Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Βοηθεια..Που να περασω?

Recommended Posts

Γεια σας..ειμαι 17 χρονων και φετος δινω πανελλαδικες...Γνωριζοντας τις σχολες που με ενδιαφερουν και τις βασεις τους (οσο γινεται) χρειαζεται να επιλεξω και την πολη...:( Ξερω οτι αν περασω στην Αθηνα οπου και μενω δεν θα μπορεσω ευκολα να μεινω σε δικο μου σπιτι...αυτο σημαινει οτι θα περναω συνεχεια τους κλασικους ελεγχους των γονιων που πας?γιατι βρωμας τσιγαριλα.?δεν πιστευω να καπνιζεις...τι ωρα θα γυρισεις κτλ. και οτι κ αν κανω θα φταινε οι κακες παρεες που μπλεκω.και ουτε θα μπορεσω να κανω οτι επαγγελμα τυχει ή θελω καθως δεν με ενδιαφερει ενας μεγαλος μισθος απλα καποια δικα μου χρηματα...Αλλα δεν μπορω να γινω πχ πωλητρια και να παιρνω τρεις κ εξηντα για 20 ωρες δουλειας αλλα γραμματεας ασφαλισμενη στο γραφειο τους (των γονιων μου) με κανονικο μισθο..επισης η σχολη εχει λενε διαβασμα κ δεν θα προλαβαινω να κανω τιποτα εκτος απ αυτη κ τις ξενες γλωσσες...γιατι βλεπετε θελουν να παρω και σε τρεις ξενες γλωσσες το ανωτατο πτυχιο τους...

Δεν ξερω κατα ποσο ισως αλλαξουν κ μ αντιμετωπισουν σαν κανονικο ανθρωπο και οχι σαν χαζη..

Απ την αλλη αν περασω επαρχια θα δυσκολευτω να προσαρμοστω κ να ζησω μονη μου επισης γιατι δεν ξερω μαγειρεματα καθαρισματα του σπιτιου και σιδερωμα,πληντυριο..κλπ αλλα νομιζω αν προσπαθησω δεν ειναι πολυ δυσκολα...αλλα θα χω την ελευθερια μου..

τι να κανω...?να δηλωσω τις σχολες της Αθηνας και να το αφησω στην τυχη αν θα περασω σε καποια ή να τις προσπερασω τελειως..?η ψυχολογια αλλωστε στη Θεσσαλονικη ειναι ιδια περιπου με της Αθηνας αρα η πρωτη μου επιλογη δεν επηρεαζεται...

Ας με βοηθησει καποιος...

Διαφημίσεις

Δε σε αντιμετωπίζουν σαν χαζή αλλά σαν πολύ έξυπνο άνθρωπο! Δεν το βλέπεις? Αλλιώς γιατί να θένε να σου δώσουν τόσα εφόδια? Μου φαίνεται ότι το καλό σου σκέφτονται.

Ρωτάς που να περάσεις...να περάσεις για λίγο στον κόσμο των μεγάλων, όπου οι δουλειές πια δεν υπάρχουν, τα οικονομικά είναι δύσκολα και πολλοί νέοι θα παρακαλούσαν να είχαν τις επιλογές σου.

ένα τόσο δα ανθρωπάκι με κάνει καλύτερο άνθρωπο, σ'αγαπώ!

Από προσωπική εμπειρία θα σου πρότεινα να προτιμήσεις την Αθήνα, αφού υπάρχει η δυνατότητα (από πλευράς βαθμών κλπ). Τα πράγματα σήμερα είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ από οικονομικής πλευράς κι αν δεν το έχεις αισθανθεί είναι γιατί οι γονείς κρατάμε τα παιδιά μας όσο γίνεται προστατευμένα από τα άσχημα και δεν τους μεταδίδουμε τις στενοχώριες και τα άγχη μας. Η άσχημη αλήθεια, αυτή τη στιγμή στον κόσμο των ενηλίκων είναι οτι "ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΜΑΣ ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΑΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΣ".

Ξέρω περιπτώσεις παιδιών που σπούδαζαν στην επαρχία και αναγκάστηκαν να τις παρατήσουν γιατί δεν άντεχαν οι γονείς οικονομικά.

Κι αν όλα αυτά, σου φαίνονται μακρινά, τότε έχω ένα άλλο επιχείρημα. Η ξαδέρφη μου σπούδασε στην επαρχία (Πάτρα). Οι γονείς της, παρότι έχουν καλές δουλειές και οι δύο, δυσκολεύτηκαν αρκετά και έτσι δεν μπόρεσαν να τη βοηθήσουν να κάνει μετά και μεταπτυχιακό όπως τόσο πολύ ήθελε. Αντίθετα ο αδερφός της πέρασε Αθήνα και από τα λεφτά που "γλίτωσαν" οι γονείς του, του έδωσαν ένα μέρος για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό. Πήγε έξω για 1-2 χρόνια και μέχρι σήμερα λέει οτι ήταν φοβερή εμπειρία (άσε που γνώρισε και τη γυναίκα του εκεί).

