Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Recommended Posts

Τον τελευταίο καιρό έχω το εξής θέμα με τα παιδάκια μου και χρειάζομαι τη βοήθεια σας.

Ο γιος μου είναι ένα πάρα πολύ δραστήριο και ενεργητικό παιδί που τα αγαπημένα του παιχνίδια είναι όλα για «αθλητές» (κυνηγητό, κρυφτό κοκ)

Η κόρη από την άλλη είναι πιο χαμηλών τόνων. Της αρέσει πολύ η ζωγραφική και γενικά τα πιο χαλαρά παιχνίδια (τουβλάκια, να καθόμαστε και να λέμε παραμύθια, τραγουδάκια)

Και τα δύο θέλουν να παίζω μαζί τους. Πως μπορώ όμως εγώ να τα συνδυάσω?

Αν πω θα μοιράσω το χρόνο (με τη λογική να τα ικανοποιήσω και τα δύο) όταν παίζω με τον μικρό κυνηγητό κλαίει η μικρή και όταν παίζω τουβλάκια με τη μικρή κλαίει ο μικρός………. (γενικά είμαστε πολύ της γκρίνιας !!!!!!) Αυτό που εφαρμόζω αυτή τη στιγμή είναι όταν παίζω κυνηγητό με τον μικρό κρατάω αγκαλιά τη μικρή και της λέω τραγουδάκια.

Το αποτέλεσμα είναι να μην είναι χαρούμενο κανένα από τα δύο………

Η ζωή μου όλη .....

Διαφημίσεις

Έτσι όπως τα λες... χμμμ ζόρικο ακούγεται. Να ρωτήσω μερικά πράγματα μήπως βγάλουμε άκρη. :wink:

1. Εργάζεσαι; Δηλαδή ο χρόνος που έχεις να διαθέσεις στα παιδιά είναι περιορισμένος; Ή είσαι στο σπίτι όλη μέρα μαζί τους;

2. Ο μικρός όλη την ώρα θέλει να τρέχει; Λογικά θα πρέπει να έχει και καποιες φάσεις ηρεμίας ή χαλάρωσης που να ασχολείται με πράγματα πιο στατικά (δηλ. ζωγραφική, παραμύθια, παλζ κτλ..)

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Εγώ θα καλούσα ένα απόγευμα στο σπίτι ένα φιλαράκο να παίξει με τον μπόμπιρα (θα το ονόμαζα το απόγευμα των φίλων) και εκείνο το απόγευμα θα ασχολιόμουν με τη μικρή. Και αντίστροφα (ίσως είναι λίγο δύσκολο για το κοριτσάκι να παίξει με φίλους, λόγω ηλικίας).

Μπορείς να ορίσεις ζώνες παιχνιδιού.

Αν πχ. παίζετε 6 με 9 το απόγευμα!

Η ώρα 6 με 7.30 θα είναι η ζώνη έντονης διραστηριότητας, όπου βέβαια αν θέλει θα συμμετέχει και η μικρή

Η ωρα 7.30 και 9 θα είναι ζώνη χαλάρωσης και δημιουργίας, όπου βέβαια μπορεί να συμμετέχει και ο μικρός.

Εξήγησέ τους ότι δεν μπορείς να κάνεις ταυτόχρονα δύο πράγματα και βάλε τα 'υπεύθυνα ζώνης', δηλαδή να επιλέξουν τις δραστηριότητες που θέλουν να κάνουν τη δική τους ώρα.

Νομίζω ότι σε λίγο θα συμμετέχει το ένα στα παιχνίδια του άλλου, που είναι και το καλύτερο για σένα και για εκείνα.

Έτσι όπως τα λες... χμμμ ζόρικο ακούγεται. Να ρωτήσω μερικά πράγματα μήπως βγάλουμε άκρη. :wink:

1. Εργάζεσαι; Δηλαδή ο χρόνος που έχεις να διαθέσεις στα παιδιά είναι περιορισμένος; Ή είσαι στο σπίτι όλη μέρα μαζί τους;

2. Ο μικρός όλη την ώρα θέλει να τρέχει; Λογικά θα πρέπει να έχει και καποιες φάσεις ηρεμίας ή χαλάρωσης που να ασχολείται με πράγματα πιο στατικά (δηλ. ζωγραφική, παραμύθια, παλζ κτλ..)

