παραδέξου βέβαια ότι αυτή η υπερευαισθησία σου έχει να κάνει και με την μετακόμιση :wink:

και εμεις ετσι το εχουμε, και τα αδερφια των γονιων μας παππουδες και γιαγιαδες τα λεμε στο παιδι..δεν ειναι θειοι..θειοι ειναι τα δικα μας αδερφια..

σε αντιθεση με το σοι του αντρα μου που την αδερφη της γιαγιας του τη φωναζουν θεια.και αμα την πεις γιαγια παρεξηγειται.. :lol:

εγω το βρισκω και γλυκο να εχουν τοση αγαπη στο παιδακι σου.εφοσον θα μεινετε και μακρια απο τους δικους σου θα εχει αναγκη το παιδι τη φιγουρα ενος παππου και μιας γιαγιας.

και μη φοβασαι, το παιδι ακομα και απο μακρυα θα ξερει ποιος ειναι ο πραγματικος παππους του!η δικια μου γιαγια που εμενε στο χωριο, δεν πα να ελεγα ολους του ηλικιωμενους παπουδογιαγιαδες?αυτη λατρευα!

εξαλλου αμα εσεις τους αποκαλειτε θειους δεν νομιζω να παθει συγχιση το παιδι.ξερουν οτι παππουδες ειναι οι γονεις των γονιων τους..

Διαφημίσεις

Θα μπορουσα να το εβλεπα ετσι για ενα ατομο το οποιο δεν συμπαθουσα ισως...

Απο προσωπικη εμπειρια ομως, μεγαλωσα λεγοντας γιαγια την αδερφη της γιαγιας μου η οποια εμενε κοντα μας κ εκεινη με επαιρνε βολτες, μπανια κλπ. Ποτε δεν μπερδευτηκα... Ηξερα οτι οι γιαγιαδες μου ειναι αυτες που ειναι, η μια στο χωριο, η αλλη στην Κυπρο κ οτι η γιαγια Χρυσουλα ειναι η αδερφη της γιαγιας μου αλλα απο αγαπη κ εκτιμηση κ λογο του οτι ειναι μια μεγαλη γυναικα την φωναζουμε γιαγια, τοσο απλα...

Απο παντα μου θυμαμαι ποιος ειναι ποιος κ γιατι... :roll::wink:

εγω το βρισκω και γλυκο να εχουν τοση αγαπη στο παιδακι σου.εφοσον θα μεινετε και μακρια απο τους δικους σου θα εχει αναγκη το παιδι τη φιγουρα ενος παππου και μιας γιαγιας.

Δεν νομίζω ότι εφόσον οι πραγματικοί παππούδες του είναι εν ζωή είναι σωστό να αντικαταστήσουν στην καρδιά του παιδιού τη θέση τους ο θείος και η θεία του άντρα μου. Αυτή μάλιστα όσο ήμουν έγκυος ποτέ δεν ρώτησε για μένα. Πάντα ήταν "τι κάνει το μωρό μας;", λες και αυτή πόνεσε για να το φέρει στον κόσμο. Ήρθε σπίτι μου και ούτε με ρώτησε αν είμαι καλά, ούτε ένα λουλούδι δεν μου έφερε. Και στα γράμματά της αποκαλεί τον γιο μου εγγονάκι της. Ακόμη και να πέθανα δεν θα την ένοιαζε αρκεί να είναι καλά το μωρό. Η μητέρα του άντρα μου εκτός ότι με αγαπά πολύ, έγραψε σε μένα γραμματάκι ότι της κάνω το μεγαλύτερο δώρο, δεν καθόταν να γράφει στον άντρα μου ότι την ευχαριστεί για το μεγάλο δώρο που έκανε στην οικογένειά τους. Γενικά έχει αυτό με "το σόι μας". Άλλωστε τι παράδειγμα παππούδων να δώσουν. Έχουν απομονωθεί απ' όλους στο χωριό γιατί αυτή τσακώνεται με όλους, δεν μιλάνε καν καλά ελληνικά (ο θείος δεν μιλάει καθόλου, μάλιστα). Τι να πουν στο παιδί; Ποιηματάκια, τραγουδάκια, ιστορίες; Απ' αυτούς θα καταλάβει ο μικρός τη συνέχεια των γενεών; Απ' αυτούς θα μάθει να αγαπάει τους ανθρώπους; Που όλους τους κατεβάζει "κακούς ανθρώπους" που "θέλουν να της κάνουν κακό;" Εγώ τον μικρό θα τον πηγαίνω στους γονείς μου να τους βλέπει κάθε δεκαπέντε μέρες και σ' όποιον αρέσει.

