Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Recommended Posts

Πριν λίγες μέρες "έφυγε" η μητέρα μου. Επειδή έμενε επαρχία και επειδή εγώ γέννησα λίγες μέρες πριν "φυγει" είχαμε να την δούμε από τις γιορτές. Τώρα όμως θα πρέπει να πάμε στο μνημόσυνο και θα πάρουμε και την δίχρονη κόρη μας μαζί.

Η ερώτησή μου λοιπόν είναι η εξής:

Τι θα της πούμε αν καταλάβει ότι η γιαγιά δεν είναι πια σπίτι? Ότι πήγε σε μια δουλειά ή κάτι παρόμοιο? Ή μήπως μπορεί να αντιληφθεί σε αυτή την ηλικία την έννοια του θανάτου, και αν ναι με ποια λόγια?

Αν δεν πει τίποτα τωρα, αλλά αργότερα, τι λέμε? (πάντα σε σχέση με την ηλικία της)

Διαφημίσεις

• Replies 122
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Πριν λίγες μέρες "έφυγε" η μητέρα μου. Επειδή έμενε επαρχία και επειδή εγώ γέννησα λίγες μέρες πριν "φυγει" είχαμε να την δούμε από τις γιορτές. Τώρα όμως θα πρέπει να πάμε στο μνημόσυνο και θα πάρουμε και την δίχρονη κόρη μας μαζί.

Τι θα της πούμε αν καταλάβει ότι η γιαγιά δεν είναι πια σπίτι? Ότι πήγε σε μια δουλειά ή κάτι παρόμοιο? Ή μήπως μπορεί να αντιληφθεί σε αυτή την ηλικία την έννοια του θανάτου, και αν ναι με ποια λόγια?

Αν δεν πει τίποτα τωρα, αλλά αργότερα, τι λέμε? (πάντα σε σχέση με την ηλικία της)

εγώ πάντως για τη γιαγούλα που έμενε στο κάτω διαμέρισμα, είπα ότι πήγε στον ουρανό, στο Θεούλη, έτσι γίνεται όταν γερνάμε, και τώρα μας βλέπει και μας προσέχει από ψηλά.... συλληπητήρια για τη μητέρα σου..

Μαλεκόν μου συλλυπητήρια......

Βλέποντας τον 18 μηνων γιο μου πόση αδυναμία έχει στη γιαγιά του, μπορώ να καταλάβω τον προβληματισμό σου...

Εγω νομίζω οτι το πιο σωστό θα ήταν να της πεις ότι η καλή της η γιαγιά πήγε στον ουρανό για να κάνει παρέα του Θεούλη....

και πως θα τη βλέπει απο ψηλά ....

πιστευω πως ειναι καλύτερα να της πεις κάτι που πλησιλαζει την αλήθεια παρα ψεματα

Πάντα την αλήθεια!

"Η γιαγιά πέθανε"

Αν ρωτήσει απαντάς με απλά λόγια, χωρίς να δίνεις περισσότερες πληροφορίες από όσες ζητάει ...

(πιθανός διάλογος)

"τι σημαίνει πέθανε;"

"δεν ζει;"

"δηλαδή;"

"δεν τρώει, δεν αναπνέει, δεν περπατάει κλπ"

"που είναι τώρα;"

"στο νεκροταφείο, είναι ένα μέρος που πάνε όλοι όταν πεθάνουν"

αν ζητήσει να πάει, την πας κανονικά και της δίχνεις τον τάφο.

etCDp3.png hk8kp3.png

Η μαμά του Ευριπίδη και της Ιφιγένειας

συμφωνώ κι εγώ...καλύτερα στον ουρανό,ούτως ή άλλως είναι μικρό ακόμα για να καταλάβει.

και στην δική μου που φύγαμε τον Δεκέβρη από ελλάδα για πάντα δεν της είπα τίποτα σπουδαίο...

μια μέρα ήθελε να πάμε στη γιαγιά,της είπα είναι στο σπίτι της και είναι μακρυά.

δεν έδωσε σημασία...βέβαια δεν τους έβλεπε και κάθε μέρα είναι η αλήθεια.