1.ναι εργάζομαι. Τις καθημερινές πάω στο σπίτι γύρω στις 6:00. Άρα ο διαθέσιμος χρόνος μας είναι από τις 6 μέχρι 10

2.θέλει όλη την ώρα να τρέχει…….. ακόμη και τα παραμύθια θέλει να τα κάνουμε αναπαράσταση με τρέξιμο πχ ο λύκος (εγώ) με το λυκάκι του (η μικρή στην αγκαλιά μου) τρέχει να πιάσει την κοκκινοσκουφίτσα (ο μικρός)

μάλλον τα στατικά παιχνίδια τα έχει στο σχολείο και στο σπίτι θέλει τα «ζόρικα»:wink:

βρε alcyon εσύ πως τα καταφέρνεις με τέσσερα ? δώσε μου τα φώτα σου :D:wink:

Η ζωή μου όλη .....

Εγώ θα καλούσα ένα απόγευμα στο σπίτι ένα φιλαράκο να παίξει με τον μπόμπιρα (θα το ονόμαζα το απόγευμα των φίλων) και εκείνο το απόγευμα θα ασχολιόμουν με τη μικρή. Και αντίστροφα (ίσως είναι λίγο δύσκολο για το κοριτσάκι να παίξει με φίλους, λόγω ηλικίας).

Η ώρα 6 με 7.30 θα είναι η ζώνη έντονης διραστηριότητας, όπου βέβαια αν θέλει θα συμμετέχει και η μικρή

Η ωρα 7.30 και 9 θα είναι ζώνη χαλάρωσης και δημιουργίας, όπου βέβαια μπορεί να συμμετέχει και ο μικρός.

Εξήγησέ τους ότι δεν μπορείς να κάνεις ταυτόχρονα δύο πράγματα και βάλε τα 'υπεύθυνα ζώνης', δηλαδή να επιλέξουν τις δραστηριότητες που θέλουν να κάνουν τη δική τους ώρα.

Νομίζω ότι σε λίγο θα συμμετέχει το ένα στα παιχνίδια του άλλου, που είναι και το καλύτερο για σένα και για εκείνα.

Πολυ καλη ιδεα.

Το 2χρονο ομως δεν νομιζω να καταλαβει .

Θα επανελθω το βραδυ (θα γινει ατακα αυτο)

Σιγουρα ο γυαλος ειναι στραβος.. δεν εξηγειτε αλλοιως!!

Διαφημίσεις

τη ζώνη παιχνιδιού προσπαθώ να εφαρμόσω (ωραία ονομασία!!) . προς το παρόν δεν θέλει ο ένας να συμμετέχει στη ζώνη του άλλου και μου το δηλώνουν με γκρίνια :evil:

μακάρι.... θα επιμένω ελπίζοντας να υπάρξει αποτέλεσμα

Η ζωή μου όλη .....

Ένας άλλος τρόπος που μου έρχεται στο μυαλό για να εφαρμόσεις τις "ζώνες παιχνιδιού" είναι να τους βάλεις να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο παιχνίδια, ποιο θέλουν να παίξουν. Δηλαδή:

ά ζώνη: κυνηγητό ή κρυφτό;

β' ζώνη: ζωγραφική ή παζλ;

Μάλιστα θα το έκανα χιαστί, δηλ. θα έβαζα αυτόν που του αρέσει η ζώνη α' να επιλέξει από τη ζώνη β. Και αντίστροφα. Έτσι θα αισθάνεται ευχαριστημένος που ακολουθείται η επιλογή του!

Έτσι θα μετακινηθεί το ενδιαφέρον στην επιλογή του παιχνιδιού και θα ξεχάσουν κάπως τη διαμάχη μεταξύ των ζωνών.... (ελπίζω!!!!)

