Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Γιατι τα παιδια κοροιδευουν τοσο πολυ;

robenula

Recommended Posts

θελω να μου δωσετε τις σκεψεις σας τα φωτα σας...γιατι τα μικρα παιδια δημοικου κοροιδευουν τοσο πολυ;γιατι ειναι τοσο σκληρα;τι να τους μιλας για αξιες,τι να προσπαθεις να αγγιξεις τις ευισθησιες τους,τι να τα ριχνεις στο φιλοτιμο,τι να τους δινεις το καλο παραδειγμα,τι να τα μαλωνεις....τιποτα.μολις στιψουν κανουν παλι το ιδιο..γιατι;;;τι μπορουμε να κανουμε;;;

7Ggjp2.png

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 53
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

θελω να μου δωσετε τις σκεψεις σας τα φωτα σας...γιατι τα μικρα παιδια δημοικου κοροιδευουν τοσο πολυ;γιατι ειναι τοσο σκληρα;τι να τους μιλας για αξιες,τι να προσπαθεις να αγγιξεις τις ευισθησιες τους,τι να τα ριχνεις στο φιλοτιμο,τι να τους δινεις το καλο παραδειγμα,τι να τα μαλωνεις....τιποτα.μολις στιψουν κανουν παλι το ιδιο..γιατι;;;τι μπορουμε να κανουμε;;;

Τα παιδια ειναι απλως παιδια κ το μονο που μπορεις να κανεις ειναι να συνεχισεις να τους διδασκεις το σωστο κ να τους βαζεις ορια μεχρι να το εμπεδωσουν απο μονα τους. Οσο ειναι μικρα μπορει να καταλαβαινουν αυτο που τους λες ομως δεν το αισθανονται κ πρατουν αυθορμητα σιγα σιγα ομως οσο μεγαλωνουν αρχιζουν κ νιωθουν οσα τους εχεις διδαξει!! Υπομονη λοιπον!!

Ως γονείς τα μαθαίνουμε να σκέφτονται τα συναισθήματα των άλλων. Πως τα μαθαίνουμε; με το παράδειγμά μας.

Πράγματι, τα παιδιά σχολικής ηλικίας είναι πολύ επιρρεπή στο bullying

Οι δύο κυριότερες αιτίες είναι κατά τη γνώμη μου 1ον η ανάγκη του "ανήκειν" δηλαδή φτιάχνω μία ομάδα με έναν κοινό σκοπό (να παίζουμε) και για να δυναμωθεί η ομάδα απορρίπτουμε όποιον διαφέρει.

Το Bullying είναι ένας τρόπος ενίσχυσης της δυναμικής της ομάδας.

Ο δεύτερος λόγος είναι τα ερεθίσματα που δέχονται τα παιδιά από το σπίτι τους. Δυστυχώς δεν είναι όλες οι οικογένειες αγγελικά πλασμένες. Η λεκτική αλλά και σωματική βία προς τη μαμα, την πεθερά, τους γείτονες, το κράτος κτλ κτλ δίνει και παίρνει, και οι γονείς καθόλου δε σκέφτονται εάν η συμπεριφορά τους θα έχει αντίκτυπο στα παιδιά. Ακόμη και το κουτσομπολιό συμβάλλει στην οικοδόμηση αυτής της λογικής.

Οι δάσκαλοι και οι γονείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να εφαρμόζουν ακόμη και προαιρετικά τακτικές ενδυνάμωσης των διαπροσωπικών σχέσεων.

2t7wp3.png

τί εννοείς ότι τα παιδιά κοροϊδεύουν τόσο πολύ?

δεν κοροϊδεύουν όλα τα παιδιά. εκτός αν εννοείς ότι βλέπουν κάτι που τους φαίνεται περίεργο, το σχολιάζουν ή ρωτούν να μάθουν. εκεί είναι ο ρόλος του γονιού να του δείξει πώς θα φερθεί.

δώσε μας ένα παράδειγμα να καταλάβουμε τί ακριβώς εννοείς.