Διαφημίσεις

Δεν νομίζω ότι εφόσον οι πραγματικοί παππούδες του είναι εν ζωή είναι σωστό να αντικαταστήσουν στην καρδιά του παιδιού τη θέση τους ο θείος και η θεία του άντρα μου. Αυτή μάλιστα όσο ήμουν έγκυος ποτέ δεν ρώτησε για μένα. Πάντα ήταν "τι κάνει το μωρό μας;", λες και αυτή πόνεσε για να το φέρει στον κόσμο. Ήρθε σπίτι μου και ούτε με ρώτησε αν είμαι καλά, ούτε ένα λουλούδι δεν μου έφερε. Και στα γράμματά της αποκαλεί τον γιο μου εγγονάκι της. Ακόμη και να πέθανα δεν θα την ένοιαζε αρκεί να είναι καλά το μωρό. Η μητέρα του άντρα μου εκτός ότι με αγαπά πολύ, έγραψε σε μένα γραμματάκι ότι της κάνω το μεγαλύτερο δώρο, δεν καθόταν να γράφει στον άντρα μου ότι την ευχαριστεί για το μεγάλο δώρο που έκανε στην οικογένειά τους. Γενικά έχει αυτό με "το σόι μας". Άλλωστε τι παράδειγμα παππούδων να δώσουν. Έχουν απομονωθεί απ' όλους στο χωριό γιατί αυτή τσακώνεται με όλους, δεν μιλάνε καν καλά ελληνικά (ο θείος δεν μιλάει καθόλου, μάλιστα). Τι να πουν στο παιδί; Ποιηματάκια, τραγουδάκια, ιστορίες; Απ' αυτούς θα καταλάβει ο μικρός τη συνέχεια των γενεών; Απ' αυτούς θα μάθει να αγαπάει τους ανθρώπους; Που όλους τους κατεβάζει "κακούς ανθρώπους" που "θέλουν να της κάνουν κακό;" Εγώ τον μικρό θα τον πηγαίνω στους γονείς μου να τους βλέπει κάθε δεκαπέντε μέρες και σ' όποιον αρέσει.

Αρα καλα καταλαβα...

ειναι συγκεκριμενο το προβλημα, ετσι ισως εχεις δικιο.

το αν θα αντικαταστησουν η οχι τους πραγματικους παππουδες ειναι στο χερι των γονιων..

εξαλλου εσυ ξερεις τι ανθρωποι ειναι, και πως μπορουν να επηρεασουν το παιδακι σου!αν ειναι ετσι οπως τα λες ειναι αλλο το θεμα και εχεις δικιο!

Παντως και εμας στο χωριο μου την αδερφη-αδερφο του παππου-γιαγια τον λεμε παππου-γιαγια :roll: . Μηπως εχουν κι εκει κατι αντιστοιχο σαν νησιωτες? Λεω εγω τωρα.

Η πολλη αγαπη δεν εβλαψε ποτε κανενα παιδι παντως.

Το να μετακομισετε εκει και να χασουν οι δικοι σου την σχεση τους με το παιδι ειναι αλλο θεμα και παιζει αναλογα με τους λογους που πρεπει να γινει αυτη η μετακομιση :?

Σιγουρα ο γυαλος ειναι στραβος.. δεν εξηγειτε αλλοιως!!