Δεν είναι λοιπόν καλύτερα να προτιμήσεις την Αθήνα (τα φτερά σου θα τα ανοίξεις σιγά σιγά, θα δεις, και την ελευθερία σου θα την έχεις - στο κάτω κάτω μπορείς να νοικιάσεις κι εδώ αργότερα ένα διαμερισματάκι με καμιά συμφοιτήτριά σου) και να έχεις "καβάτζα" τα χρήματα αυτά για μεταπτυχιακά (στο εξωτερικό ή σε άλλη πόλη της Αθήνας) ή για κανένα πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών (Erasmus, IAESTEE) σε κάποια πόλη της Ευρώπης;

Δε σε αντιμετωπίζουν σαν χαζή αλλά σαν πολύ έξυπνο άνθρωπο! Δεν το βλέπεις? Αλλιώς γιατί να θένε να σου δώσουν τόσα εφόδια? Μου φαίνεται ότι το καλό σου σκέφτονται.

Ρωτάς που να περάσεις...να περάσεις για λίγο στον κόσμο των μεγάλων, όπου οι δουλειές πια δεν υπάρχουν, τα οικονομικά είναι δύσκολα και πολλοί νέοι θα παρακαλούσαν να είχαν τις επιλογές σου.

τιποτα άλλο!

Ειναι λογικο να εχεις τετοιους προβληματισμους αλλα θα συμφωνησω με τις υπολοιπες κυριες. Σιγουρα στην ηλικια σου φανταζεσαι ενα σπιτι οπου θα ζεις μονη σου,θα κανεις ο,τι θελεις και το τελευταιο πραγμα που θα σε απασχολει θα ειναι το μαγειρεμα και οι δουλειες! Αυτα ομως θα συνεβαιναν καποια χρονια πισω,διοτι υπαρχει περιπτωση λιγω οικονομικων δυσκολιων (που ευχομαι να μην υπαρξουν) να μη σκεφτεσαι τα ξενυχτια αλλα πως θα βγαλεις το μηνα και τοτε θα νιωσεις για τα καλα οτι εισαι στον κοσμο των "μεγαλων".

Εγω θα σου πω τη δικη μου εμπειρια:ημουν φοιτητρια σε επαρχιακη πολη και μετα απο 1 χρονο διαμονης αποφασισα να επιστρεψω σπιτι μου και να πηγαινοερχομαι στη σχολη. Οι σχολες που ανηκουν σε ΑΕΙ δεν εχουν τον ιδιο βαθμο δυσκολιας οσο οι σχολες των ΤΕΙ με τα υποχρεωτικα εργαστηρια οποτε μου εμενα αρκετος χρονος για προσωπικη διασκεδαση. Αργοτερα βρηκα και μια δουλιτσα στην πολη μου επειδη ηθελα να εχω δικα μου χρηματα και να τα διαχειριζομαι χωρις να ζηταω απο το μπαμπα.

Δε με απασχολουσαν τα του σπιτιου,οι γονεις μου μου αγορασαν αυτοκινητο (γλιτωναν καποια χρηματα) και δε στερηθηκα τη διασκεδαση μου. Οι γονεις θελουν να τους δειξεις οτι μεγαλωσες και αξιζεις την εμπιστοσυνη τους. Οσο χρονων και αν γινεις δε θα παψουν να σε ρωτανε τα ιδια και τα ιδια επειδη νοιαζονται για σενα οσο τιποτα αλλο. Ποιος σου ειπε οτι αν εισαι σε αλλη πολη δε θα σε ρωτανε?Αντιθετως η ανησυχια τους θα ειναι μεγαλυτερη.

Δεν ξερω τι θα αποφασισεις αλλα σου ευχομαι να εισαι ικανοποιημενη κυριως με τη σχολη που θα περασεις. Η πολη πρεπει να ειναι σε 2η μοιρα!

Διαφημίσεις

Γεια σου Nina! Καλή χρονιά!

Εφόσον έχεις αποφασίσει ποιες σχολές θέλεις να δηλώσεις και αυτές υπάρχουν στην Αθήνα είναι προτιμότερο να τις δηλώσεις πρώτα. Σίγουρα η φοιτητική ζωή είναι ωραία αλλά δεν είναι όλα ρόδινα... Καταρχάς θα διευκολύνεις πάρα πολύ την οικογένειά σου γιατί η αλήθεια είναι ότι το οικονομικό βάρος είναι αρκετά μεγάλο. Το ξέρω από πρώτο χέρι γιατί είμαι από επαρχία και σπούδασα Θεσσαλονίκη και εγώ και η αδερφή μου. Όπως καταλαβαίνεις τα έξοδα ήταν πολλά τόσα χρόνια αλλά δεν είχαμε άλλη επιλογή γιατί η σχολή που ήθελα δεν υπήρχε στην πόλη μου.

