Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Να σταματήσω τον θηλασμό???

Recommended Posts

ο μπεμπάκος μου εκλεισε τον 6 μήνα και τον θηλάζω.τον προηγουμενο μήνα πηρε 250 γραμμαρια και τώρα 150.οσες φορες εχω προσπαθήσει να δωσω συμπληρωμα τις περισσοτερες δεν θέλει.λιγες φορες το εχει πιει.εδινα για να δω αν εχει χορτασει μετα τον θηλασμο.στο μεσο ορο ειμαστε καλα στο βάρος αλλα εχω ανησυχησει και σκεφτομαι το ξενο γάλα για να ειμαι σιγουρη οτι τρωει.απ την άλλη στεναχωριεμαι αν εχω να το κοψω.ειναι ομως φυσιολογικο να παρει τοσο λιγο??γιατι δεν θέλει το άλλο αφου απο τοτε που γεννηθηκε συμπληρωματικα το εχει πιει καποιες φορες.

αν πειναγε δεν θα το ετρωγε

γενικοτερα ειναι ησυχος,χαρουμενος και κοιμαται αρκετες ώριτσες!

Διαφημίσεις

elina καλημέρα και να σου ζήσει :)

Χρειάζονται κάποιες πληροφορίες για το μωρό σου, που δεν τις ξέρουμε. Δες εδώ: http://parents.org.gr/forum/viewtopic.php?t=4828

Γενικά πάντως ισχύει οτι:

- Ένα μωρό που θηλάζει και παίρνει ικανοποιητικό βάρος (για το μωρό σου δεν ξέρουμε τι σημαίνει "ικανοποιητικό", χρειάζονται οι παραπάνω λεπτομέρειες), δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να του δίνουμε συμπλήρωμα. Είναι πραγματικά κρίμα: το επιβαρύνουμε με αγελαδινό γάλα που είναι δύσπεπτο και βαρύ για το στομάχι του, τη στιγμή που το μητρικό είναι ο,τι καλύτερο.

- Για να είσαι σίγουρη οτι τρώει ικανοποιητικά σε ημερήσια βάση, κοιτάς πόσες πάνες βρέχει. Το πρώτο 3μηνο πρέπει να είναι 6-8, τους επόμενους μήνες γύρω στις 5.

- Γάλα υπάρχει σε κάθε μαμά που θηλάζει, γιατί ισχύει ο νόμος προσφοράς και ζήτησης (όσο θηλάζουμε, εκκρίνεται γάλα). Δεν τίθεται θέμα "εφόσον έχω γάλα".

- Για το αν θα πρέπει ή όχι να διακόψεις το θηλασμό, θα πρέπει να σταθμίσεις τι θα ωφελήσει το μωρό σου και σένα περισσότερο.

Στη διάθεσή σου (όλες μας) για ο,τι άλλο χρειαστείς.

Φιλικά,

Ηρώ

«Το μυστικό της Επιτυχίας: Να πηγαίνεις από αποτυχία σε αποτυχία χωρίς να χάνεις το ηθικό σου..»

το μωράκι μου εκλεισε χθες τους 6 μήνες.γεννηθηκε 3250 με φυσιολογικο τοκετο και με επισκληριδιο.δεν έκανε ικτερο.τρώει καθε 3.30 ώρες και θηλάζω όλα τα γευματα εκτος απ τις 11 που τρωει φρουτοκρεμα.καμια φορα τ απογευμα δινω κρεμα ειδικα οταν λειπω.

τους πρωτους 2 μήνες πήρε περιπου 1200 τον 3 περιπου ενα κιλο τον τεταρτο 400

τον πεμπτο 250 και τον εκτο 150

σας τα γράφω περιπου γιατι τα στοιχεια τα εχω σπιτι και ειμαι στη δουλεια

η παιδιατρος μου εχει πει οτι απο τον τριτο μηνα κ μετα το επιθυμητο βαρος απο 800γρ πεφτει στα 400γρ.λαβε υποψη σου το συνολικο βαρος κ μην κοιτας μεμονωμενα.

