Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Αλλαγή δωματίου πότε?

Giwta85

Recommended Posts

Κορίτσια καλημέρα. Το μικρουλάκι μου είναι 4 μηνών. Έχει ορίσει μόνο του ωράριο ύπνου και το τηρούμε κάθε βράδυ από 3 μηνών. Γύρω στις 8μιση με 9 έχει ήδη κοιμηθεί.ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ ΟΜΩΣ. Τον βάζω στο στήθος και αφού πιούμε το γαλατάκι μας και κοιμηθεί (μόνο έτσι κοιμάται - όλες τις φορές της ημέρας) τον πάω στην κούνια του. Απο την ώρα που θα κοιμηθεί ξυπνάει μετα απο 12 ώρες :shock::shock::shock::shock::shock::shock::shock::shock:.

Αυτό το κάνουμε πάνω απο 1 μήνα και ποτέ δεν έχει ξυπνήσει ενδιάμεσα.

σκέφτομαι ότι θα ήταν καλό τώρα που μπήκε σε πρόγραμμα μόνο του να τον μεταφέρω στο δικό του δωμάτιο. Λέτε είναι πολύ μικρούλης? Εννοείται ότι ξυπνάω ακρετές φορές το βράδυ και τον βλέπω..αλλά πιστέυω ότι είναι καλή ηλικία να μεταφερθεί.πριν ακόμη καταλάβει ότι είναι στο δικό μας δωμάτιο.εσείς τι πιστεύετε?

οποιαδήποτε συμβουλή θα με βοηθούσε:lol::lol:

Διαφημίσεις

Είσαι και εσύ μια τυχερή μανούλα :):):) Εγώ την πρώτη την πήγα στο δωμάτιό της 3,5 μηνών και δεν είχε κανένα πρόβλημα. Δύο χρόνια δεν ζήτησε να έρθει στο δωμάτιό μας μέχρι που γεννήθηκαν τα αδερφάκια της... Τα μικρούλια έχει κάνα μήνα που τα "μετακόμισα" και αυτά γιατί πλέον δεν ξυπνάνε το βράδυ (περίπου 4 μηνών). Νομίζω ότι είναι καλή ηλικία

να σου ζήσουν τα παιδάκια σου.

κγω έτσι πιστεύτω ότι είναι καλή ηλικία μιας και δεν ξυπνάει το βράδυ.ο άντρας μου λέει απο σεπτέμβρη να τον μεταφέρουμε.αλλά επειδή απο σεπτέμβρη θα επιστρέψω κγω δουλειά και το μικρό μου θα το κρατάει η μαμά μου μήπως του φανούν πολλές οι αλλαγές?άσε που ανησυχώ και για το πώς θα κοιμάται στη μαμα μου αφού έχει μάθει να κοιμάται με στήθος....αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.άσε που δεν πιάνει ούτε μπιμπερό.αχ πολλές οι ανησυχίες και με βλέπω να τον αποχωρίζομαι με κλάμα την πρώτη μέρα

εμεις 3 μηνων τον μεταφεραμε και τοτε ξυπναγε μονο κατα τις 5 για γαλα και η αληθεια ειναι πως το ηθελε, του αρεσε να απλωνεται στην κουνια. Θεωρω πως ειναι καλη ηλικια να τον μεταφερεις

Εγώ τις είχα πάρει ένα λαγουδάκι (ήταν δώρο με μια κολόνια). Του κρατούσε τα αυτιά κια κοιμόταν. Ακόμα δεν το αφήνει όταν είναι να κοιμηθεί (έχει γίνει πλέον 2,5 χρονών) Και όταν πήγαινε στη μαμά μου, της πήρα κι ένα δεύτερο για να το έχουμε μόνιμα εκεί. Κι εσένα να σου ζήσει το μπουμπουκάκι σου. Για το μπιμπερό δεν ξέρω τι να σου πω γιατί δεν είχα τέτοιο πρόβλημα :(