Τώρα για το άλλο που λες ότι δε ξέρεις από δουλειές του σπιτιού και πώς θα προσαρμοστείς εντάξει αυτό δεν είναι και τόσο δύσκολο αλλά σκέψου ότι στο σπίτι σου θα τα έχεις όλα έτοιμα (και το φαγητό!!) και δε θα χάνεις χρόνο από το διάβασμά σου και τις βόλτες σου!

Και να σου πω την αλήθεια δεν είναι κακό που οι γονείς βάζουν κάποια όρια στα παιδιά τους... νομίζω ότι είναι χειρότερο να είναι τελείως ανεξέλεγκτα τα πράγματα... Εξάλλου το κάνουν από την αγάπη τους και το ενδιαφέρον τους!

Καλή επιτυχία!

J2s7p2.png

Κορίτσι κοίτα να περάσεις Αθήνα (εκεί που μένεις) και να τελειώσεις γρήγορα τη σχολή. Εκτός και αν είσαι της οικογένειας Ωνάση, κοίταξε την απελευθέρωσή σου να τη κατακτήσεις μόνη σου, στηριζόμενη στα πόδια σου. Αυτό θα γίνει αν φροντίσεις για τη σωστή επαγγελματική σου αποκατάσταση (τη μόνιμη, όχι τη περιστασιακή) Όσο πιο γρήγορα τελειώσεις σπουδές και όσο πιο πολλά εφόδια έχεςι τόσο το καλύτερο.

Να κοιτάς μακριά πάντα και όχι την καλοπέραση σήμερα και αύριο.

Το Ήλεκτράκι μου και ο Οδυσσέας μου, οι ηλιαχτίδες μου!

..................................................................................

Ο Θεός πέθανε...

Ο Μαρξ πέθανε...

κι Εγώ τώρα τελευταία δε νοιώθω πολυ καλά...

Να επιλέξεις σχολές που σου αρέσουν, στην Αθήνα. Οι εποχές είναι πολύ δύσκολες! Μετά βάζεις και σχολές εκτός Αθηνών, για καβάντζα. Πάντως και το να είσαι γραμματέας στη δουλειά των γονιών σου μια χαρά είναι, από το να είσαι άνεργη.

Εγω κοριτσακι ου πντως σε καταλαβαινω.Μερικοι γονεις ειναι στην κοσμαρα ους.Λες και το μονο που μετραει σε αυτη τη ζωη ειναι τα πτυχια και οι δουλειες.Αλλα εκει φτασαμε....εχουμε χασει το νοημα της ζωης πλεον.

Μακαρι να μπορουσεςνα εφευγες καπου μονη σου...θα σου εκανε πολυ καλο.Οχι μονο γιατι θα ειχες την ελευθερια σου αλλα και γιτατι θα σταματαγες να τα εχεις ολα ετοιμα και θα μαθαινες να στηριζεσαιστα ποδια σου.

Δυστυχως οπως ειναι η οικονομικη κατασταση ειναι δυσκολο να επιβαρνεις τους δικους σου με τοσα εξοδα.

Για μενα οπου και να περασεις θα πρεπει να κανεις μια προσπαθεια με τους δικους σου...καθηστε κατω και κουβεντιαστε.Ναι ειναι υπερβολη να σου επιβαλλον σωνει και ντε να τελειωσεις 3 ξενες γλωσσες με το ετσι θελω.Ισως αγχωνονται με οσα ακουνε αλλα θα πρεπει να καταλαβουν οτι εχεις λογο κι εσυ.Και να θυμσαι...οσοσ πιο υπευθνα φερεσαι...τοσο πιο ευκολα θα σε εμπιστευτουν.

