Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Ζήτημα ιατρικής ηθικής

Recommended Posts

Το κείμενο που ακολουθεί το βρήκα κάπου στο διαδίκτυο και η αφορμή ηταν ενα ρεπορταζ που είδα χθες στην τηλεόραση σχετικά με μια οκτάδυμη κύηση σε νεαρή γυναίκα που έχει ήδη 6 παιδιά.

Με προβλημάτισε πολύ αυτό το θέμα γιατι η συγκεκριμένη γυναίκα είναι ανύπαντρη, χωρίς σύντροφο απότι κατάλαβα, κι όμως θέλησε να μεγαλώσει την οικογένεια της επιλέγοντας την εξωσωματική γονιμοποιήση.

Προσωπικά βρίσκω εντελώς ανευθυνη μια τέτοια κίνηση κυρίως για το τραγικό αποτέλεσμα που θα μπορούσε να έχει για τις ζωές των παιδιών αλλά και της ίδιας της μητέρας.

Δεν ξέρω ποιον να χαρακτηρίσω περισσότερο ανευθυνο ..τους γιατρούς ή την μητέρα, το μόνο που με κάνει να νιώθω καλά είναι η γέννηση και των 8 παιδιών και η καλή τους υγεία.

Θα ήθελα πολύ να διαβάσω τις γνώμες σας στο θέμα.

Η γέννηση των οκτάδυμων στις ΗΠΑ ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στον ιατρικό κόσμο, καθώς πολλοί αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν οι γιατροί να δεχθούν αφενός να υποβάλλουν σε τεχνητή γονιμοποίηση μία νέα ανύπαντρη μητέρα που έχει ήδη έξι παιδιά και αφετέρου να εμφυτεύσουν τόσο μεγάλο αριθμό εμβρύων, παρά τους κινδύνους που συνεπάγεται μία πολλαπλή κύηση.

Τα οκτώ μωρά γεννήθηκαν στις 26 Ιανουαρίου και ο χαρούμενος τόνος με τον οποίο ο αμερικανικός τύπος υποδέχθηκε το γεγονός, προκάλεσε μεγάλο σκεπτικισμό στον ιατρικό κόσμο και ιδιαίτερα στην Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM), μία επαγγελματική επιτροπή που εξετάζει τα ηθικά ζητήματα που εγείρονται στο πλαίσιο των θεραπειών γονιμότητας.

"Πρόκειται για πλήρη αποτυχία, που δίνει πολύ άσχημη εικόνα για τη δουλειά μας", σχολιάζει ο Δρ Σουλέενα Κάλρα του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, ο οποίος ειδικεύεται στην αναπαραγωγική ενδοκρινολογία. "Οι περισσότεροι γιατροί δεν επιδιώκουν τις πολλαπλές κυήσεις. Η εμφύτευση τόσο μεγάλου αριθμού εμβρύων σε μία τόσο νέα γυναίκα που έχει ήδη παιδιά είναι εξαιρετικά ανεύθυνη".

Η μητέρα είναι 33 χρονών και πριν γεννήσει τα οκτάδυμα είχε ήδη φέρει στον κόσμο έξι παιδιά, επίσης με τεχνητή γονιμοποίηση. Σύμφωνα με τις οδηγίες που η Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM) έχει απευθύνει ήδη προ δεκαετίας στους γιατρούς, σε μία γυναίκα τέτοιας ηλικίας δεν επιτρέπεται να εμφυτευθούν περισσότερα από δύο έμβρυα.

Οι πολλαπλές κυήσεις οδηγούν συνήθως σε πρόωρους τοκετούς και η προωρότητα συνεπάγεται προβλήματα στην πνευμονική, εντερική και νευρολογική λειτουργία των νεογνών, ενώ δεν είναι σπάνιες και οι περιπτώσεις τύφλωσης.

Η απόφαση των γιατρών να εμφυτεύσουν οκτώ έμβρυα στη γυναίκα "στερείται λογικής", θεωρεί ο γυναικολόγος Χαρίς Σεχντέβ του Νοσοκομείου της Πενσιλβάνια. "Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, μπορεί μεν να παρακαλάμε να τα καταφέρουν τόσο τα μωρά, όσο και η μητέρα, αλλά αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι ότι παρουσιάζοντας ένα τέτοιο γεγονός με θετικό τρόπο, ενθαρρύνονται και άλλοι άνθρωποι να επιχειρήσουν το ίδιο".