Διαφημίσεις

Κι εμένα η μικρή μου το ίδιο... από 3 μηνών κοιμόταν όλη νύχτα! Γεννήθηκε Μάιο, πήγαμε διακοπές το Αύγουστο κ το πρώτο βράδυ που γυρίσαμε σπίτι την έβαλα στην κούνια της. Δεν έχω καθίσει ποτέ μαζί της για να κοιμηθεί, δεν γκρίνιαξε ποτέ κ τώρα που είναι 15 μηνών πάει στα κάγκελα κ μου λέει "κούνια νάνι". Νομίζω είναι μια χαρά να τη μεταφέρεις τώρα ή κ μετά τις διακοπές.. :)

Εμείς αλλάξαμε στον μικρό δωμάτιο όταν ήταν 9 μηνών γιατί θήλαζα και η διαρρύθμιση του σπιτιού είναι τέτοια που θα έπρεπε να διασχίζω όλο το σπίτι για να πάω στο δωματιό του να τον ταίσω. Μέγα λάθος...γιατί από 3-9 μηνών ξυπνούσε κάθε μία ώρα και με αναζητούσε. Μόλις τον πήγαμε στο δωματιό του χτύπαγε 12αρια ύπνου.

Στο δεύτερο με το καλό θα το μεταφέρω νωρίτερα (γύρω στους 3 μήνες) αλλά και αυτό εξαρτάται από τις αντοχές μου και την αντίδραση του μεγάλου. Οπότε θα έλεγα ότι το ιδανικό είναι οι 3 μήνες (αλλά δεν ταιριάζει πάντα στις ανάγκες μας).

"Ο φανατισμός είναι η μόνη μορφή θέλησης που μπορεί να διαπνέει τους αδύναμους"

Ευχαριστώ πολύ κορίτσια.εμείς αν και 4 μηνών τώρα δεν κρατάμε αντικείμενα ακομη (να ανησυχήσω?) :shock::shock::shock::shock:οπότε το αρκουδ'ακι που έχω στη κουνια του απλά το κοιτάει όταν ξυπνάει.Α ξεχασα να σας πω ότι κοιμόμαστε ΜΟΝΟ μπρούμητα. Οπότε με το που σηκώσει κεφάλι το βλέπει και μένει και ακρετή ώρα στη κούνια του και το κοιτάει. Απο βρέφος γινότανε μωβ όταν τον έβαζα πλάι ή ανασκελα. Και μια μέρα τον γύρισα μπρούμητα και όπως έκλεγε με μαυρο δάκρυ σταματησε κατευθείαν και κοιμήθηκε αμέσως. Οπότε το κρατήσαμε. Είναι ενήμερος βέβαια και ο γιατρός μας.

Έτσι θα κάνουμε. Μέσα στην επόμενη βδομάδα που θα είναι και ο άντρας μου με άδεια θα φτιάξουμε το παιδικό.:lol::lol::lol::lol:

Διαφημίσεις

Ευχαριστώ πολύ κορίτσια.εμείς αν και 4 μηνών τώρα δεν κρατάμε αντικείμενα ακομη (να ανησυχήσω?) :shock::shock::shock::shock:οπότε το αρκουδ'ακι που έχω στη κουνια του απλά το κοιτάει όταν ξυπνάει.Α ξεχασα να σας πω ότι κοιμόμαστε ΜΟΝΟ μπρούμητα. Οπότε με το που σηκώσει κεφάλι το βλέπει και μένει και ακρετή ώρα στη κούνια του και το κοιτάει. Απο βρέφος γινότανε μωβ όταν τον έβαζα πλάι ή ανασκελα. Και μια μέρα τον γύρισα μπρούμητα και όπως έκλεγε με μαυρο δάκρυ σταματησε κατευθείαν και κοιμήθηκε αμέσως. Οπότε το κρατήσαμε. Είναι ενήμερος βέβαια και ο γιατρός μας.

Έτσι θα κάνουμε. Μέσα στην επόμενη βδομάδα που θα είναι και ο άντρας μου με άδεια θα φτιάξουμε το παιδικό.:lol::lol::lol::lol:

Καλημέρα!Διάβασε αυτό http://www.mitrikosthilasmos.com/2012/08/blog-post_4.html

5ULLp3.png

Ο δικός μου κοιμάται στις 9 αφού φάει, αλλά τον ξυπνάμε στις 12-12:30 για ένα τελευταίο γεύμα. Το πρωί ξυπνάει κατά τις 6-7 και θηλάζουμε. Μπορεί να ξυπνήσει και κατά τη διάρκεια της νύχτας, όχι απαραίτητα επειδή πεινάει, γιατί συχνά με μια αγκαλιά και λίγο χάδι ηρεμεί και ξανακοιμάται. Φοβάμαι να μην τον ξυπνήσω στις 12 για γάλα, γιατί φοβάμαι ότι μετά θα πρέπει να τον ταΐσω μέσα στη νύχτα, αλλά με τι κουράγιο;

