Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Φρίκη! Νέος (ΚΑΚΟΣ) τρόπος εκτελώνισμου απλών δεμάτων (iherb etc!)


Recommended Posts

Μόλις έλαβα συστημένη επιστολή για κάποιο μικρό απλό δέμα από το iherb που συνήθως περνούσε κανονικά, 

 

και χρειάστηκε να στείλω στα ελτα, (με εμαιλ ή φαξ ή ταχυδρομικά) υπευθυνη δήλωση από αστυνομικό τμήμα  ότι τα είδη προορίζονται για μένα και δεν είναι επικίνδυνα, 

στην επιστολή μάλιστα σημειώνουν ότι αυτό προγραμματίζεται μόνο για μικρά δέματα με όχι πάνω από 3 συσκευασίες συμπληρωματων διατροφής,  2 κουτάκια ανά φάρμακο από 5 φάρμακα, 

και όχι μεγαλύτερες συσκευασίες καλυντικών πχ όχι 1 λιτρου αλλα λιγότερο. 

 

τα μεγαλύτερα /περισσότερα θα θέλουν εκτελωνισμό κανονικά. 

 

Χάσιμο χρόνου λοιπόν, και 2 επισκέψεις στα ελτα για να πάρεις κατι, ΕΑΝ το πάρεις.... 

...Κάτι που έχω παραγγείλει λοιπόν από Ιούλιο, ακόμα βρίσκεται στο γραφείο τους εκεί, και μάλιστα απάντησαν ότι δεν ξέρουν καν κιόλας πότε θα επεξεργαστούν όλα αυτά καθώς περιμένουν εκεί στην ουρά πολλά δέματα.

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ, ....  αυτά που έχω παραγγείλει δεν υπαρχουν εδω αλλά, και μάλιστα κάποια άλλα υπάρχουν εδώ σε τιμή 20 φορές μεγαλύτερη!  (σοβαρά). 

πχ την ίδια συσκευασία την βρίσκεις εκεί 6 ευρώ, και εδώ 30 ευρώ ! 

Μόνο και μόνο για να ζούν και να βασιλεύουν κάποιοι που νομίζουν ότι κάτι καταφέρνουν εισάγοντας και μεταπωλώντας κάτι στην δεκαπλάσια τιμή! 

 

 Σε κάποια πρόιόντα, που υπάρχουν εδώ με 2 ευρώ παραπάνω, ναι ,αξίζει να τα πάρεις από εδώ. Όχι όμως όλα.... 

 

Όλα αυτά για ποιό λόγο - για να δημιουργηθούν μη παραγωγικές θέσεις εργασίας στα ελτά... να πληρώνονται άτομα για να ανοιγουν τα μικροδεματάκια και να τα ελέγχουν?  

Τραγικά πράγματα.  

 

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Να τα πάρουμε ένα - ένα.

Όντως έχει αλλάξει ο έλεγχος εκτελωνισμού στα ΕΛΤΑ, περνάνε πολλά περισσότερα δέματα από έλεγχο, κυρίως από Κίνα (βασικά κινητά, που το έχουν σύστημα να δηλώνουν τιμή μικρότερη της πραγματικής) αλλά και γενικότερα για δέματα εκτός Ε.Ε.

Τι ισχύει για τα τέλη εκτελωνισμού, δασμοί κλπ (αντιγράφω από το site της ΕΕΤΤ (Εθνική επιτροπή τηλεπικοινωνιών & ταχυδρομείων)

Παράθεση

Ενηµέρωση αναφορικά µε τα τέλη εκτελωνισµού ταχυδροµικών αντικειµένων προέλευσης εξωτερικού (από χώρες εκτός ΕΕ)

 

1) Η διαδικασία που εφαρµόζεται, κατά τον εκτελωνισµό, βασίζεται στην ευρωπαϊκή και ελληνική τελωνειακή νοµοθεσία περί τριτοχωρικών εµπορευµάτων εµπορικού χαρακτήρα µε αξία υψηλότερη των 22 ευρώ ή µη εµπορικού χαρακτήρα µε αξία µεγαλύτερη των 45 ευρώ.

