Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Προβλήματα Συμπεριφορας

Recommended Posts

Είμαι 21 χρονών Έχω τα περισσότερα συμπτώματα συμπεριφορας μου κοινά με τους χρήστες ναρκωτικών. Το ανακάλυψα τυχαία όταν έπεσε στα χέρια μου ένα φυλλάδιο ενημέρωσης για τα ναρκωτικά. Απάντησα σε όλες σχεδόν τις ερωτήσεις(εκτός από 2) θετικά. Δεν παίρνω ναρκωτικά αλλά καπνίζω σαν φουγάρο(κανονικά πακέτα Marlboro Lights- τα Gold). είμαι σε φάση που προσπαθώ να το κόψω τώρα. Τη συμπεριφορά μου την έχω εδώ και 1 χρονο(από τότε που άρχισα το τσιγάρο και είχα αποβάλλει). Δεν κάνω χρήση χαπιών και γενικότερα ο,τιδήποτε σχετικού με ναρκωτικα. Εν ολίγοις, έχω χαμηλή αυτοεκτίμηση, έχω ατονία, αδιαφορώ για τα πάντα, δεν περιποιούμαι τον εαυτό μου, έχω παρατήσει σχεδόν τη σχολή, αλλάζει η συμπεριφορά μου απότομα και πολλά άλλα. Τέλος, δεν ξέρω αν είναι σχετικο, η φυσική μου μητέρα έπαιρνε ψυχοφάρμακα κατα τη διάρκεια της κύησης και ο ετεροθαλής αδερφός μου είναι χρήστης. Πριν πάω σε ψυχολόγο, τι να κάνω για να ηρεμήσω;

Διαφημίσεις

Τα συμπτώματα που περιγράφεις εμένα μου μοιάζουν περισσότερο με κατάθλιψη παρά με εξάρτηση από ουσίες (που έτσι κι αλλιώς λες ότι δεν υφίσταται). Είναι συμπτώματα κοινά που μπορεί να συνυπάρχουν ή να οφείλονται σε πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, ακόμα και σε διαταραχές του θυρεοειδούς. Οπότε θα πρότεινα πρώτον μια επίσκεψη σε παθολόγο και δεύτερον μια επίσκεψη σε ψυχολόγο - ψυχοθεραπευτή που είναι οι πλέον ειδικοί για να σε βοηθήσουν.

Τα συμπτώματα που περιγράφεις εμένα μου μοιάζουν περισσότερο με κατάθλιψη παρά με εξάρτηση από ουσίες (που έτσι κι αλλιώς λες ότι δεν υφίσταται). Είναι συμπτώματα κοινά που μπορεί να συνυπάρχουν ή να οφείλονται σε πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, ακόμα και σε διαταραχές του θυρεοειδούς. Οπότε θα πρότεινα πρώτον μια επίσκεψη σε παθολόγο και δεύτερον μια επίσκεψη σε ψυχολόγο - ψυχοθεραπευτή που είναι οι πλέον ειδικοί για να σε βοηθήσουν.

Κατάθλιψη;

Προβλήματα με θυροειδή δεν εχω. Μου φαίνεται απίστευτο για κατάθλιψη. Ξέρω ότι δεν είμαι καλά εδώ και καιρό και νόμιζα ότι είμαι τρελή(κυριολεκτικά). Έχω μια "γλυκια τρέλα" και θα με περιέγραφα ως άτομο που τα παίρνει στην πλάκα όλα αλλά μετα αλλάζει η διαθεσή μου. Νόμιζα πως ήμουν χαρούμενη. Ευχαριστώ.

Αν ήσουν "κυριολεκτικά τρελή" δεν θα μπορούσες να γράψεις συγκροτημένα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις, ούτε και θα σε ένοιαζαν. Οπότε όχι, δεν είσαι τρελή ;)

Οι αλλαγές διάθεσης δεν είναι τόσο σπάνιες σε άτομα νεαρής ηλικίας, οπότε από μόνες τους δεν είναι ενδεικτικές για τίποτα, πολύ λιγότερο για "τρέλα".