Διαφημίσεις

Μιλάς για μικρά παιδιά δημοτικού άρα ας πούμε πρώτης έως τετάρτης δημοτικού;

Συμφωνώ με την sofi@p, δεν κοροϊδεύουν όλα τα παιδιά. Σίγουρα αν κάτι τους φανεί περίεργο θα το πουν χύμα, γιατί ειδικά στα 7χρονα δεν έχει γίνει ακόμα πλήρως αντιληπτή η ενσυναίσθηση, δεν μπορούν δηλαδή να μπουν στη θέση του άλλου. Σε μεγαλύτερα παιδιά είναι αλλιώς.

Και φυσικά είναι τι βάσεις έχει πάρει το παιδί, πόσο έχει δουλέψει μαζί του ο γονιός σε τέτοια θέματα, πόσο έχει ενισχύσει την αυτοπεποίθηση του παιδιού. Συνοπτικά αν για παράδειγμα ένα παιδί μεγαλώνει σε μια οικογένεια που συνεχώς κριτικάρει τους γύρω της ή μεγαλώνει το παιδί της τελείως παιδοκεντρικά, είναι πολύ λογικό να δημιουργηθεί ένας μικρός "τύρρανος" :D

Ως γονείς τα μαθαίνουμε να σκέφτονται τα συναισθήματα των άλλων. Πως τα μαθαίνουμε; με το παράδειγμά μας.

Απλά και περιεκτικά! Συμφωνώ απόλυτα!

Ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά μας, γίνεται η εσωτερική τους φωνή.

Εγώ δεν θα το περιόριζα στα παιδιά του Δημοτικού, θα μιλούσα και για Γυμνάσιο και για Λύκειο.... συμφωνώ με τα κορίτσια ότι δεν κοροιδέυουν όλα τα παιδιά... επίσης αναλόγως της ηλικίας διαφέρει και το "πείραγμα" η κοροιδία ενός παιδιού προς ένα άλλο...

Προσωπικά, για τα παιδιά που κοροιδεύουν τα άλλα πιστεύω ότι:

α) το έχουν αντιγράψει από κάπου, κυρίως από το σπίτι όπου μπορεί να μην υπάρχει σεβασμός

β) όταν το έχουν εκδηλώσει δεν έχει παρέμβει ο δάσκαλος για να το σταματήσει ...και εδώ μιλάω για πολύ μικρές ηλικίες, όταν πηγαίναμε παιδικό υπήρχε ένα παιδάκι 3 χρονών που χρησιμοποιούσε εκφράσεις που ούτε καν μπορούσε να διανοηθεί τι σημαίνουν.. οι δασκάλες το αγνοούσαν τα άλλα παιδάκια γελούσαν γιατί τους φαινόταν αστείο..

γ) δεν έχει παρέμβει ο γονιός όταν το βλέπει να συμβαίνει...

Ζήτω η παιδική χαρά!!!

Προσωπικά, για τα παιδιά που κοροιδεύουν τα άλλα πιστεύω ότι:

α) το έχουν αντιγράψει από κάπου, κυρίως από το σπίτι όπου μπορεί να μην υπάρχει σεβασμός

β) όταν το έχουν εκδηλώσει δεν έχει παρέμβει ο δάσκαλος για να το σταματήσει ...και εδώ μιλάω για πολύ μικρές ηλικίες, όταν πηγαίναμε παιδικό υπήρχε ένα παιδάκι 3 χρονών που χρησιμοποιούσε εκφράσεις που ούτε καν μπορούσε να διανοηθεί τι σημαίνουν.. οι δασκάλες το αγνοούσαν τα άλλα παιδάκια γελούσαν γιατί τους φαινόταν αστείο..

γ) δεν έχει παρέμβει ο γονιός όταν το βλέπει να συμβαίνει...

Να συμπληρώσω για το β) ότι έχουμε θέμα με έναν δάσκαλο ο οποίος δεν ασχολείται καθόλου με τυχόν κοροιδίες που θα γίνουν μέσα στο μάθημα. πχ λέει ένα παιδάκι μάθημα και πετάγεται ένα άλλο να το κοροιδέψει με άσχημο τρόπο αν πει κάτι λάθος ή καθυστερήσει να απαντήσει.

Τι κάνει ο δάσκαλος; τίποτα. Οπότε και το παιδί που κοροιδεύει αποθρασύνεται εντελώς και το παιδί που δέχεται την κοροιδία "δειλιάζει" να πει μάθημα.