 

2) Τα τέλη διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

 

(α) Τέλη προς το δηµόσιο (δασµοί, ΦΠΑ, ∆ΕΤΕ) Τα τέλη αυτά καταβάλλονται ανεξαρτήτως του παρόχου που έχει αναλάβει τη διακίνηση της αποστολής. Για αντικείμενα µη εµπορικού χαρακτήρα:

• για είδη μέχρι 45 € δεν καταβάλλονται δασμοί, Φ.Π.Α. και λοιποί φόροι.

• για είδη των οποίων η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των 700 €, υπόκεινται σε κατ’ αποκοπή δασμό 2,5%, εκτός εάν ο ενδιαφερόμενος ζητήσει τον εκτελωνισμό με βάση τη δασμολογική κατάταξη του είδους.

• για είδη των οποίων η συνολική αξία είναι άνω των 700€, καταβάλλονται οι ισχύοντες δασμοί και φόροι. Ως εµπορεύµατα µη εµπορικού χαρακτήρα θεωρούνται εκείνα που περιλαµβάνονται αποκλειστικά στις αποστολές που πραγµατοποιούνται από ιδιώτη σε ιδιώτη χωρίς οποιασδήποτε µορφής πληρωµή και τα οποία, λόγω της φύσης τους και της ποσότητάς τους (µικρή) προορίζονται, χωρίς καµία αµφιβολία, για προσωπική, ιδιωτική ή οικογενειακή χρήση εκ µέρους των παραληπτών.

Για αντικείµενα εµπορικού χαρακτήρα καταβάλλονται κανονικά οι δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις, ενώ τα είδη των οποίων η συνολική αξία δεν υπερβαίνει τα 22 € απαλλάσσονται από το Φ.Π.Α και τα είδη των οποίων η συνολική αξία δεν υπερβαίνει τα 150 € απαλλάσσονται από το δασμό.

 

(β) Τέλη εκτελωνισµού από ΕΛΤΑ. Τα τέλη που προβλέπονται στον ισχύοντα τιµοκατάλογο των ΕΛΤΑ είναι:

«Τέλος παρουσίασης στο Τελωνείο για χαρακτηρισμό τελωνειακώς ελεύθερων»: 3 ευρώ για ταχυδρομικά δέματα (συμπεριλαμβανομένων των δεμάτων EPG) καθώς και για αντικείμενα EMS, τα οποία προσκοµίστηκαν από τα ΕΛΤΑ ΑΕ στις τελωνειακές αρχές για σχετικό έλεγχο και διαπιστώθηκε ότι δεν περιέχουν αντικείµενα που επισύρουν δασµοφορολογικές επιβαρύνσεις και χαρακτηρίστηκαν από τις τελωνειακές αρχές ως «τελωνειακά ελεύθερα».

• «Τέλος εκτελωνισμού»: σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα: CIF (*) έως 150 € 15 € CIF άνω των 150 € έως και 500 € 20 € CIF άνω των 500 € έως και 1000 € 25 € CIF άνω των 1000 € 50 € Όπου CIF είναι η στατιστική αξία του αντικειμένου όπως αναγράφεται και στη σχετική αυτοκόλλητη ετικέτα που επικολλάται στα εκτελωνισμένα ταχυδρομικά αντικείμενα και υπολογίζεται από την αξία του αντικειμένου, τα έξοδα μεταφοράς, τυχόν ασφάλιστρα, κ.λπ. Αφορά αντικείµενα επιστολικού ταχυδροµείου και δεµάτων, από χώρες εκτός ΕΕ, που εκτελωνίστηκαν και εκδόθηκε για αυτά τελωνειακή διασάφηση από τις τελωνειακές αρχές.

• «Τέλος παράδοσης στον εκτελωνιστή του παραλήπτη»: 15 ευρώ.

• «Τέλος διασάφησης εξαγωγής»: 5 ευρώ για μεμονωμένο αντικείμενο με προσαύξηση 1 ευρώ ανά αντικείμενο για κατάθεση πλέον του ενός αντικειμένου.