Σκοπεύω να τον βάλω στο δωμάτιό του αφού κλείσει και τον 4ο μήνα, τώρα κοιμάται σε λίκνο δίπλα μας, αλλά τον παίρνω στο κρεβάτι για να τον θηλάσω. Αφού αποκοιμηθεί, τον ξαναβάζω στο λίκνο.

Emma με προβλημάτισε πολύ το άρθρο που διάβασα.ομολογώ ως νέα μαμά δεν ήξερα κάτι τέτοιο.Έγώ πάντα άκουγα να του αλλάξω νωρίς δωμάτιο.....θα το μιλήσω και με τον παιδίατρο μας να δούμε τι γνώμη έχει.Εσύ σε τι ηλικία μετέφερες το παιδάκι σου?

Newbie G Γιατί ξυπνάτε το μωράκι για να φάει το βράδυ αφού δεν το έχει ανάγκη?Εννοώ αν πείναγε δεν θα ξυπνούσε μόνο του? Στο λέω αυτό γιατι και ο δικός μου πριν γίνει 3 μηνών ξυπνάγαμε ακρετές φορές το βράδυ για φαγητό αλλά μετά άλλαξε μόνος του το πρόγραμμα του.Οπότε δεν τον ξυπνάω αφού δεν το κάνει ο ίδιος. Δεν ξέρω βέβαια αν κάνω καλά:shock:

Newbie G Γιατί ξυπνάτε το μωράκι για να φάει το βράδυ αφού δεν το έχει ανάγκη?Εννοώ αν πείναγε δεν θα ξυπνούσε μόνο του? Στο λέω αυτό γιατι και ο δικός μου πριν γίνει 3 μηνών ξυπνάγαμε ακρετές φορές το βράδυ για φαγητό αλλά μετά άλλαξε μόνος του το πρόγραμμα του.Οπότε δεν τον ξυπνάω αφού δεν το κάνει ο ίδιος. Δεν ξέρω βέβαια αν κάνω καλά:shock:

Μέχρι 2 μηνών τον ξυπνούσαμε και στις 3 τη νύχτα για να τον ταΐσουμε κατόπιν εντολών της παιδιάτρου, γιατί γεννήθηκε μικρούλης κι έπρεπε να πάρει βάρος. Τον 3ο μήνα μας είπε να μην τον ξυπνάμε, αλλά να μην κοιμάται και πάνω από 6-7 ώρες σερί. Ο δικός μου δεν κλαίει όταν πεινάει, όταν φτάσει στο σημείο να κλάψει για φαγητό, είναι πολύ αργά, έχει εκνευριστεί κι έχουμε δράματα. Γι αυτό θέλουμε να τον προλαβαίνουμε. Αν δεν τον ξυπνήσω στις 12, θα ξυπνήσει μόνος του κατά τις 3-4, αφού θα έχει χορτάσει ύπνο (εφόσον κοιμάται από τις 9). Χειρότερο δεν είναι να πρέπει να ταΐσεις εκείνη την ώρα; Το ποια απ' τις δυο μας κάνει καλά σηκώνει μεγάλη συζήτηση. :-P Το θέμα είναι τι βολεύει την κάθε μαμά και το κάθε παιδάκι. Κι εμένα δε μου αρέσει που πρέπει να τον ξυπνήσω, τον λυπάμαι, αλλά αφού έτσι μας είπε η γιατρός, έτσι κάνουμε.

Emma με προβλημάτισε πολύ το άρθρο που διάβασα.ομολογώ ως νέα μαμά δεν ήξερα κάτι τέτοιο.Έγώ πάντα άκουγα να του αλλάξω νωρίς δωμάτιο.....θα το μιλήσω και με τον παιδίατρο μας να δούμε τι γνώμη έχει.Εσύ σε τι ηλικία μετέφερες το παιδάκι σου?

