Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

2 χρονιές στο Νήπιο;

Recommended Posts

Καλημέρα

Θα ήθελα τη γνώμη σας σε ένα θέμα που με προβληματίζει. Ο μικρός μας έχει γεννηθεί τις τελευταίες μέρες του 2011 και είναι και πρόωρος. Κανονικά θα είχε γεννηθεί αρχές Φεβρουαρίου 2012. Φέτος το Σεπτέμβριο θα είναι η πρώτη μας χρονιά στο Νηπιαγωγείο. Στον παιδικό σταθμό που πάει προνήπιο η δασκάλα του είναι πολύ ευχαριστημένη μαζί του μαθησιακά. Παρόλα αυτά τόσο εγώ όσο και ο σύζυγός μου πιστεύουμε ότι θα δυσκολευτεί του χρόνου να πάει Δημοτικό και θα μας ενδιέφερε να δούμε πως θα μπορούσαμε να τον κρατήσουμε μία χρονιά ακόμα στο Νήπιο προκειμένου να ωριμάσει λίγο ακόμα κοινωνικά και να μπορεί να ανταπεξέλθει καλύτερα στο πρόγραμμα της 1ης Δημοτικού. Το ψάχνω από τώρα γιατί σε αυτή την περίπτωση θα τον στείλουμε σε άλλο νήπιο φέτος και σε άλλο του χρόνου από το οποίο θα μπορεί να συνεχίσει στο εκεί Δημοτικό. Έχει κάνει καμιά μαμά κάτι αντίστοιχο; Τι διαδικασία χρειάζεται;

Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια και το χρόνο σας

Διαφημίσεις

Νομίζω γίνεται με μια απλή αίτηση του γονέα και μια έκθεση της νηπιαγωγού... Ειδικά επειδή είναι γεννημένος στο τέλος της χρονιάς δεν νομίζω να στο αρνηθεί κανείς. Θα μπορούσες να έχεις και μια γνωμάτευση αναπυξιολόγου.

Καλημέρα

Θα ήθελα τη γνώμη σας σε ένα θέμα που με προβληματίζει. Ο μικρός μας έχει γεννηθεί τις τελευταίες μέρες του 2011 και είναι και πρόωρος. Κανονικά θα είχε γεννηθεί αρχές Φεβρουαρίου 2012. Φέτος το Σεπτέμβριο θα είναι η πρώτη μας χρονιά στο Νηπιαγωγείο. Στον παιδικό σταθμό που πάει προνήπιο η δασκάλα του είναι πολύ ευχαριστημένη μαζί του μαθησιακά. Παρόλα αυτά τόσο εγώ όσο και ο σύζυγός μου πιστεύουμε ότι θα δυσκολευτεί του χρόνου να πάει Δημοτικό και θα μας ενδιέφερε να δούμε πως θα μπορούσαμε να τον κρατήσουμε μία χρονιά ακόμα στο Νήπιο προκειμένου να ωριμάσει λίγο ακόμα κοινωνικά και να μπορεί να ανταπεξέλθει καλύτερα στο πρόγραμμα της 1ης Δημοτικού. Το ψάχνω από τώρα γιατί σε αυτή την περίπτωση θα τον στείλουμε σε άλλο νήπιο φέτος και σε άλλο του χρόνου από το οποίο θα μπορεί να συνεχίσει στο εκεί Δημοτικό. Έχει κάνει καμιά μαμά κάτι αντίστοιχο; Τι διαδικασία χρειάζεται;

Κάπως έτσι είναι και το δικό μου παιδάκι, γεννήθηκε τέλη του '11 με μικρη προωρότητα.

Φαντάστηκα κι εγώ πως θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα, μιας και στην ίδια τάξη θα υπάρχουν και παιδιά έως και 1 έτος σχεδόν μεγαλύτερα.

Γραφτήκαμε λοιπόν στο προνήπιο. Είναι τώρα 4,5 και συμφοιτεί με νήπια ετών 6+ αυτή τη στιγμή. Του χρόνου ασφαλώς θα ξαναπάει ως νήπιο πια. Οπως κι εσείς.

