Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

μαιευτήρια και θηλασμός?

Antonia_GR

Recommended Posts

Μηπως ξερει καποια κοπελα να με ενημερωσει σχετικα με το τι ισχυει τωρα με το θεμα του θηλασμου στα μαιευτηρια? Επειδη διαβασα κατι για τα φιλικα προς τα μωρα μαιευτηρια, ηθελα να ρωτησω αν εχει αλλαξει κατι σχετικα με παλιοτερα. Καπου πηρε το ματι μου οτι ο θηλασμος ειναι υποχρεωτικος στο μαιευτηριο και για να μη θηλασει μια γυναικα πρεπει να δωσει καποιο χαρτι που να αποδεικνυει οτι υπαρχει σοβαρος ιατρικος λογος / λογος υγειας, αλλιως ειναι υποχρεωμενη να δωσει μητρικο γαλα και το προσωπικο του νοσοκομειο δεν επιτρεπεται να δωσει ξενο γαλα στο μωρο. Αυτο μου φανηκε καπως και ηθελα να ρωτησω τι ισχυει απο κοπελες που εχουν ενημερωση/εμπειρια.

• 3 εβδομάδες μετά...

Διαφημίσεις

Μηπως ξερει καποια κοπελα να με ενημερωσει σχετικα με το τι ισχυει τωρα με το θεμα του θηλασμου στα μαιευτηρια? Επειδη διαβασα κατι για τα φιλικα προς τα μωρα μαιευτηρια, ηθελα να ρωτησω αν εχει αλλαξει κατι σχετικα με παλιοτερα. Καπου πηρε το ματι μου οτι ο θηλασμος ειναι υποχρεωτικος στο μαιευτηριο και για να μη θηλασει μια γυναικα πρεπει να δωσει καποιο χαρτι που να αποδεικνυει οτι υπαρχει σοβαρος ιατρικος λογος / λογος υγειας, αλλιως ειναι υποχρεωμενη να δωσει μητρικο γαλα και το προσωπικο του νοσοκομειο δεν επιτρεπεται να δωσει ξενο γαλα στο μωρο. Αυτο μου φανηκε καπως και ηθελα να ρωτησω τι ισχυει απο κοπελες που εχουν ενημερωση/εμπειρια.

Γέννησα πριν δύο μήνες σε ιδιωτικό μςιευτήριο -συγκεκριμένα στο ΓΑΙΑ- και σε διαβεβαιώνω πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο... Είναι καθαρά επιλογή κ δικαίωμα σου αν θα θηλάσεις ή θα δώσεις γάλα φόρμουλα. Εγώ πχ επέλεξα να μη θηλάσω δεδομένου ότι έχω δυό βρεφάκια και δεν είχα το κουράγιο να μπω σε αυτή τη διαδικασία.

I 'm a happy twin mom

Αρχικα παιρνεις τηλ στο μαιευτηριο που θα γεννησεις και ρωτας οτιδηποτε θελεις, θα σου λυσουν τις αποριες.

Το παρακατω που διαβασα προφανως και δε συμβαινει, τι παει να πει υποχρεωτικος; η μαμα επιλεγει. Απλα αν θελησεις να δωσουν/δωσεις φορμουλα τοτε τπογραφεις ενα χαρτι οτι δινεις τη συγκαταθεση σου. Κατα τ αλλα δεν "στη λεει" κανενας, κανεις αυτο που επιθυμεις. Τα φιλικα προς το θηλασμο μαιευτηρια τον προωθουν πολυ, σου δινουν δυνατοτητα να κανεις rooming in , εχουν πολυ καλες συμβουλους να ρωτησεις...

Με το καλο!

b5Zrp2.png

Δεν επιτρέπεται πια στα μαιευτήρια και τους γιατρούς να "μπουκώνουν" το μωρό με ξένο γάλα, και να σε γεμίζουν δείγματα γάλακτος, που ήταν πάγια τακτικη παλιότερα. Προφανως αν εσυ δε θες να θηλάσεις, δε θα αφήσουν το μωρό να πεθάνει τις πείνας ούτε θα σε δείρουν!