Με μια πρόχειρη ματιά που έριξα, το άρθρο μιλάει για μωράκια που κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς τους. Εσύ μου έδωσες την εντύπωση ότι τον κοιμίζεις μεν στο ίδιο δωμάτιο με σας, αλλά σε κούνια. Απλά μέχρι να κοιμηθεί τον έχεις στο στήθος. Αυτό μπορείς να συνεχίσεις να το κάνεις και αντί να τον βάζεις στην κούνια μόλις κοιμηθεί, να τον πηγαίνεις στο δικό του δωμάτιο. Μη βιάζεσαι να τον αποχωριστείς πάντως, άμα φύγουν, δεν ξαναγυρνάνε. :-(

Εμείς στην αρχή είχαμε λίγο μπερδεμένο πρόγραμμα.τον πρώτο μήνα κοιμόταν στην καλαθουνα στο δωμάτιο της η μαζί μου στον καναπέ.αλλά γενικά τις περισσότερες φορές κοιμόταν μόνη της στο δωμάτιο αφού με το παραμικρό θόρυβο που έκανε ξυπνούσα και ας ήμουν στο άλλο δωμάτιο.μέχρι 2,5 μηνών μου ξυπνούσε μια φορά το βράδυ για γάλα και αυτό όχι συνέχεια.

Διαφημίσεις

Newbie G και το αντράκι μου γεννήθηκε 1972γρ και μου είχαν πει να το ξυπνάω κάθε 3 ώρες για φαγητό αλλά ευτυχως πολύ λίγες φορές χρειάστηκε. Πάντα ξυπνάει μόνο του.Γιαυτό τώρα είναι 6μιση κιλά και μόλις 4 μηνών:lol::lol::lol:.Είναι φαγανό το μπεμπάκι μου. Τριδυμα μπορούσα να θηλάσω μου είπε ο παιδίατρος.

Ναι κοιμόμαστε στο ίδιο δωμάτιο αλλά το μικρούλι στην κούνια του. όταν ήταν πιο μικρός τον βάζαμε και ανάμεσα αλλα αντι να κοιμάμαι τον χάζευα με τις ώρες οπότε το κόψαμε. θα δω τι θα μου πει και ο γιατρός μας.

Το δικό σου τι βάρος έχει?

Λες όταν του αλλάξω δωμάτιο τελικά να μετακομίσω κγω μαζί του?:rolleyes::rolleyes::rolleyes::rolleyes:

Newbie G και το αντράκι μου γεννήθηκε 1972γρ και μου είχαν πει να το ξυπνάω κάθε 3 ώρες για φαγητό αλλά ευτυχως πολύ λίγες φορές χρειάστηκε. Πάντα ξυπνάει μόνο του.Γιαυτό τώρα είναι 6μιση κιλά και μόλις 4 μηνών:lol::lol::lol:.Είναι φαγανό το μπεμπάκι μου. Τριδυμα μπορούσα να θηλάσω μου είπε ο παιδίατρος.

Ναι κοιμόμαστε στο ίδιο δωμάτιο αλλά το μικρούλι στην κούνια του. όταν ήταν πιο μικρός τον βάζαμε και ανάμεσα αλλα αντι να κοιμάμαι τον χάζευα με τις ώρες οπότε το κόψαμε. θα δω τι θα μου πει και ο γιατρός μας.

Το δικό σου τι βάρος έχει?

Ο δικός μας τώρα είναι 5400 (αλλά με δική μου μέτρηση, στη γιατρό μας θα πάμε σε 10 μέρες, οπότε το λέω με κάθε επιφύλαξη). Μεθαύριο γινεται 3 μηνών.

Λες όταν του αλλάξω δωμάτιο τελικά να μετακομίσω κγω μαζί του?:rolleyes::rolleyes::rolleyes::rolleyes:

Λες; Εγώ πάντως χωράω στην κούνια του. Λιγο στριμωγμένα, αλλά χωράω. :lol:

Ναι μια χαρα ηλικια ειναι , εμεις τα πηγαμε αρκετα νωριτερα στο δωματιο τους. Τον μεγαλο απο 30 ημερων περιπου τον βαλαμε στο δικο του δωματιο και αμα ξυπνουσε πηγαιναμε και τον ταιζαμε εκει αν και μπορω να πω οτι απο 40 ημερων αρχισε να κοιμαται σιγα σιγα ολο το βραδυ .