Σε πληροφορώ ότι το παιδί δεν υστερεί σε τίποτε σχεδόν. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση, τα παιδιά μπορούν να βελτιώσουν πολύ γρήγορα τις ικανότητες τους. Γράφει αντιγραφή πολύ καλά, που να το φανταζόμουν; ζωγραφίζει όμορφα και συγκροτημένα ενώ όταν ξεκίνησε έκανε μόνο μουντζούρες και κάποια λίγα σχέδια, κόβει με ψαλίδι κλπ.

Το έχουμε κουβεντιάσει και με την νηπιαγωγό - πριν μερικούς μήνες και δεν έχει αξιολογήσει κάτι αρνητικό - δεν διαπιστώνει δηλαδή το παιδί να είναι πίσω ή να δυσκολεύεται. Το ίδιο μου είχαν πει και πέρισυ στον παιδικό σταθμό.

Αρα συμπεραίνω ότι δεν είναι απόλυτο πως τα παιδάκια μας θα έχουν προβλήματα και δεν πρέπει να βιαζόμαστε - άφησε να περάσει ένα 6-8μηνο και μετά κουβεντιασε το με την δασκάλα, ίσως δεν υπάρχει λόγος να ξανακάνει την τάξη.

Ο παιδίατρος σας τι λέει επ' αυτού;

ΥΓ Δεν σου κρύβω πως το έχω βέβαια μόνιμο άγχος παρόλα αυτά που σου γράφω, αν θα συναντήσω τις δυσκολίες που συζητάμε στην 1η τάξη του Δημοτικού όπως καταλαβαίνεις.

Κι εμενα ο γιος μου είναι γεννημενος τελη Δεκεμβρη.Χωρις όμως θεμα προωροτητας.Στην αρχη κι εγω προβληματιζομουν.Ομως τοσο στο προνηπιο περσι οσο και στο νηπειο φετος οι δασκάλες μου ειπαν δεν υπαρχεικανενα θεμα και θα συνεχισουμε κανονικα στο δημοτικο.Ναι η διαφορα του παιδιου σε σχεση με τα μεγαλύτερα είναι εμφανης.Εννοω ότι σε καποια θεματα το παιδι λιγο δυσκολευεται.Και η λογοθεραπευτρια που τον παρακολουθεί μου εχει πει ότι γενικα η διαφορα αυτή θα είναι εμφανης μεχρι τη δευτερα τριτη δημοτικου...μετα σιγα σιγα εξαλειφεται.Ωστοσο και αυτή συμφωνει ότι το παιδι πρεπει να συνεχισει κανονικα στο δημοτικο.Ετσι κι αλλιως η δυσκολια δεν αφορα την κατανοηση...μια χαρα τα καταλαβαινει όλα.Πιο πολύ στο να συγκεντρωθεί και να στρωθεί να κανει τις εργασιες εχουμε θεμα.πχ στο προνηπιο που εκαναν τους αριθμούς...ενώ τα μεγαλύτερα παιδακια τους εμαθαν...ο δικος μου αργησε να τους μαθει..χρειαστηκε να τον δουλεψω κι εγω στο Σπιτι αρκετα.Ομοιως και στο νηπειο με τα γραμματακια.Πριν τα Χριστούγεννα δεν επεμενα πολύ γιατι τον εβλεπα ότι δεν ηταν ετοιμος να μαθει ευκολα τα γραμματακια.Μετα τα Χριστούγεννα τον βλεπω πιο ετοιμο και συγκρατει πιο ευκολα οσα μαθαίνουμε.Εγω θα σε συμβουλευα να συμβουλευετεις και τις δασκάλες.Νομιζω εχουν την εμπειρια να καταλαβουν αν ένα παιδι είναι ετοιμο να προχωρησει κανονικα.

Παρομοίως θα πω κι εγώ για τα γράμματα και τους αριθμούς στην αρχή. Εμένα όμως η νηπιαγωγός μου είπε να μην δουλεψω σε καμία περίπτωση το παιδι στο σπίτι για αυτά τα ζητήματα. Δηλαδή να μην το κάνουμε εργασία εννοώ. Κι εμείς μετά το 4μηνο, εκεί που δεν κατάφερνε και πολλά, ενθουσιάστηκε όταν κατάφερε 1 φορά κατι, μετά κάτι άλλο, ήρθε λοιπόν η ώρα της που κατακτούσε ένα ένα αυτά που διδάσκοταν. Θέλω να πω πως αυτό συμβαίνει στα περισσότερα παιδάκια, ίσως χρειάζονται χρόνο να μπουν στο κλίμα. Εφόσον συμβεί αυτό μετά έρχονται τα υπόλοιπα πολύ πιο εύκολα.