Δες έναν ειδικό. Πραγματικά δεν έχει νόημα να προσπαθείς να αυτοδιαγνωστείς.

Αν ήσουν "κυριολεκτικά τρελή" δεν θα μπορούσες να γράψεις συγκροτημένα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις, ούτε και θα σε ένοιαζαν. Οπότε όχι, δεν είσαι τρελή ;)

Οι αλλαγές διάθεσης δεν είναι τόσο σπάνιες σε άτομα νεαρής ηλικίας, οπότε από μόνες τους δεν είναι ενδεικτικές για τίποτα, πολύ λιγότερο για "τρέλα".

Δες έναν ειδικό. Πραγματικά δεν έχει νόημα να προσπαθείς να αυτοδιαγνωστείς.

Ανακουφίστηκα λίγο, σε ευχαριστώ. Θα πάω, καθώς είναι πολλά αυτά που με βασανίζουν. Δεν μπορούσα να πάρω την απόφαση μόνη μου.

Διαφημίσεις

Δεν μας δίνεις και τόσες πολλές λεπτομέρειες ώστε να κατανοήσουμε τι σου συμβαίνει, οπότε καλό θα ήταν να δεις έναν ψυχολόγο για να βρείτε από που πηγάζουν οι συναισθηματικές σου διαταραχές. Τα συμπτώματα που αναφέρεις είναι συμπτώματα κατάθλιψης και πένθους! Μήπως κάποιο γεγονός πυροδότησε αυτές τις εναλλαγές στην συμπεριφορά σου; Μέχρι να επισκεφτείς κάποιον ειδικό προσπάθησε όταν νιώθεις κάποιο από αυτά συναισθήματα πχ ατονία να κάνεις μια δραστηριότητα ή να βγεις για βόλτα, άρχισε να ασχολείσαι με τον εαυτό σου και σιγά σιγά θα νιώσεις καλύτερα. Γύρισε πίσω στη σχολή, ασχολήσου με τα μαθήματα σου και εκεί θα γνωρίσεις κι άλλα άτομα ώστε να ανεβεί και η αυτοπεποίθηση σου. Μήπως όλη αυτή η αδράνεια σου προκαλεί αυτά τα συναισθήματα;

08Irp2.png

Δεν μας δίνεις και τόσες πολλές λεπτομέρειες ώστε να κατανοήσουμε τι σου συμβαίνει, οπότε καλό θα ήταν να δεις έναν ψυχολόγο για να βρείτε από που πηγάζουν οι συναισθηματικές σου διαταραχές. Τα συμπτώματα που αναφέρεις είναι συμπτώματα κατάθλιψης και πένθους! Μήπως κάποιο γεγονός πυροδότησε αυτές τις εναλλαγές στην συμπεριφορά σου; Μέχρι να επισκεφτείς κάποιον ειδικό προσπάθησε όταν νιώθεις κάποιο από αυτά συναισθήματα πχ ατονία να κάνεις μια δραστηριότητα ή να βγεις για βόλτα, άρχισε να ασχολείσαι με τον εαυτό σου και σιγά σιγά θα νιώσεις καλύτερα. Γύρισε πίσω στη σχολή, ασχολήσου με τα μαθήματα σου και εκεί θα γνωρίσεις κι άλλα άτομα ώστε να ανεβεί και η αυτοπεποίθηση σου. Μήπως όλη αυτή η αδράνεια σου προκαλεί αυτά τα συναισθήματα;

