Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

κρεμες νουνσιναει πολυου

Recommended Posts

μανουλες γεια σας! ειμαι καινουρια μαμα εχω μια κορουλα 5 μηνων και εδω και 1 εβδομαδα ξεκινησαμε κρεμουλες..... πινει το frisolac της νουνου και γι'αυτο το λογο ο γιατρος μου ειπε να της δωσω κρεμες της νουνου βανιλια το απογευμα και φρουτοκρεμα το πρωι. την κρεμα βανιλια δεν την θελει αναγουλιαζει και τσιναει. περιεργως τη φρουτοκρεμα την τρωει πιο ευχαριστα. η απορια μου ειναι η εξης. μηπως δεχεται καλυτερα τη φρουτοκρεμα επειδη ειναι πιο πηχτη? χρησιμοποιειται κρεμες νουνου εσεις? γιατι η φρουτοκρεμα ειναι σαν ''ζυμαρι'' ενω η βανιλια σαν χυλος? βαζω σωστες δοσολογιες.

Διαφημίσεις

επισης μπορω να αυξησω τη βανιλια να γινει κιαυτη τοσο πηχτη? οχι τπτ αλλο αλλα ο γιατρος μου ειπε να μην της δινω γαλα παραλληλα μονο τις 2 πρωτες μερες που εφαγε 3 και 6 κουταλιες απο την τριτη μερα και μετα μονο κρεμα χωρις συμπληρωμα γαλα.:confused:

Από την λίγη κρέμα ρυζάλευρο βανίλια που είχα δώσει, και μένα μου έβγαινε νερουλή με τις δοσολογίες του κουτιού και έβαλα λίιιιιγη σκόνη παραπάνω και έγινε μια χαρά!

Γιατί όμως να δώσεις και έτοιμη φρουτόκρεμα σκόνη ενώ υπάρχουν τόσο ωραία φρέσκα φρούτα αυτή την εποχή?? Οι φρουτόκρεμες σκόνη περιέχουν λίγο φρούτο ή μόνο άρωμα φρούτου και πολλή ζάχαρη. Δες και αυτό το άρθρο, εγώ είχα σοκαριστεί : http://goneis-paidia.com/tag/%CE%B2%CF%81%CE%B5%CF%86%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%BA%CF%81%CE%AD%CE%BC%CE%B5%CF%82-%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85/

Από την λίγη κρέμα ρυζάλευρο βανίλια που είχα δώσει, και μένα μου έβγαινε νερουλή με τις δοσολογίες του κουτιού και έβαλα λίιιιιγη σκόνη παραπάνω και έγινε μια χαρά!

Γιατί όμως να δώσεις και έτοιμη φρουτόκρεμα σκόνη ενώ υπάρχουν τόσο ωραία φρέσκα φρούτα αυτή την εποχή?? Οι φρουτόκρεμες σκόνη περιέχουν λίγο φρούτο ή μόνο άρωμα φρούτου και πολλή ζάχαρη. Δες και αυτό το άρθρο, εγώ είχα σοκαριστεί : http://goneis-paidia.com/tag/%CE%B2%CF%81%CE%B5%CF%86%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%BA%CF%81%CE%AD%CE%BC%CE%B5%CF%82-%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85/

και εγω αυτο ειπα στον παιδιατρο και μου ειπε οτι μετα τον 6ο δεν εχει θεμα με αλλεργιες οποτε θα ξεκινησουμε με σκονη και τον αλλο μηνα φρουτα

καλα ο γιατρος ειναι μεγαλη περιπτωση..υπαρχουν ενα σωρο καλοκαιρινα φρουτα για να φαει το μωρο κ εσυ δινεις σκονη??τι ακριβως προσφερει η σκονη στο μωρο???

Xc60p3.png ghL0p3.png

Διαφημίσεις

και εγω αυτο ειπα στον παιδιατρο και μου ειπε οτι μετα τον 6ο δεν εχει θεμα με αλλεργιες οποτε θα ξεκινησουμε με σκονη και τον αλλο μηνα φρουτα

Δεν μπορω να καταλαβω την λογικη του γιατρου.

