Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Η επισκληρίδιος προκαλεί προβλήματα θηλασμού;

Recommended Posts

Οι γυναίκες που γεννάνε με επισκληρίδιο έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα θηλασμού την πρώτη εβδομάδα και να σταματήσουν το θηλασμό πριν συμπληρώσουν τους 6 μήνες σε σχέση με τις γυναίκες που δεν κάνουν επισκληρίδιο, σύμφωνα με μελέτη από την Αυστραλία. Η μελέτη έγινε σε περισσότερες από 1.000 γυναίκες και το 93% οπό αυτές θήλασαν τα μωρά τους την πρώτη εβδομάδα, αλλά όσες είχαν κάνει επισκληρίδιο αντιμετώπισαν μεγαλύτερα προβλήματα από τις υπόλοιπες και διέκοψαν το θηλασμό νωρίτερα.

Διαφημίσεις

karamelitsa, εγώ πάντως που έκανα επισκληρίδιο και μάλιστα το έχω αναφέρει και σε άλλο post ότι έκανα 5 δόσεις δεν είχα κανένα πρόβλημα με το θηλασμό.Θήλασα αμέσως και θηλάζω ακόμη αποκλειστικά...Σύμφωνα με τον παιδίατρο δε, το γάλα μου είναι πολύ θρεπτικό δεδομένου ότι η μπέμπα είναι υπέρβαρη για την ηλικία της...άρα όλα σχετικά είναι.. :):):)

karamelitsa, εγώ πάντως που έκανα επισκληρίδιο και μάλιστα το έχω αναφέρει και σε άλλο post ότι έκανα 5 δόσεις δεν είχα κανένα πρόβλημα με το θηλασμό.Θήλασα αμέσως και θηλάζω ακόμη αποκλειστικά...Σύμφωνα με τον παιδίατρο δε, το γάλα μου είναι πολύ θρεπτικό δεδομένου ότι η μπέμπα είναι υπέρβαρη για την ηλικία της...άρα όλα σχετικά είναι.. :):):)

Λητώ κανείς δεν είπε ότι όλες οι μαμάδες θα παρουσιάσουν προβλημα αν κάνουν επισκληρίδιο.

Απλά αν 1000 μαμάδες κάνουν επισκληρίδιο και 1000 δεν κάνουν και όλες ξεκινήσουν το θηλασμό, τότε πχ 300 μαμάδες που έκαναν επισκληρίδιο θα έχουν προβλήματα με το θηλασμό ενώ μόνο 50 μαμάδες από αυτές που δεν έκαναν θα έχουν προβλήματα με το θηλασμό.

Υπάρχουν στις δύο ομάδες 700 μαμάδες που έκαναν επισκληρίδιο και δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα και 950 που δεν έκαναν επισκληρίδιο και δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα.

Το συμπέρασμα είναι ότι η επισκληρίδιος επηρεάζει και υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες μια μητέρα που την έχει κάνει να έχει προβλήματα.

Τα συμπεράσματα έτσι βγαίνουν, από μεγάλες ομάδες, όχι από ένα άτομο...

και δεν αφορούν όλους όσους κάνουν κάτι. Τίποτα δεν έχει 100% αποτέλεσμα. Για μεγαλύτερες ή μικρότερες πιθανότητες μιλάμε. Αυτό έγραψε και η karamelitsa. :wink:

aglaia ,

τυγχάνει να έχω πτυχίο σχολής θετικής κατεύθυνσης οπότε γνωρίζω αρκετά καλά μαθηματικά..Αντιλαμβάνομαι πλήρως το κείμενο της karamelitsa,απλά αναφέρω τη δική μου περίπτωση..Ανήκω λοιπόν σε εκείνες τις μαμάδες που έκαναν επισκληρίδιο και δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα με το θηλασμό του μωρού τους...όπως επίσης κι άλλες πολλές συνάδελφοι και φίλες που γνωρίζω ότι ανήκουν στην ίδια με μένα "ομάδα"...

