Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Εισαγωγή στερεών και χαμηλό βάρος

Recommended Posts

Είμασταν σήμερα στο γιατρό μας για το check up, και επιστρέφαμε κλαίγοντας.. τους τελευταίους σχεδόν 2 μήνες ο μικρός μας είχε βάλει μόνο τριακόσα γραμμάρια. Δηλαδή τώρα είναι 7 μηνών, έχει 65 εκατοστά ύψος και ζυγίζει μόνο 5300 (εγώ περίμενα τουλάχιστον 5800)! Εννοείται ότι υπάρχει γιατρικός λόγος για να είναι γενικά τόσο χαμηλά το βάρος του μωρού αλλά εκτός από αυτό, τουλάχιστον σύμφωνα με τη γιατρό μας, είμαι κι εγώ που φταίω που είχαμε φτάσει σʼαυτή τη κατάσταση.

Είμαστε σε αποκλειστικό θηλασμό, μετά από τον έκτο μήνα άρχισα να του δίνω να δοκιμάζει στερεές τροφές (μήλο και μπανάνα). Το παιδί δεν έδειξε καθόλου ενθουσιασμό, και είπα δεν πειράζει, δεν είναι ακόμα έτοιμος, θα ξαναδοκιμάσουμε αργότερα. Σε περίπου 10 μέρες του έδωσα ριζοάλευρο με το δικό μου γάλα, αλλά και πάλι δεν το ήθελε, την άλλη μέρα είχα δοκιμάσει βρόμη της εταιρίας Holle, που είναι βιολογική και ειδική για παιδάκια, χωρίς ζάχαρη και συντηρητικά, και την έτρωγε κάπος καλύτερα (δηλαδή νομίζω ότι έφαγε 5-10 γραμμάρια). Από τότες του έδινα κάθε δεύτερη μέρα αυτή τη βρόμη, και έτρωγε από μισό μέχρι 1 κουταλάκι.

Τα είπα όλλα στη γιατρό μας, και αυτή έκανε ολόκληρο θέμα γιατί το παιδί δεν τρώει ακόμα στερεά τρείς φορές την ημέρα από 100 μλ. Μου είπε αμέσως να ξεκινήσω να του δίνω λαχανικά, και σε μία εβδομάδα και κρέας!!! :shock: Επίσης μου είπε για τη βρόμη ότι περιέχει γλουτένι κι απογορεύετε μέχρι 8 μηνών (θα το κόψω, αλλά μήπως ξέρει κανείς, αλήθεια είναι τόσο κακό?..) Επίσης μου είπε να προσθέτω ζάχαρη στα φαγητά για να θέλει το παιδί να τα τρώει. Μου είπε και ότι απογορεύεται η μπανάνα, αλλά να παίρνω φρουτόκρεμες από το σουπερμάρκετ με ζάχαρη και συντηρητικά και να τα δίνω στο παιδί. Δηλαδή αν δεν ήτανε φίλος της οικογένιας και δεν ήξερα ότι πραγματικά νοιάζεται για το παιδάκι, θα νόμιζα ότι έχει κάποιο δικό της agenda.

Τέλος πάντων, αν ήτανε το παιδί μου υγειές, ούτε καν θα την άκουγα, αλλά το πρόβλημα είναι ότι έχει κάτι, και η γιατρός υπονοούσε ότι στη κατάστασή του το μόνο πράγμα που θα του βοηθήσει να πάρει βάρος είναι χμμ.. το κρέας.. με ζάχαρη. Η αρρώστια του γιου μου λέγεται hypophosphatasia (donʼt even go there ειναι πολύ σπάνια, και ούτε οι περισσότεροι γιατροι είχανε ακούσει το όνομα.) Ουσιαστικά το σώμα δεν απορρουφάει καλά ασβέστιο, και αυτό προκαλεί πιο αργούς ρυθμούς φυσικής ανάπτυξης, υποτονικότητα, και κάποια προβλήματα με τα κόκκαλα. Για να καταλάβει κανείς καλύτερα, είναι κάτι σαν τη ραχίτιδα.

Είπα να το γράψω εδώ, να ακούσω και άλλες γνώμες, ειδικά θα ήθελα, αν γίνεται, να μου πει τη γνώμη της η Αγλαία.Μετά από σκέψεις και συζητήσεις με τα δικά μου άτομα, αποφάσισα να επιμένω λίγο περισσότερα στα στερεά, αλλά δεν πρόκειται να το κάνω με τη βία. Ούτε πρόκειται να δώσω κρέας και έτοιμες φρουτοκρέμες με ζάχαρη, αλλά όσο πιο βιολογικά και καθαρά από τις χημικές ουσίες γίνεται.

Η ερώτηση μου είναι: ξέρει κανείς αν τα στερεά όντος έχουν μεγαλήτερη θρεπτική αξία από το μητρικό γάλα και αν τα παιδιά όντος παίρνουν καλύτερα βάρος όταν τρώνε τις στερεές τροφές? Και επίσης, μάλλον μόνο η Αγλαία θα μπόρεσε να απαντήσει, μήπως, με την τύχη μου, είμαι εκείνη η σπάνια αληθινή περίπτωση που δεν έχω αρκετό γάλα ή το γάλα μου δεν είναι αρκετά θρεπτικό για το παιδί μου (θηλάζω περίπου κάθε 2 ώρες, μερικές φορές και πιό συχνά, τη νύχτα πλέον μόνο 1 φορα και ΑΝ το ζητάει)? Και επίσης αν θέλει κανείς να μου πεί τι θα έκανε στη θέση μου (υπολογίζοντας την γενική μου φιλοσοφία που πιστεύω πως φαίνεται από το μήνημα). Ευχαριστώ

Διαφημίσεις

• Replies 120
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

PS ξέχασα να απαντήσω στο questionnaire

Α. Την εβδομάδα κύησης κατά την οποία γεννήθηκε το βρέφος 40

Β. Το φύλο του βρέφους Male

Γ. Τον τρόπο τοκετού: Καισαρική (ΚΤ)

Δ. Το είδος της αναισθησίας αν χρησιμοποιήθηκε αναισθησία. spinal

Ε. Αν το μωρό εφμάνισε νεογνικό ίκτερο και αν ναι ποια ήταν η μέγιστη τιμή και ποια η ελάχιστη. Oχι

Ε. Αν το μωρό νοσηλεύτηκε και για ποιο λόγο. Θερμοκοιτίδα από την αρχή (see above)

1. Όλες οι ζυγίσεις του μωρού με τις ημερομηνίες

Δεν τις έχω μαζί μου, αλλά γεννήθηκε 3350, μετά από 10 μέρες νοσηλείας ήταν 2800, και από τότε έβαζε περίπου 400 γραμμάρια το μήνα

2. - 8 pls see above

Να σου βρε Τασι.........πως διαγνωστηκε αυτη η ασθενεια?