Ξέχασα να πω επίσης πως τον ίδιο προβληματισμό έχει κι άλλη μαμά που έχουν κάποιες ημέρες διαφορά με την δική μου, χωρίς προωρότητα κι εκείνη όπως ακριβώς δηλαδή και η Niki81.

Αρα είναι βέβαιο πως ο προβληματισμός αυτος υπάρχει και θα υπάρχει για τα παιδάκια που γεννήθηκα στο τέλος της χρονιάς. Τι να πω; απ'τη μία λες γιατί να παιδεύεται να μάθει αυτά που θα έκανε την επόμενη; απ'την άλλη όμως, γιατί να χάσει χρονιά το παιδί άδικα εφόσον τα καταφέρνει;

Διαφημίσεις

Ναι νομιζω κι εγω είναι ενας καθαρα μαμακιστικος προβληματισμος.Για τις δασκάλες...τουλάχιστον 2 που εχω μιλησει εγω...είναι κατι απολυτα φυσιολογικο.Εννοω παντα υπηρχαν και παντα θα υπαρχουν παιδακια στο τμημα που θα είναι μικροτερα από τα υπολοιπα.Δεν ξερω αν αυτό από μονο του είναι τελικα αιτια να μεινει ένα παιδι μια ακομα χρονια στο νηπιο.Γι αυτό και θεωρω βασικο το τι λεει και η δασκαλα του παιδιου.Υποθετω ότι για να προτινει μια νηπιαγωγος για ένα παιδακι να μεινει στο νηπιο κατι παραπανω βλεπει από μια απλη δυσκολια του παιδιου λογω ηλικιας.

Θα σας ρωτησω το αντιθετο.

Ενα παιδακι που εχει γεννηθει στην αρχη της χρονιας μπορει να παει νωριτερα σχολειο με τα παιδια της προηγουμενης χρονιας?

Υπαρχει καποια προβλεψη ?

Με την παλαιοτερη νομοθεσια θα πηγαινε νωριτερα.

Maria F εξαρταται και απο ποσο προωρος γεννηθηκε και εαν αυτο εχει επηρεασει την αναπτυξη του γενικοτερα και μετα τα 2.

Ενα παιδακι που εχει γεννηθει στην αρχη της χρονιας μπορει να παει νωριτερα σχολειο με τα παιδια της προηγουμενης χρονιας?

Maria F εξαρταται και απο ποσο προωρος γεννηθηκε και εαν αυτο εχει επηρεασει την αναπτυξη του γενικοτερα και μετα τα 2.

Οχι δεν μπορει.

Τα παιδια πανε σχολειο με βαση τη χρονια που γεννηθηκαν. Δηλαδη τα παιδια που απο 1/1 εως 31/12 θα κλεισουν τα πεντε, πανε νηπιαγωγειο. Οσα θα κλεισουν τα εξι, πανε πρωτη κλπ.

Εξαιρεση αποτελουν τα παιδια που ειτε με προταση συμβουλου ειτε με προταση κεδδυ θα επαναλαβουν τη χρονια, συνηθως το νηπιαγωγειο η/και την πρωτη, αν βεβαια συμφωνουν οι γονεις τους. Τιποτα δεν γινεται χωρις τη συμφωνη γνωμη γονεων, οι οποιοι εχουν και τον τελικο λογο

Αυτό το άγχος τελικά όντως είναι των μαμάδων.

Η κόρη μου δεν πρόωρη (δε ξέρω τι ρόλο παίζει η προωρότητα, σίγουρα ίσως έχει άλλη βαρύτητα) είναι όμως η μικρότερη στη τάξη της, έχει γεννηθεί τέλος Νοεμβρίου. Στο δε προνήπιο ήταν μαζί με παιδιά που ήταν σχεδόν 2 χρόνια μεγαλύτερά της (προνήπιο-νήπιο) το οποίο μόνο καλό της έκανε. Στον παιδικό που πήγαινε ποτέ δε είχε πρόβλημα μαθησιακό, ίσα ίσα που οι δασκάλες της μου έλεγαν τα καλύτερα. Και στο προνήπιο-νήπιο όλα μια χαρά και από πλευρά συμπεριφοράς - ωριμότητας. Δε ξέρω αν παίζει ρόλο που είναι κορίτσι αλλά δε φαινόταν ποτέ ότι ήταν η μικρότερη. Αφού λοιπόν και το δικό σου παιδάκι δεν έχει θέμα μαθησιακό γιατί αγχώνεσαι;