Σύμφωνα με τον Σον Τίπτον, εκπρόσωπο της ASRM, πολλοί παρατηρητές θεωρούν ότι θα έπρεπε να απαγορεύεται σε μία γυναίκα που έχει ήδη έξι παιδιά να υποβληθεί σε θεραπεία γονιμότητας. Αυτό όμως σημαίνει ότι κάποιος τρίτος θα έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει ποιος, γιατί και πόσα παιδιά θα κάνει. "Αυτό θα αποτελούσε πραγματική επανάσταση και δεν είμαι σίγουρος ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό το βήμα", παρατηρεί ο κ. Τίπτον.

Διαφημίσεις

• Replies 124
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ακουσα στις ειδησεις οτι η ιατρικη ομαδα η οποια την ειχε υποβαλλει για πρωτη φορα στην εξωσωματικη διαδικασια απ'οπου απεκτησε τα εξαδυμα

ειχε βαλει "επιστημονικο στοιχημα" να αυξησουν την επομενη φορα τον αριθμο των εμβρυων για να σπασουν το προηγουμενο ρεκορ.

Ρεκορ ειναι:

Να θετεις μια γυναικα σε κινδυνο

Να μετατρεπεις μια μητρα σε μεγεθος αεροστατου

Να φερνεις παιδακια στο κοσμο με ολους τους πιθανους κινδυνους που ανεφερες φιλεναδα παραπανω.

Να μην εχουν να φανε αφου εχουν αλλα 6 αδελφια,μια μαμα ανεργη,και δεν εχει κανενα πατερα.

Αυτο ειναι ρεκορ ανευθυνοτητας.

FWusp3.png

εγω εχω μια αλλη απορια.........

να βρουν το φαρμακο για το καρκινο δε μπορουν (και καλα)...

να κανουν μια γυναικα κουνελα, μπορουν....

Ανετα σου λεω..... ανετα.

FWusp3.png

Διαφημίσεις

Το είδα κι εγώ στις ειδήσεις και απόρησα με την ανευθυνότητα των γιατρών

που πραγματικά λες και ήθελαν να κερδίσουν ένα στοίχημα χωρίς να σκέφτονται την ποιότητα ζωής αυτών των παιδιών αλλα΄και των έξι προηγούμενων.

Τι να πεις..............

εγω εχω την εξης απορια......πως θα μεγαλωσει-αναθρεψει-

-σπουδασει-κλπ... 14 παιδια??

επίσης από γνωστό μου που ψάχνει τις εξωσωματικές αυτή την εποχή

ξέρω ότι από το νόμο επιτρέπεται η εμφύτευση μέχρι τεσσάρων γονιμοποιημένων ωαρίων

τελικά σε μερικά πράγματα είμαστε πολύ σωστοί :D

age.png

επίσης από γνωστό μου που ψάχνει τις εξωσωματικές αυτή την εποχή

ξέρω ότι από το νόμο επιτρέπεται η εμφύτευση μέχρι τεσσάρων γονιμοποιημένων ωαρίων

τελικά σε μερικά πράγματα είμαστε πολύ σωστοί :D

Τεσσερα σε γυναικα ανω των 40.Κατω των 40 επιτρεπονται 3.

FWusp3.png

Το κράτος να είναι καλά :shock: Αμερική είναι αυτή

Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΙΟ ΧΑΡΙΣΜΑ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΗΣ.

Διαφημίσεις

Μην την κλαίτε...Ζει με τους γονείς της, άρα δεν πληρώνει ενοίκιο. Θα "πουλήσει" την ιστορία της καταλλήλως και θα τσεπώσει κάποια εκατομμύρια δολάρια. Ήδη συζητά με την Όπρα.

Δεν συμφωνώ με αυτό που έκανε. Εύχομαι τα παιδάκια της να είναι υγιή και ευτυχισμένα.

Είναι κι όμορφη γαμώτο....

Grow up and get a life!

Aν εχει οικονομικη ανεση και τα παιδια μπορουν να μεγαλωσουν μεγια της με χαρα της.

Ποτε κανεις δεν ξερει τι ξημερωνει το αυριο. Πχ αν ενα ζευγαρι χωρισει ή απεβιωσει ο ενας ....