Επειδή το έχω πάρει απόφαση ότι δεν μπορώ να διορθώσω ούτε τους δασκάλους, ούτε τα άλλα παιδιά που έχουν πλέον διαμορφώσει χαρακτήρα, αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να θωρακίσω τα δικά μου παιδιά απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές.

Διαφημίσεις

Επειδή το έχω πάρει απόφαση ότι δεν μπορώ να διορθώσω ούτε τους δασκάλους, ούτε τα άλλα παιδιά που έχουν πλέον διαμορφώσει χαρακτήρα, αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να θωρακίσω τα δικά μου παιδιά απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές.

Θα ξανασυμφωνήσω απόλυτα!!!

Δε συμφωνώ ότι τα παιδιά κοροιδεύουν πολύ.

Σε πρώτο επίπεδο, τα παιδιά εκφράζονται πιο αυθόρμητα. Λένε άμεσα ότι τους έρχεται στο μυαλό και δεν έχουν φίλτρα κοινωνικής ευγένειας, όπως έχει ο ενήλικας.

Βλέπουν έναν άνθρωπο σε αναπηρικό και λένε: "αυτός δεν έχει πόδια".

Ο ενήλικας αισθάνεται άσχημα αλλά το παιδί δεν είπε κάτι άλλο, από αυτό που βλέπει και το εντυπωσιάζει.

Στο σχολικό πλαίσιο, ισχύει το ίδιο, όμως ταυτόχρονα το κάθε παιδί αντανακλά με την συμπεριφορά του τον κόσμο στον οποίο ζει, την οικογένεια του, την γειτονια του, το σχολείο του... Μπορεί να διδάσκει ο γονιος κι ο δάσκαλος την ευγένεια και τους καλούς τρόπους, αλλά διδάσκουν και τον ανταγωνισμό και τον συγκριτισμό που με τη σειρά τους φέρνουν την ομαδοποίηση τύπου "κλίκα" και την κοροϊδία απέναντι σε ορισμένα πρόσωπα, απέναντι στο διαφορετικό, απέναντι στο ξένο.

Ναι αλλά αν ένα παιδί αποκαλέσει πχ κάποιον χοντρό μπορεί να μην λέει ψέματα, ωστόσο έτσι έχει ακούσει τον γονιό του να αποκαλεί κάποιον ευτραφή άνθρωπο.

Tα παιδια συμπεριφερονται συμφωνα με αυτα που εχουν παρει απο το σπιτι τους.Αρα το φταιξιμο ειναι καθαρα στους γονεις.

Φίλη Ζωή δεν νομίζω ότι ισχύει για όλες τις περιπτώσεις.. φίλη μου έχει

αγορια, ο μεγάλος ποτέ δεν είπε / έφερε στο σπίτι "κακή" κουβέντα... ο μικρός πάει παιδικό λέει κουβέντες απίστευτες... σημειωτέον ότι στο σπίτι τους κανείς δεν χρησιμοποιεί "κακές" κουβέντες.. άρα τις μιμείται από τον παιδικό ..

Ζήτω η παιδική χαρά!!!

Διαφημίσεις

Έχει διαφορά η "κοροϊδία" από το να πει ένα παιδί αυθόρμητα κάτι χωρίς να καταλάβει ότι ο άλλος μπορεί να το παρεξηγήσει ή να νιώσει άσχημα.

Παράδειγμα, η κόρη μου 5χρ περίπου τότε, είδε στο δρόμο μια γυναίκα που είχε βάψει μωβ τα μαλλιά της. Και αυθόρμητα είπε, "α κοίτα η κυρία έχει μωβ μαλλιά". Όχι πολύ δυνατά (το είπε σε εμένα), αλλά ακούστηκε. Της είπα ότι δεν είναι σωστό να σχολιάζουμε, αλλά από την άλλη καταλαβαίνω και την έκπληξή της.

Η κοροϊδία ή χειρότερα το bullying είναι κάτι το διαφορετικό όμως.

Μπορούμε να συνδιάσουμε αυτή τη συζήτηση, με την άλλη, για τον δάσκαλο τον σωστο.

