Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

IQ-tests Εκτίμηση νοημοσύνης - γιατί δεν είναι καλό να γίνονται μέσω του διαδικτύου;

Recommended Posts

Το έχω κοιτάξει το βιβλιάριο και έχουμε κατακτήσει το 95% των δεξιοτήτων της ηλικίας μας, ενώ έχουμε και ένα 10%-20% από τις δεξιότητες του επόμενου χρόνου. Για καθησυχαστικούς λόγους και μόνο, πέρασα όλο το Σαββατοκύριακο κάνοντας όλα τα έγκυρα online tests για συμπεριφορικές και αναπτυξιακές διαταραχές (asd, aq, m-chat-r, cast).

Αυτα που τα εχεις βρει? Εαν δε σου ειναι κοπος γραψε μας τα sites.

Καλο ειναι να τα γνωριζουμε.

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 50
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Αυτα που τα εχεις βρει? Εαν δε σου ειναι κοπος γραψε μας τα sites.

Καλο ειναι να τα γνωριζουμε.

Με μεγάλη μου χαρά! (είναι στα αγγλικά η συμπλήρωση)

https://psychology-tools.com/cast/ (University of Cambridge)

https://www.autismspeaks.org/what-autism/diagnosis/mchat

και πάρα πολλά εδώ:

https://www.autismresearchcentre.com/arc_tests

Φυσικά δεν υποκαθιστούν την προσωπική αξιολόγηση από ειδικό.

και πάρα πολλά εδώ:

Σου ανέφερε η δασκάλα για αυτισμό;;; Γιατί βλέπω τα συγκεκριμένα είναι εξειδικευμένα, ή δεν κατάλαβα καλά;

Ναι αυτο ήθελα να ρωτήσω και εγω τι σχέση εχει ο αυτισμός με οτι ανέφερε η δασκάλα;

Δεν το ανέφερε, όχι. Απλώς δεν μπόρεσα να βρω ερωτηματολόγια αποκλειστικά για δυσκολίες κοινωνικής προσαρμογής και δεδομένου πως σε κάποιο βαθμό οι διαταραχές κοινωνικής προσαρμογής ακουμπούν και τον αυτισμό, είπα να τα κάνω και αυτά (μήπως εννοούσε και κάτι τέτοιο).

Διαφημίσεις

Καμια σχεση δεν εχουν!

Επισης, αυτα ειναι μεσα στα εργαλεια που χρησιμοποιουνται στις αξιολογησεις (μαζι με αλλα). Καλο ειναι να μην εξασκειτε τα παιδια σας σε αυτα, γιατι μετα η αξιολογηση δεν ειναι αξιοπιστη!

Επισης, καλο ειναι γενικα να μην χρησιμοποιειτε τεστ πιυ δεν γνωριζετε τον τροπο αξιολογησης των αποτελεσματων τους (δεν ειναι ειπε τη σωστη ή τη λαθος απαντηση)

και πάρα πολλά εδώ:

Σε ευχαριστω πολυ για τον κοπο που μπηκες, αν και μετα ειδα οτι ηταν για αυτισμο. Ειχες κανει το τεστ του βιβλιαριου υγειας οταν ο μικρος σου ηταν 18 μηνων?

Shield Maiden, περιμενουμε να μας πεις τα νεα απο τον αναπτυξιολογο μιας και το ψαχνεις. Ευχομαι ολα να ειναι καλα στις αξιολογησεις.

Σε ευχαριστω πολυ για τον κοπο που μπηκες, αν και μετα ειδα οτι ηταν για αυτισμο. Ειχες κανει το τεστ του βιβλιαριου υγειας οταν ο μικρος σου ηταν 18 μηνων?

Shield Maiden, περιμενουμε να μας πεις τα νεα απο τον αναπτυξιολογο μιας και το ψαχνεις. Ευχομαι ολα να ειναι καλα στις αξιολογησεις.

Εννοείς τα στάδια ανάπτυξης που προβλέπονται στους 18 μήνες; Αν ναι, τους ελέγχω τακτικά βάσει των βιβλιαρίων και τους δύο. Έχει κάπου αλλού τεστ;

Θα σας πω φυσικά όταν δούμε τον αναπτυξιολόγο (είναι για τέλη Δεκεμβρίου το ραντεβού, παρόλο ζπου είναι ιδιώτης)

Καμια σχεση δεν εχουν!

Επισης, αυτα ειναι μεσα στα εργαλεια που χρησιμοποιουνται στις αξιολογησεις (μαζι με αλλα). Καλο ειναι να μην εξασκειτε τα παιδια σας σε αυτα, γιατι μετα η αξιολογηση δεν ειναι αξιοπιστη!

