Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Α ΤΕΣΤ:Το έχει κάνει κάποια μαμά?

Recommended Posts

Σκέφτομαι να κάνω αυτό το ανιχνευτικό τεστ στον γιο μου(πάει νήπιο) κατά την άνοιξη.Το κάνουν πριν την έναρξη του Δημοτικού σε φυσιολογικά παιδιά για να ανιχνεύσουν εάν το παιδί έχει τις απαραίτητες δεξιότητες για να φοιτήσει στο δημοτικό.Το έχει κάνει κάποια μαμά στο παιδάκι της και , αν ναι , τι ακριβώς δίνουν στο παιδί να κάνει?Η ιδέα μου ήρθε γιατί είδα σχετικά φυλλάδια στην λογοθεραπεύτρια αλλά δεν την ρώτησα, θα το κάνω την επόμενη φορά.Θυμήθηκα μάλιστα πως σε ανύποπτο χρόνο και η παιδίατρος μου είχε αναφέρει πως η ελληνική παιδιατρική εταιρεία το συνιστά.

Διαφημίσεις

http://parents.org.gr/forum/showpost.php?p=2315869&postcount=26

Σας παραπέμπω σε αυτό, που με εκφράζει απόλυτα.

Ας είμαστε κοντά στα παιδιά μας, τόσο εμείς όσο και οι δάσκαλοι, και όλα θα έρθουν στην ώρα τους. Ένας παρατηρητικός γονιός και ένας έμπειρος δάσκαλος μπορούν να δουν τα σημάδια και να βοηθήσουν το παιδί, όταν υπάρχει λόγος και στο μέτρο που απαιτείται.

Ας είμαστε κοντά στα παιδιά μας, τόσο εμείς όσο και οι δάσκαλοι, και όλα θα έρθουν στην ώρα τους. Ένας παρατηρητικός γονιός και ένας έμπειρος δάσκαλος μπορούν να δουν τα σημάδια και να βοηθήσουν το παιδί, όταν υπάρχει λόγος και στο μέτρο που απαιτείται.

συμφωνω απολυτα!

Πολύ σωστή και ακριβής τοποθέτηση

Διαφημίσεις

Εχεις κάποιο λόγο να σκέφτεσαι την λογοθεραπεια? Αν ναι τότε μπορείς να συμβουλευτείς απλά λογοθεραπευτή.

Για το τεστ, δεν το έχουν κάνει τα παιδιά μου, αλλά κάναν κάποια άλλα τέστ στο νηπιαγωγείο τους που έλεγχε βασικές δεξιότητες (αλλά πολύ basic).

Εχω την εντύπωση ότι ελέγχει και αξιολογεί διαφορετικές δεξιότητες και θα μπορούσε να είναι χρήσιμο, όχι επειδή θα προβλέψει μια μαθησιακή δυσκολία, αλλά επείδη μπορεί να εντοπίσει κάποιους τομείς που το παιδί χρειάζεται περισσότερη βοήθεια.

Εγώ ανακάλυψα 2-3 πράγματα στα παιδιά μου στην Α' Δημοτικού που θα μπορούσε να μου το έχει δείξει το τεστ. Πάλι αντιμετωπιζονται αλλά θα ήταν τα πράγματα πιο εύκολα.

JANNIS ο γιος μου κάνει λογοθεραπεία γιατί είχε αρθρωτικές δυσκολίες(δεν έλεγε τα δ,θ,ρ).Ευτυχώς τελειώνουμε γιατί τα διορθώσαμε μετά από 5 μήνες μαθημάτων.Τώρα για το τεστ μου έχει κολλήσει γιατί, από ό,τι διάβασα στο σχετικό φυλλάδιο, εντοπίζει τυχόν δυσκολίες σχετικά νωρίς.Βέβαια τον Σεπτέμβριο που περάσαμε αξιολόγηση από το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο για να πάρουμε βεβαίωση για το ταμείο για τις λογοθεραπείες , το παιδί το ξεσκόνισαν γενικώς, δηλαδή η αξιολόγηση ήταν πολύ γενικότερη.Και σίγουρα κάποιες μικρές μαθησιακές δυσκολίες μπορεί να μην τις διακρίνουμε οι γονείς για διάφορους λόγους.

Και σίγουρα κάποιες μικρές μαθησιακές δυσκολίες μπορεί να μην τις διακρίνουμε οι γονείς για διάφορους λόγους.