Ο αυθορμητισμός του παιδιού, σε συνδιασμό με το περιβάλλον που το ανατρέφει, οδηγεί στην κοροϊδία, που δεν πρεπει να ταυτίζεται με το bullying. Δεν είναι ίδια τα μεγέθη.

Σκεφτείται έναν γονιό που όλη μέρα παραπονιέται για τον δάσκαλο, κριτικάρει τους άλλους γονείς με αγένεια και χαρακτηρισμούς, κάνει συγκρίσεις με συμμαθητές, υποτιμά τις ικανότητες των δασκάλων ή των άλλων παιδιών και όλα αυτά τα εκφέρει με έπαρση και εγωισμό.

Είναι επόμενο, όταν αυτό το παιδί βρει μια αδυναμία σε ένα άλλο παιδί (είναι ξένος, είναι κακός μαθητής, είναι πιο μελαμψός, είναι χοντρός, είναι κοντός, είναι ορφανός, είναι...είναι...είναι...είναι...είναι απλά καινούριος στην τάξη...., αντί να τον κάνει φίλο του, να το προστατέψει, να το κάνει μέρος της παρέας, θα τον κοροϊδέψει, θα τον δείξει με το δάχτυλο, θα τον στιγματίσει και όλα αυτά θα τα φωνάξει δυνατά και με την αυτοπεποίθηση της ανωτερότητας του, σε σχέση με το άλλο.

Ε, ναι, έτσι έχει μάθει από το σπίτι! Δε πα να λες ότι οι καλοί τρόποι είναι αυτοί κι αυτοί; Αν εσύ κοιτάς τον άλλον με μισό μάτι και βρίσκεις τις αδυναμίες όλων των άλλων και τους χλευάζεις γι' αυτό, το ίδιο θα κάνει και το παιδί σου, στον μικρόκοσμο του σχολείου.

Τώρα το ζήτημα των "κακων λέξεων¨είναι λίγο διαφορετικό. Αν στο σπίτι δεν συμβαίνει, κάποιο παιδί μπορεί να μιμηθεί (ενώ το αδερφάκι όχι) αλλά εξίσου γρήγορα, θα προσπεράσει και θα σταματήσει να τις λέει. Πρώτον γιατί θα του εξηγήσουν οι γονείς ότι δεν έιναι όμορφες αυτές οι λέξεις και δεύτερον γιατί σύντομα δεν θα είναι αστείο να τις λέει, θα έχει περάσει η μόδα του λέμε "κακές λέξεις" και θα έχουν βρει άλλο παιχνίδι.

τί εννοείς ότι τα παιδιά κοροϊδεύουν τόσο πολύ?

δεν κοροϊδεύουν όλα τα παιδιά. εκτός αν εννοείς ότι βλέπουν κάτι που τους φαίνεται περίεργο, το σχολιάζουν ή ρωτούν να μάθουν. εκεί είναι ο ρόλος του γονιού να του δείξει πώς θα φερθεί.

δώσε μας ένα παράδειγμα να καταλάβουμε τί ακριβώς εννοείς.

μιλαω κυριως ως εκπαισευτικος

7Ggjp2.png

Εγω αυτό που παρατηρω από το γιο μου είναι πως ότι ακουει στο σχολειο...ερχεται και τα λεει στον αδερφο του.Τον μικρο δλδτον κοροιδευει ολη μερα.Στο σχολειο όμως είναι υπόδειγμα..δεν κοροιδευει κανεναν.Εκει του βγαινει και ολη η εσωστρεφια του.

Αν είσαι δασκάλα, μπορείς να δεις τι σχέσεις διαμορφώνονται μέσα στην τάξη, ποια παιδιά δυσκολεύονται να ανοιχτούν, είναι επιθετικά, έχουν άμυνες (ναι και οι βρισιές, είναι άμυνα πολλές φορές) και να δουλέψεις με όλο σου το τμήμα, για να μπορέσεις να τους κάνεις βίωμα, αυτόν τον σεβασμό προς το συμμαθητή.

Το να μιλάμε απλώς για καλούς τρόπους και αξίες, στα παιδιά δεν πιάνει. Το πολύ πολύ να ομοιομορφήσουν σε ένα πλαίσιο, αλλά δεν μετουσιώνουν τις αξίες αυτές, απλώς μιμούνται για να ανήκουν.