Οσο εχει το δικαιωμα μια μητερα που μπορει να τεκνοποιησει να το κανει αυτο αλλο τοσο εχει και εκεινη.

Δεν λεω οτι ειναι σωστο απλα λεω οτι ειχε το δικαιωμα να το κανει και κανεις δεν μπορουσε να της το απαγορευσει.

Δλδ διαφορες τσιγγανες κλπ που γεννανε 8-10 παιδια δεν ειναι αδικια γι αυτα? Το οτι ειναι εξωσωματικη και ανυπαντρη μας πειραξε ?

Η ανευθυνοτητα ηταν ολη δικη της.

Σιγουρα ο γυαλος ειναι στραβος.. δεν εξηγειτε αλλοιως!!

Δεν συμφωνώ καν με την εξωσωματική!!!!!!!!! :oops:

Αν μου επιτρεπεις,γιατι δε συμφωνεις με την εξωσωματικη? Δεν εχει δικαιωμα μια γυναικα που για καποιους λογους αντιμετωπιζει προβλημα γονιμοτητας να γινει μητερα? Εσυ μπορει να ευλογηθηκες με γονιμοτητα και με την ικανοτητα να τα πιανεις "με τον αερα" που λενε.Αν με εμενα δε συμβαινει το ιδιο,δεν πρεπει η επιστημη να με βοηθησει? Δεν εχω αυτο το δικαιωμα?

Δεν το ρωταω επιθετικα.Απλα μου εκανε εντυπωση σαν τοποθετηση.

Με συγχωρειτε παιδια αλλα δεν ειναι τοσο απλο. Το θεμα δεν ειναι αν εχει τα μεσα να τα μεγαλωσει. Αυτο ειναι δευτερευον!

Μια οκταδυμη κυηση εχει σιγουρο χαρτι οτι θα τερματιστει προωρα και οτι 8 παιδια θα ταλαιπωρηθουν σε θερμοκοιτιδες, θα χιλιοτρυπηθουν, θα κλαινε βουβα και κανεις δεν θα τα παιρνει αγκαλια, θα κινδυνευσουν με νευρολογικα προβληματα, εγκεφαλικη αιμορραγια, τυφλωση, απιστευτες, ανειπωτες ταλαιπωριες, εξετασεις επι εξετασεων και τελειωμο δεν εχουν οι επιπτωσεις, θα μπορουσα να γραφω ωρες.

Θεωρω ανευθυνο και εγκληματικο απεναντι σ' αυτα τα παιδια αυτο που εκανε.

Γεννησα προωρα το παιδι μου και οποια βρεθηκε στη θεση μου ξερει πως μεταφραζεται αυτο. Θελω πολυ ενα δευτερο παιδακι αλλα εχω σιγουρο προωρο και τον επομενο τοκετο λογω προβληματος υγειας και δεν το τολμω, οχι τοσο για μενα, μπορω να το αντεξω αλλα ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ ΝΑ ΞΑΝΑΔΩ δικο μου παιδι μεσα σε θερμοκοιτιδα! Το εχω να πεθανω παρα να υποβαλω δευτερο παιδι σε τετοιο μαρτυριο.

Διαφημίσεις

Δεν συμφωνώ καν με την εξωσωματική!!!!!!!!! :oops:

Αν μου επιτρεπεις,γιατι δε συμφωνεις με την εξωσωματικη? Δεν εχει δικαιωμα μια γυναικα που για καποιους λογους αντιμετωπιζει προβλημα γονιμοτητας να γινει μητερα? Εσυ μπορει να ευλογηθηκες με γονιμοτητα και με την ικανοτητα να τα πιανεις "με τον αερα" που λενε.Αν με εμενα δε συμβαινει το ιδιο,δεν πρεπει η επιστημη να με βοηθησει? Δεν εχω αυτο το δικαιωμα?

Δεν το ρωταω επιθετικα.Απλα μου εκανε εντυπωση σαν τοποθετηση.

Και γω πραγματικα αναρωτιεμαι;;;;ΓΙΑΤΙ;;;;;Δεν περιμενα ποτε οτι θα υπαρχει γυναικα που ειναι κατα της εξωσωματικης!!!!!!!!!!Πραγματικα στεναχωρηθηκα....

QJZup3.png

bxuCp3.png

καλά..αυτο το στοιχείο οτι ήταν στοίχημα των γιατρών για προσωπικό ρεκόρ δεν το ήξερα..ντροπή πραγματικά...

