Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

κατηχητικό

Recommended Posts

Γεια σας!! Ανοίγω καινούριο θέμα, καθώς το παλαιότερο που βρήκα είναι κλειδωμένο.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω...στέλνει κάποιος τα παιδιά του στο κατηχητικό? Κι αν ναι, έχει αλλάξει κάτι από τα χρόνια μας? Ποιος τα οργανώνει? Ποιος είναι υπεύθυνος και κάνει το ''μάθημα''? Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται?

Συγγνώμη για το ''χείμαρρο'' αποριών, αλλά με αιφνιδίασε η μεγάλη μου κόρη, 6ετών, που μου ζήτησε να πάει, όταν είδα ένα διαφημιστικό να το πω? πρόσκληση? κάτι τέτοιο...

Τι γνώμη έχετε γενικά?

LRaHp2.pngHw9ip2.png

Διαφημίσεις

Ανοιξες πολυ μεγαλο θεμα. Εχω ζησει μεσα στα κατηχητικα και σε χριστιανικες οργανωσεις και εχω κανει και η ιδια καποιο διαστημα κατηχητικο, οταν ημουν φοιτητρια. Μου ειχε προσφερει πολλα σαν παιδι.

Το σκεφτομουν για το παιδι μου, ομως επειδη ειναι πολυ ευαισθητο και σκεφτεται πολυ τους αλλους δεν θα ηθελα να του καλλιεργησω επιπλεον ευαισθησιες και ισως και ενοχες. Αρκουμαστε προς το παρον στην βραδυνη προσευχη.

Εχει πολυ μεγαλη σημασια ο ανθρωπος που κανει το κατηχητικο. Να μην προκαλει φανατισμο, προσηλυτισμο, να μην τους δημιουργει ενοχες, να καλλιεργει την αγαπη αλλα και απο την αλλη να μην ειναι αδιαφορος και μεταδωσει λαθος μηνυματα στα παιδια . Θεωρω οτι πολυ λιγοι ανθρωποι ειναι ικανοι να διδαξουν και να μεταδωσουν στα παιδια το πνευμα του χριστιανισμου. Και ηταν ενας απο τους λογους που δεν συνεχισα να κανω.

Να προσθεσω και κατι ακομα, οτι εξαρταται πως αντιλαμβανεται ο κατηχητης το Θεο και πως το μεταδιδει στα παιδια. Σαν τιμωρο η σαν αγαπη?

Επεξεργάστηκαν by summer wine
προσθηκη τελευταιας παραγραφου

Ωχ...δύσκολο θέμα ανοίγεις και προβλέπω μία από τα ίδια...αλλά ας πω τη γνώμη μου, μια που έχουμε εμπειρία.

Εγώ γενικά ήμουν πολύ προκατειλημμένη με τα κατηχητικά. Είχα την κλασσική εικόνα με τις αξύριστες θεούσες, κότσο-φούστα στον αστράγαλο, που σε απειλούν με την αιώνια καταδίκη αν φιλήσεις αγόρι. :PΧωρίς να έχω πάει, όλα αυτά, δε με άφηνε ο πατέρας μου.

Όταν πήγαινε ο μεγάλος τρίτη δημοτικού, ζήτησε να πάει στο κατηχητικό ενός πνευματικού κέντρου, που πήγαινε ένας φίλος του. Τον πήγα με μαύρη καρδιά. Αποδείχθηκε πλήρης αποτυχία, γιατί ο κατηχητής (πολύ συμπαθητικός άνθρωπος), αργούσε συστηματικά κανένα εικοσάλεπτο να μπει στην αίθουσα και μέσα ήταν καμια 20αρια που κάνανε τον χαμό.

