Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Με τι ξένη γλώσσα να ξεκινήσουμε?

Recommended Posts

Καλησπέρα!

Έχω μία κόρη που θα πάει Β δημοτικού και τελειώσαμε την Α δημοτικού στην Εράσμειο. Επειδή όμως δεν το ξέραμε ότι θα πάμε Εράσμειο (και θα κάνουμε Γερμανικά πρώτη γλώσσα) είχαμε ξεκινήσει Αγγλικά στο νήπιο και δεν ήθελα να τη σταματήσω. Οπότε τώρα κάνουμε και Αγγλικά με σκοπό να τα σταματήσει ενδεχομένως στην τρίτη δημοτικού που θα μπούνε και τα αγγλικά στο σχολείο. Τα αγγλικά που κάνουμε τώρα (1ώρα ιδιαίτερο την εβδομάδα) μπορεί να τα κάνουμε και χωρίς νόημα, δεν έχω καταλήξει. Ο λόγος είναι ότι ενώ κάνουμε ήδη 1,5 χρόνο δεν έχουμε διαβάσει αγγλικά ούτε 1 λεπτό. Αρκούμαστε σε ό,τι κάνει με την Αγγλιδα (η οποία μου λέει ότι τα πάει καλά αλλά καλό θα ήταν να τα κάνουμε και επανάληψη μαζί - το οποίο δεν παίζει). Η φιλοσοφία μου είναι ότι στην τρίτη δημοτικού που θα έχουν μπει και άλλα μαθήματα και θα μπούνε και τα αγγλικά να μη δυσκολευτεί τόσο ... (δεδομένου ότι θα έχει και τα γερμανικά). Τελοσπάντων, ό,τι έκανα έκανα με τη μεγάλη ... το πρόβλημά μου είναι η μικρή.

Η μικρή είναι 3 και κάτι. Δεδομένου του παρακάτω άρθρου θα ήθελα να την ξεκινήσω νωρίς επαφή με ξένη γλώσσα. Εντάξει δε λέω από τώρα φυσικά αλλά στο προνήπιο ή στο νήπιο και αυτήν όπως τη μεγάλη.

http://www.goethe.de/ins/gr/el/lp/lrn/daf/dau/4568347.html

Το ερώτημα είναι ότι τώρα που ξέρω ότι αυτό το παιδί θα ξεκινήσει με τα γερμανικά στο σχολείο να της ξεκινήσω κι αυτής αγγλικά όπως έκανα στη μεγάλη ή να την αφήσω να ξεκινήσει αγγλικά στην τρίτη κανονικά και να ξεκινήσει με γερμανικά? Γερμανικά εντωμεταξύ δεν καίγομαι να της κάνω και από νωρίς γιατί στο σχολείο κάνουν πολύ καλή δουλειά .... οπότε να την αφήσω λέτε αυτή να ξεκινήσει αγγλικά στην τρίτη?

azHYp2.png

vwuep3.png

Διαφημίσεις

Καλησπέρα!

Έχω μία κόρη που θα πάει Β δημοτικού και τελειώσαμε την Α δημοτικού στην Εράσμειο. Επειδή όμως δεν το ξέραμε ότι θα πάμε Εράσμειο (και θα κάνουμε Γερμανικά πρώτη γλώσσα) είχαμε ξεκινήσει Αγγλικά στο νήπιο και δεν ήθελα να τη σταματήσω. Οπότε τώρα κάνουμε και Αγγλικά με σκοπό να τα σταματήσει ενδεχομένως στην τρίτη δημοτικού που θα μπούνε και τα αγγλικά στο σχολείο. Τα αγγλικά που κάνουμε τώρα (1ώρα ιδιαίτερο την εβδομάδα) μπορεί να τα κάνουμε και χωρίς νόημα, δεν έχω καταλήξει. Ο λόγος είναι ότι ενώ κάνουμε ήδη 1,5 χρόνο δεν έχουμε διαβάσει αγγλικά ούτε 1 λεπτό. Αρκούμαστε σε ό,τι κάνει με την Αγγλιδα (η οποία μου λέει ότι τα πάει καλά αλλά καλό θα ήταν να τα κάνουμε και επανάληψη μαζί - το οποίο δεν παίζει). Η φιλοσοφία μου είναι ότι στην τρίτη δημοτικού που θα έχουν μπει και άλλα μαθήματα και θα μπούνε και τα αγγλικά να μη δυσκολευτεί τόσο ... (δεδομένου ότι θα έχει και τα γερμανικά). Τελοσπάντων, ό,τι έκανα έκανα με τη μεγάλη ... το πρόβλημά μου είναι η μικρή.