Γεια σου κουκλίτσα και καλή χρονιά.. Πάνω κάτω θα συμφωνήσω με τις προηγούμενες κυρίες. Να δηλώσεις Αθήνα και να προσπαθήσεις να περάσεις Αθήνα. Να πάρεις όχι σε 3 αλλά και σε 13 που λέει ο λόγος ξένες γλώσσες το ανώτατο πτυχίο τους γιατί έρχονται ακόμα πιο δύσκολες μέρες και ο ανταγωνισμός στις ελάχιστες θέσεις εργασίας θα είναι τεράστιος. Να δηλώσεις τις σχολές που σου αρέσουν αφού πρώτα ενημερωθείς και για το περιεχόμενο του προγράμματος σπουδών, καθώς πολλές φορές συμβαίνει να μας αρέσει ο ''τίτλος'' μιας σχολής αλλά στην πορεία να μας βγει μάπα το καρπούζι. Κ φυσικά αυτό που θα επιλέξεις να σπουδάσεις να έχεο προοπτικές τόσο εξέλιξης όσο επαγγελματικής αποκατάστασης.. Όσο για τη φοιτητική ζωή που λες, εξίσου καλά και ωραία μπορείς να τη ζήσεις και στην Αθήνα με λιγότερα έξοδα και αγωνίες για τους γονείς σου αλλά κυρίως με περισσότερη ασφάλεια για εσένα. Καλή επιτυχία στις εξετάσεις σου και καλή τύχη σε ότι αποφασίσεις τελικά!

Διαφημίσεις

κάλυψες απόλυτα!!!ακριβώς αυτό!!!

Νίνα γονείς σου είναι, να είσαι σίγουρη πως θέλουν το καλύτερο για σένα.

Μπορεί τώρα να σου φαίνοντια άσχημα αλλά μελλοντικά θα δεις πως τελικά σου έδωσαν τα καλύτερα εφόδια για να αντιμετωπίσεις την ζωή!

Να επιλέξεις τις σχολές σου με βάση αυτό που σου αρέσει και αυτό που θες πραγματικά να κάνεις στην ζωή σου!!!

Σήμερα μπορεί να μην σε νοιάζουν τα πολλά χρήματα... αλλά πίστεψε με αύριο μεθαύριο που θα κάνεις οικογένεια και έχεις υποχρεώσεις θα σε νοιάζουν. Μην πάρεις αποφάσεις σκεπτόμενη το τι θα κάνεις τώρα, αποφάσισε με βάση το τι πορεία θες να έχει η ζωή σου μελλοντικά.

υγ: εγώ έφυγα απο τους γονείς μου στα 28 και πάλι κάθε φορά που γυρνούσα στις 5-6 (δηλαδή όποτε έβγαινα) μου την έλεγαν!χαχαχα!!!γονείς!!!ότι ηλικία και να έχουμε θα είμαστε πάντα πρώτα τα παιδιά τους!!:wink:

Vyf0p2.png

Εσύ 'σαι μόνο που μπορείς να μπαίνεις στη σιωπή μου ν' ακούς την κάθε σκέψη μου πριν να στην πει η φωνή μου

Κι εγώ Αθήνα θα σου πω, οπωσδήποτε!Κι εγώ με καταπιεστική μαμά αλλά Αθήνα σπούδασα και δεν το μετάνιωσα!Καταρχήν, δεν χάνεις μαθήματα στη Σχολή γιατί πάντα υπάρχει από πίσω ο γονιός που θα σε τσιγκλάει να πηγαίνεις, ενώ στην επαρχία μακριά τους μπορεί να χαλαρώσεις εντελώς...Οπότε είναι και πιο πιθανό να τελειώσεις στην ώρα σου...Για τις ξένες γλώσσες έχουν δίκιο, και αν είσαι Αθήνα μπορείς να πας και στη σχολή ξένων γλωσσών του πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας με ελάχιστα χρήματα και να μάθεις και δύσκολες γλώσσες που πολύ σύντομα θα είναι περιζήτητες, όπως κινέζικα, αράβικα, τούρκικα κλπ...

Στη δουλειά τους να πας να δουλέψεις, η προϋπηρεσία σε οποιαδήποτε δουλειά δεν βρίσκεται στο δρόμο τη σήμερον ημέρα. Εμένα όταν μου είχε πει η μαμά μου να δουλέψω στα 18 γιατί χτίζαμε εξοχικό και είμασταν στενεμένοι οικονομικά τα πήρα λίγο, αλλά τώρα στα 26 με 8 χρόνια προϋπηρεσία στο επάγγελμα μου την ευγνωμονώ!Επίσης μην υποτιμάς τι σημαίνει στο βιογραφικό σου το να έχεις τελειώσει σχολή στην Αθήνα-έχει μεγαλύτερο κύρος!

Για τη διασκέδαση τώρα θα σου πω κάτι που δεν έχεις σκεφτεί: οι καιροί είναι πλέον επικίνδυνοι και στην επαρχία πλέον και δεν θα μπορείς ούτως ή άλλως να κυκλοφορείς με άνεση μέχρι τα ξημερώματα, όπως κάναμε εμείς στην ηλικία σου, και κάτι ακόμα πιο σημαντικό: ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ!