Έτσι ο δικός μου και ο φίλος του φύγανε. Οι πατεράδες πρότειναν να τα στείλουμε στη ΓΕΧΑ, όπου είχαν πάει και οι ίδιοι. Εγώ έφριξα γιατί είχα πολύ κακή εικόνα (εντελώς θεωρητική, και πάλι) για οργανώσεις, αλλά τα παιδιά θέλανε να δοκιμάσουνε. Τελικά περνούσαν πολύ καλά και συνεχίζουν φέτος, τρίτη χρονιά. Τους μιλάνε κανένα τεταρτάκι για το Ευαγγέλιο που θα διαβαστεί την Κυριακή και μετά παίζουν παιχνίδια, γνώσεων, κουίζ, λένε ανέκδοτα κλπ. Όταν τελειώνουν, συνήθως κάθονται παραπάνω στις αίθουσες ψυχαγωγίας, να παίξουν επιτραπέζια ή πιγκ πογκ. Είναι πολύ ζεστός κι άνετος χώρος, οι γονείς μπορούν να φτιάξουν το καφεδάκι τους και να τα πούνε, όσο παίζουν τα παιδιά.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν θίξει κάποιο άλλο θέμα, συμπεριφοράς, αγωγής κλπ. Λίγα λόγια για τους Αγίους και πολύ διασκέδαση. Μας βγήκε πολύ καλά και δεν είχε καμία σχέση με αυτά που φανταζόμουν. Η διαφορά με αυτά που συνέβαιναν στα κατηχητικά της εποχής μας είναι τεράστια.

αχ οχι, ελπίζω να μη γίνει χαμός! :roll:

Αγγελίνα, κι εγώ τις φοβάμαι πολύ τις ενώσεις γιατί τις έχω ζήσει από κοντά στην άσχημη πλευρά τους, τέλος πάντων, είναι και θέμα ανθρώπων, όπως λέει και η summer wine

Δηλαδή έτσι όπως τα περιγράφεις, είναι απλά και διασκεδαστικά τα πράγματα!! Πολύ καλό αυτό!!

Κάτι άλλο, τα παιδάκια που πηγαίνουν είναι παιδάκια αποκλειστικά οικογενειών που ακολουθούν ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής ή είναι πιο χαλαρά τα πράγματα?

LRaHp2.pngHw9ip2.png

Καλησπερα, εγω ειμαι απο χωριο κι ειχαμε κατηχητικο..μας εκανε μαθημα ο Παππας του χωριου και η γυναικα του!Ειναι απο τις πιο ωραιες εμπειριες που θυμαμαι!

Ξεκινουσαμε με μαθημα απο τον Παππα για την εκκλησια γενικοτερα..γραφαμε σε ενα βιβλιαρακι το "μαθημα" της ημερας..καθε φορα υπηρχε και μια διδαχη μεσα απο ιστοριες οπου τα κρατουσαμε με λιγα λογια στο βιβλιο..και μετα καναμε παιχνιδι!Εμας τα κοριτσια μας εμαθε η γυναικα του Παππα να κενταμε..παιζαμε ομαδικα παιχνιδια ομορφα και αρμονικα..επιτραπεζια σκακι πολλα...και οργανωνανε και εκπαιδευτικες εκδρομες!

Ητανε πολυ ωραιο το κλιμα αλλα βεβαια σημειωνω παλι οτι ειμαι απο χωριο..κι ολα τα παιδακια γνωριζομασταν απο το σχολειο..ειμασταν κλειστη κοινωνια οπως καταλαβαινεται!Πολλα τα μαθηματα που πηραμε..μεγααααλο σχολειο για εμενα κι αυτο!

Και κατι αλλο..ποτε δεν ηταν η οικογενεια μου τυπικη της εκκλησιας..ουτε κι εγω ειμαι τωρα...αλλα σου καλλιεργει ενα αλλο καλο πνευμα για τη γνωμη μου!

Διαφημίσεις

Κοιτά επειδη παμε εκκλησία πολυ συχνα, επειδη τρέχουν τα μικρα καθόμαστε πολλες φορές στο δωμάτιο που κανουν το κατηχητικό και τους άκουμε τι λενε.... Δυστυχώς ειναι λιγακι όπως το περιγράφει η σάμερ (στην δικιά μας εκκλησία!) : αν κανεις και που δεν θελει ο Θεος εισαι κακο παιδάκι θα πας στην κόλαση κλπ. Ενω στην αρχη ενδιαφερομουν ακούγοντας τέτοια με τιποτα (και ειμαςτε γενικως θρηςκοι εκκλησία, κοινωνίες κλπ)... Οποτε αρκούμαστε και εμεις στο Σταύρο μας και τις εικονιτσες του Χριστουλη :-)

Έχω εμπειρίες και από καλό και από κακό κατηχητικό.