Περπαταει, μπουσουλαει το μωρο????

Στην ηλικια του η κορη μια φιλης ειχε το ιδιο προβλημα βαρους......(την θηλασε μεικτα μεχρι 3ο μηνα μονο) κι εβαζε μονο 150 γραμ το μηνα.....την τρελλανε η γιατρος με την ανησυχια της.....εβαλε την κοπελα να κανει ενα σωρο εξετασεις και να ταλαιπωρησει τζαμπα το μωρο......

Εγω της ελεγα πως αφου ο δικος μου που καθεται σαν συνταξιουχος ολη μερα βαζει 400 γραμ το μηνα, ειναι λογικο η κορη της που δεν εβαζε κωλο κατω απο το μπουσουλημα να βαζει μονο 150.........η δικη μου γιατρος συμφωνησε με αυτη τη σκεψη μου......ηταν και κακοφαγη η μικρη της.......

Τωρα βαζει βαρος μια χαρα......

Εγω θα σου πω πως εμεις που κανουμε αποκλειστικο θηλασμο (ειμαστε 11 μηνων) και τρωμε καθε μερα σουπα και μερα παρα μερα φρουτο ειμαστε τροφαντοι τροφαντοι........οπως παχαινει το μητρικο γαλα δεν παχαινει η στερεα τροφη.......και δεν ειναι παχος ανθυγειινο οπως οι κρεμες......

Απορω πραγματικα πως σου πε να δινεις φρουτοκρεμς; εμποριου.....το ιδιο ειχε συστησει στη φιλη μου η δικη της γιατρος........την αλλαξε φυσικα.....

'Επισης το ασβεστιο και τα συστατικα του μητρικου γαλακτος αφομοιωνονται πολυ καλυτερα απο οτι αυτα που εμπεριερχονται σε γαλατα του εμποριου.....

Οτι καλυτερο μπορεις να κανεις για το παιδι σου ειναι να θηλαζεις συχνα.......ειδικα αφου εχει προβλημα βαρους οπως λες......

“Itʼs difficult to get someone to understand something when his salary depends upon his not understanding it.”

Al Gore - An Inconvenient Truth

Vera,

Ευχαριστώ για την απάντηση. Ήταν δύο professors στη Μόσχα που μας έβγαλαν την hypophosphatasia ως διάγνωση, ήμασταν «τυχεροί» επειδή έγινε πολύ γρήγορα. Μερικοί άνθρωποι το μαθαίνουνε μετά από τα 30 και 50 τους, και είχα διαβάσει για κάποια μωράκια που πέθαναν πρωτού να τους βρούνε την ασθένια (είναι πολύ απρόβλεπτα τα πράγματα). Τον δείξαμε και σε έναν γνωστό παιδίατρο εδώ στην Ελλάδα, και εκείνος συμφώνησε, και τώρα είχαμε παραλάβει και τα αποτελέσματα των γενετικών εξετάσεων.

Όσο για το περπάτημα και μπουσούλημα, μόλις κλείσαμε 7 μήνες, και είναι σίγουρο ότι θα αργήσουμε να τα κάνουμε. Κάνουμε φυσιοθεραπεία, και εκεί καίει αρκετές θερμίδες, αλλά γενικά δεν κινείται πολύ, είναι υποτονικός.

Το θέμα είναι ότι εγώ πάντα έλεγα μέσα μου, ότι είναι η αρρώστια του που δεν τον αφήνει να βάζει βάρος, και παρ΄όλο που είχα σκέψεις ότι ίσως κάτι τρέχει με το γάλα μου, δεν άφηνα τον εαυτό μου να συνεχίζω να σκέφτομαι σʼαυτή τη κατεύθυνση. Λένε ότι το μητρικό γάλα μπορεί μέχρι και να προσαρμόζεται στα παιδιά και καταστάσεις, και έλεγα χωρίς το γάλα μου πιό πιθανό θα ήταν πιό χάλια το παιδί.. μιάς και εξʼαρχής μας έλεγαν ότι θα είχε ελάχιστους μήνες ζωής.

Να σας πω την αλήθεια, δεν ήμουνα καν σίγουρη ότι ήθελα να θηλάζω, αλλά όταν μου είπαν ότι το μωρό πιο πιθανόν θα πέθανε, είπα τουλάχιστον να του δώσω αυτό, πιό πολύ για την ψυχολογική υποστήρηξη, και επειδή το ζητούσε ο ίδιος πάρα πολύ. Ένα πράγμα που μου έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν όταν είχαμε και οι δύο μας, ο άντρας μου κι εγώ μιά άσχημη γρίππι, και ήμασταν πτώματα, το παιδί ήταν μαζί μας στο κρεβάτη, αλλά δεν έπαθε ποτέ τίποτα! Ούτε δέκατα δηλαδή..

Αυτό που λέτε, Vera, μου βοηθά ψυχολογικά, και γιʼαυτό σας ευχαριστώ. Η ανυψιά μου που είναι 10 μηνών και ήτανε σε αποκλειστικό θηλασμό μέχρι 7 μηνών πάντα ήταν πολύ παχουλή. Όταν λένε στην αδελφή μου ότι είναι παχύ, αυτή επίσης πάντα απαντάει πως είναι το «σωστό» και υγιεινό πάχος. Τώρα που μπουσουλάει το έχασε λίγο.

Απλά εγώ λέω αν το μητρικό γάλα δεν είναι λιγότερο θρεπτικό από τα στερεά γιατί η γιατρός να επιμένει να ξεκινήσω τα στερεά με τόσο επιθετικό και επείγον τρόπο.. Την γιατρό θα την αλλάξουμε εννοείται, αλλά έτσι και αλλιώς με κάνει να νιώθω χάλια όλη αυτή η ιστορία.

επειδή υπάρχει το πρόβλημα που αναφέρεις δεν τολμώ να πω κάτι γιατί δεν γνωρίζω φυσικά

το μόνο που μπορώ να σου πω με βεβαιότητα είναι ότι κανένα γάλα δεν υποκαθιστά το μητρικό εκτός κι αν εσύ είσαι ασθενής

και καμία μα καμία φρουτόκρεμα εμπορίου δεν αντικαθιστά τα ΠΑΡΑΓΜΑΤΙΚΑ φρούτα!