 

(γ) Τέλη εκτελωνισµού από εταιρία ταχυµεταφορών

• Εργατικά και έξοδα αποθήκευσης

• Αµοιβή εκτελωνιστή που συνήθως ξεκινά από 50-60 ευρώ και αυξάνει ανάλογα µε την αξία του τιµολογίου. Εναλλακτικά, ο παραλήπτης µπορεί να χρησιµοποιήσει δικό του εκτελωνιστή ή να κάνει τον εκτελωνισµό ο ίδιος. Σε αυτή την περίπτωση, δεν πληρώνει αµοιβή εκτελωνιστή στην εταιρία ταχυµεταφορών, αλλά απαιτείται η «έκδοση διατακτικής» µε κόστος από 0 έως 35 ευρώ, συν το κόστος του τρίτου εκτελωνιστή (αν υπάρξει).

 

3) Τα ταχυδροµικά αντικείµενα εξωτερικού, είτε διακινούνται από τα ΕΛΤΑ είτε από εταιρίες ταχυµεταφορών, οφείλουν να επιδίδονται στη διεύθυνση του παραλήπτη, με την επιφύλαξη προηγούμενης αποπληρωμής των οφειλών προς το δημόσιο (ΦΠΑ/Δασμών) και αποδέσμευσης των αποστολών από τις τελωνειακές αρχές. 4) Σε κάθε περίπτωση, οι καταναλωτές οφείλουν να ενηµερώνονται για τα ισχύοντα τέλη από τους τιµοκαταλόγους των εταιριών και από την ιστοσελίδα των Ελληνικών Τελωνείων

 

Τα όρια για τους φόρους και τους δασμούς ίσχυαν εδώ και πολλά χρόνια. Πρακτικά γνωρίζαμε ότι οποιαδήποτε παραγγελία πάνω από 22ευρώ (συνολικό κόστος, αντικείμενο+μεταφορικά) μπορεί να επιβαρυνθεί με φόρο και πάνω από 150ευρώ και με δασμούς ή και έξοδα εκτελωνισμού. To νέο "χαράτσι" είναι τα υποχρεωτικά 3 ευρώ που μπορεί να κληθείς να πληρώσεις ακόμα και για δέμα αξίας 1 ευρώ (πχ αγορές από aliexpress) απλά και μόνο γιατί το δέμα σου αποφάσισαν να το ελέγξουν.

 

Με το iherb έχω ακούσει και παλαιότερα προβλήματα, αν θυμάμαι καλά κάποια στιγμή είχαν ζητήσει βεβαίωση από τον ΕΟΦ για την επικινδυνότητα των σκευασμάτων. Δε μου ακούγεται και παράλογο αν αφορά σκευάσματα που δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά (πχ συγκεκριμένες βιταμίνες). Το σίγουρο είναι ότι το iherb τσούζει πολλές επιχειρήσεις που υπερτιμολογούν (τα JASON πχ εδώ τα βρίσκεις 13 ευρώ το φθηνότερο, ενώ στο iherb μόλις 8ευρώ!). Ήταν μεγάλης αξίας το δέμα σου;

 

Link to comment
Share on other sites

γειά σου! πότε άκουσες παλιότερα προβλήματα για την βεβαίωση? ίδια επιστολή εστειλαν αλλά απλώς δεν χρειάζεται από τον εοφ όταν ειναι μικρες ποσότητες,  με δεύτερη επιστολή, έγραφαν ότι μπορείς να στείλεις υπεύθυνη δήλωση, ότι είναι για σένα και ότι δεν είναι επικίνδυνα.  

πάντως εγώ εδώ και 6 χρονια παραγγέλνω iherb  και ποτέ δεν είχα πρόβλημα τέτοιο.  κανένα. όλα κανονκά στο ταχυδρομείο.   αυτά που παίρνω τα περισσότερα δεν υπάρχουν εδω δεν είναι θεμα τιμής.  είναι ΚΑΙ θεμα τιμής για κάποια που τα εχουν εδώ εώς και 10 ή 20 φορές πιο ακριβά.    τα δέματα του iherb  είναι συνήθως από 20-40 ευρώ γιατί έχει μεγιστο βαρος ετσι και αλλιως 1,8 κιλα οπότε... εκτος και αν παρεις ακριβα καλλυντικα, που δεν ξερω αν εχει , δε βγαινουν πολλά. όπως είπα, μεχρι τώρα πάντα περνάγανε κανονικά χωρίς έλεγχο ή κάτι άλλο.    τελος παντων.  το θεμα ειναι ΠΟΤΕ θα τα επεξεργαστουν η κυρία που σήκωσε το τηλέφωνο δεν ήξερε να πει τίποτα και δεν υπηρχε καποια διάθεση ενημέρωσης ..... δηλαδή,  απλώς περιμέντε όταν θα φτάσει η σειρά του δέματός σας γιατί έχει μαζευτεί πολύ δουλειά.  