Εγώ δυστυχώς έτυχα στο κακό, όπου η δημιουργία ενοχών πήγαινε σύννεφο. Νιώθαμε λες και είμαστε σε συνεχή επιτήρηση. Ότι ποτέ δεν είμαστε αρκετοί.

Η αδελφή μου πάλι έτυχε σε καταπληκτικούς ανθρώπους, πολύ παιχνίδι και οι διδαχές γινόταν με εξιστόρηση παραβολών σαν παραμύθια.

Στην εκκλησία της περιοχής μας πηγαίνουν πολλά παιδιά, συνήθως τα βλέπουμε έξω ή μέσα στο εντευκτήριο να παίζουν. Σε άλλη εκκλησία της γειτονιάς που πέρασα, ήταν γύρω στα 20 αγόρια που καθόταν και άκουγαν τον εθελοντή και η βαρεμάρα τους έκανε μπαμ. Κοιτούσαν όλα έξω, μπας και περάσει η ώρα.

Είναι καθαρά που θα πέσεις νομίζω.

Το μόνο που θα φοβόμουν είναι μην πέσεις σε λάθος ανθρώπους και καλλιεργήσουν αίσθημα φόβου στο παιδί. Επειδή είναι ρίσκο όμως, αν ήθελε το παιδί να μάθει για την θρησκεία θα προτιμούσα τον ρόλο της κατήχησης να τον αναλάβει κάποιος που ξέρω και όχι να πάω στα τυφλά. Αν απλά του άρεσε το παιχνίδι, θα το κατεύθυνα στον προσκοπισμό (που επίσης έχει παιχνίδι, γνώσεις, εκδρομές και παράλληλα ενδυναμώνει έννοιες όπως φιλία, ομαδικότητα κλπ)

ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας! Θα το κοιτάξω το θέμα, γιατί το παιδί δείχνει μια ιδιαίτερη ευλάβεια, δείχνει να αναπαύεται πολύ στην πίστη, έχει πολλές εικονίτσες, λέει κάθε πρωί-βράδυ την προσευχούλα της, χωρίς να της το καλλιεργούμε εμείς!

Αφού, λοιπόν, το παιδί το ίδιο δείχνει κάτι να αναζητά, θα το δω.

Απλά κι εμένα με φοβίζουν όλα αυτά που λέτε, δε θα ήθελα κάτι αυστηρό και καταγγελτικό...δε θέλω το παιδί να τρομάξει, θέλω να τη βοηθήσει όλο αυτό, όχι να την πάει πίσω!

LRaHp2.pngHw9ip2.png

αχ οχι, ελπίζω να μη γίνει χαμός! :roll:

Αγγελίνα, κι εγώ τις φοβάμαι πολύ τις ενώσεις γιατί τις έχω ζήσει από κοντά στην άσχημη πλευρά τους, τέλος πάντων, είναι και θέμα ανθρώπων, όπως λέει και η summer wine

Δηλαδή έτσι όπως τα περιγράφεις, είναι απλά και διασκεδαστικά τα πράγματα!! Πολύ καλό αυτό!!

Κάτι άλλο, τα παιδάκια που πηγαίνουν είναι παιδάκια αποκλειστικά οικογενειών που ακολουθούν ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής ή είναι πιο χαλαρά τα πράγματα?

Να σου πω την αλήθεια, στη ΓΕΧΑ που πάμε τώρα, βλέπω πολύ περισσότερους γονείς που πήγαιναν παλιά οι ίδιοι εκεί, όπως ο άντρας μου - εκείνος τους γνωρίζει. Νομίζω πως αυτό συμβαίνει επειδή ο περισσότερος κόσμος έχει την κακή εικόνα του παρελθόντος για τις οργανώσεις. Βέβαια, στην "τάξη" του γιου μου είδα (και το χάρηκα πολύ) κι ένα παιδάκι, που η μητέρα του είναι τραγουδίστρια και ο πατέρας του δουλεύει πόρτα στο ίδιο νυχτερινό κέντρο, οπότε υποθέτω πως υπάρχουν κι άλλες τέτοιες εξαιρέσεις, που εγώ δεν γνωρίζω.

Στα κατηχητικά των πνευματικών κέντρων και των ενοριών, είναι πολύ πιο ετερόκλητα τα πράγματα.