Την πιτσιρικα δεν την βαλαμε σχεδον καθολου σε μας μονο σε περιπτωσεις που ελειπε ο αντρας μου για υπηρεσια οποτε και την επερνα εγω γιατι φοβομουνα μην ξυπνησει και δεν την ακουσω .

Τον μπεμπη που θα γεννηθει τωρα θα τον παμε κατευθειαν στο δικο του δωματιο και θα ξυπναμε οταν χρειαστει .

Ο παιδίατρος θα σου πει ότι θα κακόμάθει...Κι εγώ νέα μαμά είμαι!Έχουμε κ την ίδια ηλικία,κ εμείς κ τα παιδιά μας!Διαβάζω πολύ ειδικά εδώ στο site κ πραγματικά μέ έχει βοηθήσει πάρα πολύ!!Προσπαθώ να ενημερώνομαι για τα πάντα.Πάντως με ανησυχεί λίγο που κοιμάται μπρούμυτα,απ'όσο ξέρω το έχουν απαγορέψει.Δεν θέλω να σε φοβίσω αλλά αφού κοιμάται μόνο έτσι μήπως να τον κρατήσεις λίγο ακόμα μαζί σου;Για να έχεις το νου σου.Εγώ δεν την έχω αλλάξει,θηλαζουμε και με βολεύει παρά πολύ που κοιμόμαστε μαζί.Όπως βλέπεις κ στο άρθρο κάνει καλό!Πάντως κ μαζί να μην κοιμόμασταν την θέλω σίγουρα στο δωμάτιο μου.Νομίζω ότι θα αισθάνομαι τρομερή ανασφάλεια...Μου φαίνεται πολύ μικρή ακόμα...Αλλά κάθε γονιός κάνει αυτό που αισθάνεται καλύτερο για το παιδί του..Είναι βέβαια και στο παιδί,αλλά προσαρμόζονται πολύ εύκολα στην αλλαγή.Πάντως εγώ δεν σκοπεύω να την βγάλω πολύ σύντομα απ'το δωμάτιο μας...

5ULLp3.png

Εμείς τη βάζουμε σχεδόν πάντα τα πρωινά στο κρεβάτι μας και κάποιες φορές τα μεσημέρια!!! ΜΑ είναι υπέροχο! Το βράδυ πάντα στην κούνια της, την οποία την έχουμε ακόμα κολλητά με το κρεβάτι μας. Γενικά,στη διάρκεια της ημέρας δεν κοιμάται ,αν δεν την χαιδέψω ή δεν ξαπλώσω πλάι της!!!! Εϊναι πολύ τρυφερούλα! Κι ότνα τη βάζουμε στη μέση πότε γυρνάει προς εμένα και πότε προς τον μπαμπά της και μας χαϊδεύει!!!!!!!! Λιώνωωωωωωωω...

Κι αποφασισα να μην πολυακούω τις γιαγιάδες και τους παππούδες που με συμβουλεύον να μην το κάνω γιατί τώρα που αρχίζει και καταλαβαίνει θα κακομάθει!!!!:evil: Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό και η μαμά του ξέρει καλύτερα από όλους να αφουγκράζεται τις ανάγκες του.:wink:

Εμείς αλλάξαμε στον μικρό δωμάτιο όταν ήταν 9 μηνών γιατί θήλαζα και η διαρρύθμιση του σπιτιού είναι τέτοια που θα έπρεπε να διασχίζω όλο το σπίτι για να πάω στο δωματιό του να τον ταίσω. Μέγα λάθος...γιατί από 3-9 μηνών ξυπνούσε κάθε μία ώρα και με αναζητούσε. Μόλις τον πήγαμε στο δωματιό του χτύπαγε 12αρια ύπνου.

Στο δεύτερο με το καλό θα το μεταφέρω νωρίτερα (γύρω στους 3 μήνες) αλλά και αυτό εξαρτάται από τις αντοχές μου και την αντίδραση του μεγάλου. Οπότε θα έλεγα ότι το ιδανικό είναι οι 3 μήνες (αλλά δεν ταιριάζει πάντα στις ανάγκες μας).