Διαφημίσεις

Αυτό που γράφεις Antonia ισχύει στο περίπου στα μαιευτήρια τα όποια έχουν πιστοποιηθεί ως φιλικά προς τα βρέφη.

Αυτά είναι κυρίως δημόσια και 1-2 ιδιωτικά. Ξέρω για το Έλενα, το Αττικόν και το 2014 το Μητέρα. Για να δοθεί φόρμουλα, θα πρέπει να υπογράψεις ότι συμφωνείς. Αυτό όμως, τίποτα άλλο.

Φιλικά προς τα βρέφη σημαίνει ότι τηρούν κάποιες διαδικασίες πχ εφόσον η μητέρα δεν έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να θηλάσει, θα πρέπει το αργότερο σε 30 λεπτά από τον τοκετό, το βρέφος να έρθει σε επαφή με το στήθος της μητέρας του ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή αρχή για την εδραίωση του θηλασμού.

Άλλη διαδικασία είναι όπως έγραψα παραπάνω, ότι αν θέλεις να παιδί να σιτιστεί με φόρμουλα, θα πρέπει να το υπογράψεις. Αυτό δεσμεύει και το νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο θα πρέπει να έχει την άδειά σου για να δώσει φόρμουλα στο βρέφος. Μέρος της πιστοποίησης είναι και το rooming in, να έχεις δηλαδή συνεχώς δίπλα σου το βρέφος, γιατί αυτό αποδεδειγμένα προάγει τη συνέχιση του θηλασμού.

Αν δεν επιθυμείς να θηλάσεις για οποιονδήποτε λόγο, απλά το δηλώνεις. Δεν μπορεί να σε υποχρεώσει κανείς για το αντίθετο. Συμβουλή μου είναι πριν πάρεις τέτοια απόφαση, να ενημερωθείς έγκυρα για τα οφέλη και να μη μείνεις σε εμπειρίες γιαγιάδων/μαμάδων/φίλων που θα σου μεταφέρουν λανθασμένες πληροφορίες.

Καλημέρα, όπως λέει και η vtgian, υπάρχουν συγκεκριμένα μαιευτήρια που είναι πιστοποιημένα ως φιλικά προς τα βρέφη, τα οποία σε προτρέπουν και σε βοηθούν να θηλάσεις. Δεν γνωρίζω αν χρειάζεται να υπογράψεις κάτι σχετικά, αλλά σίγουρα πρέπει να ενημερώσεις: α) τον γιατρό σου για να σου δώσει τα ειδικά χάπια για διακοπή του γάλακτος και β) τις μαίες για να φροντίσουν για τη σίτιση του παιδιού. Στα νοσοκομεία που υπάρχει rooming in, όπως το Έλενα, δεν θα στο παίρνουν οι μαίες για να το ταίσουν, απλά θα σου δείξουν το δωμάτιο που υπάρχει το γάλα και το δωμάτιο που μπορείς να το ετοιμάσεις (ουσιαστικά να το ζεστάνεις).

Δεν γνωρίζω τους λόγους που δεν θέλεις να θηλάσεις, αλλά προσωπικά θα σου συστήσω να το κάνεις εφ' όσον δεν συντρέχει ιατρικός λόγος. Πέρα από τα πραγματικά οφέλη του θηλασμού προς το μωρό σου, θα σε κάνει να δεθείς πολύ περισσότερο και πιο γρήγορα με το μωρό σου, κι ας είναι "ταλαιπωρία", ειδικά στις αρχές. Στα νοσοκομεία που έχουν αναφερθεί ήδη, οι μαίες θα σε βοηθήσουν με τις τεχνικές και θα απαντήσουν σε όλες σου τις απορίες. Επιπλέον, μπορείς να παρακολουθήσεις σεμινάρια και να ενημερωθείς και εδώ: http://www.mitrikosthilasmos.com/

9maTp3.png

Kαλησπερα!!