Διαφημίσεις

ο μπεμπάκος μου εκλεισε τον 6 μήνα και τον θηλάζω.τον προηγουμενο μήνα πηρε 250 γραμμαρια και τώρα 150.οσες φορες εχω προσπαθήσει να δωσω συμπληρωμα τις περισσοτερες δεν θέλει.λιγες φορες το εχει πιει.εδινα για να δω αν εχει χορτασει μετα τον θηλασμο.στο μεσο ορο ειμαστε καλα στο βάρος αλλα εχω ανησυχησει και σκεφτομαι το ξενο γάλα για να ειμαι σιγουρη οτι τρωει.απ την άλλη στεναχωριεμαι αν εχω να το κοψω.ειναι ομως φυσιολογικο να παρει τοσο λιγο??

γιατι δεν θέλει το άλλο αφου απο τοτε που γεννηθηκε συμπληρωματικα το εχει πιει καποιες φορες.

Μήπως επειδή είναι έξυπνο μωρό και ξέρει να ξεχωρίζει το καλό; :wink:

αν πειναγε δεν θα το ετρωγε

γενικοτερα ειναι ησυχος,χαρουμενος και κοιμαται αρκετες ώριτσες!

Είδα ότι έχεις προβληματισμούς σε διάφορα σημεία, στο τόπικ "τα ξυπνάμε" και στην εισαγωγή στερεών. Θα απαντήσω σε όλα μαζί, γιατί λίγο-πολύ η απάντηση μου είναι κοινή. Θα ήθελα επίσης να μας πεις και πόσες πάνες βρέχει και λερώνει ημερησίως το μωρό.

Το μητρικό γάλα αποτελεί κύρια τροφή για το μωρό και κατά το δεύτερο εξάμηνο της ζωής του. Μερικά μωρά παρόλο που δέχονται τις στερεές τροφές, δείχνουν να μην τις αφομοιώνουν καλά, οπότε η ανάπτυξη τους βασίζεται στο γάλα σχεδόν εξ ολοκλήρου. Οι περισσότερες τροφές που λαμβάνουν τα μωρά στην ηλικία αυτή είναι λιγότερο θρεπτικές από το μητρικό γάλα. Για το λόγο αυτό, θηλάζουμε με κάθε ευκαιρία, ώστε να είμαστε σίγουρες ότι το μωρό παίρνει αυτό που χρειάζεται. Υπάρχουν μωρά που δεν είναι τόσο απαιτητικά και μπορεί να ζητούν να θηλάσουν λιγότερο συχνά και να κοιμούνται περισσότερο και τελικά η ανάπτυξη τους μας δείχνει ότι πρέπει να τα ενθαρρύνουμε να θηλάζουν περισσότερο.

Προσωπικά, 5 γεύματα την ημέρα μου φαίνονται λίγα για αυτή την ηλικία. Ο γιατρός που σου είπε να βάλεις πρόγραμμα στο θηλασμό ήταν ανίδεος και σου έδωσε οδηγίες αποθηλασμού. Θηλάζεις όποτε ζητήσει το μωρό και, αν δεν ζητήσει, προσφέρεις εσύ. Το πολύ πολύ να μη δεχτεί και να ξανακουμπωθείς :wink: Ευκαιρίες για να θηλάζεις το μωρό:

- όταν κλαίει

- όταν ψάχνει το στήθος

- πριν κοιμηθεί

- μόλις ξυπνήσει (είτε την ημέρα, είτε τη νύχτα)

- πριν φύγεις από το σπίτι

- μόλις γυρίσεις

- πριν κοιμηθείς

- όταν δαγκώνει τα χέρια του

- όταν φαίνεται να έχει δυσφορία για οποιοδήποτε λόγο (αν δεν ανακουφίζεται, δεν επιμένεις)