Το συγκεκριμένο τεστ γίνεται αν θυμάμαι καλά από Μάρτιο μέχρι Μαίο. Μέχρι το Σεπτέμβριο λοιπόν, είναι μικρό το διάστημα να διορθωθεί ένα σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να εντοπιστεί. Βέβαια να τονίσω ότι το συγκεκριμένο τεστ δεν εντοπίζει πράγματα που με λίγη παρατηρητικότητα εσύ και η δασκάλα της δεν έχετε παρατηρήσει ή προβλήματα που δεν θα μπορούσαν να διορθωθούν από τη νέα της δασκάλα στο δημοτικό. Διαρκεί 10-15 λεπτά και τους κάνουν πράγματα που τα κάνει και η δασκάλα τους σ΄ένα παιδικό ή νηπιαγωγείο, (πχ βάλε σε χρονική σειρά τις εικόνες) Πιστεύεις ότι μέσα σε 15 λεπτά μπορεί να εντοπιστεί μια μαθησιακή δυσκολία που δεν την έχει εντοπίσει έστω η δασκάλα της που περνάει τόσες ώρες καθημερινά μαζί της;

Δεν ξέρω καθόλου λεπτομέριες για το συγκεκριμένο τεστ,

αλλά κάποια συστηματική αξιολόγηση είναι καλό να γίνεται και στην περίπτωση που δεν την κάνει η νηπιαγωγός καλό είναι να γίνει με καποιο τεστ.

Αν το παιδί σου πέρασε ιατροπαιδαγωγικό τότε δεν θα ανησυχούσα για κάτι σοβαρό.

Οταν μιλώ για αξιολόγηση και τεστ δεν σημαίνει ότι ο μόνος σκοπός είναι να διαγνωστεί κάτι. Ο σκοπός είναι να σου δώσει μια συνολίκη εικόνα των δεξιοτήτων του παιδιού, π.χ. στην λεπτή κινητικότητα, στην συγκέντρωση, στον συντονισμό, στην συμπεριφορά κλπ. Αυτό είναι καλό να γίνεται για όλα τα παιδιά και να είναι συστηματικό. Το κάθε παιδί μπορεί να έχει ένα -δυο τομείς που να είναι λίγο πίσω και στους οποίους αν το ξέρουμε μπορούμε να δώσουμε έμφαση για να κάνουμε την ζωή του λίγο πιο εύκολή στο Δημοτικό.

Πολλές φορές αυτά εντοπίζονται από γονείς και νηπιαγωγούς. Αλλά ''συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένεις'' να περάσουν ορισμένα απαρατήρητα, ιδιαίτερα αν τα παιδιά είναι αρκετά ικάνα /ξύπνια σε κάποιους τομείς ή να μην θεωρηθούν πρόβλημα στο νηπιαγωγίο αλλά να είναι για το Δημοτικό.

Δεν ανησυχώ ό,τι κάτι σοβαρό συμβαίνει με το παιδί.Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο , θα είχε γίνει αντιληπτό και από εμένα και τις νηπιαγωγούς του.Απλά το να ξέρεις εάν υστερεί το παιδί σου σε κάποια συγκεκριμένη δεξιότητα π.χ.λεπτή κινητικότητα , θα βοηθούσε στην πιο εστιασμένη βοήθεια.Ούτε εγώ ξέρω τι ακριβώς κάνουν στο τεστ,πάντως απευθύνεται σε "φυσιολογικά"(δεν μου αρέσει ο όρος) παιδιά.

Διαφημίσεις

Αν υστερεί το παιδί σου σε κάποιον τομέα, να είσαι σίγουρη ότι η νηπιαγωγός θα το είχε εντοπίσει!

Εκτός αν μιλάμε για συνάδελφο που δεν αξίζει να είναι συνάδελφος!

Εγώ από την άλλη, θα θέσω και έναν ακόμα προβληματισμό. Πώς οι λογοθεραπευτές κάνουν τεστ που αξιολογεί παιδιά σε τομείς πέρα από το λόγο;;; Μήοως υπάρχει κάποια υπέρβαση επαγγελματικών ικανοτήτων;;;;

Ερώτηση/προβληματισμό θέτω και δεν περιμένω/δεν θέλω απάντηση, απλά λίγο οι μανούλες να προβληματιστείτε