Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

ΒΑΡΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ!

Recommended Posts

Καλή μέρα και καλή εβδομάδα σε όλους!

Με προβληματίζει λίγο το βάρος της κόρης μου τον τελευταίο χρόνο, γιατί πήρε επότομα αρκετό!

Είναι 4 ετών και ενώ ήταν πάντα στις ενδιάμεσες γραμμές απο τους πίνακες ανάπτυξης ύψους - βάρους, τώρα έχει ύψος 1.03 και βάρος 20 κιλά!

Δεν τρώει βλακείες, φροντίζω να μήν υπάρχουν στο σπίτι, τρώει κανονικό φαί, αλλά πίνει πολύ γάλα (περίπου 1 λίτρο τη μέρα - και σκέφτομαι να της δώσω με χαμηλά λιπαρά, αυτό που πίνουμε και εμείς).

Θα ήθελα τη γνώμη σας!

KATERINAL

Διαφημίσεις

καλημερα,

ο παιδιατρος τι σου ειπε?

Καλή σου μέρα!

Ο γιατρός μου είπε οτι είναι παραπανω από το κανονικό και να την προσέξω! Οχι σνάκ όχο γλυκά. Ομως η μικρή δεν παχαίνει από αυτά! Πίνει πολύ γάλα!!! Ο γιατρός λέει πολλά φρούτα, λαχανικά πράγματα τα οποία τα κάνουμε.

Ίσως με βοηθούσε ένα ημερήσιο διαιτολόγιο για να συγκρίνω την ποσότητα του φαγητού της.

Θα ήθελα όμως άν γίνεται και τη γνώμη γονιών με αντίστοιχο θέμα που έχουν ή είχαν στην οικογένειά τους.

Εχω απορία... η κοιλίτσα γίνεται μπόι ή πάχος??????

KATERINAL

Καταρχην καλημερα, προσωπικη εμπειρια δεν εχω αλλα προσφατα το αντιμετωπισε μια φιλη με ιδια ηλικια ο γιος της με την κορουλα σου.Εκεινος 25 κιλα με υψος 1,10.Καταρχην της ειπαν γενικες εξετασεις οπου βρεθηκε προβλημα στο θυροειδη οπου τελικα δεν ηταν οργανικο αλλα ηταν καθαρα λογο των κιλων.Της εδωσαν διατροφη δηλ,μαγειρεμα με μια κουταλια λαδι κτλ.ΑΠΑΓΟΡΕΨΑΝ, σοκολατες ( που και που μονο κουβερτουρα ) μπισκοτα, τους τυποποιημενους χυμους κτλ και φυσικα μειωση της ποσοτητας.Αυτο που της ειπαν ειναι να φτασει το παιδι τα 20 κιλα και απο κει και περα απλα για περιπου ενα χρονο να μην βαλει καθολου ετσι ωστε του χρονου να ειναι μεσα στις καμπυλες. Α! και πολυ ασκηση,καθε απογευμα κανουν χιλιομετρα με το ποδηλατο.

Βεβαια η μικρουλα αφου ειναι και κοριτσακι σιγουρα τα 20 κιλα θα ειναι πολλα αν το παρεις αναλογικα που τα θεωρησαν τα 25 υπερβολικα στο αγορι.

Οσο αναφορα το γαλα προσωπικα το θεωρω τπερβολη να της δινεις τοσο πολυ απο τη στιγμη που στα κιλα της ειναι οκ.Νομιζω 500 ml ημερησιως ειναι καλα.Και το πολυ γαλα δεν κανει καλο.

Και μονο που σε προβληματιζει εισαι σε πολυ καλο δρομο γιατι δυστυχως γονεις με παιδια που εχουν παραπανω βαρος δεν παραδεχονται το προβλημα και τα πιεζουν να φανε και αλλο. :wink:Αυτο το λεω γιατι το εχω δει με τα ματια μου και εχω φρικαρει.

rQGhp3.png

Guest ειρηνη-μανουλα

γεια σου και παλι κατερινα,

ειχα διαβασει καπου στο νετ οτι μια ισορροπημενη διατροφη παιδιου ειναι αναλογα τα κιλα του να ειναι και οι κουταλιες του. δηλ αν πχ εχουμε ενα παιδι 20 κιλων θα πρεπει να τρωει 10 κουταλιες πρωτεινες και 10 κουταλιες υδατανθρακες στο γευμα του.