Διαφημίσεις

Ευχαριστώ για τις απαντησεις σας.

Να της πω αυτό για τον ουρανό ε? Και να της το εξηγήσω περισσότερο αργότερα?

DEMS θα συμφωνησω με την stin@, εκτός από σκληρό μου φαινεται λίγο νωρίς να της πω την πλήρη αλήθεια...

Dems μου λίγο σκληρα δεν ειναι αυτα που λες???νομιζω πως αν ημουν παιδακι και μου τα ελεγαν θα σοκαριζόμουν!

Ακούγονται σκληρά αλλα δενείναι. εμας μια γνωστή που πήγε σε παιδιψυχολόγο να ρωτήσει πως θα πει στην κόρη της ότι πάθανε ο θειος της ( αδερφός της μαμας) τους είπε ακριβως αυτό το πράγμα. μαλιστα θυμάμαι τους είχε πει ότι αν πειτε έφυγε θα φοβάται όταν φεύγεται απο το σπίτι ότι δεν θα ξαναγυρίσεται

Dems μου λίγο σκληρα δεν ειναι αυτα που λες???νομιζω πως αν ημουν παιδακι και μου τα ελεγαν θα σοκαριζόμουν!

Όχι Στίνα μου. Δεν θα σοκαριστεί το παιδί όταν του περάσεις το μήνυμα ότι ο θάνατος είναι κάτι φυσικό.

Μπορεί να στενοχωρηθεί για την απώλεια της γιαγιάς, αλλά δεν θα σοκαριστεί.

etCDp3.png hk8kp3.png

Διαφημίσεις

εχασα πρόσφατα τον αδελφό μου. η κόρη μου (4ετων) του ειχε μεγαλη αδυναμία.

ηξερε οτι ο θειος ηταν στο νοσοκομειο, ομως στο μνημόσυνο με ρωτησε "θα ειναι και ο θειος εκει"; (καπου θα πηγαιναμε).

"ο θειος πεθανε. δεν θα τον ξαναδούμε. ειναι στον ουρανο, εχει γινει σστερι και μας βλεπει απο ψηλα."

δεν την ειχα παρει μαζι μου στο μνημοσυνο, γιατι δεν ηξερε οτι ο θειος ειχε πεθανει.

τα παιδιά πρεπει να καταλαβουν τι σημαινει θανατος- δεν τους ξαναβλέπουμε.

ειναι απαραιτητο να την παρετε στο μνημόσυνο;

δεν λεμε "εφυγε", δεν κρυβουμε το θάνατο, δεν λεμε "κοιμαται". αυτα φοβιζουν τα παιδιά οσο περναει ο καιρός. λεμε την αληθεια. πεθανε- δεν θα την ξαναδούμε. και απο εκει και περα, οτι πιστευει ο καθενας για τον θανατο...

εσυ εχεις το ατου της ηλικίας, οι μεγαλοι... πεθαίνουν

μην την παρετε μαζι σας!

αααααα προσοχη! αν ρωτησουν τα παιδιά "μαμα εσυ θα πεθανεις;" "εγω ποτε! μετα απο πααααααρα πολυ καιρο που θα με εχεις βαρεθει..."

age.png

Όχι Στίνα μου. Δεν θα σοκαριστεί το παιδί όταν του περάσεις το μήνυμα ότι ο θάνατος είναι κάτι φυσικό.

Μπορεί να στενοχωρηθεί για την απώλεια της γιαγιάς, αλλά δεν θα σοκαριστεί.

Πάντα την αλήθεια!

"Η γιαγιά πέθανε"

Αν ρωτήσει απαντάς με απλά λόγια, χωρίς να δίνεις περισσότερες πληροφορίες από όσες ζητάει ...

(πιθανός διάλογος)

"τι σημαίνει πέθανε;"

"δεν ζει;"

"δηλαδή;"

"που είναι τώρα;"

αν ζητήσει να πάει, την πας κανονικά και της δίχνεις τον τάφο.

Πιστεύω πως αν το εξηγήσουμε με ηρεμια το παιδί δεν θα σοκαριστεί. Όμως το συγκεκριμένο δεν μιλάει καλά ακόμα, οπότε μήπως θα του δημιουργήσουμε πολλές απορίες που δεν θα μπορέσει να εκφράσει?