Η μικρή είναι 3 και κάτι. Δεδομένου του παρακάτω άρθρου θα ήθελα να την ξεκινήσω νωρίς επαφή με ξένη γλώσσα. Εντάξει δε λέω από τώρα φυσικά αλλά στο προνήπιο ή στο νήπιο και αυτήν όπως τη μεγάλη.

http://www.goethe.de/ins/gr/el/lp/lrn/daf/dau/4568347.html

Το ερώτημα είναι ότι τώρα που ξέρω ότι αυτό το παιδί θα ξεκινήσει με τα γερμανικά στο σχολείο να της ξεκινήσω κι αυτής αγγλικά όπως έκανα στη μεγάλη ή να την αφήσω να ξεκινήσει αγγλικά στην τρίτη κανονικά και να ξεκινήσει με γερμανικά? Γερμανικά εντωμεταξύ δεν καίγομαι να της κάνω και από νωρίς γιατί στο σχολείο κάνουν πολύ καλή δουλειά .... οπότε να την αφήσω λέτε αυτή να ξεκινήσει αγγλικά στην τρίτη?

Προσωπικά δεν βλέπω το λόγο το παιδί να κάνει 2 ξένες γλώσσες στην Α' Δημοτικού, εκτός αν αυτό εξελιχθεί σε πλεονέκτημα όταν το πρώτο σου παιδί φτάσει στην Γ' Δημοτικού κι εκεί καταλάβεις ότι σε κάτι συγκεκριμένο βοήθησε όλη αυτή η προσπάθεια. Κατά τα άλλα, εμένα μου φαίνεται λίγο υπερβολικό να κάνει 2 γλώσσες ταυτόχρονα το παιδί σ'αυτή την ηλικία, αλλά και πάλι είναι καθαρά προσωπικό. Εγώ θα χρησιμοποιούσα αυτόν το χρόνο σε κάτι άλλο, εντελώς διαφορετικό, πχ σε κάτι αθλητικό ή καλλιτεχνικό ώστε να βοηθήσω το παιδί στον νευρομυϊκό συντονισμό ή στην λεπτή κινητικότητα που πραγματικά είναι μια επένδυση χρόνου για την Α'Δημοτικού (κατά τη γνώμη μου πάντα).

Μπερδεύτηκα λίγο ομολογώ.......το ένα σου παιδί έκανε δυο ξένες γλώσσες στην Α και Β δημοτικού και θες να κάνεις το ίδιο και στο δεύτερο παιδί αν κατάλαβα καλά.......

Τα γερμανικά λες ότι γίνονται σωστά στο σχολείο σας, τα αγγλικά όχι?

Ή μόνο γερμανικά κάνουν στο σχολείο σας?

Αν είναι τόσο καλή η δουλειά των ξένων γλωσσών που γίνεται στο σχολείο σας, για ποιο λόγο να κάνεις και ιδιαίτερα, δε σε βλέπω και ευχαριστημένη απ τη δασκάλα σας....(του σπιτιού)

Όλη αυτή η φιλοσοφία να κάνουν τα παιδιά ξένες γλώσσες από προνηπιακή ηλικία είναι πολύ αμφιλεγόμενη και θα βρεις ένθερμους υποστηρικτές και άλλους που το βρίσκουν ακραίο. Προφανώς τις αποφάσεις σου τις έχεις πάρει και το θέμα σου είναι ποια γλώσσα, γι αυτό δεν έχει νόημα να επιχειρηματολογήσω.

Απ τη στιγμή που τα γερμανικά θα κατακτηθούν σωστά στο σχολείο σας, αν κατάλαβα καλά είναι γερμανικό, τότε εγώ θα έκανα χαλαρά λίγα αγγλικά για μια απλή γνωριμία, αν και μόνο αν το παιδί το ήθελε. Καλή τύχη!

Βέρα, αν κατάλαβα καλά ενδιαφέρεσαι να ξεκινήσει η μικρή σου ξένη γλώσσα σε έναν χρόνο περίπου, που θα είναι τεσσάρων και θα ξεκινάει το Προνήπιο.

Νομίζω ότι η Εράσμειος διδάσκει τα Γερμανικά σε παιγνιώδη μορφή από το Προνήπιο. Όχι; Αρα, θα κάνει Γερμανικά στο σχολείο. Οπότε σαν δεύτερη ξένη γλώσσα οπωσδήποτε να εντάξεις τα Γερμανικά, όχι πριν τα 6 όμως και μόνο σε προφορική-παιγνιώδη μορφή.

Όσο ποικίλλουν τα ερεθίσματα του εγκεφάλου, τόσο το καλύτερο!