δεν νομιζω να την παχαινει το γαλα που πινει πολυ.

εσυ ξερεις καλυτερα απο ολους αν το παιδι σου τρεφεται υπερβολικα οπως και αν τρωει χαζομαρες.

εμενα η κορη μου ειναι ουτε δυο χρονων και πινει περιπου 600 μλ την ημερα και ακομα της δινω αλμιρον 3 που απο οτι εχω καταλαβει απο τις αναλυσεις που εχω δει εχουνε πιο πολλες θερμιδες απο το φρεσκο.

δεν ειμαι παιδιατρος και ουτε προσπαθω να γινω αλλα απο λιγο που ειδα τις καμπυλες που υπαρχουν για το παιδι σου ειναι και στο βαρος αλλα και στο υψος στα πιο πανω ορια. θελω να πω δηλ οτι λογικα αμα το πας δεν ειναι μονο το βαρος της πολυ αλλα και το υψος της.

επισης ηθελα να σου πω οτι αν εσυ θεωρεις οτι το παιδι δεν τρεφεται υπερβολικα και οτι τα κιλα του δεν δικαιολογουν την ποσοτητα που τρωει, μηπως λεω μηπως να της εκανες καποιες εξετασεις αιματος?

ευχομαι να σε βοηθησα

Διαφημίσεις

Καταρχην καλημερα, προσωπικη εμπειρια δεν εχω αλλα προσφατα το αντιμετωπισε μια φιλη με ιδια ηλικια ο γιος της με την κορουλα σου.Εκεινος 25 κιλα με υψος 1,10.Καταρχην της ειπαν γενικες εξετασεις οπου βρεθηκε προβλημα στο θυροειδη οπου τελικα δεν ηταν οργανικο αλλα ηταν καθαρα λογο των κιλων.Της εδωσαν διατροφη δηλ,μαγειρεμα με μια κουταλια λαδι κτλ.ΑΠΑΓΟΡΕΨΑΝ, σοκολατες ( που και που μονο κουβερτουρα ) μπισκοτα, τους τυποποιημενους χυμους κτλ και φυσικα μειωση της ποσοτητας.Αυτο που της ειπαν ειναι να φτασει το παιδι τα 20 κιλα και απο κει και περα απλα για περιπου ενα χρονο να μην βαλει καθολου ετσι ωστε του χρονου να ειναι μεσα στις καμπυλες. Α! και πολυ ασκηση,καθε απογευμα κανουν χιλιομετρα με το ποδηλατο.

Βεβαια η μικρουλα αφου ειναι και κοριτσακι σιγουρα τα 20 κιλα θα ειναι πολλα αν το παρεις αναλογικα που τα θεωρησαν τα 25 υπερβολικα στο αγορι.

Οσο αναφορα το γαλα προσωπικα το θεωρω τπερβολη να της δινεις τοσο πολυ απο τη στιγμη που στα κιλα της ειναι οκ.Νομιζω 500 ml ημερησιως ειναι καλα.Και το πολυ γαλα δεν κανει καλο.

Και μονο που σε προβληματιζει εισαι σε πολυ καλο δρομο γιατι δυστυχως γονεις με παιδια που εχουν παραπανω βαρος δεν παραδεχονται το προβλημα και τα πιεζουν να φανε και αλλο. :wink:Αυτο το λεω γιατι το εχω δει με τα ματια μου και εχω φρικαρει.

Καλημέρα! Σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου!

Με έβαλες σε σκέψεις με το παράδειγμα που έθεσες. Ισως πάω να της κάνω και εγώ εξετάσεις αίματος.