συμφωνώ απόλυτα με την jean..αυτά τα παιδάκια μπορεί να γεννήθηκαν ΕΥΤΥΧΩΣ όλα αλλά θα ταλαιπωρηθούν πολύ μπορεί και για μήνες..

όσο για την εξωσωματική εννοείται οτι είμαι υπέρ έφόσον δεν μπορεί να επιτευχθεί κύηση με άλλο τρόπο...

συνάδελφος κοντα στα 40 και μετα απο 11 χρόνια φυσικών προσπαθειων για εγκυμοσύνη και 2 απο τα 11 χρόνια και με προσπάθεια εξωσωματικης, έμεινε έγκυος σε τρίδυμα μετα απο μια πετυχημένη εξωσωματική...οι γιατροι της πρότειναν την αφαίρεση του ενος εμβρύου για να σιγουρέψουν την δυνατότητα επιβίωσης των άλλων 2.

ετσι έγινε και πριν λίγες μέρες έγινε μανούλα διδύμων..

Δε βλεπω να εχουμε ακομα απαντηση απο τη συμφορουμιτισσα που "δε συμφωνει ΚΑΝ με την εξωσωματικη".Κριμα βρε παιδι μου,κι ειμαι πολυ περιεργη να δω γιατι εχει μια τετοια αποψη.Ελπιζω να μας διαφωτισει γιατι πραγματικα ειναι περιεργο να διαβαζεις τετοια αποψη απο μια γυναικα και μαλιστα σε ενα forum που αφορα τη μητροτητα. :roll:

Mήπως εννοούσε ότι δεν συμφωνεί με την εξωσωματική της αμερικανίδας όχι με την εξωσωματική ως μέθοδο τεκνοποίησης? Μήπως έγινε παρεξήγηση των γραφομένων?

Grow up and get a life!

Σήμερα (δηλ. χθες) την μητέρα αυτή την έδειχναν στις ειδήσεις και χάιδευε τα μωράκια της. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν τα νύχια της.

Μανούλες είχε ένα περιποιημένο μανικιούρ, μακρύ νύχι τετράγωνο μπροστά και η άκρη του βαμμένη άσπρη....... (δεν θυμάμαι πως το λενε)

....και έρχομαι εγώ με μόνο δυο παιδια και το νύχια σύριζα κομμένα και λέω. Εντάξει τα οκτάδυμα είναι στην θερμοκητίδα εμ, τα τρίχρονα εξάδυμα της πως τα περιποιείται με αυτά τα πράγμαγματα???????

Τέλος αφήνω ασχολίαστα τα λόγια της μάνας της, δεν μπορώ να τα χαρακτηρίσω ή να τα κρίνω, κάτι δεν κόλαγε στη σχέση μάνας κόρης

Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΙΟ ΧΑΡΙΣΜΑ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΗΣ.

Μανούλες είχε ένα περιποιημένο μανικιούρ, μακρύ νύχι τετράγωνο μπροστά και η άκρη του βαμμένη άσπρη....... (δεν θυμάμαι πως το λενε)

Γαλλικό το λένε……

Και έχω να το δω στο νύχι μου από τότε που γεννήθηκαν τα μωρά μου.

Οι γιατροί κάνουν πειράματα και το πειραματόζωο προφανώς θα πληρωθεί!

Θα συμφωνήσω με την Jean.

Εντάξει, την πρώτη φορά να το καταλάβω, δεν ήξερε, ΜΑ ΔΕΝ ΕΜΑΘΕ τι κινδύνους συνεπάγεται μια τέτοια κύηση!!

Αλλά και οι γιατροί?? Να τους χαίρεται το νοσοκομείο που τους έχει!

αμ το άλλο;;;ή μητέρα είναι μοναχοκόρη λέει και ήθελε να κάνει μια μεγάλη οικογένεια γιατι ηταν κάτι που της έλειπε...

ωραία τα φαντάστηκε..γέννησε 14 παιδιά, δεν έχει σύντροφο, δεν έχει καλή οικονομική κατάσταση και τα 8 παιδιά της τώρα περνάνε πολύ δύσκολα μέσα σε θερμοκοιτίδες και παλευουν για τη ζωή..

τι σου είμαστε εμεις οι άνθρωποι...