ζούμε στην Ελλάδα, μεσογειακή χώρα με ΑΦΘΟΝΑ ΦΡΕΣΚΑ φρούτα!!!!

εγώ απορώ ποιοι είναι αυτοί που αγοράζουν στην ελλάδα φρουτόκρεμες εμπορίου!!!!!

τέλος, η γλουτένη όντως δεν κάνει, το έχει κάπου αναφέρει και η Αγλαΐα

το ότι θα ήταν καλό να ξεκινήσει στέρεες τροφές για να πάρει καλύτερο βάρος δεν το γνωρίζω...

εμένα ο δικός μου τώρα που αρχίσαμε τις στέρεες παίρνει βάρος με τους ίδιους ακριβώς ρυθμούς

αν όμως υπάρχει πρόβλημα στην απορόφηση του γάλακτος απ το παιδί, τότε ναι... ίσως να πρέπει να ξεκινήσεις λίγο πιο εντατικά την στέρεη τροφή

ξεκίνα με φρούτα (αλήθεια... γιατί απαγορεύεται η μπανάνα σου είπε? :shock: ) και σιγά σιγά μετά από λίγο καιρό βάζε μέσα και μπισκοτάκια αν θες επιπλέον θερμίδες

βάζε αν θες μπισκότα που θα έχεις φτιάξει μόνη σου και θα είναι πιο υγιεινά αν και εγώ... μια χαρά τα βρίσκω τα μιράντα, με αυτά μεγάλωσα κι εγώ

Διαφημίσεις

Φίλη Tassie ελπίζω να πάνε όλα καλά με το κουκλί σου...

Φαντάζομαι πως ο γιατρός προτείνει τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες ακριβώς γιατί είναι τροφή υψηλής θερμιδικής αξίας. Το ερώτημα στην περίπτωση σου είναι: Λόγω της ιδιαιτερότητας της ασθένειας του παιδιού τι έχει περισσότερη σημασία. Η υγιεινότερη τροφή ή αυτή που θα το κάνει να πάρει γρήγορα βάρος ; Πολύ δύσκολο ερώτημα. Πρέπει να βρεις έναν γιατρό που ξέρει την περίπτωση του παιδιού και την διεθνή βιβλιογραφία και να σε συμβουλέψει.

Το (ανδρικό) μου ένστικτο θα έδινε βάρος στην υψυλη θερμιδική αξία και θα έδινα άμεσα στο μωρό ένα γεύμα με ρυζάλευρο , ένα γεύμα με φρέσκια φρουτόκρεμα με προσθήκη 2-3 ειδικών παιδικών μπισκότων (πχ NUTRICIA) και τα υπόλοιπα 3 γευματα μητρικό γάλατος ΑΛΛΑ ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ μην λάβεις της συμβουλη μου στραβά. Μια γνώμη λέω!!!

Να γίνει γρήγορα καλά το παιδί μέσα από την καρδία μου.

Γειά σας, Μαμά του Ωρίων και όλλοι που προσπαθούν να βοηθήσουν με μια συμβουλή,

Το καταλαβαίνω ότι το θέμα μου είναι "λεπτό", και είναι δύσκολο να συμβουλεύεις κάτι σε τόσο περίπλοκη κατάσταση. Εδώ οι γιατροί δεν ξέρουν τι να μου πουν! Όμως ο σκοπός μου δεν είναι να μεταφέρω τις ευθύνες στα μέλοι του φόρουμ, ήθελα απλά να ακούσω και άλλες γνώμες, επειδή πιστεύω πως θα μου βοηθήσει να γίνω λίγο πιό αντικειμενική. Όσο για τις τελικές αποφάσεις και ευθύνες, εννοείται θα τις πάρω εγώ.

Μαμά του Ωρίων, για τη μπανάνα δεν μου εξήγησε, απλά είπε «δεν ξεκινάμε από τη μπανάνα», κι όταν της είπα ότι είναι νόστιμη και μπορεί να αρέσει πιό εύκολα στο παιδί μου είπε εκείνο το πράγμα για τη πρόσθεση ζάχαρης.. Δηλαδή η ζάχαρη είναι οκ, αλλά η μπανάνα όχι! Έχω διαβάσει κάποτε κάπου ότι η μπανάνα θεωρείται λίγο αλλεργική.. ο μικρός μου όμως σίγουρα δεν έχει πρόβλημα.

ζούμε στην Ελλάδα, μεσογειακή χώρα με ΑΦΘΟΝΑ ΦΡΕΣΚΑ φρούτα!!!!

εγώ απορώ ποιοι είναι αυτοί που αγοράζουν στην ελλάδα φρουτόκρεμες εμπορίου!!!!!

Είχα και (παρʼόλο όλλες τις προσπάθειες του γιατρού μου), συνεχίζω να έχω ακριβώς την ίδια γνώμη. Μου ακούγεται σαν αμαρτία. Καταλαβαίνω τις μαμάδες που δουλεύουν και απλά δεν προλαβαίνουν να κάνουν τις κρέμες και άλλα φαγητά και αναγκάζονται να αγοράζουν, αλλά εγώ είμαι σπίτι για το παιδί μου και είμαι πρόθυμη. Ο πεθερός μου έχει και έναν κήπο οικολογικό και προσεγμένο και μας φέρνει συνέχεια βιολογικά φρούτα και λαχανικά.

Τέλος πάντων, τώρα που το σκέφτομαι, ίσως τελικά είναι και λίγο προσωπικό, επειδή είναι μεγάλη γυναίκα με γνωστό γιατρείο κτλ, και όπως κατάλαβα εδώ στην Ελλάδα οι γιατροί είναι συνηθισμένοι να τους βλέπουν λίγο ως θεούς, και εγώ είμαι ένας τύπος πελάτη που πάντα έχει ερωτήσεις και ζητά εξηγήσεις, και δεν θα διστάζει να εκφράζει και τη γνώμη της. Προφανώς δεν είναι δικός μου άνθρωπος από πολλές απόψεις.