Οσον αφορά το δικό μου ενδιαφέρον, ασχολούμαι από μικρή με τον αθλητισμό και επειδή υπήρξα η ίδια στην εφηβεία μου με παραπάνω βάρος, δεν θέλω με τίποτα να έχει πρόβλημα η κόρη μου!!!!!

Οσον αφορά το γάλα, πίστεψέ με η ίδια θέλει να πίνει τόσο πολύ!!! Θέλει 2 μπουκάλια στο κρεβάτι πρίν κοιμηθεί και άλλο ένα κατα τη διάρκεια της νύχτας, αραιωμένο όσο το δυνατό περισσότερο.

KATERINAL

Καλή μέρα και καλή εβδομάδα σε όλους!

Με προβληματίζει λίγο το βάρος της κόρης μου τον τελευταίο χρόνο, γιατί πήρε επότομα αρκετό!

Είναι 4 ετών και ενώ ήταν πάντα στις ενδιάμεσες γραμμές απο τους πίνακες ανάπτυξης ύψους - βάρους, τώρα έχει ύψος 1.03 και βάρος 20 κιλά!

Δεν τρώει βλακείες, φροντίζω να μήν υπάρχουν στο σπίτι, τρώει κανονικό φαί, αλλά πίνει πολύ γάλα (περίπου 1 λίτρο τη μέρα - και σκέφτομαι να της δώσω με χαμηλά λιπαρά, αυτό που πίνουμε και εμείς).

Θα ήθελα τη γνώμη σας!

Και εγω εχω το ιδιο προβλημα με εσενα, γιατι και εμενα η κορη μου ειναι 97 ποντους και 18 κιλα!!!

Αλλα ειναι μονο 2 χρονων, οχι 4!!!!!!!!!

Και εμας ο παιδιατρος μας απογορευσε γλυκα κλπ, αλλα ουτως η αλλως δεν της διναμε τετοια. Πατατακια δεν εχει φαει ποτε, δεν ξερει καν τι ειναι.

Και απο φαγητο, ποτε απο εξω αγορασμενο, παντα μαγειρευω και λαχανικα και ολα, ομως παρολα αυτα ειναι παρα πολλα κιλα για την ηλικια της και να φανταστεις οτι δεν στεκεται ολη μερα καθολου. Ολη μερα τρεχει, δεν ξερει να περπαταει....μονο τρεχει. Αλλα και παλι τα κιλα εκει.

Σιγουρα παιζει ρολο και η κληρονομικοτητα, ακομα και απο παππουδες-γιαγιαδες.

Παντως πιστευω οτι αδικα ανυσηχεις. Γιατι αν κοιταξεις και τις καμπυλες στο βιβλιαριο υγειας, εγω ειδα οτι ειναι λιγο πιο πανω απο το φυσιολογικο, αλλα οχι εκτος απο το ανωτερο. Αν δεις τα δικα μου θα καταλαβεις!!!!! :D

και εμεις εδω η κορη μου ειναι κοντα στα 5 και ειναι 26 κιλα :shock::shock::shock::shock::shock::shock:

δεν ξερω τι αλλο να κανω αφου εχω προσπαθησει να της κοψω τα πολλα πολλα αλλα τιποτα.η πεθερα ειναι παχουλα και μαλλον το παιδι θα παρει απο εκει δυστηχως :evil: συνεχως τρωει το καλημερα μας ειναι μαμα τη θα φαμε σημερα τωρα για παραδειγμα την εψαχνα και ηταν με το γειτονακι και ετρωγε ελιες που τους εδωσε η μαμα της της κανω συνεχεια παρατηρηση και δεν θελω αλλα με φτανει στα ακρα :(

η απαντηση της γειτονησας ελα μωρε θα το παρει μποι :evil::evil::evil:

αυτο δεν μπορω να το ακουω μου τι δινει :roll:

συγνωμη βρε κοριτσια ξεσπασα σε εσας

KATERINAL ουτε εμενα τρωει πολλες βλακειες αλλα φαγητο, δεν ξερω τη να σου προτεινω αφου και εγω ειμαι ακομα στο ψαξε θα την γραψω σιγουρα σε χορο απο Σεπτεμβρη μπας και χασουμε κανενα κιλο.