Μπερδεύτηκα λίγο ομολογώ.......το ένα σου παιδί έκανε δυο ξένες γλώσσες στην Α και Β δημοτικού και θες να κάνεις το ίδιο και στο δεύτερο παιδί αν κατάλαβα καλά.......

Αν είναι τόσο καλή η δουλειά των ξένων γλωσσών που γίνεται στο σχολείο σας, για ποιο λόγο να κάνεις και ιδιαίτερα, δε σε βλέπω και ευχαριστημένη απ τη δασκάλα σας....(του σπιτιού)

Όλη αυτή η φιλοσοφία να κάνουν τα παιδιά ξένες γλώσσες από προνηπιακή ηλικία είναι πολύ αμφιλεγόμενη και θα βρεις ένθερμους υποστηρικτές και άλλους που το βρίσκουν ακραίο. Προφανώς τις αποφάσεις σου τις έχεις πάρει και το θέμα σου είναι ποια γλώσσα, γι αυτό δεν έχει νόημα να επιχειρηματολογήσω.

Απ τη στιγμή που τα γερμανικά θα κατακτηθούν σωστά στο σχολείο σας, αν κατάλαβα καλά είναι γερμανικό, τότε εγώ θα έκανα χαλαρά λίγα αγγλικά για μια απλή γνωριμία, αν και μόνο αν το παιδί το ήθελε. Καλή τύχη!

Αυτό ακριβώς είναι το θέμα μου! ΑΝ πρέπει να κάνω αγγλικά και στη μικρή από το νήπιο όπως έκανα στη μεγάλη... (στην οποία το έκανα επειδή ήδη είχε ξεκινήσει και δεν ήξερα σε τι σχολείο θα πάει) ή αν πρέπει να την αφήσω να ξεκινήσει αγγλικά στην τρίτη δημοτικού.

azHYp2.png

vwuep3.png

Διαφημίσεις

Βέρα, αν κατάλαβα καλά ενδιαφέρεσαι να ξεκινήσει η μικρή σου ξένη γλώσσα σε έναν χρόνο περίπου, που θα είναι τεσσάρων και θα ξεκινάει το Προνήπιο.

Νομίζω ότι η Εράσμειος διδάσκει τα Γερμανικά σε παιγνιώδη μορφή από το Προνήπιο. Όχι; Αρα, θα κάνει Γερμανικά στο σχολείο. Οπότε σαν δεύτερη ξένη γλώσσα οπωσδήποτε να εντάξεις τα Γερμανικά, όχι πριν τα 6 όμως και μόνο σε προφορική-παιγνιώδη μορφή.

Όσο ποικίλλουν τα ερεθίσματα του εγκεφάλου, τόσο το καλύτερο!

Δεν κατάλαβα τι μου προτίνεις. Εμένα στην Εράσμειο η μικρή θα πάει στην Α δημοτικού και όχι από το προνήπιο και θα κάνει εκεί γερμανικά όπως κάνει και η μεγάλη μου. Η ερώτηση μου είναι αν από το νήπιο πρέπει να κάνει ιδιαίτερα αγγλικά (όπως η μεγάλη) για επαφή με τη γλώσσα ή να μην κάνει τίποτα.

azHYp2.png

vwuep3.png

Αγγλικά στο σχολείο κάνουν στην τρίτη δημοτικού και γενικά γίνονται καλά νομίζω. Τα γερμανικά γίνονται σίγουρα καλά. Η σκέψη μου ήταν να τη φέρω σε επαφή πιο νωρίς με τα αγγλικά όπως έκανα στη μεγάλη για να της έρθουν λίγο πιο εύκολα στην τρίτη που είναι και δύσκολη τάξη ή να την αφήσω με ό,τι κάνεισ το σχολείο?

azHYp2.png

vwuep3.png

Προσωπικά δεν βλέπω το λόγο το παιδί να κάνει 2 ξένες γλώσσες στην Α' Δημοτικού, εκτός αν αυτό εξελιχθεί σε πλεονέκτημα όταν το πρώτο σου παιδί φτάσει στην Γ' Δημοτικού κι εκεί καταλάβεις ότι σε κάτι συγκεκριμένο βοήθησε όλη αυτή η προσπάθεια. Κατά τα άλλα, εμένα μου φαίνεται λίγο υπερβολικό να κάνει 2 γλώσσες ταυτόχρονα το παιδί σ'αυτή την ηλικία, αλλά και πάλι είναι καθαρά προσωπικό. Εγώ θα χρησιμοποιούσα αυτόν το χρόνο σε κάτι άλλο, εντελώς διαφορετικό, πχ σε κάτι αθλητικό ή καλλιτεχνικό ώστε να βοηθήσω το παιδί στον νευρομυϊκό συντονισμό ή στην λεπτή κινητικότητα που πραγματικά είναι μια επένδυση χρόνου για την Α'Δημοτικού (κατά τη γνώμη μου πάντα).

