Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Πετιμεζι


Recommended Posts

Καλησπέρα,

Μας εφεραν απο το χωριο σπιτικο πετιμεζι και η μικρή (22 μηνων) ξετρελλαθηκε! Θέλω πολυ να της δινω μιας και ειναι πλουσιο σε ασβεστιο και σιδηρο αλλα δεν ξερω αν κανει. Ρωταω γιατι ο γιατρος μου ειπε να μη της δωσω μελι εως τα 3 και για καποιο λογο εγω τα εβαλα στο μυαλο μου στην ιδια κατηγορια... Κανω λάθος? Ξέρει καποια μανουλα...?

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


καλημερα,,,το πετιμεζι δεν εχει καμια σχεση με το μελι ,,,γινεται απο το βρασιμο του μουστου,,,ο μουστος απο την αλλη ειναι αυτο που μενει οταν παταμε τα σταφυλια (στο λεω λιγο μπακαλιστικα το ξερω)...οποτε παιρνοντας το μουστο το βραζουμε και με μια διαδικασια γινεται το πετιμεζι,,,,οποτε ειναι απο τα σταφυλια οποτε αν τρωτε σταφυλια δεν νομιζω να εχετε προβλημα με το πετιμεζι,,,,και μελι συνηθως ολοι δινουν απο το χρονο και μετα (υπαρχουν και οι σκληροπυρηνικοι που λενε απο τα δυο και μετα )..τωρα δε ξερω πως μπορεις να της το δινεις γιατι εγω το ειχα σαν γλυκαντικο αντι για ζαχαρης αλλα βρηκα και αυτο ψαχνοντας

 

Πλούσιο σε ενέργεια, φυσική πηγή σιδήρου και ασβέστιου

 

Διατηρείται για πολύ καιρό εκτός ψυγείου.

Συγκεντρώνει τα περισσότερα θεραπευτικά συστατικά του σταφυλιού, καθώς 1 μερος πετιμέζι προέρχεται από 5 μερη χυμού σταφυλιού ή 6 μέρη νωπής ρώγας σταφυλιού. Η βασική γλυκαντική ύλη σε κάθε ελληνικό σπίτι πριν την "έλευση" της λευκής ζαχαρης.

Συνήθως χρησιμοποιείται :

  • αυτούσιο όπως είναι σε μικρά "πρωινά σφηνάκια" για άμεση ενεργειακή ενδυνάμωση & σίδηρο
  • άριστη πηγή σιδήρου (αναιμίες),
  • συμπλήρωμα διατροφής σε φυσικό σίδηρο σε περιοδους εγκυμοσίνης, θηλασμού
  • καταπραϋντικές ιδιότητες λαιμού, παιδικών στομαχόπονων, αντικαταθλιπτικό
  • σε βαλσάμικες σάλτσες γιά πρασινες σαλάτες
  • σε μαριναρίσματα κρεάτων και ψαρικών μαζί με λεμόνι
  • στην μαγειρική, ιδιαίτερα με ξύδι σε γλυκόξυνες σάλτσες
  • στην ζαχαροπλαστική ως γλυκαντική ουσία σε ροφήματα, γιαούρτι
  • σε κείκ και κουλούρια αντικαθιστόντας την ζάχαρη, στα μουστοκούλουρα και
  • ως σιρόπι σε σπιτικές τηγανίτες, τάρτες

οποτε νομιζω οτι οπου και να το βαλεις ειναι καλυτερο απο την απλη ζαχαρη ,,,,,μακαρι να ειχαμε και εμεις σπιτικο χααχχαχα τυχερουλα

 

μαιμουδακι 08/05/07

αγριοκατσικο 01/12/09

Link to comment
Share on other sites

Εγω δεινω στη μικρη μου πετιμέζι απο ενός έτους. Φτιάχνει η μαμά μου κάθε χρόνο 15 λίτρα και το μοιραζόμαστε. Το χρησιμοποιούμε στα κουλουρια και στα κεικ αντι για ζάχαρη. Ολα γίνονται πολύ πιο νόστημα με το πετιμέζι. Επίσης ειναι πολύ ωραίο σε τηγανίτες αντί για μέλι και στις σαλάτες μαζί με ξύδι. Δεν το εχω δοκιμάσει σε φαγητό αλλά πρέπει να ταιριάζει πολύ στο χοιρινό τωρα που το σκέφτομαι. Αν εχεις και σπιτικο, μη το σκέφτεσαι καθόλου!