Μαμά του Ωρίων, τι ακριβώς είναι εκείνα τα μπισκοτάκια που λέτε? Δεν έχουν και αυτά ζάχαρη, και δεν θα έχουν και αυγό, και βούτηρο? Σκεφτόμασταν μήπως να βάζουμε λίγο μέλι αντί για ζάχαρη.. αν και θεωρείται αλλεργικό το μέλι. Τι να κάνω, έχω κόλλημα με τις ζάχαρες κτλ. Το αγοράκι μου θα πρέπει να παρακαλουθεί υγιεινή διατροφή όλη τη ζωή του, και θέλω να τον συνηθήσω στο σωστό από την αρχή. Επίσης, επειδή ο γιός σας έχει σχεδόν την ίδια ηλικία με τον δικό μου, ήθελα να ρωτήσω, δεν έβγαζε τα στρεά με τη γλώσσα όταν προσπαθούσατε να τον ταίζετε στην αρχή? Και αν ναι, πόσο κράτησε αυτό? Οι Sears γράφουνε ότι αυτό είναι σήμα ότι το παιδί δεν είναι έτοιμο για στερεά και πρέπει να περιμένεις..

Hello daddycool,

Please forgive my English, I realize you have no problem with it, and itʼs WAY faster for me to reply this way. Thank you so much for all the kind wishes, the reality is that we keep ourselves truly optimistic, most of the time.

I feel your point regarding the stimulation of consumption of the products rich in calories, and I would really try hard to pursue it, but for now my very first problem is that the baby doesnʼt want to eat. He pushes any solid food I try to feed him with back out. The only way to give him 100-150 ml of food 3 times a day as the doctor proposed would be to put a tube into his mouth, which, as you understand, would be neither safe nor pedagogically/ psychologically correct.

As for my fixed idea about sugars, preservatives and artificial flavorings etc that any commercial baby-food contains, well.. they tell us every day how bad it is for us, so I can only imagine how it may effect a baby! Not only that the stomach of a baby who knew nothing but his motherʼs milk should certainly experience stress with the introduction of solids, but also sugars, meat etc tend to rotten even in our grown-up digestive systems.. I have nothing against meat, but I think itʼs too early to give it to a baby who is just taking a try on the solids. As for the sugars, my fear is that if he gets used to everything sweetened, it will be very difficult to teach him to eat healthily afterwards.

The bottom line is that I feel I need a bit more time with the introduction of solids, and the doctor made it sound like it had to happen yesterday. Also, if I force the baby too much, Iʼm afraid that later he will turn into this child who needs his whole family to stand on the knees in front of him in order to eat a piece of anything. In other words, my basic fear is that I will sacrifice his future well-being by rushing into the solids the way the doctor proposes. I did get very disappointed with the 5300 thing yesterday, but the strange thing is that thought he grows, he didnʼt get slimmer than he was before, and when I proposed to skip the vaccination (our favorite one :) ) for the reason that the child is too weak, the doctor said he was strong enough for the shot.. anyway, it's time to go and try another portion of pear, wish me good luck!

γεια σου κοριτσι!!!

εγω οταν ξεκινησα το ρυζλευρο στη μικρη τις πρωτες μερες τοεδωσα λιγο ποιο αραιο με μπουκαλι της nuk και με τη θηλη για ποιο παχυρευστα γευματα που ειναι καταλληλη για 6+months

πιστευω οτι το μητρικο γαλα ειναι αναντικαταστατο και πως δινεις ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ θρεπτικο και υγιεινο γευμα στο μωρακι σου

αποτην αλλη αμα το μωρο σουδειχνει οτι δεν ειναι ετοιμονα φαει καλυτερα να μη το πιεσεις....

η κ.αγλαια νομιζω οτιειναι η πλεον αρμοδια να σου απαντησει!!!ευχομαι να πανε ολα καλα με το παιδακι σου...

1kOup2.pngTxJmp3.png

Κοπέλα μου γεια σου! Επειδή δεν γνωρίζω καθόλου το πρόβλημα του μωρού σου και εγώ δεν θα επιχειρήσω να σε συμβουλέψω σχετικά με το τι μπορείς να κάνεις με την διατροφή του. Είμαι σίγουρη οτι η Αγλαία που είναι αστέρι θα σου βρεί σίγουρα λύση. Ομως θα σου έλεγα να αλλάξεις παιδίατρο. Οι παλιάς σχολής παιδίατροι στην Ελλάδα δυστυχώς έχουν μείνει πίσω. Νομίζουν οτι η ζάχαρη είναι η λύση αν ενα παιδί δεν τρώει /σου το λέω απο δική μου εμπειρία/ η επιστήμη έχει προχωρήσει και αυτοί δεν το έχουν πάρει χαμπάρι :roll: Βρες κάποιον που να έχει την δική σου φιλοσοφία και όλα θα πάνε καλά :)

Διαφημίσεις

vickygirl79, ευχαριστώ για τη συμβουλή, θα το δοκιμάσω. Βέβαια, το πρόβλημα μας είναι ότι δεν θέλουμε ούτε μπουκάλια, εδώ με τη ζέστη προσπαθούσα να του δώσω νερό από μπουκάλι και δεν ήθελε.. :(

katerina76, και εμένα μου έκανε εντύπωση αυτό με τους γιατρούς, τους περίμενα να είναι πιό σύγχρονοι. Θα ψάξω μιά πιό συνεργάσημη γιατρό, αν και με προειδοποίησε ήδη μια γνωστή μας ότι θα δυσκολευτώ να βρώ ακριβώς αυτό που θέλω στην πόλη μας.

Tassie εύχομαι όλα να πάνε καλά με το μωράκι σου!!!

Πραγματικά νομίζω πως κάνεις το καλύτερο που τον θηλάζεις και προσέχεις τόσο πολύ τι τροφές θα του προσφέρεις! Κατά τη γνώμη μου η παιδίατρός σας είναι άσχετη και με το θέμα του θηλασμού αλλά και με την ασθένεια του μωρού σας. :evil:

Κι εγώ δεν ήθελα ο μπέμπης να φάει καθόλου ζάχαρη και όταν ξεκινήσαμε τις στέρεες τροφές ξεκινήσαμε με μπανάνα και περίπου στην ηλικία του μωρού σου του έδωσα βρώμη που την άλεσα εγώ. Περιέχει όντως γλουτένη όπως και όλες οι συσκευασμένες παιδικές τροφές που δίνονται στα μωράκια ακόμη και μικρότερης ηλικίας.

Μου φαίνεται όμως πως αυτή η γλουτένη της βρώμης είναι καλύτερη διατροφικά από τη γλουτένη του σιταριού (γι'αυτό και το στάρι καθυστέρησα αρκετά να το προσθέσω).

Τελοσπάντων, υπάρχει και βιολογικό ρυζάλευρο χωρίς γλουτένη.