Εχεις κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό για να συζητήσουμε; Γιατί είναι πολύ γενικόλογο όλο αυτό "τα παιδιά κοροϊδεύουν".

και δεν εννοω για κατι που φαινεται παραξενο αλλα μιλαω για ασχημο λεξιλογιο και λεξεις που πραγματικα πονανε

Εμενα παντως ολες οι γνωστες μου από περσι μου ελεγαν ...να δεις όταν παει δημοτικο πως θα εμπλουτιστεί με τη μια το λεξιλογιο του.Και οντως εχει μαθει του κοσμου τις βλακείες.Αυτο πλεον νομιζω συμβαινει σε όλα τα παιδιακια.

Αυτό που προσωπικα με ενοχλκει/προβληματιζει είναι παιδακια τα οποια κοροϊδεύουν τη διαφορετικοτητα και υπαρχουν και τετοια αρκετα.εκει για μενα ειναι καθαρα λαθη των γονιων.Θυμαμαι μια μαμα με παιδακι από ξενη χωρα ηρθε να κανει παραπονα γιατι ένα αγορακι τον αποκαλουσε 'μαυρο'.Η απαντηση του μπαμπα του ηταν 'Αποκλείεται να το ειπε χωρις λογο.Θα τον πειραξε για ν ατο ειπε'....Ε όταν ο ιδιος ο μπαμπας δεν καταλαβαινει πως ότι και να συμβει...δε νοηται το παιδι του να χρησιμοποιει τέτοιους χαρακτηρισμούς...δεν περιμενω και περισσοτερα από το παιδι.

Αν είσαι δασκάλα, μπορείς να δεις τι σχέσεις διαμορφώνονται μέσα στην τάξη, ποια παιδιά δυσκολεύονται να ανοιχτούν, είναι επιθετικά, έχουν άμυνες (ναι και οι βρισιές, είναι άμυνα πολλές φορές) και να δουλέψεις με όλο σου το τμήμα, για να μπορέσεις να τους κάνεις βίωμα, αυτόν τον σεβασμό προς το συμμαθητή.

Το να μιλάμε απλώς για καλούς τρόπους και αξίες, στα παιδιά δεν πιάνει. Το πολύ πολύ να ομοιομορφήσουν σε ένα πλαίσιο, αλλά δεν μετουσιώνουν τις αξίες αυτές, απλώς μιμούνται για να ανήκουν.

Εχεις κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό για να συζητήσουμε; Γιατί είναι πολύ γενικόλογο όλο αυτό "τα παιδιά κοροϊδεύουν".

μιλαω για τη καθημερινοτητα.που αποκαλουν το κοριτσακι που δεν τα καταφερνει στα μαθηματα αχρηστο,που λεν τι να μας πεις εσυ που εισαι απο το ταδε κ..οχωρι,δεν το συζητω για τα αλλοδαπα,για τα φτωχα.για ολα εχουν να πουν εναν πικρο λογο...δουλευω σε ομαδες κανω ασκησεις συνεργατικοτητας,ενισχυω το πνευμα της ταξης ως ενιαια ομαδα,τονιζω τα θετικα του καθε παιδιου...παρολα αυτα δεν πετυχαινω πολλα με ορισμενους.σα να εχουν στοχο να μειωσουν βρε κοριτσια..εννοειται πως οι γονεις τους δεν βοηθουν.καποια στιγμη καλεσα τον πατερα του ενος να τον ενημερωσω για τη συμπεριφορα του παιδιου του και μου ειπε οτι ετσι ειναι τα παιδια χτυπαν και βριζουν...εγω ομως στεναχωριεμαι γιατι ξερω οτι αυτο το παιδι δεν ειναι χαρουμενο αλλα δεν μπορω να κανω πολλα

7Ggjp2.png

αυτα γινονται εν απουσια μου φυσικα την ωρα του διαλειμματος κυριως αλλα και στις ειδικοτητες.λεει πχ ενα παιδακι.που να βαλω το τετραδιο?στον τετοιον σου λεει το αλλο και γελαει...ποσο λυπηρα μου φαινονται ολα αυτα

7Ggjp2.png

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...