6/ 11/2007: Ο μικρός Πρίγκιπας!!!

24/3/2011: Η Μπουκίτσα μας!!!

Link to comment
Share on other sites

Εγω δεινω στη μικρη μου πετιμέζι απο ενός έτους. Φτιάχνει η μαμά μου κάθε χρόνο 15 λίτρα και το μοιραζόμαστε. Το χρησιμοποιούμε στα κουλουρια και στα κεικ αντι για ζάχαρη. Ολα γίνονται πολύ πιο νόστημα με το πετιμέζι. Επίσης ειναι πολύ ωραίο σε τηγανίτες αντί για μέλι και στις σαλάτες μαζί με ξύδι. Δεν το εχω δοκιμάσει σε φαγητό αλλά πρέπει να ταιριάζει πολύ στο χοιρινό τωρα που το σκέφτομαι. Αν εχεις και σπιτικο, μη το σκέφτεσαι καθόλου!

 

θα συμφωνησω απολυτα με τις κοπελες..ειναι εξαιρετικο..εμεις επειδη δεν τρωμε κρεας (και τα παιδια μου)μας βοηθαει παρα πολυ...Αναιμιες εξαφανιζονται χαρη στο πετιμεζι.και ειναι πολυ καλο φυσικο αντικαταθλιπτικο...Μπραβο στις ψαγμενες μανουλες..

Link to comment
Share on other sites

πρώτον, εβα, αγοράζω πετιμέζι, 20 ευρώ το κιλό καλά είναι?:-P

 

Δεύτερον, γενεές και γενεές επιβίωσαν χάρη στο πετιμέζι, στα μέρη της μαμάς μου, περιοχή όπου η παραγωγή κρασιού ήταν βασική ασχολία, με αυτό άντεχαν το βαρύ χειμώνα και το είχαν και σαν γιατρικό επίσης. Έχουν πολλές συνταγές και στο ψυγείο αντέχει και χρόνο και παραπάνω μη σου πω…

 

Είναι από τα πράγματα που τα θυμάμαι και πιάνεται η ψυχή μου… στο χωριό πια δεν έχω συγγενείς που να βγάζουν κρασί και πετιμέζι…

 

Αν είχα, θα έδινα και στο 9 μηνών αγόρι μου. Δεν υπάρχει καλύτερο. Να το σκέφτεσαι σαν συμπυκνωμένο χυμό φρούτου και όχι σαν το μέλι.

Να ξέρεις όμως ότι είναι και παχυντικό. Αυτό το λέω γιατί αν δοκιμάσεις, και το βρεις θεϊκό, που είναι, μην κάνεις κατάχρηση!:cool:

 

s-age.png

 

 

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

πρώτον, εβα, αγοράζω πετιμέζι, 20 ευρώ το κιλό καλά είναι?:-P

 

Δεύτερον, γενεές και γενεές επιβίωσαν χάρη στο πετιμέζι, στα μέρη της μαμάς μου, περιοχή όπου η παραγωγή κρασιού ήταν βασική ασχολία, με αυτό άντεχαν το βαρύ χειμώνα και το είχαν και σαν γιατρικό επίσης. Έχουν πολλές συνταγές και στο ψυγείο αντέχει και χρόνο και παραπάνω μη σου πω…

 

Είναι από τα πράγματα που τα θυμάμαι και πιάνεται η ψυχή μου… στο χωριό πια δεν έχω συγγενείς που να βγάζουν κρασί και πετιμέζι…

 

Αν είχα, θα έδινα και στο 9 μηνών αγόρι μου. Δεν υπάρχει καλύτερο. Να το σκέφτεσαι σαν συμπυκνωμένο χυμό φρούτου και όχι σαν το μέλι.