Επισης, καλο ειναι γενικα να μην χρησιμοποιειτε τεστ πιυ δεν γνωριζετε τον τροπο αξιολογησης των αποτελεσματων τους (δεν ειναι ειπε τη σωστη ή τη λαθος απαντηση)

Φυσικά δεν εξασκώ τα παιδιά σε αυτές τις ερωτήσεις. Δεν είναι στόχος μου να 'αριστεύσουν' στο ερωτηματολόγιο, αλλά να έχω εγώ μια ιδέα τού τι γίνεται. Για να είναι δημοσιοποιημένα τα ερωτηματολόγια, σημαίνει πως και οι γονείς μπορουν να παρατηρούν και να ελέγχουν την ανάπτυξη βάσει κάποιων πιο αντικειμενικών εργαλείων, σωστά; Για αυτό άλλωστε ζητείται και η δική τους γνώμη σε όποιον ειδικό και αν αποταθούν. Δεν είναι κακό να τα γνωρίζεις, ιδιαίτερα όταν πρόερχονται από αναγνωρισμένους φορείς, όπως το Πανεπιστήμιο Cambridge.

Φυσικά δεν εξασκώ τα παιδιά σε αυτές τις ερωτήσεις. Δεν είναι στόχος μου να 'αριστεύσουν' στο ερωτηματολόγιο, αλλά να έχω εγώ μια ιδέα τού τι γίνεται. Για να είναι δημοσιοποιημένα τα ερωτηματολόγια, σημαίνει πως και οι γονείς μπορουν να παρατηρούν και να ελέγχουν την ανάπτυξη βάσει κάποιων πιο αντικειμενικών εργαλείων, σωστά; Για αυτό άλλωστε ζητείται και η δική τους γνώμη σε όποιον ειδικό και αν αποταθούν. Δεν είναι κακό να τα γνωρίζεις, ιδιαίτερα όταν πρόερχονται από αναγνωρισμένους φορείς, όπως το Πανεπιστήμιο Cambridge.

Εξασκώ σε ένα ταστ δεν σημαίνει βάζω το παιδί κάτω και του μαθαίνω τις σωστές απαντήσεις. Σημαίνει, όμως, ότι αν κάνει 1-2 φορές το τεστ, τότε όταν το κάνει τρίτη φορά με έναν ειδικό, οι απαντήσεις του πιθανά δεν θα είναι αυτές ενός παιδιού που πρώτη φορά έρχεται σε επαφή με το αντικέιμενο.

Για το λόγο αυτό, άλλωστε, συστήνεται από όλους τους φορείς που "φτιάχνουν" κάποιο τεστ (μιλάω πάντα για τα διαγνωστικά που χρησιμοποιούνται στις αξιολογήσεις), αυτό να μην επαναλαμβάνεται σε διάστημα μικρότερο των 2-2,5 ετών.

Τρανταχτό παράδειγμα το WISC III που μετρά τη νοημοσύνη (πρακτική και λεκτική) των παιδιών από 6 χρονών και είναι το μόνο σταθμισμένο τεστ στα Ελληνικά δεδομένα. Οι ασκήσεις του πιαθνότα μπορούν να βρεθούν στο ιντερνετ (δεν το έχω ψάξει) αλλά αν τις κάνουν τα παιδιά γιατί οι γονείς θέλουν να δουν πώς είναι το παιδί, και μετά απευθυνθούν σε ΚΕΔΔΥ ή Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο το τεστ δεν νμπορεί να ξαναγίνει ή αν ξαναγίνει τα αποτελέσματα δεν είναι αξιόπιστα.

Καλό, είναι, λοιπόν, όλοι οι γονείς να αφήνετε το κομμάτι της διάγνωσης στον ειδικό ανάλογα με την περίπτωση.

Διαφημίσεις

Κοριτσια αυτο το τεστ WISC III online υπαρχει? Δεν με ενδιαφερει το ΚΕΔΔΥ η οτιδηποτε σχετικο.

Απο αυτο εχετε καμια αποψη http://paroutsas.jmc.gr/iqtest/children.htm

Επιμενω οτι καλο ειναι να μην γινονται. Αποτελουν εργαλεια. Επισης δεν μπορει κάποιος χωρις εξειδικευση να το ερμηνευσει. Δεν βγαζει εναν αριθμο και απο εκει συμπεραινει καποιος αν το παιδι ειναι εξυπνο ή οχι. Υπαρχουν διαφοροι δεικτες που δειχνουν διαφορα πραγματα τα οποθα εξηγουνται με πολλουσωτροπους και εξαρταται το ενα απο το αλλο....