Όποιος έχει σπουδάσει επαρχία μπορεί να σου πει πόσο χάλια ήταν που σε κάθε διακοπές ήταν υποχρεωμένος να γυρίζει στους γονείς να τον χαρούν και αυτοί αντί να μπορεί να πάει πολυήμερες εκδρομές με τους φίλους ή το έτερον ήμισυ...Για μένα που σπούδασα Αθήνα και έμενα στο πατρικό μου, και περίσσευαν ως εκ τούτου λίγο από δουλειά λίγο από μαμά λεφτά για διακοπές έχω κάνει τις ωραιότερες νεανικές εκδρομές που μπορούν να υπάρξουν!

Όπως και να'χει καλή επιτυχία!

Πολύ αργά για να είναι εγκαίρως, αλλά πολύ νωρίς για να είναι αδύνατον!

Στο μηχανογραφικό σου να συμπληρώσεις στις πρώτες θέσεις τη σχολή που πραγματικά σε ενδιαφέρει.Βάλε τις πόλεις όπου υπάρχει το συγκεκριμένο τμήμα.Το ιδανικό είναι να μείνεις Αθήνα.Εκτός από το οικονομικό ζήτημα που είναι φλέγον,θα έχεις και πολλά άλλα προνόμια.Σίγουρα οι γονείς σου αφού δεν θα είναι επιβαρυμένοι με τα χίλια περίπου ευρώ που θα χρειαζόσουν ως φοιτήτρια σε άλλη πόλη θα μπορούν να σε βοηθήσουν να πάρεις αυτοκίνητο ή να σου πληρώσουν τις καλοκαιρινές σου διακοπές.

Μάθε όσες περισσότερες γλώσσες μπορείς.Ξέρω πως σε αυτή την ηλικία σκέφτεσαι άλλα πράγματα όμως αργότερα θα μετανιώσεις αν δεν το κάνεις.

Η Σχολή έχει διάβασμα.Ειδικά οι σπουδές πάνω στη Νομική,την Ψυχολογία,τη Φιλολογία κτλ...Αν πιστεύεις,δηλαδή,ότι μετά τις Πανελλήνιες ξεκινάει ένα ξέφρενο πανηγύρι,θα δυσκολευτείς πολύ να πάρεις έγκαιρα και με καλό βαθμό το πτυχίο σου.Όσο για τη δουλειά,κάνε μια βόλτα σε ένα πολυκατάστημα και ρώτα μια πωλήτρια πόσα παίρνει,για πόσες ώρες και αν έχει ένσημα.Μπορείς να της προτείνεις μια ανταλλαγή,να έρθει εκείνη να δουλέψει με κανονικό μισθό και ένσημα σε οικογενειακή επιχείρηση και να πας εσύ στην 10 ωρη ορθοστασία για 450 ευρώπουλα.

Μάλλον σε έχουν λίγο καλομαθημένη οι γονείς σου,χωρίς παρεξήγηση.

Την ελευθερία σου δεν θα την έχεις αν δεν την διεκδικήσεις ακόμη κι αν περάσεις στο Διδυμότειχο και βλέπεις την οικογένειά σου Χριστούγεννα και Πάσχα.Δεν είναι ποτέ αργά να κάνεις την επανάστασή σου.Είναι ό,τι πιο υγιές να μην δέχεται μια έφηβη των 17 να γυρίζει στο σπίτι στις 11,πριν ακόμα ανοίξουν τα κλαμπάκια :) Εμείς οι γονείς λέμε και επιβάλλουμε πολλά.Γι'αυτά γίνονται οι καυγάδες και η αντίδραση από την πλευρά των παιδιών.Προσπάθησε να τους μιλήσεις για τα θέματα που διαφωνείς και μην δεχτείς ποτέ να ζήσεις τη ζωή που θέλουν εκείνοι για εσένα!(Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πάρεις τα πτυχία σου και θα βαρυγκομάς στην ιδέα να δουλέυεις μαζί τους.Αλλά τις παρέες σου και τον τρόπο ζωής σου τον διαλέγεις μόνη σου,αν θέλεις να είσαι κι ευτυχισμένη.Να τους ακούς και να σκέφτεσαι όσα σου λένε.Σε αγαπάνε όσο κανένας φίλος/η!Ποτέ δεν θα σου πουν κάτι για το κακό σου)

Καλή επιτυχία στις εξετάσεις σου!

[/url]

• 4 weeks later...

αμα το αντεχετε οικονομικα φυγε, τα φοιτητικα τα χρονια δεν γυρνανε,εγω πριν τελειωσω απο φοιτητρια στην πολη μου εκανα οικογενεια και τωρα τραβαω τα μαλλια μου που δεν χαρηκα οσο ημουν ελευθερη, αμα παλι δεν το αντεχουν οι γονεις σου οικονομικα μεινε αθηνα, βρες και μια δουλεια part time ωστε να εχεις λιγο χαρτζιλικι παραπανω και να μπορεις να διασκεδαζεις πιο ανετα και προπαντων μην αφησεις την μιζερια των ενηλικων να σε φαει γιατι ως φοιτητρια θα καταλαβεις οτι μπορεις να περνας καλα και με λιγα χρηματα αλλα με πολυ καλη διαθεση. Παντως κοιτα να διαλεξεις μια σχολη που να σου αρεσει και οχι οποια τυχει.