Δε διαφωνώ μαζί σου. Το αν θα έχει βοηθήσει τη μεγάλη μου αυτό θα φανείσ την τρίτη δημοτικού. Γενικά κι εγώ προτιμώ να επενδύσω το χρόνο μας (που δεν είναι και πολύς) σε κάτι διαφορετικό όπως άθλημα ή θεατρικό παιχνίδι.

Το πρόβλημά μου είναι ότι ακούω πολύ τελευταία από "ειδικούς" ότι το παιδί σε μικρή ηλικία έχει απίστευτες δυνατότητες και μαθαίνει πολύ πιο εύκολα τη γλώσσα. Επίσης ότι η προφορά αποκτιέται σε μικρή ηλικία. Δηλαδή στη μεγάλη μου έχω αγγλίδα γι' αυτόν ακριβώς το λόγο.

azHYp2.png

vwuep3.png

Καλημέρα ,

Βέρα, τα υπόλοιπα παιδιά στην Α Δημοτικού, έχεις εικόνα τι κάνουν?

Πάνε Αγγλικά παράλληλα ή περιμένουν την Τρίτη τάξη για πρώτη επαφή?

Έχω και εγώ τους ίδιους προβληματισμούς με τα Αγγλικά!:|

Καλημέρα ,

Βέρα, τα υπόλοιπα παιδιά στην Α Δημοτικού, έχεις εικόνα τι κάνουν?

Πάνε Αγγλικά παράλληλα ή περιμένουν την Τρίτη τάξη για πρώτη επαφή?

Έχω και εγώ τους ίδιους προβληματισμούς με τα Αγγλικά!:|

Δεν ξέρω .... οι περισσότεροι λένε ότι δεν κάνουν ... κάποια κάνουν. Εγώ που ρώτησα τη δασκάλα των γερμανικών μου είπε ότι δε θα μπερδευτεί και δεν υπάρχει πρόβλημα. Από την άλλη όπως είπε και μια κοπέλα πιο πάνω γιατί να φορτωθεί το παιδί και να μην κάνει κάτι άλλο που ενδεχομένως θα του προσφέρει κάτι διαφορετικό που δεν το βρίσκεις εύκολα σε μεγαλύτερες ηλικίες.

azHYp2.png

vwuep3.png

Διαφημίσεις

Δεν κατάλαβα τι μου προτίνεις. Εμένα στην Εράσμειο η μικρή θα πάει στην Α δημοτικού και όχι από το προνήπιο και θα κάνει εκεί γερμανικά όπως κάνει και η μεγάλη μου. Η ερώτηση μου είναι αν από το νήπιο πρέπει να κάνει ιδιαίτερα αγγλικά (όπως η μεγάλη) για επαφή με τη γλώσσα ή να μην κάνει τίποτα.

Νόμιζα Βέρα ότι η μικρούλα θα πήγαινε από το Προνήπιο στην Εράσμειο.

Οπότε, θα σου πω να επιλέξεις αυτό το οποίο θα άρεσε περισσότερο στην μικρή. Είναι σε ηλικία που ήδη αρχίζουν να διαφαίνονται οι κλίσεις του κάθε παιδιού.

Είναι αθλητικός τύπος; Συζητήστε και διαλέξτε μαζί αυτό που θα ήθελε να κάνει. (όχι αναγκαστικά μπαλέτο :-D)

Της αρέσει η μουσική; Πηγαίντε για μουσική προπαιδεία (είναι μικρούλα για όργανο).

Έχει ταλέντο στη ζωγραφική; Της αρέσει να μιμείται ανθρώπους και καταστάσεις; Κινήσου ανάλογα!

Αν δείχνει ενδιαφέρον για τα βιβλία, να κινηθείς στην κατεύθυνση της ξένης γλώσσας.

Επειδή δεν γνωρίζω από γερμανικά... Θεωρείς ότι η μεγάλη σου κόρη, που δεν είχε βάσεις πριν πάει στην Εράσμειο, "έπιασε"/κατέκτησε την σωστή προφορά;

Αν ναι, το ίδιο θα συμβεί και με την μικρούλα. Οπότε, δεν έχεις λόγο να ξεκινήσετε από τώρα τα Γερμανικά. Κάντε αγγλικά.

Αν όχι, ξεκινήστε Γερμανικά από τώρα.

Απλώς προσπαθήστε να επιλέξετε αυτό που είναι όσο το δυνατόν πιο συμβατό με τις κλίσεις και τις επιθυμίες του παιδιού. Είναι πολύ μικρό ακόμα για να μπει στη λογική (;) των "αναγκαίων εφοδίων"... Είναι ακόμα τα χρόνια της ανεμελιάς.