Όπως και σε κάθε δραστηριότητα, πρέπει να το ψάξεις καλά πού θα πάει το παιδί. Υπάρχουν τόσα κατηχητικά που αποτελούν θετικές εμπειρίες για τα παιδιά, θα είναι κρίμα να πέσετε στην περίπτωση. Στη θέση σου, θα ξεκινούσα από την ενορία μου, ρωτώντας γονείς που ήδη στέλνουν τα παιδιά τους εκεί και θα επεδίωκα οπωσδήποτε να γνωρίσω την κατηχήτρια.

Αγγελινα να σου πω οτι στις κατασκηνωσεις της ΓΕΧΑ εχω περασει αξεχαστα χρονια. Δεν ειχα χασει χρονια. Ειχα παει και σε κρατικη αλλα καμια σχεση. Η αγαπη και το ενδιαφερον αυτων των ανθρωπων , η καθημερινη προσευχη , μας εδινε μια ασφαλεια και χαρα. Βεβαια υπηρχε και η υπερβολη, αλλα τι να σου πω το διασκεδαζαμε και αυτο.

Διαφημίσεις

Σαν παιδι πηγαινα παντα κατηχητικο.μεγαλωσα επαρχεια και ηταν πολύ ομορφα.Καμια ενοχη και κανενας προσυλητισμος.Λιγα λογια για το Ευαγγελιο και πολλες συμβουλες για τη ζωη.Τωρα αν στην Αθηνα ισχυει κατι άλλο δεν ξερω.Παντως επειδή κι εμεις ειμαστε της εκκλησιας θα ηθελα να τα στειλω καποια στιγμη απλα τα δικα μου τα θεωρω ακομα μικρα.

Αγγελινα να σου πω οτι στις κατασκηνωσεις της ΓΕΧΑ εχω περασει αξεχαστα χρονια. Δεν ειχα χασει χρονια. Ειχα παει και σε κρατικη αλλα καμια σχεση. Η αγαπη και το ενδιαφερον αυτων των ανθρωπων , η καθημερινη προσευχη , μας εδινε μια ασφαλεια και χαρα. Βεβαια υπηρχε και η υπερβολη, αλλα τι να σου πω το διασκεδαζαμε και αυτο.

Πήγε κι ο γιος μου φέτος κι ευχαριστήθηκε πολύ. Από εγκαταστάσεις δεν έχουν κάτι το εντυπωσιακό, βέβαια, αλλά του άρεσε πολύ η ομαδική δουλειά που γινόταν εκεί. Κάνανε και γιορτή για τους γονείς κι ήταν πολύ όμορφα να αισθάνεσαι παντού αυτό το κλίμα. Εντυπωσιάστηκα από το πόσο λανθασμένη άποψη μπορεί να έχεις, όταν είσαι απ' έξω και κρίνεις με βάση αυτά που λένε οι άλλοι και όσα φαντάζεσαι εσύ.

Εγώ είμαι παιδί των ιδιωτικών κατασκηνώσεων, ο πατέρας μου δούλευε σε δημόσια υπηρεσία που ήταν συμβεβλημένη με τις πιο γνωστές. Έχω mixted feelings σχετικά με αυτές. Δεν είμαι καθόλου βέβαιη πως θα έστελνα την κόρη μου, αν είχα. Για τους γιους μου όμως, το σκέφτομαι έντονα, είχαν και πολλά καλά, δε μπορώ να πω. Ή ίσως στις κατασκηνώσεις της ΧΑΝΘ. Αλήθεια, έχει κανείς γι' αυτές άποψη;

Σχετικα με το κατηχιτικο νομιζω οτι εξαρταται σε τι περιπτωση θα πεσεςι. Και εδω στο Βελγιο εχει μετα την λειτουργεια κατηχητικο αλλα δεν τα εχω παει τα παιδια - ουτε το εχουν ζητησει. Δεν ξερω με τι κριτηρια επιλεγονται οι κατηχητες γενικοτερα και στην τελικη θα προτιμουσα τα παιδια μου να παρουν τις δικες μου αρχες οποιες και αν ειναι αυτες απο το να το αναθεσω σε καποιον τριτο. Παρακολουθουν μαθημα ορθοδοξιας στο σχολειο για το οποιο και παλι εχω επιφυλαξεις για το τι καταλαβαινουν.

Σας ευχαριστώ όλες πάρα πολύ!