Δε νομιζω ότι είναι υποχρεωτικος ο θηλασμος σε κανενα μαιευτηριο. Στη θεσσαλονικη σε δημοσιο που γεννησα εχει rooming in και αν θελεις πηγαίνεις και παιρνεις μπουκαλι κάθε 3 η 4 ωρες αναλογα με το βαρος του μωρου σου. Απλα το βραδυ οι μαιες του παιδιατρικου περνουν και ρωτάνε ποιες θα χρειαστουν μπουκαλι για να κανουν αναλογη προετοιμασια.

Στο Έλενα όπου γέννησα υπάρχει δωμάτιο με έτοιμο γάλα πάντα όπου έχουν πρόσβαση όλες οι μητέρες και συγγενής, δηλαδή δε χρειάζεται καν να στο γράψουν. Εμένα μάλιστα μου έγραψαν 8 γεύματα ξένο γάλα λόγο λίγου χαμηλού ζακχάρου, ίκτερου και λόγο του ότι έχασε 6% του βάρους γέννησης. Επίσης οι μαίες με συμβούλεψαν να δώσω ξένο για να κοιμηθώ λίγο, λόγο της κούρασης του τοκετού. Εγώ επέλεξα να μη δώσω λόγο του ότι είχα επιλέξει αποκλειστικό θηλασμό, αλλά πρέπει να μου η μόνη στον όροφο, οπότε μην αγχώνεσαι...

Διαφημίσεις

Κανένα νοσοκομείο δε θα έπρεπε να αναγκάζει έμμεσα ή άμεσα τη μητέρα να θηλάσει - ή να μη θηλάσει.

Μερικές φανατικές του θηλασμού μητέρες υποστηρίζουν ότι είναι και δικαίωμα του παιδιού να θηλάσει και πώς αυτή είναι η καλύτερη διατροφή για το βρέφος.

Εγώ πιστεύω ότι την προσωπική σχέση του μωρού με τη μητέρα του και τις ισορροπίες της οικογένειας δεν είναι σε θέση να την ξέρει και να τις κρίνει καμία άλλη μητέρα ή επαγγελματίας υγείας, και θεωρώ φασιστική την επιβολή του θηλασμού στο παιδί.

'

Είμαι όμως υπέρ της ενημέρωσης, γιατί κακά τα ψέμματα, αυτή είναι η καλύτερη τροφή για τα ανθρώπινα μωρά, και όχι το γάλα που προορίζεται για άλλα θηλαστικά.

Τα όριά της κάθε μητέρας όμως δεν έχει κανένας δικαίωμα να τα κρίνει, και πολύ περισσότερο όσοι θα έρθουν σε επαφή μαζί της τις πρώτες δύσκολες μέρες μετά τον τοκετό. Το μωράκι χρειάζεται τη μαμά του ευτυχισμένη και υγιή, σωματικά και ψυχικά, και αυτό είναι το σημαντικότερο όλων.

Εκεί που γέννησα εγώ πάντως υπήρχε διάσταση μεταξύ γιατρών και μαιών: Οι μεν τον σαμποτάρανε (με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις) και οι δε τον προωθούσαν!! Άκουγες τελείως διαφορετικές συμβουλές

2t7wp3.png

Πρώτη φορά ακούω ότι μπορεί να επιβληθεί με το ζόρι ο θηλασμός, συνήθως αγχώνονται οι μαμάδες που θέλουν να θηλασουν ότι θα δώσουν εν αγνοία τους ξένο στα μωρά τους. Απλα τωρα επιτέλους έχουν αρχίσει τα μαιευτήρια να ειναι πιο φιλικά ως προς το θηλασμό. Δεν θα έχεις τέτοιο θέμα, καλό είναι πάντως όπως προαναφερθηκε οτι κ να επιλέξεις να ενημερωθείς για τα οφέλη του θηλασμού. Με το καλό!!

Ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά μας, γίνεται η εσωτερική τους φωνή.

Κανένα νοσοκομείο δε θα έπρεπε να αναγκάζει έμμεσα ή άμεσα τη μητέρα να θηλάσει - ή να μη θηλάσει.