Εύχομαι όλα να πάνε καλά και καλή συνέχεια! :)

Τασι μου στενοχωριεμαι που σας ειπαν τοσο δυσοιωνα πραγματα για το μωρο σου, αλλα θα σε συμβουλευα να μη σκεφτεσαι καθολου αρνητικα.....δεν ειναι η πρωτη φορα που κανει γιατρος τετοιες εκτιμησεις και πεφτει εντελως εξω......... :wink: ....ειμαι σιγουρη οτι θα μεγαλωσει μια χαρα και σου στελνω τις θετικες μου σκεψεις!!! :D

Εχεις σχεση με Μοσχα?

Δεν ειμαι γιατρος αλλα πιστευω πως πρωτιστη σημασια εχει να κανει υγιεινη διατροφη (δλδ πολυ μητρικο γαλα και φρεσκα φρουτα και λαχανικα) παρα να επιβαρυνει τα κοκκαλα του με περιττο παχος......

Ο γιος μου ποτε δεν ετρωγε τις κανονικες ποσοτητες γαλακτος η στερεας τροφης και παντα εβαζε βαρος πανω απο το κανονικο......

Αφου ο δικος σου κανει φυσιοθεραπειες ειναι λογικο να καιει θερμιδες.........δεν αναφερεις το βαρος που επαιρνε καθε μηνα............καποια στιγμη ακομα και τα μωρα με μεγαλη αναπτυξη παρουσιαζουν καμπη....ειναι απολυτα φυσιολογικο......

Πρεπει να προσεξεις ισως τι τροφες του δινεις (η τρως εσυ) και μπορει να περιοριζουν την αφομοιωση του ασβεστιου......

Να βρεις ενα καλο παιδιατρο να σας παρακολουθει....ισως καποιο μελος να ξερει να σου προτεινει ενα..........που μενεις?

Επισης για το θεμα των στερεων μπορει να παρει αρκετο καιρο να τρωει κανονικα στερες τροφες το μωρο.....εμεις ακομα κατα καιρους δεν τρωμε καλα ουτε τη σουπα ουτε τα φρουτα........ειδικα οταν βγαζει δοντια.....

Οσο για το γαλα σου ειναι μια χαρα........καλα ειναι απλα να προσεχεις να λαμβανεις αρκετο ασβεστιο.......εχεις τσεκαρει με αιματολογικη εξεταση τα επιπεδα του ασβεστιου? Περισσοτερο για σενα γιατι το παιδι παιρνει απο σενα το ασβεστιο που χρειαζεται......

Γενικα θα ελεγα να ηρεμησεις οσο γινεται και να μην αγχωνεσαι γιατι του το μεταδιδεις και κανεις κακο στην ψυχολογια σου...... :wink:

“Itʼs difficult to get someone to understand something when his salary depends upon his not understanding it.”

Tassie, ούτε και εγώ μπορώ να σε συμβουλεύσω για το ποια επιλογή πρέπει να κάνεις στη διατροφή του μωρού σου, εφόσον υπάρχει το πρόβλημα που αναφέρεις, όμως από τη μέχρι τώρα εμπειρία μου θα ήθελα να σου πω τα εξής:

Η γιατρός σου όντως φαίνεται να είναι της παλιάς σχολής γιατί ο μόνος παιδίατρος που έχω ακούσει να συστήνει φρουτόκρεμα σε σκόνη είναι ο ίδιος γιατρός που είχα και εγώ σαν παιδί και είναι 60+.

Ο μπέμπης μου μόλις άρχισε τις στερεές τροφές σταμάτησε να βάζει βάρος με τον ίδιο ρυθμό όπως πριν που έπινε μόνο γάλα (σκόνη). Αυτό βέβαια μπορεί να σχετίζεται με το ότι παράλληλα άρχισε να κινείται περισσότερο αντί να είναι ξαπλωμένος συνεχώς στο ριλάξ.

Και εγώ είμαι εντελώς αρνητική απέναντι στη ζάχαρη και τα συντηρητικά. Παρά τους ενδοιασμούς τής κατά τα άλλα πολύ καλής παιδιάτρου μας, ξεκινήσαμε με βιολογικό ρυζάλευρο. Όμως, όπως και ο δικός σου το έσπρωχνε με τη γλώσσα έξω. Μου φαινόταν όμως αρκετά απίθανο να μην είναι έτοιμος γιατί εξακολουθούσε η ίδια κατάσταση για 20 ημέρες ενώ είχε φτάσει 6,5 μηνών και όταν μας έβλεπε να τρώμε μόνο που δεν του έτρεχαν τα σάλια. Και τελικά έτσι ήταν, ήθελε να φάει απλά δεν ήξερε πως και αυτό του προκαλούσε επιπλέον εκνευρισμό γιατί πεινούσε. Αν επιμείνεις με τις στερεές τροφές θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις κάποια στιγμή που το μωρό δεν πεινάει πολύ και είναι ευδιάθετο, προσπάθησε δλδ να το δεις σαν παιχνίδι χωρίς άγχος. Επειδή λίγα μωρά στην αρχή βλέπουν το κουτάλι και ανοίγουν διάπλατα το στόμα, δοκίμασε να κρατάς το κουτάλι όχι οριζόντια αλλά σχεδόν κάθετα και να το ακουμπάς απαλά στα χειλάκια του χωρίς φυσικά να τον πιέζεις να τα ανοίξει.

Σου εύχομαι το καλύτερο για το μωρό σου!

Το οτι δεν τρωει το ρυζαλευρο η τα φρουτα δε σημαινει οτι δεν θα φαει και την σουπα.......

Ο δικος μου εφαγε την πρωτη φορα ρυζαλευρο και μετα δεν το ηθελε...το ιδιο και τα φρουτα....με το ζορι ετρωγε λιγο.......την σουπα ομως την λατρευει απο την πρωτη στιγμη.........εχουν το γουστο του τα μωρα......αν δεις οτι δεν τρωει καλα τη σουπα δοκιμασε να παιξεις με τα υλικα.......πχ μαρουλι και σελινο μπορει να μη τους αρεσει....αντιθετα το καροτο κανει γλυκια τη σουπα και το τρωνε καλυτερα......

Διαφημίσεις

Hello Tassie ,

Iam the last person on earth that would recomment rich-calorie products light heartedly... But I feel that the priority here is the nutricion of the baby... I must also say that I strongly disagree with feeding solids with bottles. I believe that it only delays an important development of your baby's interaction with the world , but this is a personal not a medical opinion. Well , perhaps you can do as we did, use these wonderfull soft-silicon spoons and make an almost watery rice-cream on the first day , a little more solid on the second dat, et cetera...