Υπαρχουν πολλα μωρα που εμφανισαν αλλεργιες μετα τον 6το μηνα.

Επιπλεον πρεπει να το μωρο να δοκιμασει φρουτα για τυχον αλλεργιες.

Και ειναι περιττο να πω ποσο ζαχαρη περιεχουν αυτα τα ετοιμα σκευασματα με κρεμες, καλο θα ηταν να αποφευγουμε οτι μπορουμε, την ετοιμη φρουτοκρεμα για παραδειγμα θα μπορουσες να την αντικαταστησεις με φρεσκα φρουτα.

Η φουρτουνα μου ηρθε...και ξεσηκωσε τον κοσμο μου στις 27/07/2012

κοριτσια οταν μου ειπε για σκονη αυτο του ειπα οτι αυτη την εποχη υπαρχει τοση ποικιλια στα φρουτα και αυτος επεμενε μεχρι να κλεισει τον 6ο να δινω σκονη. του ειπα επισης οτι ηδη της ειχα δωσει να δοκιμασει καρπουζι και πορτοκαλι και τα τσακισε και μου εβαλε χερι μου ειπε να μην το ξανακαω αυτο μεχρι να κλεισει τον 6ο. τι να κανω? δεν ξερω.λετε να της σταματησω τη σκονη? κιαν εμφανησει αλλεργια? και εκτος αυτου τι φρουτα και τι ποσοτητα να δωσω?δεν ξερω τι να κανω αγχωθηκα πολυ τωρα.

Συγνώμη που θα το πώ, αλλά αυτό μου φαίνεται μια βλακεία και μισή. Δηλαδή, είναι προτιμότερο το τεχνητό από το φυσικό; Τα φρούτα συνήθως δεν κάνουν αλλεργίες... Εξ'άλλου, τα βάζουμε στη διατροφή σιγά σιγά όπως όλα, για να μπορούμε να εντοπίσουμε τυχόν αλλεργίες. Νομίζω ότι το μωράκι είναι πολύ μικρό για στερεές, αλλά αν λέει ο γιατρός ότι είναι έτοιμο, πάλι ξεκινάμε με μπανάνα, μήλο, αχλάδι περασμένα στο μπλέντερ (και βδομάδα τη βδομάδα προσθέτουμε κι ένα διαφορετικό φρούτο) στο ένα γεύμα και ρυζάλευρο στο άλλο (αυτό είναι δύσκολο να το φτιάξεις φυσικά, οπότε οκ). Και όσο φάει. Κρέμα βανίλια από τώρα, μου φαίνεται νωρίς... Και φρουτόκρεμα από το κουτί, πάντα μου φαινόταν φριχτό, για να μην πώ ύποπτο...

jTosp2.png

κοριτσια οταν μου ειπε για σκονη αυτο του ειπα οτι αυτη την εποχη υπαρχει τοση ποικιλια στα φρουτα και αυτος επεμενε μεχρι να κλεισει τον 6ο να δινω σκονη. του ειπα επισης οτι ηδη της ειχα δωσει να δοκιμασει καρπουζι και πορτοκαλι και τα τσακισε και μου εβαλε χερι μου ειπε να μην το ξανακαω αυτο μεχρι να κλεισει τον 6ο. τι να κανω? δεν ξερω.λετε να της σταματησω τη σκονη? κιαν εμφανησει αλλεργια? και εκτος αυτου τι φρουτα και τι ποσοτητα να δωσω?δεν ξερω τι να κανω αγχωθηκα πολυ τωρα.

Καλημερα....!!!!!! Εμεις προσθετουμε καθε 10 ημερες και αλλο φρουτο προκειμενου να προλαβουμε αλλεργιες αλλα μεχρι τωρα δεν αντιμετωπισαμε τιποτα, οποτε θα βαλω και κερασια εκτοσ των αλλων και συνεχιζουμε.

