Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Διατήρηση Γνώσης Γερμανικής Γλώσσας (spielgruppe?)

Recommended Posts

καλησπέρα

Το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους επιστρέφουμε οικογενειακώς από τη Γερμανία όπου βρισκόμασταν για επαγγελματικούς λόγους. Την περίοδο που ήμασταν εκεί, η κόρη μας παρακολούθησε 2 χρόνια γερμανόφωνο βρεφονηπιακό/νηπιαγωγείο και ένα χρόνο φοίτησε στην 1η Δημοτικού σε Γερμανικό Δημοτικό σχολείο.

Με δεδομένο ότι έχει κάνει κτήμα της τη γλώσσα αναζητούμε τρόπους διατήρησης αυτού του επιπέδου αλλά και της "άνεσης" στην ομιλία (όσο αυτό είναι δυνατό). Μεταξύ των άλλων, αναζητούμε το εάν υπάρχουν στην Αθήνα συναντήσεις ομάδων παιδιών με σκοπό το παιχνίδι ή διάφορες δραστηριότητες στη Γερμανική γλώσσα (Spielgruppe νομίζω είναι ο όρος).

Γνωρίζει κανείς κάτι σχετικά;

ΥΓ Ζητώ συγγνώμη εάν υπάρχει παρόμοιο θέμα, αλλά μολονότι έκανα αναζήτηση δεν βρήκα κάτι.

Ευχαριστώ πολύ.

Διαφημίσεις

καλησπέρα

Το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους επιστρέφουμε οικογενειακώς από τη Γερμανία όπου βρισκόμασταν για επαγγελματικούς λόγους. Την περίοδο που ήμασταν εκεί, η κόρη μας παρακολούθησε 2 χρόνια γερμανόφωνο βρεφονηπιακό/νηπιαγωγείο και ένα χρόνο φοίτησε στην 1η Δημοτικού σε Γερμανικό Δημοτικό σχολείο.

Με δεδομένο ότι έχει κάνει κτήμα της τη γλώσσα αναζητούμε τρόπους διατήρησης αυτού του επιπέδου αλλά και της "άνεσης" στην ομιλία (όσο αυτό είναι δυνατό). Μεταξύ των άλλων, αναζητούμε το εάν υπάρχουν στην Αθήνα συναντήσεις ομάδων παιδιών με σκοπό το παιχνίδι ή διάφορες δραστηριότητες στη Γερμανική γλώσσα (Spielgruppe νομίζω είναι ο όρος).

Γνωρίζει κανείς κάτι σχετικά;

ΥΓ Ζητώ συγγνώμη εάν υπάρχει παρόμοιο θέμα, αλλά μολονότι έκανα αναζήτηση δεν βρήκα κάτι.

Ευχαριστώ πολύ.

Αυτό που ψάχνεις δεν είναι πολύ γνωστο στην Ελλάδα. Κι αν υπάρχει, θα είναι σε κάτι πολύ απλοϊκό που δεν θα καλύπτει τις αναγκες ενός παιδιού που θέλει να προχωρήσει στη γλώσσα, αν αυτός είναι ο σκοπός σας. Κι ούτε μπορεί να γίνεται συχνά, καθώς υπάρχουν και υποχρεώσεις σχολικές ή άλλες δραστηριότητες, αφού το παιδί είναι ήδη Β΄δημοτικού. Τελικά το μόνο που θα αναγκαστείς να κάνεις είναι ένα ..... θλιβερό φροντιστήριο/ιδιαίτερο που όμως σταδιακά θα δεις να χάνει το παιδί την προφορά του, καθώς είναι πολύ μικρό.

Η μοναδική λύση είναι να γράψεις το παιδί στο δημοτικό της Γερμανικής Σχολής στο Μαρούσι. Ετσι θα συνεχίσει το γερμανικό δημοτικό που έχει ήδη αρχίσει και θα μάθει και ελληνικά ως 2η γλώσσα. Φυσικά μπορείς να κάνεις και λίγο με κάποια δασκάλα μελλοντικά. Στη θέση σας οπωσδήποτε θα έγραφα το παιδί στη Γερμανική Σχολή.