- όταν έχει ανησυχία στον ύπνο του αλλά φαίνεται σαν να μην μπορεί να ξυπνήσει (εδώ θα με κράξουν μερικές) :lol:

Φρόντιζε το μωρό να θηλάζει αποτελεσματικά:

- να πιάνει μεγάλο μέρος από τη θηλαία άλω

- να αφήνει μόνο του το ένα στήθος και πάντα να προσφέρεις το δεύτερο. Μπορείς ενδιάμεσα να αφήνεις το μωρό να ρευτεί και εναλλάσσεις τα στήθη μέχρι το μωρό να χάσει το ενδιαφέρον του.

- περιόρισε τους παράγοντες που αποσπούν το μωρό και το κάνουν να μένει λίγο στο στήθος: παρεμβάσεις τρίτων, φασαρία κτλ

- περιόρισε την πιπίλα, αν χρησιμοποιείς. Η πιπίλα είναι υποκατάστατο του στήθους.

Μην δίνεις συμπλήρωμα. Το μωρό δεν το χρειάζεται, το συμπλήρωμα δεν είναι ιδανική τροφή και θα μειώσεις άδικα την παραγωγή σου. Το μπιμπερό μπορεί να μπερδεύει ακόμη και ένα τόσο μεγάλο μωρό και να μην θέλει μετά να θηλάσει. Το μωρό μπορεί να τρώει τις στερεές, όταν λείπεις, και να θηλάζει τις υπόλοιπες ώρες. Αν πιστεύεις ότι χρειάζεται γάλα σε αυτές τις ώρες, μπορείς να κάνεις μερικές αντλήσεις την ημέρα, μέχρι να έχεις την απαιτούμενη ποσότητα (εδώ θα σε κατευθύνουν εργαζόμενες κοπέλες με εμπειρία στις αντλήσεις). Αν δίνουν το γάλα σου με το μπιμπερό, να μη χρησιμοποιούν μεγάλη ροή, για να μοιάζει με τη ροή του στήθους και να μην "καλομαθαίνει" το μωρό.

Προτίμησε να μη δίνεις εσύ τις στερεές, άφησε να τις δίνουν οι άλλοι τις ώρες που λείπεις και προσπάθησε να το περιορίσεις το πολύ σε δυο γεύματα, όπως είπαν και άλλες κοπέλες. Αν κατάλαβα καλά, είναι δική σας η δουλειά; Μπορείς να κανονίσεις να σου φέρνουν το μωρό μια-δυο φορές για να θηλάζει στο διάλειμμα σου;

Σχετικά με το θηλασμό, όταν το μωρό κοιμάται:

Δεν χρειάζεται να ξυπνάς το μωρό εντελώς. Αρκεί το μωρό να βρίσκεται εκείνη τη στιγμή σε φάση ελαφριού ύπνου (πιθανώς θα κουνιέται ή θα κουνιούνται τα βλέφαρα του, τα άκρα του δεν θα είναι εντελώς "κούτσουρα" κτλ). Γαργαλάς με τη θηλή τα χείλη του μωρού ή/και στάζεις μια-δυο σταγόνες γάλα, του χαϊδεύεις λίγο το μαγουλάκι. Αν δεν ανταποκριθεί, το αφήνεις στην ησυχία του και εκμεταλλεύεσαι κάποια άλλη στιγμή, που σου φαίνεται πιο πρόθυμο.

Όταν ανησυχούμε για το βάρος του μωρού, φροντίζουμε τουλάχιστον ένας θηλασμός να είναι κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αυτό που δούλεψε καλά για μένα, όταν άρχισα τη δουλειά, ήταν να βάζω το ξυπνητήρι κανένα δίωρο νωρίτερα. Έπαιρνα το μωρό στο κρεβάτι μαζί μου, το έβαζα να θηλάζει και ξανακοιμόμουν. Όταν χτυπούσε το κανονικό μου ξυπνητήρι, ετοιμαζόμουν για τη δουλειά και ξαναθήλαζα (αν θήλαζα πριν ετοιμαστώ, με έπαιρνε ξανά ο ύπνος) :lol:

Το απόγευμα που γυρνούσα σπίτι, αν κοιμόταν το μωρό, είτε στον επόμενο ύπνο του, ξαπλώναμε μαζί στο διπλό κρεβάτι και άφηνα να θηλάζει, ενώ έπαιρνα κι εγώ έναν υπνάκο.