Αλλά θα μου πεις κ πως το ότι πήγε στον ουρανό πάλι απορίες θα δημιουργήσει :confused:

Dems μου διαβαζοντας τις απαντησεις σου μπορώ να καταλάβω τη θέση σου. Σιγουρα το να πεις εφυγε δεν ειναι σωστό αλλα το οτι πηγε στον ουρανό δεν είναι τελειως ψεμα.(εξαρταται κι απο τι πιστευει ο καθένας). Αλλά νομιζω πως τα νεκροταφεία και τα λοιπα ισως κι αυτά προκαλέσουν φοβίες...

Eμένα πριν λίγους μήνες πέθανε η πρόγιαγιά μου, την οποία τα παιδιά μου την έβλεπαν σχεδόν καθημερινά. Είπα λοιπόν:

"Η γιαγιά πήγε δίπλα στο Θεούλη για να τη προσέχει, ήταν πολύ άρρωστη και εδώ πια δεν μπορούσαν οι γιατροί να τη κάνουν καλά, οπότε ο Θεούλης θα τη προσέχει καλύτερα".

Έτσι δε θυμώσαμε με το Θεό (ότι μας τη πήρε) και πιστεύει ότι μας προσέχει και από τον ουρανό που είναι!

ΤΑ ΣΥΛΛΗΠΗΤΉΡΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΜΑ ΣΟΥ!

Συμφωνώ και εγώ με την άποψη των κοριτσιών, νομίζω ότι καλύτερα είναι να της το φέρεις πιο μαλακά.

Και εμένα πέθανε ο πατέρας μου πριν λίγο καιρό,είχα ενημερώσει και εγώ την μικρή μου που ήταν τότε ακριβώς 2 χρονών ότι πέθανε ο παππούλης μας ,είναι ψηλά στον ουρανό,μας αγαπάει και μας βλέπει απο ψηλά.δεν την έχω πάει στον τάφο και θεωρώ ότι είναι κ πολύ μικρή δεν καταλαβαίνει ακόμη ίσως όταν γίνει 3 χρονών να πάμε μαζί.Προς το παρόν δίνουμε φιλιά στην φωτογραφία του και λέμε Παππού σε αγαπάω πολύ..Τα θερμά συλληπητήρια μου..ξέρω είναι πολύ δύσκολο!

Διαφημίσεις

εχασα πρόσφατα τον αδελφό μου. η κόρη μου (4ετων) του ειχε μεγαλη αδυναμία.

ηξερε οτι ο θειος ηταν στο νοσοκομειο, ομως στο μνημόσυνο με ρωτησε "θα ειναι και ο θειος εκει"; (καπου θα πηγαιναμε).

"ο θειος πεθανε. δεν θα τον ξαναδούμε. ειναι στον ουρανο, εχει γινει σστερι και μας βλεπει απο ψηλα."

δεν την ειχα παρει μαζι μου στο μνημοσυνο, γιατι δεν ηξερε οτι ο θειος ειχε πεθανει.

τα παιδιά πρεπει να καταλαβουν τι σημαινει θανατος- δεν τους ξαναβλέπουμε.

ειναι απαραιτητο να την παρετε στο μνημόσυνο;

δεν λεμε "εφυγε", δεν κρυβουμε το θάνατο, δεν λεμε "κοιμαται". αυτα φοβιζουν τα παιδιά οσο περναει ο καιρός. λεμε την αληθεια. πεθανε- δεν θα την ξαναδούμε. και απο εκει και περα, οτι πιστευει ο καθενας για τον θανατο...

εσυ εχεις το ατου της ηλικίας, οι μεγαλοι... πεθαίνουν

μην την παρετε μαζι σας!

αααααα προσοχη! αν ρωτησουν τα παιδιά "μαμα εσυ θα πεθανεις;" "εγω ποτε! μετα απο πααααααρα πολυ καιρο που θα με εχεις βαρεθει..."