Το wisc το χορηγουν ψυχολογοι μετα απο εξειδικευση και πθστοποιηση

Δεν μου απαντησες ομως εαν γνωριζεις το δευτερο τεστ. Του μικρου μου του αρεσουν τα προβληματα και το καναμε σαν παιχνιδι για να περασει η ωρα . Καμια σχεση με αξιολογηση. Απαντησε στα πιο πολλα και με εξεπληξε. Ο δεικτης με βαση την ηλικια του βγηκε ανω του 152, πολυ ανετα και νησταγμενος. Εχει καμια ισχυ?

Δεν μου απαντησες ομως εαν γνωριζεις το δευτερο τεστ. Του μικρου μου του αρεσουν τα προβληματα και το καναμε σαν παιχνιδι για να περασει η ωρα . Καμια σχεση με αξιολογηση. Απαντησε στα πιο πολλα και με εξεπληξε. Ο δεικτης με βαση την ηλικια του βγηκε ανω του 152, πολυ ανετα και νησταγμενος. Εχει καμια ισχυ?

Και ποιος ειναι ο ανωτερος δεικτης?

Καμια!!!!!

Διαφημίσεις

livinath to 152 ειναι το ανωτερο. Ειναι οπως και τα iq τεστ που κυκλοφορουν. Αλλα ετσι κιαλλιως δεν εχει καμια σημασια, εφοσον δεν ειναι αξιοπιστο, οπως λεει η ειδικος.

Ισως δεν ειναι τοσο πληρες γιατι δεν συμπεριλαμβανει την λεκτικη νοημοσυνη και συναισθηματικη νοημοσυνη.

livinath μπορει και η κορη σου να το κανει, βλεπω ειναι 7 χρονων σχεδον ισα με το γιο μου.

livinath to 152 ειναι το ανωτερο. Ειναι οπως και τα iq τεστ που κυκλοφορουν. Αλλα ετσι κιαλλιως δεν εχει καμια σημασια, εφοσον δεν ειναι αξιοπιστο, οπως λεει η ειδικος.

Ισως δεν ειναι τοσο πληρες γιατι δεν συμπεριλαμβανει την λεκτικη νοημοσυνη και συναισθηματικη νοημοσυνη.

livinath μπορει και η κορη σου να το κανει, βλεπω ειναι 7 χρονων σχεδον ισα με το γιο μου.

Ειναι μεγαλο τριπακι αυτα τα τεστ και δεν θελω να σου πω την αληθεια. Αλλα γενικα, επειδη τα ακρα δεν ειναι ποτε καλα, καλο ειναι να το ψαξεις λιγο. Μην με παρεξηγησεις ομως το υψηλο iq δεν θα πρεπει να εφησυχαζει τους γονεις, το αντιθετο μαλιστα και νομιζω πως η emmaki θα συμφωνησει μαζι μου. Η ασυνηθιστα υψηλος δεικτης iq δειχνει πολλες φορες πως μπορει να υπαρχει καποια διαταραχη ή να υπαρχει προδιαθεση γι'αυτο. Δεν γνωριζω περισσοτερα, εγκυκλοπαιδικες γνωσεις ειναι αυτα που σου λεω.

Βεβαια η ειδικος ειπε οτι δεν ειναι αξιοπιστο οποτε ενταξει νομιζω..

Το iq ειναι ενασψδεικτης που χρησιμοποιειται απο συλλογπυς/οργανωσεις οπως η mensa για να δημθουργει μια elit που απλα εχουν εναν τιτλο.

Τα τεστ νοημοσυνης που ειναι επισημα, που ειναι θεσπισμενα για τον Ελληνικο πληθυσμο μεσα απο εφαρμογη σε εκατονταδες ή χιλθαδες ατομα και λαμβανοντας υποψη πολλους παραγοντες (δεν ειναι δηλαδη απλη μεταφραση του αντιστοιχου αμερικανικου), μετρανε πολλα πραγματα (το ξαναειπα).

Δεν ειναι μονο αν θα βρει το πσιδι ποιο σχημα ή ποιος αριθμος ακολουθει, αλλα πχ ποσες φορες θα επαναλαβει ενα μοτιβο σε συσκεκριμενο χρονο, ποια ειναι η ψυχοκινητικη του ταχυτητα, ποσο καλη ή οχι ειναι η μακροχρονη και η βραχυχρονη μνημη, ποσο καλη ειναι η μηνμη ακολουθιας αριθμων, αν ειναι καλη η ρεουςα νοημοσυνη κλπ κλπ

Δεν θα κατσω να αναλυσω το καθενα απο οσα μετραει ενα τεστ. Δεν υπαρχει λογος.