Iam still shocked about the medical part of your story... I really hope that it is the mild severity type of the contition...

My thoughts on you people.

d.

Σκεφτόμασταν μήπως να βάζουμε λίγο μέλι αντί για ζάχαρη.. αν και θεωρείται αλλεργικό το μέλι. Τι να κάνω, έχω κόλλημα με τις ζάχαρες κτλ. ..

To μέλι απαγορέυεται μέχρι 1 έτους, όχι λόγω αλλεργίας, απλώς δεν έχουν αντισώματα για κάποιο μικρόβιο που έχει μέσα νομίζω..

5Aqjp3.png

τουλάχιστον σύμφωνα με τη γιατρό μας, είμαι κι εγώ που φταίω που είχαμε φτάσει σʼαυτή τη κατάσταση.

H γιατρός είναι αγχωμένη που δεν μπορεί να προτείνει κάποια θεραπεία μια και δεν υπάρχει αλλά δεν θα έπρεπε να σε φορτώνει και τύψεις. Δεν φταις εσύ που το μωρό δεν θέλει να φάει στερεές τροφές και η λήψη στερεών τροφών συνήθως δεν αυξάνει τη συνολική πρόσληψη θερμίδων. Συνήθως μάλιστα μειώνεται. Δυστυχώς δεν είναι κάτι που μπορείς να το ελέγξεις.

και η γιατρός υπονοούσε ότι στη κατάστασή του το μόνο πράγμα που θα του βοηθήσει να πάρει βάρος είναι χμμ.. το κρέας.. με ζάχαρη. Η αρρώστια του γιου μου λέγεται hypophosphatasia (donʼt even go there ειναι πολύ σπάνια, και ούτε οι περισσότεροι γιατροι είχανε ακούσει το όνομα.)

Μακάρι να μπορούσε να βοηθήσει το κρέας με τη ζάχαρη αλλά δεν έχει δημοσιευτεί πουθενά κάτι τέτοιο. Απλά το παιδί θα πρέπει να παίρνει όσο περισσότερες θερμίδες γίνεται από οποιαδήποτε πηγή τροφής μπορεί να τις πάρει.

Η ερώτηση μου είναι: ξέρει κανείς αν τα στερεά όντος έχουν μεγαλήτερη θρεπτική αξία από το μητρικό γάλα και αν τα παιδιά όντος παίρνουν καλύτερα βάρος όταν τρώνε τις στερεές τροφές?

Όπως έγραψα και παραπάνω δεν ισχύει αυτό. Είναι καλό να συνεχίσεις να θηλάζεις όσο περισσότερο γίνεται μια και το μωρό αφομοιώνει καλύτερα το μητρικό γάλα σε σχέση με άλλες τροφές αλλά παράλληλα να προσπαθήσεις να το ταΐσεις όσο περισσότερο μπορείς με οποιαδήποτε τροφή. Μάλλον δεν θα πρέπει να σε νοιάζει τόσο η ποιότητα της τροφής όσο το σύνολο των θερμίδων. Η ζάχαρη πάντως δεν νομίζω ότι μπορεί να βοηθήσει γιατί κατηγορείται ότι για να μεταβολισθεί καταναλώνει πολλές βιταμίνες από τον οργανισμό οπότε αυτό είναι πολύ αρνητικό για ένα παιδί που δεν μπορεί να αφομοιώσει καλά τις βιταμίνες.

Και επίσης, μάλλον μόνο η Αγλαία θα μπόρεσε να απαντήσει, μήπως, με την τύχη μου, είμαι εκείνη η σπάνια αληθινή περίπτωση που δεν έχω αρκετό γάλα ή το γάλα μου δεν είναι αρκετά θρεπτικό για το παιδί μου (θηλάζω περίπου κάθε 2 ώρες, μερικές φορές και πιό συχνά, τη νύχτα πλέον μόνο 1 φορα και ΑΝ το ζητάει)?

Το μωρό σου δεν παίρνει ικανοποιητικό βάρος εξαιτίας της ασθένειας, δεν έχει να κάνει με την ποσότητα του γάλακτος που παράγεις. Η ποιότητα του γάλακτος είναι σταθερή και δεν υπάρχει μητέρα που παράγει μη θρεπτικό γάλα.

Και επίσης αν θέλει κανείς να μου πεί τι θα έκανε στη θέση μου (υπολογίζοντας την γενική μου φιλοσοφία που πιστεύω πως φαίνεται από το μήνημα).

Σε αυτό το ερώτημα θα σου απαντήσω προσωπικά και όχι σαν σύμβουλος. Θα νοίκιαζα ένα νοσοκομειακό θήλαστρο για να κάνω αντλήσεις, θα έπαιρνα δομπεριδόνη για να αυξήσω την παραγωγή σε σύντομο χρόνο και θα αντλούσα πριν το θηλασμό για να πιει το μωρό το γάλα που παράγεται αργότερα κι έχει περισσότερα λιπαρά.

Αυτά για το θηλασμό.

Στις στερεές τροφές θα δοκίμαζα όλα όσα είναι επιτρεπτά για την ηλικία του για να δω τι του αρέσει, δεν θα δίσταζα να του δώσω οποιαδήποτε κρέμα εμπορίου αρκεί να την έτρωγε.

Θα πρόσθετα λίγο επιπλέον λάδι στις τροφές που προτιμούσε το μωρό για να αυξηθεί η πρόληψη των θερμίδων.

Δεν θα έβαζα ζάχαρη στο κρέας ούτε θα πρόσθετα επιπλέον ζάχαρη στις τροφές που είναι γλυκές γιατί φοβάμαι ότι η ζάχαρη μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην ήδη υπάρχουσα έλλειψη βιταμινών.

Θα προσπαθούσα να βρω ένα ειδικό γιατρό (αν υπάρχει στην Ελλάδα, αν όχι θα επικοινωνούσα με κάποιον στο εξωτερικό) γιατί σίγουρα οι γνώσεις ενός παιδιάτρου δεν αρκούν για να στηρίξουν μια τέτοια κατάσταση. Δεν εννοω θεραπευτικά μια και δεν υπάρχει θεραπεία αλλά τουλάχιστον ψυχολογικά και υποστηρικτικά.