Δεν έχω όρεξη να κάνω τίποτα, καπνίζω όλη μέρα(τώρα ειμαι σε φάση που προσπαθώ να το κάψω), ακούω μουσική, βαριέμαι να μαγειρέψω ή γενικότερα δε θέλω να φάω, μπορεί να κάτσω με τα ίδια ρούχα τρεις τεσσερις μέρες (κοιμάμαι και με αυτά), δεν καθαρίζω το σπίτι τρώω σοκολάτα, αντί να πάω σχολή κοιμάμαι, δεν κοιμάμαι όμως λογικές ώρες, νιιώθω ότι έχω φτάσει στο τέρμα, ότι έχω καταστραφεί. Αυτά όσο είμαι μακριά από την οικογένεια μου. Τώρα που με κατέβασαν απο εκει που σπουδάζω, με έχουν στρώσει. τρώω κανονικα, κοιμάμαι, δεν με αφήνουν να καπνίσω. Με μάλωσαν επειδη έχω παρατήσει τη σχολή( αλλά με άγριο τρόπο) και επίσης πιστεύουν ότι παίιρνω ναρκωτικά

Κοίτα πολλοί άνθρωποι είναι εξαρτημένοι από το τσιγάρο αλλά δεν πιστεύω ότι αυτό ευθύνεται για την κατάσταση σου. Το θετικό είναι ότι αντιλαμβάνεσαι ότι κάτι τρέχει και ζητάς βοήθεια. Θέσε μικρούς και εφικτούς στόχους ώστε εύκολα να πραγματοποιούνται και θα ανεβεί και η αυτοπεποίθηση σου. Βρες κάτι που να σου αρέσει, πχ περπάτημα, κάποιο ενδιαφέρον βιβλίο, μαγειρική, κτλ.

Πάρε μια φίλη σου να βγείτε και βγες από το σπίτι.

Ειλικρινά είναι κρίμα που παράτησες την σχολή γιατί θα τα βρεις μπαστούνια ύστερα και άσε που έχει αλλάξει και το σύστημα και έχει όριο πλέον στα χρόνια φοίτησης. Φαντάζομαι τα ξέρεις αυτά.

Ο ψυχολόγος θα σε βοηθήσει να βρεις την αιτία και να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.

08Irp2.png

Γιατι λες οτι εχεις καταστραφει;;;; Εγω βλεπω οτι εισαι σε νεαρη ηλικια, χωρις προβληματα υγειας, εχεις περασει σε σχολη που εχεις και την οικονομικη δυνατοτητα να παρακολουθησεις... Αν τα δες κι εσυ αυτο πιστευω θα νιωσεις καλυτερα. Καταθλιψη δεν νομιζω, εχεις αυτοκαταστροφικες τασεις; Σκεφτεσαι το θανατο; Θες να πεθανεις; Αν οχι τοτε δεν ειναι καταθλιψη. Δουλεψε λιγο το μονη σου πριν πας σε ειδικο,γνωμη μου παντα. Φιλικα

Η κατάθλιψη δεν έχει πάντα αυτοκτονικές τάσεις.

Η κλινική εικόνα, απ την άλλη, μπορεί να είναι ίδια σε πολλές καταστάσεις.

Το "είχα αποβάλλει" ήταν φράση για την συμπεριφορά, ή μιλάς για αποβολή εγκυμοσύνης?

Κι εγώ νομίζω πως μια συζήτηση με ψυχολόγο θα βοηθούσε πολύ, όπως επίσης να προσπαθείς να δεις τα καλά της ζωής σου, για να ανέβεις ψυχολογικά. Καλή τύχη.

Διαφημίσεις

mikrimama_93 θυμάμαι την περίπτωση σου και μου έχει μείνει ακόμα στο μυαλό η φράση που είχες ποστάρει από το νοσοκομείο μετά την αποβολή σου. Και εγώ θεωρώ ότι βρίσκεσαι σε κατάσταση πένθους ίσως και κατάθλιψης εξαιτίας αυτού που έγινε τότε και ενδεχομένως λόγω κάποιων άλλων άλυτων θεμάτων που ίσως βγήκαν στην επιφάνεια. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μιλήσεις με κάποιον ειδικό ώστε να σε βοηθήσει να βγεις από το τέλμα στο οποίο βρίσκεσαι και να βρείς τη δύναμη να διεκδικήσεις τη ζωή που σου αξίζει. Το γεγονός ότι μόνη σου βλέπεις το αδιέξοδο της τωρινής σου κατάστασης είναι πολύ θετικό και πιστεύω ότι με την κατάλληλη βοήθεια όλα θα πάνε καλά.