Οταν βλεπεις ακομα κι εδω μεσα ιστοριες με παπουδες και γιαγιαδες πραγματικους να μην ενδιαφερονται να δουν τα εγγονια τους, να μην κανουν ενα δωρο , να μην βοηθουν οικονομικα ενω μπορουν και να θελουν να το κανουν θειος και θεια μαλλον θα επρεπε να χαιρεσαι.

lcWup3.png

Οταν βλεπεις ακομα κι εδω μεσα ιστοριες με παπουδες και γιαγιαδες πραγματικους να μην ενδιαφερονται να δουν τα εγγονια τους, να μην κανουν ενα δωρο , να μην βοηθουν οικονομικα ενω μπορουν και να θελουν να το κανουν θειος και θεια μαλλον θα επρεπε να χαιρεσαι.

Συμφωνω και επαυξανω. Κι εγω μεγαλωσα λεγοντας τη θεια του μπαμπα μου γιαγια και τον θειο του παπου. Δεν μπερδευτηκα ποτε. Ηξερα οτι ειχα 2 παπουδες και 2 γιαγιαδες και αυτοι ηταν θειοι του μπαμπα μου που απλα τους φωναζαμε ετσι. Αφου δεν υπαρχει αλλη ονομασια, πως να τους ελεγα??? Ουτε θειοι μου ηταν, ουτε παπουδες. Τον μπαμπα μου τον ειχε σαν παιδι της,γιατι δεν μπορεσε να κανει παιδια. Κι εμας σαν πραγματικα εγγονια.

Δες το σαν λιγη χαρα που μπορεις να δωσεις σε 2 ανθρωπους οι οποιοι απο οτι φανταζομαι δεν ειναι και στο ανθος της ηλικιας τους....Επισης αν δεν σε συγκινει αυτο, τοτε δες το απο την συμφεροντολογικη αποψη...Αφου κληρονομους δεν εχουν, τοτε οτι εχουν θα πανε στον αντρα σου. Στην περιπτωση μας ετσι εγινε τουλαχιστον...

Διαφημίσεις

Να ρωτησω και κατι αλλο!Δεν ξερω αν εχεις ανηψακια!!Αλλα αυριο μεθαυριο αν κανουν παιδακια δεν θα τα αγαπουσες και δεν θα τα χαιροσουν σαν εγγονακια σου οπως του παιδιου σας?

Τωρα ειναι λιγο δυσκολη η θεση σου γιατι μεταξυ σας δεν εχετε και καλη σχεση και με κανεναν οπως λες αλλα αν αγαπα το παιδακι σας δεν ειναι και κακο!Το κακο θα ηταν να αδιαφορουσε και να μην εδινε σημασια ετσι δεν ειναι??

Βεβαια σημασια εχει πως νιωθεις εσυ και πανω σε αυτο φυσικα θα κινηθεις!!Και ακομα και αν τους αποκαλει γιαγια και παππου σημαντικο ειναι πως θα νιωθει γιαυτους!!Και ολα αυτε εξαρτωνται απο τους γονεις.

Να ρωτησω και κατι αλλο!Δεν ξερω αν εχεις ανηψακια!!Αλλα αυριο μεθαυριο αν κανουν παιδακια δεν θα τα αγαπουσες και δεν θα τα χαιροσουν σαν εγγονακια σου οπως του παιδιου σας?

E oχι βρε παιδί μου, ας μην είμαστε και υπερβολικοί. Δεν είναι το ίδιο το παιδί του ανηψιού μου (όσο κι αν τον λατρεύω) με το παιδί του παιδιού μου. Στην περίπτωσή μας οι άνθρωποι δεν έχουν παιδιά, γι αυτό υπάρχει μία μικρή δικαιολογία. Αλλιώς θα ήταν καθαρή υποκρισία, νομίζω.

Είναι πάραααααααααα πολύ υπερβολική η θεία του άνδρα σου κουκλίτσα μου.

Πρόσεχε την γιατί θα έχεις κακά ξεμπερδέματα μ'αυτήν.