Και παλι δεν μπορω να καταλαβω τη λογικη του. Προτιμαει να τρωει ετοιμα σκευασματα που περιεχουν ζαχαρη και σχεδον καθολου φρουτα, απο το να μην εμφανισει το μωρο αλλεργια και να βρεθεις στη δυνη θεση να ειναι υποκριπτουσα.....?????? τουλαχιστον αν την εμφανισει θα εισαι γνωστης γιατι αυτο που λεει οτι τα μωρα μετα τον 6το μηνα δεν εμφανιζουν αλλεργιες λυπαμαι αλλα δεν υφισταται....!!!!!!!!!

Αν θελεις να ξεκινησεις φρουτακια φρεσκα καντο αλλα να προσθετεις ανα διαστηματα και αλλο φρουτο, οσο για ποσοτητα συνηθιζουν να συστηνουν οι παιδιατροι απο ενα φρουτο ολοκληρο με εξαιρεση το πορτοκαλι που βαζουμε ΜΟΝΟ το χυμο και οχι τις ινες.

Κατ'αρχήν μην αγχώνεσαι.

Μισή μπανάνα, μισό μήλο και μισό (ή ένα ανάλογα με το μέγεθος) αχλάδι.

Του δίνεις όσο φάει χωρίς πίεση. Εξ'άλλου ακόμα τρέφεται με το γάλα. Μπαίνουν δοκιμαστικά όλα σιγά σιγά. Νομίζω σαν ποσότητα είναι γύρω στα 150-200γρ αλεσμένα (μπορεί να κάνω και λάθος σ'αυτό, έχει περάσει και καιρός).

jTosp2.png

Διαφημίσεις

Προσέχεις λίγο τα όξινα φρούτα κι αυτά με τις ίνες όπως λέει και η κοπέλα παραπάνω και φυσικά αποφεύγεις τις φλούδες.

Πέρσι όταν ξεκινούσαμε του έβαζα και λίγο ροδάκινο και πεπόνι και κεράσια, και καρπούζι, ακτινίδιο και ό,τι φρούτο έπαιζε. Μόνο σταφύλι μου είχε πει ο γιατρός όχι.

jTosp2.png

Πριν βγάλουμε το γιατρό τρελό, κάποια λογική θα πρέπει να υπάρχει στο να μη δώσεις φρούτα πριν τον 6ο μήνα, κάτι προσπαθούν να αποφύγουν. Κι εμάς ο παιδίατρός μας το ίδιο μας είχε πει: όχι φρούτα πριν τον 6ο μήνα. Και δεν είναι ότι προωθούσε κρέμες και σκευάσματα, ήταν κάθετος ότι το μωρό δεν πρέπει να φάει καμία στερεά τροφή πριν τους 6 μήνες. Δεν ξέρω αν το συνιστά λόγω αλλεργιών ή λόγω γεύσης, πάντως αυτή ήταν η συμβουλή του.

πιτσιποπι, σχετικά με αυτό που ρώτησες αρχικά, εγώ θα δοκίμαζα να φτιάξω την κρέμα βανίλια λίγο πιο πηχτή, προσθέτοντας ίσως περισσότερη σκόνη βανίλια ή ακόμα καλύτερα ρυζάλευρο που δεν έχει ζάχαρη.

Πριν βγάλουμε το γιατρό τρελό, κάποια λογική θα πρέπει να υπάρχει στο να μη δώσεις φρούτα πριν τον 6ο μήνα, κάτι προσπαθούν να αποφύγουν. Κι εμάς ο παιδίατρός μας το ίδιο μας είχε πει: όχι φρούτα πριν τον 6ο μήνα. Και δεν είναι ότι προωθούσε κρέμες και σκευάσματα, ήταν κάθετος ότι το μωρό δεν πρέπει να φάει καμία στερεά τροφή πριν τους 6 μήνες. Δεν ξέρω αν το συνιστά λόγω αλλεργιών ή λόγω γεύσης, πάντως αυτή ήταν η συμβουλή του.