Οπως και να χει πάντως ευχαριστώ για τη στατιστική ανάλυση του θέματος :!: Είναι πολύ διαφωτιστική ώστε να μην υπάρξουν παρερμηνεύσεις.. :) :) :)

Η έρευνα αυτη μπορει να εμηνευτεί ειτε οτι η επισκληρήδιος επηρρεάζει τη λειτουργία των γαλακτοφόρων αδένων ή ειτε οτι η μητερες που γεννούν χωρίς επισκληρήδιο επιθυμούν περισσότερο να θηλάσουν τα μωρα τους/εχουν περισσοτερο υπομονή,επιμονή/είναι καλύτερα ενημερωμένες. Μήπως εκτός από τα στατιστικά αποτελέσματα δείνει και κάποια ερμηνεία?

Διαφημίσεις

Η έρευνα αυτη μπορει να εμηνευτεί ειτε οτι η επισκληρήδιος επηρρεάζει τη λειτουργία των γαλακτοφόρων αδένων ή ειτε οτι η μητερες που γεννούν χωρίς επισκληρήδιο επιθυμούν περισσότερο να θηλάσουν τα μωρα τους/εχουν περισσοτερο υπομονή,επιμονή/είναι καλύτερα ενημερωμένες. Μήπως εκτός από τα στατιστικά αποτελέσματα δείνει και κάποια ερμηνεία?

Η λειτουργία της γαλουχίας δεν επηρεάζεται.

Επηρεάζονται οι θηλαστικές κινήσεις του νεογέννητου (εκτιμαται ότι είναι νευρολογικό) και η επίδραση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 2 εβδομάδες. Αν ο θηλασμός του νεογέννητου δεν είναι ικανοποιητικός τότε είναι πολύ πιθανό να μειωθεί η παραγωγή, αυτό σημαίνει ότι το συμπλήρωμα θα είναι απαραίτητο για κάποιο διάστημα, θα εδραιωθεί χαμηλή παραγωγή που συνεχώς θα μειώνεται. Η μητέρα μόνη της είναι δύσκολο να το αντιμετωπίσει και ψυχολογικά μπαίνει στη λογική ότι η ίδια φταίει που δεν έχει αρκετό γάλα και δεν πιστεύει στο ότι μπορεί να τα καταφέρει...

• 4 months later...

Και εγω επισκληριδιο εκανα αλλα θηλασα αποκλειστικα για 6 μηνες και συνεχιζω και τωρα θηλασμο με συδυασμο στερεων τροφων...

Κανενα προβλημα

ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ..

Όταν λέμε ότι επιρεάζονται οι θηλαστικές κινήσεις του μωρού εννοούμε ότι μπορεί να είναι στο στήθος αλλά οι κινήσεις του να μην είναι "παραγωγικές"; Μμμμμ.... μπορεί αυτό να εξηγεί το γεγονός ότι για 2 βδομάδες το μωράκι μου έχανε βάρος αν και έγραφε πολλά χιλιόμετρα καθημερινά στο στήθος μου θηλάζοντας; Βέβαια για να πω την αλήθεια στη δικιά μου περίπτωση άργησα να πω ότι έχω γάλα, αλλά μήπως φταίει αυτό που δεν είχα για τόσες μέρες; (καμία σχέση με αυτό που λένε για το 3ο 24ωρο ότι έρχεται δλδ!!!!)

Πάντως, αν και ήμουν αγχωμένη φουλ που δεν έπαιρνε βάρος, η στήριξη του συζύγου και της παιδιάτρου με βοήθησαν να επιμείνω και να θηλάσω αποκλειστικά... :D

Και όχι ότι έχω την επιλογή στο 2ο δλδ... πάλι με καισαρική και επισκληρίδιο θα γεννήσω, όταν με το καλό... τουλάχιστον τώρα ξέρω, για να μην ανησυχώ... (λέμε τώρα... :wink: )

Όταν λέμε ότι επιρεάζονται οι θηλαστικές κινήσεις του μωρού εννοούμε ότι μπορεί να είναι στο στήθος αλλά οι κινήσεις του να μην είναι "παραγωγικές";

κάπως έτσι...