Εμένα η πεθερά μου πριν γεννήσω δεν είχα κανένα πρόβλημα, μόλις γέννησα και τους πηγαίναμε το μωρό ξέρεις τι μου κάνανε?

Πήραν 1 κρεβατάκι και βάλανε το κρεβατάκι στον κάτω όροφο που είναι η κουζίνα και μου έπαιρνε το παιδί στην κυριολοξία μέσα από τα χέρια μου για να κοιμηθεί δίπλα της!!!!

Εγώ είχα σαστίσει, λίγο με χτύπησε και η επιλόχια κατάθληψη, λίγο που νοιαζόμουν μην στεναχωρήσω τον άνδρα μου, λίγο που ο πεθερός μου δεν σήκωνε κουβέντα και όποτε πήγαινα στο χωριό για Σαβ-κο, δεν τάιζα ούτε 1 φορά την μικρή μου και δεν μου άφηναν ούτε να την αλλάξω!!!! :shock::shock::shock::shock::shock::shock::shock::shock::shock::shock::shock::shock:

"Ας την σε μας,Θέλουμε να την χαρούμε" μου λέγανε και όποτε πηγαίναμε εκεί εγώ είμουν η "μάμα θεατής", το πιστεύετε????

Με είχαν σοκάρει τόσο πολύ με την συμπεριφορά τους, είμουν και πρωτάρα, δεν ήξερα πως να το εξηγήσω όλο αυτό και τα νεύρα μαζεύονταν και μαζεύονταν..

Όσπου έκανα υπομονή μέχρι πέρισυ τον Αύγουστο. Από τότε και στο εξής, παίρνω πρωτοβουλίες και είμαι ικανή και γλώσσα να βγάλω αν θα τύχει.

Δώσε θάρρος στον χωριάτη για να σου μπει και στο κρεββάτι, δεν λέει 1 παροιμία?????

Δεν λέω, παράπονα προς την μικρή δεν έχω κανένα, και δώρα πολλά την κάνουν και την παίζουν και ασχολούνται μαζί της.

Αλλά όχι ρε παιδιά με συγχωρείτε, να πηγαίνει η μικρή στην γωνία να κάνει την ανάγκη της, και η γριά να είναι πάνω από το κεφάλι της με το καθαρό πάμπερς στο χέρι και να περιμένει πότε θα τελειώσει!!! :shock::shock::shock::shock::shock:

Ε δηλαδή ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!!!

Και να με ακούει που λέω, "άντε Κατερινάκι μου, τελειωσε να σε αλλάξω" και η γριά να πηγαίνει πρώτη και να παίρνει αυτή το πάμπερς!

Δηλαδή εμείς παίζουμε το παιχνίδι "ποια είναι πιο καλή και άξια? Η μαμά ή η γιαγιά?Ιδού η απορία!"

Μιλάμε για τραγελαφικές καταστάσεις!!!

Γι'αυτό σου λέω κούκλα μου, μεγάλη προσοχή θέλει με την Θείτσα, γιατί αυτή είναι ικανή να κάνει "πλύση εγκεφάλου" στο παιδί και ίσως να το κάνει να μην θελήσει να πηγαίνει και σε σένα που είσαι η ίδια του η μάνα!

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!

Μπορείτε να με πείτε υπερβολική, αλλά λίγες είναι οι ιστορίες που ακούμε κάθε μέρα?

Εγώ όλα τα περιμένω πάντως..

433965qzur0la2nd.gif

mor@ki

δυστυχως εχω ακουσει πως οι περισσοτερες πεθερες-γιαγιαδες μολις ερθει το μωρο μεταλλασονται...(λες κ γινονται αλλοι ανθρωποι :roll: )

λες κ θελουν να αποδειξουν στον γιο τους πανω απ ολα πως ειναι καλυτερες "μαμαδες" (αφου μεγαλωσαν επαξια κ τον ιδιο φυσικα)...

