Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Μουσική πότε;

Recommended Posts

Καλημέρα,

Ο γιος μου είναι 5 χρονών και θα πάει το Σεπτέμβρη νηπιαγωγείο. Κάνει 2 φορές τη βδομάδα γυμναστική και σκεφτόμουν να τον ξεκινήσω μουσική. Γενικά δείχνει μια κλίση προς τη μουσική, αλλά φοβάμαι μήπως είναι πολύ νωρίς και βαρεθεί/κουραστεί εύκολα. Ο ίδιος δηλώνει ότι θέλει να πάει και μάλιστα ότι θέλει να μάθει βιολί, αλλά δεν είμαι και τόσο σίγουρη ότι ξέρει τι συνεπάγεται το "μαθαίνω μουσική"...δηλαδή όχι απλώς τραγουδάω και παίζω παλαμάκια, αλλά ψιλοδιαβάζω κτλ κτλ. Και ο άλλος μου προβληματισμός είναι να τον στείλω βιολί ή να ξεκινήσουμε με ορφ ή με κάτι άλλο;

Διαφημίσεις

3-5 ειναι η ιδανικη ηλικια να αρχισει πιανο π.χ. και γυρω στα 15 να τελειωσει Μεση και καπου στα 20 να δωσει Ανωτέρα. αν ο γιος σου θελει να μαθει βιολι μπορει να το δοκιμασει κι αν το βαρεθει οπως λες μπορει να συνεχισει με αλλο οργανο μεχρι να κατασταλαξει καπου (δε νομιζω οτι θα γινει αυτο, θα ειναι πολυ περιφανος οταν αρχισει να παιζει, ο μονη δυσκολια που ισως θα εχετε ειναι να βρει την θεση η οποια ειναι καπως "αφυσικη"). μπορεις να δεις στο ιντερνετ μεγαλοι βιολιστες σε ποια ηλικια μυηθηκαν (περα απο τους ρωσσους που αυτος ειναι τροπος ζωης). επισης μπορεις να πας μια βολτα απο το ωδειο που σκοπευεις να τον στειλεις και να παρεις την γνωμη των δασκαλων τοσο για την ηλικια, οσο και για το οργανο και τον τροπο διδασκαλιας (μεθοδος suzuki klp) που ακολουθουν. περα απο το καλλιτεχνικο κομματι ο δρομος της μουσικης θελει αφοσιωση και μελετη και αν μπει απο μικρη ηλικια θα τον βοηθησει στη μετεπιτα πορεια του στο σχολειο και το διαβασμα.;)

Εγω 3,5-4 χρονων εκανα τα πρωτα μαθηματα στο πιανο, που πιο πολυ παιχνιδι τα ελεγες. Ακομα δεν ηξερα καλα καλα να πιασω το μολυβι. Αλλα, αν ειναι καλη η δασκαλα ξερει πως να χειριστει ενα πολυ μικρο παιδι.

Τωρα, οσο αφορα το βιολι...ειναι απο τα πιο δυσκολα οργανα. Θελουν αυτι. Δεν ξερω αν ενα μικρο παιδι μπορει να το χειριστει καλα. Φοβαμαι μην απογοητευτει. Βεβαια,για να στο ζηταει....κατι θα ξερει ο μικρος μας μουσικος! :-D

• Επιστημονική συνεργ.
Καλημέρα,

Ο γιος μου είναι 5 χρονών και θα πάει το Σεπτέμβρη νηπιαγωγείο. Κάνει 2 φορές τη βδομάδα γυμναστική και σκεφτόμουν να τον ξεκινήσω μουσική. Γενικά δείχνει μια κλίση προς τη μουσική, αλλά φοβάμαι μήπως είναι πολύ νωρίς και βαρεθεί/κουραστεί εύκολα. Ο ίδιος δηλώνει ότι θέλει να πάει και μάλιστα ότι θέλει να μάθει βιολί, αλλά δεν είμαι και τόσο σίγουρη ότι ξέρει τι συνεπάγεται το "μαθαίνω μουσική"...δηλαδή όχι απλώς τραγουδάω και παίζω παλαμάκια, αλλά ψιλοδιαβάζω κτλ κτλ. Και ο άλλος μου προβληματισμός είναι να τον στείλω βιολί ή να ξεκινήσουμε με ορφ ή με κάτι άλλο;

Φίλη μου , πολύ ενδιαφέρον που ο μικρούλης σου εκφράζει αγάπη για τη μουσική σε τόσο μικρή ηλικία ! Η γνώμη μου είναι να τον προωθήσεις στον κόσμο της μουσικής εφόσον του αρέσει ,αρχίζοντας όμως από κάτι λιγότερο στατικό. Υπάρχουν οργανωμένα ομαδικά προγράμματα μουσικής προπαιδείας στα ωδεία που επιτυγχάνουν την εκμάθηση των βασικών μουσικών εννοιών αβίαστα, μέσα από την κίνηση και το παιχνίδι.

