Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΥ ΕΝΙΣΧΥΣΩ ΤΗΝ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ?

Recommended Posts

Γεια σας.Θα ηθελα να ζητησω την γνωμη σας για τον μικρο μου (3 ετων).Μολις γυρισα απο τον παιδικο και η δασκαλα του μου ειπε οτι ειναι μεν καλος , υπακουος , καταλαβαινει κτλ , αλλα συνηθως ακολουθει τα πιο δραστηρια παιδακια και τα μιμειται πχ σε οτι αταξια κανουν. γενικα μου ειπαν οτι ειναι και λιγο συνεσταλμενος και εχει κολλησει με καποια παιδακια και τα μιμειταιι σε οτι κανουν...και οταν φευγουν αυτα τα παιδακια ψιλοβαριεται..το ιδιο ειχα παρατηρησει οτι το εκανε οταν πηγαινε στον παιδοτοπο...οταν εβρισκε καποιο συνηθως μεγαλυτερο παιδακι επαιζε με τον τροπο του αλλου παιδιου και το καταευχαριστιοταν...γενικα παντως δεν ειναι παιδι που στερειται φαντασιας...ολη τη μερα στο σπιτι παιζει...ουτε βρισκω κακο να εχει κολλητους αλλα θα ηθελα να παιρνει πρωτοβουλιες και να ειναι πιο δραστηριος ...πιο ηγετικος...καμια ιδεα πως να του ενισχυσω την αυτοπεποιθηση? Ξερω οτι αυτο ειναι μεγαλο ζητημα αλλα θα ηθελα να δω πως το βλεπετε κι εσεις

Διαφημίσεις

Γεια σας.Θα ηθελα να ζητησω την γνωμη σας για τον μικρο μου (3 ετων).Μολις γυρισα απο τον παιδικο και η δασκαλα του μου ειπε οτι ειναι μεν καλος , υπακουος , καταλαβαινει κτλ , αλλα συνηθως ακολουθει τα πιο δραστηρια παιδακια και τα μιμειται πχ σε οτι αταξια κανουν. γενικα μου ειπαν οτι ειναι και λιγο συνεσταλμενος και εχει κολλησει με καποια παιδακια και τα μιμειταιι σε οτι κανουν...και οταν φευγουν αυτα τα παιδακια ψιλοβαριεται..το ιδιο ειχα παρατηρησει οτι το εκανε οταν πηγαινε στον παιδοτοπο...οταν εβρισκε καποιο συνηθως μεγαλυτερο παιδακι επαιζε με τον τροπο του αλλου παιδιου και το καταευχαριστιοταν...γενικα παντως δεν ειναι παιδι που στερειται φαντασιας...ολη τη μερα στο σπιτι παιζει...ουτε βρισκω κακο να εχει κολλητους αλλα θα ηθελα να παιρνει πρωτοβουλιες και να ειναι πιο δραστηριος ...πιο ηγετικος...καμια ιδεα πως να του ενισχυσω την αυτοπεποιθηση? Ξερω οτι αυτο ειναι μεγαλο ζητημα αλλα θα ηθελα να δω πως το βλεπετε κι εσεις

γεια σου αννα!οντως ειναι μεγαλο το ζητημα αυτο αλλα παρολα αυτα με αυτα που εγραψες δεν βρισκω καποιο προβλημα το οποιο χρηζει αμεσης αντιμετωπισης!απο την στιγμη που ειναι ζωηρος και δραστηριος δεν τιθεται θεμα αυτοπεποιθησης!απλα του αρεσει να κανει παρεα με μεγαλυτερα παιδακια!αυτο ακριβως εχει και η κορη μου που ειναι 2.5 χρονων!αν ερθει καποιο κοριτσακι της ηλικιας της στις κουνιες να παιξουνε δειχνει πληρη αδιαφορια και παει και παιζει κυνηγητο και οτι αλλο κανουνε με μεγαλυτερα παιδια...6-10 χρονων!και εννοειτε οτι τα μιμειτε εντελως!! να μην αγχωνεσαι καθολου απο την στιγμη που δεν καθετε μονο του σε μια γωνια!!τι αλλο να κανει ενα παιδακι?παιζει με μεγαλυτερα παιδια γιατι του αρεσει!!δεν ειναι κακο!βεβαια και τα παιδια της ηλικιας του δεν σημαινει οτι τα κακομεταχειριζομαστε!ολα καλα λοιπον