Μμμμμ.... μπορεί αυτό να εξηγεί το γεγονός ότι για 2 βδομάδες το μωράκι μου έχανε βάρος αν και έγραφε πολλά χιλιόμετρα καθημερινά στο στήθος μου θηλάζοντας;

Μπορεί... Γενικά η επίδραση κρατά το πολύ μέχρι 2 εβδομάδες...

Βέβαια για να πω την αλήθεια στη δικιά μου περίπτωση άργησα να πω ότι έχω γάλα, αλλά μήπως φταίει αυτό που δεν είχα για τόσες μέρες;

Αν οι θηλαστικές κινήσεις του μωρού δεν είναι καλές, μπορεί το γάλα να αργήσει να κατέβει.

(καμία σχέση με αυτό που λένε για το 3ο 24ωρο ότι έρχεται δλδ!!!!)

Αν και αυτό μπορεί να συμβεί και στις μητέρες που δεν κάνουν επισκληρίδιο, φαίνεται να είναι πιο συχνό σε αυτές που κάνουν.

Πάντως, αν και ήμουν αγχωμένη φουλ που δεν έπαιρνε βάρος, η στήριξη του συζύγου και της παιδιάτρου με βοήθησαν να επιμείνω και να θηλάσω αποκλειστικά... :D

Αυτό είναι το πιο σημαντικό, ακόμη και αν εμφανιστούν προβλήματα, αυτά λύνονται. Έχει φανεί ότι όταν οι μητέρες κάνουν επισκληρίδιο και γεννούν σε ένα περιβάλλον υποστηρικτικό στο θηλασμό, καταφέρνουν να ξεπεράσουν τα προβλήματα και θηλάζουν σε ποσοστό όμοιο με τις μητέρες που δεν κάνουν. Όταν όμως γεννούν σε περιβάλλον που δεν είναι υποστηρικτικό στο θηλασμό, τότε οι μητέρες με επισκληρίδιο θηλάζουν σε ποσοστό μικρότερο σε σχέση με τις μητέρες που δεν έχουν κάνει.

τουλάχιστον τώρα ξέρω, για να μην ανησυχώ...
:wink:

Αυτό είναι το πιο σημαντικό, ακόμη και αν εμφανιστούν προβλήματα, αυτά λύνονται. Έχει φανεί ότι όταν οι μητέρες κάνουν επισκληρίδιο και γεννούν σε ένα περιβάλλον υποστηρικτικό στο θηλασμό, καταφέρνουν να ξεπεράσουν τα προβλήματα και θηλάζουν σε ποσοστό όμοιο με τις μητέρες που δεν κάνουν. Όταν όμως γεννούν σε περιβάλλον που δεν είναι υποστηρικτικό στο θηλασμό, τότε οι μητέρες με επισκληρίδιο θηλάζουν σε ποσοστό μικρότερο σε σχέση με τις μητέρες που δεν έχουν κάνει.

Αυτό νομίζω είναι και το πιο σημαντικό, δεν χρειάζεται να επικεντρωνόμαστε στην επισκληρίδιο σαν αιτία που δεν θηλάζουν οι μαμάδες... Αν όλα τα άλλα είναι οκ, καμιά επισκληρίδιος δεν θα σταματήσει την μαμά.!! :wink:

Επίσης να συμπληρώσω ότι οι μελέτες που "ενοχοποιούν" την επισκληρίδιο βασίζονται σε πιο παλιά αναλγητικά σχήματα όπου χρησιμοποιούνταν μεγαλύτερες δόσεις φαρμάκων. Αυτές οι δόσεις δεν χρησιμοποιούνται πλέον και γι αυτό τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η επισκληρίδιος είναι πολύ μικρότερα....