Όταν θα ξεκινούσαμε δημοτικό είχα ένα άγχος παρόλο που δεν μου είχε δώσει δείγματα το παιδί. Τελικά όλα πήγαν καλύτερα από ό,τι περίμενα. Αν και φέτος που είναι δευτέρα δημοτικού νομίζω πως τα πάει καλύτερα, ίσως ήθελε τον χρόνο της, ίσως η δασκάλα μας είναι αστέρι, ίσως απλά έτυχε δε ξέρω.

Πέρισυ θυμάμαι ότι απλά άργησε λίγο με τους τόνους να καταλάβει αλλά και η δασκάλα της δε με άγχωσε και μου είπε ότι μόλις ξεκλειδώσει αυτός ο κανόνας μέσα της θα το βρει. Φέτος παιδί φίλης μου που είναι γεννημένος αρχές του έτους είχε το ίδιο πρόβλημα με τους τόνους, άρα δε μπορώ να πω ότι έπαιξε ρόλο η ηλικία σε αυτό.

Νομίζω πως όμως άδικα αγχώνεσαι από τώρα. Άσε το παιδί να πάει νήπιο και βλέπεις πώς θα εξελιχθεί το πράγμα. Έτσι και αλλιώς για να επαναλάβει το νήπιο χρειάζεται νομίζω χαρτί από το ΚΕΔΔΥ πως υπάρχει κάποιο θέμα, αλλιώς δε μπορεί να το επαναλάβει.

Αν ήταν έτσι τα μισά αγόρια που είχαμε στο νήπιο έπρεπε να το επαναλάβουν από θέμα ωριμότητας. Ακόμα και τώρα β δημοτικού έχουν τα θεματάκια τους συγκριτικά ειδικά με τα κορίτσια της τάξης.

Νομίζω ότι πρέπει να εμπιστευτείς το παιδί σου και τις δασκάλες του και όλα θα πάνε καλά!

Σας ευχαριστώ όλες για την βοήθεια, τις συμβουλές σας και το χρόνο σας.

Όπως έχω αναφέρει ήδη, το παιδί κανονικά θα είχε γεννηθεί το Φεβρουάριο του 2012.

Από αυτή την άποψη η κανονική χρονιά του παιδιού είναι το 2012 και όχι το 2011. Επιπλέον η έννοια "να μείνει στην ίδια τάξη", προσωπικά και μόνο, θεωρώ ότι δεν υφίσταται στο Νηπιαγωγείο.

Μέχρι στιγμής η δασκάλα του στο προνήπιο είναι πολύ ευχαριστημένη μαζί του μου λέει όμως ότι σίγουρα δυσκολεύεται λίγο σε σχέση με τα πιο μεγάλα παιδάκια του προνηπίου. Σε σχετική μας συζήτηση μας είπε ότι δεν θα ήταν κακή ιδέα να τον κρατήσουμε 2 χρονιές στο νήπιο μια και είναι λίγο ανέτοιμος να αντιμετωπίσει τις κοινωνικό μέρος της όλης διαδικασίας. Είναι κάτι που το έχουμε δει και εμείς πρώτοι, και γι αυτό το ψάχνουμε. Η παιδίατρος μας λέει ότι δεν υπάρχει λόγος να τον κρατήσουμε αλλά στο τέλος είναι κάτι που πρέπει να το αποφασίσουμε εμείς.

Ναι νομιζω κι εγω είναι ενας καθαρα μαμακιστικος προβληματισμος.Για τις δασκάλες...τουλάχιστον 2 που εχω μιλησει εγω...είναι κατι απολυτα φυσιολογικο.Εννοω παντα υπηρχαν και παντα θα υπαρχουν παιδακια στο τμημα που θα είναι μικροτερα από τα υπολοιπα.Δεν ξερω αν αυτό από μονο του είναι τελικα αιτια να μεινει ένα παιδι μια ακομα χρονια στο νηπιο.Γι αυτό και θεωρω βασικο το τι λεει και η δασκαλα του παιδιου.Υποθετω ότι για να προτινει μια νηπιαγωγος για ένα παιδακι να μεινει στο νηπιο κατι παραπανω βλεπει από μια απλη δυσκολια του παιδιου λογω ηλικιας.