κατ αρχην δες που υπαρχει η σχολη που σ ενδιαφερει,ειναι σημαντικο να σ αρεσει η σχολη κ αργοτερα το επαγγελμα που θα κανεις.επειτα δες το πορτοφολι σας (οικογενειακως) αντεχει?αν ειστε ''ανετοι'' φυγε πηγαινε να κανεις φοιτητικη ζωη ,θα σου μεινει αξεχαστη.αν παλι οχι συμβιβασου με τα ωραια της πρωτευουσας κ κανε μια ωραια σηζητηση/συμφωνια με τους γονεις σου για να εχεις παραπανω ελευθερια σαν φοιτητρια στην πολη της.(αν σπουδαζες αλλου δεν θα ηξεραν τι εκανες θα ειναι το επιχειρημα σου).ευχομαι να αποφασισεις το καλυτερο για σενα.

Διαφημίσεις

Έχεις καιρό να μείνεις μόνη σου, μόλις σπουδάσεις και πιάσεις μια δουλειά. Τώρα δηλαδή θα επιβαρύνεις τους γονείς σου οικονομικά για μια "πλασματική" αίσθηση ελευθερίας όπως εσύ την αντιλαμβάνεσαι?

Δεν βλέπω να σε αντιμετωπίζουν σαν χαζή... Αντίθετα, προσπαθούν να σου εξασφαλίσουν το μέλλον σου και να σε βοηθήσουν.

εχω δυο μπουμπουκακια

Λούση συμφωνώ 1.001%

Το Ήλεκτράκι μου και ο Οδυσσέας μου, οι ηλιαχτίδες μου!

..................................................................................

Ο Θεός πέθανε...

Ο Μαρξ πέθανε...

κι Εγώ τώρα τελευταία δε νοιώθω πολυ καλά...

Υπάρχουν και σχολές με άμεση επαγγελματικη αποκατάσταση π.χ. ενοπλες δυνάμεις ή σωματα ασφαλείας που θα μπορούσες να δηλώσεις αν σου αρεσουν πραγματικά γιατι αν δεν σου αρέσουν δεν θα τις αντέξεις..

tEksp3.png?8gzbt5YV

Καλησπέρα μικρή μου, και σε όλους/όλες του φόρουμ,

Οι προβληματισμοί που θέτεις μου έφεραν έντονα στο μυαλό τον εαυτό μου κάποια χρόνια πριν..όχι ιδιαίτερα πολλά καθότι αποφοίτησα από το πανεπιστήμιο το 2007 (εισήλθα το 2002)...Ακριβώς τις ίδιες σκέψεις είχα και εγώ και σε καταλαβαίνω απόλυτα..Θα ξεκινήσω λέγοντας σου πως αποφάσισα τελικά να παραμείνω για σπουδές στην Αθήνα και ενώ είχα την επιλογή να πάώ Θεσσαλονικη και με υποτροφία μάλιστα..Πήρα την απόφαση αυτή κατόπιν ωρίμου σκέψεως και δόξα το Θεό δεν το μετανιωσα...Σου προτείνω να πράξεις το ίδιο και εσύ....Δεν γνωρίζω τις ιδιαίτερες οικογενειακές σου καταστάσεις και έτσι δεν μπορώ παρά να γενικοποιησω κατα κάποιο τρόπο...Νομίζω πως αναλογίζοντας τα παρακάτω βοηθηθείς στον προβληματισμό σου...

1) Μπορεί η οικογένεια σου να ανταπεξέλθει στο οικονομικό κόστος των σπουδών σε πόλη διαφορετική του τόπου διαμονής...Διότι αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο φορτίο για την κάθε μέση οικογένεια..Εξοδα ενοικίου εξοδα συντήρησης σπιτιού, εξοδα μετακίνησης,έξοδα αναλώσιμων πανεπιστημίου (είναι αρκετά πίστεψε με), έξοδα καθημερινής διαβίωσης και χαρτζιλίκι...Από εμπειρία φίλων μου το ποσό αυτό ανέρχεται σε ίσως παραπάνω από 500 ευρώ το μήνα---εφόσον δεν είσαι σπάταλος ο ίδιος. πολύ..Αν μπορεί να ανταπεξέλθει τότε οκ...από αυτή την πλευρά