Μερικές φανατικές του θηλασμού μητέρες υποστηρίζουν ότι είναι και δικαίωμα του παιδιού να θηλάσει και πώς αυτή είναι η καλύτερη διατροφή για το βρέφος.

Κανένα νοσοκομείο δεν αναγκάζει καμία μητέρα για τίποτα, είτε έμμεσα, είτε άμεσα. Αν μια μητέρα δεν θέλει να θηλάσει, απλά δεν θα θηλάσει, κανένας γιατρός ή μαία δεν πρόκειται να της βάλει με το ζόρι το μωρό στο στήθος. Είναι όμως υποχρέωση τους (ειδικά αν το μαιευτήριο είναι πιστοποιημένο ως φιλικό προς τα βρέφη) να εξηγήσουν στην μητέρα τα οφέλη του θηλασμού, ειδικά αν η άρνηση της μαμάς δεν προκύπτει από λόγους υγείας. Αυτό που αποδεδειγμένα γίνεται είναι το σαμποτάρισμα του θηλασμού για λόγους ευκολίας και κόστους λειτουργίας των μονάδων, ειδικά όταν δεν υπάρχει το rooming in. Είναι πολύ πιο φθηνό να έχεις μια-δυό μαίες να ταίζουν με το μπουκάλι όποιο μωρό κλάψει σε ένα θάλαμο (και δε θα σε ελέγξει και κανείς αν το αφήσεις να κλάψει παραπάνω) αντί να έχεις περισσότερες μαίες να τρέχουν με τα μωρά από δωμάτιο σε δωμάτιο να δίνουν το μωρό και να ξέρουν να κατευθύνουν την μαμά στο θηλασμό.

Ότι ο θηλασμός είναι η καλύτερη διατροφή για το βρέφος είναι γεγονός (μόνη σου το λες άλλωστε παρακάτω). Ότι κάθε μωρό έχει δικαίωμα στην καλύτερη γι'αυτό διατροφή είναι επίσης γεγονός. Όπως κάθε μωρό έχει δικαίωμα στην ασφάλεια και στην ιατρική φροντίδα. Δεν είναι απόψεις φανατικών, είναι η αλήθεια.

Πρώτη φορά ακούω ότι μπορεί να επιβληθεί με το ζόρι ο θηλασμός,

Δεν ισχύει λέμε, είναι εντελώς ψέμματα κάτι τέτοιο :D

Δεν ισχύει λέμε, είναι εντελώς ψέμματα κάτι τέτοιο :D

Ναι το ξέρω πως δεν ισχύει, απλά όντως πρώτη φορά ακούω να ρωτάνε κάτι τέτοιο! :)

Ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά μας, γίνεται η εσωτερική τους φωνή.

Απλά να σε ενημερώσω ότι στην Ιατρική ΑΘηνών διδάσκεται στους νέους γιατρούς ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες ο θηλασμός είναι απόλυτο δικαίωμα του βρέφους και όχι μία από τις επιλογές της μητέρας. Όπως λέει και η vtgian, όπως έχει δικαίωμα στην ασφάλεια, στην υγειινή κτλ, το βρέφος έχει δικαίωμα και στο μητρικό γάλα, δεν ξέρω γιατί σου φαίνεται τόσο εξωπραγματικό.

Διαφημίσεις

Γιατί το σημαντικότερο όλων είναι η υγιής σχέση και η ευημερία μητέρας και παιδιού. Και το πώς θα χτιστεί αυτή η μοναδική σχέση και οι περίπλοκες ισορροπίες και δεσμοί ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί της δεν το ορίζει κανένας κανόνας, ούτε και υπάγεται σε κάποια καθολική αλήθεια.

Η μητέρα έχει και αυτή δικαιώματα, συναισθήματα και όρια. Η απολυτότητα δε βοήθησε ποτέ κανέναν.

Εννοείται πώς θα πρέπει να λάβει την κατάλληλη ενημέρωση, με τα υπέρ και τα κατά της κάθε μεθόδου σίτισης, από εκεί και πέρα όμως οποιαδήποτε πίεση συνιστά ανήθικη και φασιστική συμπεριφορά απέναντί της.