Μπραβο στο παιδι που καυαφερε να κανει ενα τεστ και να πθασει τοσο υψηλο σκορ, αλλα να κερεις οτι αυτο δεν εχει σχεση με τη νοημοσυνη του ή με την εξυπναδα του. Δειχνει οτι εχει κανει εξασκηση ισως σε καποιες ασκησεις (παρομοιες), οτι πιθανοτατα ειναι ευστροφο κλπ.

Καμια σχεση, ομως, με δεικτη νοημοσυνης (εξηγησα οτι το iq δεν ισχυει πουθενα, ασε που αν ψαξεις θα βρεις απειρα τεστ που ισχυριζονται οτι ειναι για iq και εχουν πολλες διαφορες και τεραστιες διαφορες μεταξυ τους)

Ειναι μεγαλο τριπακι αυτα τα τεστ και δεν θελω να σου πω την αληθεια. Αλλα γενικα, επειδη τα ακρα δεν ειναι ποτε καλα, καλο ειναι να το ψαξεις λιγο. Μην με παρεξηγησεις ομως το υψηλο iq δεν θα πρεπει να εφησυχαζει τους γονεις, το αντιθετο μαλιστα και νομιζω πως η emmaki θα συμφωνησει μαζι μου. Η ασυνηθιστα υψηλος δεικτης iq δειχνει πολλες φορες πως μπορει να υπαρχει καποια διαταραχη ή να υπαρχει προδιαθεση γι'αυτο. Δεν γνωριζω περισσοτερα, εγκυκλοπαιδικες γνωσεις ειναι αυτα που σου λεω.

Βεβαια η ειδικος ειπε οτι δεν ειναι αξιοπιστο οποτε ενταξει νομιζω..

Ευτυχως ομως που το τεστ δεν ειναι αξιοπιστο και δεν κινδυνευουμε απο διαταραχη υψηλου iq :rolleyes::roll::roll:

Τι ακουμε Θεε μου σε αυτη τη χωρα! :rolleyes::roll:

Οσοι ειναι πιο εξυπνοι απο το μετριο ανθρωπο και δεν μας μοιαζουν καποιο προβλημα εχουν!! Ισοπεδωση προς τα κατω. Δεν μπορει να φτασει καν το μυαλο μας να καταλαβει οτι καποιο ανθρωποι εχουν υψηλο iq.

Δεν ειναι μονο αν θα βρει το πσιδι ποιο σχημα ή ποιος αριθμος ακολουθει, αλλα πχ ποσες φορες θα επαναλαβει ενα μοτιβο σε συσκεκριμενο χρονο, ποια ειναι η ψυχοκινητικη του ταχυτητα, ποσο καλη ή οχι ειναι η μακροχρονη και η βραχυχρονη μνημη, ποσο καλη ειναι η μηνμη ακολουθιας αριθμων, αν ειναι καλη η ρεουςα νοημοσυνη κλπ κλπ

Συμφωνω σε αυτα.

Αν ηθελα πιστοποιηση στο parents θα εψαχνα?:rolleyes:

Αν και οι πιστοποιησεις εξυπναδας δεν νομιζω οτι εχουν καμια σημασια.

Αντιθετα φορτωνουν το παιδι με περισσοτερο αγχος.

Ευτυχως ομως που το τεστ δεν ειναι αξιοπιστο και δεν κινδυνευουμε απο διαταραχη υψηλου iq :rolleyes::roll::roll:

Τι ακουμε Θεε μου σε αυτη τη χωρα! :rolleyes::roll:

Οσοι ειναι πιο εξυπνοι απο το μετριο ανθρωπο και δεν μας μοιαζουν καποιο προβλημα εχουν!! Ισοπεδωση προς τα κατω. Δεν μπορει να φτασει καν το μυαλο μας να καταλαβει οτι καποιο ανθρωποι εχουν υψηλο iq.

Αυτό που όταν διαβάζουμε κάτι που δε μας αρέσει/ δε μας συμφέρει δυσανασχετούμε.....

Τι διαβάζουμε θεέ μου σε αυτό το φόρουμ....

poulxeria

Τα online test ειναι πιστοποιηση??? :roll:

Δεν εχετε κανει ποτε τεστ iq?

Και εσυ πρεπει να σκοτωνεσαι στη δουλεια....

Shield Maiden συγνωμη για την παρενθεση.

To βιβλιαριο υγειας εχει ενα ερωτηματολογιο που απευθυνεται σε εμας τους γονεις σαν μια προχειρη αξιολογηση του παιδιου, εκτος των σταδιων αναπτυξης. Αυτο βρισκεται ακριβως στην επομενη σελιδα που μιλαει για αυτισμο. Αυτο το κανεις ομως οταν το παιδι ειναι 18 μηνων. Η ηλικια αυτη ειναι χαρακτηριστικη.

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...