Να ξέρεις όμως ότι είναι και παχυντικό. Αυτό το λέω γιατί αν δοκιμάσεις, και το βρεις θεϊκό, που είναι, μην κάνεις κατάχρηση!:cool:

 

 

 

Η αλήθεια ειναι πως ειναι πανακριβο κι αυτο γιατι εχει πολυ διαδικασια για να γινει. Ειδα μπουκαλακι των 250μλ 7 ευρω! Η μαμα μου παιρνει μουστο απο συγγενικο προσωπο και μετα φτιαχνει το πετιμέζι.

Εχθες λοιπον έβαλα ένα σφηνακι, μέσα στο ρολο κοτοπουλο που το έβαλα στην γάστρα με πατατες. Καλα δεν εχετε ιδεα! Μαζί με τα κρεμμυδακια και τη δαφνη, έδωσε απίστευτη γλύκα στο φαι.

Στα κεικ, αντι να βαλω 300γρμ ζαχαρη, βαζω 150μλ πετιμέζι και 150 ζάχαρη και ειναι πάρα πολύ νοστημο. Επίσης ειναι τέλειο στο σταφιδόψωμο.

6/ 11/2007: Ο μικρός Πρίγκιπας!!!

24/3/2011: Η Μπουκίτσα μας!!!

Link to comment
Share on other sites

Η αλήθεια ειναι πως ειναι πανακριβο κι αυτο γιατι εχει πολυ διαδικασια για να γινει.....

 

πανεύκολο είναι!!!!!!!!!!

λιώνεις τα σταφύλλια στο μουλτι ή μπλεντερ ή μύλο (ότι διαθέτεις) τα περνάς από ένα τουλπάνι ή μια λεπτή μαξιλαροθήκη και βάζεις το ζουμί να βράσει, μόλις πάρει βράση ρίχνεις μια φέτα λευκο ψωμί μέσα για να το "κόψεις" και γίνεται μούστος.

 

Μετά βράζεις το μούστο άπειρες ώρες για να γίνει πετιμέζι, μένει λιγότερο από το μισό νομίζω

Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΙΟ ΧΑΡΙΣΜΑ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΗΣ.

Link to comment
Share on other sites

πανεύκολο είναι!!!!!!!!!!

λιώνεις τα σταφύλλια στο μουλτι ή μπλεντερ ή μύλο (ότι διαθέτεις) τα περνάς από ένα τουλπάνι ή μια λεπτή μαξιλαροθήκη και βάζεις το ζουμί να βράσει, μόλις πάρει βράση ρίχνεις μια φέτα λευκο ψωμί μέσα για να το "κόψεις" και γίνεται μούστος.

 

Μετά βράζεις το μούστο άπειρες ώρες για να γίνει πετιμέζι, μένει λιγότερο από το μισό νομίζω

 

Είσαι στα καλά σου ρε φιλέναδα???????????????

Να μου τα'λεγες από κοντά αυτό να τρωγες και μια μούτζα:lol::lol::lol::lol:

[B][SIZE="3"]Τα δικαιώματά μας συκοφαντήθηκαν ως προνόμια [/SIZE][/B](κλεμμένο το'χω, δεν είναι δική μου σοφία)
Link to comment
Share on other sites

Είσαι στα καλά σου ρε φιλέναδα???????????????

Να μου τα'λεγες από κοντά αυτό να τρωγες και μια μούτζα:lol::lol::lol::lol:

 

αυτά που μαγειρεύω όμως τα τρως χωρίς να μου ρίξεις μούτζα!!!!!!!!

 

άσε έφτιαξα ένα γλυκό θεϊκό!!!! κόλαση, θα σου φέρω.....