2)Πόσο ανεξάρτητη νιώθεις πραγματικά? Μπορείς να αυτοσυντηρηθείς?Κακά τα ψέμματα...Οι ελληνιδες μητέρες μας έχουν καλομάθει και φροντίζουν για μας συνεχώς σαν να είμαστε μωρα...με αποτέλεσμα να ρεμπελιάζουμε πολλες φορές...Μπορείς θεωρείς να αναλάβεις μόνη σου ένα πλήρες νοικοκυριό με τις υποχρεώσεις του και τις ευθύνες του και ταυτόχρονα να είσαι συνεπής στα καθήκοντα σου και στις υποχρεώσεις σου σαν φοιτήτρια και ταυτόχρονα να έχεις κάποιο ελεύθερο χρόνο για την προσωπική σου ευχαρίστηση? Μπορείς να ζήσεις πραγματικά μόνη σου σε ένα σπίτι που σημαίνει μόνη μου και τα βράδυα μόνη μου και στα δύσκολα ..Η συγκατοίκηση με κάποιον αγνωστο...ή ακόμα και φίλο δεν είναι καθόλου ευκολη υπόθεση και επειδή την έχω ζήσει στο εξωτερικό πίστεψε με έχει πολλά πάρα πολλά αρνητικά και θα σου πρότεινα να μην πας για κάτι τέτοιο..

3)Η εμπειρία μου μου έχει δείξει ότι οι φοιτητές που φοιτούν σε πόλεις πέραν της κατοικίας τους ..εξαιτίας ακριβώς της απόλυτης ελευθερίας που έχουν ..δεν έχουν τη μαμα και το μπαμπά να τους κοντρολάρει λίγο.....αρχίζουν την αλόγιστη και υπέρμετρη διασκέδαση με αποτέλεσμα το σύνολο χρόνων σπουδών να εκτοξευεται στα ύψη..Κατι που δεν είναι καλό ούτε για τους ίδιους και φυσικά ούτε για την οικογένεια τους...Οπως και να έχει το να φέρεις το παρατσούκλι του αιώνιου φοιτητή μόνο κολακευτικό δεν είναι

4) Μπορείς είσαι διατεθημένη να αποχωριστείς τους φίλους σου? Θα μου πεις θα γνωρίσεις άλλες παρεες..Ναι αλλά ποτε δεν ξέρεις αν θα είσαι χαρούμενη μαζί τους...Και πίστεψε με το έχω ζήσει πολύ εντονα αυτό γιατί πήγα για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό και ξέρω απόλυτα τι σημαίνει να είσαι μόνος σου..Αν και εμένα μου έλειπε η οικογένεια μου η ζεστασιά της τα πάντα της..Πολλες φορές θα σου λείψει η φροντίδα και η αγάπη της οικογένειας σου ειδικά σε περιόδους υπερβολικών υποχρεώσεων και άγχους όπως η εξεταστικες περίοδοι.

5)Είναι καλύτερο το επίπεδο της σχολής που σε ενδιαφέρει στην επαρχία ή μήπως είναι καλύτερη εδώ? Είναι και αυτό πολύ σημαντικό κριτήριο επιλογής..

Κατά κανόνα και δυστυχώς οι σχολές της Αθήνας έχουν μεγαλύτερο αντίκρυσμα από τις αντίστοιχες της επαρχίας ακόμα και αν το επίπεδο δεν είναι απαραίτητα καλύτερο..Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι στην Αθήνα διδάσκεσαι περισσότερα μαθήματα και έχεις μεγαλύτερη γκάμα επιλογών..Και αυτό είναι πολύ καλό να είσαι σίγουρη.....Οσο και αν δε σου φαίνεται...

6) Αν δεν έχεις αποφασίσει για το ποια σχολή ακριβώς σε ενδιαφέρει,πάρε μία απόφαση αναλογα με το τι σου αρέσει πραγματικά να κάνεις αλλά μην είσαι και τελείως ακραία σε αυτό γιατί τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα ούτως ή αλλως..Και το να σπουδάσεις δεν σου εξασφαλίζει ότι θα έχεις επαγγελματική αποκατάσταση ούτως ή αλλως...Οτι κάνεις καντο για σένα βάσει των δικών σου θέλω..

Προσωπικά όπως προείπα σκεφτόμενοι όλα τα παραπάνω και άλλα...αποφάσισα να μέινω Αθήνα όπου και διαμένω και δεν το μετανιωσα...Η οικογένεια μου με στήριξε πάρα πολύ σε όλες τις δύσκολες στιγμές της φοιτητικής μου ζωής (όπως πάντα) και πίστεψε με αυτές είναι πολλές..Με τη βοήθεια και τη στήριξη τους κατάφερα να ολοκληρώσω τις σπουδές μου στο συντομότερο δυνατόν χρόνο και με αρκετά υψηλό βαθμό χωρίς να αφιερώνω καθημερινά ώρες διαβάσματος...