:wink:

Κι εμενα η κορη μου ειναι 26μηνων με υψος 96 εκατοστα και βαρος 16 κιλα αλλα δεν την θεωρω παχουλη ουτε βεβαια και ο παιδιατρος μας καθως μας λεει οτι με αυτο το υψος για την ηλικια της ειναι μια χαρα και να μην ανησυχουμε.Και να σου πω κατι:το προτιμω να ειναι αναπτυγμενο ως παιδι (που τρωει κανονικα και κινειται ολη μερα) παρα σαν ενα αλλο κοριτσακι που ξερω και που ειναι 28 μηνων με βαρος 11,5 κιλα και υψος περιπου 85 εκ. δηλαδη στα κατωτατα ορια.Κι εγω ως παιδι ετσι ημουν (οπως η κορη μου) και σε πληροφορω οτι ουτε τωρα ειμαι παχυσαρκη,ουτε ποτε ημουν αλλα ουτε και ειχα κανενα προβλημα υγειας.Απλα με την κληρονομικοτητα δεν μπορεις να τα βαλεις!!!!

της κανω συνεχεια παρατηρηση και δεν θελω αλλα με φτανει στα ακρα

ax,.... σε παρακαλώ επειδή εγώ δέχτηκα απο την μητέρα μου τρομερή πίεση,

με πολυ δυσάρεστα αποτελέσματα που ΑΚΟΜΑ τα βιώνω, με ενοχές όταν τρώω, κτλ, ΜΗΝ της κάνεις καμία παρατήρηση.....

απο τη στιγμή που το βάρος δεν βγαίνει εκτός των καμπύλων και ακομα και εκτος να βγαίνει,

πρίν πόσα χρόνια έχουν φτιαχτεί οι καμπύλες? σε τι δείγμα πλυθησμού? έχει υπολογιστεί το βάρος παιδιών πχ που προέρχονται απο μεικτές οικογένειες απο άλλες χώρες, πχ εγώ με γερμανίδα μητέρα /νταρντάνα και κοκκαλα τεράστια και μέγεθος παπουτσιού 41, και

πως είναι δυνατον να ζυγίζω το ίδιο ή λιγα κιλα διαφορά απο πχ παιδιά με μικρότερο οικογενειακό "μέγεθος" ?

Το ίδιο και τα αγόρια, εχω δεί αγόρια πολύ πιο βαριά (αλλά και πιο ψηλά!) απο ότι λενε οι καμπύλες.

μια ερώτηση σημαντική - ΑΝ ΗΤΑΝ ΑΓΟΡΙ το παιδί σου θα ανησυχούσες το ίδιο? μήπως θα έφτανε η διαβεβαίωση του παιδιάτρου (αν πχ την έχεις πάρει) στο να σταματήσει τα συναισθήματα ανησυχίας σου?

και μένα παλιότερα μου έδιναν σε άλλα σπιτια

πολυ απλά επειδή στο σπιτι δεν μου επέτρεπαν να φάω όσο ήθελα.

το φαγητό, υποδηλώνει κάτι. όταν ένα παιδί είναι λαίμαργο (όπως πχ ήμουν εγώ) θέλει πιο γενικότερη αναζήτηση,

σε περίπτωση που το παιδί φανεί οτι η λαιμαργία του το οδηγεί σε ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ (καλό θα ήταν να δημοσιευτούν ιατρικά δεδομένα για να ξέρουμε ποιές προυποθέσεις υπάρχουν για να λέγεται οτι ένα παιδί είναι παχύσαρκο)

ΟΧΙ αν είναι απλώς μερικά κιλάκια παραπάνω τα οποία μπορεί να δικαιολογούνται και αλλιώς!

επειδή θυμάμαι πόσο αυτό με επηρέασε,

προσπάθησε να μην λες ΤΙΠΟΤΑ όσον αφορά αυτό που τρώει πώς το τρώει, και τι τρώει.