Δυστυχώς δεν εχουμε που να την αφησουμε.Αλλά κ να ειχαμε καποια στιγμη θα παμε στον παππου κ θα δει οτι η γιαγια λειπει

Kατι που πρεπει να εχετε υποψιν... ειναι οτι κι αυτο οτι μας βλεπει απ τον ουρανο...σε πολλα παιδια δημιουργει φοβο (οτι καποιος τα βλεπει ολη την ωρα)

Συμφωνω πιο πολυ με την αληθεια.. για εμας η λεξη πεθανε σημαινει πολλα...για ενα 2 χρονο δεν σημαινει τιποτα...και πιθανον ουτε να καταβει ουτε να ρωτησει κατι αλλο.. και σιγα σιγα με το χρονια να καταλαβει την εννοια

Πιστεύω πως αν το εξηγήσουμε με ηρεμια το παιδί δεν θα σοκαριστεί. Όμως το συγκεκριμένο δεν μιλάει καλά ακόμα, οπότε μήπως θα του δημιουργήσουμε πολλές απορίες που δεν θα μπορέσει να εκφράσει?

Αλλά θα μου πεις κ πως το ότι πήγε στον ουρανό πάλι απορίες θα δημιουργήσει :confused:

Το πως θα περάσεις το μήνυμα στο δικό σου παιδί, εσύ το ξέρεις καλύτερα. Όταν την ενημερώσεις για το ταξίδι, μπορείς να της εξηγήσεις και το σκοπό του. Να της δώσεις να καταλάβει ότι δεν θα ξαναδεί τη γιαγιά (όπως είπε και η Ισμήνη) και να της περιγράψεις τι θα γίνει εκεί που θα πάτε... ότι θα έχετε κάποια πράγματα να κάνετε π.χ. να παρακολουθήσετε το μνημόσυνο στην εκκλησία κλπ. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια, αρκεί να μην νοιώθει το παιδί ότι "κάτι συμβαίνει" και το αφήνεις απ' έξω.

Dems μου διαβαζοντας τις απαντησεις σου μπορώ να καταλάβω τη θέση σου. Σιγουρα το να πεις εφυγε δεν ειναι σωστό αλλα το οτι πηγε στον ουρανό δεν είναι τελειως ψεμα.(εξαρταται κι απο τι πιστευει ο καθένας). Αλλά νομιζω πως τα νεκροταφεία και τα λοιπα ισως κι αυτά προκαλέσουν φοβίες...

Στίνα μου αν δεν φοβάται ο γονιός, δεν θα φοβηθεί και το παιδί. Αν ο γονιός ανατριχιάζει στο άκουσμα της λέξης νεκροταφείο, τότε ας μην πάει ούτε το παιδί.

etCDp3.png hk8kp3.png

αποσπασματα απο το βιβλιο του William C. Kroen ph. D., LMHC εκδόσεις Φυτράκη

".. τα μωρά από δεκαοκτώ μηνών έως δυο ετών μπορούν να καταλάβουν λέξεις και να τις χρησιμοποιήσουν για να εκφράσουν τα συναισθήματα τους. Επαναλαμβάνοντας απλές φράσεις όπως η γιαγιά έφυγε μπορείτε να τα βοηθήσετε να αντιληφθούν την απώλεια."

"..δεν ειναι σε θεση σε αυτη την ηλικιακη ομάδα να καταλάβουν την έννοια του θανάτου.. δεν θα επηρεαστούν έντονα από την απώλεια αυτή"

για παιδιά από 2 έως 5 ετών

"..Τα παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας είναι εξαιρειτκά εγωκεντρικά, περίεργα και απόλυτα στον τρόπο που αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους.. ότι δηποτε τους πείτε ίσως να εκληφθεί ακραία αληθινό, πρέπει να στηρίξετε τις εξηγήσεις σας πάνω σε πραγματικά γεγονότα. Οι αόριστες και πλάγιες εξηγήσεις θα του δημιουργλησουν σύγχυση και θα αυξήσουν την ανησυχία και τον φόβο του..Αντιλαμβάνεται το θάνατο ως μία προσωρινλη κατάσταση. Μπορεί να τον θεωρήσει ως ένα είδος ύπνου.."