Ουσιαστικά καταλήγουμε στο ότι είναι θέμα ανθρώπου, κατηχητή δηλαδή...

Πώς μπορούμε όμως να ελέγξουμε αν ο άνθρωπος είναι ''κατάλληλος''? Έχετε κάποια γνώμη?

Αγγελίνα, χαίρομαι πολύ που ακούω (διαβάζω βασικά) ότι η εμπειρία του παιδιού από τη ΓΕΧΑ -χελιδόνια δε λέγονται ακόμη;- είναι θετική. Χαίρομαι που τα πράγματα εκσυχρονίστηκαν γιατί η δική μου εμπειρία ήταν πολύ αρνητική...και δε σου κρύβω ότι αυτό με έκανε να το σκέφτομαι για το παιδί..

LRaHp2.pngHw9ip2.png

Δεν μπορούμε να πούμε εξ ορισμού είναι καλό ή κακό το κατηχητικό.

Όπως δεν είναι καλή ή κακή εξ ορισμού η ιδιωτική εκπαίδευση.

Σίγουρα πολύ μεγάλο ρόλο παίζει ο κατηχητής αλλά ακομη μεγαλύτερο ο προιστάμενος της ενορίας ή ο διευθυντής μια οργάνωσης που τον διαλέγει και τι μηνύματα θέλει να περάσει στα παιδιά.

Σε πάρα πολλές ενορίες γίνεται εκπληκτική δουλειά και δημιουργούνται παιδικές και νεανικές συντροφιές, όπου τα παιδιά δεν προσηλυτίζονται αλλά παίρνουν χρήσιμες συμβουλές, διασκεδάζουν, πάνε εκδρομές, συμμετέχουν σε διάφορες εκδηλώσεις και γενικώς τα παιδιά περνάνε καλά σε ένα ασφαλες περιβάλλον.

lydiap επειδή από ότι θυμάμαι από άλλο τοπικ ζούσες στο εξωτερικό, γύρισες Ελλάδα;

Μια καλή λύση είναι να αναζητήσεις πληροφορίες για το κατηχητικό της γειτονιάς σου από άτομα που εμπιστεύεσαι (αν υπάρχουν τέτοια). Στην εκκλησία πηγαίνετε συχνά; Έχετε προσωπική άποψη για τους ιερείς; Αν πας στα τυφλά μια λύση είναι να την ξεκινήσεις (αφού η ίδια το ζητά) και να την έχεις από κοντά με την έννοια να τη συζητάς αρκετά τι είπανε στο κατηχητικό, τι συζητήσανε με τα άλλα παιδιά, πως πέρασε και κυρίως τι συναισθήματα της προκλήθηκαν από τη συμμετοχή της στο κατηχητικό.

Διαφημίσεις

Σας ευχαριστώ όλες πάρα πολύ!

Ουσιαστικά καταλήγουμε στο ότι είναι θέμα ανθρώπου, κατηχητή δηλαδή...

Πώς μπορούμε όμως να ελέγξουμε αν ο άνθρωπος είναι ''κατάλληλος''? Έχετε κάποια γνώμη?

Αγγελίνα, χαίρομαι πολύ που ακούω (διαβάζω βασικά) ότι η εμπειρία του παιδιού από τη ΓΕΧΑ -χελιδόνια δε λέγονται ακόμη;- είναι θετική. Χαίρομαι που τα πράγματα εκσυχρονίστηκαν γιατί η δική μου εμπειρία ήταν πολύ αρνητική...και δε σου κρύβω ότι αυτό με έκανε να το σκέφτομαι για το παιδί..

Δε μπορώ να εγγυηθώ ότι συμβαίνει το ίδιο σε όλες τις αντίστοιχες οργανώσεις της χώρας...περιγράφω την εμπειρία από τη δική μας πόλη. Αλλά γενικά έχω ακούσει πως το κλίμα στα κατηχητικά διαφέρει πολύ από το παρελθόν, στο σύνολό τους.

Νομίζω πως θα πρέπει να μιλήσεις με ανθρώπους που στέλνουν ήδη τα παιδιά τους στο κατηχητικό που σκέφτεσαι, να πας και μια βόλτα να γνωρίσεις τις κατηχήτριες, να δεις το χώρο, το κλίμα. Δε μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο.

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...