αυτό που μπορείς να κάνεις,

να προσφέρεις συνεχώς υγειινά σνάκ, και να συνοδεύονται και απο άλλα σνακ που θα βρεί και έξω.

πχ νεκταρίνι ή μπανάνα και δυο κομματια σοκολάτα / αυγό κίντερ ή κατι τέτοιο, μια φορά έστω τη βδομάδα.

όσο περισσότερο κανεις παρατηρήσεις τόσο πιο δύσκολο θα είναι για την κόρη σου να εχει φυσιολογική σχέση με το φαγητό.

υπάρχουν κάποια θαυμάσια βιβλία που περιγράφουν το σώμα μας και πως λειτουργεί και ποσο καλό κανουν καποια φαγητά ενώ κάποια άλλα όχι - οπου διαβάζοντας δε χρειάζεται εσυ να πεις κατι άλλο.

με αυτο το τρόπο δεν περνάει σαν παρατήρηση , αλλά σαν μάθηση, στο μυαλουδάκι της τι είναι καλό και τι όχι.

οι ελιές που λες, ε δεν ειναι και τόσο ανθυγειινό πράγμα, (εκτός και αν εννοείς τα σοκολατάκια ελιές χιχι)

πάντως αν είναι λαίμαργη πολύ μπορεί να σημαίνει οτι της λείπει κάτι συναισθηματικά.... πρόσεξέ το αυτό, γιατι θα την ακολουθεί και αργότερα στην ζωή της. οχι το βάρος, αλλά η αίσθηση ότι το φαγητό παρηγορεί και σε "γεμίζει" . το βάρος ειναι απλώς το σύμπτωμα, και αυτό δεν λύνεται με οποιαδήποτε παρατήρηση! αν με το καλημέρα σκέφτεται τι θα φάει, αρκετά πιθανό, το φαγητό να είναι μια πηγή η οποία της δίνει κατι που δεν παίρνει απο άλλου... :wink:

εγω ξυπνούσα στα κρυφά και έτρωγα φυστίκια αιγίνης με τις χούφτες... επειδή δεν με άφηναν.

αν θέλεις να ασκηθεί, πηγαινέ την για κολύμβηση. αυτό ειναι το καλύτερο άθλημα, για το παιδικό σωματάκι που μεγαλώνει.

Εγώ πήγα μπαλέτο μικρή - μπορώ να σου πω ότι αν είναι παχουλούλα θα νιώσει πολύ άσχημα αν η δασκάλα της κανει παρατήρηση οτι να τρώει λιγοτερο, ή να δει τα άλλα κοριτσάκια ακούγοντας τη δασκάλα ή άλλες μητέρες να λέει σε αυτά "αυτή έχει το σωστό σώμα για μπαλέτο".

εγώ όταν πηγα κολύμβηση, το σώμα μου έδεσε έκανα πλάτες είχα σωστή στάση και όλα αυτά. το μπαλέτο ήταν για μένα καθαρά εξαναγκασμός.

υπάρχουν και διάφορες σχολές, εμάς η δασκάλα ήταν αγγλίδα του royal ballet school καπως έτσι, παρόλο που ήταν καλή, για μένα δεν ταιριαζε.

αν δεν βλέπεις οτι έχει εμφυτη τάση για χορό και έκφραση σωματική στύλ μπαλέτου, μην την πας και προτίμησε το κολυμβητήριο...!

επίσης μπορεί το σώμα της να είναι φτιαγμένο για υψηλής "έντασης" αθλήματα, και για αυτό να θέλει να τρώει περισσότερο φαγητό, να έχει δηλαδή μεταβολισμό διαφορετικό.

εγώ έχω πχ συνειδητοποιήσει μετά απο όλα αυτά τα χρόνια οτι το σώμα μου, μάλλον είναι περισσότερο φτιαγμένο για πολλά χιλιόμετρα κ πολλές ώρες άσκησης καθημερινά.

θυμάμαι οτι στην κολύμβηση καναμε 5 χιλιόμετρα καθημερινά (έτσι θυμάμαι) και αισθανόμουν τέλεια, και δεν ήμουν παχουλή, και έτρωγα αυτό που ήθελα.