Η μεγάλη δεν ξέρω αν έχει κατακτήσει τη σωστή προφορά ακόμα ... πόσο νομίζεις ότι μιλάνε στα γερμανικά? Κάποιες προτασούλες έχουν μάθει, κάποιες λέξεις, τραγουδάκια .... και καμιά 20αριά γράμματα ... Στις προτασούλες δε νομίζω ότι έχει καταλάβει και ακριβώς τι λέει ... το λέει και λίγο παπαγαλία (αν καταλαβαίνεις τι εννοώ) αλλά η προφορά είναι καλή (όσο μπορώ να κρίνω εγώ βέβαια).

Της αδερφής μου όμως 5 χρονών τώρα που πήγαν στην Αγγλία και είναι 1 χρόνο σε σχολείο εκεί μιλάνε τα αγγλικά με μια προφορά απίστευτη ...

Επίσης μία γνωστή που έχει κοριτσάκι νήπιο στη γερμανική που δεν ήξερε καθόλου γερμανικά κι αυτό μιλάει σα γερμανίδα.

Στην Εράσμειο πιστεύω γίνεται το μάθημα σε επίπεδο ξένης γλώσσας ... όχι σα να είναι η μητρική σου ...οπότε ... δε νομίζω ότι η προφορά μπορεί να φτάσει σε απίστευτο επίπεδο ...

azHYp2.png

vwuep3.png

Η μεγάλη δεν ξέρω αν έχει κατακτήσει τη σωστή προφορά ακόμα ... πόσο νομίζεις ότι μιλάνε στα γερμανικά? Κάποιες προτασούλες έχουν μάθει, κάποιες λέξεις, τραγουδάκια .... και καμιά 20αριά γράμματα ... Στις προτασούλες δε νομίζω ότι έχει καταλάβει και ακριβώς τι λέει ... το λέει και λίγο παπαγαλία (αν καταλαβαίνεις τι εννοώ) αλλά η προφορά είναι καλή (όσο μπορώ να κρίνω εγώ βέβαια).

Της αδερφής μου όμως 5 χρονών τώρα που πήγαν στην Αγγλία και είναι 1 χρόνο σε σχολείο εκεί μιλάνε τα αγγλικά με μια προφορά απίστευτη ...

Επίσης μία γνωστή που έχει κοριτσάκι νήπιο στη γερμανική που δεν ήξερε καθόλου γερμανικά κι αυτό μιλάει σα γερμανίδα.

Στην Εράσμειο πιστεύω γίνεται το μάθημα σε επίπεδο ξένης γλώσσας ... όχι σα να είναι η μητρική σου ...οπότε ... δε νομίζω ότι η προφορά μπορεί να φτάσει σε απίστευτο επίπεδο ...

Νομίζω ότι δεν έχει σημασία το πόσο πλούσιο λεξιλόγιο έχει η κορούλα σου αλλά το πόσο καλά εκφέρει τις (έστω λίγες) λέξεις που γνωρίζει.

Δεν μπορεί να γίνει σύγκριση -αυτή τη χρονική στιγμή- με το επίπεδο γνώσεων που έχουν τα παιδιά που ζουν σε ένα αμιγώς ξενόφωνο περιβάλλον. Μπορεί όμως να γίνει σύγκριση στο πώς θα πουν "Hallo! My name is ...". Το λέω τόσο απλοϊκά, γιατί νομίζω ότι θα πρέπει να "κατεβάσεις" λίγο τον πήχυ των προσδοκιών σου.

Αν το παιδί λέει αυτές τις 200 λέξεις που έμαθε όλη τη χρονιά (και σίγουρα τις επανέλαβαν αρκετές φορές) με σωστή προφορά, ο σκοπός επετεύχθη.

Με τα χρόνια απλώς θα διευρύνεται το λεξιλόγιο του παιδιού έτσι ώστε, μετά από 10-12 χρόνια εκμάθησης γερμανικών, όταν θα βρεθεί σε γερμανόφωνο περιβάλλον και εγκλιματιστεί (2-3 μήνες) να μιλάει σαν γερμανόφωνο.

Σίγουρα λοιπόν, το Ελληνόπουλο θα χρειαστεί περισσότερα χρόνια αλλά θα φτάσει (πρέπει να φτάσει) στο ίδιο αποτέλεσμα.

Πάντως, η σωστή προφορά "κερδίζεται" στις μικρές ηλικίες. Μετά και αλλάζει η λειτουργία του εγκεφάλου και ενδέχεται το παιδί να αναπτύξει αισθήματα ντροπής στο να προφέρει μία άγνωστη γλώσσα.