WLn5p2.png

Διαφημίσεις

σαν σημείωση απλώς,έχω κάνει και επισκληρίδιο και ραχιαία και δεν είχα κανένα πρόνλημα με τον θηλασμό μετά. Το γάλα όντως κατέβηκε στο 3ο 24ωρο με τη επισκληρίδιο ,στο 2ο με τη ραχιαία,ίσως έτσι απλά να έτυχε.

Κι εγώ έτσι.

Έκανα και προγραμματισμένη καισαρική και επισκληρίδιο

και θήλασα μόλις πήγα στο δωμάτιο. Το μωρό δεν ήπιε ούτε σταγόνα ξένο.

-Ήπιε μια φορά το τρίτο 24ωρο και το έκανε εμετό-

Δυο γλυκά χαμόγελα...η ζωή μου όλη...

Εγώ κορίτσια καισαρική με επισκληρίδιο έκανα, και μου έδωσαν το παιδί αρκετές ώρες μετά στο στήθος (μπορεί και 20) διότι είναι εγκληματίες και εγώ ήμουν άσχετη. Και όμως την τρίτη μέρα (μπορεί και δεύτερη) κατέβηκε το γάλα, και μάλιστα πολύ σε σημείο που πέτρωσε....άρα μάλλον δεν ισχύει πάντα αυτό που λένε για την επισκληρίδιο.

Πάντως για την ιστορία, οι οδηγίες που μου έδωσαν στο μαιευτήριο ήταν τραγικές.

π.χ Να πλένω κάθε φορά το στήθος μου με ζεστό νερό πριν και αφού τοποθετήσω το μωρό

Στο μεταξύ το γάλα πέτρωσε, κάποια στιγμή θυμηθήκαν το θήλαστρο και τελικά μου έδωσαν lasix διουρητικά, και με έβαζαν να κάνω κρύες κομπρέσες και τελικά με έδεσαν κιόλας. Και όμως παρά την επιμονή μου δεν μου κόπηκε, παρά το γεγονός ότι τελικά δεν κατάφερα να απαλλαγώ ποτέ από το συμπλήρωμα.....Χαρακτηριστικό είναι δε ότι όταν ρώτησα τον παιδίατρο (ο ίδιος μεγάλωσε και μένα, πασίγνωστος και τεράστιο όνομα) πότε θα σταματήσω το συμπλήρωμα μου είπε:"δεν θα σταματήσεις το συμπλήρωμα, το θηλασμό θα σταματήσεις".....

Στερνή μου γνώση.....

άρα μάλλον δεν ισχύει πάντα αυτό που λένε για την επισκληρίδιο.

αννιώ, δεν μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα με 1,2,3 περιπτώσεις αλλά με 1000,2000,3000 περιπτώσεις.

Οπως είπαμε και πριν αν μια γυναίκα υποστηρίζεται στον θηλασμό δεν θα την σταματήσει η επισκληρίδιος της οποίας η αρνητική επίδραση στον θηλασμό, αν υπάρχει, διαρκεί μια εβδομάδα....

Χαρακτηριστικό είναι δε ότι όταν ρώτησα τον παιδίατρο (ο ίδιος μεγάλωσε και μένα, πασίγνωστος και τεράστιο όνομα) πότε θα σταματήσω το συμπλήρωμα μου είπε:"δεν θα σταματήσεις το συμπλήρωμα, το θηλασμό θα σταματήσεις"....

Αν μια γυναίκα δεν στηρίζεται και δεν ξερει...είναι λυπηρό αυτό που συμβαίνει :( ...

WLn5p2.png

Εγώ κορίτσια καισαρική με επισκληρίδιο έκανα, και μου έδωσαν το παιδί αρκετές ώρες μετά στο στήθος (μπορεί και 20) διότι είναι εγκληματίες και εγώ ήμουν άσχετη. Και όμως την τρίτη μέρα (μπορεί και δεύτερη) κατέβηκε το γάλα, και μάλιστα πολύ σε σημείο που πέτρωσε....άρα μάλλον δεν ισχύει πάντα αυτό που λένε για την επισκληρίδιο.