Νομιζω οτι στο parents cafe υπαρχει ενα topic για γερμανοφωνους

Παντως αν εμεις ερθουμε ποτε προσανατολιζομαι στην λυση του ιδιετερου γιατι σε φροντηστιριο δυσκολο να βρεθει αναλογο επιπεδο για την ηλικια τους. Και βεβαια και το ιδιετερο δεν θα ειναι ευκολο να βρεθει μια και παλι μια και το επιπεδο τους ειναι διαφορετικο απο το συνηθες για την ηλικια τους. Σιγουρα στα προφορικα

Μεταξύ των άλλων, αναζητούμε το εάν υπάρχουν στην Αθήνα συναντήσεις ομάδων παιδιών με σκοπό το παιχνίδι ή διάφορες δραστηριότητες στη Γερμανική γλώσσα (Spielgruppe νομίζω είναι ο όρος).

Δεν είναι απίθανο να βρεις αυτό που ψάχνεις. Ξέρω ότι για αγγλόφωνα παιδάκια υπάρχει. Απλά θέλει ψάξιμο. Ρώτα και σε φροντιστήρια, μερικά έχουν ειδικά προγράμματα για μικρά παιδιά και ίσως μπορείτε να γραφτείτε σε κάποιο από αυτά για αρχή. Αλλιώς μπες στο parentscafe και δες αν μπορείς να οργανώσεις κάτι εσύ!

BTW το άβατάρ σου απλά τέλειο!! :D

ξέρω ότι υπάρχουν Spielgruppe Αθήνα, σίγουρα το ένα καλύπτει τα βόρεια. Εϊναι παιδάκια που ο ένας ή και οι δύο γονείς ξέρουν την γερμανική σαν μητρική τους και από μικρά μεγαλώνουν δίγλωσσα παιδιά εδώ δηλαδή η μαμά ή ο μπαμπάς μιλάει μόνο γερμανικά και οι υπόλοιποι ελληνικά. Σε ενδιαφέρει να μάθω συναντήσεις κτλ;

Με την επιφύλαξη ότι υπάρχει ακόμα γιατί όπως και η φίλη μου πολλοί από αυτούς επιστρέψανε πίσω Γερμανία.

Σ 08/07/2007

Α 07/08/2011

Θ 06/06/2013

Διαφημίσεις

χαιρετώ ξανά

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις και το ενδιαφέρον σας.

@bobonela Τη λύση του Γερμανόφωνου ιδιωτικού σχολείου τη σκεφτήκαμε με τη σύζυγο αλλά με δεδομένο ότι έχουμε και 2ο παιδάκι το συνολικό κόστος (ακόμα και με την έκπτωση) ξεφεύγει από τις δυνατότητές μας.

Προσανατολιζόμαστε λοιπόν για ιδιαίτερο και ο λόγος είναι ότι το επίπεδό της εκτιμώ ότι την κατατάσσει σε τμήμα που θα απαρτίζεται από μαθητές πολύ μεγαλύτερους σε ηλικία το οποίο ίσως την κομπλάρει (είναι και κάπως συνεσταλμένη) και ίσως λειτουργήσει αρνητικά. Την υποψία μας αυτή μας επιβεβαίωσε και το goethe institut όταν συζητήσαμε το θέμα.

Το parentscafe το έχω υπόψη μου και είναι καλή ιδέα να το ψάξω και από εκεί.

@ Little Monkey Το avatar είναι από ένα μια πολύ παλιά σειρά κιν. σχεδίων που την έλεγαν "H μάχη των πλανητών" ή πιο απλά "Ομάδα G".

@ xanp φυσικά και με ενδιαφέρει!! Εάν μπορείς σε παρακαλώ στείλε μου περισσότερα στοιχεία μια και από το διαδίκτυο δεν καταφερά να βρω κάτι.