Μέχρι 9 μηνών αν κατάλαβα καλά ξυπνούσε κάθε μια ώρα κ σε αναζητούσε κ όταν άλλαξε δωμάτιο στους 9 μήνες το έκοψε να ξυπνά; Ρωτάω γιατί μου έκανε εντύπωση.

"Great is the human who has not lost his childlike heart"-Mencius

Ο παιδίατρος θα σου πει ότι θα κακόμάθει...Κι εγώ νέα μαμά είμαι!Έχουμε κ την ίδια ηλικία,κ εμείς κ τα παιδιά μας!Διαβάζω πολύ ειδικά εδώ στο site κ πραγματικά μέ έχει βοηθήσει πάρα πολύ!!Προσπαθώ να ενημερώνομαι για τα πάντα.Πάντως με ανησυχεί λίγο που κοιμάται μπρούμυτα,απ'όσο ξέρω το έχουν απαγορέψει.Δεν θέλω να σε φοβίσω αλλά αφού κοιμάται μόνο έτσι μήπως να τον κρατήσεις λίγο ακόμα μαζί σου;Για να έχεις το νου σου.Εγώ δεν την έχω αλλάξει,θηλαζουμε και με βολεύει παρά πολύ που κοιμόμαστε μαζί.Όπως βλέπεις κ στο άρθρο κάνει καλό!Πάντως κ μαζί να μην κοιμόμασταν την θέλω σίγουρα στο δωμάτιο μου.Νομίζω ότι θα αισθάνομαι τρομερή ανασφάλεια...Μου φαίνεται πολύ μικρή ακόμα...Αλλά κάθε γονιός κάνει αυτό που αισθάνεται καλύτερο για το παιδί του..Είναι βέβαια και στο παιδί,αλλά προσαρμόζονται πολύ εύκολα στην αλλαγή.Πάντως εγώ δεν σκοπεύω να την βγάλω πολύ σύντομα απ'το δωμάτιο μας...

Καλέ πως θα απαγορεύσεις σε ένα μωρό να κοιμάται μπρούμυτα η όπως θέλει???Πάνε καλά?Δεν θα πάθει τίποτα μην αγχώνεσαι όπως κοιμόμαστε εμείς μπρούμυτα κοιμούνται και αυτα.Ξέρεις πόσες φορές σηκωνομουν τα βραδια να γυρίζω την μικρή επειδή φοβόμουν και αυτή μετά από πέντε λεπτά γύριζε όπως ήθελε....

Όσο για το άρθρο συμφωνώ με ελάχιστα πράγματα,για τα υπόλοιπα είναι σαν να λένε ότι άμα δεν κοιμάμαι με το παιδί μου θα βγει κάνα τέρας....Πιστεύω ότι κάθε μανούλα αισθάνεται το ποτέ πρέπει ναπάει το παιδί στο δωμάτιο του η αν πρέπει να κοιμούνται μαζί.Η κάθε μια ξέρει ποιο είναι το σωστό για την οικογένεια της.Δεν νομίζω ότι είναι θέμα παιδιού (δεν εννοώ μεγαλύτερα παιδιά) το αν θα πάει στο δωμάτιο του η όχι αλλά θέμα μαμάς το πόσο αγχοτικη είναι και έτοιμη να αποχωριστεί από αυτό

Μέχρι 9 μηνών αν κατάλαβα καλά ξυπνούσε κάθε μια ώρα κ σε αναζητούσε κ όταν άλλαξε δωμάτιο στους 9 μήνες το έκοψε να ξυπνά; Ρωτάω γιατί μου έκανε εντύπωση.

Το σίγουρο είναι ότι ξυπνούσε κάθε μία ώρα με γοερό κλάμα και μόλις του μιλούσα και τον χάιδευα ή του έδινα στήθος ξανακοιμόταν τώρα το έκανε γιατί με αναζητούσε ή γιατί έβγαζε δόντια...τι να σου πω... αλλά πάλι αν ήταν δόντια γιατί μόλις πήγε στο δωμάτιο του σταμάτησε να ξυπνάει? Ούτε που θέλω να την θυμάμαι εκείνη την περίοδο:(

"Ο φανατισμός είναι η μόνη μορφή θέλησης που μπορεί να διαπνέει τους αδύναμους"