 

αφού λε φιλενάδα εγώ το 'χω ελαφρώς με την μαγειρική!!!!! :D

Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΙΟ ΧΑΡΙΣΜΑ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΗΣ.

Link to comment
Share on other sites

αυτά που μαγειρεύω όμως τα τρως χωρίς να μου ρίξεις μούτζα!!!!!!!!

 

άσε έφτιαξα ένα γλυκό θεϊκό!!!! κόλαση, θα σου φέρω.....

 

αφού λε φιλενάδα εγώ το 'χω ελαφρώς με την μαγειρική!!!!! :D

 

Θελω ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

Φεύγω μη φαω κάρτα.:P

[B][SIZE="3"]Τα δικαιώματά μας συκοφαντήθηκαν ως προνόμια [/SIZE][/B](κλεμμένο το'χω, δεν είναι δική μου σοφία)
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Εμείς μετά τα 2 φάγαμε μέλι, αλλά το πετιμέζι δεν έχει καμία σχέση αν φοβάσαι αλλεργίες και τα σχετικά. Επίσης να συμπληρώσω στις ιδιότητές του και μία ακόμη, που είναι πολύ χρήσιμη για τις μαμάδες που το παιδάκι τους αντιμετωπίζει πρόβλημα με άσθμα, όπως η δικιά μου. Ενα κουταλάκι την ημέρα είναι το καλύτερο φάρμακο, ειδικά τώρα που χειμωνιάζει και παραμονεύουν οι ιώσεις. Επίσης βοηθάει πολύ στα κρυολογήματα και τονώνει το ανοσοποιητικό. Εμάς μας έδωσαν φέτος ενα μπουκάλι των 2 λίτρων και το καλό είναι ότι διατηρείται χρόνια, δεν αλλοιώνεται ούτε η γεύση του ούτε οι ιδιότητές του.

Link to comment
Share on other sites

Να συμπληρώσω κι εγώ ότι στο εξωτερικό που ζω οι παιδίατροι συστήνουν 2-3 κουταλιές γλυκού πετιμέζι για πρωινό από 6 μηνών κυρίως γιατί αποτελεί πλούσια πηγή σιδήρου. Εγώ δίνω στον 8 μηνών γιο μου σχεδόν κάθε μέρα.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Aφού διάβασα πόσο θρεπτικό είναι το πετιμέζι, πήρα σήμερα για τον μικρό μου (16 μηνων) βιολογικό πετιμέζι, αλλά δεν φανηκε να του αρέσει. Το δοκίμασα σκέτο, με πρόβειο γιαούρτι, με ταχίνι, αλλά δεν ενθουσιάστηκε. Μήπως το συνδυάζω λάθος? Με τί άλλο θα μπορούσα να το συνδυάσω?

Η αλήθεια είναι ότι μου φάνηκε πικρό, σαν να αφήνει μία γεύση καφέ/μόκα. Ίσως επειδή πήρα βιολογικό? Κάποια ιδέα πώς να το χρησιμοποιήσουμε?

sLvDp3.png
Link to comment
Share on other sites

Aφού διάβασα πόσο θρεπτικό είναι το πετιμέζι, πήρα σήμερα για τον μικρό μου (16 μηνων) βιολογικό πετιμέζι, αλλά δεν φανηκε να του αρέσει. Το δοκίμασα σκέτο, με πρόβειο γιαούρτι, με ταχίνι, αλλά δεν ενθουσιάστηκε. Μήπως το συνδυάζω λάθος? Με τί άλλο θα μπορούσα να το συνδυάσω?

Η αλήθεια είναι ότι μου φάνηκε πικρό, σαν να αφήνει μία γεύση καφέ/μόκα. Ίσως επειδή πήρα βιολογικό? Κάποια ιδέα πώς να το χρησιμοποιήσουμε?

 

Είναι πικρό γενικά!όχι επειδή είναι βιολογικό.Αφήνει μια γεύση στο τέλος σαν από καμένη ζάχαρη.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...