Άλλα παιδιά για παράδειγμα, κουράζονται με τέτοιου είδους άθληση όσο και να φάνε.

Νομίζω οτι πραγματικά υπάρχουν τόσοι διαφορετικοί σωματότυποι, και οτι γενετικά, σίγουρα γυρνούν πίσω στην ιστορία. Κάποιοι άνθρωποι ήταν περισσότερο κυνηγοί (μυώδεις), έτρεχαν κυνηγούσαν κτλ, ενώ κάποιοι άνθρωποι ήταν περισσότερο καλλιεργητές (πιο ελαφρύ σώμα και λιγότερη μυική μάζα).

Οπότε υπάρχει και αυτός ο γνώμωνας.

κατά τη γνώμη μου το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να εντάξεις κάποια μορφή αθλητισμού και να κοιτάξεις λίγο το θέμα της λαιμαργίας αν υπάρχει - η απόλαυση για το φαγητό όπως εγραψα πιο πάνω πιθανώς να κρύβει άλλη ανάγκη...

αν υπάρχει το δεύτερο, η κόρη σου για παράδειγμα μπορεί να αισθάνεται ότι της λείπει η υποστήριξη η ενθάρρυνση, η τρυφερότητα..

και οι παρατηρήσεις για το πόσο τρώει, ή για το αν ειναι παχουλή μπορεί να κάνουν την κατάσταση χειρότερη κιόλας, να της δώσουν πολύ χαμηλή αίσθηση της αυτοεικόνας και άγχος.....

...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ..

(If You Wanna Make The World A Better Place)

Take A Look At Yourself And Then Make A Change

R.I.P. Michael Jackson.

Διαφημίσεις

Συμφωνω απολυτα με την Μαρια...Υπηρξα υπερβαρο παιδι...υπερβαρη εφηβος και ακομα ειμαι :oops: Το αποδιδω στο λαθος χειρισμο της μητερας μου.

Ναι και εγω ακομα θυμαμαι τι γινοτανε σπιτι με το φαγητο. Ποτε δεν το εψαξε ιατρικα ή με αλλο τροπο για να ανακαλυψει οπως ανακαλυψα εγω μετα απο χρονια οτι εχει προβλημα ο μεταβολισμος μου.

Τωρα εχω αγχος για την κορη μου και εγω και ο μπαμπας της εχουμε παραπανω κιλα...αλλα σε καμια περιπτωση δεν θα ακολουθησω αυτο που εκανε η μαμα μου που ακομα το θυμαμαι εντονα και με πληγωνει.

Προσπαθω οσο μπορω να τρωει υγιεινα και κυριως να τρωει με προγραμμα και οχι συνεχεια και οτι ναναι. Οταν θελει να φαει κατι οπωσδηποτε φυσικα και την αφηνω και γενικα δεν θελω να νιωθει οτι κατι απαγορευετε.

Ευτυχως μεχρι τωρα δεν ειναι λαιμαργη , τρωει ακριβως οσο θελει και εγω δεν την πιεζω με τπτ...ακομα και σοκολατα μπορει να αφησει την μιση αν δεν θελει αλλο!!

Πολυ ευαισθητο το θεμα κοριτσια χειριστιτε το οσο πιο προσεκτικα και σωστα μπορειτε :)

HAmI.jpgHAmIp3.png

Μαρικακι 12/1/2007

Λενιώ 26/5/2009

Μαρια μου σε ευχαριστω για τις συμβουλες σου !!!

το ξερω οτι κανω λαθος αλλα δεν μπορω να την βλεπω συνεχως και να μασουλαει θα προσπαθησω να τηρησω αυτα που μου ανεφερες μηπως και μπορεσω τελικα να καταλαβω τη φταιει :?

ισως το αδερφακι της βεβαια καταλαβενεις η ζηλια που νοιωθει τωρα ξεσπαει στο φαγητο φαντασου εχει παρει 5 κιλα απο τοτε που γενηθηκε

και παλι σε ευχαριστω :D