Μια συμβουλή: Οποια απόφαση και να πάρεις σε όποια σχολή και να μπεις φρόντισε για ένα: Να παρακολουθείς συστηματικά τις παραδόσεις των μαθημάτων γιατί αυτή η παρακολούθηση θα σε βοηθήσει απίστευτα στην τελική εξέταση των μαθημάτων και θα σου μειώσει πολύ τον απαιτούμενο χρόνο διαβάσματος..και χρόνο φοίτησης...Και να δίνεις πάντα τουλάχιστον 3-4 μαθήματα ανα εξεταστική (σωστά διαβασμένα)..Καλή επιτυχία σου εύχομαι και καλή σταδιοδρομία ...

Φιλικά

• 2 weeks later...
Γεια σας..ειμαι 17 χρονων και φετος δινω πανελλαδικες...Γνωριζοντας τις σχολες που με ενδιαφερουν και τις βασεις τους (οσο γινεται) χρειαζεται να επιλεξω και την πολη...:( Ξερω οτι αν περασω στην Αθηνα οπου και μενω δεν θα μπορεσω ευκολα να μεινω σε δικο μου σπιτι...αυτο σημαινει οτι θα περναω συνεχεια τους κλασικους ελεγχους των γονιων που πας?γιατι βρωμας τσιγαριλα.?δεν πιστευω να καπνιζεις...τι ωρα θα γυρισεις κτλ. και οτι κ αν κανω θα φταινε οι κακες παρεες που μπλεκω.και ουτε θα μπορεσω να κανω οτι επαγγελμα τυχει ή θελω καθως δεν με ενδιαφερει ενας μεγαλος μισθος απλα καποια δικα μου χρηματα...Αλλα δεν μπορω να γινω πχ πωλητρια και να παιρνω τρεις κ εξηντα για 20 ωρες δουλειας αλλα γραμματεας ασφαλισμενη στο γραφειο τους (των γονιων μου) με κανονικο μισθο..επισης η σχολη εχει λενε διαβασμα κ δεν θα προλαβαινω να κανω τιποτα εκτος απ αυτη κ τις ξενες γλωσσες...γιατι βλεπετε θελουν να παρω και σε τρεις ξενες γλωσσες το ανωτατο πτυχιο τους...

Δεν ξερω κατα ποσο ισως αλλαξουν κ μ αντιμετωπισουν σαν κανονικο ανθρωπο και οχι σαν χαζη..

Απ την αλλη αν περασω επαρχια θα δυσκολευτω να προσαρμοστω κ να ζησω μονη μου επισης γιατι δεν ξερω μαγειρεματα καθαρισματα του σπιτιου και σιδερωμα,πληντυριο..κλπ αλλα νομιζω αν προσπαθησω δεν ειναι πολυ δυσκολα...αλλα θα χω την ελευθερια μου..

τι να κανω...?να δηλωσω τις σχολες της Αθηνας και να το αφησω στην τυχη αν θα περασω σε καποια ή να τις προσπερασω τελειως..?η ψυχολογια αλλωστε στη Θεσσαλονικη ειναι ιδια περιπου με της Αθηνας αρα η πρωτη μου επιλογη δεν επηρεαζεται...

Ας με βοηθησει καποιος...

Όντας φοιτήτρια, θα σου πρότεινα αν και εφόσον σε καλύπτουν οι βαθμοί σου και είσαι στη θετική κατεύθυνση να κοιτάξεις για το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο...Είναι στην Αθήνα και έχει 4 τμήματα. Εγώ σπουδάζω και σε συμβουλεύω να δεις για το τμήμα επιστήμης διατροφής-διαιτολογίας. Δύσκολα μαθήματα, αλλά ενδιαφέρονται και με άμεση επαγγελματική αποκατάσταση... Ελεύθερος επαγγελματίας με δικά σου ωράρια, δικά σου ραντεβού, δικά σου όλα! Από κει και πέρα, σε πιο χαμηλή βαθμολογία θα σου πρότεινα παραϊατρικά επαγγέλματα όπως φυσικοθεραπεία ή λογοθεραπεία. Έχω γνωστούς και στα δύο τμήματα και είναι πολύ ευχαριστημένοι. Ωστόσο τμήμα λογοθεραπείας δεν έχει Αθήνα. Κάτι που είδα για ψυχολογία, σου προτείνω να το αποφύγεις. Ξέρω και από εκεί άτομα και είναι άνεργα χρόνια. Θέλει είτε μεταπτυχιακό και μάλιστα "βαρύ" είτε γνωριμίες. Αυτή είναι η γνώμη μου σαν φοιτήτρια και σαν γυναίκα! Εύχομαι κάθε καλύτερο!

vOAvp2.png