πιτσιποπι, σχετικά με αυτό που ρώτησες αρχικά, εγώ θα δοκίμαζα να φτιάξω την κρέμα βανίλια λίγο πιο πηχτή, προσθέτοντας ίσως περισσότερη σκόνη βανίλια ή ακόμα καλύτερα ρυζάλευρο που δεν έχει ζάχαρη.

Συμφωνώ με το να μη δώσεις φρούτα πριν τους έξι μήνες, αλλά να μη δώσεις τίποτα, όχι σκευάσματα του εμπορίου...

jTosp2.png

Το θεμα ειναι οτι και φρουτα δεν επιτρεπει να δωσει πριν τον 6το (κατανοητο) αλλα επιπλεον λεει στην κοπελα οτι μετα τον 6το δεν εμφανιζονται αλλεργιες, αυτο δεν μπορω να το δεχτω γιατι απλουστατα εχω παιδακια στο οικογενειακο μου περιβαλλον που εμφανισαν αλλεργιες πολυ μετα τον 6το μηνα.

Κορίτσια πριν βγάλουμε το γιατρό τρελό, κάποια λογική θα πρέπει να υπάρχει στο να μη δώσεις φρούτα πριν τον 6ο μήνα, κάτι προσπαθούν να αποφύγουν. Κι εμάς ο παιδίατρός μας το ίδιο μας είχε πει: όχι φρούτα πριν τον 6ο μήνα. Και δεν είναι ότι προωθούσε κρέμες και σκευάσματα, ήταν κάθετος ότι το μωρό δεν πρέπει να φάει καμία στερεά τροφή πριν τους 6 μήνες. Δεν ξέρω αν το συνιστά λόγω αλλεργιών ή λόγω γεύσης, πάντως αυτή ήταν η συμβουλή του.

Μα ο γιατρός είναι που είπε να μπουν οι στερεές πριν τον 6ο! 'Αλλο το καθόλου στερεές πριν τον 6ο και άλλο το "φρουτόκρεμα σκόνη ναι (και μάλιστα συγκεκριμένη μάρκα !!!!!)- φρούτα όχι !" :evil: Αυτό μου ακούγεται αποκλειστικά σαν προώθηση σκευασμάτων. Κατ'αρχας αν το μωρό συνηθίσει στην γλυκιά και τεχνητή γεύση της σκόνης για ένα μήνα, είναι πολυ πιθανό να μην του αρέσουν τα φρέσκα φρούτα μετά γιατί δεν είναι τόσο γλυκά.

Πιτσιποπι κατ'αρχάς μην αγχώνεσαι. Μπορείς 1) να ακολουθήσεις τις συμβουλές των κοριτσιών παραπάνω, κι εμείς με μπανάνα- μήλο -αχλάδι ξεκινήσαμε. 2) Αν δεν αισθάνεσαι άνετα να κάνεις πράγματα κρυφά από τον παιδίατρο, πάρε την γνώμη δεύτερου παιδιάτρου.

Οι διατροφικές συνηθειες του μωρού τώρα διαμορφώνονται και για μένα είναι κάτι βασικό. Εγώ άλλαξα παιδίατρο επειδή μου είχε προτείνει μπισκοτόκρεμα στον 8ο μήνα, που να μου έλεγε και για φρουτόκρεμα σκόνη. Η αδερφή μου είναι γιατρός και όταν της είπα για την μπισκοτόκρεμα έφριξε, η οδηγία είναι γενικώς όχι ζάχαρη πριν το έτος.