Ο μητρικός θηλασμός είναι το καλύτερο που προσφέρεις στο μωρό σου τόσο από διατροφικής, όσο και από ψυχολογικής άποψης, οπότε το ένστικτο σου είναι σωστό στο να μη θέλεις να το κόψεις. Δοκιμάζοντας αυτά που σε βολεύουν θα βρεις τρόπο να συνεχίζεις να θηλάζεις για πολύ καιρό παρέα μας :wink:

"Θήλαζε και μη ερεύνα!"  Qw1Ep3.png

Ελίνα μου να σου ζήσει το μωράκι σου!

με έπιασε κι εμένα ένα παρόμοιο άγχος πριν από ένα μήνα, όταν ο μπέμπης μου ήταν 4,5 μηνών και έτσι μπήκα στο φόρουμ. Από τότε δεν έχω ξανασκεφτεί να του δώσω γάλα εμπορίου και μάλιστα διατηρούμε τον αποκλειστικό θηλασμο για τους πρώτους εξι μήνες χωρίς αλλη τροφή :D

Λοιπον, εμένα γεννηθηκε 3300 και ενώ τον πρώτο μήνα πήρε 1400γρ, το δεύτερο 1200 και τον τρίτο 700, τον τέταρτο πήρε μόνο 400 και τον πέμπτο 350, αφού είχε περάσει μια περίοδος 15 ημερών που δεν πήρε τίποτα!

Τώρα έδωσα πίσω τη ζυγαριά και δεν με απασχολεί καθόλου το θέμα.

Αν είναι ευδιάθετο το μωρό σου, αυτό φτάνει, όλα τα υπόλοιπα στα είπαν και πολύ αναλυτικά οι άλλες μαάδες :wink:

lN4Kp3.png6tK9p2.png

κοριτσια 5 γευματα κανουν και άλλα παιδακια σ αυτη την ηλικια γνωστων μας.επισης οποτε έχω προσπαθησει να τον παρω αγκαλιτσα μισοκοιμισμενο και να τον βάλω στο στήθος ξυπνάει και του χαλαω τον ύπνο.ο θηλασμος το δευτερο εξαμηνο διατηρειται μονο αν θηλαζεις και αναμεσα στα γευματα??και οχι διατηρώντας 2-3 γευματα

κοριτσια 5 γευματα κανουν και άλλα παιδακια σ αυτη την ηλικια γνωστων μας.επισης οποτε έχω προσπαθησει να τον παρω αγκαλιτσα μισοκοιμισμενο και να τον βάλω στο στήθος ξυπνάει και του χαλαω τον ύπνο.ο θηλασμος το δευτερο εξαμηνο διατηρειται μονο αν θηλαζεις και αναμεσα στα γευματα??και οχι διατηρώντας 2-3 γευματα

μερικές μητέρες καταφέρνουν και το διατηρούν με οποιεσδήποτε συνθήκες, ειδικά όταν έχουν μωρά που θηλάζουν αποτελεσματικά κα χορταίνουν με λίγα γεύματα.

το θέμα είναι ότι πάτε πολύ καλά και δεν έχεις λόγο να σταματήσεις για να ξέρεις πόσο τρώει. Αυτό το ξέρεις κάθε μέρα από τις πάνες που βρέχει που πρέπει να είναι 5-6 το 24ωρο. Το μωρό σου αναπτύσσεται πολύ καλά και δεν έχεις κανενα λόγο να ανησυχεις! :)

Καλή συνέχεια! :)

Διαφημίσεις