Edited by belleblue
Link to comment
Share on other sites

Και εγώ το ίδιο, ποτέ δεν είχα πρόβλημα, ούτε με το i-herb ούτε με άλλες αποστολές, ποτέ δεν έχει κολλήσει δέμα μου, ψωνίζω ηλεκτρονικά πάρα πολλά χρόνια. Αλλά έχω διαβάσει σε άλλα groups & φόρουμ να τους έχουν ζητήσει 3ευρώ για τέλος διασάφησης σε δέμα αξίας 50λεπτών! 

Αυτό με την βεβαίωση από τον ΕΟΦ το είχα διαβάσει πριν 2 χρόνια σε κάποιο φόρουμ (δεν έχω συγκρατήσει σε ποιο) θυμάμαι όμως ότι ήταν παράπονο από κοπέλες στη Θεσσαλονίκη.

Πάντως γεγονός είναι ότι από τον Ιούλιο τα ΕΛΤΑ έχουν αλλάξει πολύ τον τρόπο διαχείρισης των δεμάτων, εγώ ακόμα περιμένω να παραλάβω από τέλη Ιουλίου μια ηλεκτρική ισιωτική μαλλιών, τρομερής αξίας 12 ευρώ, την οποία σταμάτησαν στο τελωνείο από μέσα Αυγούστου χωρίς λόγο, πέρασε, έχει φτάσει στο τοπικό κατάστημα και περιμένω να δω αν θα την φέρουν ή θα θέλουν το τριάρι.

 

Link to comment
Share on other sites

Πρόβλημα με τον ΕΟΦ είχα πριν αρκετά χρόνια σε παραγγελία από Αμερική και συγκεκριμένα Victoria's Secret, τις χρυσές εποχές που είχαν πληθώρα ρούχων και καλλυντικών σε εξευτελιστικές τιμές για τα Ελληνικά δεδομένα. Επειδή είχα άνω των 3 τεμαχίων σε καλλυντικά, έπρεπε να τσακιστώ και να πάω στον ΕΟΦ να τους χιλιοπαρακαλέσω για τη βεβαίωση και έχασα 1 εργάσιμη ημέρα και γύρω στα 20+ ευρώ σε ταξί...

 

Εμπειρικά και επειδή ψωνίζω κοντά στα 20 χρόνια από εξωτερικό, είναι λίγες οι φορές που πιάνουν δέματα στο τελωνείο. Πέρα από το συγκεκριμένο περιστατικό, μου έχει τύχει μόνο με το νυφικό (από Σιγκαπούρη μέσω ebay) και τελικά τα έξοδα του εκτελωνισμού έφτασαν την αξία του νυφικού (περίπου 120 ευρώ).

9maTp3.png

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

  • 2 months later...

θέλω να πω ως update του θέματος ότι έλαβα το δέμα μου 2 μήνες μετά, ήρθε ειδοποίηση στο σπιτι και χρειαστηκε να πληρώσω πάγιο τέλος εκτελωνισμού 15 ευρώ! 

σύν και το φπα του ποσου της αξίας των αντικειμένων.  

Δεν ξέρω αν στο εντωμεταξύ έχει ξαναπαραγγείλει και άλλος από το iherb οπότε είμαι περίεργη εάν ήταν θέμα τυχαίο, ή στάνταρ πρακτική πλέον.  θα βάλω και το λίνκ στο θέμα του iherb που υπάρχει κάπου.

Link to comment
Share on other sites

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω παραγγείλει από iherb πρόσφατα. Για να σου χρέωσαν 15 ευρώ τέλη και ΦΠΑ πάει να πει ότι το δέμα σου είχε συνολική αξία μεγαλύτερη από 22ευρώ. Αυτό ορίζουν οι κανόνες εκτελωνισμού και είναι πάγια πρακτική. Όσον αφορά την καθυστέρηση, πλέον έτσι είναι τα πράγματα, τα πάντα περνάνε από τελωνείο και καθυστερούν τρομερά.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...