Διαφημίσεις

έχω χαμηλή αυτοεκτίμηση, έχω ατονία, αδιαφορώ για τα πάντα, δεν περιποιούμαι τον εαυτό μου, έχω παρατήσει σχεδόν τη σχολή, αλλάζει η συμπεριφορά μου απότομα

Αυτά τα συμπτώματα σίγουρα εμφανίζονται στην κλινική κατάθλιψη(μείζων καταθλιπτική διαταραχή).

Ένα άτομο που πάσχει από ένα επεισόδιο μείζονος κατάθλιψης σχεδόν πάντα αναφέρει μια έντονη διάχυτη πεσμένη διάθεση και ανηδονία, ειδικά σε αγαπημένες δραστηριότητες. Μπορεί να συλλογίζονται ή να απασχολούνται με αισθήματα αναξιότητας, έντονων τύψεων ή μετάνοιας, ανημποριάς ή απελπισίας.[1]

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν, δυσκολίες στη συγκέντρωση και στην μνήμη, απουσία κινήτρων, παραμέληση της προσωπικής υγιεινής, απόσυρση από κοινωνικές καταστάσεις όπως οικογενειακές συνεστιάσεις και φιλικές δραστηριότητες, μειωμένη λίμπιντο και σκέψεις θανάτου και αυτοκτονίας. Σε προχωρημένα στάδια ο ασθενής δυσκολεύεται να φέρει σε πέρας τις καθημερινές του δραστηριότητες ή τις επαγγελματικές και άλλες υποχρεώσεις του, και η κατάθλιψη τότε συχνά συγχέεται λανθασμένα από τρίτους με τεμπελιά. Η αϋπνία είναι κοινό σύμπτωμα, συνήθως ο ασθενής ξυπνάει πολύ νωρίς το πρωί και είναι αδύνατον να ξανακοιμηθεί.[1] Η υπερυπνία ωστόσο είναι λιγότερο συνηθισμένη.[1] Η όρεξη για φαγητό συνήθως μειώνεται με συνέπεια ο ασθενής να χάνει βάρος, ωστόσο η αύξηση της ορέξεως και η αύξηση βάρους έχει παρατηρηθεί σε αρκετές περιπτώσεις.[1]

Εθισμοί είναι πιθανό να εμφανιστούν. Ο ασθενής μπορεί να βιώσει σωματικά συμπτώματα όπως, κούραση, πονοκέφαλο, προβλήματα χώνεψης, έντονο και χρόνιο πόνο σε κάποιο σημείο του σώματος, ή μπορεί να βιώσει ψυχοκινητική επιβράδυνση, να περπατάει δηλαδή ή να κινείται πολύ αργά και να δυσκολεύεται να σκεφτεί ή να μιλήσει γρήγορα. Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως δεν παρουσιάζουν όλοι οι άνθρωποι και σε όλα τα στάδια κατάθλιψης όλα τα συμπτώματα, και αν ο ασθενής καταφέρνει να παραμένει λειτουργικός σε επαγγελματικό ή κοινωνικό επίπεδο, η διαταραχή μπορεί να περνά απαρατήρητη.

Συνήθως οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πιθανόν να βιώσουν το πρώτο καταθλιπτικό επεισόδιο ανάμεσα στις ηλικίες των 30 και 40.[2] Η πιθανότητες αυξάνονται τον πρώτο χρόνο μετά από την γέννηση ενός παιδιού (επιλόχεια κατάθλιψη)

http://el.wikipedia.org/wiki/Μείζων_καταθλιπτική_διαταραχή