Διαφημίσεις

αυτο εκανα χθες το απογευμα και την εφαγε πολυ πιο ευχαριστα:-). τελος οσον αφορα τη φρουτοκρεμα επειδη την τρωει ευχαριστα λεω μηπως τη συνεχισω μεχρι τον αλλο μηνα γιατι οταν τον πηρα και του ξαναειπα να δωσω φρουτα ηταν καθετος μετα τον 6ο φρουτα. επισης συζητουσα με την κουνιαδα μου που εχει αλλο παιδιατρο και μου ειπε οτι της το ειχε προτεινει και ο δικος της αυτο. να ξεκινησει δλδ στον 5ο με σκονη και μετα τον 6ο φρουτα. απλα εκεινη δεν εδωσε καθολου σκονη κατευθειαν στον 6ο φρουτα. :confused:

Βρε κοριτσια τι νοημα εχει ο ενας μηνας σκονη φρουτοκρεμα...???? εγω αυτο δεν μπορω να καταλαβω....!!!!!

Αν ειναι να εμφανισει αλλεργια θα την εμφανισει και μετα τον 6το, λογικα...!!!!

Εμεις ξεκινησαμε απο τον 6το κατευθειαν φρεσκα φρουτα....!!!!!!

Και οπως ανεφερε η κοπελα με το σκευασμαπολυ πιθανον να γλυκαθει και μετα στα φρεσκα οξινα και μη φρουτα να δυσκολευτει να ανταποκριθει.

Μήπως οι αλλεργίες (αν είναι να εμφανιστούν) είναι καλύτερο να εμφανιστούν αργότερα παρά νωρίτερα; Όπως με τις ασθένειες, κάποια στιγμή θα αρρωστήσει, αλλά καλύτερα όχι πριν τους 3 μήνες και ακόμα καλύτερα όχι πριν τους 6.

Είναι δύσκολο να ξέρεις τι είπε ο γιατρός και τι εννοούσε όταν τα λόγια του στα μεταφέρει κάποιος άλλος. Επίσης δεν ξέρεις τι ιστορικό ή τι κλινική εικόνα μπορεί να έχει ένα μωρό, και με ποια λογική προτείνει ένας παιδίατρος κάτι. Ακόμα και οι οδηγίες σκέτες δεν λένε τίποτα, αν δεν ξέρεις να τις ερμηνεύσεις. Εγώ ως άσχετη δεν θα αναλάμβανα να δώσω σε μια μαμά που ο παιδίατρος της είπε όχι φρέσκα φρούτα, οδηγίες για μπανάνες και αχλάδια. Επιπλέον έχω κι άλλες απορίες, π.χ. πόσο θρεπτικά είναι τα μήλα και τα αχλάδια αυτή τη στιγμή εφόσον είναι ψυγείου; Δεν μπορούμε να λέμε "έχουμε τόσα φρούτα εποχής" και μετά να προτείνουμε μήλο και αχλάδι που ΔΕΝ είναι εποχής.

Τεσπά, κουβέντα κάνουμε. Προσωπικά εμένα από τις οδηγίες του γιατρού με ξένισε περισσότερο το "αφού πίνει Frisolac πάρτε κρέμες Nounou". Γνώμη μου είναι αν η μαμά δεν εμπιστεύεται τον παιδίατρο να τον αλλάξει, αλλά και ότι το μωρό μάλλον δεν θα πάθει τίποτα αν φάει ένα μήνα φρουτόκρεμα σκόνη οπότε ας μην τρελαινόμαστε.

Όσο για τις γεύσεις, τα μωρά είναι συνηθισμένα έτσι κι αλλιώς στις γλυκές γεύσεις, αφού και το μητρικό γάλα είναι γλυκό. Έχει μια λογική το να ξεκινάς με γλυκές γεύσεις όταν αρχίζεις τις στερεές, ώστε να μην έρθουν όλες οι αλλαγές μαζί. Γι' αυτό φαντάζομαι οι περισσότεροι παιδίατροι συνιστούν ως πρώτο φρούτο την μπανάνα, που είναι πιο γλυκιά και έχει πολύ μεγαλύτερη θερμιδική απόδοση από τα άλλα φρούτα. Φαντάζομαι ότι η θερμιδική απόδοση του φρούτου παίζει μεγάλο ρόλο ειδικά στην αρχή που τα μωρά τρώνε μικρές ποσότητες... π.χ. άλλο να δίνεις στο παιδί μπανάνα κι άλλο να του δίνεις καρπούζι ή βερίκοκο. Δεν είναι όλα τα φρούτα ίδια.