Αν εσύ ή κάποιος οικείος σου γνωρίζει γερμανικά, ζήτησέ τους να αξιολογήσουν την προφορά της μικρούλας στην εκφορά των λέξεων για τα χρώματα ή τα ζώα κλπ.

Βερα εγω για χαρη ευκολιας και ομοιομορφιας ξεκιναω τον μικρο οτι κανει και ο μεγαλος. Εμενα εχουν μικροτερη διαφορα ηλικιας και καποια πραγματα τα ζηταει ηδη ο μικρος μονος του. Πχ κανει στις διακοπες τεννις οπως και ο αδελφος του αν και πανε διαφορετικες βδομαδες.

Αν εισαι ευχαριστημενη με την δασκαλα θα μπορουσες να την ξεκινησεις αγγλικα.

Τωρα η εκμαθηση μιας ξενης γλωσσας εχει να κανει και με την εξασκηση και με το περιβαλλον. Εμεις που ζουμε σε γαλλοφωνο περιβαλλον πχ μιλαμε ελληνικα με γαλλικη προφορα. Δεν μπορει ολα τα παιδακια στο ελληνικο να εχουν προβλημα με το 'ρ' το ακουν διαφορετικα το προφερουν διαφορετικα.

Απολύτως αναμενόμενο! Είναι αυτό που λέμε πολλές φορές εδώ μέσα, ότι ένα παιδί σε πολύ μικρή ηλικία αφομοιώνει και μαθαίνει πολύ καλύτερα μία ξένη γλώσσα απ'ό,τι ένα παιδί σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία. Μπορεί το μεγαλύτερο να κατανοεί γραμματική πιο γρήγορα, αλλά δεν θα μιλήσει ποτέ όπως το παιδί που έχει από μικρό επαφή με καθαρά αλλοδαπό άτομο (καθ/τή σε ξενόγλωσσο σχολείο ή νταντά κατ΄οίκον από μωρό).

Αφού το νηπιαγωγείο και δημοτικό της γερμανικής είναι γερμανικά καθαρά, φυσικά και τα παιδιά που είναι σφουγγάρια στην ηλικία αυτή, έμαθαν τέλεια.

Διαφημίσεις

Αυτό ακριβώς είναι το θέμα μου! ΑΝ πρέπει να κάνω αγγλικά και στη μικρή από το νήπιο όπως έκανα στη μεγάλη... (στην οποία το έκανα επειδή ήδη είχε ξεκινήσει και δεν ήξερα σε τι σχολείο θα πάει) ή αν πρέπει να την αφήσω να ξεκινήσει αγγλικά στην τρίτη δημοτικού.

Εξαρτάται από το πόσο σε ενδιαφέρει να αποκτήσει σωστή προφορά και αν σε ενδιαφέρει να μάθει τη γλώσσα φυσικά και αβίαστα.

Παίζει μεγάλο ρόλο και το πώς σκέφτεσαι να ξεκινήσετε τα αγγλικά. Αν τα ξεκινήσετε με μία ώρα την εβδομάδα, τότε δεν πρόκειται να δεις μεγάλη διαφορά εκτός αν μπορείς να υποστηρίξεις τα αγγλικά στο σπίτι.

Το πόσο θα δυσκολευτεί το παιδί στην Γ' Δημοτικού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο που θα γίνει η εισαγωγή στα αγγλικά. Αν το σχολείο βάζει τα παιδιά σε ταχύρρυθμο πρόγραμμα με πολλή γραμματική, σίγουρα τα δυσκολεύει περισσότερο από ένα σχολείο που πάει πιο αργά και δουλεύει βιωματικά. Πολλές φορές η δυσκολία στα αγγλικά οφείλεται στο τρέξιμο της ύλης. Πολλά ιδιωτικά σχολεία στην προσπάθειά τους να αποδείξουν ότι μπορούν να κάνουν όλη τη δουλειά στο σχολείο και δεν χρειάζεται οι γονείς να πληρώνουν φροντιστήρια, καταφεύγουν στη λύση της εντατικοποίησης του μαθήματος της ξένης γλώσσας χωρίς την ανάλογη υποδομή και προετοιμασία των παιδιών. Αν το σχολείο σας ανήκει σε αυτή την κατηγορία, καλύτερα να κάνει την Junior A στη Β' Δημοτικού, είτε ξεκινήσετε την επαφή με τα αγγλικά ως νήπια είτε όχι.