ευχαριστώ πολύ και πάλι :-)

Το avatar είναι από ένα μια πολύ παλιά σειρά κιν. σχεδίων που την έλεγαν "H μάχη των πλανητών" ή πιο απλά "Ομάδα G".

Το ξέρω. Είναι ο αγαπημένος μου Μαρκ ;)

Για ιδιαίτερο σας βλέπω κι εγώ, αλλά πρόσεξε να βρείτε καθηγητή της προκοπής που να μιλάει σωστά τη γλώσσα και να έχει εμπειρία από αυτή την ηλικία.

Αλλά δεν χάνεις και τίποτα να ρωτήσεις σε φροντιστήριο. Μπορεί να βρεις κάποιο που να έχει τμήμα για παιδάκια της ηλικίας της.

γειά σου υπάρχουν πολλοί αλλά διάσπαρτοι που μιλουν γερμανικά όπως είσαστε και εσείς.

και εμείς εγω μητρικη μου γλωσσα τα γερμανικα κ μιλαω στη μικρη μονο γερμανικα.

θα πρεπε κανονικα η γερμανικη σχολη να προσφέρει τέτοιες ομάδες στο χώρο της στο νηπιαγωγείο πχ τα απογευματα

για όσους θελουν τετοια επαφή με γερμανικο περιβαλλον εστω και αν ειναι για 1 φορα την εβδομαδα.

αφου αδειο ειναι το σχολείο το απογευμα, τι κριμα !

ειμαι και γω στο καφε κ εχω γραψει οτι ψαχνω αλλα δεν εχουμε οργανωθεί ποτέ. ίσως πρεπει απλως να γινει καποιο momentum!!!

δες εδω υπαρχει αυτο το θέμα

http://parentscafe.gr/showthread.php?t=335

http://parentscafe.gr/showthread.php?t=22402

http://parentscafe.gr/showthread.php?t=1651

πιο παλιό αλλα μπορούμε να στείλουμε καποιο πμ σε ολους γαι να τους ξυπνησουμε - τα πμ παιρνει καποιος κανονικα ειδποιηση νομιζω στο μαιλ του !

υπαρχει κοσμος ειναι σιγουρο. το θεμα ειναι να τους συγκεντρώσεις!

Ευχαριστώ για μία ακόμα φορά για το ενδιαφέρον και τις συμβουλές.

Το παράδοξο είναι ότι μολονότι βρισκόμασταν στη Γερμανία για επαγγελματικούς λόγους, η γνώση της Γερμανικής δεν ήταν απαραίτητη και εγώ και η σύζυγος δεν ομιλούμε τη Γερμανική. Ωστόσο και τα 2 μου παιδιά και κυρίως η κόρη μου (6.5y) είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο ομιλίας και γραφής (κατά δήλωση της δασκάλας της πάντα, μια και εγώ δεν είμαι σε θέση να κρίνω). Αυτός είναι και ο λόγος που προσπαθούμε, με όποιο τρόπο μπορούμε, να διατηρήσουμε αυτό το επίπεδο.

Είμαι και εγώ μέλος στο καφέ και θα δοκιμάσω να ποστάρω... [στην Αγγλική (?)]

ευχαριστώ και πάλι

Καλή επιστροφή! Αν βρεθεί κάτι, θα μ' ενδιέφερε κι εμένα - κι εμείς επιστρέφουμε Σεπτέμβρη μετά από πολλά χρόνια στο Μόναχο. Ο δικός μου βέβαια είναι μικρός, 1,5 έτους, αλλά ακούει από 8 μηνών γερμανικά στο βρεφονηπιακό και δε θα με πείραζε να συνεχίσει να έχει μια επαφή με τη γλώσσα - αλλά λόγω ηλικίας, σε επίπεδο ψυχαγωγίας, όχι μαθήματος.

Διαφημίσεις