2t7wp3.png

Γιατί το σημαντικότερο όλων είναι η υγιής σχέση και η ευημερία μητέρας και παιδιού. Και το πώς θα χτιστεί αυτή η μοναδική σχέση και οι περίπλοκες ισορροπίες και δεσμοί ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί της δεν το ορίζει κανένας κανόνας, ούτε και υπάγεται σε κάποια καθολική αλήθεια.

Η μητέρα έχει και αυτή δικαιώματα, συναισθήματα και όρια. Η απολυτότητα δε βοήθησε ποτέ κανέναν.

Εννοείται πώς θα πρέπει να λάβει την κατάλληλη ενημέρωση, με τα υπέρ και τα κατά της κάθε μεθόδου σίτισης, από εκεί και πέρα όμως οποιαδήποτε πίεση συνιστά ανήθικη και φασιστική συμπεριφορά απέναντί της.

Γιατί είναι η υγιής σχέση μητέρας και παιδιού στον αντίποδα του μητρικού θηλασμού δεν το καταλαβαίνω.

Γιατί είναι η υγιής σχέση μητέρας και παιδιού στον αντίποδα του μητρικού θηλασμού δεν το καταλαβαίνω.

Γιατί την εχει τρομάξει η μαμά της (σε μια γενιά που ουσιαστικά δε θήλασε ποτέ, αν μιλάμε για σημερινές 50αρες-60αρες) ότι ο θηλασμός είναι ένα φρικτό βασανιστήριο, που ελάχιστες γυναίκες καταφέρνουν και να μη δοκιμάσει καν. Δυστυχώς δεν έχω γνωρίσει προσωπικά καμία γυναίκα της γενιάς της μάνας μου που να θήλασε επιτυχημένα (για πάνω από κάποιες βδομάδες), οπότε γενικά τους φαίνεται περίεργο. Πρέπει να πάει κανείς στη γενιά των 70+, μην πω 80+, ή πια στις αρκετά νεότερες, για να βρει πετυχημένες ιστορίες ή να περιγράφετε ο θηλασμός ως κάτι που είναι καλό για τη σχέση με το μωρό και ευχάριστη εμπερία και για τη μαμά.

Γιατί κρίνετε εξ ' ιδίων τα αλλότρια?

Ας το αναλύσω , εφ όσων δε γίνομαι αντιληπτή.

Ας υποθέσουμε ότι περνάω καραμπινάτη κατάθλιψη επειδή γέννησα με καισαρική / με παράτησε ο άντρας μου / πέθανε η μητέρα μου / μου τη βάρεσε / με απέλυσαν / κτλ..

Ο τρόπος για να το αντιμετωπίσω αυτό είναι να βγαίνω και να πίνω, και να τα λέω με τις φίλες μου, και μετά, αφού γεμίσω μπαταρίες να γυρίζω σπίτι μου, στο παιδάκι μου και να το φροντίζω.

Έχω γεννήσει σε ένα μαιευτήριο που πρεσβεύει το δικαίωμα του θηλασμού στο παιδί και με πιέζουν να θηλάσω το παιδί μου. Νιώθω τύψεις, θηλάζω, η κατάθλιψη χειροτερεύει, οι ισορροπίες χάνονται, θέλω να πετάξω το παιδί μου από το μπαλκόνι και μετά να πέσω κι εγώ (το έχω ακούσει αυτολεξεί από μαμά με επιλόχειο)

Δεν ξέρω πόσο παιχνιδάκι ήταν για εσάς ο θηλασμός, για εμένα πάντως σήμαινε ξενύχτια, αποχή από αλκοόλ, πολύωρες βόλτες και τσιγάρο και γενικότερα θυσίες.

Εγώ είχα τα ψυχικά αποθέματα - και τη βοήθεια - να το κάνω για χρόνια. Κάποια άλλη όμως όχι.