Κάπου διάβασα χτες πως η προφορά μπορεί να μείνει πίσω λόγω ντροπής σε πιο μεγάλα παιδιά, δε θυμάμαι ποια κοπέλα το είπε.....και ναι, έτσι έγινε με μένα....έκανα χρόνια να ξεπεράσω τη ντροπή μου, νόμιζα πως αν μιλήσω με σωστή προφορά θα νομίζουν ότι κάνω επίδειξη (πως μου κόλλησε δεν ξέρω) και μιλούσα σαν βλαχάντερ......ευτυχώς το ξεπέρασα εγκαίρως....

Πάντως κι εγώ βλέπω στα μικρά μου ότι έχουν απίστευτη προφορά, δεν έχουν επαφή με native speakers, δεν ξέρω πως τα κατάφεραν, τις λέξεις που ξέρουν στα αγγλικά τις λένε απίστευτα. Οι μαμάδες της πρώτης επιμένουν ότι δε θα στείλουν στη δευτέρα παιδί στα αγγλικά, εγώ αποφάσισα να κάνω τις πρώτες τουλάχιστον τάξεις στο σπίτι. Καλή επιτυχία σε όλες τις μανούλες!

εμεις πηγαμε τον μικρο 2 χρονιες σε φροντιστηριο.στα νηπια και προνηπια καναμε 2 ωρες την εβδομαδα το HAPPY HEARTS 1&2.επειδη τραβουσε η ομαδα ειπαμε τωρα στην 1η δημοτικου να του κανει η κοπελα που τον ειχε απο το φροντιστηριο να τον κανει ιδιαιτερα.και επειδη ξεραμε να γραφουμε και να διαβαζουμε ειπαμε πως θα παμε καλα δυστυχως επειδη στο σχολειο μας εκαναν τα τελειος βασικα στα ελληνικα. Η κοπελα μαζι με τον μικρο ζοριστηκαν γιατι επρεπε να κανουν γραμματικη π.χ το ρημα ειμαι και το παιδι δεν το ειχε μαθει στα ελληνικα πως να το κανει στα αγγλικα?

και εκει ζοριστηκαμε.Απλα τωρα το καλοκαιρι θα κανουμε μαθηματα για να προχωρησουμε.

Κάπου διάβασα χτες πως η προφορά μπορεί να μείνει πίσω λόγω ντροπής σε πιο μεγάλα παιδιά, δε θυμάμαι ποια κοπέλα το είπε.....και ναι, έτσι έγινε με μένα....έκανα χρόνια να ξεπεράσω τη ντροπή μου, νόμιζα πως αν μιλήσω με σωστή προφορά θα νομίζουν ότι κάνω επίδειξη (πως μου κόλλησε δεν ξέρω) και μιλούσα σαν βλαχάντερ......ευτυχώς το ξεπέρασα εγκαίρως....

Πάντως κι εγώ βλέπω στα μικρά μου ότι έχουν απίστευτη προφορά, δεν έχουν επαφή με native speakers, δεν ξέρω πως τα κατάφεραν, τις λέξεις που ξέρουν στα αγγλικά τις λένε απίστευτα. Οι μαμάδες της πρώτης επιμένουν ότι δε θα στείλουν στη δευτέρα παιδί στα αγγλικά, εγώ αποφάσισα να κάνω τις πρώτες τουλάχιστον τάξεις στο σπίτι. Καλή επιτυχία σε όλες τις μανούλες!

La Latina εχεις δικιο αυτο το αγχος ειναι τροχοπεδη για πολλους - ακομη και για ενηλικες.

Δεν πρεπει να ξεχναμε ομως οτι τα παιδακια δεν ειναι ρομποτακια να μιλανε την χ γλωσσα οποτε θελουμε οι γονεις.

Οι δικοι μου αρνουνται να μιλησουν γαλλικα κατα παραγγελια και φυσικα δεν εχουν ουτε προβλημα στην προφορα τους (βελγικη) αλλα και ουτε καταλαβαινουν ακομη οτι πρεπει να ντρεπονται αν κανουν κατι λαθος (στα ελληνικα συνηθως)

επειδη τραβουσε η ομαδα ειπαμε τωρα στην 1η δημοτικου να του κανει η κοπελα που τον ειχε απο το φροντιστηριο να τον κανει ιδιαιτερα.και επειδη ξεραμε να γραφουμε και να διαβαζουμε ειπαμε πως θα παμε καλα δυστυχως επειδη στο σχολειο μας εκαναν τα τελειος βασικα στα ελληνικα. Η κοπελα μαζι με τον μικρο ζοριστηκαν γιατι επρεπε να κανουν γραμματικη π.χ το ρημα ειμαι και το παιδι δεν το ειχε μαθει στα ελληνικα πως να το κανει στα αγγλικα?