Μπορεί να έχετε δίκιο για τους "μαμακίστικους προβληματισμούς" αλλά εδώ είμαστε όλοι ενήλικοι και έχουμε την ικανότητα να κρίνουμε σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον πόσο αντικειμενικοί είμαστε σε αυτά που σκεφτόμαστε και πράττουμε. Προφανώς πάντα κάποια παιδάκια είναι μεγαλύτερα και κάποια μικρότερα σε μία τάξη. Αλλά όταν η ουσιαστική διαφορά που βλέπει ο γονιός είναι μεγαλύτερη και πιστεύει ότι μπορεί να βλάψει την κοινωνική και κατ' επέκταση την μαθησιακή πορεία του παιδιού του λογικά θα πρέπει τουλάχιστον να το ψάξει. Σίγουρα θα ζητήσουμε την γνώμη αναπτυξιολόγου αλλά τελικά δεν ξέρει κανένας το παιδί σου καλύτερα από εσένα.

Ίσως για αυτό το ερώτημα θα έπρεπε να ανοιχτεί κάποιο άλλο θέμα. Αν δεν κάνω λάθος σε άλλες αναπτυγμένες χώρες υπάρχει ειδική πρόβλεψη για παιδιά με υψηλό IQ και κοινωνική ετοιμότητα ώστε να προχωρούν τις τάξεις γρηγορότερα και να τελειώνουν και τις σπουδές τους νωρίτερα.

Διαφημίσεις

Να ξεκαθαρίσω επίσης ότι προνήπιο πηγαίνει σε παιδικό σταθμό και όχι στο νήπιαγωγείο στο οποίο θα φοιτήσει του χρόνου.

Καλημέρα

νομιζω οτι ειναι πολυ νωρις να το σκεφτεστε αυτο,αναφερεις οτι φετος θα παει νηπιαγωγειο ο γιος σου...δεν ειναι λιγο ακαιρο να κρινετε αν θα μπορει να παρακολουθησει κανονικα την πρωτη δημοτικου απο τωρα??μια σχολικη χρονια ειναι πολυςςςςς χρονος και το μικρο σας θα εχει μεγαλες αλλαγες σε ολους τους τομεις...ξερω οτι ο γονιος ξερει το παιδι του καλυτερα απο τον οποιοδηποτε, αλλα το χρονικο διαστημα που θα μεσολαβησει φετος στο νηπιο,μπορει να ειναι αρκετο ωστε το παιδακι σας να μπορει ανετα να παει κανονικα στην πρωτη ταξη του δημοτικου...

αν λογω προωροτητας εχετε και αλλα θεματα που σας οδηγουν σε αυτη την αποφαση, τοτε ισως θα πρεπει πριν κινειθειτε αναλογως,να εχετε την εκγριση ειδικων,οτι ειναι απαραιτητο το παιδακι να ξαναπαρακολουθησει το νηπιο...αλλα και παλι, ειναι νωρις για να κρινετε την πορεια του παιδιου απο τωρα...

εχω εναν μικρο πριγγηπα στην αγκαλια μου...

νομιζω οτι ειναι πολυ νωρις να το σκεφτεστε αυτο,αναφερεις οτι φετος θα παει νηπιαγωγειο ο γιος σου...δεν ειναι λιγο ακαιρο να κρινετε αν θα μπορει να παρακολουθησει κανονικα την πρωτη δημοτικου απο τωρα??

Σίγουρα ισχύει αυτό που λέτε.

Δεν σκοπεύουμε να κρίνουμε από τώρα την πορεία του, απλά με βάση αυτά που βλέπουμε τώρα, συγκεντρώνουμε πληροφορίες ώστε να ξέρουμε τι μας γίνεται. Ένας χρόνος είναι μεγάλο διάστημα και πολλά μπορούν να αλλάξουν στη συμπεριφορά του μικρού. Θέλουμε όμως να είμαστε προετοιμασμένοι, να μάθουμε τις διαδικασίες, τα υπέρ και σίγουρα και τα κατά. Δεν θα μας άρεσε να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία χ κατάσταση απροετοίμαστοι και να τρέχουμε σαν τους τρελούς εδώ και εκεί ψάχνοντας και με ελλειπη πληροφόρηση.