ευτυχως δεν εχω κανενα δειγμα κ ευχομαι να μην μου "τυχει"...

pasxalitsa v

το καλύτερο δώρο της ζωής μας...είναι ΕΔΩ!!!

kALOp3.png

• 11 months later...

χαχαχαχ προσοχη γιατι μπορει να σου παρουν το παιδι και να φυγουν ...

χαχαχα αυτο δεν σκεφτεσαι ???? και καλα κανεις αλλα μεχρι ενα σημειο αν θες για σιγουρια πάρτους το διαβατηριο χαχαχαχαχ

Ειναι τόσο γλυκο αυτο που νιωθουν και μπραβο τους να χαιρεσαι που το παιδι θα μεγαλωσει μεσα σε ανθρωπους που το λατρευουν

Με όλη μου την αγαπη στα λεω γιατι η δικη μου η καρδουλα ειναι λίγο πονεμενη ..

και τα γελακια μου δεν ειναι ειρωνικα για να μην παρεξηγηθω ειναι χαμογελακια

Σου ευχομαι να εχεις πάντα τόσο αγαπη στην ζωη σου , που να σου περισευει και να μας στελνεις και εμας ;)

Αντε να δουμε πόσο υπομονη ακομα ....

Κάνει μπαμ ότι η γυναίκα έχει πρόβλημα...δεν έχει η ίδια παιδί (το οποίο δεν έχει καμία σημασία, εκτος αν συνοδεύεται από μια ¨περίεργη¨ προσωπικότητα όπως σε αυτή την περίπτωση)....τα γράμματά της είναι υπερβολικά εως και άρρωστα μπορώ να τα χαρακτηρίσω...δε μιλάμε για απλή αγάπη αλλά όπως δέιχνει το θέμα περνάμε στην παθολογική αγάπη...Νομίζω ότι από αυτο νιώθεις ότι απειλείσαι και όχι από τη λέξη ¨γιαγια¨παππούς¨. Στο χωριό που όλους τους λένε θείους, θείες, γιαγιάδες και παππούδες γιατί δεν μπερδεύονται τα παιδιά??? Το θέμα είναι να ξεκόψεις από την αρχή τη θέση σου και να της βάλεις όρια από την αρχη!!! Δεν έχει σχεση το αν μένουν από κάτω..σας χωρίζει μια πόρτα, την οποία θα ανοίγετε όποτε θέλετε ΕΣΕΙΣ!!! ΔΕΝ θα παραμένει ανοιχτή σε καμία περίπτωση..τέτοιοι χαρακτήρες δεν θέλουν και πολύ για να πάθουν ψύχωση!!

κι εμενα δε μ'αρεσει να αυτοαποκαλειται καποιος παππους η γιαγια.. εμενα ο μικρος, δοξα τω θεω εχει και παππουδες και γιαγιαδες και προπαππουδες και προγιαγιαδες,τους οποιους φωναζει εξισου παππου,γιαγια.. αλλα καποια στιγμη που ακουσα τον αδερφο του πεθερου μου να αυτοαποκαλειται ετσι, τα πηρα στο κρανιο.... και οι αδερφες της μαμας μου ειναι θειες, οχι γιαγιαδες.. οσο για τη δικη σας θεια, φανταζομαι κι ο συζυγος σου θα της εχει αδυναμια,γι αυτο ισως να μη σε καταλαβαινει..γι αυτο θα σε συμβουλευα αφου θα μετακομισετε σιγουρα, να της δειξεις σιγα σιγα εσυ με τροπο τα συναισθηματα σου..

the hand that rocks the cradle, is the hand that rules the world..

πριγκιπακος και νεραϊδουλα ..

παιδια ετσι ειναι στα νησια πως να το κανουμε?

Καθε τοπος με τα εθιμα του.

Εμεις τους λεμε γιαγια - παππου.

Οχι για να στραβωσει καποιος.

Ετσι μαθαμε......

Σιγουρα ο γυαλος ειναι στραβος.. δεν εξηγειτε αλλοιως!!