Στη συνέχεια λειτουργούν junior class προσαρμοσμένα στις ανάγκες αυτής της ηλικίας και τέλος από την επόμενη χρονιά μεταπήδιση στο όργανο που ενδιαφέρει το κάθε παιδί.

Δε χρειάζεται να βιαστείς για ατομικό μάθημα βιολιού, μια που θεωρείται κι από τα πιο δύσκολα μουσικά όργανα.Κράτα του αμείωτο το ενδιαφέρον προσφέροντάς του ευκαιρίες για μουσική (χορό, τραγούδι , μουσικά όργανα, μουσικές παραστάσεις,μουσικά παιχνίδια, νανουρίσματα...)

Κρατώντας σε αφύπνιση και καλλιεργώντας το μουσικό του πνεύμα αβίαστα και προσαρμοσμένα στις ανάγκες τις ηλικίας του, ο μικρούλης σου θα πάρει τα καλύτερα εφόδια για την μετέπειτα μουσική του εξέλιξη!!!

Νηπιαγωγός

Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.

Για να δείτε άλλες απαντήσεις μου, πατήστε πάνω στο όνομα χρήστη μου και

Εμφάνιση Περισσοτέρων Μυνημάτων του Χρήστη

καλησπερα και απο εμενα,σκεφτομουν και εγω να ανοιξω αυτο το θεμα καθοτι..θεωρω τον ευατο μου ενα¨χαμενο ταλεντο¨:-(

υπηρξα παιδι με κλιση στη μουσικη,ταλεντο που πηραμε απο τον μπαμπα κα εγς και η αδερφη μου,καθοτι οτι μουσικο οργανο κ να μας δωσεις αν ασχοληθουμε σε πολυ λιγο χρονο μπορουμε να παιξουμε μουσικη..

λεω χαμενο ταλεντο γιατι στην πολη μου δυστυχως δεν υπηρχε ωδειο την εποχξ που ημουνα παιδι τετοιο ωστε να σε κατευθυνει ¨σωστα",υπηρχε μια μουσικη σχολη,στην οποια παρακολουθησα μαθηματα πιανου κ αρμονιου,εμαθα θεωρια και να μπορω να παιζω απο παρτιτουρες αλλα ως εκει...δθστυχως τοτε η δασκαλα δεν ηθελε,δεν μπορουσε να αντιληφθει τις ικανοτητες μου,οποτε τα φτερα κοπηκαν...

anyway,απο οτι φαινεται το γονιδιακι περασε κ στα τεκνα,η μεγαλη μου ξερει την οκταβα,και της εχω μαθει εγω να παιζει τραγουδακια στο πιανο μη φανταστειτε ολοκληρα 3-4 αρχικες νοτες...ο μικρος δε μιλαει αλλα τραγουδαει"πιανει το ρυθμο" ηδη¨με τα δικα του λογακια σε πολλα τραγουδακια..:D

το καλο ειναι οτι μεγαλωνοντας θα εχουν να επιλεξουν τι οργανο θελουν να μαθουν,αφου στο σπιτι της γιαγιας κ το δικο μας υπαρχει πιανο,κιθαρα,βιολι,ακκορντεον,μεταλλοφωνα,φυσαρμονικες,φλογερες :lol: ντεφι(η καλυτερη μου) φουλ φασαρια δηλ...

για την ωρα της κανω εγω καποια μαθηματακια,αφου ευτυχως γνωριζω καποιες βασικες αρχες της μουσικης,θελω να ελπιζω οτι μεχρι να μεγαλωσει λιγο ακομη θα υπαρχει ενα σωστο ωδειο της προκοπης στοην πολη μου(για προνηπιακες κ νηπιακες ηλικιες..) ,και ευτυχως υπαρχουν και τα ερεθισματα στη μουσικη και απο μενα και τη θεια αλλα κ απο τον παππου...:lol: λετε να γινουμε καπως ετσι σε μερικα χρονια??

the vickygirl band....:lol::lol:...μακαρι :rolleyes: να μαθουν τα παιδακια μου μουσικη....και να την αγαπησουν....:wink::wink::-)