".. δώστε στα παιδιά να καταλάβουν ότι ο θάνατος είναι μια κατάσταση όπου το σώμα παύιει να λειτουργεί. Εξηγήστε του ότι ενας άνθρωπος η ένα ζώο δεν μπορεί να περπατήσει, να φάει, να μιλήσει, η να νοιώσει τίποτε. Εξηγήστε του ότι δεν είναι μορφή ύπνου.Το νεκρό σώμα δεν μπορεί να ξυπνήσει. Δώστε έμφαση στη λέξη "τελείως" για να αποφευχθεί κάθε παρερμηνεία της κατάστασης του θανάτου.

Να ενθαρρύνετε τα παιδιά να κάνουν ερωτήσεις σχετικές.Οι απαντήσεις πρέπει να είναι απλές και κατανοητές.

Πείτε τους ότι οι άνθρωποι πεθαίνουν όταν είναι πολυ, πολυ, πολυ γεροι.

Ενας καλός τρόπος για να δείτε αν κατάλαβαν είναι να τα ρωτήσετε άμεσα τι κατάλαβαν. Δεν χρειαλζετε να μιλάτε με λεπτομέρειες ανατομικές η μεταφυσικές.

Το να μοιράζεστε τα συναισθήματα σας με μικρά παιδιά είναι πιο υγιές από το να τα αποκρύπτετε. Αυτο θα ους μάθει ότι με το κλάμα και η εκδήλωση της βαθιάς λύπης είναι φυσιολογικοί τρόποι για να δείξουμε τα συναισθήματα μας.

Σε αυτες τις ηλικίες οι όροι "εφυγε", "εξεπνευσε", "έπαψε να ζει" μπορεί να είναι παραπλανητικοί."

Συνεπως συμφωνα με τα παραπανω αν σε καλυπτουν και θες να τα ακουλουθησεις, υποθετω οτι θα πρεπει να εξηγησεις και απο πριν που θα πατε και τι ειναι αυτο το μερος..

Mπορεί? στο 2χρονο να μη σημαίνει κάτι το "πέθανε" αλλά όταν θα γίνει 3χρονο θα έχει καταλάβει και σίγουρα είναι κάτι που το φοβίζει! γιατί απλά καταλαβαίνει ότι όποιος πεθαίνει φεύγει για πάντα και δεν τον ξαναβλέπουμε.

Μην υποτιμούμε τα παιδιά γιατί μάλλον καταλαβαίνουν πολλά περισσότερα απ' ότι νομίζουμε.

Γειά σας.

μπορείτε επίσης να δείτε κι εδώ

Από:το thread "εφυγε" και ο δικος μας παππους

http://parents.org.gr/forum/showpost...01&postcount=2

http://parents.org.gr/forum/showpost...57&postcount=3

http://parents.org.gr/forum/showpost...59&postcount=6

πως μιλάμε στα παιδιά για το θάνατο...

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=78868

Απώλεια

http://parents.org.gr/forum/showthre...DD%ED%E8%EF%F2

προβληματα απο το θανατο της μητερας...

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=19353

22 Μηνων κοριτσι ορφανο. ΠΩΣ του το λεω ?

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=108769

Βιβλία για την απώλεια

http://parents.org.gr/forum/showthre...%DD%ED%E8%EF%F

Μέριμνα στήριξη και φροντίδα παιδιών και οικογενειών στην αρρώστεια και στο θάνατο

http://parents.org.gr/health/a51

Γραμμή-Σύνδεσμος 801 801 1177 της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ)

Βοηθήστε στη διατήρηση της λειτουργικότητας του forum κάνοντας χρήση της αναζήτησης & αναφοράς.  Αν παρατηρήσετε κάποια δημοσίευση που θεωρείτε περίεργη επιθετική ή ενάντια στους κανόνες κάντε αναφορά δημοσίευσης  Οδηγίες για το πως γίνεται η αναφορά δείτε εδώ   Ευχαριστούμε

Ακολουθήστε μας και στο Instagram:

follow_insta.png.f136a60ab3d6a108659752cf6fcc0a5a.pngfollow_cafe.jpg.0bc77dbbb8cab70c6c8919c95cac08b8.jpg

Πάντα την αλήθεια!