Δεν είμαι τόσο εγωίστρια ώστε να της υποδείξω και να την πιέσω να κάνει πάση θυσία το σωστό. Το ξέρει πολύ καλά και μόνη της. Η ΙΔΙΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΠΟΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΕΞΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΙΕΥΡΥΝΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ.

Ούτε και οι λόγοι που δεν το κάνει έχουν πάντα να κάνουν με τη σεξουαλικοποίηση του στήθους.

Μπορεί απλά να μην αντέχει η μαμά να το κάνει! Επειδή έχει κι άλλα παιδιά (όπως παραπάνω), επειδή θέλει να καπνίζει και να πίνει, επειδή έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει ή να μη χρησιμοποιήσει το σώμα της όπως επιλέξει, και ταυτόχρονα να είναι η καλύτερη μαμά που θα μπορούσε να είναι. (καμία μαμά δεν είναι τέλεια.. όλες κάπου πάσχουμε, αυτό είναι βέβαιο)

2t7wp3.png

Γιατί την εχει τρομάξει η μαμά της (σε μια γενιά που ουσιαστικά δε θήλασε ποτέ, αν μιλάμε για σημερινές 50αρες-60αρες) ότι ο θηλασμός είναι ένα φρικτό βασανιστήριο, που ελάχιστες γυναίκες καταφέρνουν και να μη δοκιμάσει καν.

Υπερβολικό το βρίσκω το συγκεκριμένο, ο λόγος που δε θήλασε σειρά γενεών είναι επειδή κάποια στιγμή οι επαγγελματίες υγείας και συνακόλουθα οι μαμάδες πείστηκαν ότι η φόρμουλα ήταν ίσης διατροφικής αξίας με το μητρικό...Η μητέρα μου, η αδελφή της, οι ξαδέρφες τους, γι'αυτό το λόγο δε θήλασαν. Αυτά περί φρικτών βασανιστηρίων δεν έχει τύχει να τα ακούσω ποτέ...

Υπερβολικό το βρίσκω το συγκεκριμένο, ο λόγος που δε θήλασε σειρά γενεών είναι επειδή κάποια στιγμή οι επαγγελματίες υγείας και συνακόλουθα οι μαμάδες πείστηκαν ότι η φόρμουλα ήταν ίσης διατροφικής αξίας με το μητρικό...Η μητέρα μου, η αδελφή της, οι ξαδέρφες τους, γι'αυτό το λόγο δε θήλασαν. Αυτά περί φρικτών βασανιστηρίων δεν έχει τύχει να τα ακούσω ποτέ...

Με παρεξήγησες: οι μανάδες και θειαδες πείστηκαν ότι η φόρμουλα ειναι η λύση και επισης ότι αλλιώς το μωρό πεινάει. Οπότε δεν έχουν ιδέα πώς είναι να θηλάζει ένα νεογέννητο. Βλέπουν στην αρχή πόνο στο στήθος, ή πολύωρο θηλασμό και τους φαίνεται αφύσικο, οπότε καλλιεργούν άθελά τους το μύθο ότι για τις πιο πολλές γυναίκες ο θηλασμός είναι πολύ δύσκολος. Οχι από κακή πρόθεση, από άγνοια. Και η μάνα μου, η θεία μου, και οι μανάδες των φιλενάδων μου είπαν όλες τα ίδια λάθη: ότι το μωρό τρώει κάθε 1-2 ώρες γιατί δε χορταίνει, ότι αν το στήθος πονάει καλύτερα να σταματήσει η μαμά λες και θα πονάει για πάντα, ότι τα μωρά αν βγάλουν δόντια θα δαγκώνουν κλπ κλπ. Για το καλό της κόρης τους και του μωρού, με την καλύτερη πρόθεση, έκαναν το φυσιολογικό να φαίνεται άθλος.

επειδή θέλει να καπνίζει και να πίνει, επειδή έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει ή να μη χρησιμοποιήσει το σώμα της όπως επιλέξει,

Το να εξισώνεται το δικαίωμα του νεογνού σε σωστή διατροφή με την ανάγκη της μαμάς για ποτό και τσιγάρο, το βρίσκω το λιγότερο απαράδεκτο.