Θα μπορουσε πολυ απλα να της πει "ξεκινας με φρεσκα φρουτα απο τον 6το κατευθειαν" χωρις παρεμβαση σκονης, γνωμη μου ειναι αυτη.

Σαφως και δεν θα παθει τιποτα με ενα μηνα σκονη αλλα δεν βλεπω τον λογο, εγω προσωπικα.

Τελος παντων, αυτοι οι γιατροι ενω εχουν βγαλει την ιδια σχολη, ο καθενας εχει και την δικη του πολιτικη και εννοω τις ιδιες γενιες παιδιατρων.

Θα μπορουσε πολυ απλα να της πει "ξεκινας με φρεσκα φρουτα απο τον 6το κατευθειαν" χωρις παρεμβαση σκονης, γνωμη μου ειναι αυτη.

Θα μπορούσε να της το πει, ναι. Και κάποιοι γιατροί το λένε. Άλλοι λένε ξεκίνα πιο νωρίς. Ίσως να έχει να κάνει και με τη διάπλαση του μωρού.

Κανένας ειδικός δεν έχει 100% την ίδια γνώμη με άλλον ειδικό, είτε μιλάμε για παιδίατρους, είτε για γυναικολόγους, είτε για φυσικούς. Πότε πέτυχες εσύ δύο ανθρώπους που έχουν βγάλει την ίδια σχολή να συμφωνούν σε όλα; Εδώ δεν συμφωνούν ούτε οι φιλόλογοι, που η επιστήμη τους είναι κουκιά μετρημένα...

Κανονικά ο γιατρός οφείλει να δίνει διαφορετικές συμβουλές αναλόγως τον ασθενή. Το να συγκρίνουμε τι είπε σε μένα ο Α γιατρός και σε σένα ο Β είναι άκυρο, γιατί μπορεί να μας συμβούλευσαν διαφορετικά επειδή είμαστε διαφορετικοί ασθενείς και όχι επειδή οι ίδιοι διαφωνούν μεταξύ τους.

. Εγώ ως άσχετη δεν θα αναλάμβανα να δώσω σε μια μαμά που ο παιδίατρος της είπε όχι φρέσκα φρούτα, οδηγίες για μπανάνες και αχλάδια. Επιπλέον έχω κι άλλες απορίες, π.χ. πόσο θρεπτικά είναι τα μήλα και τα αχλάδια αυτή τη στιγμή εφόσον είναι ψυγείου; Δεν μπορούμε να λέμε "έχουμε τόσα φρούτα εποχής" και μετά να προτείνουμε μήλο και αχλάδι που ΔΕΝ είναι εποχής.

Το μήλο-μπανάνα-αχλάδι είναι ο συνδυασμός με τον οποίο ξεκινησα εγώ, οπότε δεν μπορώ να προτείνω κάτι που δεν εφάρμοσα. Ακόμα και το μήλο ψυγείου θεωρείται φρέσκο σε σύγκριση με το μήλο σκόνη (γνώμη μου πάντα). Μετά από αυτή την αρχή, μπαίνουν και τα φρούτα εποχής σταδιακά.

Τέλος πάντων κουβέντα κάνουμε, ούτε εγώ θα αισθανόμουν άνετα να εφαρμόζω οδηγίες από ένα forum αντί για τις οδηγίες του παιδιάτρου, ΟΜΩΣ σίγουρα θα προβληματιζόμουν γαι τον παιδίατρο μετά από αυτά που διαβάζω. Προφανώς και κάθε μανούλα κάνει ό,τι θεωρεί καλύτερο για το παιδί της.