"Η γιαγιά πέθανε"

(πιθανός διάλογος)

"τι σημαίνει πέθανε;"

"δεν ζει;"

"δηλαδή;"

"που είναι τώρα;"

αν ζητήσει να πάει, την πας κανονικά και της δίχνεις τον τάφο.[/quote

δυστυχως ετσι ακριβως πρεπει να γινει....

και το λεω αυτο διοτι ενας συναδερφος πυροσβεστης εχασε τη ζωη του και αφησε 2 αγγελουδια πισω...3 ψυχολογοι παρακολουθουσαν τα παιδια και ειπαν αυτα ακριβως ...

σκληρο ναι το ξερω...και εγω ραγισα εκεινη την μερα οταν ειδα τα ορφανα.

Με αυτα που διαβάζω πιστευω πως το καλύτερο που εχεις να κάνεις είναι ένας συνδιασμός και των δύο... Δηλαδή να πεις την αλήθεια για το ότι δεν θα την ξαναδεί , οτι η γιαγιά πέθανε και πως αυτό ειναι κάτι που παθαινουν οι πολύ πολύ μεγάλοι άνθρωποι. Σε καμία περιπτωση δεν θα το πάθεις εσυ σαν μαμα, αν σε ρωτησει , ουτε ο μπαμπας , θα ειστε για παντα μαζί της....εγώ ισως να άλλαζα το θέμα με το νεκροταφείο.... θα το έκανα λίγο πιο "ελαφρύ" γισ το παιδι.

Eμένα πριν λίγους μήνες πέθανε η πρόγιαγιά μου, την οποία τα παιδιά μου την έβλεπαν σχεδόν καθημερινά. Είπα λοιπόν:

"Η γιαγιά πήγε δίπλα στο Θεούλη για να τη προσέχει, ήταν πολύ άρρωστη και εδώ πια δεν μπορούσαν οι γιατροί να τη κάνουν καλά, οπότε ο Θεούλης θα τη προσέχει καλύτερα".

Έτσι δε θυμώσαμε με το Θεό (ότι μας τη πήρε) και πιστεύει ότι μας προσέχει και από τον ουρανό που είναι!

ΤΑ ΣΥΛΛΗΠΗΤΉΡΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΜΑ ΣΟΥ!

Αν της πω οτι πηγε στον Θεουλη θα πρεπει να εξηγησω και ποιος ειναι Θεούλης... δεν ειμαστε καθολου της θρησκειας...

Το πως θα περάσεις το μήνυμα στο δικό σου παιδί, εσύ το ξέρεις καλύτερα.

Ου ναι, τι να σου πω...μακαρι να το ηξερα, ασε που κ για εμενα ειναι ευαισθητο θεμα.

Απ'ότι καταλαβα θα πρεπει καλυτερα να της πω πως η γιαγια πεθανε κ να εξηγησω τι σημαινει.

Το ταξιδι θα μπορουσε να εχει ως σκοπο να πάμε για ενα σκ στο πατρικό μου κ όχι μονο το μνημόσυνο. Εκτος αυτου πιστευω πως ουτε στην εκκλησια, ουτε στον ταφο θα εχει καποιες ερωτησεις. Οι ερωτησεις θα δημιουργηθουν στο σπιτι που δεν θα την βλεπει

Με αυτα που διαβάζω πιστευω πως το καλύτερο που εχεις να κάνεις είναι ένας συνδιασμός και των δύο... Δηλαδή να πεις την αλήθεια για το ότι δεν θα την ξαναδεί , οτι η γιαγιά πέθανε και πως αυτό ειναι κάτι που παθαινουν οι πολύ πολύ μεγάλοι άνθρωποι. Σε καμία περιπτωση δεν θα το πάθεις εσυ σαν μαμα, αν σε ρωτησει , ουτε ο μπαμπας , θα ειστε για παντα μαζί της....εγώ ισως να άλλαζα το θέμα με το νεκροταφείο.... θα το έκανα λίγο πιο "ελαφρύ" γισ το παιδι.

Συμφωνω...