Δεν τα έχω δοκιμάσει... ιδέες λέω. Καλή επιτυχία!! :wink:

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

για να μπορέσεις ν α κανεις πράγματα μαζί, με τα δύο,

θα πρέπει να καλύψεις πρώτα την ανάγκη του μεγάλου σου για κίνηση, η οποία δεν φαίνεται να είναι απλώς όρεξη,

αλλά ανάγκη, πολύ σημαντική μάλιστα που αν δεν καλυφθεί εκείνη πρώτα, δεν θα μπορέσεις να ηρεμήσεις και εσύ και όλοι μαζί.

όταν την καλύψεις αυτή την ανάγκη με κάποια αλλαγή στο τι κάνει το πρόγραμμά του μετά τον παιδικό, ή και κατά την διάρκεια (ρωτάς εκεί το τι κάνουν και πόσα λεπτά καθημερινά περιλαμβάνονται που είναι εν κινήσει τα παιδιά ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ με δραστηριότητες όχι απλώς ελεύθερο παιχνίδι)

τότε θα μπορείς να ξεκινήσεις σε μια καλύτερη βάση απο ότι αυτή η τεράστια διαφορά σε θέματα ενεργειακών αποθεμάτων.

μετά τον παιδικό τι κάνει συνήθως?

αν λάβουμε υπόψη μας οτι στους παιδικούς συνήθως ΔΕΝ κάνουν αρκετά κινητικά παιχνίδια και κουράζουν πολύ τα παιδιά με το να απαιτούν απο αυτά να κάνουν δραστηριότητες βαρετές , μη δημιουργικές, και τα τιμωρούν εάν παρακούν τους κανόνες που πιθανώς να μην αρέσουν,

πρέπει οπωσδηποτε να κάνει κάτι κινητικό είτε πριν΄ερθεις, με κάποιο άτομο, να πάνε κάτω να κάνει ποδηλατάκι ή να τρέξει σε παιδικη χαρά,

ή μαζί σου.

α πα ραί τή τως.

θα δείς ένα άλλο παιδί μπροστά σου εάν το συμπεριλάβεις σε καθημερινή ρουτίνα...

θα επανέλθω εάν ήδη έχει κάτι τέτοιο στο πρόγραμμά του -

αλλά ακόμα και να είναι στο πρόγραμμά του, θα διασφάλιζα ότι όντως γίνεται αυτό που λέγεται οτι γίνεται,

αλλά και το αν του αρέσει σωματικά αυτό που κάνει.

...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ..

(If You Wanna Make The World A Better Place)

Take A Look At Yourself And Then Make A Change

R.I.P. Michael Jackson.

Ο μικρός τελειώνει από το σχολείο του 13:30 και όταν ο καιρός το επιτρέπει μέχρι περίπου τις 14:30 είναι έξω στην αυλή με τον πατέρα του (δυνατότητα για παιδική χαρά δεν υπάρχει εκείνη την ώρα γιατί η μικρή συνήθως κοιμάται). Όταν ο καιρός δεν είναι καλός παίζει κυνηγητό με τον πατέρα του μέσα στο σπίτι. Περίπου στις 15:00 θα κοιμηθεί και ξυπνάει κατά τις 17:00 (ώρα που επιστρέφω κι εγώ από τη δουλειά).

Θα κάνουμε πρώτα τις αγκαλίτσες μας και μετά μαζί θα φάμε. Έπειτα θα μαγειρέψουμε το φαγητό μας για την επομένη και μετά αρχίζει το παιχνίδι………. (και η γκρίνια που το συνοδεύει)

Σε γενικές γραμμές επιλέγω να παίζουμε πρώτα τα κινητικά παιχνίδια: α) γιατί ούτως ή άλλως ο μικρός έχει απίστευτη ενέργεια εκείνη την ώρα (έχει ξυπνήσει και φρέσκος – φρέσκος!) και β) μετά τα στατικά παιχνίδια είναι πιο εύκολη η προετοιμασία για τον βραδινό ύπνο