Η επισκληρίδιος δεν δημιουργεί πρόβλημα στην έναρξη της γαλουχίας. Το πρόβλημα που δημιουργείται, αν δημιουργηθεί, είναι στο μωρό. Δηλαδή μπορεί το μωρό να μην κάνει πολύ καλές θηλαστικές κινήσεις, να μην παίρνει όλο το γάλα που χρειάζεται ακόμη και αν αυτό είναι παραπανίσιο. Αν το παιδί δεν θηλάζει καλά, το γάλα μειώνεται και το συμπλήρωμα γίνεται απαραίτητο. Αν όμως η μαμά έχει τη στήριξη που χρειάζεται τότε τα προβλήματα ξεπερνιούνται γρήγορα και ο θηλασμός συνεχίζεται κανονικά.

Δηλαδή μια μητέρα με επισκληρίδιο έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να χρειαστεί υποστήριξη για να ξεπεράσει κάποια προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν.

Πάντως για την ιστορία, οι οδηγίες που μου έδωσαν στο μαιευτήριο ήταν τραγικές.

Δυστυχώς είναι πολύ συνηθισμένο κάτι τέτοιο...

π.χ Να πλένω κάθε φορά το στήθος μου με ζεστό νερό πριν και αφού τοποθετήσω το μωρό

:?

Στο μεταξύ το γάλα πέτρωσε, κάποια στιγμή θυμηθήκαν το θήλαστρο και τελικά μου έδωσαν lasix διουρητικά, και με έβαζαν να κάνω κρύες κομπρέσες και τελικά με έδεσαν κιόλας.

:?

Το δέσιμο που εφάρμοσαν ήταν ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!

Και όμως παρά την επιμονή μου δεν μου κόπηκε, παρά το γεγονός ότι τελικά δεν κατάφερα να απαλλαγώ ποτέ από το συμπλήρωμα.....
΄

Ποτέ δεν είναι αργά. Αν θέλεις να απαλλαγείς μπορώ να σε βοηθήσω. Έχω υποστηρίξει πολλές μητέρες στον επαναγαλακτισμό, μερικές δεν είχαν καθόλου γάλα, άλλες είχαν λίγο, σε όλες αυξήθηκε και οι περισσότερες θήλασαν αποκλειστικά! :wink:

Χαρακτηριστικό είναι δε ότι όταν ρώτησα τον παιδίατρο (ο ίδιος μεγάλωσε και μένα, πασίγνωστος και τεράστιο όνομα) πότε θα σταματήσω το συμπλήρωμα μου είπε:"δεν θα σταματήσεις το συμπλήρωμα, το θηλασμό θα σταματήσεις".....

Στερνή μου γνώση.....

Το ότι είναι καλός σαν γιατρός δε σημαίνει ότι ξέρει έστω και τα βασικά του θηλασμού. Ο συγκεκριμένος μάλιστα δεν θέλει να ξέρει για το θηλασμό... Είναι πολύ θλιβερό, θα έπρεπε να ντρέπεται...

Διαφημίσεις

Αγλαϊα μου

μακάρι να σε ήξερα τότε και εσένα και το φόρουμ και να διαβάζω τις συμβουλές σου αλλά και τις ιστορίες όλων των μαμάδων που κατάφεραν να εδραιώσουν το θηλασμό (το λέμε λες και είναι κανένα τόσο μεγάλο κατόρθωμα, όχι κάτι φυσιολογικό-τελικά όμως με όλα τα εμπόδια που συναντούν οι νέες μαμάδες μάλλον κατόρθωμα είναι....)

Ευελπιστώ να τα καταφέρω καλύτερα στο δεύτερο παιδάκι μου, με το καλό σε 4 μήνες....