Τις ίδιες ανυσηχίες έχω και εγώ για το γιο μου. Είναι 4,5 χρονών και πάει παιδικό σταθμό. Από πέρσυ που πήγαινε στο σταθμό παρατήρησα ότι έκανε παρεα με μεγαλύτερα παιδιά (προνήπια) και κυρίως κολλούσε με 1-2 αγόρια. Όταν αυτά τα παιδάκια λείπανε κάποιες μέρες από το σχολείο, ο γιος μου δεν ήθελε να πάει και ο ίδιος, λέγοντάς μου ότι βαριέται:o. Φέτος άλλαξε παιδικό σταθμό (λόγω ΕΣΠΑ) και η καινούρια δασκάλα μου τονίζει συνέχεια ότι ο μικρός έχει έλλειψη αυτοπεποίθησης, αφού κάνει παρέα με ένα συγκεκριμένο αγοράκι (εμένα μου λέει ότι είναι ο καλλητός του), ότι δεν παίρνει πρωτοβουλίες ενω μου επισημείνει ότι στη μάθηση είναι πολύ καλός και στο γλωσσικό επίπεδο παραπάνω από την ηλικία. Μου τόνισε να τον ενισχύω και να τον επιβραβεύω (ομολογώ ότι δεν τα καταφέρνω ιδιαιτέρως). Να σημειώσω ότι είναι μοναχοπαίδι, είναι ιδιαίτερα ζωηρός και κοινωνικός. Με απασχολεί το θέμα και θα ήθελα να μου πείτε πώς θα μπορούσα να τον ενισχύσω.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

fIHpp2.png

lbyCp2.png

Η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης είναι μία μακρά διαδικασία που αν δεν σου βγαίνει αυθόρμητα, μπορεί να .... μεθοδευτεί. Δεν σας το λέω ως ειδικός αλλά ως μητέρα που έχω διαβάσει πάρα πολλά πράγματα για το θέματα αυτό επειδή με άγγιζε, το θεωρώ το Α και το Ω της προσωπικής ολοκλήρωσης. Οι τεχνικές μπορεί να είναι πολύ απλά πράγματα, όπως να βάλουμε μία φωτογραφία του παιδιού στο γραφείο μας ή στο χώρο εργασίας μας και να φροντίσουμε να τη δει, ή κάνουμε μαζί με το παιδί μία κοπάνα. Δεν υπάρχει λόγος να τα αναλύσουμε εδώ, μπορεί κανείς να τα διαβάσει.

Απλά θέλω να πω ότι τα παιδιά είναι προγραμματισμένα να έχουν αυτοπεποίθηση και, χωρίς να θέλω να θίξω κανέναν, γιατί βάζω και τον εαυτό μου μέσα, εμείς με την συμπεριφορά μας, χωρίς να το θέλουμε, την περιορίζουμε. Με απλές συμπεριφορές, αθώες αρχικά. Πχ. κοίτα τον Γιωργάκη, πώς το κάνει αυτό? Ή μα είναι μεγάλος πια, ακόμα να τα καταφέρεις? Ή μην κάνεις ότι κάνουν οι άλλοι, να έχεις τη δική σου άποψη.

Μπορεί να λέμε αυτό που πιστεύουμε αλλά η αυτοπεποίθηση χτίζεται με ... εξαπάτηση. Θα μου πεις, να του λέω ψέματα? (κλασσική ρήση της μαμάς μου:rolleyes:, killer στα θέματα αυτοπεποίθησης, να είναι καλά, ότι μπορούσε έκανε ). Όχι, να διατηρούμε την ισορροπία ανάμεσα στην πραγματικότητα και την οπτική μας γωνία.

Χθες πήγα σε ένα φωτογραφείο. Μία κυρία μπροστά μου είχε μόλις φωτογραφήσει το 5χρονο γιόκα της και η φωτογράφος την καλούσε να διαλέξει ποια φωτογραφία να εκτυπώσει. Εγώ θα έλεγα: Αυτή είναι η καλύτερη.

Εκείνη είπε: Μην με ρωτάτε εμένα. Εγώ είμαι μαμά, τις βλέπω όλες υπέροχες.

Φούσκωσε το 5χρονο και διακριτικά η μαμά έδειξε μία από όλες.

Σας φαίνεται αστείο? Όχι, είναι στάση ζωής. Τα παιδιά για να έχουν αυτοπεποίθηση πρέπει να έχουν την αμέριστη αποδοχή μας, για να μην χρειάζονται επιβεβαίωση από τρίτους.

Συγνώμη για το ... σεντόνι, αλλά είμαι κι εγώ στο ψάξιμο:lol::lol::lol:.

Γειά σας,

μπορείτε επίσης να δείτε κι εδώ:

παιδι και αυτοπεποιθηση

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=25548

Αυξηση αυτοπεποιθησης σε 5χρονο

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=31945

Αύξηση αυτοπεποίθησης σε 6-8-10 χρονο

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=32009

Παιδαγωγικές τακτικές ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης.

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=35889

Παρακαλούμε πριν την ανάρτηση νέου θέματος διασφαλίσετε ότι είστε στην

σωστή ενότητα και κάνετε χρήση της αναζήτησης

Οδηγίες για το πως γίνεται η αναζήτηση δείτε εδώ : http://parents.org.gr/news/a309

Βοηθήστε στη διατήρηση της λειτουργικότητας του forum κάνοντας χρήση της αναζήτησης & αναφοράς.  Αν παρατηρήσετε κάποια δημοσίευση που θεωρείτε περίεργη επιθετική ή ενάντια στους κανόνες κάντε αναφορά δημοσίευσης  Οδηγίες για το πως γίνεται η αναφορά δείτε εδώ   Ευχαριστούμε

Ακολουθήστε μας και στο Instagram:

follow_insta.png.f136a60ab3d6a108659752cf6fcc0a5a.pngfollow_cafe.jpg.0bc77dbbb8cab70c6c8919c95cac08b8.jpg

Διαφημίσεις

Χθες πήγα σε ένα φωτογραφείο. Μία κυρία μπροστά μου είχε μόλις φωτογραφήσει το 5χρονο γιόκα της και η φωτογράφος την καλούσε να διαλέξει ποια φωτογραφία να εκτυπώσει. Εγώ θα έλεγα: Αυτή είναι η καλύτερη.