Ρίξε μια ματιά κι εδώ για εμπειρίες γονέων:

http://hypophosphatasia.homestead.com/

Το θέμα είναι ότι εγώ πάντα έλεγα μέσα μου, ότι είναι η αρρώστια του που δεν τον αφήνει να βάζει βάρος, και παρ΄όλο που είχα σκέψεις ότι ίσως κάτι τρέχει με το γάλα μου, δεν άφηνα τον εαυτό μου να συνεχίζω να σκέφτομαι σʼαυτή τη κατεύθυνση. Λένε ότι το μητρικό γάλα μπορεί μέχρι και να προσαρμόζεται στα παιδιά και καταστάσεις, και έλεγα χωρίς το γάλα μου πιό πιθανό θα ήταν πιό χάλια το παιδί..

Το βάρος του παιδιού είναι χαμηλό συγκρινόμενο με τα φυσιολογικά αλλά είναι σχετικά καλό για την κατάστασή του. Πιστεύω ότι θηλάζει περισσότερο από άλλα παιδιά της ηλικίας του γι αυτό και τα κατάφερε κάπως καλύτερα.

μιάς και εξʼαρχής μας έλεγαν ότι θα είχε ελάχιστους μήνες ζωής.

δεν μπορούν να κάνουν προγνωση, μάλλον σας είπαν το χειρότερο σενάριο.

Αν μπορείς θα ήθελα να μάθω αναλυτικα τα γενετικά αποτελέσματα. Αν και η έρευνα σε αυτό τον τομέα δεν είναι πολύ προχωρημένη, θα ήθελα ωστόσο να ξέρω αν στα γενετικά αποτελέσματα λέει αν το γονίδιο είναι σε υποτελή μορφή και από τους δύο γονείς ή κάτι άλλο.

Ένα πράγμα που μου έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν όταν είχαμε και οι δύο μας, ο άντρας μου κι εγώ μιά άσχημη γρίππι, και ήμασταν πτώματα, το παιδί ήταν μαζί μας στο κρεβάτη, αλλά δεν έπαθε ποτέ τίποτα! Ούτε δέκατα δηλαδή.

Ο θηλασμός βοηθάει το μωρό να ταλαιπωρηθεί λιγότερο. Μια ασθένεια θα το πήγαινε πολύ πίσω... Από την άλλη ακόμη και αν αρρωστήσει ο θηλασμός είναι μεγάλη ψυχολογική υποστήριξη στην ταλαιπωρία.

Απλά εγώ λέω αν το μητρικό γάλα δεν είναι λιγότερο θρεπτικό από τα στερεά γιατί η γιατρός να επιμένει να ξεκινήσω τα στερεά με τόσο επιθετικό και επείγον τρόπο..

Η γιατρός νιώθει αδύναμη και προσπαθεί να παρέμβει με κάποιο τρόπο, νιώθει την ανάγκη να κάνει κάτι αλλά στην πραγματικότητα δεν μπορεί. Η ψυχολογική στήριξη της γιατρού δεν είναι δική σας υπόθεση, έχετε άλλα να ασχοληθείτε...

Απλά προσπάθησε να αυξήσεις τις προσλαμβανόμενες θερμίδες χωρίς όμως αυτό να γίνει αυτοσκοπός και να σας κάνει δυστυχισμένους.

Παρόλο που το πρόβλημα είναι όλο δικό σας είστε τελικά πιο ψύχραιμοι και κυρίως πιο φιλοσοφημένοι από τη γιατρό... Συγχαρητήρια για το κουράγιο σας και τη στάση σας απέναντι στο παιδί.

Την γιατρό θα την αλλάξουμε εννοείται, αλλά έτσι και αλλιώς με κάνει να νιώθω χάλια όλη αυτή η ιστορία.

Χρειάζεστε κάποιον που να μπορεί να σας στηρίξει ψυχολογικά και να είναι τουλάχιστον τόσο φιλοσοφημένος όσο κι εσείς.

Με τις καλύτερες ευχές μου!

Ax, Marle, το παιδάκι σας μου θυμίζει έναν πολύ καλό μου φίλο, σας εύχομαι να γίνει όσο καλός άνθρωπος όσο είναι κι εκείνος (είναι ΠΟΛΥ καλός)! Σας ευχαριστώ για τις καλές ευχές σας και την υποστήριξη. Στη συσκευασία της βρόμης γράφει από 4 μηνών, δηλαδή μάλλον δεν είναι τραγικά κακή αυτή η γλουτένη. Στο διαδύκτυο γράφουν ότι μερικοί άνθρωποι έχουν αλλεργία σʽαυτήν. Το βιολογικό ρυζάλευρο που έκανα δεν του άρεσε καθόλου, αλλά θα ξαναδοκιμάσω είτε με μπουκάλι, είτε από το κουταλάκι όπως το λέει ο daddycool.

Όσο αφορά τους γιατρούς, η ασθένια του γιού μου είναι τόσο σπάνια που μεχρί τώρα μόνο 2 γιατροί μου είπαν ότι την είχαν ξαναδεί. Ήταν ένας καθηγητής στη Μόσχα και δεύτερος εκείνος ο γνωστός έλληνας γιατρός που του δείξαμε τον μικρό. Όλλοι οι υπόλοιποι γιατροί διαβάζουν από βιβλία, και η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα εμείς ξέρουμε περισσότερα για την ασθένεια από αυτούς. Ο άνδρας μου γράφτηκε σε διάφορα communities και ενημερώμαστε. Υπάρχουν μόνο 2-3 γιατροι σʼολο τον κόσμο που ειδικεύονται στην ασθένεια, ο πιό γνωστός εννοείται στην Αμερική. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι ότι, όπως είπα, τα πράγματα είναι εντελώς απρόβλεπτα, δεν μπορεί κανείς να πεί τι θα γίνει την επόμενη στιγμή. Μας έλεγαν το παιδί θα πέθανε τους πρώτους μήνες, ο άντρας μου όμως που έχει το ίδιο ακριβώς γονίδιο δεν ήξερε ποτέ ότι το είχε, και μεγάλωσε και μια χαρά να είναι 194 εκατοστά ενώ λένε πως θα έπρεπε να είναι μικροκαμωμένος.. Και εγώ παρʼόλο που δεν μου το βρήκανε μπορώ να έχω ένα «λάθος» γονίδιο, αλλά και εγώ ποτέ δεν είχα παραμικρό πρόβλημα.. Από την άλλη όμως έτσι πως είναι τα πράγματα μας βοηθάει να έχουμε και την ελπίδα.