Αυτό είναι τραγικό λάθος εκ μέρους της δασκάλας των αγγλικών. Καλά εσύ, τόσα ήξερες, τόσα έλεγες, η δασκάλα των αγγλικών τι ρόλο έπαιζε; Πώς πίστευε ότι θα μπορούσε να διδάξει γραμματική στο παιδάκι της Α' Δημοτικού; Στη θέση σου θα άλλαζα δασκάλα.

Δε διαφωνώ μαζί σου. Το αν θα έχει βοηθήσει τη μεγάλη μου αυτό θα φανείσ την τρίτη δημοτικού. Γενικά κι εγώ προτιμώ να επενδύσω το χρόνο μας (που δεν είναι και πολύς) σε κάτι διαφορετικό όπως άθλημα ή θεατρικό παιχνίδι.

Το πρόβλημά μου είναι ότι ακούω πολύ τελευταία από "ειδικούς" ότι το παιδί σε μικρή ηλικία έχει απίστευτες δυνατότητες και μαθαίνει πολύ πιο εύκολα τη γλώσσα. Επίσης ότι η προφορά αποκτιέται σε μικρή ηλικία. Δηλαδή στη μεγάλη μου έχω αγγλίδα γι' αυτόν ακριβώς το λόγο.

Εγώ σου προτείνω ξεκάθαρα να κάνεις περίπου ό,τι έκανες και στη μεγάλη. Θα πρότεινα όμως μια λίγο μεγαλύτερη επαφή με τα αγγλικά από μια ώρα τη βδομάδα. Εμένα έκανε αγγλικά προνήπιο και νήπιο κάθε μέρα, καλή δασκάλα δεν είχαμε αλλά όσα μάθαμε χαμένα δεν πήγαν, παρότι αλλάξαμε σχολείο στο δημοτικό και κάνει γερμανικά. Έχει την προφορά και των δυο γλωσσών και είναι φοβερό πλεονέκτημα να έχει μια οποιαδήποτε επαφή με δυο ξένες γλώσσες ένα παιδί πριν τα 7 του. Τώρα δεν το καταλαβαίνεις, θα το καταλάβεις στο μέλλον, πόσα θα έχει κερδίσει η μικρή από την επαφή της και με την αγγλική γλώσσα. Συγκεκριμένα θα το καταλάβεις στην γ με δ δημοτικού, συγκριτικά με παιδιά που δε θα έχουν ξαναδεί αγγλικά.

Βέβαια όλα εξαρτώνται και από το παιδί. Αν ένα παιδάκι έχει κάποια μαθησιακή δυσκολία πχ, ενδέχεται να μπερδευτεί αρκετά...

Εξαρτάται από το πόσο σε ενδιαφέρει να αποκτήσει σωστή προφορά και αν σε ενδιαφέρει να μάθει τη γλώσσα φυσικά και αβίαστα.

Παίζει μεγάλο ρόλο και το πώς σκέφτεσαι να ξεκινήσετε τα αγγλικά. Αν τα ξεκινήσετε με μία ώρα την εβδομάδα, τότε δεν πρόκειται να δεις μεγάλη διαφορά εκτός αν μπορείς να υποστηρίξεις τα αγγλικά στο σπίτι.

Το πόσο θα δυσκολευτεί το παιδί στην Γ' Δημοτικού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο που θα γίνει η εισαγωγή στα αγγλικά. Αν το σχολείο βάζει τα παιδιά σε ταχύρρυθμο πρόγραμμα με πολλή γραμματική, σίγουρα τα δυσκολεύει περισσότερο από ένα σχολείο που πάει πιο αργά και δουλεύει βιωματικά. Πολλές φορές η δυσκολία στα αγγλικά οφείλεται στο τρέξιμο της ύλης. Πολλά ιδιωτικά σχολεία στην προσπάθειά τους να αποδείξουν ότι μπορούν να κάνουν όλη τη δουλειά στο σχολείο και δεν χρειάζεται οι γονείς να πληρώνουν φροντιστήρια, καταφεύγουν στη λύση της εντατικοποίησης του μαθήματος της ξένης γλώσσας χωρίς την ανάλογη υποδομή και προετοιμασία των παιδιών. Αν το σχολείο σας ανήκει σε αυτή την κατηγορία, καλύτερα να κάνει την Junior A στη Β' Δημοτικού, είτε ξεκινήσετε την επαφή με τα αγγλικά ως νήπια είτε όχι.

Συμφωνώ απόλυτα! Η Εράσμειος κάνει junior Α και Β στην γ δημοτικού, ένα παιδί που δεν έχει ξαναδει αγγλικά στη ζωή του θα τα μάθει πολύ περισσότερο μηχανικά παρά βιωματικά...

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...