Εκείνη είπε: Μην με ρωτάτε εμένα. Εγώ είμαι μαμά, τις βλέπω όλες υπέροχες.

Φούσκωσε το 5χρονο και διακριτικά η μαμά έδειξε μία από όλες.

Σας φαίνεται αστείο? Όχι, είναι στάση ζωής. Τα παιδιά για να έχουν αυτοπεποίθηση πρέπει να έχουν την αμέριστη αποδοχή μας, για να μην χρειάζονται επιβεβαίωση από τρίτους.

Νομίζω πως είναι από τις ωραιότερες περιγραφές που θα μπορούσες να δώσεις...Τόσο απλό κ όμως τέλειο!

"Great is the human who has not lost his childlike heart"-Mencius

Και εγω και ολες φανταομαι εχουμε περασει απο αυτο το σταδιο.Ειναι μικρος ακομα και ειναι λογικο να του αρεσουν αυτα που κανουν τα μεγαλυτερ παιδια γιατι ειναι κατι καινουργιο για εκεινον και εχει ενδιαφερον.Μην ανησυχεις δεν ειναι κακο 'η λαθος αυτο που κανει.Οσο για την τονοση της αυτοπεποιθησης θα συμφωνησω πολυ με την Βερενικη οτι εμεις καποιες φορες αθελα μας 'η πανω στα νευρα μας μπορει να τους μοιωσουμε με βαση αλλα παιδια και ειναι μεγα λαθος (το εχω κανει δυστηχως και εγω).Απο τον και ρο που αρχησα να του λεω οτι με κανει περιφανη για διαφορα πραγματα και οτι ειναι πολυ καλος και και και διαφορα τετοια ,εχει αλλαξει αρκετα.Ειναι τα παιδια μας που περνουν δυναμη απο εμας.Αν λοιπον εμεις τους κοβουμε τα φτερα φανταστητε πως νοιωθουν.Βεβαια δεν συμφωνω και οτι πντα θα τους λεμε οτι ειναι οι καλυτεροι γιατι και αυτο καποιες φορες γυρναει αναποδα και δεν μπορουν να αποδεχτουν την αποτυχια που θα εχουν σε κατι.Μετρο σε ολα και οχι συγκρηση με αλλα παιδια.Γιατι σκεφτητε να γυρησει και να μας πει '' η μαμα του Νικου ειναι καλυτερη απο εσενα..'''Θα πονεσει πολυ...πολυ ομως!

jyjdp3.png

sWN4p3.png

Εχθές το είχαμε θέμα συζήτησης με την ψυχολόγο.

Αυτό που μας είπε είναι ότι ανεξαρτησία=αυτοπεποίθηση.

Δηλ. εμείς οι γονείς φρενάρουμε τα παιδιά.

Πχ. πάει να φάει μόνο του και του λέμε άσε να σε ταϊσω εγώ γιατί θα λερώσεις. Με αυτά και με αυτά φρενάρουμε την πορεία του παιδιού προς την ανεξαρτησία και το κάνουμε να μην έχει μην έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Γι'αυτό και έχουμε ένα 5χρονο που δεν θέλει να φάει μόνο του, να ντυθεί, να παίξει κτλ.

Και τί σημαίνει αυτοπεποίθηση; Ότι το παιδί ξέρει ότι αυτό που κάνει θα το κάνει καλά (κι ας μην το κάνει στην πραγματικότητα) και θα έχει την υποστήριξη και το μπράβο μας.

ευχαριστω παρα πολυ για τις απαντησεις σας.Το θεμα ομως ειναι οτι ο μικρος μου εκτος απο τα μεγαλυτερα παιδια ακολουθει και τα μικροτερα σε οτι κανουν.δηλαδη προκειμενου να παιξει κανει το δικο τους σαν να στερειται φαντασιας ( ενω δεν ειναι ετσι νομιζω). ισως φταιμε κι εμεις που δινουμε σημασια στο να παιξει με παιδακια και να κανει φιλους...μαλλον ειμαστε υπερβολικοι και ισως αγχωνεται...οσον αφορα την αυτοπεποιθηση απο πολυ μικρο προσπαθω να του δειξω οτι ειναι μοναδικος και ειμαι πολυ περηφανη γι αυτον...ολο τον ενθαρρυνω και του λεω μπραβο..αλλα ισως δεν το εχω περασει αυτο πολυ εντονα...γενικα ξερω οτι η αυτοπεποιθηση ειναι ενα κεφαλαιο που μενει ανοιχτο σε ολη μας τη ζωη αλλα ξερω πολυ καλα ποσο κρισιμη ειναι αυτη η ηλικια και εχω αγχωθει!!