Έχω γεννήσει σε ένα μαιευτήριο που πρεσβεύει το δικαίωμα του θηλασμού στο παιδί και με πιέζουν να θηλάσω το παιδί μου. Νιώθω τύψεις, θηλάζω, η κατάθλιψη χειροτερεύει, οι ισορροπίες χάνονται, θέλω να πετάξω το παιδί μου από το μπαλκόνι και μετά να πέσω κι εγώ (το έχω ακούσει αυτολεξεί από μαμά με επιλόχειο

Αυτό που εγώ βλέπω είναι ότι αυτή η μαμά δεν είχε υποστήριξη και κανένας δεν την βοήθησε να συνεχίσει τον θηλασμό, ο οποίος επιστημονικά αποδεδειγμένα θα την βοηθούσε να ξεπεράσει την επιλόχειο. Όπως επίσης κανείς δεν της εξήγησε ότι η διακοπή του θηλασμού, θα έκανε τα πράγματα χειρότερα.

Τα να μην επιθυμείς να θηλάσεις γιατί χώρισες ή γιατί θέλεις να πηγαίνεις βόλτες χωρίς το παιδί ή γιατί θέλεις να καπνίζεις και να πίνεις, εμένα προσωπικά μου δείχνει ότι είτε δεν έχεις ενημερωθεί για τα οφέλη του θηλασμού, είτε αδιαφορείς για το well being του παιδιού σου.

Θα κατανοήσω απόλυτα τη μαμά που θα πει το ξέρω ότι είναι καλύτερο αλλά δεν την παλεύω άλλο με το θηλασμό γιατί πχ πονάω, κουράζομαι πολύ, νιώθω ανασφάλεια ότι δεν τρέφεται επαρκώς το μωρό (αν και όλα αυτά μπορούν και να διορθωθούν με τη συμβολή ορθών συμβουλών και υποστήριξης).

Το να θεωρεί όμως μια μαμά ότι δεν έγινε και τίποτα αν το μωρό πιει φόρμουλα, εγώ να έχω να νιώθω καλά και θα είναι και το μωρό καλά, είναι εντελώς λάθος στάση, η οποία συνήθως ακούγεται από μαμάδες που δεν θήλασαν αλλά και ουδέποτε ενημερώθηκαν σωστά. Δεν είναι ισότιμη η σίτιση μητρικού γάλακτος με φόρμουλα. Το μητρικό υπερτερεί σε όλα.

Από τη στιγμή που πήρες την απόφαση να φέρεις ένα παιδί στον κόσμο, οφείλεις να κάνεις κάποιες υποχωρήσεις γιατί τα δικαιώματα του παιδιού έρχονται σε προτεραιότητα. Μια χαρά ξεσπάς και χωρίς πιοτό και συζητώντας με τις φίλες σου παρέα με το βρέφος. Φυσικά και καμία μαμά δεν είναι τέλεια αλλά μην φτάνουμε και να κάνουμε τη βολή μας μανιφέστο.

κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια.

Mιλάς για λάθη, απαράδεκτες αντιλήψεις, αδιαφορία, κοινώς κατακρίνεις όποια μαμά κάνει κάτι λιγότερο από το τέλειο και "αυτό που οφείλει".

Η κάθε μητέρα επιλέγει να θηλάσει ή να μη θηλάσει για τους δικούς της προσωπικούς λόγους. Τους οποίους λόγους δεν είμαστε σε θέση ούτε εσύ ούτε κι εγώ να τους ξέρουμε και πολύ περισσότερο να τους κρίνουμε.

Τη σημερινή εποχή μου φαίνεται αστείο το να μην έχει μία μητέρα πρόσβαση στη γνώση και την ενημέρωση του θηλασμού. Είναι δικό της το σώμα και δικό της δικαίωμα να μην το κάνει. Βλέπεις ότι αυτή η συζήτηση γίνεται κάτω από μηνύματα μαμάδων που δε θέλουν να θηλάσουν.