Συμφωνω...είναι νωρις..μεσα σε ένα χρονο θα δεις μεγαλη διαφορα στο παιδι και τοτε θα εισαι ετοιμη να κρινεις.Εννοειται η κάθε μια λεει τη δικη της εμπειρια από το δικο της παιδι...σαφως και εσυ ξερεις καλυτερα το παιδι σου και βλέπεις αν και που υστερει το παιδι.Απλα μην εισαι προκατειλλημενη...το ότι το παιδι καπου θα υστερει σε σχεση με τα μεγαλύτερα είναι γεγονός...το σε ποιους τομεις και ποσο είναι το θεμα.Για να παρεις όμως την αποφαση σου να κοιτάξεις αποκλειστικα το παιδι σου...το πως τα παει το παιδι χωρις να μπεις στη διαδικασια σύγκρισης με τα αλλα.Γιατι τα παιδακια ετσι κι αλλιως διαφερουν μεταξυ τους...τα κοριτσακια πχ και συνομιληκα είναι πιο ωριμα.

Εμενα ο γιος μου με το γιο φιλης μου εχουν 2 εβδομάδες διαφορα...ο δικος μου θα παει πρωτη ενώ το άλλο παιδακι θα παει τωρα νηπειο.Πραγματικα δε μπορω να πω ποιος είναι ο τυχερος από τους δυο.Αν μιλάγαμε στην αρχη της χρονιας θα ελεγα ότι ο δικος μου είναι ατυχος...ειχα ανοιξει και αντιστοιχο θεμα φετος.Ομως πλεον στο τελος της χρονιας...βλεπω ότι μια χαρα ετοιμος είναι...ναι το εχω παρει αποφαση ότι θα δυσκολευτούμε λιγο στο μαθησιακο...αλλα δε θα τον αφηνα παλι στο νηπιο.Ειναι και σωματικα ανεπτυγμένος ο δικος μου...παροτι από τους πιο μικρους είναι σχεδόν ο ψηλότερος στην ταξη του.

Και πάλι Maria F έιναι πολύ νωρίς ακόμη και για να είστε προετοιμασμένοι. Αυτό θα αρχίσετε να το σκέφτεστε και να το κρίνετε του χρόνου τον Φεβρουάριο με το καλό.

Πάντως η προωρότητα σε εμάς τουλάχιστον δεν φαίνεται να παίζει ρόλο - ούτε το λαμβάνουν υπόψην παιδίατρος/εκαιδευτικοί πια.

Επίσης εμάς είναι και το πιο μικροκαμωμένο στην τάξη! :lol:

Διαφημίσεις

Σίγουρα ισχύει αυτό που λέτε.

Δεν σκοπεύουμε να κρίνουμε από τώρα την πορεία του, απλά με βάση αυτά που βλέπουμε τώρα, συγκεντρώνουμε πληροφορίες ώστε να ξέρουμε τι μας γίνεται. Ένας χρόνος είναι μεγάλο διάστημα και πολλά μπορούν να αλλάξουν στη συμπεριφορά του μικρού. Θέλουμε όμως να είμαστε προετοιμασμένοι, να μάθουμε τις διαδικασίες, τα υπέρ και σίγουρα και τα κατά. Δεν θα μας άρεσε να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία χ κατάσταση απροετοίμαστοι και να τρέχουμε σαν τους τρελούς εδώ και εκεί ψάχνοντας και με ελλειπη πληροφόρηση.

Καλά κάνετε και το κοιτάτε και μαζεύετε πληροφορίες για να μην τρέχετε την τελευταία στιγμή.

• 2 months later...

Όχι,δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο!Όμως ως εκπαιδευτικός και μητέρα παιδιού που έχει γεννηθεί 3 Γενάρη θα σου πω πως είναι προτιμότερο να πάει πιο μεγάλο σχολείο!Θα είναι πιο έτοιμο και ίσως ζοριστεί λιγότερο!;)