Το θέμα όμως είναι ότι η μικρούλα μου είναι δυσαρεστημένη γιατί θέλει κι εκείνη τη μαμά (που δεν έχει δει όλη μέρα) Στα δικά της μάτια φαίνεται ότι η μαμά παίζει με τον αδερφό μου και όχι μαζί μου

Τα πράγματα είναι πιο εύκολα όταν είναι και ο μπαμπάς μας στο σπίτι και υπάρχει ένα άτομο για κάθε δραστηριότητα …… Στην περίπτωση όμως αυτή εγώ αισθάνομαι ότι δεν έχω περάσει αρκετό χρόνο με ένα από τα δύο παιδιά μου

Είμαι πολύ μπερδεμένη ……. Έχω δύο παιδιά που δεν μοιάζουν σε τίποτα και αισθάνομαι ότι πάντα κάποιος είναι ανικανοποίητος

Η ζωή μου όλη .....

Αυτό που περιγράφεις θα πρέπει να το βιώνουν πολλές οικογένειες με εργαζόμενους και τους δύο γονείς.

Ο σύζυγος πώς το βιώνει; Έχει κι εκείνος την ίδια αίσθηση για τον εαυτό του ή/και εσένα; Τι λέει από την πλευρά του;

Ρωτάω περισσότερο γιατί σκέφτομαι πως σε λίγους μήνες θα είμαι κι εγώ εργαζόμενη.... και μάλλον θα αντιμετωπίσουμε διάφορους τέτοιου τύπου προβληματισμούς.

Διαφημίσεις

Για το σύζυγο τα πράγματα είναι διαφορετικά

Όταν δουλεύει απόγευμα (15:00-23:00) κρατάει τη μικρή (ο μικρός είναι στο σχολείο) οπότε έχει τη δυνατότητα να περνάει χρόνο μόνο μαζί της και η μικρή να έχει τον μπαμπά αποκλειστικά για τον εαυτό της. Όταν ο μπαμπάς είναι στο σπίτι τα απογεύματα συνήθως παίζει με τον μικρό οπότε ο μπαμπάς μας έχει κάποια ισορροπία.

Εγώ όταν είμαι στο σπίτι έχω και τα δύο παιδιά μαζί

Η ζωή μου όλη .....

Αχ Χαρα μου ειναι σαν να διαβαζω τους φοβους μου για το αυριο οταν διαβαζω τα ποστ σου. :?

Θα ελεγα οτι ισως μπορει και ο μπαμπας να βοηθησει λιγο. Καθημερινες καταλαβαινω οτι ειναι απων λογω δουλειας (κατι αντιστοιχο με μας).

Πχ Σκ να παει τον μικρο μια βολτα που απαιτει εντονη δραστηριοτητα (πχ κουνιες, ποδοσφαιρο , ποδηλατο κλπ) και ετσι να εχεις και εσυ καποιο χρονο με την μικρη. Ξερω οτι ενα ΣΚ δεν σωζει την κατασταση βεβαια αλλα ισως βοηθησει.

Δυστυχως ειμαστε μανες , νοικοκυρες ,συζυγοι και εργαζομενες.

Αυτο σημαινει λιγος χρονος πολλες απαιτησεις.

Το οτι εχετε κηπο επισης διευκολυνει καπως την κατασταση απο την αποψη οτι μπορεις να αφησεις πχ τον μικρο να κανει ποδηλατο για 1/2 ωρα ή να κανει κατι με ενεργεια (το να καλεσεις ενα φιλο του ισως βοηθουσε) και εκεινη την ωρα να ασχοληθεις με την μικρη (σε ενα τραπεζακι διπλα να ζωραφιζεται).

Αχ ειλικρινα δεν ξερω. Τρεμω και μονο με την ιδεα της ωρας εκεινης :roll:

Δυστυχώς τα Σαββατοκύριακο είναι το πρόβλημα μεγαλύτερο επειδή ο μπαμπάς δουλεύει πάντα (η δουλειά είναι τέτοια που δεν έχει ποτέ ρεπό το ΣΚ). Έτσι κάθε ΣΚ είμαι μόνη σχεδόν όλη μέρα με τα παιδιά.