Vivien9 συμφωνώ μαζί σου σε όλα όσα λες. Δε νομίζω ότι θα ισχυριστεί κανείς ότι η φρουτόκρεμα σκόνη είναι πιο φρέσκια από το αχλάδι ψυγείου. Αυτό που ήθελα να πω με το παράδειγμα του αχλαδιού είναι ότι ΑΝ ο γιατρός προτιμά τη σκόνη για κάποιον συγκεκριμένο λόγο (π.χ. για αποφυγή εκδήλωσης αλλεργίας πριν τους 6 μήνες ή γιατί είναι γευστικά πιο προσιτή στο μικρότερο μωρό ή για κάποιον λόγο που δεν είναι προφανής) ίσως ο λόγος αυτός είναι πιο σημαντικός από τη θρεπτική αξία του φρέσκου φρούτου η οποία έτσι κι αλλιώς αυτή την εποχή είναι μειωμένη με την έννοια ότι τα φρούτα αυτή την εποχή έχουν ή μικρή θερμιδική απόδοση ή μειωμένη θρεπτική αξία.

Ο γιατρός λογικά ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά και προτείνει την καλύτερη λύση. Τώρα αν είναι ξεφτίλας... τι να πω. Η πιτσιποπι ξέρει καλύτερα που είναι και γιατρός της.

Μήπως οι αλλεργίες (αν είναι να εμφανιστούν) είναι καλύτερο να εμφανιστούν αργότερα παρά νωρίτερα; Όπως με τις ασθένειες, κάποια στιγμή θα αρρωστήσει, αλλά καλύτερα όχι πριν τους 3 μήνες και ακόμα καλύτερα όχι πριν τους 6.

Είναι δύσκολο να ξέρεις τι είπε ο γιατρός και τι εννοούσε όταν τα λόγια του στα μεταφέρει κάποιος άλλος. Επίσης δεν ξέρεις τι ιστορικό ή τι κλινική εικόνα μπορεί να έχει ένα μωρό, και με ποια λογική προτείνει ένας παιδίατρος κάτι. Ακόμα και οι οδηγίες σκέτες δεν λένε τίποτα, αν δεν ξέρεις να τις ερμηνεύσεις. Εγώ ως άσχετη δεν θα αναλάμβανα να δώσω σε μια μαμά που ο παιδίατρος της είπε όχι φρέσκα φρούτα, οδηγίες για μπανάνες και αχλάδια. Επιπλέον έχω κι άλλες απορίες, π.χ. πόσο θρεπτικά είναι τα μήλα και τα αχλάδια αυτή τη στιγμή εφόσον είναι ψυγείου; Δεν μπορούμε να λέμε "έχουμε τόσα φρούτα εποχής" και μετά να προτείνουμε μήλο και αχλάδι που ΔΕΝ είναι εποχής.

Τεσπά, κουβέντα κάνουμε. Προσωπικά εμένα από τις οδηγίες του γιατρού με ξένισε περισσότερο το "αφού πίνει Frisolac πάρτε κρέμες Nounou". Γνώμη μου είναι αν η μαμά δεν εμπιστεύεται τον παιδίατρο να τον αλλάξει, αλλά και ότι το μωρό μάλλον δεν θα πάθει τίποτα αν φάει ένα μήνα φρουτόκρεμα σκόνη οπότε ας μην τρελαινόμαστε.