1kOup2.pngTxJmp3.png

Διαφημίσεις

Απο τη στιγμή που ο μικρός σου δείχνει ενδιαφέρον, νομίζω πως δεν έχεις παρά να τον ενθαρίνεις. Σε αυτη την ηλικία θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθήσει μαθήματα μουσικής προπαιδείας όπου το παιδί θα μάθει τις βασικές μουσικές έννιες μέσω του παιχνιδιού. Τα περισσότερα ωδεία κάνουν μαθήματα προπαιδείας που βασίζονται στην μουσικοπαιδαγωγική αγωγή Orff. Μέσω αυτών των μαθημάτων θα έρθει και σε επαφή με διάφορα μουσικά όργανα, οπότε και θα μπορέσει να επιλέξει με τί όργανο θέλει να ασχοληθεί στο μέλλον. Αν επιμείνει στο βιολί, μπορεί να ξεκινήσει σε ηλικία 6 ετών, απλά οπληστείτε με υπομονή γιατί ο πρώτος καιρός μέχρι να μάθει το παιδάκι να πιάνει σωστά τα διαστήματα θα είναι "επίπονος" για τα αυτιά σας ;)

(σου γράφω ως μουσικός- μουσικοπαιδαγωγός)

6/ 11/2007: Ο μικρός Πρίγκιπας!!!

24/3/2011: Η Μπουκίτσα μας!!!

Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις...Ήθελα να σας παραθέσω μερικά δεδομένα ακόμα για τον Αντώνη, γιατί κι εγώ σκέφτομαι τη μουσική προπαιδεία, αλλά ταυτόχρονα προβληματίζομαι για το πως θα το δεχτεί. Φέτος είχαν μια ώρα την εβδομάδα μουσική στο σχολείο, όπου έκαναν αυτό ακριβώς, μουσική προπαιδεία με ένα μουσικοπαιδαγωγό. Έκαναν παιχνιδάκια με το ρυθμό, το σώμα τους, τις νότες κτλ., αλλά σύμφωνα με τα λεγόμενά του δεν του άρεσε, γιατί μόνο έπαιζαν και δεν μάθαιναν τίποτα...(τι να πω βρε παιδιά, η πλήρης αποτυχία των παιδαγωγικών θεωριών περί edutainment και βιωματικής μάθησης και τα ρέστα αυτό το παιδί μου!!!) Από την άλλη στη γυμναστική που κάνουμε (κάνουμε οικογενειακώς!) μαθαίνει τραγούδια, παλαμάκια και όργανα (ντέφι και καμπανάκια-αγκογκό για την ώρα) και το ρυθμό του τον έχει. Τέλος το να φτιάχνει τραγουδάκια είναι γι' αυτόν η πιο εύκολη από τις "καλλιτεχνικές" ασχολίες. Για παράδειγμα η ζωγραφική του αποτελείται από μουτζούρες μονοχρωμες/πολύχρωμες που άλλοτε είναι θάλασσα, σεισμός, μακαρόνια με κιμά, συντριβάνι κ.ο.κ. Όταν όμως είμαστε στο αμάξι ή είναι μόνος του και παίζει πολύ συχνά τον ακούω να τραγουδάει δικά του (στίχοι-μουσική που λέμε).

Από την άλλη και κλείνω για να μην σας κουράσω είναι ένα ζωηρό παιδάκι που βαριέται σχετικά εύκολα και δεν θα ήθελα λόγω δικής μου βιασύνης να τον προδιαθέσω αρνητικά απέναντι στη μουσική και στη μελέτη που αυτή χρειάζεται. Δλδ ένα δύσκολο όργανο σαν το βιολί χρειάζεται από την αρχή πολλή μελέτη ή το πάμε σταδιακά το θέμα; Κι αν ο δικός μου κλωτσήσει; τον γυρίζω στη μουσική προπαιδεία ή το αφήνω εντελώς και ξαναδοκιμάζω αργότερα;

http://en.wikipedia.org/wiki/Suzuki_method

καποια παιδακια αρχιζουν απ'τα 3 με την suzuki...

αφου το βλεπεις το ταλεντο του, μονο να του δειξεις τον δρομο χρειαζεται και να τον στηριξεις. οι ενδοιασμοι ειναι λογικοι αλλα αν δεν το δοκιμασετε δε θα ξερετε ποτε. κι αν ολα πανε καλα ??;) οι βασεις του βιολιου θα τον βοηθησουν στο να μαθει οποιοδηποτε αλλο εγχορδο (πιανο, κιθαρα, μπασσο, βιολοντσελο, κοντρα-μπασσο, μπουζουκι, ουτι, κ.λπ). οπως ειπα και παραπανω εστω κι αν βαραθει υπαρχουν εναλλακτικες παντα :) ο γιος σου εχει ενα δωρο και χρειζει καλλιεργειας. οτι κι αν επιλεξετε ευχομαι το καλυτερο και σε λιγα χρονια, οπως τωρα τον ακουτε να τραγουδαει στην διαδρομη, να απολαμβανετε τις μουσικες του συνθεσεις! καλη συνεχεια!:P:p:p