Vera, σας ευχαριστώ για την θετική ενέργεια. Όσο αφορά τη Μόσχα, το είχα ξαναγράψει κάπου ότι είμαι από εκεί, ο άνδρας μου από δω, γιʼαυτό ζούμε συνεχώς μεταξύ των δύο χωρών. Γέννησα στη Μόσχα, και όλλα τα πρώτα ταλαιπωρία τα είχαμε με ρώσους γιατρούς, τώρα μπερδευόμαστε και εδώ..

Το ασβέστιο του παρακαλουθούμε, προς το παρόν ευτυχώς είναι οκ, και έχεις δίκιο, το περιττό πάχος επίσης δεν θέλουμε, αλλά αυτή τη στιγμή σίγουρα είμαστε μακριά από κάτι τέτοιο. Τις σούπες θα τις έχω υπόψιν, για περίπτωση που όλλα τα υπόλοιπα θα συνεχίζουν να μην πιάνουν..

Evita, η γιατρός ΕΙΝΑΙ γύρο στα 60, και αυτό που μου έκανε ίσως τη μεγαλύτερη εντύπωση, τα πιστεύει όλλα αυτά που λέει. Δηλαδή είναι σίγουρη ότι η ζάχαρη κάνει καλό κτλ.. Όντως, απλά είναι παλιάς σχολής, έτσι τους μάθανε, έτσι τα λέει εδώ και 40 χρόνια. Όσο αφορά τα «μαθήματα» μας, δεν κάνουμε δυστυχώς καθόλου πρόοδο. Ο γιός μου φαίνετε να δείχνει ότι δεν τα θέλει όλλα αυτά τα φαγητά που του προτείνουμε. Του κάναμε και αεροπλανάκια, και διάφορα, αλλά γκρινιάζει από τη στιγμή που ξεκινάμε και μέχρι να σταματήσουμε. Κάθε φορά που προσπαθώ να του δώσω μπουκιά κάνει σαν να του δίνω χαλασμένο ψάρι, τέτοια έκφραση έχει στο πρόσωπο. Και μετά τα σπρώχνει όλλα έξω, και μερικές φορές τα κάνει και σαν εμετό σε λίγα λεπτά.. Προσπαθώ να κρατάω ψυχραιμία και υπομονή..

Tassie εύχομαι μέσα από την ψυχή μου τα πράγματα να πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο!!!! Σας συγχαίρω για τη στάση σας, την ψυχραιμία και την αγάπη σας! :):):)

καλή μου Tassie όλα τα μωράκια στην αρχή της προσπάθειας τους να περάσουν στην στέρεη τροφή αντιμετωπίζουν δυσκολίες και φυσικά με τη γλώσσα το σπρώχνουν προς τα έξω

η μπανάνα που δεν σε άφησε η γιατρός σου να δώσεις στο παιδί, είναι ΠΛΕΟΝ απ όλους τους παιδιάτρους μέσα στα 3 πρώτα φρούτα που δοκιμάζει το παιδί

αχαλάδι μήλο μπανάνα

η τριλογία των φρούτων

επίσης, μπορεί να νομίζεις ότι τα γλυκά φρούτα μπορεί να δελεάσουν τον μικρό σου αλλά εμένα παράδειγμα ο δικός μου την μπανάνα την αηδιάζει ακριβώς λόγω της γλύκας της!

του αρέσουν περισσότερο τα λίγο πιο ξυνά φρούτα!

ειδικά τώρα που είναι η εποχή για ροδάκινα και βερίκοκα ίσως να δοκίμαζες αλλά δοκίμασε και την μπανάνα

στο φαγητό που του ετοιμάζεις, αν του ετοιμάσεις, δοκίμασε να στάξεις μέσα λίγο λεμόνι

νοστιμίζει τα φαγητά

μετά την παρότρινση και της Αγλαΐας θα σου έλεγα να δοκιμάσεις τις κρέμες εμπορίου (προς θεού όμως.. όχι φρουτόκρεμες μωρέ...) δοκίμασε τις κρέμες βανίλιες ή μπισκοτόκρεμες ή αυτή με τα δημητριακά

σε πρώτη φάση η ζάχαρη που έχουν μέσα μάλλον δεν έχει και τόση σημασία μιας που χρειάζονται και ενέργεια τα μωρά μας

ίσως (Δεν γνωρίζω) ο δικός σου να του λείπει αυτή η ενέργεια που πρόερχεται απ τη ζάχαρη

δοκίμασε αν θες σιγά σιγά και ζυμαρικά... αστεράκια και τέτοια πράγματα που είναι θερμιδικά καλά και έχουν και καλή διατροφική αξία για τα μωρά

μην κοιτάς που τα μακαρόνια δεν κάνουν καλό στους πισινούς των ενηλίκων :lol:

όπως και να έχει, είμαι σίγουρη ότι κι εσείς αλλά και το μωρό σας θα την βρείτε την άκρη και όλα θα πάνε καλά

ήδη έχετε καταφέρει τόσα όλοι μαζί!

με τις καλύτερες ευχές μου να δεις το μικρό σου σύντομα να παίρνει το επιθυμητό βάρος και πρόσεξε... δεν υπάρχει λόγος να έχεις καμία ενοχή

είσαι η μητέρα του παιδιού και σαν εσένα δεν το αγαπάει κανένας άλλος

αυτό είναι το δώρο του να είσαι μητέρα...

κάνεις ό,τι νομίζεις καλύτερο για το παιδί σου με όλη σου την αγάπη κι όλη σου τη φροντίδα

μη λες λοιπόν ότι "φταις εσύ" γιατί εσύ ΔΕΝ ΦΤΑΙΣ :)

είσαι η μητέρα του παιδιού και σαν εσένα δεν το αγαπάει κανένας άλλος

αυτό είναι το δώρο του να είσαι μητέρα...

κάνεις ό,τι νομίζεις καλύτερο για το παιδί σου με όλη σου την αγάπη κι όλη σου τη φροντίδα

μη λες λοιπόν ότι "φταις εσύ" γιατί εσύ ΔΕΝ ΦΤΑΙΣ :)

I wish you the best, tassie, my heart and thoughts are with you and your family! Excuse my english but I understand how important time is for you...By the way, your greek are amazing!

eNeap2.pngNziDp2.png

Tassie εύχομαι μέσα από την ψυχή μου τα πράγματα να πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο!!!! Σας συγχαίρω για τη στάση σας, την ψυχραιμία και την αγάπη σας! :):):)