Το καλοκαίρι τα πράγματα είναι ευκολότερα χάρις την αυλή. Εφαρμόζω αυτό που λες Ελένη. Έχω ένα βαφτιστικό που έχει τα ίδια αποθέματα ενέργειας με τον γιο μου και οι δυο τους τα βρίσκουν μια χαρά. Έτσι έχω κι εγώ τη δυνατότητα να χαρώ τη μικρούλα μου.

Το πρόβλημα είναι ο χειμώνας και η κλεισούρα στο σπίτι. Ευτυχώς καλοκαιριάζει οπότε………… :wink::wink:

Η ζωή μου όλη .....

Διαφημίσεις

Kαι το χειμωνα γινεται :lol: . Αμολας τα αγορια στο δωματιο τους (το οποιο εχεις κανει ασφαλεστατο) και χαιρεσαι στο σαλονι λιγο την μικρη (μετα βεβαια θα εχεις να μαζευεις αλλα ουτως ή αλλως με 2 μωρα δεν το γλιτωνεις :lol: )

μήπως.. μέσα στην επιθυμία σου να τα καταφέρεις όλα είσαι πολύ αυστηρή με τον εαυτό σου?

το πρόγραμμα φαίνεται να είναι σχετικά καλό απο την στιγμή που περνάει λίγες ώρες μόνο στον παιδικό και έχει ευκαιρία μετά να εκτονωθεί.

γενικά πολλές μητέρες πάνω στην αγωνία να τα καταφέρουν τέλεια, βρίσκονται ξαφνικά σε πολύ μεγάλο άγχος :)

εάν όντως έχει τις ευκαιρείες να εκτονωθεί ο μεγάλος, και μετά απλώς συνεχίζει να είναι μέσα στην φούρια,

μπορείς μέσω ενός dvd ή βιβλίου για yoga για παιδιά

να του μάθεις πως χαλαρώνουμε,,...πως, ξαπλωτοί, φουσκώνουμε την κοιλίτσα σαν μπαλόνι , και διάφορα άλλα χαλαρωτικά παιχνίδια.

με αυτό το τρόπο ίσως θα τον έκανες και να εκτιμήσει αυτού του είδους τις δραστηριότητες και έτσι να μπορέσετε να κανετε μαζί κάτι... ..

ίσως δεν είναι εύκολο εάν δεν το έχεις ξανακάνει,.. δε βλάπτει όμως μια δοκιμή. μπορείς να το ονομάσεις ώρα χαλάρωσης.

ακομα και ένα παιδί με πολύ ενέργεια, μπορεί να μάθει να την κατευθύνει με τρόπο πιο ήρεμο και συγκροτημένο, απο την στιγμή που έχει ευκαιρίες άλλες ώρες της ημέρας να βγάλει την ενέργεια με άλλο τρόπο.

...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ..

(If You Wanna Make The World A Better Place)

Take A Look At Yourself And Then Make A Change

R.I.P. Michael Jackson.

μήπως.. μέσα στην επιθυμία σου να τα καταφέρεις όλα είσαι πολύ αυστηρή με τον εαυτό σου?

το πρόγραμμα φαίνεται να είναι σχετικά καλό απο την στιγμή που περνάει λίγες ώρες μόνο στον παιδικό και έχει ευκαιρία μετά να εκτονωθεί.

γενικά πολλές μητέρες πάνω στην αγωνία να τα καταφέρουν τέλεια, βρίσκονται ξαφνικά σε πολύ μεγάλο άγχος :)

Αυτό είναι το μόνο σίγουρο

Τις τελευταίες μέρες κάθισα και σκέφτηκα πολλά πράγματα και αποφάσισα να πάψω να προσπαθώ να τα κάνω όλα τέλεια (πράγμα που ούτως ή άλλως δεν καταφέρνω) και να χαλαρώσω.

Θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό για να κάνω χαρούμενα τα παιδιά χωρίς άγχος πια και υπερβολικές απαιτήσεις (ούτε από τον εαυτό μου αλλά πολύ περισσότερο από τα παιδιά μου )

Η ζωή μου όλη .....