Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Α-τεστ και δίδυμα

Recommended Posts

Ο γιατρός που είχα αρχικά για την παρακολούθηση της εγκυμοσύνης των διδύμων, μου είχε πει πως δεν κάνουμε ολοκληρωμένο α'τεστ στα δίδυμα. Έκανε μόνο την αυχενική διαφάνεια χωρίς να συνδυάσει το αιματολογικό τεστ και χωρίς να βγάλει κάποιο ποσοστό για χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

Επειδή είχα κάνει τα δίδυμα με εξωσωματική απευθύνθηκα σε εκείνον το γιατρό (και μετέπειτα γιατρό μου για όλα τα παιδιά μου), και μου είπε πως πρέπει οπωσδήποτε να κάνω ολοκληρωμένο Α-τεστ, δηλ. και αυχενική διαφάνεια και το αιματολογικό τεστ οπότε να προσδιοριστεί η πιθανότητα ανωμαλιών.

Εσείς έχετε ακούσει κάτι τέτοιο ξανά; Γίνεται ολοκληρωμένο Α-τεστ στα δίδυμα ή όχι;

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Διαφημίσεις

Εμένα μου πηραν αίμα, από το γραφείο ενός από τους πλέον γνωστούς υπερηχογραφιστές. Τόσο αυτός όσο και ο γυναικολόγος μου, είπαν όμως ότι δεν αξιολογείται στα δίδυμα. Πάντως τα αποτελέσματα της εξέτασης μας χάλασαν αρκετά τα πολύ καλά ποσοστά που είχαν προκύψει από τον υπέρηχο. Δεν τα πολυλάβαμε όμως υπόψη... Τώρα δεν ξέρω γιατί τα πήραν... Για λόγους στατιστικούς; Αν έδειχναν κάτι πραγματικά πάρα πολύ ανησυχητικό, μήπως τα αξιολογούσαν, τελικά;

Επίσης δεν θυμάμαι αν κάναμε το Α-τεστ ή το λεγόμενο Papp-A, νομίζω είναι ελαφρώς διαφορετικοί οι δείκτες που αξιολογούνται...

Επίσης γενικά η εξέταση αίματος είναι λιγότερο αξιόπιστη από τον υπέρηχο, εξ όσων γνωρίζω. Δηλαδή μπορεί σε περισσότερες περιπτώσεις να δώσει ενδείξεις για αμνιοκέντηση ή λήψη χοριακών λαχνών, ενώ στην πραγματικότητα δεν υφίσταται κάποιο από τα πιθανά σύνδρομα...

Και εγώ δεν έκανα αιματολογική εξέταση,γιατί δεν είναι αξιόπιστη και για τα δύο έμβρυα.Μπορεί να ισχύει μόνο για ΄ένα από τα δύο.Μόνο ή αμνιοπαρακέντηση θα ήταν αξιόπιστη.Αλλά αφού ήταν καλή η αυχενική γιατί να το ρισκάρω?

line_flow_rose_beg_xbliz34_time_1208577600_text_cfc920c4c9c4d5cccfd5cbc5d320ccc1d320c5c9cdc1c9.gif

Διαφημίσεις

alcyon το α΄τεστ δεν είναι αξιόπιστο στις πολύδυμες κυήσεις γιατί αφενός διαφοροποιούνται τα φυσιολογικά όρια και αφετέρου δεν υπάρχει τρόπος να αξιολογήσεις ποιό από τα έμβυα ευθύνεται για την παρέκλιση (αν υπάρχει) ή να υπάρχει παρέκλιση σε ένα από τα δύο και να μην εντοπίζετε γιατί το άλλο κύημα παράγει μεγαλύτερη ποσότητα. Θα μπορούσαν να αξιολογηθούν αν οι δείκτες ήταν εξαιρετικά χαμηλοί, κάτι που θα σήμαινε ότι υπάρχει πιθανό πρόβλημα σε όλα τα κυήματα.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις...

κι εμένα ο ένας γιατρός έλεγε αυτό ακριβώς πως ακόμα κι αν δείξει κάτι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από ποιο έμβρυο είναι. Και γενικά δεν είναι αξιόπιστο. Μου είχε συστήσει να κάνω αμνιοπαρακέντηση. Ήμουν 27 ετών και το θεώρησα αρκετά ρίσκο αφού δεν είχε δείξει τίποτα η αυχενική.

Ο άλλος γιατρός μου είπε πως το Papp-A είναι αξιόπιστο και πως δεν πρέπει να το αμελήσω. Επίσης μου είπε πως υπάρχει 1/100 πιθανότητες να χαθεί ένα έμβρυο (ακόμα και υγιές) κατά τη διάρκεια της αμνιοπαρακέντησης. Το 1/100 για κάθε έμβρυο... Η πιθανότητα που μου έδωσε από το Papp-A ήταν αν θυμάμαι καλά... 1/15000 (διαφορετική πιθανότητα για κάθε έμβρυο αλλά κάπου εκεί κυμαίνονταν και οι δύο). Επομένως η αμνιοπαρακέντηση είχε μεγαλύτερους κινδύνους (από στατιστικής άποψης).

Αυτά βέβαια... τα ανασύρω από τη μνήμη...μιας και έχουν περάσει κάποια χρόνια.. :wink:

Τι να είναι άραγε καλύτερο; Ελπίζω να βρουν με τον καιρό αξιόπιστα τεστ με ελάχιστο ή καθόλου ρίσκο.

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

και εγω pap A εκανα και μετα που λεγαν οτι δεν ειναι αξιοπιστο στα διδυμα

γιατι μπορει το ενα διδυμο να ειναι Οκ και το αλλο οχι αλλα ο ΜΟ να ειναι Οκ και να σε ξεγελασει

kKZUp2.png