Όσο για τις γεύσεις, τα μωρά είναι συνηθισμένα έτσι κι αλλιώς στις γλυκές γεύσεις, αφού και το μητρικό γάλα είναι γλυκό. Έχει μια λογική το να ξεκινάς με γλυκές γεύσεις όταν αρχίζεις τις στερεές, ώστε να μην έρθουν όλες οι αλλαγές μαζί. Γι' αυτό φαντάζομαι οι περισσότεροι παιδίατροι συνιστούν ως πρώτο φρούτο την μπανάνα, που είναι πιο γλυκιά και έχει πολύ μεγαλύτερη θερμιδική απόδοση από τα άλλα φρούτα. Φαντάζομαι ότι η θερμιδική απόδοση του φρούτου παίζει μεγάλο ρόλο ειδικά στην αρχή που τα μωρά τρώνε μικρές ποσότητες... π.χ. άλλο να δίνεις στο παιδί μπανάνα κι άλλο να του δίνεις καρπούζι ή βερίκοκο. Δεν είναι όλα τα φρούτα ίδια.

Έδωσες την απάντηση μόνη σου... Θερμιδικά, η μπανάνα είναι πιο πλούσια, το ίδιο και το μήλο. Επίσης είναι και θέμα υφής. Η μπανάνα επίσης ποτέ δεν είναι εποχής στη χώρα μας. Σημαίνει ότι δεν πρέπει να την τρώμε;

Εγώ ανέφερα τα φρούτα που μας ξεκίνησε ο παιδίατρος με τη λογική ότι σιγά σιγά προστίθενται φρούτα εποχής.

Όσο για το θέμα της θρεπτικότητας, πιστεύω ότι σαφώς, τα φρούτα ψυγείου είναι πιο θρεπτικά και φυσικά, από τη σκόνη φρουτόκρεμα.

Αν ακολουθήσουμε τη λογική ότι όλα είναι επεξεργασμένα και όχι θρεπτικά πλέον, δεν πρέπει να τρώμε τίποτα από αυτά που ξέραμε και να τρώμε σε χαπάκι, όπως οι αστροναύτες, όλες τις ουσίες που χρειάζόμαστε.

Και επίσης ένα μήνα το ένα, ένα μήνα το άλλο, (μια το γάλα, μια τη φρουτόκρεμα, μια τα γιαουρτάκια με γεύσεις και μπισκότα) μαθαίνουμε τα παιδιά μας να τρώνε πράγματα που δεν είναι φυσικά και μετά έχουμε την απαίτηση να τους αρέσουν τα φρούτα και τα λαχανικά, όταν γίνουν νήπια.

Και αναρωτιόμαστε γιατί δεν τους αρέσουν.

Για να μην παρεξηγηθώ, την άποψή μου λέω, ούτε επιβάλλω σε καμία κοπέλα να πράξει ανάλογα, ούτε κατακρίνω όσες πράττουν διαφορετικά.

jTosp2.png

Το μήλο-μπανάνα-αχλάδι είναι ο συνδυασμός με τον οποίο ξεκινησα εγώ, οπότε δεν μπορώ να προτείνω κάτι που δεν εφάρμοσα. Ακόμα και το μήλο ψυγείου θεωρείται φρέσκο σε σύγκριση με το μήλο σκόνη (γνώμη μου πάντα). Μετά από αυτή την αρχή, μπαίνουν και τα φρούτα εποχής σταδιακά.

Τέλος πάντων κουβέντα κάνουμε, ούτε εγώ θα αισθανόμουν άνετα να εφαρμόζω οδηγίες από ένα forum αντί για τις οδηγίες του παιδιάτρου, ΟΜΩΣ σίγουρα θα προβληματιζόμουν γαι τον παιδίατρο μετά από αυτά που διαβάζω. Προφανώς και κάθε μανούλα κάνει ό,τι θεωρεί καλύτερο για το παιδί της.

Συμφωνώ...

jTosp2.png

Αλλο φιλολογος και αλλο παιδιατρος ομως.

Δινουμε συμβουλες και αν θελει ο αλλος τι δεχεται και τις εφαρμοζει γιαυτο και λεγονται συμβουλες και οχι οδηγιες.

Απλα εγω απορω βρε κοριτσια....με τη διχογνωμια των γιατρων ε....,!!!!!!!

Δεν κατακρινω καμια κοπελα και κανεναν γιατρο, απλα απορω....με την 2ρη κατηγορια...!!!!!!