Γιατί πρέπει οπωσδήποτε πίσω από αυτή την απόφαση να κρύβεται αδιαφορία ή άγνοια?

Γιατί πρέπει μία μητέρα να υποφέρει για να καταλήξει στο ότι δεν μπορεί να θηλάσει, ενώ μπορεί να έχει την αντίληψη των ορίων της και να το επιλέξει εκ των προτέρων?

Σχετικά με τα δικαιώματα μητέρας και παιδιού επίσης διαφωνούμε. Δεν έχει κάποιος λιγότερα δικαιώματα από κάποιον άλλο. Εκτός αυτού, η μητέρα είναι υπεύθυνη και για την ίδια και για το παιδί της. Όταν βλέπει ότι δεν την παλεύει, πολύ καλά κάνει και βγαίνει, και τελοσπάντων κάνει τις επιλογές της ώστε να είναι ψυχικά ισορροπημένη.

Το πώς θα ξελαμπικάρει καλύτερα η κάθε γυναίκα το ξέρει η ίδια και όχι εγώ κι εσύ.

Υγ: Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρξει ενημέρωση για τα οφέλη του θηλασμού, ανεξάρτητα από την τελική απόφαση της μητέρας που θα πρέπει να γίνει σεβαστή.

2t7wp3.png

Υγ: Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρξει ενημέρωση για τα οφέλη του θηλασμού, ανεξάρτητα από την τελική απόφαση της μητέρας που θα πρέπει να γίνει σεβαστή.

Μα αυτό σου λέω. Ότι προσωπικά, θέσεις όπως αυτές που παρουσιάζεις τις έχω ακούσει κυρίως από μαμάδες που δεν είχαν ενημερωθεί σωστά. Στις οποίες όταν μιλάς για τα οφέλη του θηλασμού, σου το γυρνάνε στα δικαιώματα. Ποτέ δε θα κρίνω μια μαμά που δεν ήξερε και γι'αυτό δε θήλασε. Και φυσικά και σέβομαι την επιλογή "δεν θέλω να θηλάσω" όταν αυτή όμως είναι αποτέλεσμα σοβαρής ενημέρωσης και συνέχεια επιλογής. Ξέρω κοπέλα που δε θήλασε ούτε μέρα γιατί πραγματικά στη σκέψη και μόνο του θηλασμού αηδίαζε, δεν μπορούσε σωματικά να μπει σε τέτοια διαδικασία.

Το αν θα είναι επίπονο, το ξέρεις αφού προσπαθήσεις α μη τι άλλο.

Ωστόσο ειδικά στο θέμα του τσιγάρου και του ποτού είμαι κάθετη. Είναι καθαρά θέμα αδιαφορίας και εγωισμού να μη θωρακίσεις το παιδί σου με αντισώματα, καλύτερη φυσική κατάσταση μακροπρόθεσμα και να μη του προσφέρεις τα πλεονεκτήματα του θηλασμού, για να καπνίσεις ή να πιεις.

Κοιτά, κι εγώ αυτό έκανα (έκοψα τα πάντα) .. αλλά δεν ήταν εύκολο!

Και ναι, οι ορμόνες του θηλασμού, σε προστατεύουν από το να πάρεις τα βουνά, ακόμη και από το να αρρωστήσεις! Εκτός από τα οφέλη για το παιδί δηλαδή.

Έχεις δίκιο εδώ, καλύτερα να δοκιμάσει και ας πει μετά δεν μπορώ.. Απλά είναι δύσκολη φάση οι ψυχικές διαταραχές, δε συνέρχεσαι εύκολα.. από αυτήν την άποψη το είπα.

Στην τελική, καλύτερα να θηλάζει και να καπνίζει/ πίνει / κτλ, όπως έκαναν αρκετές γνωστές μου, παρά να μη θηλάζει καθόλου.

Κακά τα ψέματα πάντως, παίζει τεράστιο ρόλο η στήριξη από το περιβάλλον.

2t7wp3.png

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...